martagee 14.05.07, 07:52 Cześć! Zastanawiam się nad porodem w wodzie. Czy któraś z was tak rodziła? Napiszcie za i przeciw proszę.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
finnja Re: Poród w wodzie 15.05.07, 13:59 Ja takze bardzo chcialam rodzic w wodzie, niestety nie wyszlo poniewaz po prawie godzinnym pluskaniu sie w (super wygodnej) wannie, tak sie odprezylam ze skurcze porodowe stracily na sile a mojemu malenstwu odechcialo sie pchac na swiat w koncu musialam rodzic na ?sucho?. Osobiscie jednak polecam wanne, jesli juz nie do rodzenia to chociaz do wziecia kapieli na krotko przed porodem jesli jest to mozliwe. Woda zmiekcza i rozluznia miesnie korcza oraz pochwy, przez co zmniejsza sie ryzyko pekniecia lub naciecia. Nie nalezy jednak zapomniec ze w czasie porodu dostaje sie do wody takze resztka wod plodowych, krew itp. a kobieta do wyjscia lozyska siedzi w tej "zupie", co nie dla wszystkich jest zbyt apetyczna wizja. Wreszcie po zakonczonym porodzie nalezy wyjsc z tej wanny, co dla obolalej mamy nie jest takie latwe, nawet jak sie ma "otwierana" wanne. Odpowiedz Link Zgłoś
qwsd Re: Poród w wodzie 15.05.07, 17:27 Rodzilam w wodzie. Ponad 5 lat temu. Wspomienia sa bardzo dobre. Trudno powiedziec, czy rzeczywiscie skurcze w wodzie sa mniej bolesne, ale mnie faktycznie az tak bardzo nie bolalo. Wanna byla bardzo wygodna, z biczami, ktore jednak na moja prosbe wylaczono. Caly czas filtrowano wode, wiec nie byla ona az tak bardzo zabrudzona, jak pisze poprzedniczka. Po porodzie z pomoca poloznej wyszlam z wanny-jednak byla to tez kwestia ciecia, ktore u mnie poprowadzono tak, ze juz w 2h po porodzie bez zadnego bolu siedzialam. Lozysko rodzi sie poza wanna. Przed porodem czytalam, ze dzieci urodzone w wodzie sa spokojniesze-niestey w moim przypadku sie nie sprawdzilo, Zoska darla sie w nieboglosy do ukonczenia 8 miesiaca. Ogolnie porod wspominam bardzo dobrze i majac wybor za drugim razem tez taka forme bym wybrala Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś