mama_anka 06.06.03, 12:13 Cześć! Jestem przyszłą mamą z Poznania, termin mam na 22 listopada (wg USG). Może trochę poplotkujemy?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aha12 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 07.06.03, 21:15 Cześć. Ja mam na 2 października. O czym chciałabyś pogadać? Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
karolka_1 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.06.03, 11:24 Czesc, do porodu zostalo coraz mniej czasu a tu pojawia sie - przynajmniej u mnie, coraz wiecej zastrzezen do poszczegolnych szpitali. Na 100% nie bede rodzic na Lutyckiej, nigdy nie mialam lekarza z tego szpitala, nie slyszalam o nim zbyt wiele i wogole nie bralam go pod uwage. Kiedy poszlam do szkoly rodzenia w szpitalu im. Raszei tak mi sie spodobala wanna i koncepcja porodu w niej, ze zaczelam sie bardzo nad tym zastanawiac. Jednak w miedzy czasie od kolezanek dowiedzialam sie kilku niezbyt milych opinii o tym szpitalu i zrezygnowalam. Od zawsze chcialam rodzic w sw. Rodzinie, mozna miec swoja, oplacona z tego szpitala polozna, moja lekarka pracowala w tym szpitalu, wiele kolezanek rodzilo i jest zadowolonych, no i nie trzeba miec malenstwa przy lozku 24 h na dobe - nie zebym byla wyrodna matka, ale po porodzie trzeba chwile odpoczac, to jest potrzebne. Komplikacje, ktore pojawily sie w 21 tyg. ciazy spowodowaly, ze zaczelam myslec bardzo powaznie o porodzie na Polnej. Tylko tam w razie czego pomoga mojemu dziecku. Juz mnie przestaly martwic te okrutne polozne co to podobno nie pomagaja. Trzy dni mojego lezenia tam, ale pewnosc ze dziecko od razu trafi pod doskonala opieke. Na razie koncepcja jest jedna, jesli porod bedzie przedwczesny to tylko polna jesli bede wiedziala, ze jest o czasie a z dzieckiem wszystko dobrze to nadal sw. Rodzina z oplacona polozna, aczkolwiek zastanawiam sie czy na polnej nie mozna oplacic poloznej. W sumie po porodzie tez by sie mna opiekowala...czasu nie wiele, a watpliwosci wrecz przeciwnie Karolka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.06.03, 12:06 Witam! ja mam ten sam problem - JAKI SZPITAL??? Mam lekarza z Lutyckiej, póki co ciąża przebiega bez zarzutu (to juz 17 tydzień), ale dużo dobrego słyszałam o Św. Rodzinie. Jednak do Lutyckiej mamy najbliżej (jesteśmy z Piątkowa), więc... pytanie i wątpliwości wciąż aktualne. Polna raczej odpada (za dużo "dziwnych" historii się nasłuchałam) - chociaż mogę Cię zapewnić że pomoc poprodowa, tzn. neonatologoiczna jest tam na pewno na najwyższym poziomie. Znam osobiście lekarza który jest neonatologiem na Polnej, jest świetnym specjalistą i dobrym człowiekiem. Myslę że w moim przypadku życie samo pokaże... Oby nie pokazało za dużo!! ) Pozdrawiam mama-anka termin - 22.11.2003 PS. Jak to dobrze sobie z kimś pogadac, pracuję z samymi facetami albo "samotnymi" kobitkami, nie mam siostry ani mamy na miejscu, dobrze jest móc z kimś przedyskutować te same problemy ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.06.03, 13:50 Witam! Na przykład o tym, gdzie urodzić, gdzie są dobre sklepy z odzieżą ciążową, gdzie do szkoły rodzenia... A poza tym warto wiedzieć, jak czują się inne przyszłe mamy, to często pomaga i dodaje otuchy. Mam termin ok. 7 tygodni po Tobie, i szczerze mówiąc zazdroszczę Ci że będziesz już "po" w momencie, jak zaczną się chłodniejsze dni, jak zacznie się plucha i berbelucha ) Pozdrawiam - listopadówka Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 07.06.03, 22:21 To jeszcze ja. Pracuję na piątkowie i cholernie się nudzę hihihi. Jestem pod stałym dostępem w internecie od 10 do 15 gg 1210658. Pozdrowienia.Aga. P.S. Bardzo się cieszę że jest ktoś też Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 08.06.03, 12:39 Ja też jestem z Poznania, a konkretnie z Grunwaldu. Mam 4 letnią Marysię i termin na 13 stycznia. Pozdrawiam. Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
karolka_1 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 08.06.03, 16:26 Hej jestem rowniez poznanianka z terminem na 24 wrzesnia Pozdrawiam Karolka Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 08.06.03, 20:56 Cześć. Zdecydowałyście się już w którym szpitalu będziecie rodzić? Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
carezzka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 21.10.03, 08:10 ja też Grunwald, a termin ok.20 luty. Trzymajmy sie ciepło Mamuśki Odpowiedz Link Zgłoś
jelma Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.06.03, 14:41 cześć Dziewczyny, też jestem z Poznania mam 13 miesięczną córeczkę i w listopadzie będę miała drugie Bobo, na razie zwane Mikruskiem. Jeśli chodzi o dyskusję o porodach to podam tylkko link, na którym pisałam - jeszcze na starym edziecko na temat porodu na Polnej/Jarochowskiego. Jest tam również wiele opinii, także jeśli chcecie możecie poczytać. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=609&w=5392669&a=5393030 A tak poza tym to mieszkam niedaleko M1, gdyby ktoś pytał Pozdrowienia Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.06.03, 16:33 dzięki za ten link, sporo tego - zabieram się do czytania ) Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 10.06.03, 11:17 Cześć. Pierwsze dziecko też rodziłam na polnej i byłam bardzo zadowolona zarówno z opieki podczas porodu jak i po. Lekarze i pielęgniarki pomagali wyjaśniali itd. Owszem trafiła się jedna franca ale cóż zawsze się jakaś przyplącze. Ogólnie pielęgniarki na oddziale poporodowym stać było nawet na to aby pilnować nas w ubikacji (i ściągać te co bardziej niedomagające hihihi). Pediatrzy też ok, wyjaśnione miałam wszystko. Dlatego raczej będę rodzić tam również teraz. Tak naprawdę na każdy szpital przypadają złe i dobre opinie. Na polną jest tych opinii zdecydowanie więcej( bardzo duży szpital prawda? a duzo porodów to dużo różnych opinii). Pozdrawiam wszystkie ciężarówki. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
a_gram Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 10.06.03, 13:38 witam rowniez z Poznania (Naramowice), termin na 25.07.03. W dorobku juz corka-7 lat (od wrzesnia uczen szkoly podstawowej). W pierwszym tygodniu lipca wybieram sie jeszcze na wakacje za Sierakow do Puszczy Nadnoteckiej pod namiot. Zamierzam rodzic o czasie lub po powrocie z wakacji na Polnej. Mam nadzieje i takie dochodza mnie sluchy, ze duzo sie zmienilo w tym szpitalu na lepsze po 7 latach. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 11.06.03, 10:40 A czy któraś z Was słyszała cokolwiek o szpitalu na Lutyckiej??? Własnie tam zamierzam rodzić bo stamtąd jest mój lekarz, ale... zawsze są jakies wątpliwości. No i chciałabym rodzic z mężem, czyli w gre wchodzi tylko poród rodzinny. Na szczęście mam jeszcze troche czasu bo termin dopiero na listopad. ) Pozdrawiam/mama_anka Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 11.06.03, 10:52 Cześć. Osobiście bym nie wybrała (moje biskie dwie koleżanki tam rodziły).Ale nie mam zamiaru straszyć ciebie czymkolwiek. Jeżeli masz tam swojego lekarza który się tobą zajmie to raczej nie masz powodów do obaw. Z doświadczenia wiem że na każdy szpital przypadają złe i dobre opinie. Pozdrowienia. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapoli Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 11.06.03, 12:22 zobacz tam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=609&w=6280814&a=6291506 Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 04.07.03, 06:50 Hej dziewczyny~! Nagle wszystkie umilkłyśmy, co? Napiszcie co sie przez ten czas u Was zmieniło. Ja wciąż mam obawy gdzie rodzić. W tej chwili jestem na krótkim (2 tyg ) zwolnieniu, bo mam okropne bóle kręgosłupa i jakieś nerwobóle. W pracy nie dawałam rady, mam wypoczywac.Za to Maleństwo się rozbrykało, że hej! Czyje ruchy od paru dni - cudna sprawa!\ Pozdrawiam wszystkie emamy - Poznanianki mama_anka 20 tc Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 05.07.03, 14:32 Hej! Nie zaglądałam tu kilka dni, a juz takie zaległości mi się porobiły? Jestem z Przeźmierowa - więc prawie z Poznania. Akurat kończy się 26 tydzień mojej pierwszej ciąży. Maleństwo ma zamiar (przynajmniej teoretycznie) przyjść na świat w połowie października. Jeśli chodzi o szpital, to ja wybrałam Raszei - chodzę tam teraz do szkoły rodzenia. Szpital może nie wygląda kolorowo, ale opinie o lekarzach i położnych słyszałam tylko najlepsze - a zasięgałam rady już w wielu miejscach (również na "starym" eDziecku). A po wizycie tam, jak na razie, nie zmieniłam zdania. Wiem jednak, że gdyby coś miało się dziać z Maleństwem (odpukać), to pojadę bez wahania na Polną (bo tam jednak i sprzęt i specjaliści najlepsi jeśli chodzi o patologię ciąży i neonatologię). Ale póki co czuję się świetnie, wyniki mam dobre... Więc Raszei raczej będzie. A zawsze marzyłam (odkąd pierwszy raz parę lat temu poczytałam sobie na ten temat) o urodzeniu dziecka w wodzie... Wiecie - ja jestem potworną gadułą, więc mogę długo i namiętnie opowiadać... A może jakieś spotkanko? Pogoda dobra na spotkanie w kafejce... Co Wy na to? A na Gadu też bywam (1514935) - od dwóch dni mam stałe łącze i zamierzam teraz wreszcie posiedzieć tutaj.. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonabw Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.07.03, 11:26 To i ja się melduję, też jestem z Poznania, a termin mam na 1.09.2003. Ja wybrałam od początku Polną, bo miałam kłopoty z zajściem w ciążę i tam się przez pewien czas leczyłam, a poza tym teraz mam stamtąd lekarza prowadzącego. W przyszłym tygodniu idę na wizytę, mam zamiar porozmawiać o porodzie (chcę opłacić lekarza). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 10.07.03, 08:04 iwonabw napisała: > To i ja się melduję, też jestem z Poznania, a termin mam na 1.09.2003. Ja > wybrałam od początku Polną, bo miałam kłopoty z zajściem w ciążę i tam się > przez pewien czas leczyłam, a poza tym teraz mam stamtąd lekarza prowadzącego. > W przyszłym tygodniu idę na wizytę, mam zamiar porozmawiać o porodzie (chcę > opłacić lekarza). Hej! To daj znac jak juz cos ustalisz - co , gdzie i ile??! Ja wciaz nie dokonalam wyboru szpitala, chce oplacic porod wiec takie info moze sie bardzo przydac. Pozdrawiam mama_anka 21 tc Odpowiedz Link Zgłoś
a_gram Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 10.07.03, 12:35 a moze ktos moglby polecic polozna z Polnej? Czasu zostalo mi niewiele-termin na 25.07. Druga ciaza a ja panikuje! dziekuje Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 11.07.03, 09:37 Cześć dziewczyny! Jestem jeszcze jedną nogą w Poznaniu, bo właśnie się przeprowadzam do Wolsztyna; ale rodzić będę w moim rodzinnym mieście Termin mam na 29 listopada, ta ciąża jest o tyle trudna, że jestem "po przejściach"- straciłam synka prawie 2 lata temu. Rodzić będę na Polnej z powodu doskonałej opieki neonatologicznej- po prostu tylko tam będę się czuła bezpiecznie. Nic mnie nie obchodzą opinie o niemiłych położnych, po moich przejściach najważniejszy jest dla mnie dostęp do specjalistycznej opieki nad dzieckiem. Pierwszy poród był w Raszei i gdyby dziecko było zdrowe wspominałabym to bardzo dobrze. Jeśli z ciążą jest wszystko OK, nie ma powodu do obaw o dziecko, to bardzo polecam ten szpital ze względu na atmosferę. Ja też od niespełna 2 tygodni czuję bardziej regularne ruchy, co jest powodem wielkiej mojej radości ale też strachu: jak tylko dziecko się mniej rusza już zaczynam panikować, choć wiem, ze ma jeszcze prawo do "przestojów" w kopaniu. Ale to chyba u mnie nieuknione- taka panika. pozdrawiam serdecznie wszystkie emamy z Poznania i okolic. Mój numr gg: 3175100 Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 25.07.03, 10:02 Hej, dziewczynki, ja tez jestem z Poznania, mieszkam na Winogradach i dziś ze stworkiem kończymy 12-ty tydzień. A co do Wolsztyna - znam świetnie, bo mój mąż jest stamtąd, ale do tamtejszego szpitala poszłabym tylko wówczas, gdyby mnie zgarniali z ulicy i byłabym nieprzytomna, przytomna do Wolsztyna nie poszłabym rodzić za żadne skarby - za dużo wiem o tym przybytku. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda.mamuska Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 25.07.03, 11:22 Hej, Też jestem z Poznania a dokładnie z Winograd. Dzis mój Bąbelek zaczyna 11 tydzień Ma całe 3 cm. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamuśki z Poznania i okolic _____________________ Asia z Bąbelkiem (21-02-2004) Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiaolusia1 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 30.07.03, 21:34 Witam wszystkie przyszłe mamy z Poznania! Ja jestem juz po drugiej stronie lustra (rodziłam 10.04.03). Serdecznie polecam szpital Raszei. Po pierwszej wizycie w 36 tyg. na KTG poryczałam sie jak zobaczyłam warunki (pajęczyna na suficie w izbie przyjęć itd...)mój lekarz był z tego szpitala więc nie chciałam już nic zmieniać, ale ponieważ później chodziłam tam co tydzień na KTG, więc jak w 41 tyg przyjęli mnie na patologie to czułam się jak w "domu". Wyszłam ze szpitala po 10 dniach- patologia + 6 dni po cesarce, nie mogę powiedzieć, że były to wakacje, ale opieka, troska i zainteresowanie położnych (one przecież są najważniejsze!!!!!!) przerosły moje najśmielsze oczekiwanie, dodam, że nie było z naszej strony żadnych gratyfikacji ! Gdybyście miały jakieś pytania, chętnie odpowiem. Trzymajcie się ciepło, albo raczej chłodno w te upały! Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 31.07.03, 10:44 Ja też zwidzałam Raszeję w zeszły weekend i przeraził mnie stan budynku (popękane kafelki, etc.), ale w ogóle się tym nie przejmowałam, ja, która hidteryzuje na widok robaków i staram się chadzać tylko w miejsca estetyczne - bo położne i lekarki, które o cos pytałaam były niezwykle miłe i chętnie odpowiadały, a na dodatek moja lekarka przykryła moją pupę podzas USG transwaginalnego, żeby mój mąż nie czuł się zażenowany, czy zszokowany, byłam bardzo przyjemnie zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 31.07.03, 10:50 Ja właśnie chodze do Raszei do szkoły rodzenia.. I stan budynku mnie nie przeraża, bo wolę kilka dni poleżeć w może "smutnym" miejscu, ale za to z rewelacyjnymi i gotowymi pomóc zawsze ludźmi, niż w kolorowym ślicznym, w którym o pomoc trzeba się prosić.. Może, gdybym już miała jedno dziecko i wiedziała, co i jak.. Ale to moje pierwsze Maleństwo i bardzo mi zależy, żeby od początku było nam dobrze.. Wiem, że wiele sie będę musiała nauczyć, a w Raszei na pewno nie zostanie moja prośba o pomoc zignorowana... No... No i jeszcze fakt, że nie trzeba dopłacać "za ubranie dla męża" 70 czy 100 zł swoje robi (bo wyprawka dla pierwszego dziecka, któremu trzeba wszystko kupić ciągnie po kieszeni..) A jak się nie ma znajomych, czy rodziny z małymi dziećmy, to już w ogóle.. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 01.08.03, 13:51 Czesc! Ja tez jestem z Poznania, mam termin na 1 pazdziernika i chcialabym rodzic w Raszei chyba. A szukam namiarow na jakiegos lekarza stamtad, bo chodzilam do tej pory do lekarza w moim rodzinnym miescie i chcialabym jeszcze jakiegos z Poznania miec blisko, a najlepiej by bylo w takim razie z Raszei, skoro juz mam tam rodzic. Znacie kogos takiego? A, wlasnie chcialabym tam sie zapisac do szkoly rodzenia, ktos z Was tam chodzi teraz? Pozdrawiam! Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 02.08.03, 15:01 Z Raszei poleciłabym dra Dmochowskiego - po wykładzie w szkole rodzenia, który on prowadził ja byłam nim zachwycona i żałuję, że nie jest moim lekarzem... Koleżanka, która prowadzi jest bardzo zadowolona. To lekarz z poczuciem humoru (i niesamowity gaduła), więc wizyty raczej do nudnych i stresujących nie będą należały... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ankabrt Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 02.08.03, 19:48 tobatka napisała: > Z Raszei poleciłabym dra Dmochowskiego - po wykładzie w szkole rodzenia, który > on prowadził ja byłam nim zachwycona i żałuję, że nie jest moim lekarzem... > Koleżanka, która prowadzi jest bardzo zadowolona. To lekarz z poczuciem humoru > (i niesamowity gaduła), więc wizyty raczej do nudnych i stresujących nie będą > należały... > > Dolanczam sie do tego postu. Rowniez wybralam szkole rodzenia w Raszei i chcialabym tam urodzic. Co do osoby dra Dmochowskiego(zaluje, ze nie moglam byc na Jego wykladzie) to rzeczywiscie jest super lekarzem i wierze, ze mogl oczarowac przyszle mamy, no i tatow Z niecierpliwoscia czekam na poniedzialkowa wizyte u Niego. Tak na marginesie, to jak sie czujesz po dzisiejszym masowaniu? Pozdrawiam goraco tzn.CHLODNO wszystkie przyszle mamusie! Ania i Maluszek(27tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 04.08.03, 13:42 Dzieki! A gdzie on przyjmuje? Bede dzieczna za namiary, nie jestem wlasciwie z Poznania i czuje sie jeszcze troche w tym miescie niepewnie,a te upaly zwlaszcza odbieraja mi sile i checi do wszystkiego, a zwlaszcza do zapoznawania sie z miastem Jak to wytrzymujecie? Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz! Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
ankabrt Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 05.08.03, 16:42 Tak sie sklada, ze ja tez nie jestem rodowita Poznanianka. Dra polecila mi moja znajoma, jako sprawdzonego lekarza. Rzeczywiscie tak jest!Przyjmuje w Luboniu, ale z trafieniem do gabinetu nie ma problemow.Z tego co wiem ma duzo pacjentek - ciezarowek, ale naprawde warto. Jesli jestes zainteresowana szczegolami pisz: ankabrt@poczta.fm Co do upalow, to warto sobie wmawiac, ze u nas nie jest tak zle, dobrze, ze nie mieszkamy np.w Hiszpani Pozdrawiam! Ania i Maluszek(27tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 05.08.03, 20:44 Po masażu? jej.. fajnie mi było przez pól dnia.. Ale mężulek miał radochę :- ) A przy okazji - gimnastyki nie będzie, jeśli chodzisz.. Pani wyjeżdża do końca sierpnia.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ankabrt Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 06.08.03, 12:46 Czy masz na mysli gabinet na Glogowskiej? Zamierzam dopiero zaczac chodzic, wiec dzieki za informacje. Fajnie, gdybys mogla napisac cos wiecej na ten temat tzn. w jakiej cenie sa te cwiczenia, w jakich grupach... Pozdrawiam Ania i Maluszek(27tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 26.08.03, 19:30 Bardzo Cię przepraszam, że się nie odezwałam - jakoś dawno tu nie zaglądnęłam. Na prywatnych zajęciach pani Szydłowska bierze tyle samo, co za zajęcia na salce w Raszei - 10 zł. A wygoda jest lepsza (materace grubsze) i kameralniej (bo góra 5 osób, a ja byłam maksymalnie z czterema, a czasem z jedną). We wrześniu dwie dziewczyny odpadną z tej grupy (jedna już urodziła - w sobotę córeczkę ), a druga ma termin właśnie jakoś na września. Ja chcę pochodzić jeszcze te kilka razy przez wrzesień. Będę do pani Szydłowskiej dzwonić 1-ego września - jak da radę, to może jeszcze na ten dzień sie umówię lub we wtorek. Chciałabym też chodzić na zajęcia na basenie (szkoda, że przez wakacje ich nie było - załapałam się na kilka zajęć aerobiku wodnego dla ciężarnych na AWF, ale też zrobili przerwę na sierpień, a od września ma kosztować chyba 18 zł). Więc wolę pochodzic z Raszei. Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania, to pisz - najlepiej na tobatka@wp.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gooogie Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 03.09.03, 11:50 Hej! Ja też z Poznania (Piatkowo), na razie bez terminu, bo jeszcze nie zaciążałam. Chciałam również polecić Dr. Dmochowskiego, to bardzo dobry lekarz. Wcześniej dwie nieznające się osoby poleciły go mnie jako najlepszego lekarza w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9623 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 31.07.03, 00:20 Cześć, ja też (od niedawna) mieszkam w Poznaniu (os. Batorego). Mam(y) termin na połowę września, choć ostatnie USG wykazało termin 24 sierpnia!!! Mała jest dość duża i na szczęście zdrowa. Razem z mężem na miejsce porodu wybraliśmy Klinikę Świętej Rodziny. Miałam już okazję tam przebywać parę dni na początku ciąży (z powodu tzw. wymiotów niepowściągliwych), a poza tym uczęszczaliśmy do Szkoły Rodzenia, którą prowadziły położne z Kliniki. Na razie jestem dobrej myśli i dobrego zdania o szpitalu i położnych. Może któraś z Was wie ile płaci się położnym za osobistą opiekę? Pozdrawiam serdecznie wszystkie grubaski - Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 06.08.03, 09:37 Pyzapyza; miło mi że znasz Wolsztyn Dzięki za przestrogi odnośnie szpitala, ale może masz nieaktualne dane? Od jakiegoś czasu na położnictwie bardzo się zmieniło na plus: był remont, zmienił się personel, w "Rodzić po ludzku" dostali b. dobre recenzje no i najważniejsze że wyleciał ordynator który miał bardzo złą sławę. Więc chyba już nie jest tak źle. Ale ja i tak mam zamiar rodzić na Polnej więc pewnie ze dwa tygodnie przed porodem przeniosę się znowu do rodziców do Poznania. Jeśli chodzi o szpital Raszei, to rodziłam tam pierwsze dziecko i chodziłam do szkoły rodzenia. Ze szkoły byłam średnio zadowolona - wykłady wydawały mi się sztywne i nie było kontaktu między uczestnikami, ale to może zależy od ludzi jacy chodzą. Za to z opieki po porodzie jestem bardzo zadowolona, faktycznie położne bardzo miłe, lekarze też (też byłam pacjentką Dmochowskiego). Teraz decyduję się na Polną ponieważ chcę aby dziecko miało na miejscu doskonałą opiekę neonatologiczną- pierwsze dziecko straciłam pomimo przewiezienia go po porodzie na Polną. Gdyby nie moje tragiczne doswiadczenia z pierwszej ciąży (nie zwiazane z miejscem porodu tylko z wadami mojego synka ) na pewno też rodziłabym znowu w Raszei. Co do Świętej Rodziny to rodziła tam moja siostra i była bardzo zadowolona, ale miała "opłaconą" położną- wspaniała babka- więc opieka była naprawdę dobra. Z tego co wiem 2 lata temu płaciła 300 zł. Pozdrawiam wszystkie poznanianki; Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 24.08.03, 11:15 Co tu tak cicho? Napiszcie co u Was, jak dzieci, samopoczucie. Idzie jesień niestety,więc miło będzie móc porozmawiać o podobnych, ciążowych problemach. Pozdrawiam. Ania (termin 13.01) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 24.08.03, 16:35 Masz racje Amania - przycichło na tym wątku... U mnie ciąża przepiega bez zarzutu, to juz 28 tc sie zaczyna, wiec jeszcze "tylko" 12... Nie moge sie doczekac. Na plusie 10 kg i to juz jest mniej wesołe, ale co robić - samo rośnie, brzuch naprawde spory i oby cały czas szło tylko w brzuch (no, nie powiem, udka tez troche przygrubione, ale co robić) W przyszły poniedziałek ide na wizyte wiec bede mogła cos wiecej powiedzieć, Teraz jestem po kilku dniach urlopu i jutro niestety znowu wracam do pracy (a tak mi sie nie che!! Buuu!!) Dla synka mam juz sporo rzeczy, troche dostałam, troche kupiłam, wstawiliśmy juz nawet do sypialni dzidziową komódke bo nie było gdzie tego wszystkiego trzymać! ) Zapisaliśmy sie też do szkoły rodzenia i póki co bardzo sobie chwalimy! Chciałabym zeby to juz był listopad... Pozdrawiam Mamuśki z Poznania! mama_anka 28 tc Uamania napisała: > Co tu tak cicho? Napiszcie co u Was, jak dzieci, samopoczucie. > Idzie jesień niestety,więc miło będzie móc porozmawiać o podobnych, ciążowych > problemach. Pozdrawiam. Ania (termin 13.01) Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 24.08.03, 19:39 Oj zazdroszczę Ci mamo_anko tego 28-ego tygodnia. Ja z niecierpliwością czekam chociaż na 22 tydzień. Wtedy zrobią mi powtórne USG, bo na tym z przed paru dni pania doktor pare rzeczy zaniepokoiło Mam cały czas nadzieję, że powiedza mi wtedy, że dziecko jest zdrowe, nie ma rzadnych wad i wszystko w porządku. Te 2 tyg będą dla mnie ciężkie, ale chyba mi się należało. Kiedy szłam na USG wydawało mi sie,że nie mogę usłyszeć nic gorszego od wiadomości, że to syn (bardzo chciałam mieć drugą córkę). Teraz okazało się, że to tak mało istotne, że są dużo istotniejsze sprawy od płci dziecka. Szkoda, że dopiero teraz to zrozumiałam. Pozostałym mamom życzę samych radosnych wieści. Ania, mama Marysi(termin 13.01.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 25.08.03, 12:19 Nie martw sie Aniu - nie warto na zapas!!! Trzeba wierzyc ze wszystko bedzie OK. Wiem, ze to nie takie proste, ale jak Ty sie denerwujesz to odbija sie to takze na dzidzi, a o to przeciez nie chodzi Mam nadzieje ze wątpliwości pani doktor szybko rozwieje kolejne USG, bo rzeczywiście w tym wieku płodu pewne sprawy są jeszcze "ruchome" (jesli chodzi o stopień rozwoju), a właśnie ok. 22 tygodnia robi sie b. dokładne badanie tzw. połówkowe, na którym moża porobic różne obliczenia itp (zresztą pewnie sama wiesz). I nawet jak cokolwiek bedzie "nie tak", to nie poddawaj sie - z dzisiejszymi możliwościami medycyny to już prawie cuda są możliwe! Zresztą wiem też, że pewne "wady" płodu znikają samoczynnie do końca ciąży (np. cysty). Trzymam kciuki i koniecznie daj znać, jak poszło to USG!!! Gratulacje Córci! mama_anka 28 tc PS. Gdyby u nas urodziła sie Córka, też byłaby Marysia ) Ale raczej będzie Antoś) Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 25.08.03, 13:24 Ja też radzę się nie martwić na zapas. Mnie lekarka też strasznie wystraszyła. Chodziło o tentno maluszka ( stwierdziła znaczne wachania, ale po dokładnych badaniach okazało się że wszystko jest w pożądku ).Niestety jestem na fenoterolu bo maluszek za szybko chciał wyjść. Zostało mi jeszcze 16 dni brania tego cholerstwa i będziemy czekać na narodziny. Swoją drogą zastanawiam się jak długo to potrwa. W pierwszej ciąży nie miałam takich problemów, ale to było dość dawno temu. Uff jak ten czas leci... dopiero robiłam test a tu już końcówka! Za choinkę nie mogę zdecydować się jakie łóżeczko wybrać, tradycyjne czy miękkie(turystyczne), nie mówiąć już o wózku! Oj chyba się za bardzo rozgadałam. Pozdrawiam wszystkie brzuszki. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 25.08.03, 15:17 mamo_anko tym razem chciałam mieć Zosię albo Ulę, ale mąż czeka właśnie na Antosia(chociaż twierdzi, że mu wszystko jedno). Jeśli będzie chłopiec, to pewnie Antoś, bo to pasuje do Marysi Ago, możesz sie cieszyć, że dotrwałaś do końca ciąży na tabletkach. Ja w ciąży z Marysią dostawałam fenoterol od 18 tyg. Tylko niestety od 29 tyg., już do końca ciąży dostawałam go dożylnie 24 godziny na dobę, w szpitalu. Nie mogłam się ruszać ani na krok, wybłagałam jedynie wyjścia do ubikacji i na kąpiele (a łazienkę miałam w nogach łóżka). A zaraz jak mnie odłączyli i wróciłam do tabletek(koniec 36 tyg.),pojechałam na porodówkę. Więc się przygotuj, bo może to już ostatnie 16 dni bez dzidziusia! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 25.08.03, 15:43 amania napisała: > mamo_anko tym razem chciałam mieć Zosię albo Ulę, ale mąż czeka właśnie na > Antosia(chociaż twierdzi, że mu wszystko jedno). Jeśli będzie chłopiec, to > pewnie Antoś, bo to pasuje do Marysi To sie dogadałyśmy z tymi imionkami!! ) a. Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 26.08.03, 19:22 Przyznaję się bez bicia - troszke zaniedbałam wątek poznańskich mam... Mea culpa... Ale już nadrabiam (a jestem gadułą, więc... ) U mnie w sumie wszystko w porządku - Maleństwo sie rozwija dobrze - w 31 tyg. byliśmy na kolejnym USG i mamy kolejny odcinek naszej "rodzinnej telenoweli" (jak mówi mój mężulek). Termin porodu waha sie między dwoma datami: 8 i 15 października. Lekarz pocieszył mnie, że to nie jest prawda, że dzieci wcześniaków często bywają wcześniakami, więc może Maleństwo wysiedzi w brzuszku dłużej, niż niecierpliwa mamusia... Wtedy (tzn. w czasie badania) lekarz ocenił Maluszka na 1830 g - więc spora ta nasza kruszynka I stwierdził, że na poród "wychodzi" mu jakieś 4 kg Maluszek ma już coraz mniej miejsca w brzuszku, więc i kopanie stało sie łagodniejsze - teraz lubuje się we wciskaniu kończyn w żebra (co jest w sumie nieciekawym - z mojego punktu widzenia - uczuciem) i lubi sobie kawałek "czegoś" (ja nie wiem, skąd mamy wiedzą, jaka to częśc ciała - stopa, kolano, rączka...) wystawiać. A jest uparte (i złośliwe) za mamusią i żadne prośby, drapanie, głaskanie, naciskanie nie pomaga - za nic nie chce schować. Skoro mu tak wygodnie... No i w ogóle lepiej się troszkę żyje, choć męczę się szybciej (brzuszek już swoje waży, choć ja przytyłam jak na razie 7 kg), bolą rozciągające się (wg lekarza) wiązadła wszelkie (szczególnie dokuczliwe są bóle pachwin - czasami ledwie w nocy wstaję do toalety), ze spaniem też już nie jest lekko (budzę sie często w nocy - między innymi z potrzeby "za potrzebą" oraz przewrócenia się na drugi bok - biodra to już mam tak obolałe, że aż cud, że siniaków nie widać...) itd, itp.. ale to wszystko minie, a pogoda się łaskawsza zrobiła - juz nie mam ochoty nie wychodzić spod prysznica A do porodu już "tylko" 6 tygodni - ależ ten czas zleciał!!! A wyprawki jak nie było, tak nie ma - obiecałam sobie, że pod koniec sierpnia zacznę po sklepach chodzić.. Ale zrobił się problem z samochodem, kasy też jest jakoś mniej (pomieszało mi sie strasznie, jeśli chodzi o finanse i trzeba było poprzestawiać wszystkie plany ). Może do połowy września uda mi się wyprawkę kupić (chciałabym bardzo, gdyby się Maluszkowi jednak pospieszyło, mieć już przynajmniej kilka podstawowych rzeczy, żeby mąż nie musiał po sklepach latać, gdy ja w szpitalu będę leżeć - zresztą - ja też chcę mieć trochę przyjemności z wybierania śpioszków i innych "duperelków" ) Ale się rozpisałam - ale uprzedzałam, że gaduła ze mnie jest okrutna... Pozdrawiam wszystkie Mamusie wraz z ich Brzuszkami... Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 26.08.03, 19:31 Poznańskie emamy, czy macie jakiegoś zaufanego specjalistę (ginekologa- położnika) z dobrym sprzętem do USG? Bardzo prosiłabym o namiary! Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 27.08.03, 09:54 Ja chodzę na Polną do USG - tam jest kilka pracowni, ale chodzę tam, gdzie trzeba sie wcześniej zapisać (wejście jest z boku od ul. Wawrzyniaka - wchodzi się w bramę (blisko Bukowskiej) i dochodzi do wysokiego żółtego budynku - windą na piętro i tam jest pracownia). Lekarz jest całkiem miły, myślę, że sprzęt nie najgorszy. Ja płacę za badania (bo mój lekarz nie ma umowy z Kasą) - badanie 40 zł + nagranie na kasetę 30 zł. Jest jeszcze pracownia - też Polnej, w szpitaluna I piętrze, w której przyjmują kobiety między 12-14 codziennie - wystarczy przyjść. Tam badanie kosztowałoby mnie 45 zł. Podam Ci numery telefonów - może skorzystasz. - tam, gdzie ja chodzę: 8419556 - w szpitalu: 8419226 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 27.08.03, 10:00 Serdeczne dzięki za namiary Odpowiedz Link Zgłoś
pat.ka do Padmy - Pauliny i nie tylko 29.08.03, 16:09 szukasz jeszcze dra Dmochowskiego? Podaj gdzie Ci wysłać jego namiary do gabinetu. Tylko nie do GG, bo nie wiem, jak się z tego korzysta. Ja polecam Raszeję z tych samych powodów, które wymieniałyście i z doświadczenia. Ale gdyby coś z ciążą było nie tak, machnęłabym ręką na atmosferę i wybrałabym Polną. Czy któraś z Was ma termin na początek lutego? Byłybyśmy dwie... Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: do Padmy - Pauliny i nie tylko 09.09.03, 09:57 To prosze, podaj mi te namiary, moze byc na maila padma@go2.pl Nie znalazlam do tej pory jego gabinetu, ale tez przesadnie nie szukalam, bylam dwa razu w przychodni w Raszei, a tak chodze do lekarza we Wroclawiu, poki co. Ale teraz juz nie bardzo mam jak jezdzic do Wroclawia czesto, bo to juz 38 tydzien Tylko ze niestety malenstwo lezy sobie pupka w dol i nie chce sie obrocic Wiec troche sie boje, bo bardzo nie chcialabym miec cesarki, ale jesli sie nie obroci do porodu, to niech juz lepiej bedzie cesarka niz na sile naturalny porod. Zdecydowana jestem na Raszeje, mimo ze sie boje, ze cos moze pojsc nie tak, ale chce tam rodzic! Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
joannawz Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 07.09.03, 23:49 czesc , dziewczyny. Jestem mama 3 letniej dziewczynki, i staramy sie o drugie, wiec chyba kwalifikuje sie do tego zacnego grona mam, takze przyszlych.Rodzilam w Poznaniu, wiec wiem jak jest na Polnej, a kolezanki w roznych innych szpitalach. Sluze info. Do Amani ja znam b. dobrego lekarza gin, poloznika z Polnej, gdybys chciala, to odezwij sie. Dziewczyny trzymajcie kciuki za mnie, bo jeszcze pare dni musze poczekac z testami. Pozdrawiam. Atak na marginesie z druga ciaza jest inaczej? Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
kajus3 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.09.03, 10:06 Cześć drogie mamy z Poznania. Jestem mamą 4-ro letniej Jagódki, staramy się o drugie dziecko (dziesiaj niestety okazało się, że drugi cykl starań nie udany : ( ). Bardzo serdecznie was pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.09.03, 13:10 Cześć!! Miło Cie powitać! W takim razie moze podzielisz sie info, jak to jest na Polnej, ewent. moze cos wiesz o Lutyckiej albo o Św. Rodzinie??... Pozdrawiam mama_anka 30 tc Odpowiedz Link Zgłoś
kajus3 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.09.03, 13:35 Jagódkę rodziłam na Polnej i muszę stwierdzić, że miałam i do tej pory mam bardzo mieszane uczucia. Mój poród po wielkich komplikacjach skończył się cesarką (przenoszona ciąża, wywoływanie porodu - w sumie 3 dni na sali porodowej). Jeżeli chodzi o opiekę podczas porodu było w miarę ok (otuchy dodawała mi świadomość, że szpital jest tak doskonale wyposażony). Natomiast opieka położnych po porodzie to był dla mnie koszmar - dość wspomnieć, że strzepywałam termometr, żeby mnie wcześniej stamtąd wypuścili. W sumie jednak jeśli będę rodzić drugi raz to jednak wybiorę Polną - ze względu na wypozażenie szpitala i fachowość lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
joannawz Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 10.09.03, 23:34 witam po raz drugi wszystkie mamy. Jesli chodzi o szpitale; na Polnej profesjonalizm i dobry sprzet, gdyby cos zlego, odpukac. zA TO NA SALI PORODOWEJ bardzo mile, lezalam dlugo , cesarskie ciecie wkoncu. I na sali pozabiegowej tez o.k. Wszystko zalezy tez od tego czy masz swojego lekarza czy nie w danym szpitalu bo moj polozyl mnie po cesarce na takim oddziale, ze byly fajne, ale wiadomo, ze jest to dodatkowy koszt. Wazne, szybko do domu, ja po cesarce juz na 3 dzien bylam w domu. Nie dokarmiaja dzieci, wiec tez jest to plus szpitala.aha, lewatywa na wlasa prosbe, chyba ze cos sie ostatnio zmienilo. Z tego co slyszalam o sw. Rodzinie to dzieci sa osobno, i jest tam bardziej kameralnie niz na Polnej. O Lutyckiej jutro, bo porozmawiam z kolezanka o szczegolach. Podsumowujac, chyba najlepiej kierowac sie przy wyborze szpitala swoim lekarzem, bo wtedy bedzie sie mogl zajac pacjentka.CALUSY, DO JUTRA. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 13.09.03, 18:22 OK Joasiu, czekam na info o Lutyckiej )) Pozdrawiam mama_anka & 30 tygodniowy Brzusio Odpowiedz Link Zgłoś
joannawz Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 14.09.03, 21:59 hej dziewczyny, co tak cicho, nie bylo mnie pare dni, bo mielismy klopoty z internetem a tu nic nowego? Info o Lutyckiewj jutro, bo ta kolezanka wlasnie dzisiaj miala chrzciny coreczki wiec byla oststnio zajeta. U MNIE 26 DZIEN CYKLU, juz tylko pare dni i robie testy, nie moge sie doczekac, pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 15.09.03, 09:31 A u mnie nic. Połowa ciąży na fenoterolu i nic!!!! kurka chodzę z rozwarciem, skurcze się obraziły, sprzatam piorę, a dzidzia nic sobie z tego nie robi. A już szczerze mam tego dosyć. Łużeczko rozstawione śpioszki poprane, oliwka,pieluchy i co tam jeszcze... a efektu jak nie było tak nie ma....! No nic musiałam sobie pomarudzić. Pozdrowienia. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
kiruna1 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 17.09.03, 14:07 Cześć - ja po fenoterolu urodziłam swoją pierwszą dzidzię w 42 tyg. Aga powodzenia. Mam pytanie do joannawz - podaj mi proszę namiary na tego specjalistę z Polnej, bo chcę zmienić swojego (jestem w 7 tyg. drugiej ciąży). Magda Odpowiedz Link Zgłoś
joannawz Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 17.09.03, 18:35 do Kiruny; CZESC, podaje Ci namiary lekarza; Dr Tomasz Piekarski, tel. 601 777950, gabinet w domu, ul. Radosna 12, terminy szybkie. Jak chcesz powolaj sie, ze namiary masz ode mnie. Polecam go bardzo,caly czas do niego chodze. Jutro robie testy i jak okaze sie ,ze jestem w ciazy tez bedzie ja prowadzil. Trzymaj kciuki za dwie kreski. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 19.09.03, 16:20 i jak testy?? amam_anka 31 tc Odpowiedz Link Zgłoś
oposs Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 23.09.03, 12:24 dołączam się do oczekujących Poznanianek (chociaż ja taka trochę przyszywana bo się stąd wyprowadziłam) ale chciałabym rodzić w Poznaniu. Mam w związku z tym pytanko (może trochę naiwne - ale ja kompletnie zielona jestem...) Jak to wszystko po kolei i formalnie wygląda z wyborem szpitala: 1) czy mo gę w Poznaniu skoro nie jestem tu zameldowana? 2) kiedy powinnam się zdecydować na szpital (13 tydz. aktualnie) i kogo o tym powiadomić, gdzie się zgłosić, itp. 3) kiedy zacząć chodzić do szkoły rodzenia (zdradźcie mi jakieś szczegóły o szkole w Raszei - szczególnie jak często i w jakie dni odbywają się zajęcia - z racji miejsca mojego zamieszkannia najbardziej odpowiadałyby mi weekendy) Mam nadzieję, że nie zanudzam obytych forumowiczek Pozdrowienia Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 23.09.03, 17:45 Teraz możesz rodzić w jakimkolwiek szpitalu - nawet na drugim końcu Polski, bo nie ma rejonizacji A co do szkoły rodzenia, to w Raszei zaczyna się 4-ego października następny kurs, zajęcia odbywają się co sobotę o 10.00, potem jest gimnastyka o 11.00. W niedziele o 9.30 są zajęcia z partnerami na basenie. Ja sie nie załapałam, bo we wakacje nie było, ale ponoć warto na nie chodzić. Wykłady (jest ich 7) kosztują po 10 zl, gimnastyka też po 10 zł... Płacić mozna za całość od razu lub na każdych zajęciach osobno...Hmmmm.. Co jeszcze? A - jak sie jakieś zajęcia odpuści, bo coś Ci wypadnie, to można w następnym cyklu je odrobić A na koniec dostaniesz śliczny certyfikat do powieszenia nad łóżkiem i możesz wpisać do CV, że masz jeden kurs więcej Pozdrawiam - jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, to pisz: tobatka@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 23.09.03, 17:48 A.. jeszcze jedno - chodzić możesz zacząć w sumie kiedy chcesz, choć przeważnie w okolicach 20-tego, lub późniejszego tygodnia dziewczyny idą... Najlepiej wylicz sobie, żebyś zdążyła.. hihih.. Ja zaczęłam w lipcu, ale przez wakacje cały cykl skończył się w połowie września.. I dobrze, że nie próbowałam się wciskać na następny.. hihihi Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
oposs Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 24.09.03, 08:30 a co z wyborem szpitala - kiedy? (mam to zrobić wcześniej i komuś - mojemu lekarzowi czy w szpitalu - to zgłosić czy po prostu w terminie zgłosić się do dowolnego szpitala ? Odpowiedz Link Zgłoś
jelma Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 24.09.03, 11:38 wydaje mi się, że nie trzeba zgłaszać się wcześniej. (???) Ja pojechałam od razu do porodu (na Polną) i do tego dopiero wtedy płaciliśmy za poród rodzinny. Niektóre dziewczyny jeżdżą do szpitala i oglądają sobie porodówki, ja powiedziałam od początku, że Polna i w zasadzie było mi wszystko jedno jak tam wygląda... Mój lekarz był ze szpitala Św. Rodziny, pytał później, dlaczego rodziłąm na Polnej, dlaczego nie u niego i nie z nim, powiedziałam, że taki był mój wybór i (skłamałam) że koleżanka pracuje tam jako położna... teraz chodzę do tego samego lekarza i on od początku wie, że rodzę na Polnej, jego stosunek do mnie nie zmienił się pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
allunia77 witajcie 24.09.03, 12:08 hej witam wszystkie przyszłe mamy z Poznania ))). Ja jestem w 31 tyg., termin mam na 27.11.2003. Chodzę od początku do Dmochowskiego i oczywiście bardzo go polecam. Właśnie wczoraj mąż skończył odnawianie pokoiku, w którym ma stać łóżeczko - pomalował go na ciepły żółty kolor i przykleił pod sufitem pasek z miśkami :- )))). Oczywiście zabrakło nam ok. 30 cm tego paska. W przyszłym tygodniu wybieram się na pierwsze zakupdy dla Zuzki - rodzina mnie tylko straszy, że nie należy kupować przed czasem. A Wy jak robiecie z zakupami? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: witajcie 24.09.03, 13:45 31 tydzień to juz nie jest tak bardzo przed czasem A jak nie teraz, to kiedy? Nie zostawiaj wszystkiego na 38 tydz., jak ja, bo Cie nerwy zeżrą... Chyba, że spokojniejsza ode mnie jesteś.. Ja zaczynam panikować, że Maleństwo w każdej chwili może się pojawić na tym świecie, a tu niewiele mam... Ale w troszke nadrobię. A reszta po wypłacie.... A co do szpitala, to ja nigdzie nie zgłaszałam.. Po prostu jadę i już. Każdy szpital musi rodzącą przyjąć.. Ale w ramach zajęć w szkole rodzenia sobie zwiedziłam porodówkę... Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: witajcie 24.09.03, 13:45 31 tydzień to juz nie jest tak bardzo przed czasem A jak nie teraz, to kiedy? Nie zostawiaj wszystkiego na 38 tydz., jak ja, bo Cie nerwy zeżrą... Chyba, że spokojniejsza ode mnie jesteś.. Ja zaczynam panikować, że Maleństwo w każdej chwili może się pojawić na tym świecie, a tu niewiele mam... Ale w troszke nadrobię. A reszta po wypłacie.... A co do szpitala, to ja nigdzie nie zgłaszałam.. Po prostu jadę i już. Każdy szpital musi rodzącą przyjąć.. Ale w ramach zajęć w szkole rodzenia sobie zwiedziłam porodówkę... Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: witajcie 24.09.03, 13:51 A to ciekawe! Raz wysłane dwa razy wyszło.. hihih.. ale ja tego nie zrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
joannawz Re: witajcie 24.09.03, 18:27 Mi tez czesto komputer robi psikusy. Dawno sie nie odzywalam, ale chce sie z Wami podzielic dobra wiadomoscia, udalo sie. W poniedzialek ide do gin, aby potwierdzic. Dziwne w perwszej ciazy mialam juz mdlosci a tu nic. A jak bylo z tymi pierwszymi objawami w drugiej ciazy u was? Dziewczyny, gdzie w poznaniu sa ciuchy ciazowe? O sklepie na Polnej juz wiem, ale moze jreszcze gdzies? Caluski dla wszystkich brzuszkow. Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka Re: witajcie- do Alluni77 24.09.03, 18:45 Hej! Mam termin na 29.11 i też chodzilam do Dmochowskiego w poprzedniej ciąży. Teraz chcę rodzić na Polnej. Jakbyś chciala pogadać na priv to ja chętnie: agid@zhr.pl Pozdrawiam Zuzkę o 2 dni (póki co) starszą od mojego maleństwa (płec nieznana ) Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: witajcie 27.09.03, 18:32 Co do ciuszków - polecam sklep na Głogowskiej! Nie jest zbyt tani, ale ciuchy są super (w przeciwieństwie do Polnej, bo tam to wszytko sztuczne, badziewne i też niezbyt tanie...). Na tej Głogowskiej (zaraz za Rynkiem Łazarskim, po lewej stronie jadąc od Kaponiery)jest miła pani i można przynmierzac do woli, a przymierzac trzeba, bo czasem ciuszek wcale nie wygląda tak dobrze na wieszaku, jak na przyszłej mamie ) Pozdrawiam mama_anka 32/33 tc Odpowiedz Link Zgłoś
mama_p Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 03.10.03, 12:09 A ja tak sobie czytam i sie nie odzywam za bardzo, ale teraz juz musze sie podzielic z kims, bo jade wlasnie do szpitala! Juz trzy dni po terminie i dzisiaj dostalam skierowanie, wiec po poludniu sie pakuje i jedziemy do Raszei! Nikt sie tam teraz nie wybiera? Tobatka, masz termin wkrotce, moze jeszcze tam bede jak przyjedziesz Tak mi sie wydajecie jakos znajome, chociaz nigdy nie rozmawialysmy nawet... Zyczcie mi szczescia do uslyszenia! Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 03.10.03, 16:38 Nie wybieram sie jeszcze do szpitala - dzidzi sie nie spieszy. Ale kto wie? W ub. tyg. po wizycie u lekarza wysłał mnie do spzitala i weekend przeleżałam. Dzisiaj znowu jedziemy na wizytę i mąz się śmieje, że na wszelki wypadek torbe zabierze.. Więc kto wie? Nie powiem, żeby mi sie spieszyło. ale jakby, to spróbuję Cie znaleźć.. Jeśli jeszcze jesteś w domku i możesz, to daj może nr komórki, jesli masz... Wyslę smska, jeśli faktycznie w szpitalu wyląduję I trzymaj sie cieplutko - mój termin minie w środę... Trzymam kciuki baaardzo mocno za Ciebie i Twoja dzidzię Odpowiedz Link Zgłoś
mama_p Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 21.10.03, 11:17 Nie zdazylam, bylam juz w szpitalu! A Ty juz pewnie tez? A teraz jestem juz w domu od tygodnia z moja Olenka! I nawet siec mi w domu przylaczyli, wiec jestesmy onlajn Rodzilam w Raszei, bylo ok, nawet bardziej niz ok, wiec moge polecic ten szpital z czystym sumieniem. Zrobili mi cc, ale bylam na to przygotowana psychicznie... W dodatku wszystko sie tak szybko stalo - przyjechalam do szpitala tylko kontrolnie, pewna ze wroce do domu na weekend, a tymczasem po poltorej godzienie juz mialam swoja malutka! Ale cc to koszmar, dziwie sie bardzo, ze ktos moze chciec zaplacic za to... Pozdrawiamy serdecznie juz razem! Paulina i Ola Odpowiedz Link Zgłoś
tobatka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 07.10.03, 09:40 A "mój" termin mija jutro I tez jak na razie żadnych, nawet najmniejszych objawów zbliżającego sie porodu... Dobrze tym naszym maluszkom u nas, oj dobrze W czwartek idę do swojego lekarza i chyba jednak mnie wyśle do szpitala.. Będę się targowac o kilka dni jeszcze, ale kłócić sie nie będę.. Choć wolałabym do końca 41 tyg. czekac w domku (zawsze milej), to jednak dla dobra Maluszka jestem w stanie nawet w szpitalu grzecznie wysiedzieć... Trzymajcie się cieplutko i szybkich, spokojnych i jak najmniej stresujących dla Was i Waszych dzieciaczków porodów Wam (i sobie.. hhihi) życze Tobatka i Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 07.10.03, 11:27 Buuu... U mnie już 5 dni po terminie, a miało być wcześniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
oposs Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.10.03, 08:56 Hej! Co tu tak cicho ??? Wszystkie poznanianki już na porodówce ??? (: (: (: Napiszcie jak sobie radzicie z tą okropną jesienną pogodą i spadającym ciśnieniem? (ja zawsze miałam niskie ale teraz to już musi lecieć na łeb na szyję...) Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 09.10.03, 15:18 Ja się odzywam po dłuższej przerwie - teraz jestem w 23 tygodniu, czuję się nieźle, choć ciąża zagrożona, mam szyjkę skróconą niemal do minimum, ale na szczęście nie ma rozwarcia. Więc siedzę sobie w domku i wysypiam się za wszystkie czasy (dzisiaj obudziłam się o ... 13-tej!). Anatewko - cieszę się, że w Wolsztynie poprawiło się w szpitalu, bo przedtem naprawdę kiepskie miał recenzję (na porządku dziennym było kładzenie się lekarza na brzuchu rodzącej i wyciskanie dziecka - zgroza normalnie!). Odpowiedz Link Zgłoś
pat.ka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 10.10.03, 16:08 A ja jestem w 22 tygodniu. Tak sobie czytam co piszą mamy już pakujące torby i myślę, kiedy wreszcie przyjdzie zima... A ciążę też miałam zagrożoną, ale po kilku miesiącach przeszłam do kategorii "wysokiego ryzyka". Ale chuchać na brzusio trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
oposs Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 20.10.03, 10:42 hej! coś Was nie słychać!!! Ja "po prośbie": wcześniej tobatka pisała na tym wątku o szkole rodzenia w raszei. Napisała, że cykl trwa 7 wykładów + ćwiczenia + basen (czyli 7 tygodni, tak???) i można przyjść kiedy się chce, itd. Mam w związku z tym parę dodatkowych pytań: jeżeli cykl trwa 7 tygodni czy w nasepnym tygodniu zaraz zaczyna się kolejny? Z wcześniejszych informacji wynika, że obecny cykl trwa od 4.10 czyli następny gdzies pod koniec listopada. A tak w skrócie - może mi ktoś podać telefon gdzie mogłabym się wszystkich szczegółów dowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 20.10.03, 21:13 oposs, mam ulotkę o szkole rodzenia w Raszei; wprawdzie sprzed dwóch lat ale mam nadzieję że namiary nadal aktualne: Informacje i zapisy: Sekreteriat Oddziału Poł.-Gin. 848-13-15 Miejsce spotkań: szpital im. Fr.Raszei ul. MIckiewicza 2 terminy spotkań: soboty godz. 11,00-12,30 potem są jeszcze ćwiczenia, też na miejscu. A basen my mielismy w niedzielę. Zaznaczam, ze to są dane sprzed dwóch lat ale jak czytam ten wątek, to chyba niewiele się zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
oposs Re: mamy z Poznania - odezwijcie się!! 21.10.03, 10:29 Dzięki bardzo! Na pewno jeszcze zadzwonie wcześniej żeby się upewnić! (głównie o ten telefon mi chodziło) Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - 23.10.03, 12:36 Muszę się pochwalić!!!! mam synka urodził się 16.10 z wagą 4390. I jest drugim najpiękniejszym dzieckiem jakie mam!!! AGA Odpowiedz Link Zgłoś
aha12 Re: mamy z Poznania - 28.10.03, 13:10 Cześć. Mój synek ma na imię Grześ. I bardzo do niego pasuje (duży brunet wieczorową porą) hihihi. Teraz smacznie sobie śpi, a ja czekam kiedy sie obudzi bo muszę posprzatać. Pozdrowienia Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
karolka_1 Re: mamy z Poznania - witajcie 27.11.03, 18:06 Witajcie, urodziłam 3.10. sliczną córeczke. Mała ważyła 4300g. O porodzie chciałabym zapomnieć.... Podejrzewam, że moja Miska nie będzie miała rodzeństwa - chyba, że w Poznaniu powstanie szpital, w którym będe mogła urodzic Karolka P.S. Czy są tu Mamusie z Wildy?? Szukam kogoś na spacerki po parku Jana Pawła... Odpowiedz Link Zgłoś
mloda.mamuska Re: mamy z Poznania - witajcie 28.11.03, 11:07 Karolka - na początku oczywiście GRATULACJE z okazji narodzin córeczki!!! Przykro mi, ze nie wspominasz najlepiej porodu.... aż mi ciarki przeszły, bo mam świadomość, ze to jeszcze przede mną! Napisz proszę gdzie rodziłaś?? ______________________________________ Asia z Bąbelkiem (termin: 19-02-2004) Odpowiedz Link Zgłoś
kmk1610 Re: Hej Karolka1! 30.11.03, 16:46 Gratuluję zdrowej córeczki!Mam pytanie odnośnie porodu w klinice Sw.rodziny,rodząc z mężem płaciłaś za poród rodzinny 300zł,czy opłta dotyczyła sali porodowej rodzinnej?Dziękuje i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
karolka_1 Re: Hej Karolka1! 01.12.03, 15:06 Hej, tak poród w sali rodzinnej z męże, kosztuje 300zł, w szpitalu dostaniesz rachunek z adnotacją, iż jest to dobrowolny datek na służbe zdrowia . Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: mamy z Poznania - 03.11.03, 21:55 GRATULACJE!!!! Dorodny Synuś! )) Czy poród był trudny?... Pozdrawiam mama_anka 38 tc Odpowiedz Link Zgłoś