Dodaj do ulubionych

przyszłe mamy z Poznania

02.04.06, 11:55
Cześć, czy jest tu ktoś z Poznania, a dokładnie ze Swarzędza z terminem
porodu w lipcu? ja mam termin planowany na 13 lipca i prawdopodobnie
zdecyduję się na poród rodzinny na polnej.
Pozdrawaiam!!!
Obserwuj wątek
    • ainna79 Re: przyszłe mamy z Poznania 02.04.06, 13:14
      cześć Małgorzata! Ja jestem z Poznania i termin z Om mam na 23 czerwca ale z
      ostatniego USG nawet na początek lipcasmile My jesteśmy zdecydowani na poród
      rodzinny na Lutyckiej. U nas będzie raczej napewno córcia a u ciebie?
      POzdrawiamsmile
      • malgorzata807 Re: przyszłe mamy z Poznania 02.04.06, 16:38
        Witaj, u nas też na 100% będzie córcia. Jak przebiega Twoja ciąża? Czy również
        jesteś na zwolnieniu- ja od 3 miesiąca ciąży.Czuję się w sumie dobrze, ale mam
        w pracy azbest i w związku z tym nie moge przebywac w budynku. Trochę doskwiera
        mi brak towarzystwa, bo mąż w pracy, a ja przeprowadziłam się do Swarzędza
        niedawno i nie znam tu jeszcze nikogo, nie wspominając że w Poznaniu tez
        miszkałam z rok i nie poznaliśmy zbyt wielu ludzi.
        Dlaczego zdecydowałaś się na Lutycką- co Cie przekonało? Naczytałam się w
        ostatnich dniach opinii o szpitalach w Poznaniu i przeraziłam się. mam juz
        jakieś swoje wyobrażenia o porodzie i trudno byłoby mi się przestawić.
        Śliczna pogoda dzisiaj, życze przyjemnej reszty dzionka!
        • ainna79 Re: przyszłe mamy z Poznania 02.04.06, 17:40
          Cóż, jeśłi chodzi o moją ciąze to napewno nie dodała mi skrzydeł (niestety),
          pierwsze 4 miesiace zdychałam, ciagłe mdłości, omdlenia, zawroty głowy, dłuzej
          niz 0,5h nie byłam w stanie utrzymaćsiew pionie. A od 20 tc jestem na
          fenoterolu i isoptinie, bo mi sie lożysko rozwarstwiło. Teraz zaczał mi sie
          okres z syndromem wicia gniazdasmile Ale najważniejsze, że Zuzia ma sie dobrzesmile a
          musi mieć sie dobrze bo kopie jak szalonasmile Mi też doskwiera brak towarzystasmile
          Jestem na zwolnieniu lekarskim od 7 czy 8 tc.
          jeśłi chodzi o Lutycką to przekonały mnie opinie innych dziewczyn, które już
          tam rodziły. Po pierwsze nie jest to taka masówka jak na Polnej, podchodzą do
          kobitek z sercem, nie zostaje sie samej po porodzie na oddziale poporodowym,
          tzm. niema problemu z pomocąze strony połoznych przy przewijaniu czy podaniu do
          piersi gdy nie mozesz sama wstać. Wszystkie sale porodowe są pojedyncze i każda
          jest dostosowana do porodów rodzinnych no i za poród rodzinny sie nie płaci.
          Jeśli chodzi o Polna to wuiem, ze jest to masówka, typu jedna wyszła druga
          przyszła. Po porodzie kobiety zostają same sobie, jeśłi nie masz opłaconego
          lekarza to napewno położne raczej ci nie pomogą (bo nie majana to czasu).
          zdarza się też podobno, ż na polnej zamykaja izbę przyjec bo nie ma miejsc.
          Jęsli chcesz pogadać tp moje gg to 5897635. Mmiłego wieczorkusmile
          • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 02.04.06, 18:40
            hej dziewczyny!
            Ja też jestem z Poznania i termin mam na 29 lipca. Też zastanawiam się nad
            szpitalem , zwłaszcza że ostatnio musiałam jechać na Polna w nocy bo zaczęłam
            krwawić i przyjęta zostałam fatalnie, właściwie wyszło na to że jestem
            histeryczką i przesadzam. W związku z tym mam takie pytanie, czy znacie
            jakiegoś fajnego lekarza z Lutyckiej, którego mogłybyście mi polecić.
            Pozdrawiam serdecznie Gosia
            • bugsia1 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 09:17
              Witam, ja też jestem z Poznania, ale termin mam dopiero na przełom
              październik/listopad, więc jestem daleko za Wami, ale mam lekarkę z Polnej
              bardzo sympatyczną, więc mam nadzieję, ze dzieki niej jakoś wszystko będzie
              dobrze, bo tak bez nikogo na polnej, to jest ponoć masakra Pozdrawiam was
              • martawie2 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 09:31
                witam was i przyłączam sie do wassmile jestem z poznania również, termin mam na 22
                czerwca. Córcia i ja mamy się dobrze. Od jakiegoś czasu jestem na zwolnieniu.
                Wybralismy szpital św rodziny. Zobaczymy czy był to dobry wybór. Naczytałam się
                różnych opinii i tak szczerze mówiąć to na wszystkie szpitale można coś
                znalesc. Wszędzie są plusy i minusy. Ja mam lekarza ze św rodziny także już tam
                zostanę.
                pozdrawiam was serdecznie i cieplutko, bo takie piękne słoneczko na zewnątrzsmile
              • mjodzik78 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 09:59
                Witajcie!
                ja równiez z Poznania, termin podobnie jak bugsia smile, narazie wybralismy
                Lutycka choc nie wiem kiedy maja tam likwidować oddział Położniczy...Kilka
                moich koleżanek tam rodziło i były bardzo zadowolone, mój lekarz jest z
                Lutyckiej i tez jest bardzo sympatyczny, więc mam nadzieję ze z ta likwidacją
                poczekaja do nastepnego roku smile
                goga84 - Mój lekarz z Lutyckiej nazywa sie Maciej Hasan - polecam, jest bardzo
                symatyczny i bardzo otwarty!
                • medussa7 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 11:47
                  czesc! Ja też jestem ze spod Swarzędza. I też na zwolnieniu od początku, bo
                  prace miałam taka, ze nie nadawała sie na ciąze. Termin mam na połowę maja. I
                  wybrałam poród rodzinny na polnej. Nie mam tam ani lekarza ani położnej. Licze
                  na zmiłowanie... Małgorzata! A moze jestes chetna na jakis wiosenny spacerek po
                  Swarzędzu ?....
                  • malgorzata807 do meddusa7 03.04.06, 17:56
                    Cześć, z chęcią się wybiore na jakiś spacerek, bo ostatnio nie ruszam się za
                    dużo i czuję się coraz grubsza smile Daj mi znac kiedy Cie będzie pasowało. W
                    każdym razie do południa mam zazwyczaj sporo czasu, nie licząc domowych
                    obowiązków.
                    pozdrawiam!!!
              • ann1411 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 18:24
                Witajcie!ja też jestem z Poznania. Termin mam tak jak Bogusia1 w październiku.
                Na razie nie myślę o szpitalu, czuję się rewelacyjnie, ale lekarz zaleca
                leżenie. Także od 5tc siedzę w domu. Stwierdził, że do 12tc woli dmuchać na
                zimne : )
          • malgorzata807 Do ainna79 03.04.06, 17:53
            To widzę, ze nie masz lekkiej ciąży. Trzymaj się! A ja trzymam kciuki żebyś
            dzielnie dotrwała do końca. W porównaniu z Twoja ciążą moja przebiega wzorcowo,
            mam czasami jakieś dolegliwości, ale ogólnie wszystko przebiega ok. Na usg w 20
            tygodniu wyszło że nasza córcia jest zdrowa jak rybka. I też podobnie jak Twoja
            Zuzia kopie jak szalona, zwłaszcza nad ranem.
            Chyba się jeszcze pozastanawiam przez tydzień czy dwa nad wyborem szpitala...
            Co gorsze lekarkę mam z Polnej ale wiem że nie moge na nia liczyć. Zresztą może
            ktoś o niej słyszał- dr Winconek-Oberc- jakie opinie? Moja diametrialnie się
            zmieniła na niekorzyść.
            Niestety na gg nie moge pisać, bo warunki internetowe mi na to nie pozwalają...
            Ale jezeli masz ochote to możesz napisac na gazetowego e-maila.
            Pozdrawiam Cię gorąco!
    • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 12:42
      dziewczyny, a jak zapatrujecie się na chodzenie do szkoły rodzenia?
      • medussa7 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 12:47
        ja jestem za szkołą rodzenia, ale jakoś sama nie mogłam siew ybrac (Mój nie
        miał czasu i szkoda mi kasy było).
        Ale dziewczyny mi mówiły, ze nie żałują.
        • bugsia1 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 14:19
          ja bardzo chce iść razem z mężem ale jeszcze mamy trochę czasu ;o) więc może
          którać z Was chodziła do Szkoły przy Polnej
    • malgorzata807 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 17:59
      Co do szkoły rodzenia, to uważam że warto, każde doświadczenie się przyda.
      Tylko jeszcze sie nie zdecydowałam na żadną, bo chciałam przy szpitalu w którym
      będę rodziła, a jeszcze go nie wybrałam.
      Widze że macie podobne do mnie wątpliwości przy wyborze szpitala smile
    • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 19:23
      Dziewczyny, a może jak już tu jesteśmy to wymieńmy się np. opiniami na temat
      szpitali w których chcemy rodzić, jesli oczywiście miałyśmy jakikolwiek z nimi
      kontakt i lekarzami do jakich chodzimy. Mnie np. dużo da jeśli któraś z Was
      poleci mi fajnego lekarza, bo jestem na etapie że zastanawiam się nad zmianą
      swojej lekarki(tracę do niej zaufanie. pozdrawiam Gosia
      • ann1411 Re: przyszłe mamy z Poznania 03.04.06, 20:07
        Ja chodzę do lekarza z Polnej, jeszcze zanim zaszłam. Wierzę mu, odpowiada na
        moje pytania, niestety wizyta dość droga. Na moje pytanie czy gdzieś
        mogę "rodzić po ludzku" (chodziło mi głównie o pozycję, w której chciałabym
        rodzić) odpowiedział, że może w Polsce gdzieś tak, ale na Polnej nie.
        Generalnie określił to miejsce jako kombinat, jak na taśmie tam jest. Wiem z
        internetu, i od znajomych że jeśli wiesz że z dzieckiem coś nie tak, to lepiej
        Polna (mają super sprzęt do ratowania noworodków itp) z kolei jeśli myślisz o
        spokojnym, w miarę przyjaznym porodzie to poleca się Św. Rodzinę.
        Ja bym chciała mieć swoją położną, która najpierw by mi pokazała co i jak
        (wycieczka po szpitalu) a potem była przy mnie przy porodzie. Decyzje, gdzie i
        z kim rodzić zostawiam sobie na dalszy okres. pozdrawiam
    • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 04.04.06, 19:15
      hej dziewczyny, chciałam się pochwalić. Byłam dzisiaj na USG połówkowym i
      lekarka potwierdziła,że bedziemy mieli z męzem córeczkę wink Malutką
      Michalinkę...
      • ainna79 Re:goga824 04.04.06, 19:20
        GRATULUJEMY!!!
    • malgorzata807 Re: przyszłe mamy z Poznania 04.04.06, 19:38
      A ja dzis dzwoniłam do szkół rodzenia i do szpitali i z tego co się
      dowiedziałam, to Polną odrzuciłam jednak- zbyt duża masówka. I zastanawiam sie
      teraz nad Św. Rodzina i nad szpitalem Raszei. Przejrzę jeszcze raz opinie na
      temat tych szpitali i wkrótce Wam napiszę, który ostatecznie wybrałam
      • martawie2 Re: przyszłe mamy z Poznania 05.04.06, 09:40
        czesc wam,
        własnie w poniedziałek zaczęłam kurs w szkole rodzenia w św. rodzinie. nie wiem
        jak będzie, bo to było dopiero spotkanie organizacyjne, ale mam nadzieję ,że
        spodoba mi się. Kurs trwa dwa miesiące, dwa razy w tygodniu.
        Ja chodze na kasprzaka, a jest jeszcze szkoła rodzenia na dąbrowskiego- również
        ze św. rodziny. Jest ona polecana ze względu na jogę. Cena to 300 zł. za dwa
        miesiące- jak się dowaidywałam. Koleżanki były zadowolone.
        pozdrawiam
        • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 05.04.06, 09:51
          co do szpitali, to wczoraj rozmawiałam ze znajomą która współpracuje z
          ginekologami w Wielkopolsce i mówiła mi,że jesli sama by miała wybrac pomiędzy
          Św. Rodziną a Szpitalem Raszei to wybrała by Św. Rodzine. W Raszei podobno nie
          maja zbyt dobrej porodówki, ona np. mówiła mi że coś tam załatwiała z położnymi
          i one normalnie w kurtce, w butach przeprowadziły ją przez porodówkę gdzie
          akurat rodziły kobiety. Mówi,że to był szok, bo ona taka z dworu, nie sterylna
          a tu proszę bez problemu sobie weszła na porodówkę. Mówiła mi tez,że zna
          lekarzy ze Św. Rodziny i właściwie o prawie wszystkich z nich wypowiadała się
          pozytywnie. Także ja się chyba jednak skłaniam do Św. Rodziny. pozdrawiam Gosia
    • dobrosiaxs Re: przyszłe mamy z Poznania 05.04.06, 12:47
      Witajcie!Z wielką radością dołączam do Was.Jestem w 9 tyg. i podobnie jak
      bugsia1 będę rodzić na przełomie poździernika i listopada. To moja czwarta
      ciąża, choć została mi tylko córeczka 10-cio letnia. Synek mój umarł na
      białaczkę a trzecią ciążę poroniłam. Całkiem inaczaj znoszę tę ciążę.POczątkowo
      miałam bardzo silne bóle podbrzusza i musiałam leżeć.Teraz jest zdecydowanie
      lepiej,biorę cały czas luteinę i staram się bardzo uważać.Inna rzecz, że
      zwyczajnie nie mam sił. -wymiotuję co wieczór, mam wieczną niestrawność, robi
      mi się słabo i mogłabym spać i spać. Przez ostatnie lata pracowałam bardzo dużo
      ale zrobiłam sobie przerwę.Ta ciąża to największy dar jakiego mogłam się
      spodziewaś, więc zrobię wszystko by szczęśliwie dobiegła końca. Pozdrawiam Was
      wszystkie!
      • goga824 do dobrosiaxs 05.04.06, 13:33
        Witam Cię serdecznie i trzymam kciuki za Ciebie i Twojego Maluszka...
        pozdrawiam Gosia
      • mjodzik78 do dobrosiaxs 05.04.06, 13:46
        Jesteśmy na tym samym etapie ciąży smile U mnie tez jest to 9 tydz wg USG, ze
        spaniem mam bardzo podobnie, na szczęście nie wymiotuję i narazie moge chodzic
        normalnie do pracy, ale strasznie szybko sie męczę co uniemozliwia normalne
        funkcjonowanie, wejście po schodzach to wysiłek maratoński smile
        Trzymaj sie ciepło i nie daj tym wszystkim dolegliwościom smile
        • bugsia1 Re: do dobrosiaxs 06.04.06, 12:09
          Cześć Słonko, trzymaj się to co prawda moja 1 ciąża, właściwie 2 bo w
          październiku poroniłam, zaczynam już 10 t.c i czuję sie coraz lepiej, zaczyna mi
          wzrastać apetyt, a zmęczenie nie mija Trzymajcie się Jestem taka szczęsliwa...
      • ellaella Re: przyszłe mamy z Poznania 06.04.06, 12:32
        Witam wszystkich,

i ja się dołaczam z terminem na 17 listopada.
        To moja druga ciąża, mam małą 14-miesięczną córeczkę.
        Różnica więc między dziećmi będzie niewielka - rok i 9 m-cy.
        Małą rodziłam w Raszei, więc mogę odpowiedzieć na pytania dotyczące tego
        szpitala.
        Jeżeli chodzi o kolejny poród to waham się pomiędzy:
        - cesarką na Polnej (liczę, że jestem w stanie sobie ją załatwić smile)
        - zzo w Świętej Rodzinie
        - czy też zupełną naturą w Raszei.
        Muszę sobie odpowiedzieć, czego oczekuję od tego drugiego porodu.A po
        doświadczeniach pierwszego to pytanie nie jest, wbrew pozorom, łatweijsze,
        tylko trudniejsze smile
        pozdrawiam, Was,
        EllaElla
        • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 06.04.06, 14:07
          hej dziewczyny, ja chyba znowu przeżywam okres totalnego zmęczenia, na początku
          ciązy, tak gdzieś do trzeciego miesiąca też tak miałam, ale wtedy to było dość
          logiczne(początki zawsze są trudne), potem czułam sie dobrze, a teraz znowu
          mogłabym spać cały czas i gdzie popadnie, a jestem już w 6 miesiącu, dlatego
          mnie to dziwi. Czy któraś z Was też miała taki nawrót ciągłego zmęczenia? Już
          nie wiem co mam z sobą robić,żeby nie chodzić ciągle śpiąca. Pozdrawiam Gosia
          • martawie2 Re: przyszłe mamy z Poznania 06.04.06, 16:46
            hej
            ja jestem w 7 miesiącu ciąży i też mam nawót zmęczeniasmile nie wiem czym jest to
            spowodowane. może tym ze wiosna idzie, sama nie wiem jak to tłumaczyć. w nocy
            wiercę się , wstaję kilka razy, potem w dzień jak wyprawię męża do pracy to
            śpię do 13. Wieczorem znowu jestem klapnieta i tak w koło. Ale to nic. widac
            tak ma być.
            pozdrawiam
            • malgorzata807 Re: przyszłe mamy z Poznania 06.04.06, 18:41
              Cieszę się że wątek, który założyłam tak się rowija i coraz więcej nas tutaj smile
              Zdecydowałam się wczoraj na spital Raszei, rozmwaiałam już z położną- Aliną
              Szarlej i planuję się przepisać tez do lekarza z tego szpitala dr
              Dmochowskiego, a w sobote wybieramy się po raz pierwszy do szkoły rodzenia smile
              Powiem Wam że jak juz podjęłam decyzję to bardzo mi ulżyło i lepiej się
              poczułam.
              Miałam dziś starcie nieprzyjemne z lekarką do której chodziłam do tej pory, bo
              nie chce mi wydac karty ciązy, której wymaga zus.Ale już się pozbierałam, jutro
              lub w poniedziałek ostatecznie się z nią rozprawię i już więcej nie zamierzam
              się z nią spotykać. Nie polecam Wam szczerze dr Winconek-Oberc (przyjmuje na
              Kostrzyńskiej).
              Też mam okresy zmęczenia, zwłaszcza rano, po śniadaniu, wcale nie obfitym. Z
              chęcią wspomogłabym się kawą... ale staram się nie pić. Czy Wy też
              odstawiłyscie kawe na okres ciąży? Ja przestawiłam się na herbatę zieloną, ale
              to nie to samo co kawa sad
            • franulka Re: przyszłe mamy z Poznania 06.04.06, 19:20
              Witam. Jestem w drugiej ciąży (córeczka ma 2,5 roku). Jeśli wszystko będzie
              o.K. urodzę na początku września. Ciążę znosze średnio (pierwsza rewelacja),
              ale pracuję, bo szybciej mija czas...Pierwsze dziecko rodziłam na Polnej w
              asyście mojej lekarki, poród trwał z godzinę, a bolało 10 minut, więc super
              (zobaczymy, jak będzie tym razem). Opieka po porodzie fatalna, ale to tylko dwa
              dni- do przeżycia.Pozdrawiam wszystki "oczekujące" Panie z Poznania i okolic.
              Ja mieszkam w Suchym Lesie.
              • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 07.04.06, 09:21
                co do kawy, to też raczej staram się jej unikać, ale czasem jak mam jakieś
                ważne wyjście, a sen mnie bierze, to pije taką słabiutką z dużą ilościa mleka.
                Pewnie ona nawet nie ma juz swego działania pobudzającego,ale sam fakt że to
                kawa, jakoś tak mnie ożywiawink A fakt,że ta lekarka nie chce Ci wydac
                książeczki ciązowej, to mnie bardzo dziwi, bo ja swoja mam cały czas przy
                sobie. A jakby (nie daj Bóg) coś się zaczęło dziać i bys pojechała do szpitala,
                to ksiązeczka jest bardzo ważna,żeby lekarz mógł wiedziec coś o Twojej ciąży.
                Życzę Ci pomyślnego załatwienia tej sprawy i zdrówka oczywiście. Pozdrawiam
                Gosia
    • dobrosiaxs Re: przyszłe mamy z Poznania 07.04.06, 09:33
      Chyba dobrze zrobiło mi pożalenie się Wam, bo od dwóch dni czuję się
      zdecydowanie lepiej. Tak sie cieszę!!!Jako, że zdecydowanie mniej pracuję,
      miałam potrzebę innych działań,które oderwałyby mnie od codzienności.
      Wymyśliłam sobie kurs decoupage'u i wczoraj na nim byłam. Świetnie! Na razie
      robiłam jaja wielkanocne na prezenty ale mam zamiar tą techniką zrobic mebelki
      do pokoju maluszka. Jak dobrze oderwać się od zwyczajnych zadań...
      Jeśli chodzi o szpital, to tak jak we wszystkich poprzednich ciążach zdecyduję
      się na Polną. Mam tę świadmość, że gdyby coś działo się z maluszkiem, to
      właśnie tu znajdzie najlepszą pomoc.Niemniej za każdym razem kiedy tam idę,
      boję się co mnie tam spotka.Niestety sporo nieżyczliwości. Podobnie jest z moim
      lekarzem. Bywa niemiły i niesympatyczny ale wiem, że jest super specem,
      szczególnie w przypadku "trudnych" ciąż.
      Mieszkam w Borówcu.Zapraszam na spacery po pięknych lasach.
      • bugsia1 Re: przyszłe mamy z Poznania 07.04.06, 09:51
        No własnie dziewczyny, jak to jest z zieloną herbatą, bo słyszałam, ze w ciąży
        nie bardzo powinno sie pić, ale przecież jest zdrowa, jakie wy macie
        doświadczenia???? Ja póki co też jestem za Polną, ze względu na dziecko no i
        oczywiście moją lekarkę, mam nadzieję, że wszystko będzie grać, chociaż opinie
        są bardzooo rózne ;o) Pozdrawiam Was wszystkie i wasze "brzuszki" ;o)
    • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 09.04.06, 12:58
      Hej Dziewczyny, w ramach muzykoterapii dla Was i waszych Maluchów serdecznie
      Was zapraszam wraz z moim mężem dzisiaj(niedziela 09.04) o godzinie 19.30 na
      koncert wielkopostny do Kościoła Św. Wojciecha na Wzgórzu Św. Wojciecha. Mój
      stary robi doktorat i to jest jego koncert przewodowy, przyjdźcie posłuchać.
      Żebyście nie były zaskoczone, to piszę od razu,że koncert jest biletowany(8
      zł). Na hasło:Forum- program gratis. Pozdrawiam Was i serdecznie zapraszam.
    • malgorzata807 Re: przyszłe mamy z Poznania 09.04.06, 16:04
      Obiecałam Wam napisać, jak juz się zdecyduję smile
      Wybrałam ostatecznie szpital Raszei, przenoszę się do lekarza z tego szpitala-
      dr Tomasza Dmochowskiego i wstępnie kontaktowałam się z położna.
      Jak narazie wszystkie moje kontakty z personelem tego szpitala oceniam bardzo
      pozytywnie. Dodam, że byłam też na jednych zajęciach szkoły rodzenia.
      Macie już skompletowane wyprawki dla swoich maluchów? Doradźcie co trzeba
      kupić, i co trzeba zabrać ze sobą do szpitala.

Wcześniej rozpoczęłam wątek picia kawy... uważam że jedna mała kawka nie
      zaszkodzi, zwłaszcza jesli ma się niskie cisnienie, ale mój mąż mnie bardzo
      pilnuje żebym nie piła sad i dla świętego spokoju zgadzam się, czasami tylko
      jakieś cappucino.
      A zielona herbata chyba nie szkodzi, nie wiem nie znam się na tym, ale ogólnie
      to raczej zdrowy trunek. Zresztą ja uważam, że nic w małych ilościach nie
      szkodzi... kawa, herbata, cola itd...
      • madziasm Re: przyszłe mamy z Poznania 09.04.06, 20:07
        Witam . Obecnie od roku rowniez mieszkam w Poznaniu, choc caly czas mam nadzieje
        powrocic w rodzinne strony. To moja pierwsza ciaza, obecnie 16 tydzien. Troche
        tu jestem samotna jak maz jest w pracy, mama tutaj niewielu znajomych. Czuje sie
        dosc dobrze, chociaz od poczatku jestem na zwolnieniu z powodu pracy w ktorej
        wystepuja warunki szkodliwe dla dzidzi- jestem pielegniarka plus troche
        problemow z poczeciem dzidzi. Sama jeszcze nie wiem gdzie bede rodzila, lekarza
        mam w rodzinnym miescie 90 km od Poznania- ale na kazdy weekend tam jezdzimy.
        Wiec urodze albo w Poznaniu albo u siebie, zobaczymy jak wyjdzie. Jesli w
        Poznaniu to raczej na pewno nie na Polnej. Ostatnio bylam w Raszeii na usg 3D i
        musze powiedziec ze odnioslam bardzo mile wrazenia. Wiec jesli Poznan to albo
        Szpital Sw. Rodziny albo w Raszeii. Co do szkoly rodzenia to jeszcze nie
        podjelam decyzji, wlasciwie znam teorie i troche praktyki ze studiow, a z
        opowiesci kolezanek tez pielegniarek wnioskuje ,ze za wiele to nie wnosi. I tak
        kazdy porod jet inny, a bol zaskakuje- pomyslimy
      • szczypy Re: przyszłe mamy z Poznania 18.04.06, 13:20
        Witaj Malgosiu, jestem Gosia ze Swarzedza smile Ja mam termin w pazdzierniku, ale
        sledze watek ze wzgledu na lokalizacje smile Noi chce sie odniesc do Twojego
        wyboru szpitala: nasza pierworodna rodzilam na Polnej, bez lekarza, poloznej i
        innych poplecznikow. Szpital wybralam ze wzgledu na komplikacje ciazowe i
        podejrzenie hipotrofii u Zosi. Do tego polozenie miednicowe i wczesniejsze
        pobyty w szpitalu spowodowaly, ze wlasciwie nie bylo sie nad czym zastanawiac.
        Tym razem zmienilam lekarza, chodze do dr. Dmochowskiego smile Na Raszei tez juz
        lezalam (krwiaki w macicy) i co do personelu zadnych zastrzezen nie mialam
        (oprocz lekarzy dwoch, ktorych nazwisk nie pamietam). I tam tez pewnie bede
        rodzic, choc to jeszcze tyyyyle czasu uncertain Do szkoly rodzenia tez sie tam
        wybieram, i chetnie skorzystam z Twoich rad, jesli chodzi o wybor poloznej z
        tego szpitala. Pozdrawiam i zycze pieknej wiosny i radosnego oczekiwania!! Gosia
    • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 10.04.06, 16:04
      cześć,mam chyba jakiś kryzys. Jak nie senność, to płaczliwość i drażliwość mnie
      dopada. Dzisiaj mąż przyjechał na chwilę z pracy z paroma naszymi znajomymi i
      oni mieli takie rewelacyjne humory, a mnie to do szału doprowadzało. Bardzo
      lubię tych ludzi, więc dziwi mnie to dlaczego tak drażliwie zareagowałam na ich
      fantastyczne humory. Pewnie to było widać po mnie,że jestem tak nadęta i
      nadąsana i aż mi jest teraz głupio, zwłaszcza że takie coś do tej pory mnie nie
      dopadało. Czy Wam też się zdarzają takie wahania nastroju? Przeraża mnie to
      trochę. Pozdrawiam Gosia
      • inga334 Re: przyszłe mamy z Poznania 10.04.06, 16:31
        Witajcie
        Mój termin porodu to 29 lipiec i 10 sierpień bo mam bliźniaki i jedno jest
        wieksze drugie mniejsze obecnie to mój 22/23 tyg. przytyłam już 20kg jestem
        przerażona bo do porodu jeszcze tyle czasu,(nie wiem ile moge jeszcze przytyc i
        czy sie doturlam do końca) Mam pytanie chciałabym zrobic badanie 3D ale nie
        wiem gdzie robią najlepiej, dostałam nr tel do jakiegos docenta ale zbyt drogo
        bierze za wykonanie. Prosze dajcie jakies wskazówki, miejsce gdzie za rozsądna
        cenę mogę zrobić w/w badanie. Z góry dziękuję.
        Pozdrawiam przyszłe i obecne mamusie.
        • ainna79 Re:inga334 10.04.06, 20:52
          My robiliśmy USG3D na Plsnej w przychodni przyszpitlanej. całe badanie łącznie
          z anatomią płodu i nagraniem całego badania na płytę DVD kosztuje 160zł. W
          przypadku gdy maluda układa się tak, że nieda sie zrobić dobrego USG 3D to
          kasują 70zł, bo USg normalne 40zł a nagranie płyty 30zł. W gabinecie jest
          telewizor na który przekazywny jest obraz z ultrasonografu i wszytsko sobie
          nmozęsz ładnie obejrzeć, a jak nie widzisz albo masz wątpliwosci co aukrat
          widać to cie tłumaczą. Polecam, sprzęt jest dobry, lekarze mili. Trzeba sie
          wcześniej umówć bo terminy około 3 tygodni. Ja jestem zadwolono i mój mąż też,
          warto wydać te 160zł, bo to niesamowite przeżycie i wrażenie. Dobry jest dr.
          Piotr ale niestety nie znam jego nzawiska.
        • goga824 Re: do inga334 10.04.06, 21:35
          Witaj, słyszałam,że w Raszei robią USG 3D i kosztuje znacznie mniej niz na
          Polnej, bo podobno 50 zł. Z tego co wiem to sprzęt tez maja dobry, także nie
          powinno wyjść gorzej niż na Polnej. Pozdrawiam i życzę zdrówka dla Ciebie i
          Twoich Maluszków. Gosia
          • inga334 Re: do inga334 11.04.06, 10:39
            dziękuję za pomoc to znacznie mniej (o wiele)niż proponowano mi w gabinecie
            prywatnym u lekarza do którego chodze. Chciał ok. 500złi dlatego wydawało mi
            sie zbyt drogo. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
            • ainna79 Re: do inga334 11.04.06, 11:28
              To faktycznie sie liczy, 500zł?! To nawet nie jest lekkie przegiecie to
              ździerstwo w biały dzień, żerowanie na naiwności i wykorzystywanie tego, żę jak
              sie jest w ciazy to chce siewiedzeić czy maluszek dobrze sie rozwija. Trzymaj
              sie
              • madziasm Re: do inga334 11.04.06, 11:48
                Ja robilam Usg 3D w Raszeii. W 16 tyg tak tylko z ciekawosci. Zostalam bardzo
                milo przyjeta. Wszystko mi pokazano. Jestem umowiona na dokladniejsze w 22 tyg z
                nagraniem. I faktycznie kosztuje tylko 50 zł.
                -
    • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 12.04.06, 10:44
      witajcie,
      czy znacie może jakieś fajne, a niekoniecznie drogie sklepy, albo hurtownie
      gdzie można kupić niedrogo wózek. Byłam wczoraj w Pati i Maksie na Polnej i
      jakoś wszystko mi się tam takie drogie wydało. Zaczęlismy wczoraj liczyć z
      mężem ile nas te zakupy wyniosą i się przeraziłam. Zwykła komoda z przewijakiem
      ok 500 zł, a gdzie łóżeczko, wózek, fotelik do samochodu?
      • agawa5 Re: przyszłe mamy z Poznania 12.04.06, 11:28
        Co prawda nie jestem juz przyszłą mamą, bo mam juz 10 miesięcznego synka smile ale
        doradzam na zakupy odwiedzic Hurtownię Akpol na ul. Kraszewskiego (w byłej
        Modenie). Ceny bardzo atrakcyjne, mozna dostac tam wszystko od A-Z dla
        maluszka. Ja prawie wszystko tam kupowałam. Naprawde polecam.
        www.akpol.com.pl

jest jeszcze hurtownia Bajama na Plewiskach o ile pamiętam. Kupowałam tam
        pościele, i prześcieradła dla dziecka - posciele do 50 zł/3 czesciowy komplet.
        Przescieradła frotte z gumką po 14 zł. To znacznie mniej niz w normalnych
        sklepach.

Miłych zakupów
        Marlena
      • agawa5 Re: przyszłe mamy z Poznania 12.04.06, 11:29
        zapomniałam. Lożeczko kupilismy za 99 zł w Giancie na franowie. Jest tam
        dyskont meblowy.
        • ainna79 Re: tanio wózek 12.04.06, 11:37
          Odnośnie hurtowni na Kraszewskiego, my tam kupilismy wózek 2 tygodnie temu bo
          była promocja -10% na każdy wózek i fotelik. mają rocznice powstania i w
          zwiazku z tym są promocje. Nie wiem czy nadal jest ta przecena ale zawsze warto
          zobaczyć. Aha i jest jescze Dyzio w Tesco na opińśkiego, maja duży wybór wózków
          i wmiarę atrakcyjne ceny. gdyby nie ta promocja na Kraszewskiego to kupilibyśmy
          właśnie tam wózek.
          • katg1 Re: tanio wózek 12.04.06, 12:54
            oj, Dyzio to drogi sklep. Ja wszystko kupiłam na allegro i nie żałuję,
            wszystko nówka, tanio i z dostawą do domu. Oszczędziłam 300 zł porównując ceny
            z Dyziem !
            • ainna79 Re: tanio wózek 12.04.06, 13:01
              Zgadza sie ogólnie tani nie jest ale ceny wózków nie są wygórowane
    • justypoczta Re: przyszłe mamy z Poznania 12.04.06, 14:08
      Cześć! Tez jestem ze Swarzędza. Mam termin na 19 lipca. Na pewno będę rodziła
      na Polnej. Pozdrawiam.
    • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 13.04.06, 10:32
      witajcie, odnośnie tych hurtowni, to słyszałam wczoraj,że na ul.Kopanina jest
      jakaś, tylko jeszcze tam nie byłam, więc nawet nie wiem jak cenowo i jakościowo
      stoi. Pozdrawiam Gosia
    • bugsia1 Wesołych Świąt 13.04.06, 12:31
      Moje kochane mamusie (przyszłe) z Poznania, Życzę Wam i Waszym Rodzinkom i
      oczywiście dzidziusiom w brzuszkach samych wspaniałych ciążowych wspomnień,
      szczęśliwych rozwiązań, ciepłej, pełnej miłości atmosfery i w ogóle.... aby
      szczęście Was nie opuszczało Całuje Was ciepło Marta z 11sto tygodniową
      Dziecinką ;o)
      • ann1411 Re: Wesołych Świąt 13.04.06, 16:20
        Tobie również wszystkiego dobrego. Ja mam dziecinkę 12 tygodniową, przedwczoraj
        widziałam ją na usg.
        • goga824 Re: Wesołych Świąt 16.04.06, 19:20
          Kochane Mamusie, zdrowych, wesołych, pogodnych Świąt, oby Waszym maluchom
          smakowwały wszystkie potrawy świąteczne, abyście nie miały zgagi z
          przejedzeniawink i do napisania po Świętach. Pozdrawiam Gosia
        • mjodzik78 Re: i po świetach.... 18.04.06, 16:12
          Witajcie dziewczęta!
          Jak wasz samopoczucie po swiętach, ja z moim M zrobilismy sobie wycieczkę na
          drugi koniec Polski do mojej rodzinki a w drodze powrotnej zarobilismy dwa
          mandaty sad do tego podróż 6-godzinna oj cięzko było, ale przed świetami bylismy
          na USG i widziałam swojego orzeszka (lub orzeszkę) i strasznie szybko rośnie,
          wtedy był 10t 4dz a dzidzia na USG była 2 tyg starsza smile
          Słoneczko pieknie świeci więc zycze Wam i sobie ciepełka jak najszybciej smile
          • bugsia1 Re: i po świetach.... 19.04.06, 09:21
            Witajcie, witajcie my trochę odwiedzalismy, trochę spacerowaliśmy, a trochę
            jedliśmy ;o) Było milusia, I trymestr powoli mija, jutro idę do lekarza na
            badanie kontrolne, ale USG mam zrobic dopiero koło 15-16 miesiąca, czyli jeszcze
            z 3 tygodnie muszę poczekać, a tak juz chciałam znów dzidziusia oglądać, ale co
            tam wytrzymam, przecież jest ze mną cały czas ;o) Pozdrawiam Was wszystkie i
            Wasze brzuszki
    • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 19.04.06, 22:37
      Hej, Kobitki!
      Jak tam wasze samopoczucie wiosenne? Ja zaczynam sie powoli przerażać, bo
      okazuje się,że ten rok obfituje w ogromne niespodzianki. Urodzi nam się
      maleństwo, mój mąż niespodziewanie robi doktorat,a tu jeszcze prawdopodobnie
      musimy się przeprowadzić. Tego ostatniego boję się najbardziej, gdyż mam już
      coraz gorszą kondycję, a tu takie wyzwanie. Może któras z Was też to
      przerabiała, albo będzie za jakiś czas? Pozdrawiam wiosennie. Gosia
    • mroova Re: przyszłe mamy z Poznania 20.04.06, 13:29
      Wszystkie Mamy z Poznania i okolic, które czują się na siłach zapraszam na
      spotkanie Mama Klubu. W najbliższą sobotę, 22 kwietnia, o 14:30 w kawiarni U
      Przyjaciół, na Mielżyńskiego. Spotkania są bezpłatne. W tym miesiącu naszym
      gościem ekspertem jest pani dietetyczka ze szpitala dziecięcego na Spornej.
      Chce nam opowiedzieć o odżywoaniu w ciąży, w czasie karmienia i niemowlęcia.
      Czy któraś z Was byłaby zainteresowana spotkaniem?
      • bugsia1 Re: przyszłe mamy z Poznania 20.04.06, 14:49
        tak sobie mysle ze moze bym przyszła, co prawda mam podyplomówke, ale moze
        trochę ucieknę z zajęc ;o)
      • mjodzik78 Re: przyszłe mamy z Poznania 20.04.06, 16:47
        ja bym chetnie przyszła nie wiem czy dam radę ale sie postaram smile
        • mjodzik78 Re: przyszłe mamy z Poznania 21.04.06, 10:41
          Kobietki, jest nowe forum dla mam z Poznania:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38779
          znalazłam przypadkiem, początkujace, ale możemy przecież je rozkręcić smile
          do przeczytania smile
    • dipw1 Re: przyszłe mamy z Poznania 20.04.06, 14:49
      Czesc ja jestem z Koziegłów i mam termin na 11 lipca. Też razem z męzem
      będziemy rodzić na Polnej. Pozdrawiam
    • wkama Re: przyszłe mamy z Poznania 25.04.06, 13:36
      Cześc dziewczyny,
      Cieszę się, że pojawiło się tutaj małe forum poznańskich mam.
      Oczywiście również mieszkam w Poznaniu i jestem przyszłą mamą, a nawet już
      bardzo niedługo nią zostanę. Obecnie jestem w 35 tygodniu i już nie mogę sie
      doczekać. Ciążę znosiłam bardzo dobrze, dopiero od 3 tygodni czuję się dosyć
      ciężko i słabo.
      Zamierzam rodzić na Polnej.Od tygodnia wiem, że mam spore szanse na CC, chociaż
      od początku nastawiałam się na poród naturalny ( i dalej się nastawiam).Poza
      tym chodzę do szkoły rodzenia, ale nie przy szpitalu, tylko do szkoły Bocian na
      Wojskową. Jestem zadowolona, bo szkoła uspokoiła moje obawy i przed porodem i
      prze opieką nad maluszkiem. Pozdrawiam Was wszystkie!
      • mjodzik78 Re: przyszłe mamy z Poznania 25.04.06, 15:14
        Witaj wkama,

zapraszamy na forum poznańskich mam: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38779

może opowiesz nam o szkole rodzenia smile bo częśc z nas jest dopiero na poczatku
        i na pewno chetnie poczyta rad "bardziej doświadczonych " hihismile ja na pewno smile
        • wkama Re: przyszłe mamy z Poznania 26.04.06, 13:15
          Oczywiście, że opowiem. Szkoła do której chodzę to 8 spotkań. Każde spotkanie
          to ok. 1 h ćwiczeń oddechowych i nie tylko, przygotowujących do porodu.
          Poza tym dużo wiedzy na temat samego porodu i połogu. Ostatnie 3 spotkania to
          karmienie i opieka nad maluszkiem. Ponadto zwiedzanie porodówki na Polnej.
          W szkole dużo się rozmawia o swoich odczuciach i tych ciążowych no i tych
          przedporodowych.Fajne jest to, że nie mówi się tylko o kobiecie ale też o
          facetach. Oni zresztą też opowiadają o swoich obawach itp i wtedy można się
          naprawdę dużo dowiedzieć.Jeżeli macie jakieś pytania to piszcie.
          • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 26.04.06, 14:17
            Witajcie kobitki!!!
            Może macie jakies domowe sposoby na ciągłe infekcje dróg moczowych? Tyle leków
            już pożarłam i nic. Trochę to wszystko mnie męczy, bo co chwile latam siusiu. Z
            góry dziękuję za rady. Gosia
            • mjodzik78 Re: przyszłe mamy z Poznania 27.04.06, 09:16
              goga, nie znam niestety żadnych domowych sposobów, ale ja biore Urosept i mi
              pomagasmile więc moge polecic, polecił mi go mój gin, więc wiem że jest bezpieczny
              w ciąży i mozna kupic bez recepty smile zdrowia życze bo wiem jak to jest
              uciążliwe smile
          • mjodzik78 Re: przyszłe mamy z Poznania 27.04.06, 09:15
            wkama, a czy możesz napisać ile kosztuje szkoła rodzenia i kiedy najlepiej się
            zapisac no i jesli maz to dane kontaktowe smile Ja jeszcze troche poczekam pewnie
            ale na przyzłość bedzie jak znalazł smile
            • goga824 Re: przyszłe mamy z Poznania 28.04.06, 09:40
              dzieki mjodzik za radę, ale mi niestety Urosept nie pomaga. Miałam już kurację
              uroseptową i nic. Może taki mój urok w ciąży. Pozdrawiam Gosia
              • pozkon147 kontrola ZUS cięzarnej 11.05.06, 21:38
                Witam,
                pytam w imieniu kolezanki. Czy spotkalyscie sie moze z kontrola ZUS u kobiety
                ciezarnej? Kolezanka ma zwolnienie juz 3 misiac, wyjezdza do mamy na 2-3
                tygodnie i boi sie, ze w tym czasie ktos moze ja kontrolowac- no i nikogo w
                domu nie zastanie. W zwolnieniu ma napisane , ze musi lezec.
                Prosze o jakiekolwiek informacje.

Pozdrawiam
                • goga824 Re: kontrola ZUS cięzarnej 12.05.06, 10:41
                  z tego co wiem, to ZUS najpierw dzwoni i umawia się na spotkanie, przynajmniej
                  tak było z moją kuzynką, która tez była na zwolnieniu. Zanim przyszli to
                  najpierw sie z nią skontaktowali. pozdrawiam Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka