Dodaj do ulubionych

poradźcie ! beta, rentgen i znieczulen u dentysty

24.07.07, 09:20
Poradźcie Drogie Forumowiczki bo juz sama nie wiem co mam zrobić!
Jakis czas temu podjęlismy z mężem decyzje o kolejnych staraniach - początek
zaplanowaliśmy na lipiec-sierpień, chciałam sie przygotować do tej ciąży na
100 % / będzie to 3 ciąża w tym 1 poronienie/ zrobiłam większośc badań i
zaczęłam leczenie zębów, miałam dużo ubytków ale płytkie,wszystko to zajęło
mi jakieś 2 tygodnie. Okres miałam -1.07.,cykl ok.31-33 dni.
16.07. było przytulanko , po tych wszystkich cierpieniach zębowych
mysłałam ,że bedzie już dobrze, ale dopadł mnie straszliwy ból całej górnej
szczęki, który w mniejszym lub większym stopniu trzyma mnie do dzisiaj,a
koniec leczenia był 14.07. Prawdopodobnie muszę zrobić rentgena i zacząć brać
jakieś leki bo nie wytrzymam,ale boję się ,że mogę być w ciąży. Myślicie, że
badanie bety hcg da mi jakąś konkretną informację /w 24 dc/ - boję sie, że
zaczne leczenie będąc w ciąży,a już nie mogę z bólu wytrzymac! Pozdrawiam
serdecznie.ANT
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: poradźcie ! beta, rentgen i znieczulen u den 24.07.07, 10:30
      W pierwszym trymestrze ciąży nie wolno leczyć zębów pod znieczuleniem abi
      wykonywać rtg. W całej ciąży nie wolno leczyć zębów kanałowo. Musisz najpierw
      wykluczyć ciążę, ale 24 dc to troszkę wcześnie na betę, wytrzymaj jeszcze 2-3 dni.
      • polpotworek Re: poradźcie ! beta, rentgen i znieczulen u den 24.07.07, 13:20
        Jesli jest taka koniecznosc to nalezy leczyc wręcz zeby ale nalezy uprzedzic
        nawet o mozliwosci ciązy wtedy podaje sie znieczulenie czyste bez adrenaliny.
        U dentysty musisz!!! powiedziec ze mozesz byc w ciązy i beda sobie musieli
        jakos poradzic na czas jej potwierdzenia lub wykluczenia bez tego bo nikt nie
        zaryzykuje zdjecia przy ryzyku ciązy. Bete mozesz zrobic juz teraz ale niestety
        nie jest powiedziane ze wykluczy ona ciążę na tym etapie wiec watpilwy wynik
        nie stnowi rozpoznania na 100%. Poprostu musisz powiedziec ze mozesz byc w
        ciązy i napewno z tym problemem idzie sobie poradzic bo jest taka koniecznosc i
        tyle.
      • mikam99 Re: poradźcie ! beta, rentgen i znieczulen u den 24.07.07, 16:46
        Witam.I znowu agnrek piszesz bzdury.zbierz troche fachowych informacji,a potem
        udzielaj porad na forum.Owszem zdjęc sie nie robi,znieczulenie mozna podać,a
        kanalowo jesli trzeba leczyć,to sie leczy i koniec.Jest tyle nowoczesnego
        sprzetu w gabinetach,ktory mozna użyć bez obaw,aby wyleczyc zęby(a tym takze
        kanalowo),jesli nie do końca,to przynajmniej zabezpieczyć na czas ciąży.Prosze
        Cie nie wypowiadaj sie już na temat leczenia zębów
        • agnrek Re: poradźcie ! beta, rentgen i znieczulen u den 24.07.07, 18:24
          A Ty jesteś dentystką, że tak z ciekawości spytam czy ginekologiem? Moje
          wiadomości pochodzą od lekarza ginekologa, więc ja też Cię proszę - nie pisz, że
          mówię bzdury smile
          • azzurrina popieram - agnrek piszesz bzdury 24.07.07, 20:36
            popieram - agnrek piszesz bzdury. Jeśli takich rzeczy naopowiadał Ci ginekolog
            (w co wątpię) to lepiej go zmień.
            • agnrek Re: popieram - agnrek piszesz bzdury 25.07.07, 10:32
              Pozwolisz,że sama zdecyduję?
              Zawsze jest jakaś wyższa konieczność u kobiet w ciąży, ale lepiej unikać pewnych
              zabiegów, zwłaszcza w I trymestrze. Mi lekarz pozwolił na zabiegi w znieczuleniu
              od II trymestru i jego zdania słucham, co równiez skonsultowałam z dentystą, a
              odwiedzam go regularnie co miesiąc smile
    • osmiornica_80 popieram... 25.07.07, 08:42
      • osmiornica_80 Re: popieram... 25.07.07, 08:46
        się za szybko wysłało wink
        popieram oczywiście to, że zęby się leczy bez względu na wiek ciąży (no chyba że
        zagrożona) lepiej w drugim trymestrze, ale jak trzeba w I to trzeba. Moja pani
        gin powiedziała, że gorsze dla płodu może okazać się zapalenie od zęba niż
        znieczulenie czy kanałowe leczenie...Jestem w 12 tyg. jedną wizytę mam już za
        sobą, przed sobą jeszcze ze dwie, i ze znieczuleniem oczywiście. I jedyne co
        trzeba zrobić to uprzedzić dentystę o swoim stanie wink)
        • mocpytan Re: popieram... 25.07.07, 09:11
          też miałam niestety b. silne znieczulenie na samym początku ciąży, i leczenie.
    • mikam99 Re: poradźcie ! beta, rentgen i znieczulen u den 25.07.07, 13:43
      Do Agnrek.Tak jestem dentystą i pisze na podstawie wlasnych obserwacji,lat
      nauki oraz obecnej wiedzy.Nikt nie kwestionuje tego,ze jak nie potrzeba,to sie
      nie leczy.Autorka wątku pisze jednak o silnym ,utrzymującym sie bolu a to
      niestety często (choć nie zawsze)kończy sie leczeniem kanalowym.Jeśli tak
      bedzie to lekarz bedzie tego zęba leczyć kanałowo,czy to 1 ,5 czy 8
      miesiąc.Moze co najwyzej nie kończyć leczenia ostatecznie,tylko odpowiednio
      zabezpieczyć.I to tylko dlatego,ze w pewnych sytuacjach rtg jest
      niezbędne.Skoro przekazujesz forumowiczkom tak jednoznaczne stwierdzenia,to
      napisz również ze nie leczone i zaniedbane stany zapalne od zębów mogą być
      przyczyną poważnych chorób serca,stawów i nerek.Zastanów sie też dlaczego przed
      poważnymi, planowanymi operacjami wymagana jest bezwzględna sanacja jamy
      ustnej,potwierdzona zaświadczeniem od stomatologa.I dlaczego u niektórych osób
      (nie bede wchodzić w szczegóły)należy przed zwykłym usunięciem zęba
      bezwzględnie podać osłonowo antybiotyki.O czymś to świadczy-dla potrzeb tego
      postu-świadczy m.in. o tym ,ze bakterie ze stanów zapalnych moga wywolać skutki
      w zupełmie innych miejscach organizmu.Oczywiście nie zdaża sie to często-na
      szczęscie.
      • agnrek Re: poradźcie ! beta, rentgen i znieczulen u den 25.07.07, 13:44
        Wiem , wiem, dlatego napisałam, że zawsze jest jakaś wyższa konieczność smile
      • ant18 Re: poradźcie ! beta, rentgen i znieczulen u den 26.07.07, 08:41
        Dzięki za wszystkie rady, tak jak się spodziewałam musze poczekać jeśli chodzi
        o testy i betę.Zęby mnie bolą mniej ale za to dość nietypowo bo tak przez 10
        minut ostro bardzo codziennie /dwie gorne szóstki/ a potem cisza.Proszków nie
        biorę,dzis mam wizytę u stomatologa.
        Jestem bardzo rozżalona tym ,że głupie leczenie ubytków dało prawdopodobnie
        komplikacje, przed wizytami nic mnie nie bolało teraz cierpię. Chciałam dobrze
        a teraz mam za swoje. Bardzo bym chciała zacząć juz starania a ty muszę czekac
        przez głupie zeby......jeszcze raz dzięki za informacje !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka