aanusiaa6 16.01.07, 09:48 mam nadzieję, że zobacze dwie kreski - wszystkim oczekującym tez tego, życze!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 16.01.07, 09:56 ja, o ile wcześniej nie dostanę @. To byłby mój 36-37 dc. Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: kto testuje 26-27 styczeń? 16.01.07, 09:58 Ja mam termin @ na 24 ale tez sie dołączam... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.b83 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 16.01.07, 11:16 Ja spodziewam się miesiączki 26-26 stycznia ( a raczej się NIE spodziewam), więc będę wtedy testować (i pewnie jeszcze przynajmniej raz wcześniej ) Wg śluzu byłby to 14 dzień po owulacji i 32 dzień cyklu, a zwykle mam 32-36 dniowe. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 16.01.07, 11:43 a i ja choc ja jakos marnie to widze, bno nie zaobserwowalam, z wlasnej winy sluzu plodnego, po prostu jakos o tym ni pomyslalam no i pewnie bedzie jedna krecha ale i tak jakas nadzieja sie tli Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 16.01.07, 11:45 macie juz moze jakies objawy? ja tylko czulam sie przez kilka dni anpompowana jak balon ale dzis juz niemal minelo. tak poza tym innych objaw brak Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.b83 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 16.01.07, 12:00 Od samej owulacji(10-11 stycznia - tak myślę )to mam same urojenia, a mianowicie: wypatrzyłam w sobie bóle podbrzusza, mdłości, wczoraj zgagę i lekki ból piersi, dziś już mnie mocno bolą piersi. Idę dziś do gina, bo od wczoraj mam zapalenie pochwy, a miało być tak pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 16.01.07, 12:01 objawy - jak na razie chyba tylko takie jakie sobie wmawiam - chodze i cały czas dotykam piersi - czy czasem juz nabrzmiały. Pamietam ze w pierszej ciązy bardzo szybko je czułam Ale @ mam dostać 26 wiec chyba jeszcze za wczesnie. Cykle mam 28 dniowe wiec mam nadzieję że owulacje miałam 11-13. Zobaczymy - to była pierwsza próba - oboje z męzem postanowiliśmy, że zobaczymy czy natura nam zrobi niespodziankę. Ale baardzo bym chciała miec małego lokatorkę/ra w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
megan80 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 16.01.07, 21:31 Dziewczyny trzymam za Was kciuki! Ja też testuję 26-27 w dniu spodziewanej @. To będzie 3 cykl starań. Po Pregnylu ładnie pękł mi pęcherzyk, na USG był płyn w zatoce i od 12.01 mam tempkę około 37 st. Piersi bolą mnie okrutnie i na razie to tyle obiektywnych objawów. Reszty wolę się na razie nie doszukiwać.Pozdrawiam Was serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 do megan80 17.01.07, 11:13 czy mogłabyś mi wytłumaczyć o co chodzi z tym płynem w zatoce? na ostatnim usg miałam w opisie brak płynu w zatoce daglasa po polskiemu ale zobaczyłam to dopiero po wizycie i nie wiem o co chodzi ? to był mój 13dc i pęcherzyk 19mm Odpowiedz Link Zgłoś
megan80 Re: do megan80 17.01.07, 12:12 Płyn w zatoce Douglasa świadczy o pęknieciu pęcherzyka i owulacji.Może to stwierdzić gin na USG.Gdy płynu nie ma cykl uznaje się za bezowulacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 17.01.07, 09:17 u mnie tez objawów brak niestety -przy pierwszej ciązy bolały mnie piersi - wiec teraz pewnie nic z tego - chociaz mam nadzieję, że ten wątek okaże sie szczesliwy dal nas wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.b83 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 17.01.07, 10:30 mnie piersi bolą od 2dni a dziś to już bardzo. Jak chodzę to je strasznie czuję,kłują mnie ale mnie to nie pociesza bo przed okresem zawsze mnie bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 17.01.07, 11:24 a mnie od 2 dni niemiłosiernie swędzą piersi , ale nie wiem czy to ma coś wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: kto testuje 26-27 styczeń? 17.01.07, 12:03 Mnie swedziały (jak mam udokumentowane w kalendarzyku) ) 15.16.17 dc Moze to na owu??? Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 17.01.07, 12:10 raczej nie, to 27 dc u mnie, z tą owu w tym miesiącu w ogóle jakoś słabo - chyba była ok 20-22 dc wg śluzu, ale naprawdę nie mam pewności - cykl był dziwny - trochę z powodu wyjazdu sylwestrowego (zawsze wyjazdy rozwalają mi cykle) a trochę może z powodu castagnusa, którego w tym miesiącu po raz pierwszy zaczęłam brać - także spodziewać się mogę wszystkiego w sumie - @ może przyjść jutro jak i za 10 dni . Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 17.01.07, 11:04 Ja też!!! To już będzie 6 próba. Od dwóch dni temperatura 37.0 C - to obiecujące. W ostatanich miesiącach najwyżej 36,8. Aż się boję cieszyć, żeby nie zapeszyć To byłoby trzecie... Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 17.01.07, 12:11 to i ja sie przylacze. zycze abysmy wszystkie zobazcyly 2 kreseczki w sumie to ja powinnam testowac pomiedzy 31sty. a 2 lut. Ale wedlug tego to owu powinna byc teraz a z moich obserwacji byla wczesniej wiec mysle ze moge sie podlaczyc do waszego watku Wedlug mnie owu mialam 11-14sty. jedyne objawy jakie mam to bolace piersi A czy tak szybko by juz byly odczuwalne objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 17.01.07, 13:24 powoli chyba zaczynam czuć mrowienie w piersiach - owu miałam w okolicach 11- 13 - mam nadzieje, że to dobry znak. A rano jeszce nic nie czułam - mam nadzieję, że to nie pod wpływm czytania postów i oczekiwania Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 09:35 i jak dziewczyny są juz jakies objawy - a moze któras juz cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 10:05 u mnie zmiennie. Wczoraj jakos wewnetrznie czulam ze chyba sie udalo, a dzis z kolei odwrotnie, mam mysli ze nic z tego. A co do innych objawow to bola mnie piersi, a to troche za wczesnie na @. Przed @ zawsze bolaly mnie piersi na okolo 2 dni przed a nie 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 09:37 cześć dziewczynki, dzisiaj wyraźnie boli mnie brzuch , niestety albo zbliża się mi @ (w końcu to 28 dc) albo przegięłam wczoraj z ćwiczeniami w klucie - obie opcje prawdopodobne. (( Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 14:37 Ja ciągle mam nadzieję Na razie żadnych objawów. Dziś 21 dzień. A u Was jak? Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 14:44 U mnie jest 20 dc i tez raczej nic. Pobolewa mnie tylko jedna pierś i czasem brzuch, ale to tak czesto przed @. Pcieszam sie tym ze hormon rosnie dopiero po implantacji (7-10 dzien po owu)- wiec moze tez wtedy zaobserwuje jakies objawy. Teraz to chyba troche wmawianie sobie i nakrecanie sie. Troche mnie korci zeby jak najszybciej zrobic test - ale powiedziałam sobie ze poczekam conajmniej do 26 Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 14:45 U mnie 21dc. Pobolewa prawy jajnik i jakos tak 'ciągnie" po obu stronach. Poza tym raczej nic oprócz popołudniowych spiączek, ale to raczej każdy ma przy takiej pogodzie ) Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 15:02 nie korci Was zeby wczesniej zrobic test? Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 15:14 oj korco korci i to nawet basaaaardzo, ale poczekam do 26 czyli przyszlego piatku. wole juz mkec pewnosc niz dodatkowe stesy.. co do moich objaw to w sumie zadnych wielkich, pobolewa brzuszek na dole, ale bardziej wieczorem niz dzien, no i taki balon, ale to pewnie przez moje jelita max wrazliwe. a co do piersi to od wczorajw eiczora bola ale tlkyo jak sutki tak zlape tak poza tym to nie. pewnie to moje urojonia. Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 15:57 jak to wcześniej? kurcze mnie przez Was zaczyna korcić , bo w sumie ja powoli się kwalifikuje a tu pytanie czy dziewczyny w 20 dc nie korci... chyba się złamie wcześniej niż 26 Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 16:04 mnie tez korci, ale postanowilam test robie w porzyszly piatek i to po pracy, bo nie chce isc do pracyw takiej eforii badz smutku, bo tego nie da sie ukryc a na razie nie chce by ktos cokolwiek wiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 18.01.07, 16:12 test chyba najlepiej robic rano - wtedy jest największe stęzenie hormonu w moczu Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 08:58 Witam kolejnego dnia - dla mnie to 21 dc i zaczynam odczuwac bolesnoesc piersi - biore to za dobry znak Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 09:30 Czesc Dziewczyny! Czaje sie i czaje, ale tez sie do Was zapisuje. To moj drugi cykl bez zabezpieczenia, ale licze go jako pierwszy cykl staran, bo w grudniu mialam mnostwo stresow i wiele sie dzialo i sie "nie przykladalismy" Teraz mam nadzieje, ze sie udalo... Wiem, ze to szybko, ale bardzo bym chciala - tak zreszta, jak i Wy... Z objawow to mam potworny bol piersi juz od 14 dnia cyklu, a to moj 24 dzien cyklu. Ten bol sprawia, ze wierze, ze sie udalo, ale z drugiej strony moze to jakies anomalia po odstawieniu pigulek? Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 09:41 Nie wspominam juz o lekkich zawrotach glowy i "dziwnym samopoczuciu", ale to moga byc objawy urojonej (moge sobie wmawiac), a piersi jednak bola masakrycznie, wiec nie ma tu mowy o wmawianiu sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 09:45 u mnie tez 21dc. Z objawow to bol piersi. Mimo wszystko "pracujemy" dalej. Moj maz to sie tak zachowuje jakby dzidzia juz tam byla, wita sie glaszcze brzuszek, i mowi zebym test robila. Ach ci mezczyzni - takie glupiutkie istotki, mysla ze to takie proste, haha. My dzialalismy ostro i przed owu i w trakcie, dlatego mam wielka nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 09:59 Ja dziś mam 23dc i niestety nic. Tzn od czasu do czasu poczuje ukłucie po bokach ale to nic nowego. Poza tym spiączka w południe - też nic nowego przy tej pogodzie Najgorsze, ze mam dizś imprezę z pracy i nie wiem czy sobie pozwolić na alko czy nie . Myślałam o tym zeby zrobić test tak na wszelki wypadek, ale nie wiem czy jest sens w 23dc (przy 28 dniowych) Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? (alkohol) 19.01.07, 10:29 Gosbi, u mnie 29 dc - ale testu nie robię, też mam jutro 'huczną ' imprezę i w poniedziałek bardziej lightową, ale też alkoholową i nie wiem czy się nie przetestować - z drugiej strony owu u mnie była ok 20 dc, więc to i tak wcześnie mimo, że to 29 dc... Niemniej nie sądzę żeby w tak wczesnej ciąży alkohol miał na nią wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 10:36 zresztą pamiętam jak w październiku @ mi się na maxa opóżniała - zrobiłam test - negatywny, w 36 dc poszłam na imprezę - następnego dnia @ od razu przyszła Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 a ja chyba zrobie test 19.01.07, 10:21 co mi szkodzi, to dopiero 21dc ale moze juz cos pokaze. jak nie to poczekam i zrobie pozniej nastepny Odpowiedz Link Zgłoś
gosbi Re: a ja chyba zrobie test 19.01.07, 10:25 w sumie to racja... Robisz teraz? Czekam na Twoj wynik )))) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: a ja chyba zrobie test 19.01.07, 10:27 teraz to jestem w pracy, ale po pracy chyba kupie test a zrobie z rana, bo to tak wczesnie wiem moze lepiej z rana zeby stezenie hormonow bylo najwyzsze. Zachecam dziewczyny, co nam szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: a ja chyba zrobie test 19.01.07, 12:58 ech dziewczyny ale mnie tez korci.... Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: a ja chyba zrobie test 19.01.07, 10:26 asiulka555: mnie tez juz kusi, ale postawnowilam, ze bede twarda! (tak naprawde nie chce sie rozczarowac...). my tez nadal dzialamy (choc mniej aktywnie, bo jest mi coraz ciezej przez ten mega bol piersi...), gdyz nie prowadze obserwacji cylku, zreszta po odstawieniu pigul rozne rzeczy sie tam moga dziac i nie wiadomo jak z ta owulacja. jesli zrobisz, to daj znac... Odpowiedz Link Zgłoś
ola778 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 10:26 Hej hej, no nie wiem czy moge sie przylaczyc bo powinnam testowac okolo 30-31 stycznia, mam nadzieje zreszta ze z pozytywnym wynikiem ... no ale mam nadzieje (znowu ta nadzieja....) ze nikt mnie stad nie pogodni, zreszta bede za Wami jakies 3 dni do tylu, u mnie owulacja bylo 17 dnia cyklu, swiadcza o tym bol owulacyjny i skok temperatury w srode, zreszta odkad pamietam owu zawsze byla okolo 16-17 dnia cyklu przy cyklach 29-30 dniowych, temp mierze regularnie od 3 cykli, ale tak naprawde ten cykl byl cyklem prawdziwych staran, przytulanko bylo w 15, 16 i 17 dniu cyklu, wiec mam cicha nadzieje ze wszystko ok, tylko teraz mam maly problem czuje jakbym miala grzybice, dzis zmykam do lekarza ale i tak nic nie wezme dopochwowo aby niczemu na wszelki wypadek nie zaszkodziec, Zycze nam wszystkim 2 pieknych krech!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 10:30 ja tez powinnam testowac tak a moze nawet pozniej, ale te nasze organizmy to dziwne i skomplikowane sa, weic nigdy nic nie wiadomo. Ja powinnam miec owu dopiero w tym tygodniu ok srody a byle w tamtym tygoniu, czyli o tydzien wczesniej. Wiec tak naprawde to nasz organizm moze nas zaskoczyc w kazdym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola778 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 19.01.07, 10:35 w sumie tak ciagle cos sie tam dzieje i wywija dziwne rzeczy, no ale teraz to mam nadzieje ze cos sie tam naprawde dzieje i rosnie Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 No i sie skusiłam 19.01.07, 13:58 i w 8-9 dniu po owulacji (tak mysle) zrobiłam test i... nic nie wyszło tylko jedna kreska. Pocieszma sie , że to za wczesnie. Przy pierwszej ciazy tez zrobiłam zaraz po tygodniu tez nic nie wyszło - dopiero w dniu @. Teraz wiec czekam do @ i mam nadzieję, że wtedy zobaczę drugą kreskę. Troche załuję ze sie dałam skusić. Ale nadal bola mnie piersi....wiec moze Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: No i sie skusiłam 19.01.07, 14:00 nia martw sie, przeciez to nic straconego, jeszcze jest duza szansa. Gdyby to byl dzien @ i jedna kreseczka to byloby co sie martwic, a tak glowa do gory Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: No i sie skusiłam 19.01.07, 14:05 dzieki. Mam nadzieje, ze historia lubi sie powtarzać Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: No i sie skusiłam 19.01.07, 14:41 no wlasnie.... dlatego ja sie wstrzymuje jeszcze. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 ciaza czy @ 19.01.07, 14:48 czy jak mam objawy jak na @ to znaczy ze sie nie udalo? Zaczynam byc rozdrazniona i wszystko mnie wkurza, tak jak zawsze przed @. Czy mozliwe to przed ciążą? Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: ciaza czy @ 19.01.07, 15:00 Mnie korci strasznie, ale będę twarda Przed chwilą miałam zabawną sytuację. W poprzednich ciążach bardzo byłam wrażliwa na sztuczne barwniki i dodatki. A teraz przed chwilą mąż nalał mi soku, a ja go powąchałam i nie mogłam go wypić, bo tak chemią "jechał" Uśmialiśmy się nieźle!!! A może to coś.... A czy robicie test razem z mężem, czy robicie mu niespodziankę? Ja ostatnie dwa razy robiłam test razem z mężem, ale teraz mam ochotę zrobić sama -i jeśli wyjdzie pozytywny - przygotowac mu jakąś kolację niespodziankę Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: ciaza czy @ 19.01.07, 15:05 za pierwszym razem mąz uczestniczył w testach...Tym razem postanowiłam, że jak wszystko będzie ok to zrobie mu niespodziankę i zapakuje test w pudełeczko - jak prezent Jak narazie to tylko mu wspomniałam, że pobolewają mnie piersi... Poza tym tez podobnie jak asiulka jestem poddenerwowana i wiele rzeczy mnie irytuje ale to moze przez ten wiatr i oczekianie na brak @. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: ciaza czy @ 19.01.07, 15:07 ja chce zrobic sama i zrobic mezowi niespodzianke. Moj maz tak czy inaczej gada juz do brzuszka, wita sie z brzuszkiem... Wiecie co nie wyobrazam sobie jak nic nie wyjdzie czekac kolejny cykl.. juz teraz mi sie dluzy a co dopiero kolejny miesiac Kurde jak sie tego juz dowiedziec czy sie udalo!!!!! Moze jakis cudowny sposob??? Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: ciaza czy @ 19.01.07, 15:15 JA tez juz sie nie moge doczekac, mialam czekac do piatku przyszlego ale jak nie bedzie okresu to moze w srode wieczorem juz zrobie test. nie wiem. Ale juz tak bardzo bym chciala wiedziec, Z objaw to senna jestem drugi dzien mna mxa mimo, ze spalam 10 godzin wczoraj, ale mierzylam cisnienie i mam 85 na 60 wiec to przez to na pewno, brzunio niemal nie boli, choc taki balonik troche i atk czesciej mi sie "pobekuje" tez tak macie?? a cycolki cale nie bola, tylko sutki sporawo bola. wiec ja juz nie wiem, moze to tak na okres po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: ciaza czy @ 19.01.07, 15:20 Wszystkie te nasze objawy to tylko nasza wyobraznia albo np. sennosc to od pogody. Juz tyle czytam w necie i w tak wczesnym stadium nie bedziemy mialy zednych konkretnych objawow. Dorciaszek a co do cycolkow jak to fajnie napisalas to mnie tez bola tylko sutki i w okolicach, a zawsze bolaly mnie gdzie indziej piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: ciaza czy @ 19.01.07, 15:23 co do piersi - to pamietam ze przy pierwszej ciązy bardzo szybko je czułam i mimo, ze wtedy pierwszy test mi nie wyszedł to moje przypuszczenia okazały sie słuszne - kilka dni później okazało sie ze jestem w ciązy Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: ciaza czy @ 19.01.07, 15:24 aanusiaa6 napisała: > co do piersi - to pamietam ze przy pierwszej ciązy bardzo szybko je czułam i > mimo, ze wtedy pierwszy test mi nie wyszedł to moje przypuszczenia okazały sie > słuszne - kilka dni później okazało sie ze jestem w ciązy i tego bede sie trzymac! moje bola juz masakrycznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: ciaza czy @ 19.01.07, 15:27 dalas mi swoim postem jeszcze wieksza nadzieje. Mnie tez zaraz po owu zaczely bolec uffff fajnie by bylo Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 ja chyba zaraz zwariuje!!! 19.01.07, 15:10 Juz nie moge usiedziec nawet w pracy. Im wiecej was czytam tym bardziej sie nakrecam ale nie moge sie powstrzymac zeby was nie czytac i z wami nie pisac. Nie wiem jak ja wytrzymam jeszcze tydzien, chyba oszaleje. Jakie macie na to sposoby??? Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: ja chyba zaraz zwariuje!!! 19.01.07, 15:20 nie mamy:0 tez wolalabym was nie czytavc, nie nakrecac sie, nie myslec ale to silniejsze ode mnie i czytam: chyba trzeba po prostu poczekac! ponoc cierpliwosc uszlachetnia choc juz dzis kupujac kwas yto taka mialam ochpote lkupic i test i zrobic ale wolalam jednak poczekac Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: ja chyba zaraz zwariuje!!! 19.01.07, 15:21 tez jestem w pracy i tez nie potrafie skupic sie na niczym innym.... nie ma na to sposobu chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: ja chyba zaraz zwariuje!!! 19.01.07, 15:23 u nas 2007 ma byc rokiem przelomowym. Szukamy mieszkania i chcialabym zeby juz sie cos znalazlo to zajelabym sie przeprowadzka, remontem czy umeblowywaniem i nie myslalabym tyle Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: ja chyba zaraz zwariuje!!! 19.01.07, 15:23 po prostu im blizej koncowki cyklu, tym trudniej nie myslec o tym... a to dopiero poczatek staran u mnie, wiec jesli bede musiala takich kilka miesiescy przezyc, to nie wiem co bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: ja chyba zaraz zwariuje!!! 19.01.07, 15:24 ja tez cały czas pisze z pracy i cały czas pstrykam w to forum...ale nie moge sie opanować Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: ja chyba zaraz zwariuje!!! 19.01.07, 15:26 słuchajcie - przeczytałam mój horoskop na styczeń (Panna) na wp i pisza w nim że zodiakalne panny mogą w styczniu zajść w ciąże. Nie wierze raczej w te bzdety ale moze to jakis promyczek nadziei Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: ja chyba zaraz zwariuje!!! 19.01.07, 15:43 Bardzo jestem ciekawa, która z nas pierwsza odkryje dwie kreski... Ja też chciałabym odkryc jakiś cudowny sposób! Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 10:12 I jak ktoras juz zmeikla z was i wczesniej zrobila test? mnie to tak kusi, ale chce byc twarda i walcze z soba i jeszcze nawet nie kupilam. Obajw opropcz ciaglego balona w brzuchu to niemal nie mam, moze troszke sutki bola, ale juz ciutek. Pocieszam sie ze jak sie udalo, to moze nie bede cierpliec na jakies dolegliwosci a moj mezulek juz z naszym lokatorem w brzuszku rozmawia, daje buziaka w brzuszek jak wychodzi,w czoraj az mialam lezki jak go widzialam z brzuszkiem gadajacym, mowil ze na nartki arzem beda jezdzic i tak az kochanie. a mowi ze jak nie bedzie to trudno, sprobujemy za miesiac. JAk wy tam?? Oby nam wszystkim sie udalo Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 11:31 i??? domyslalm ze ze git skoro taki usmieszek?? Odpowiedz Link Zgłoś
ninaspi Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 12:09 Nie, jeszcze nie wiem czy git...i specjalnie się nie nakręcam.....my już pół roku staramy się bezowocnie.....a testować nie mam zamiaru wcześniej niż w dniu spowdziewanej miesiączki Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 12:29 a mnie wlasnie wyskoczyl juz chyba 3 pryszczol z kolei, jak to zawsze przed @ wiec zamiast dwoch kresek pewnie okres przyjdzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
ola778 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 12:53 No i dostalam na moja grzybice jakas masc do smarowania, nic do srodka i zalecenie duzo witaminy c.... a co Wam podpowiada Wasza kobieca intuicja??? Ze sie udalo? Czy raczej nie... U mnie oprocz pobolewania prawego jajnika to nie ma nic, czasami mam uczucie jakby napiecia w brzuchu,, w dolnej czesci, ale powodem moze byc moje ciagle myslenie i czytanie tysiaca watkow o pierwszych objawach, piersi jakby uspione, nic.... Odpowiedz Link Zgłoś
ninaspi Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 12:59 Ola ile kobiet tyle obajwów..... Ja proponuej nie doszukiwac sie ich na siłe...W pierwszych miesiącach starań miałam wszytkie możliwe symptomy ciąży...i.... @ pojawiała się raz za razem podświadomośc płatała mi figle Trzyma kciuki za starjace się)) Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 13:08 ninaspi ma racje! coz te nasze objawy skoro one moga byc urojone, a i poza tym przed okresowe.choc ja sama sie ich wyszukuje boo to one daja nadzieje, a szczegolnie jak to moj pierwszy cykl staran wiec wszystko to mi obce i nowe. moja intuicja to raz tak raz tak. Czuje ze jest a za chwilke ze nie. Za to moj mezulek jest przekonany ze sie udalo. On anwet wie vo lepsze w ktorym dniu i z tym sie chyba nie myli bo po tym mimo ze owulacja dopiero powinna byc to juz bylo po. no zobaczymy mam nadzieje ze moj Adas sie nie myli co do objaw to brzuch pekaty na maxa i chyba na razie to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ola778 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 13:17 wiem, wiem, ciagle myslenie i czytanie chyba to wszystko wywoluje, mysmy mieli 1 cykl prawdziwych staran, poprzednie 3 byly cyklami przygotowan, mierzenia temp, brania folika, obserwowania organizmu ( w poprezdnim cyklu bole potworne sutkow milama na 10 dni przd @....) wiec jedyne co nam pozostaje to czekanie ale i tak test zrobie okolo 8-9 dnia po, powinno juz cos byc widoczne nawet jak bedzie to blada kreseczka jak nie bedzie nic to przynajmniej bede w smkutku czekac na @ a nie myslec calymi dniami i wyszukiwac objawow... Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 13:24 a ja nie znoszę tego czasu po negatywnym teście do @, dlatego Najchętniej bym nie robiła testu, ale ta impreza dzsiiaj… a u mnie 30 dc… Zrobić nie zrobić Zrobić nie zrobić Zrobić nie zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
ola778 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 13:27 a ja bym zrobila na Twoim miejscu, chociaz z drugiej strony jak bedzie jedna krecha to sie bedziesz marnie bawila a jak dwie to bedziesz eksplozja szczescia wiec nie wiem ale chyba bym nie wytrzymala......... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwa82 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 16:22 Witam kobietki testujące!!Ja rozpoczęłam z mężem starania w tym tygodniu. Starania wciąz trwają Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie, ale przekonam się dopiero po 7 lutego, bo ostatni cykl zrobił mi żart-cholernik jeden i trwał 33 dni ( a zawsze 28-29)no i teraz muszę przyjąc, że ten może też trwać 33. Oby nie pojawiła się @. Życzcie mi wytrwałości. A ja Wam i sobie życzę nie wkręcania sobie objawów i cierpliwości dla naszych cykli ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 22:35 Ja ciągle nic. Czekam do 29, 30 dnia - wtedy zrobie test. A jak u Was z temeraturą? U mnie najczęściej 37, dlatego djae mi to dużą nadzeję, bo od pół roku starań zawsze było góra 36,8... Najdłuższy tydzień w życiu... Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 22:41 co do temperatury, to moja , mierzona pod pacha (czyli nie tak, jak sie zaleca) przez kilka ostatnich wieczorow (nie rano), utrzymuje sie na poziomie: 37,00 - 37,25 stopni. jak wspominalam, nigdy nie obserwowalam moich cykli, bo dotad bralam tabletki, wiec trudno cokolwiek przewidziec... piersi nadal bola bardzo i sa zawroty glowy. to wszytsko napawa mnie optymizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 22:42 cayenne78 napisała: > Zrobić nie zrobić > Zrobić nie zrobić > Zrobić nie zrobić zrobilas??? daj znac! Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 20.01.07, 22:51 Nie zrobię, poczekam do piątku. Mnie piersi nie bolą w ogóle. Ale ta wysoka temperatura....tylko tego się trzymam Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 21.01.07, 09:27 no to czekamy dalej.... bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 21.01.07, 11:22 a ja kpilam wczoraj test i lezy. Kusi ale chyba zrobie jutro. Weekend jest mi jakos latwiej przetrwac bo zawsze jakies zajecie sobie znajde. Gorzej jest w tygodniu kiedy siedze 8 godz w pracy czytam was i pisze i sie nakrecam. Chyba jutro rano zrobie. To bedzie 24dc, jeszcze za wczesnie pewnie ale moze cos bladziutkiego sie pojawi?? Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 21.01.07, 13:14 no hej, zrobiłam - negatywny. I jakoś dziwnie wcale nie jest mi aż tak smutno... chyba się przyzwyczajam do tego że ciągle jest negatywny . No cóż 31 dc i mam nadzieje że @ zaraz przyjdzie, wczoraj znów okropnie bolał mnie brzuch to już jakiś 3 dzień z rzędu - tak długo przed @ mnie nie bolało, ale cóż. W przyszyłym cyklu (czwartych starań) chyba zacznę mierzyć temperaturę, tylko mi sie tak bardzo nie chce wstawać rano w weekendy... jak Wy to robicie..? Odpowiedz Link Zgłoś
ola778 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 21.01.07, 17:33 Ja zawsze nastawiam budzik na 7:30 i doslownie po omacku biore termometr i do srodka, 20 sec i wynik gotowy i jeszcze nie udalo mi sie z nim przysnac nawet Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: olu 21.01.07, 19:13 20 s.? tyle bym może wytrzymała, żeby nie usnąć - to jakieś specjalne termometry czy zwykłe elektroniczne? Jaki masz? Odpowiedz Link Zgłoś
ola778 Re: olu 21.01.07, 20:12 zwykly elektroniczny pomiar zajmuje srednio 20s i jest dokladny testowalam go dokonujac powtornych pomiarow i sie nie mylil Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: olu 21.01.07, 20:44 Ja wczoraj tez kupilam test. Moj pierwszy w zyciu. Jednak maz moj schował pezede mna go by mnie nie kusilo Jeszcze chce poczekac by miec pewnosc, a i na ulotce testu wyczytalam ze ok 50% ciaz samoistnie umiera i z pierwsza miesiaczka wychodzi. Tam jakos fachowo tam napisane,w iec po co sie ucieszyc a potem rozczarowac. Musze poczekac, wiem ze lepiej to dla mnie. Choc moj mezulek i tak czuje ze tam cos jest. Mnie piersiatka bola i mam problem z tym balonm w brzuchu. N aserio to jest najgorsze. No ale pozyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: olu 21.01.07, 20:59 Jutro 25 dzień. Mam nadzieję, że do piątku szybko zleci. Najważniejsze, że minął weekend. Tydzień zleci szybko: praca, dom, praca, dom i.... czy szósta próba okaże sie szczęśliwa??? Zawsze jak tu zaglądam mam nadzieję, że pojawi sie jakis wpis: "hura!!! mam dwie kreski", no ciekawe, ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 21.01.07, 23:24 Ja juz sama nie wiem, boli mnie teraz tylko jedna piers i mi "napuchła". Do piątku oczywiscie nie moge sie doczekac...troche mnie "zdołował" wczesniejszy post o tym że do miesiączki az 50% ciaz obumiera - brrr straszne. Ale mocno trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 08:14 czesc dziewczyny no i ja tez nie wytrzymalam i dzis rano zrobilam test-oczywiscie negatywny-ale czego ja sie spodziewalam przeciez to dopiero 24dc. Dlatego sie nie zalamuje i mam jeszcze nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 08:20 czesc dziewczyny. wczoraj mialam ciezki dzien - praktycznie caly dzien bolala mnie glowa! w podbrzuszu jakby tez cos lekko pobolewalo.... piersi nadal bola BARDZO! i sa wieksze... dzis 27 dc.... na razie sie trzymam i nie robie testu. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 08:32 mnie tez caly dzien glowa bolala, to chyba pogoda. piersi tez mnie bola, wyjatkowo wczesnie zaczely mnie bolec ja juz chyba zeswirowalam-mowie w liczbie mnogiej, mowie do meza ze my z dzidzia chcemy rosol, ze my z dzidzia idziemy na spacer... to chyba nie dobrze ze mna.. a co bedzie jak okaze sie ze nic nie rosnie Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 08:49 asiulka555, radze troche przystopowac.... ja tez sie nakrecilam, nie powiem, ale wciaz jeszcze mam wiele watpliwosci i z jednej strony mam nadzieje, ale z drugiej nie moge uwierzyc aby udalo sie tak szybko, wiec nie mysle w kategoriach, ze dziecko juz we mnie jest... zreszta moj maz tez sprowadza mnie na ziemie, na szczescie, bo wie, ze jesli sie nie udalo, bedzie mi bardzo przykro... a im bardziej sie nakrecasz, tym rozczarowanie bedzie wieksze.... oczywiscie nie zycze ci zle - wrezc przeciwnie, mam nadzieje, ze wszytskim nam sie uda, ale zawsze lepiej byc mile zaskoczonym niz niemile... Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 08:57 wiem wiem nie powinnam ale nie moge pzrestac o tym myslec, odliczam dni, godziny, minuty itd. No dobra biore sie w garsc i nie mysle juz o tym Ale jak tu nie myslec skoro caly czas wskakuje na to forum Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 09:00 no ja tez wskakuje, coz zrobic??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 09:39 Ja rzucę się w wir pracy. Mnie ogarnął jakiś taki spokój. "Obawiam się", że to spokój spowodowany tym, że jestem wewnętrznie przekonana, że jestem w ciąży , chociaż na głos tego nie mówię. Życzę nam abyśmy wszystkie zobaczyły dwie kreski. Jak nie teraz to może następnym razem. A to ma być Wasze pierwsze dziecko, czy kolejne? Moje byłoby trzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 09:44 a ja witam w moim 32 dc - test w sobotę wyszedł negatywny, ale póki nie dostanę @ nadal czekam, więc zostanę z Wami Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 10:12 tez do was zaglądam - trudno oprzec sie pokusie. Jezeli ujrzę w piątek dwie kreski to to bedzie mój drugi dzidzius - pierwszy to 3 letni chłopczyk typowy żywczyk. Juz nie moge sie doczekać piątku, ale to juz z górki... Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 10:43 mamago1 napisała: > A to ma być Wasze pierwsze dziecko, czy kolejne? Moje byłoby trzecie. moje pierwsze... Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 10:45 dzis mnie boli brzuch... tak, jakby na @, ale mam nadzieje, ze jednak nie na @... Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 11:09 siedze i grzebie w necie nt. najwczesniejszych objawow, ale niestety najprawdopodobniej jest za wczesnie zebysmy cos czuly, to nasza psychika i wyobraznia - CO NIE ZNACZY ZE DZIDZIE W NAS NIE ROSNA!!! A tu wklejam co znalazlam Pod wpływem zmian hormonalnych zachodzących w organizmie kobiety w czasie ciąży, już od momentu zapłodnienia mogą pojawiać się pewne objawy sugerujące jej istnienie. Czasami są one jednak tak subtelne, że niezauważalne lub mylone z dolegliwościami innego pochodzenia. Najbardziej prawdopodobnym objawem ciąży jest zatrzymanie miesiączki. Część objawów można jednak zauważyć już przed jej zatrzymaniem. Pod wpływem wzrostu poziomu progesteronu następuje nieznaczne podwyższenie podstawowej temperatury ciała. Można również zauważyć zmiany w gruczołach sutkowych. Stają się one nieco powiększone, obrzęknięte, bolesne, tkliwe. Zwiększa się również obfitość wydzieliny pochwowej zawierającej śluz szyjkowy oraz złuszczone komórki nabłonka. W kilka dni po zapłodnieniu w momencie zagnieżdżania się zapłodnionej komórki jajowej w błonie śluzowej macicy może pojawić się nieznaczne plamienie lub krwawienie nazywane krwawieniem implantacyjnym. Mogą pojawić się także nieznaczne bóle podbrzusza, nadmierna senność, wzmożone wydzielanie śliny. Osoby palące papierosy mogą odczuwać niechęć do palenia, jak również drażniące działanie dymu tytoniowego. Opisane powyżej objawy są objawami mogącymi jedynie nasuwać przypuszczenie istnienia ciąży. Bywa również tak, iż pomimo braku ciąży kobieta odczuwa powyższe dolegliwości. Najczęściej wywołane jest to czynnikiem psychicznym w sytuacjach ogromnej chęci posiadania potomstwa lub też strachu przed niechcianą ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 11:24 asiulka555 napisała: > siedze i grzebie w necie nt. najwczesniejszych objawow, ja juz to mam za soba... > Pod wpływem wzrostu poziomu progesteronu następuje nieznaczne > podwyższenie podstawowej temperatury ciała. mam > Można również zauważyć zmiany w gruczołach sutkowych. Stają się one nieco powiększone, obrzęknięte, bolesne, > tkliwe. O tak! Tez mam. > Mogą pojawić się także nieznaczne bóle podbrzusza, Pojawily sie wczoraj, dzis sa mocniejsze. A jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 11:33 Bywa również tak, iż pomimo braku ciąży kobieta odczuwa powyższe dolegliwości. Najczęściej wywołane jest to czynnikiem psychicznym w sytuacjach ogromnej chęci posiadania potomstwa JA sie boje zeby u mnie nie bylo to to brrr, bo pozostale objawy mam Zaczely bolec mnie piersi a dokladniej sutki i okolice juz tydzien temu czyli 2 tyg przed @, co nigdy sie nie zdarzalo Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 11:55 a mi sie zrobiło niedobrze - ale to juz byłaby nadinterpretacja straszna - hahha Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 12:16 Cześć dziewczyny! Przecztałam tytuł wątku i nieomal zakrzyknęłam - ja też. Spodziewana @ 26 I. Test zrobiłam w sobotę (wiem, wiem, że bez sensu po 7 może dniach od ew. zapłodnienia) i wyszedł negatywny (no, bo czego się można spodziwać tydzień przed terminową @ ) Pobolewa mnie podbrzusze - szczególnie z lewej strony, myślę, ze owu. była właśnie z tej storny. Eh... to czekanie, ale poczekam w miłym towarzystwie Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 12:25 aanusiaa6 napisała: > a mi sie zrobiło niedobrze - ale to juz byłaby nadinterpretacja straszna - hahh > a hehe, a ja wlasnie intensywnie czuje moja kanapke na lunch, ktora lezy sobie zapakowana pod buirkiem i przypomnialo mi sie, ze gdzies wyczytalam, iz w ciazy wyostrza sie zmysl wechu, hehehe! Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 12:19 asiulka555 napisała: > > Zaczely bolec mnie piersi a dokladniej sutki i okolice juz tydzien temu czyli 2 > tyg przed @, co nigdy sie nie zdarzalo no mnie juz bola 2 tygodnie! od 14dc... Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 12:25 a macie jakiś pomysł, w jaki sposób przekazać mężowi informacje o ciąży? Chciałabym zrobic niespodziankę, ale nie mam pomysłu jak? Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 13:43 no i jak sie czujecie? - ja znowu dostałam wierciucha. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 13:49 a mi jest jakos niedobrze (ale nie tak bardzo) no i jakos oslabiona sie czuje no i boli mnie podbrzusze jak na @, a do spodziewanej @ jeszcze tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek inne oznaki 22.01.07, 14:33 Dziewczyny, a czy nie zauważyłyscie zmian szyjki? Bo ja mam wrażenie, że mam bardzo mocno zamkniętą i że zmienił sie jej kąt nachylenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: inne oznaki 22.01.07, 14:35 stukotek napisała: > Dziewczyny, a czy nie zauważyłyscie zmian szyjki? Bo ja mam wrażenie, że mam > bardzo mocno zamkniętą i że zmienił sie jej kąt nachylenia. niestety, nigdy swojej szyjki nie obserwowalam, wiec nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: inne oznaki 22.01.07, 14:37 > stukotek napisała: > > > Dziewczyny, a czy nie zauważyłyscie zmian szyjki? Bo ja mam wrażenie, że > mam > > bardzo mocno zamkniętą i że zmienił sie jej kąt nachylenia. hmm...troche to dla mnie niezrozumiałe, bo jak mozna sprawdzić samemu i co to jest kąt nachylenia szyjki? Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: inne oznaki 22.01.07, 14:44 ja to sobie sprawdzam, poprzez włozenia paluszka w odpowiednie miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: inne oznaki 22.01.07, 14:41 coś Wam jeszcze napiszę - mój kochany mężulek ostatnio się na mnie obraził, bo kolejnego wieczoru - ale już po owulacji, powiedziałam mu w żartach- no teraz już możesz spać, bo dziecątko zrobione. ( to taki żarcik miał być) A on sie zdenerwował, że ja wcale nie mam ochoty na seks, że byl mi potrzebny tylko do "zrobienia" a jak już "po" to sie nie chce z nim kochac. To jest bzdura, bo jest mi z nim bardzo dobrze i sprawia mi frajde seks. ale może faktycznie w ten dzień nie miałam wielkiej ochoty. Zroesztą to jest u mnie regułą, że w drugiej fazie cyklu mniej mi się chce Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: inne oznaki 22.01.07, 15:10 a my przyjeslimy metode kochania sie przez caly cykl. dopiero co odstawilam tabletki, a po nich organizm szaleje, wiec nigdy nie widomo kiedy ta owulacja sie pojawia. w zwiazku z tym mimo, ze juz koncowka cyklu (i pomimo moich objawow ), to ciagle "robimy dzidzie", hehe... a mezus juz niech sie tak nie obraza... a mowia, ze to kobiety maja fochy, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 14:37 kreci mi sie w glowie, podbrzusze pobolewa, o piersiach nie wspominam, bo wiadomo.... Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 14:39 a mnie cos przestały piersi bolec i sa takie wrażliwsze tylko - zreszta sama juz nie wiem. Najbardziej je czuje jak wchodze na forum - haha. Oby wytrzymac do piątku i zobaczyc dwie krechy. Ciekawe która pierwsza zakrzyknie hura! Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: Jakie objawy macie, czujecie cos? 24.01.07, 09:18 U mnie ból piersi jakby sie zmniejszył, ale - mam dziwny posmak w buzi (taki kwaskowy od 3 dni) i sie ślinię - przez dwa ostatnie dni zrobiło mi sie niedobrze po kawie - czasem pobolewa mnie dół brzucha i bardzo chce zobaczyć II kreski)))) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 14:54 mam nadzieje ze nam sie wszystkim uda i bedziemy sie wspierac w nastepnym watku juz zaciazonych Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 14:59 ja chyba teraz test zrobie w piatek rano przed praca, wieczorem szykuje sie impreza,ale i tak jak test nie wyjdzie to profilaktycznie zero alkoholu. tak z reszta robie caly czas, bo moze .... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka-pstra Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 15:45 Hej, ja też. Aczkolwiek wątpię raczej w pozytywny rezutat, szczerze mówiąc. A tak jeszcze z doświadczenia - pierwsza ciąża przyszła nam za 1 razem , ja wtedy totalnie w to nie wierzyłam że tak się może zdarzyć tylko mąż miał przeczucie. I mogę Wam powiedzieć o autentycznie pierwszym objawie - jeszcze sprzed terminu @. Otóż zaczęłam się ślinić. Strasznie. A poza tym, pewnego dnia jadąc tramwajem, po prostu poczułam, że Ktoś ze mną jest. To było niesamowite. Tyle, że wtedy nic nie wiedziałam o tzw. pierwszych objawach, nie wierzyłam w możliwość szybkiego zajścia, więc to było autentyczne. A teraz... Cóż. Wiem więcej, ma też chyba większą "chcicę na dziecko", więc się napędzam jak Wy. W poprzednim c miałam już pełnoobjawową ciąże i nici . Zmarnowałam już trzy testy Na szczęści przy dwulatku i w pracy jest tyle roboty, że nie ma się dużo czasu na myślenie )) Życzę wszystkim powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 22.01.07, 19:32 Ja niestety nie wytrzymalam i zrobilam test dzis -niestety negatywny. Maz jednak mnie pociesza ze on nie byl wiarygodny, bo nie dosc ze dzis dopiero 28 dzien przy cyklach 32 dniowych a i test zrobilam po 19, jak tam napisali ze rano jesli przed terminem @. I ze on uwaza ze jest, nawet soki mi podsuwa do picia. Jak myslicie jest jeszcze szansa? czy rzeczywiscie to ze to bylo wieczorem ,po calym dniu pracy ma wplyw?? Mial ktos tak ze pierwszy za wczesnie wyszedl megatywny a drugi pozytywny. Nie powiem troche posmutnialam bo na serio piersiatka juz dzis to mnie tak bola ze lojoj i ten balon. Jak sadzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:11 kaczka-pstra napisała: > A poza tym, pewnego dnia > jadąc tramwajem, po prostu poczułam, że Ktoś ze mną jest. To było niesamowite. > ja chyba cos takiego poczulam w piatek w supermarkecie gdy mi sie w glowie zakrecilo... Odpowiedz Link Zgłoś
cayenne78 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 00:55 niestety przyszła, nie jest wiec to mój 32 dc a 1 dc , koniec złudzeń. Wszysstkim Wam życzę, aby najbliższy weekend był Waszym naj najszczęśliwszym. Ja zaczynam 4 cykl starań...i także zaczynam mieć wątpliwości co jest nie tak, ale kiedy @ przychodzi każda z nas jest zła, więc mam nadzieję że wkrótce mi przejdzie i wezmę się od nowa za "robotę" Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 07:38 cayenne78 - powodzenia! - ale wiem, że musi Ci byc bardzo przykro. Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 07:46 powodzenia i trzymam kciuki!!!! rozumiem was!! na prawde mocniutko. ja jeszcze mam nadzieje, myslicie ze moge po wczorajszym, ze jest jeszcze jakas szansa? Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 07:55 dorciaszek - jasne, że ten test, który zrobiłaś nie był wiarygodny - przed terminem @ i dodatkowo wieczorem. Zaczekaj do soboty I lepiej nie kupuj nan razie testu, bo jeszcze nie wytrzymasz i znowu zrobisz Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:14 dorciaszek napisała: > powodzenia i trzymam kciuki!!!! rozumiem was!! na prawde mocniutko. ja jeszcze > mam nadzieje, myslicie ze moge po wczorajszym, ze jest jeszcze jakas szansa? no pewnie, ze jest! dopoki nie ma @, jest nadzieja! Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:54 mi tez pierwszy test nie wyszedł i przy pierwszej ciązy i teraz - wiec te testy tochyba wykrywają ciże jak juz stezenie hormonów jest duze. Nie martw sie Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:13 cayenne78 napisała: > niestety przyszła, nie jest wiec to mój 32 dc a 1 dc , koniec złudzeń. > Wszysstkim Wam życzę, aby najbliższy weekend był Waszym naj najszczęśliwszym. > Ja zaczynam 4 cykl starań...i także zaczynam mieć wątpliwości co jest nie tak, > ale kiedy @ przychodzi każda z nas jest zła, więc mam nadzieję że wkrótce mi > przejdzie i wezmę się od nowa za "robotę" przykro mi, kochana... ale co tam, kolejny cykl przed toba, a starania to przeciez sama przyjemnosc :- ) trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:56 cayene - nie martw się. Kolejny cykl przed Tobą bierz sie do roboty!! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:05 Nie smuc sie cayenne, nastepnym razem na pewno sie uda!!!Wszystkie bedziemy sie wspierac i trzymac kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:22 Ja dzisiaj też straciłam nadzieję. Temperatura, która od dnia wzrostu utrzymywała się na poziomie 37 stopni, dziś spadła do 36,6. Tak, jak to zazwyczaj bywa przed @. Ale żadnych realnych początków @ jeszcze nie widzę. Ale ten spadek, nie wygląda obiecująco... Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:28 Dzieki bardzo dziewczyny za nadzieje!! jejciu moze jenak sie udalo?? musze czekac!!coz jednak trzeba byc cierpliwym Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:35 u mnie 28dc, temperatura nadal podwyzszona, lekkie zawroty glowy i bol piersi trwa... jak sie reszta czuje? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:43 u mnie dopiero 25dc, temperatura dzis rano 37, (niestety nie mierzylam przez caly cykl wiec nie mam porownania czy to wysoka czy nie) Jezeli chodzi o samopoczucie to piersi nadal bola, lekoo niedobrze mi od czasu do czasu, no i czasami pobolewa podbrzusze Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:45 asiulka555 napisała: > u mnie dopiero 25dc, temperatura dzis rano 37, (niestety nie mierzylam przez > caly cykl wiec nie mam porownania czy to wysoka czy nie) > Jezeli chodzi o samopoczucie to piersi nadal bola, lekoo niedobrze mi od czasu > do czasu, no i czasami pobolewa podbrzusze ja tez nie mierzylam przez caly cykl, robie to dopiero od kilku dni, o roznych porach i pod pacha, wiec moze byc niewairaydodna, ale caly czas okolo 37 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:46 a ja przez ten wczorajszy test jakos sie zbuntowalam i nie bede szukac objawow, bo to zwariowac mozna a potem tylko sie zalamac, jak sie udalo to czy sa czy nie ma to i tak tzrzeba czekac na termin @. skad ja moge wiedziec ksoro to moj pierwszy. choc cycolki ciut bola i to chyba tyle. ach i po co ja ten test wczoraj zrobilam?!?!?? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:50 dorciszku ja tez wczoraj zrobilam test i oczywiscie wyszedl negatywny, ale to jeszcze za wczesnie wiec sie nie zalamuje. Te testy sa wiarygodne kiedy robi sie je w dniu @ lub 2-3 dni po, wiec wczesniej nie ma prawa wyjsc pozytywnie. Glowa do gory bo test w tym dc w ogole nie jest wiarygodny Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaszek Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:52 szkoda ze nie ma tutaj takich emotych jak w gg to bym sie takim emotkim usciskala dzieki, ach mam nadzieje. dzieki za podtrzymanie na duchu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ninaspi Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:52 Zrobiłam bete hcg- i niestety koleny cykl bezowocny. Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 09:06 u mnie 25 dc (przy 28 dniowych) temperatura 37,2 mam nadzieję ze nie spadnie, piersi bolą mnie jakby mniej za to zaczał pobolewać brzuch - mam nadzieję że @ nie przyjdzie - brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 08:59 zauwazylyscie dziewuszki ze temat naszego postu to "kto testuje 26-27". Do 26/27 jeszcze troche czasu a my juz testowalysmy i jestesmy rozczarowane. Nie ma powodu bo termin naszego testowania to dopiero weekend, wiec glowy do gory jeszcze prawie caly tydzien przed nami i wszystko jest mozliwe )))) Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 09:17 asiulka555 napisała: > zauwazylyscie dziewuszki ze temat naszego postu to "kto testuje 26-27". Do > 26/27 jeszcze troche czasu a my juz testowalysmy i jestesmy rozczarowane. Nie > ma powodu bo termin naszego testowania to dopiero weekend, wiec glowy do gory > jeszcze prawie caly tydzien przed nami i wszystko jest mozliwe )))) dokladnie! wlasnie mialam wam napisac, a wlasciwie was ochrzanic za to, ze tak sie z tymi testami spieszycie! a potem rozczarowanie.... poczekajcie troche! ja sie nie wylamalam i jeszcze nie robilam testu i radze wam tez przystopowac.... trzymajcie sie, damy rade! Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 13:05 juz sie nie moge doczekac tego weekendu! no chyba, ze wczesniej przyjdzie @ i moje nadzieje okaza sie przedwczesne... jestem jednak bardzo ciekawa jak wyniki testow nas wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Cos o objawach ciązy 23.01.07, 09:50 To znalazłam w necie Ciążę rozpoznaje się na podstawie objawów subiektywnych, które pojawiają się w wyniku reakcji organizmu kobiety na działanie hormonów ciałka żółtego i trofoblastu, oraz obiektywnych, stwierdzanych na podstawie badań fizykalnych lub laboratoryjnych i będących wyrazem obecności oraz rozwoju jaja płodowego. Wczesne objawy ciąży mogą pojawić się już po dwóch tygodniach od zapłodnienia i zaliczamy do nich: Przedłużający się brak miesiączki - nie jest jednak ostatecznym dowodem zajścia w ciążę, zwłaszcza, gdy cykl miesięczny jest nieregularny lub, gdy kobieta jest zestresowana, przepracowana lub chora. Z kolei nawet u ciężarnej kobiety może wystąpić niewielkie krwawienie w dniach, w których wypadałaby miesiączka i może utrzymywać się do trzeciego miesiąca trwania ciąży. Powiększone, nadwrażliwe piersi, których może wystąpić uczucie lekkiego pieczenia. Ten objaw towarzyszy najczęściej przy pierwszej ciąży lub przy kolejnej, kiedy to od ostatniej laktacji minęło kilka lat. W ciąży zaistniałej kilka miesięcy od zakończenia laktacji, gruczoły piersiowe powiększają się od około czwartego miesiąca trwania ciąży. Dziwny metaliczny smak w ustach - jest to jeden z najwcześniejszych objawów ciąży. Uczucie senności w ciągu całego dnia, a nie tylko wieczorem. Obfitsza niż zazwyczaj wydzielina pochwowa. Mdłości i wymioty występujące w dowolnej porze dnia. Wyraźna niechęć do niektórych pokarmów i zapachów, jak na przykład: kawa, alkohol, dym tytoniowy, połączona z niepohamowanym pociągiem do innych. Chwiejność nastroju wywołana zmianą poziomu hormonów. Częste oddawanie moczu. Podwyższenie podstawowej temperatury ciała. Zmiany w narządach płciowych to zasinienie przedsionka i ścian pochwy, rozpulchnienie pochwy, wzmożona wydzielina zawierająca śluz szyjkowy oraz zmiany w szyjce macicy, w dolnym odcinku i trzonie macicy. W celu potwierdzenia objawów wczesnej ciąży, można wykonać domowy test ciążowy, który kupuje się w aptece. Wszystkie testy ciążowe polegają na stwierdzeniu w moczu lub surowicy krwi kobiety ciężarnej obecności gonadotropiny kosmówkowej - β HCG - wytwarzanej przez trofoblast. Domowy test ciążowy jest odczynnikiem chemicznym, który w celu wykonania badania, miesza się z kilkoma kroplami moczu. Test wykonuje się rano z moczu oddawanego po przerwie nocnej. Testy ciążowe mają jednak pewną wadę - wynik testu nie zawsze jest wiarygodny, istnieje także możliwość popełnienia błędu podczas wykonywania testu. Również w zbyt wczesnej ciąży, gdy poziom gonadotropiny kosmówkowej jest jeszcze zbyt niski, odczynniki znajdujące się w teście mogą nie reagować pozytywnie, dając błędny wynik. Jest jeszcze jeden problem, a mianowicie sam tester może być po prostu wadliwy. Obecność gonadotropiny kosmówkowej można stwierdzić badaniem krwi. To badanie daje bardziej wiarygodne potwierdzenie objawów zaistniałej ciąży nawet po 14 dniach od zapłodnienia. Bez względu na wynik domowego testu ciążowego ostateczny werdykt należy zawsze do lekarza. ....mam mętlik w głowie, boli mnie brzuch a nie piersi - ma nadzieję, ze nie na @ Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 10:03 a mnie dzis brzuch nie boli, za to wczoraj bolal. Odpowiedz Link Zgłoś
ola778 Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 12:14 a u mnie tak jakby jakos dziwnie... 7 dni po jajeczkowaniu (wiem ze bylo bo skok tempki i bol owulacyjny) piersni nie bola wcale ale za to od wczoraj mnie strasznie mdli a do wczoraj mnie bolal (ale tylko wieczorami) prawy jajnik, jakies to dziwne, a tempka rano 36.8 ale wiem ze to po 7 dniach nic nie znaczy Ok kusi, kusi aby kupic test i zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 10:23 aanusiaa6 - czytając Twój wpis poczułam metaliczny smak w ustach Ale tak wogóle to staram się nie nakręcać. Czasem sobie myślę, że to aż mało prawdopodobne, żeby tak za pierwszym podejściem sie nam udało. Chociaż z pierwszym dzieckiem tak właśnie było! Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 10:30 aanusiaa6 - czytając Twój wpis poczułam metaliczny smak w ustach > Ale tak wogóle to staram się nie nakręcać. Czasem sobie myślę, że to aż mało > prawdopodobne, żeby tak za pierwszym podejściem sie nam udało. Chociaż z > pierwszym dzieckiem tak właśnie było! No u mnie tez tak było z pierwszym maluchem - dlatego mam nadzieje ze tak własnie będzie i tym razem Czy to juz za duzo szcześcia? Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 11:00 No u mnie tez tak było z pierwszym maluchem - dlatego mam nadzieje ze tak > własnie będzie i tym razem Czy to juz za duzo szcześcia? Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 11:01 aanusiaa piesałąś, że Twój synek ma trzy latka - moja córcia też - skończyła 14 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 11:02 oczywście miało być - pisałaś - ach te literówki Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 11:47 tak skończy trzy latka w lutym No popatrz - rówieśnicy. Jak by nam sie teraz tez udało, byłoby fajnie co? Odpowiedz Link Zgłoś
zuemu Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 12:01 Cześć Dziewczyny Mój synek skończy 3 latka w marcu i też staramy się o drugą dzidzię) Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 12:16 Witamy serdecznie i trzymamy kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 12:28 aanusiaa - że tak zapytam z innej beczki - a czy Twój synek chodzi już do przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś
zuemu Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 12:32 Tak, chodzi Poszedł od września do prywatnego przedszkola i ku naszej wielkiej radości świetnie sobie radzi) Umiał już siusiać do kibelka i bardzo dobrze mówi, więc nie było problemu. Niestety ale przedszkolene infekcje go nie ominęły i troszkę sobie pochorował... A jak Wasze dzieciaczki??? w domku czy w przedszkolu?? Odpowiedz Link Zgłoś
aanusiaa6 Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 12:36 pójdzie od września Jak na razie był raz - jako wycieczka i bardzo mu sie podobało, piszczał zeby isc tam znowu. Niestey nabór na wrzesien jest dopiero w w marcu wiec musimy czekać, bo do dobrego państwowego przedszkola wcale nie jest łatwo sie dostać Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 12:52 Moje obie córcie są w domu z nianią (5 i 2 lata). Jestem bardzo zadowolona z takiego układu. Siostrzyczki są bardzo ze sobą związane Odpowiedz Link Zgłoś
zuemu Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 12:59 No właśnie...mi też zależało, żeby mały bawił się z dziećmi bo bardzo to lubi, a na razie jest jedynakiem ( mam nadzieję że już nie długo)) Odpowiedz Link Zgłoś
stukotek Re: Cos o objawach ciązy 23.01.07, 13:14 nasza też chodzi do przedszkola od września i to bardzo chętnie. Niestety też trochę choruje, ale nie jakoś dramatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 13:39 a mnie boli brzuch jak na @. Mam nadzieje ze tak tez boli na ciaze. To dopiero 25dc. A powiedzcie mi jak to jest, ostatnie 3 cykle byly roznej dlugosci 30dni, 33dzni i 36dni ostatni. A jaki bedzie teraz, skad ja mam to wiedziec??? Odpowiedz Link Zgłoś
bo775 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 13:54 no niestety, trudno przewidziec... ja zanim zaczelam lykac pigulki naty tez mialam takie nieregularne. potem jak zaczelam brac tabletki, to oczywiscie rowno jak w zegarku co 28 dni. teraz, gdy odstawilam (po kilku latach) tez sie zastanawiam, ajkie bede miec cykle.... jendka skoro to 25 dc, to chyba nie masz sie co przejmowac, ze ten bol brzucha to na @.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamago1 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 13:56 W regularnych cyklach druga część cyklu, czyli ta od dnia wzrostu do końca cyklu jest tak sama. Jeżeli wcześniej mierzyłaś regularnie temperaturę to możesz to z pewnym przybliżeniem określić. A ja po dzisiejszym porannym spadku temperatury, na razie @ nie mam. Ale na pewno przyjdzie wieczorem. No, bo, niby skąd ten nagły spadek. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: kto testuje 26-27 styczeń? 23.01.07, 14:02 niestety nie mierzylam temperatury, z obserwacji sluzu stwierdzalam dni plodne, ale nie opieralismy sie tylko na tym, wiec dzialalismy juz wczesniej i w trakcie i po, dopiero w tym tyg. odpuscilismy Moje cykle wczesnie byly jak w zegarku,dopiero odkad myslimy o dzidzi to chyba psychika zrobila swoje i sie poprzesuwalo Odpowiedz Link Zgłoś