16.02.07, 20:22
Dziewczyny mialam ostatnio robione badania i wyszlo mi, ze mam za niski
estradiol. Mam kilka watpliwosci:
1. Czy przed zajsciem w ciaze nalezy leczyc sie z niskiego poziomu estradiolu?
2. Czy mała ilosc estardiolu zwieksza ryzyko wystapienia powiklan w rozwoju
plodu?

Wyniki badań
(krwawienie miesiączkowe trwa 10 dni a cały cykl trwa 31 dni)

FSH 4,02 mlU/ml w 6 dc
17-OH Progesteron 0,60 ng/ml w 6 dc
DHEA-S 151 ug/dl w 6 dc
Androstendion 1,5 ng/ml w 6 dc
wolny testosteron 1,2 pg/ml w 6 dc

Estradiol 81,32 pg/ml w 13 dc

Progesteron 15,52 ng/ml w 22 dc
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzsmile
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: Estradiol 16.02.07, 21:18
      Niski estradiol w połowie cyklu wskazuje na cykl bezowulacyjny, a więc nici
      z zajścia w ciążę. Jeżeli taka sytuacja powtórzy się również w następnym cyklu,
      konieczna będzie stymulacja, ale o tym musi zadecydować lekarz. Cykle
      bezowulacyjne się zdarzają, ale nie mogą być normą.
      • ewusiaczek79 Re: Estradiol 17.02.07, 13:18
        Dzieki za odpsmile
        Rozumiem, ale lekarz powiedzial mi ze jest mozliwe zajscie w ciaze tylko trzeba
        sprobowac.
        Jednak moje pytanie jest troche inne.

Jezeli jakims cudem zajde w ciaze to czy ten niski poziom estradiolu moze
        powodowc komplikacje w rozwoju plodu?

Z tego co wiem po zajsciu w ciaze cialko zolte przejmuje role produkowania
        estrogenow i cala gospodarka hormonalna ulega diametralnej zmianie, czyli
        leczenie niskiego poziomu estradiolu przed ciaza nie ma sensu ze wzgledu na
        prawidlowosc rozwoju plodu.
        Wg mnie estradiol wytwrzany przez jajnki jest potrzebny tylko do momentu
        zaplodnienia.

Czy dobrze to rozumiem?
        • leila78 Re: Estradiol 18.02.07, 15:04
          ale przy tk niskim estradiolu praktycznie nie jest możliwe zajście w ciąże.
          Poziom estradiolu rośnie wraz z dojrzewaniem jajeczka i powinien w momencie owu
          wynosić ok. 200 na jeden pęcherzyk. Wtedy jajeczko ma szanse dojrzeć. A
          odpowiadając na Twoje pytanie to jeśli jakimś cudem uda się Ci zajść w ciążę to
          nie zaszkodzi to płodowi. Wtedy istotny jest posiom progesteronu.
          • ewusiaczek79 Re: Estradiol 18.02.07, 20:31
            Dzieki za odp. Wlasciwie nie wiem co robic...
            Jeden z lekarzy przepisal mi na 3 cykle srodki antykoncepcyjne, ktore maja
            wyrownac poziom estradiolu i potem powiedzial zeby zaczac starac sie o dziecko.
            A drugi lekarz powiedzial zeby najpierw pomimo niskiego estradiolu zaczac
            starac sie o dziecko a jak przez 0,5 roku nic nie wyjdzie to wtedy zaleci mi
            leczenie hormonalne ale nie antykoncepcyjne.
            Czy warto probowac przed leczeniem czy tylko sie zniechece jak nic nie wyjdzie?
            Z kolei leczenie srodkami antykoncepcyjnymi moze pociagnac za soba np. ciaza
            mnoga etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka