Dodaj do ulubionych

Bledne beta

22.11.07, 18:55
Pisalam ostatnio ze w poniedzialkowym badaniu mialam 8,67 w beta hcg
czyli najdokladniejszym badaniu krwi.
Dzis czyli po dwoch dniach wyszlo mi 1.0.
W zwiazku z czym mam skaczace hormony...
Wiadomosc dla kobiet, beta moze sie mylic (rzekomo najdokladniejszy
test).
big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin (ja sie ciesze, bo to nie pora ani czas na dzidziusia)
Obserwuj wątek
    • krzywaa Re: Bledne beta 22.11.07, 20:48
      Załamałaś mnie ta betą:/:/... bo okres mialam dostac 1 listopada..testy
      negatywnme beta równa 1.. a chociaz wzielam tabletki na wywołanie okresu nadal
      go nie mam:/;/ aaa niby to takie najdokładniejszauncertain
      • vondredi Re: Bledne beta 22.11.07, 21:19
        Najdokladniejsza. Ja bete robilam pierwszy raz 8 dni po stosunku
        (sama nie wiem czemu tak wczesnie zaczelam reagowac), potem dwa dni
        i powtorzylam...wyszlo 1... teraz biore luteine i czekam na okres, w
        spokoju wreszcie.
        Jak sie denerwujesz to i dwa miechy okresu nie dostaniesz.
        Spodziewaj sie, ze sie jeszcze min tydzien pomeczysz... i nie ma sie
        co martwic.
        Mi stres dal strasznie w dupe.
        • artdesign84 wcale nie błędna!! 22.11.07, 21:33
          tak się może zdarzyć i nie ma w tym nic błędnego...
          • vondredi Re: wcale nie błędna!! 22.11.07, 21:40
            znaczy czy co? wyjasnij?
            ze mi podskoczylo i spadlo..
            ale w ciazy nie jestem, nie?
            • artdesign84 Re: wcale nie błędna!! 22.11.07, 21:47
              poszukaj w googlach jest mnóstwo artykułów na ten temat. beta hcg to
              hormon i mnógł wzrosnąć a teraz spadł. To sie zdarza... Może ciąża
              baaardzo wcześnie przestała się rozwijać?? Nie wiem, bo specjalistą
              nie jestem, ale wiem że wahania hormonu sie zdarzają
              W ciąży raczej nie jesteś (ale może warto jeszcze raz powtórzyć
              badanie??)
    • lady_sphinx Beta sie nie myli 22.11.07, 21:54
      Beta hcg powyżej 5 wskazuje:
      1. Ze masz problem z hormonami, ale wtedy hcg nie spada, stale utzrymuje się na tym poziomie
      2. Że jesteś w ciąży, jeśli po paru dniach spadnie oznacza, że zarodek nie zagnieździł się w macicy i zostanie usunięty z organizmu wraz z okresem.
      3. Że, jesteś w ciązy, po 2 dniach robiąc kolejne powinnaś mieć co najmniej podwojony wynik. Zakres prawidłowych przyrostów hcg mozna znaleźć na necie. Jeśli przyrosty nie sa prawidłowe moga wskazywac na ciążę pozamaciczną.

Przepraszam, ale musiałam napisać żebyś nie wprowadziła innych w błąd. Ciebie tyczy się punkt 2.
      Pozdrawiam
      • vondredi Re: Beta sie nie myli 22.11.07, 21:56
        Znaczy ze poronilam? PORONILAM dziecko?
        • lady_sphinx Re: Beta sie nie myli 22.11.07, 22:04
          Wyjaśniam, ponad 50% zapłodnionych komórek jajowych obumiera, nie poroniłas ponieważ nie doszło do zagnieżdżenia zarodka w macicy = zarodek w ogóle nie zaczął się rozwijać. Gdyby nie beta nigdy bys nawet nie pomyślała że mogłabyś byc w ciąży, zwykłe testy ciążowe domowe wykrywają hormon hcg od 25 wzwyż, wtedy zarodek jest już zagnieżdżony.
          Jak masz pytania to pisz
          • artdesign84 zgadzam się z layd sphinx 22.11.07, 22:11

• vondredi Re: Beta sie nie myli 22.11.07, 22:15
            Wiec...
            Przepraszam, ale jestem strasznie przemeczona i mam rozne mysli.
            Chodzi o to, ze od ostatniego stosunku minelo 12 dni. Dzis robilam
            bede na 12 dzien od tego stosunku, wczesniej na 2. Wczesniej mi
            wyszlo 8, dzis 1. Wiec... ginekolog moja jest pie..ieta, poniewaz
            nie udziela mi zadnych konkretnych informacji. Z tego wynika, ze nie
            jestem w ciazy - napewno nie jestem - bo zarodek sie nie zagniezdzil?
            Czyli beta sie nie myli? Czy zarodek byl, ale on sie nie zagniezdzil
            i go wydale z okresem bo...? Stad te skoki? Czyli nie ma ciazy... ?
            • vondredi Re: Beta sie nie myli 22.11.07, 22:20
              Mialo byc robilam na 12 i 9 dzien po stosunku. Errata. Pierwsze
              wyszlo 8, drugie 1.
            • lady_sphinx Re: Beta sie nie myli 22.11.07, 22:24
              Zarodek był, nie zagnieździł się, w ciązy nie jesteś, dostaniesz normalnie okres, zarodek możesz wydalic nawet wczesniej przed okresem nawet tego nie zauważysz. Wydalisz go z organizmu - bo nie jest to żywa istota (ta tak jakby ciało obce w organiźmie). Stąd te skoki b hcg. Nie ma ciąży. Beta nigdy się nie myli.

Pozdrawiam
              • vondredi Re: Beta sie nie myli 22.11.07, 22:32
                ..ale zarodek wg Kosciola to dziecko...
                ...chyba...
                ..ja go nie chcialam..ale hm... sad
                ..wychowalabym...
                ..a teraz umarlo dzidzi.
                • lady_sphinx Re: Beta sie nie myli 22.11.07, 22:49
                  Ja to tak niefortunnie nazwałam, ale termin zarodek to dokładnie zygota (czyli zapłodniona komórka jajowa), która zaczęła podział.

Nie wiesz i nigdy się nie dowiesz czy Twoja zapłodniona komórka jajowa zaczęła się rozwijać, czy też nie. Nie postrzegałabym tego w kwestii wiary, choć sama jestem katolikiem. Wiara jest wiarą, a natura naturą. To nie chodzi o to, że Ty nie chciałas Tego dziecka i Ono umarło. Tu raczej chodzi o to, że Ta zapłodniona komórka jajowa Nie Miała szans się rozwijać. Nie traktowałabym Tego jako istoty ludzkiej, z tego powodu, że 50% zapłodnionych komórek jajowych obumiera (czy wiesz o ilu martwych dzieicach musielibyśmy mówić, mozna byrzec że co 2 kobieta poroniła - nawet o tym nie wiedząc, a to nie prawda). Natura tak sobie to wymysliła, że te zapłodnione komórki jajowe, które w jakis sposób nie spełniaja jej wymagań nie zostają przyjęte do organizmu i są odrzucane.

Pozdrawiam
                  • lilith76 Re: Beta sie nie myli 23.11.07, 13:35
                    Nie wmawiajcie dziewczynie poronienia, bo nie ma 100% pewności - beta może być mylnie wysoka mimo braku ciąży, przy pewnych schorzeniach hormonalnych. Rany boskie...
                    Jeśli zarodek się nie implantuje, to następuje krwawienie - o ile się orientuję autorka takiego jeszcze nie ma.
                    Ale to miło czytać, że ma taki stosunek do zarodka. Może za drugim razem poważnie pomyśli o antykoncepcji, bo wie jak życie może się zmienić.
                    • lady_sphinx Re: Beta sie nie myli 23.11.07, 14:03
                      Beta może być mylnie wysoka, ale cały czas na stałym poziomie, jej wynik nie
                      zmienia się w przeciągu 3 dni tak diametralnie.
                      • vondredi Re: Beta sie nie myli 23.11.07, 19:58
                        Bylam dzis u ginekologa.
                        Opowiedzialam historie...jak uprawialam stosunki itp.
                        Spojrzała na wyniki badan - jedno 8, drugie ponizej 1.
                        Potem przedstawilam jej swoja wersje zdarzen (wlasciwie wersje
                        zdarzen lady_sphinx)i potwierdzila, ze moglo dojsc do
                        mikroporonienia. Ciazy raczej, a raczej napewno nie mam (juz teraz
                        nie mam, dzidzi umarlo malutkie i slabiutkie), ale przebadala mnie
                        dokladnie (nie to co ten ku..szon ostatnio, co nawet mnie nie
                        przebadal, a jak jej sie spytalam telefonicznie czy mam kontynuowac
                        leczenie ze wzgledu na mozliwosc zaburzen hormonalnych to
                        powiedziala "pani nie jest w ciazy, pani ma cos z glowa, do
                        widzenia") i stwierdzila, ze mam cos nie tak z jajnikiem.. moge miec
                        tam jakas torbielsad(( W poniedzialek usg...
    • aaliyah4ever beta hcg 24.11.07, 16:52
      ja robilam juz 3 razy to badanie za kazdym razem negatywne <1,0 na max 2,7
      mozliwych....nie wiem caly czas wydaje mi sie ze moze sie mylic....sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka