edziecko_beatabe 21.02.06, 10:40 jak to jest z jazdą rowerem? można czy nie? jak długo, tj. do którego momentu ciąży? czy jedynym niebezpieczeńtwem jest ewentualny upadek? podzielcie się dośwaidczeniami beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edyta2908 Re: rower w ciązy 03.03.06, 18:07 Hej! Kocham rower i jestem w ciąży ale uważam że każda odpowiedzilna mama powinna z niego niestety zrezygnowac. Rower zawsze wiąże się z ryzykiem upadku a więc i z ryzykiem dla Małego. Polecane są szybkie spacery przez godzinę dziennie, ale co do tego to mi siebie jest ciężko przekonać. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: rower w ciązy 03.03.06, 19:39 Przy obecnej pogodzie to bym raczej sobie darowala rower. Ale przy normalnej pogodzie i braku sniego mozna jezdzic, przynajmniej na poczatku. Gdy pojawia sie brzuszek, chyba lepiej zrezygnowac. No i trzeba troche uwazac, zeby sie nie poobijac. Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_beatabe Re: rower w ciązy 05.03.06, 16:37 brzucho rzeczywiście przeszkadza - trzeba szerzej rozstawiać nogi do wiosny (teraz za oknem pada śnieg) pozdrawiam beata Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: rower w ciązy 05.03.06, 17:04 Nie chodzi tylko o nogi. Z brzuchem duzo latwiej stracic rownowage, no i mozna sie poobijac, a to juz moze byc niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: rower w ciązy 06.03.06, 17:26 ja kiedyś ładnie rąbnełam na rowerze na prostej drodze (2 śrubki w nodze), więc co jak co, ale w ciąży bym nie wsiadła. Odpowiedz Link Zgłoś
mika751 Re: rower w ciązy 06.03.06, 17:31 ...a ja jezdzilam na rowerze w pierwszej ciazy do okolo 4 miesiaca. Powolutku oczywiscie i tylko przy ladnej pogodzie. Dobrze mi to robilo i pomagalo na mdlosci mika Odpowiedz Link Zgłoś
lidkaaa Re: rower w ciązy 12.06.06, 20:41 A ja uważam,że nie naeży przesadzać Jestem w 34tc. i jeszcz tydzień jechałam rowerkiem do sklepu. Nie mówię o szalonej jeździe,ale spacerowe pedałowanie sprzyja zdrowiu,zarówno fizycznemu jak i psychicznemu,Zwłaszcza,jeżeli lubisz jeździć rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
gogo2 Re: rower w ciązy 14.06.06, 12:10 Pewnie, że nie przesadzać. Jeżdziłam delikatnie w poprzedniej ciąży prawie do końca. Teraz jeżdże też + dodatkowy bagaż w koszyczku - mój 20m-czny synek. Wszystkim nam robi to dobrze. Nie uprawiamy sportu wyczynowego Odpowiedz Link Zgłoś
oldzinka Re: rower w ciązy 10.05.06, 15:43 a co z wstrząsami???? przecież na polskich drogach dziura na dziurze, a na rowerze wstrząsy przechodzą prosto z kół na siodełko = do brzunia??? Odpowiedz Link Zgłoś
ferrr Re: rower w ciązy 10.05.06, 18:27 W krajach, gdzie rower traktowany jest jako normalny środek przemieszczania się (Holandia, Dania), a nie sprzęt do sportów wyczynowych, kobiety z wielkimi brzuchami jeżdżą i nie ma problemu. A uważać trzeba zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: rower w ciązy 10.05.06, 19:10 ferrr, zgadzam sie z toba! Ja takich kobiet widze pelno. Odpowiedz Link Zgłoś
76magda76 Re: rower w ciązy 13.06.06, 08:44 Moja siostra jak wsiadla na rower w 7 miesiacu ciazy, to tak ja wytrzeslo ,ze 4 dni chorowala, wymiotowala od rana do nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
katya3 Re: rower w ciązy 13.06.06, 10:01 mi lekarz powiedział, żeby zrezygnować ze względu na mikrowstrząsy przy jeździe. a dodam, że oboje, tzn ja i lekarz (jak się okazało przy wizycie) jesteśmy zagorzałymi rowerzystami i nasze trasy się pokrywają w wielu procentach dodam jeszcze tylko, że mieszkam w górach, więc to może dlatego mi nie pozwolił jeździć. dodam też, że ja wolno nie jeżdżę, i do tego rzadko po płaskim, i do tego nie mniej niż 20 - 30 km dziennie. tzn jeździłam..... teraz dużo chodzę i czekam na przyszłą wiosnę Odpowiedz Link Zgłoś
nana1000 Re: rower w ciązy 14.06.06, 11:12 Można. Nie ma żadnych przeciwwskazań. Oczywiście jeśli jest wszystko ok i ciąża przebiega normalnie. Ja jeździłam nawet w 5 miesiącu. Potem już nie bo brzusio duży. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andevi Re: rower w ciązy 14.06.06, 20:59 Ja jestem w 30 tygodniu ciazy, mieszkam w Holandii.Rzeczywiscie, rower jest tu podstawowym srodkiem lokomocji, no i drozki rowerowe sa w dobrym stanie.Nadal jezdze rowerem, krotkie dystanse, takie na 15 minut pedalowania.Omijam ruchliwe trasy i skrzyzowania. Jeszcze nie bedac w ciazy mialam kilka razy stluczki rowerowe, balam sie potem wsiasc na rower przez kilka miesiecy, ale teraz, przy ladnej pogodzie z przyjemnoscia robie sobie male przejazdzki.W dluzsze trasy, np na zakupy, jade jednak autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
ania67 Re: rower w ciązy 15.06.06, 08:49 Kochane, Ja tez mieszkam w Holandii. Bedac w 9 tyg ciazy wybralam sie na wycieczke rowerowa wzdluz Dunaju. Przejechalam prawie 300 km w 6 dni. Jezdzilam do centrum w 38 tyg ciazy, co prawda powolutku bo nie da sie jezdzic szybko wtedy. I nic mi nie byla. Kaja urodzila sie zdrowa. Wiec przestancie panikowac o wszystko!! Odpowiedz Link Zgłoś
karinka21 Re: rower w ciązy 16.06.06, 16:47 ja też jeżdżę na rowerku, chociać brzunio duży, bo ciąża prawdopodobnie starsza o miesiąc, a na foteliku wożę 3 letnią córeczkę, wybieram dróżki rowerowe i tak dwie godzinki, kilka razy w tygodniu i super się czuję i ja i moja młodsza córeczka Odpowiedz Link Zgłoś
arabelka78 Re: rower w ciązy 16.06.06, 17:37 A ja wczoraj zrobiłam ponad 20 km na rowerku. Spokojnie, bez pośpiechu. Rewelacyjnie się czułam. Mam nadzieję, że jak najdłużej będę mogła jeździć a przynajmniej w lecie. Mam dopiero 7 tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś