nefree 24.04.07, 12:16 od ktorego miesiaca ciazy jestem chroniona w pracy (rozw. umowy) jesli mam um. na czas nieokr.? chcialabym powiedziec szefowi, jednak nie wiem czy to dobry pomysl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siasiunia1 Re: a w pracy 24.04.07, 13:47 jestes chroniona od pierwszego potwierdzonego dnia ciązy, czyli nawet jeśli o tym nie wiesz. Ja powiedzialam jak tylko sie dowiedzialam (jakis 4 tydzień) zebym nie dostawala nadgodzin w pracy etc. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: a w pracy 24.04.07, 15:13 Od samego początku ciąży. Gdyby szef wręczył Ci wypowiedzenie, to Ty mi wręczasz zaświadczenie lekarza, że jesteś w ciąży w dniu zwolnienia i ma obowiązek przywrócić Cię do pracy. Dostajesz normalnie macierzyński, po którym wracasz na swoje lub podobne stanowisko pracy lub idziesz na wychowawczy. Myślę, że pomyliłaś to z sytuacją pracownicy, która ma umowę na czas OKREŚLONY. Taka osoba jest chroniona w sytuacji, gdyby umowa o pracę wygasła jej po upływie 3 m-ca ciąży, Wtedy jest automatycznie przedłużona do dnia porodu, a macierzyński dostanie już z ZUSu. Odpowiedz Link Zgłoś