moni692 11.02.07, 09:55 Nie wiem co sie ze mna ostatnio dzieje ale mam stracha przed zostaniem matka. W sumie ciesze sie, ale tez martwie jak ja temu wszystko podolam a do tego dochodzi hustawka nastroju. Jak mozna temu zapobiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosica37 Re: Ciaza a strach 11.02.07, 10:12 Moni,postaraj sie myslec pozytywnie. Na pewno masz partnera,meza, powiedz mu o swoich obawach,podziel sie watpliowsciami. Ja tak ciagle robie,nie wyobrazam sobie,zebym bylam teraz bez niego To trudny poczatek,jesli nie masz zadnych dolegliwosci na pewno wszystko jest dobrze. Ja caly czas plamie,mieszkam w Anglii gdzie nikt nie podtrzymuje tak mlodej ciazy wiec mam sporo obaw,ale trzymam sie i nie przytlaczam sie czarnymi myslami. Sprobuj sie zrelaksowac i robic to co lubiesz najbardziej,poczytac dobra kasiazke czy napisc sie pysznej herbaty,wyjdz na spacer. Glowa do gory! Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Ciaza a strach 11.02.07, 10:15 Wierz mi, strach, że nie zostanie się nigdy matką jest o wiele silniejszy! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ciaza a strach 11.02.07, 10:35 • Re: Strach a ciaza agular 11.02.07, 10:22 to chyba normalny strach jaki ma większośc kobiet będących pierwszy raz w ciąży huśtawka nastrojów mocno w tym pomaga . ja tez panicznie bałam sie porodu, tego jak dam sobie rade z brzdącem. Teraz synek ma półtora roku i juz marzy mi się drugie, wiec nie martw sie bo dasz sobie rade ze wszystkim a i pamiętaj ciesz się każdym dniem ciązy bo to naprawde niesamowity okres w życiu kobiet Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
moniqep Re: Ciaza a strach 11.02.07, 12:01 Jak najbardziej normalne uczucie. Jak zobaczylam 2 kreseczki na tescie ucieszylam sie ale tez zrobilo mi sie slabo ze stachu. Dziecko bylo planowane wiec nie byla to dla nas duza niespodzianka. Jednak mysl,ze zycie sie zmieni,ze bedzie inaczej,juz nigdy nie bedzie jak dawniej ,ta mysl wzbudzala strach,niepewnosc,mieszane uczucia.Balam sie czy sobie poradze itd. Teraz corka ma 3 latka i jest super. Oczywiscie oprocz radosci sa tez i troski,zmartwienia. Teraz staramy sie o 2 dziecko. Mam chwile,ze warjuje ,chce juz jak najszybciej. Nie moge sie doczekac kiedy wreszcie bede w ciazy. Ciagle o tym mysle. Dzis rano obudzilam sie jednak z poczuciem strachu i niemocy. Caly czas sie zastanawiam czy dam sobie rade z 2 dzieci.Jak to bedzie? Boje sie ,ze moje zycie sie znowu zmieni.Ze bede miala wiecej obowiazkow. Duzo radosci ale i takze wiecej zmartwien i trosk. Od rana czuje sie fatalnie.Jakbym miala depresje. Za jakis czas mi przejdzie. Ty takze bedziesz nie raz miala mieszane uczucia. To normalne,ze sie boisz,ze miewasz zle mysli. Najwazniejsze by jak najszybciej je przepedzic i sie zrelaksowac Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś