Dodaj do ulubionych

Październik 2008

• artigiana Re: Październik 2008 24.02.08, 18:44
      A ja mam termin na 25 października (tak plus minus). Radość tym
      większa ze lekarze mi wmawiali że bez kuracji hormonalnej nigdy nie
      zajdę w ciążę, a tu proszę - Dzidzia w drodzebig_grin
    • lala2214 Re: Październik 2008 25.02.08, 09:38
      Cześć Dziewczyny!!
      Czy moge sie do Was przyłączyć?
      Wczoraj zrobiłam test i pokazały sie dwie kreseczki smile))
      Co prawda z kalkulatora termin mi wychodzi na ok.5 listopada ale
      może zalicze sie na październik!!!
      • filmonrob3 Re: Październik 2008 26.02.08, 08:45
        Witam
        Dzięki dziewczyny za rozwianie moich wątpliwości co do tego
        poparzenia.
        Sorry ze tak długo się nie odzywałam ale najpierw wyjazd w góry , a
        póz niej nie miła niespodzianka .
        W górach zaczęłam plamic i plamiłam prze 4 dni jeszcze nadal jestem
        w szoku , tak strasznie się bałam, w sobotę byłam na pierwszej
        kontroli dzieciątko jak na razie żyje(czego najbardziej się bałam )
        i ma się dobrze , mam 22,1 mm
        a plamienie ustało w niedziele ale nadal się boje bo pobolewa mnie
        brzuch a wiec wracam do łóżka którego mam już dość. W czwartek
        następna kontrola i mam nadziej ze wykaże ze maleństwo przyrasta i
        wszystko jest ok. Napędziła sobie strasznego stracha

Dziunia strasznie mi przykro i mogę sobie wyobrazić co przezywasz ,
        przytulam mocno .

Lala strasznie się cieszę ze do nas przyłączyłaś MOJE
        GRATULACJE !!!!!!!
        Dobra teraz to już zmykam może później jak wstanę na chwilkę to
        zajrzę.
        • lala2214 Re: Październik 2008 26.02.08, 08:53
          Witajcie!
          Strasznie sie ciesze, że mogłam w końcu do Was dołączyć.
          Huczusia kiedy idziesz do gin?
          • huczusia Re: Październik 2008 26.02.08, 12:58
            Ja idę do gin 6 marca, ale skierowanie na USG raczej dostanę na gdzieś tak 14
            marca czyli 8 tydz.
            Tak mi się wydaje.
            Jak będę po wizycie to dam znać.
            A Ty kiedy idziesz ???
            • lala2214 Re: Październik 2008 26.02.08, 14:00
              Wizyte mam umówioną na 9 kwietnia ale uważam że to za późno i
              spróbuje dostać sie szybciej do mojej lekarki, jeszcze przed
              świętami.
        • lala2214 Re: Październik 2008 26.02.08, 14:06
          Dziewczyny!!!
          Te które czynnie uczestniczyły w wątku "Grudniowe staranka" czemu
          nas opuściłyście???
          Jesteśmy teraz na nowym wątku "Staraczki z naszej paczki", może
          byście tam zajżały i napisały pare słów co tam u Was???
          • vivianna_82 Re: Październik 2008 27.02.08, 09:54
            Lala, bardzo słuszna uwaga smile
    • huczusia Re: Październik 2008 26.02.08, 08:32
      To ja również bardzo nieśmiało do Was dołączam. Wczoraj robiłam drugi test i
      wyszły dwie kreseczki, kalkulatorowy termin to 29 października.
      Cześć Lala, cześć Viv !
      • future_for Re: Październik 2008 26.02.08, 11:39
        Czy można?smile 9.10.2008
        • ola1-970 Re: Październik 2008 26.02.08, 12:23
          Ja również 9 październik 2008 smile
          • anulia1 Re: Październik 2008 26.02.08, 12:47
            Witam Was ponownie dziewczyny!jestem juz po wizycie i teraz juz
            wiem na 100% że dzidzius rośnie! wstępnie termin na 24 paź. Ale nas
            juz duzo na październik!
            • syllla1 Re: Październik 2008 26.02.08, 17:19
              ja tez sie jeszcze raz dopisze termin na 22.10 !!
              • filmonrob3 Re: Październik 2008 27.02.08, 10:44
                Witam
                Lala czytałam twoje rozterki co do wizyty i jak sama doszłaś warto
                abyś poszła będąc w 7 tyg. ,
                to odpowiedni czas na wszystkie badania z krwi no i często juz widać
                serduszko na USG , nie czeka az do 11tyg.
                A co do udzielania się to zaglądam na stary watek ale mnie juz tam
                nawet na liście sad((
                nie ma i nie wiem czy chcecie abym tam zaglądała.
                Trochę mnie nie było bo miała pewne problemy zdrowotne ale chyba juz
                ok. jutro idę na kolejną wizytę to napisz .
                A witam wszystkie szczęśliwe nowe mamusie i moję Gorące
                Gratulacje !!!
                • lala2214 Re: Październik 2008 27.02.08, 16:46
                  filmonrob3, zrobiłyśmy nową liste, bo dopisało sie do nas sporo
                  osób, które raz czy dwa tylko sie udzieliły, a chciałayśmy by lista
                  składała sie z dziewczyn z naszej paczki. Wystarczy, że będziesz z
                  nami "rozmawiać" a na pewno od razu wrócisz na liste. Mam nadzieje,
                  że rozumiesz nasze intencje????

Do lekarza na pewno pójde wcześniej, właśnie w granicach 7 miesiąca,
                  bo bardzo bym już chciała zobaczyć serduszko naszego bąbelka!!!
                  Trzymaj sie i mam nadzieje, że wszystko będzie u Ciebie dobrze!!
                  • lala2214 Re: Październik 2008 27.02.08, 16:47
                    7 tygodnia. Pomyłka!!
                    • zefirekk Re: Październik 2008 27.02.08, 17:35
                      hop hop big_grin jestem smile
                      wczoraj widziałam swoje bobo smile ma 10mm i serduszko bije. lekarz mowi ze to 7 tydzien. Ale wg OM to 8. Termin porodu wyznaczył mi na 14.10 - tylko nijak sie to ma do tych kalkulatorków co nimi liczyłam smile Żadnych plamień itp. Jedyne objawy to mega senność i delikatne mdlenie jak nic nie zjem dłuższy czas.
                      Jedyne co mnie martwi to to, że dopadło mnie przeziębienie. Mam nadzieję, że wyleczę się domowymi sposobami.
                      Zabronił mi czytać gazety dla przyszłych mam i fora internetowe. Bo mówi, że tam tylko straszą kobiety a potem takie okazy jak ja (czyli zdrowe, mlode i w pelni sil witalnych) niepotrzebnie sie martwia i wymyslaja sobie choroby. smile
                      • vivianna_82 Re: Październik 2008 27.02.08, 18:45
                        Witaj smile Zefirku, zastanawiałam się ostatnio co u Ciebie smile zniknęłaś jakoś tak,
                        a od naszych staraczek, to już w ogóle....
                        ciesze się ze wszystko dobrze smile ja idę za tydzien na swoją pierwszą wizytę i
                        juz sięnie moge doczekac i mam ogromną nadzieję, że też zobaczę chociaż Kropeczkę smile
                        niestety przeziębienie też mnie dopadło - katarzysko wstrętne...dzisiaj się
                        naszprycowałam czosnkiem, herbatka z miodem do tego, maść majerankowa na nos,
                        jakis homeopatyk i mam nadzieję szybko to zwalczyć...czego i Tobie życzę! wróc
                        do nas do staraczek...
                        • filmonrob3 Re: Październik 2008 28.02.08, 07:53
                          Witam
                          Z rana ja już na nogach a przecież na zwolnieniu i mogła bym spać
                          ale niestety nie mogę
                          idę dziś o 12 na wizytę po tych plamieniach i już od wczoraj mam
                          schize ,
                          strasznie się boje czy wszystko będzie ok. .
                          Czasami myślę ze ten lek już mnie nie opuści do końca ciąży,
                          myślałam ze wystarczy zajść w ciąże a wszystkie złe wspomnienia
                          przyblakną z wcześniejszej ciąży ,ale to nie prawda staram się nie
                          myślę o tym co było ale i tak mam stracha ……
                          Zefirkku fajnie ze jesteś i widziałaś maleństwo super sprawa ja
                          poproszę mojego dziś żeby tez podejrzał mojego bąbelka może to mnie
                          uspokoi

Viv zdrowiej i mam nadzieje ze leżysz w domu i nigdzie nie chodzisz
                          tylko do lóżka

Lala 7 miesiąc jak bym chciała żeby już był ale niestety wszystko po
                          kolei , kiedy w końcu idziesz na ta wizytę ???
                          • zefirekk Re: Październik 2008 28.02.08, 10:30
                            mi nawet nie chciał robić USG - powiedział, że dopiero w 12-13 tygodniu powinno być pierwsze. Ale się uparłam tongue_out i powiedziałam, że nie mogę uwierzyć, że w ciąży jestem. No i zrobił.
                          • lala2214 Re: Październik 2008 28.02.08, 12:35
                            filomnrob do lekarza ide 10 marca.
                            • filmonrob3 Re: Październik 2008 29.02.08, 07:54
                              Witam
                              Już po badaniu kontrolnym ,lekarz zbadał i powiedział ze jak na
                              razie wszystko wydaje się ok.
                              ze plamieni się zakończyło jednak powiedział ze nie wyklucza ze może
                              się znowu pojawi . Powiedział ze jak skończę 12tyg to powinnam się
                              poczuć trochę bezpieczniej bo te wszystkie wczesne poronienia
                              zazwyczaj kończą się po tym tygodniu .
                              Taka bezpieczne granica . A wiec musze czekać .
                              Dzidzie podejrzał tylko na chwile przez brzuch i słyszałam serduszko
                              nie badał bo powiedział ze za czeto to nie jest zdrowo .
                              Obejrzymy za 3 tyg ., a wiec tak jak u Ciebie Zefirkku to będzie 13
                              tyg. , tylko ze ja w 7 tyg miał wykonane pierwsze i mnie nie mówił
                              ze za wcześnie pokazał serduszko i zmierzył .
                              Lala trzyma kciuki ja z nów na wizytę 13 marca
                              • oscis1 Re: Październik 2008 29.02.08, 11:59
                                Hej kobitki, czy moge do was dolaczyc??Termin mam mniej wiecej na
                                poczatek pazdziernika.Ostatnia miesiaczke mialam 20grudnia,ale
                                lekarz wyliczajac mi tygodnie stwierdzil ze jestem o okolotyg-
                                poltora do tylu,nie wiem dlaczego??Tzn jego zdaniem wielkosc zarodka
                                odpowiada temu tyg.a mi wychodzi inaczej.ZA trzy tyg. bedzie to
                                ok.13tydz.wiec pewnie uda sie poprzez usg obliczyc dokladnie termin
                                porodu.
                                Pozdrawiam
                                • nazile Re: Październik 2008 29.02.08, 12:22
                                  hej dziewczynysmile chciałam się Was podpytać o taką nieprzyjemną
                                  rzecz jak grzybicę-( Dopadło Was to paskudztwo? Czytałam trochę
                                  forum i wczoraj lekarz powiedział mi że takie stany w czasie ciąży
                                  to normalne bo środowisko zmienia się z kwaśnego w zasadowe? Jak
                                  sobie z tym radzicie? acha-moja fasolka ma już 7 tygodnismile
                                  Pozdrawiam
                                  • oscis1 Re: Październik 2008 29.02.08, 12:37
                                    Najlepiej jak udasz sie do lekarza,moze jest jakas masc,ktora
                                    bedziesz mogla zastosowac.W czasie ciazy czesto dochodzi do
                                    grzybicy,dlatego tez nie powinnismy przesadzac z plynami do higieny
                                    intymnej,poniewaz zaburza naturalne ph i wtedy szybciej o jakas
                                    infekcje.
                                    W piewszej ciazy tez mialam ta dolegliwosc,dostalam masc,ale nie
                                    pamietam ktory to byl tydzien,ale napewno nie pierwszy trymestr.Moj
                                    maz musial tez ja stosowac,cobym znow sie nie zarazilam,gdyz mozliwe
                                    ze go zarazilam w miedzy czasie,
                                    • nazile Re: Październik 2008 29.02.08, 13:06
                                      u lekarza byłam i przepisał mi leki. ciekawa byłam czy dziewczyny
                                      mają może jakieś sposoby żeby zapobiegać nawrotom tego "koszmaru"
                                      czy znają jakieś bezpieczne sposoby.Jak sobie pomyślę że to może
                                      wracać brrrrrrrrsad
                                      • oscis1 Re: Październik 2008 29.02.08, 13:09
                                        Acha,rozumiem.
                                        Powinnas jesc duzo jogurtow naturalnych,ktore zawieraja zywe kultury
                                        bakterie.
                                    • vivianna_82 Re: Październik 2008 29.02.08, 14:13
                                      Ja od dłuższego czasu, jeszcze zanim zaciążyłam myję się cały czas płynem do
                                      higieny intymnej - powaznie to jest nie najlepsze teraz??? czym to zastąpić?
                                      • nazile Re: Październik 2008 29.02.08, 14:38
                                        wczoraj lekarz powiedział mi o żelu do higieny intymnej, który
                                        zapobiega stanom zapalnym i infekcjom. nazywa się Palm F (feminum)
                                        przeznaczony jest także dla kobiet w ciąży które mają tego typu
                                        problemy. Nawet używanie tego żelu po wyleczonej infekcji działa
                                        profilaktycznie czego o zwykłych płynach nie można powiedzieć. Nie
                                        jest tani bo ok 28 zł,ale wydajny. Zakupiłam wczoraj i faktycznie
                                        łagodzi stan zapalny i przynosi ulgę. Ale jeżeli nie masz problemów
                                        stosując zwykłe płyny to mogę Ci tylko pozazdrościćsmile
                                        • oscis1 Re: Październik 2008 29.02.08, 16:33
                                          Viv,tez zawsze stosowalam plyny,ale w ciazy nie nalezy i ch
                                          uzywac.NAjlepiej sama woda sie podmywac.
                                          • tuneczek higiena 01.03.08, 11:35
                                            ja przez całą poprzednią ciążę walczyłam z "grzybami". Stosowałam
                                            różne maście, żele i globulki. Owszem przechodziło, ale jednak
                                            wracało. Mam nadzieję, że w teraz tego uniknę ...
    • crazy_puella badania - kiedy winiki? 29.02.08, 18:20
      Witajcie! Mam zrobic pierwsze badania w ciąży i lekarz powiedział,
      żeby je wykonać jak najbliżej następnej wizyty. To są typowe
      pierwsze badania i jeszcze na toksoplazmoze bo chcialam od razu. Po
      ilu dniach będę mogła odebrać wyniki? Domyslam się że badania na
      toksoplazmozę i grupę krwi mogą trwać nieco dłużej.
    • bartosz211 Re: Październik 2008 01.03.08, 11:43
      jamamtermin na koniec pazdziernika
      a juz wpon.03,03 idenapierwsze usg ijuz nie moge sie doczekac .
      ktos z was moze tez sie wybiera ? bedzie fajnie poczytac wrazenia .

mama Bartoszka
      • vivianna_82 Re: Październik 2008 01.03.08, 13:00
        ja ide na pierwszą wizyte w środę 5.03 smile i też nie mogę się doczekac smile
        kiedy miałaś OM? ktory To Twój tydzień idzie?
        • bartosz211 Re: Październik 2008 01.03.08, 22:01
          Vivianna,pamietam cie z innegoforum,odpisalam wczesniej na twoje
          pytania, jak pamietam to mialysmy podobne daty starania sie ( u mnie
          01,02,08) , zatem , OM to 20 styczen , u ciebie tez?
          robilas juz jakies badania?ja porobie w tym tyg, i zastanawiam sie
          czy to usg to nie za wczesnie ? moze przeloze na za tydzien ?
          a jak sie czujesz ? mnie troche mdli tak do 14 godz.
          pracujesz ? wlasnie do 14 , hi hi,moze to przez prace ?
          masz dziecko juz ? ja tak , jak nie trudno zauwazyc po podpisie.
          pozdro serdeczne
          mama Bartoszka
    • bartosz211 Re: Październik 2008 01.03.08, 22:18
      Vivianna , gdzies przeczytalam,ze mialas problem z zebem ? czy juz
      po wszystkim, czy nadal wahasz sie z leczeniem , hmm , to dziwne
      ale zastanawia mnie przypadek naszych wspolnych dat i z zebem tez
      mam problem .
      pzdr.
      • vivianna_82 Re: Październik 2008 01.03.08, 23:15
        Mamo Bartosza smile to oja pierwsza ciąża, jeszcze nie robiłam żadnych badan
        (oprócz hcg zeby potwierdzić), do lekarza idę w środę... też mi przez myśl
        przechodzi czy oby na pewno już wszystko będzie widac jak należy i czy nie będę
        się musiała stresować, ale z drugiej strony już tak bardzo się nie mogę doczekac...
        mój problem z zębem polega na tym, ze nie wiem czy go leczyć wink tzn mam w nim
        stare wypełnienie i moja obecna dentystka powiedziała, że trzeba by wymienić, bo
        moze już być nieszczelne, a że jest duże, to zaleca kanałowo... gdyby to była
        jakaś otwarta dziura, to pewnie bym się zdecydowała leczyć teraz, żeby się
        gorzej nie narobiło, ale skoro to wypełnienie jakoś tam siedzi i nic mnie tam
        nie boli i w ogóle, to poczkam z tym kanałowym tymbardziej,że teraz wykluczone
        rtg.... pozostane przy wyleczeniu kilku mniejszych ubutków (też związanych z
        wymianą starych plomb), które i tak robie bez znieczulenia, więc myślę, że
        powinno byc ok smile jeszcze się upewnie u gina w środę co on o tym sadzi...
        a jaki Ty masz problem z zębem?
        • bartosz211 Re: Październik 2008 01.03.08, 23:53
          hej Vivianna

wlasciwie to mam problem z 3 zebami,tez mnie nie bola ,tylko wiem ze
          sa do leczenia , ale ja bez znieczulenia nie dam rady niestety i tez
          musze sie zapytac lekarza , czy leczyc ? kiedy ? albo poczekac .
          a zdrowko poza tym ok? skad jestes ?
          • vivianna_82 Re: Październik 2008 02.03.08, 01:13
            poza tym zdrówko już prawie ok wink
            przez ostatnmie kilka dni zmagałam się z przeziębieniem, bo dopadło mnie
            katarzysko. Bralam homeopatyczne granulki a do tego same naturalne środki -
            szprycowałam się czosnkiem, syropem z cebuli i herbatą z miodem i cytryna i na
            szczęście jakos przetrwalam smile chociaż oddech, hmmm, delikatnie mówiąc
            niewyjściowy był wink

jesi chodzi o odczucia ciążowe, to wciąż ich brak z wyjatkiem pobolewania
            brzucha i... dzisiaj o wpół do jedenastej wieczorem zachciało mi się jajecznicy
            i musiałam ja sobie zrobić smile

a jak u Ciebie? byłas juz na pierwszej wizycie?

aha, jestem z Wrocławia, a Ty?
            • filmonrob3 Re: Październik 2008 02.03.08, 09:50
              Witam
              Dziewczyny jeśli chodzi o zęby i ciążę to już mówię .
              Zęby można leczyć w ciąży tylko trzeba powiedzieć stomatologowi ze
              jest się w ciąży są specjalne znieczulenia dla ciężarnych .
              Sama z własnego doświadczenia, wiem ze lepiej leczy ale wyrywanie
              odradzam z tym lepiej poczekać po ciąży, chyba ze jest ogromna
              próchnica która wpływa na wyniki morfologii no to wtedy nie ma rady .

• oscis1 Re: Październik 2008 02.03.08, 15:06
                Nie kazdy dentysta chce leczyc zeby w pierwszym trymestrze,nie
                mowiac juz o znieczuleniu.Moja siostra jest w 10tyg. ciazy ,byla z
                zebem u stomatologa i nie chcial jej zrobic,kazal przyjsc po 12tyg.
                i zrobi ale bez znieczulenia.
                Mojszef tez nie dawal znieczulenia pacjentkom,poniewaz jest zdania
                ze sie nie powinno.
    • huczusia Re: Październik 2008 03.03.08, 14:53
      Cześć Dziewczyny !
      U mnie dzisiaj ostatni dzień 6 tygodnia. Do lekarza idę 6 marca - nie mogę się
      doczekać. A USG będzie 12 marca - jeszcze bardziej nie mogę sie doczekać smile))
      Nie mam żadnych typowych objawów ciąży poza brakiem @.
      I niby w pierwszej ciąży było ta samo, ale jednak jestem pełna obaw.
      W jednej chwili jestem pewna, ze wszystko będzie OK, a za chwil kilka się
      denerwuję.
      • czarna_kota Re: Październik 2008 03.03.08, 17:30
        Witajcie Dziewczyny!
        *Vivi, ja tez ide w srode, ale tylko na taka "pogadankowa" wizyte. A
        12.03. mam kolejna wizyte i chyba zrobia mi jakies badania. A na usg
        to musze jeszcze poczekac.... Szkoda bo bardzo juz bym chciala
        zobaczyc...
        U mnie 9tc i od tygodnia jem jak wsciekla! A jak mam dluzsza przerwe
        miedzy posilkami to robi mi sie strasznie niedobrzesad( od wedlin i
        miesa odrzucilo mnie zupelnie.
        Pozdrawiam!
        • 80misia Re: Październik 2008 03.03.08, 18:12
          czarna kota mnie tez odrzuciło od mięsa i wędlin. Toleruję jedynie
          parówki jedynki. Ponadto mam hopla na punkcie owoców, warzyw i
          białego sera.
          • czarna_kota Re: Październik 2008 03.03.08, 18:25
            *80misia, to mamy tak samosmile ja tez pochlaniam owoce i warzywa oraz
            biale serki- zwlasza takie w typie philadelfii (nie wiem jak to sie
            pisze)- takie do smarowania na kanapcesmile A od dwoch dni tortysmile
            Poza tym chyba jestesmy na tym samym etapie, na kiedy masz termin?
    • 80misia Re: Październik 2008 03.03.08, 18:10
      No witajcie dziewczyny. Trochę się opusciłam z pisaniem tutaj
      ponieważ przesiaduję na forum paźdiernikowym. Ale już nadrabiam. Też
      mam wizyte na 12 marca i siedze jak na szpilkach. To moja druga
      wizyta. Na początk byłam w 5 tyg. i niewiele widziałam. Teraz bedzie
      już 9 tydz, i mam nadzieję na bijące serduszko. W tym tygodniu robię
      zlecone badania Poza tym się martwię, bo codziennie wieczorem
      dopadają mnie skurcze, takie ściskanie macicy. Macie może coś
      podobnego?
    • 80misia Re: Październik 2008 03.03.08, 18:36
      Ja mam termin na około 15 października. Ostatnia @ była 8 stycznia a
      owu prawdopodobnie 20-21. A u ciebie?
      Moze te smaki mają coś wspólnego z płcią, to się okaże. Za
      słodkościami raczej nie przepadam. Mam przeczucie, że to bedzie
      synek, ale M. mówi, ze bardzo ucieszyłby sie z córeczki. No
      zobaczymy.
      • czarna_kota Re: Październik 2008 03.03.08, 18:47
        ja mialam ostatnia @ 31.12. ale mam dosc dlugie i nieregularne cykle
        wiec trudno dokladnie powiedziec.
        ja w pierwszej ciazy jadlam ogromne ilosci mandarynek i wisni-
        urodzilam corke. Ale to nie ma znaczenia, zobaczymy.
    • 80misia Re: Październik 2008 03.03.08, 18:52
      Dokładnie. Wszystko jeszcze przed nami. Musze biec coś zjesc bo
      właśnie dopadły mnie mega mdłości. Co do mandarynek, to włąśnie
      mnóstwo ich pochłaniam))))
      • krispii Re: Październik 2008 03.03.08, 19:12
        Cześć dziewczyny smile

mnie też od mięsa i wędlin odrzuciło smile
        w środę mam następną wizytę, jak zawsze troszkę się denerwuję.
        Mdłości mam nadal ale nie tak jak wcześniej, wymioty chyba pomału ustają(czasami
        późnym wieczorem mnie jeszcze złapią).
        Ja jem dużo pomarańczy, bardzo je polubiłam(wcześniej nie przepadałam).
        Lubię też serek wiejski smile Na początku odrzuciło mnie od słodkiego, ale teraz
        już czasem coś zjem.
        • 80misia Re: Październik 2008 03.03.08, 19:19
          O tak krispii serek wiejski jem codziennie. Może tak mają
          październikówki po prostu. mnie mdłości dopadaja rano i
          wieczorem,jeśli nie zjem czegoś szybko to masakra.
          • oscis1 Re: Październik 2008 03.03.08, 20:02
            hehe,ja tez nie jadam miesa,ble.ZA to serki wszelkiego
            rodzaju,owocki.Zero slodyczy,odrzuca mnie od nich.W ciazy z synkiem
            mialam ochote na slodkie i kwasne, miesa tez nie tolerowalam,ale na
            poczatku ciazy,potem juz jadalam.Ale gumisie kwasne,paczki i lody to
            byla podstawa.
            • kszymanowska Re: Październik 2008 03.03.08, 21:48
              Cześć dziewczyny, wróciłam z gór.
              U mnie wraz z nadejściem 8 tygodnia (termin16X) nadeszły
              popołudniowe mdłości, jak się nie zmuszę do zjedzenia czegoś
              (najchętniej kanapki z serem topionym) to strasznie mi niedobrze...
              Podobnie jak Was raczej odrzuca mnie od mięska, zwłaszcza jak
              otworzę lodówkę i czuję zmieszany zapacz kiełbasy,parówek i innych
              wędlin...bleeee.
              Z tym białym serem coś jest. Ja też nie wyobrażam sobie śniadania
              bez bialego sera! Pomarańcze też mi ładnie wchodząsmile
              To jak uzupełniać tą listę, czy dać sobie spokój?
              Przejdę się na forum październik 2008, bo widzę, że większość z Was
              tam bywasmile
              PS : Też mam wizytę pierwszą 5 III.
              • huczusia Re: Październik 2008 04.03.08, 12:53
                A ja nie mam żadnych objawów...
                Nie mam ochoty na słodycze, które do taj pory pochłaniałam tonami,
                ale to nie jest tak, że mnie od nich odrzuca, tylko nie muszę ich jeść.
                Poza tym nic.
                Do USG chyba się zamartwię, a to dopiero 12 marca.
              • huczusia Re: Październik 2008 04.03.08, 12:55
                No i generalnie jem mało, nie czuję głodu.
                • 80misia Re: Październik 2008 04.03.08, 14:20
                  Ja za to czuję głód co dwie godziny. Jak nie zjem umieram z powodu
                  mdłości. Witaj kszymanowska. Mam nadzieję, ze wypoczęłaś. Oczywiście
                  przydałaby się reaktywacja listy. Trochę nas przybyło. Warto by może
                  było przykleic wątek z terminami na forum październikowym. Jest tam
                  sporo nowych dziewczyn.
                  • kszymanowska Re: Październik 2008 04.03.08, 20:11
                    Okejsmile
                    Jutro to pouzupełniam.
                    Jutro też Wam napiszę co tam u mnie w brzuszku, bo jutro 1sze usgsmile))
                    • krispii Re: Październik 2008 04.03.08, 20:20
                      trzymajcie kciuki jutro za mnie bo idę do lekarza....jak zawsze się boję...
                      • vivianna_82 Re: Październik 2008 04.03.08, 21:27
                        Krispii, Kszymanowska - ja też mam jutro wizytę smile pierwszą smile i mam nadzieję na
                        USG i na same dobre wiadomości smile wg OM dziś jest 6 tydz 2 dz...
                        • bartosz211 Re: Październik 2008 04.03.08, 21:42
                          hej dziewczyny .
                          a ja juz po wizycie wczorajszej,pecherzyk ciazowy mial 6 tyg i 1
                          dzien , byl dlugi na 3,7 mm i wszystko jest ok i bardzo sie ciesze i
                          wam tez tego Zycze.
                          Vivianna,odezwij sie jutro .
                          aha,bilo juz serdeuszko-cud!
                          a mowicie juz znajomym?reszcie rodziny?
                          mama Bartoszka
                          • vivianna_82 Re: Październik 2008 04.03.08, 22:35
                            Mamo Bartoszka smile cieszę sie, że widzialaś już serduszko - ja tez mam na to
                            nadzieje smile ale kurcze stresuję sie....
                            w ogóle dziwna sprawa z tymi wymiarami dzidzi na tym etapie...
                            mój suwaczek na przyklad teraz pokazuje ze 7-9 mm, w innych zrodach mozna
                            jeszcze inne dane przeczytac, a Ty napisalas ze u Ciebie 3,7mm i to pewnie
                            wlasciwy rozmiar? ja juz sama nie wiem, nie chce sie nastawiac na jakies
                            konkretne milimetry, bo potem sie wystrasze jak mi lekarz powie polowe z tego....
                            • krispii Re: Październik 2008 04.03.08, 22:49
                              Viv, u mnie w 6,5 tyg. dzidzia miała 9mm, gin. wyznaczyła mi tydzień ciąży wg
                              usg, więc Ty dobrze przeczytałaś.
                              • krispii Re: Październik 2008 04.03.08, 22:51
                                Bartoszka a nie chciałaś napisać przypadkiem, że pęcherzyk miał 37mm ???
                                bo u mnie 33mm w 6,5 tyg. właśnie miał pęcherzyk, a dzidzia 9mm.
                                • filmonrob3 Re: Październik 2008 05.03.08, 07:52
                                  Witam i trzymam kciuki za wasze wizyty dziewczyna
                                  Dajcie znać jak wrócicie ja mam wizytę dopiero za tydzień a USG. za
                                  dwa tygodnie strasznie się dłuży .
                                  Sprawdziłam wymiary z waszych badan ale chyba nie mogę porównać a
                                  bardzo bym chciała u mnie na ostatnim USG. dzidziuś miał 22,1 mm co
                                  dopowiadało 9,1 tyg
                                  a w jakiejś książce przeczytała ze jak na 9 tyg to powinien być
                                  większy
                                  no i się niepokoje mam nadziej ze za dwa tygodnie wszystko się
                                  wyjaśni .
                                  Ach tyle radości i tyle samo stresu wink))))
      • tuneczek Re: Październik 2008 05.03.08, 14:16
        ja niestety nie mogę jesc, bo nie ważne co zjem to za godzinę juz
        nie moge na to patrzec i niestety biegnę do łazienki... wcale sie
        nie dziwie, że niektóre dziewczyny w początkach ciąży to chudną smile
        zdecydowanie gorzej się czuję niż przy pierwszej ciąży.... całyc zas
        liczę że to w końcu minie...
        • czarna_kota Re: Październik 2008 05.03.08, 14:25
          Trzymam mocno kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty!!! Piszcie
          koniecznie jak wrocicie! Ja mam wizyte za ponad tydzien a usg to
          nawet nie wiem jeszcze kiedy...sad((
          Ja tez jem srednio co dwie godz. bo inaczej jest mi strasznie
          niedobrzesad I glownie biale sery bo tylko to mi smakuje.
          • ksiksi79 Re: Październik 2008 05.03.08, 16:41
            Ja jestem w 9 tyg.i 4 dniu.W poniedziałek miałam usg-maleństwo ma
            2,49cm a serce mu biło 176/min.Czy macie już brzuszek???????????
            • vivianna_82 Re: Październik 2008 05.03.08, 17:42
              Własnie wróciłam ze swojego pierwszego badania!
              nasza Dzidzia ma juz całe 11 mm smile i widziałam bijące serduszko!!!
              z wrażenia zapomniałam spytać przed badaniem , czy mogę zawolac męża, a potem
              zapomnialam spytać czy na następne mogę przyjść z mężem smile
              • bartosz211 Re: Październik 2008 05.03.08, 18:55
                Czesc Vivianno
                no widzisz jaka duza dzidzia a tak sie martwilas,moja to mikrusek .a
                jaki jej daja wiek ?moj w pon,mial 6 tyg i 1 dzien.a termin mam na
                17pazdziernik,a Ty ?
                mowilas juz komus o dziecku?
                • czarna_kota Re: Październik 2008 05.03.08, 19:34
                  *Vivi to super, teraz mozesz w pelni uwierzycsmile A ja sie nie moge
                  doczekac usg! dopiero jak zobacze to bede mogla sie w pelni cieszyc!
                  • krispii Re: Październik 2008 05.03.08, 20:01
                    Ja tez już po wizycie smile
                    Maleństwo ładnie rośnie ma juz 2,6 cm smile Serduszko ładnie biło, no i wogóle
                    dzidzia ma juz ludzkie kształty, widziałam główkę, rączki....malusie to ale
                    słodki widok smile
                    Następną wizytę mam 31 marca.
                    • anulka0as Re: Październik 2008 05.03.08, 20:32
                      hej dziewczynki prosze o reaktywacje to skandal ja tu biedna w domu
                      bez neta ponad miesiac i juz mnie ze wszytskich list pousuwano no
                      smutno no, ale sie niegniewam bo sie naczytalam ze dzidzie swoje
                      widzialyscie. Ja jestem w 9 tygodniu a termin na 11 pażdziernika,
                      bylam u lekarza no i jestem lekko zawiedziona podkresle ze jestem w
                      anglii otuż lekarz stwierdzil ze no skoro tesr wyszedl pozytywny to
                      niemoze byc inaczej:] i tyle mialam juz 3 wizyty, na pierwszej tylko
                      gadal na druga kazał przyniesc siusiu juz sie ucieszylam ze moze
                      jakies badania mi zrobia a on poprostu wsadzil plasterek i zobaczyl
                      dwie kreseczki tez mi nowosc a na trzeciej umowil mnie do szpitala
                      na uzg mam na 5 kwietnia jejkuuu tak dlugo czekac....
                      Nio musialam sie wygadacsmile)
                      pozdrawiam wszystkie dziewczynki i gratuluje dzieciaczkowkiss
    • beciunia35 Re: Październik 2008 05.03.08, 20:47
      hejka! też mam termin na październik,nawet na koniec października! niestety mam
      już problemy z ciążą i marzę by się już skończyły! plamię,muszę leżeć,biorę
      leki,staram się myśleć pozytywnie!
      • oscis1 Re: Październik 2008 05.03.08, 21:39
        Wy macie tak czesto wizyty,a ja nieco rzadziej.Ostatnio bylam 3tyg.
        temu i jeszcze 3tyg. do nastepnej,a wiec w sumie 6tygodni.Ciekawa
        jestem jak zaplanuje mi kolejna.;-(
        • zefirekk Re: Październik 2008 06.03.08, 08:30
          mi lekarz po pierwszej wizycie (zlecil badania) kazal przyjsc jak je zrobie (2tyg) a nastepne co 3 tygodnie wyznacza.

Nadal nie mam żadnych dolegliwosci (procz wzdec) jedyne jakie mam to z głową - nastroje mam jak TYPOWA baba w ciazy i jestem pelna podziwiu dla mojego meza ze to znosi.
          Do tego moja tesciowa zrobila tajemnice z tgo ze jestem w ciazy, ale zeby ona sie czula uszanowana to nie gadalismy nic, tylko wieeelka impreze z tej okazji zrobilismy dla znajomych smile (sa z tej samej miejscowosci co rodzina meza) no i plota poszla w miasto szybciutenko (uroki malych miejscowosci) i cala rodzinka sie z miasta dowiedziala - no i maja teraz pretensje do tesciowej ze tak idiotycznie postepowala. Przynajmniej nie moze miec do nas pretensji smile

Babcia mi powiedziala, ze przy pierwszej ciazy rzadko kiedy sie wymiotuje big_grin oby miala racje hah! smile tzn w mojej rodzinie smile paramprampram smile
          • filmonrob3 Re: Październik 2008 06.03.08, 08:48
            Witam
            Fajnie dziewczyny ze już widzieliście serduszko super sprawa.
            Ja chyba zakończyłam okres nudności ale nie chce zapeszać bo już od
            kilku dni mam spokój oby na pewno.
            A wizyta za tydzień dokładnie ale bez USG. szkoda bo ja bym ciągle
            patrzyła i patrzyła smile)))
            Pozdrawiam w ten chłodny poranek
            • kszymanowska Re: Październik 2008 06.03.08, 09:04
              Cześć Dziewczyny,
              To i ja po pierwszym usgsmile
              Dzidzia ma 7 tyg i 4 dni wg usg, i 1 cm długości.
              Wyznaczyła mi 3 terminy : wg. okresu 17X, wg poczęcia 18X, wg usg
              21X...i bądź tu mądrasmile Wpisała mi już planowane cc bo z okiem nic
              nie zrobiłam, tzn nie zoperowałam, i siatkówka nadal może mi się
              odkleić, więc rozwiązanie po ukończeniu 38 tygodnia.
              Następna wizyta z wynikami badań 8 kwietnia, a 5 kwietnia badanie
              usg prenatalne.
              Pozdrwiam serdeczniesmile
            • vivianna_82 Re: Październik 2008 06.03.08, 11:08
              Zefirku, to faktycznie dziwna sytuacja z Twoja teściową, ale dobrze, że do Was
              nikt nie ma pretensji wink
              co ostatnio do nas nie zaglądasz do Staraczek - wiesz, że mamy nowa listę???
              Filmonrob, też nas ostatnio chyba troszkę zaniedbujesz wink
              • czarna_kota Re: Październik 2008 06.03.08, 12:08
                *anulkaoas, ja tez jestem w UK i mam to samosad Tylko gadaja i nic
                nie robia! Za tydzien mam pierwsza wizyte u poloznej a usg to
                jeszcze nie wiem kiedy...sad(((
                • huczusia Re: Październik 2008 06.03.08, 13:05
                  Ja też już po wizycie. A raczej pogadance, bardzo miło sobie z Panią doktor
                  pogawędziłyśmy, zbadała mnie, powiedziała, że bada sie tak jak trzeba, dała
                  skierowanie na badania krwi i moczu (w tym beta i poziom hormonów) wyniki będą
                  jutro. Do USG jeszcze 5 dni sad((
                  Zastanawiam się jak te kobiety chodziły w ciąży jak nie było jeszcze USG ???
                  Mam nadzieję, że wynik bety też będzie taki jak trzeba.
                  Pozdrawiam smile
                  • mamusia_84 Re: Październik 2008 06.03.08, 17:09
                    przedwczoraj zobaczyłam 2 kreski smile) z obliczen wychodzi ze to 7 tydien.. czy
                    ktoras z was tez jest na tym etapie?? czy byłyscie juz na pierwszej wizycie??
                    jesli tak to napiszcie jak taka wizyta wyglada. ja wybieram sie z mezem
                    poniedzialek. o co lekarz pyta ile trwa wizyta czy powinnam sie jakos
                    przygotowac?? pozdrawiam.
                    • anulka0as Re: Październik 2008 06.03.08, 17:31
                      hej dziewczynki, co tam slychac u was? Ja tez mam nadzieje ze mi sie
                      polepszy samopoczucie caly 7 tydzien zdychalam normalnie niemoglam
                      nic pic ani jesc tylko wiecie co ciagle bylosad((( mialam juz dosc.
                      Tydzien temu bylo juz epiej wrocilam do pracy ale obowiazkowo po
                      wstaniu z łózka lecialam do lazienki. teraz jestem w 9 i tylko mdli.
                      Tak bym chciala juz zobaczyc mojeg bobaska, bo narazie to tak
                      dziwnie, dziwne zeczy sie dzieja ze mna no a ja niemoge zobaczyc
                      dlaczegotongue_out

Czarna kotko wczoraj zadzwonili do mnie z przychodni na wtorek mam
                      spotkanie z polozna mam nadzieje ze ona nie bedzie tylko gadac, chce
                      chociaz uslyszec serduszkosmile)))))))))))
                      • vivianna_82 Anulka! 06.03.08, 17:40
                        czytałam wczoraj Twój post że Ci smutno, ze zostałas usunięta z róznych list!
                        u nas (w Staraczkach z naszej paczki, wczesniej Grudniowe starania) pojawila się
                        nowa lista podczas twojej nieobecności... ale widzialam że juz do nas
                        zaglądałaś! dzisiaj już jestes spowrotem na naszej liście- tylko proszę -
                        odwiedzaj nas tam!!! wtedy na pewno nie "spadniesz' smile)) nam tez by było miło
                        gdybys u nas była smile
                      • czarna_kota anulka0as 06.03.08, 18:18
                        anulka, to koniecznie opowiedz mi jak bylo! ale z tego co czytalam
                        to ta wizyta tez glownie bedzie polegala na gadaniusad Poza tym
                        polozna ponoc zalozy karte ciazy, zwazy Cie, zmierzy cisnienie i to
                        chyba tylesad
                        Czekam na wiesci od Ciebie i juz teraz zycze udanej wizyty!!!
                    • vivianna_82 Re: Październik 2008 06.03.08, 17:34
                      Witaj, ja dziś mam 6 tydz 4 dz, wczoraj byłam na pierwszej wizycie, miałam tez
                      robione usg i widziałam 11mm zarodek z bijącym serduszkiem smile
                      jak to możliwe, ze dopiero wczoraj zobaczyłas dwie kreski skoro masz już 7my
                      tydzien? smile))
                      wydaje mi się, że to jak wyglada pierwsza wizyta zalezy w dużej mierze od
                      tegojakie "zwyczaje" ma Twój lekarz...
                      u mnie kiedy mu powiedziałam po co przyszłam spytał kiedy miałam ostatnia
                      miesiączkę i od razu skierował do przebieralnia potem usg. A po badaniu w
                      zasadzi on więcej mowił niz ja pytałam, bo zanim zdążyłam oc oś zapytać to on
                      juz na to odpowiadał wyprzedzając mnie wink dał mi listę badań które powinnam
                      zrobic i powiedział, żebym na kolejną wizytę przyszła za miesiąc smile
                      Tak wyglądała moja pierwsza wizyta smile
                      mam nadzieję ze u Ciebie też wszystko w porządeczku i wizyta tez będzie
                      przyjemna! daj znać jak poszło! kiedy się wybierasz? a jaki termin porodu Ci
                      wychodzi z obliczeń?
    • lala2214 Re: Październik 2008 07.03.08, 10:07
      Cześć Dziewczyny!!!
      Tak troszke Wam zazdroszcze tego, że już widziałyście i słyszałyście
      Wasze dzidzie, też już bym chciała. Ja mam wizyte w poniedziałek
      wieczorem i mam nadzieje, że pani doktor na USG zobaczy moje
      maleństwo...
      Kurcze jak to jest, najpierw czekałyśmy na terminy @ z myslą żeby
      nie przyszła i sie stresowałyśmy, teraz czekamy na kolejne wizyty i
      też ten stres.....
      • huczusia Re: Październik 2008 07.03.08, 10:38
        Lala ja mam nadzieję, że zobaczę małe serduszko w środę rano,
        nie mogę się doczekać. Dzisiaj czekam na wyniki wczorajszej bety i ciągle nie ma
        tego wyniku 9ma być najpóźniej do 15.00), chyba paznokcie do krwi poobgryzam ze
        zdenerwowania. Dzijaj wg. Licznika gazetowego jest 6 tygodni 2 dni (a może nawet
        3 bo rok jest przestępny wink)
        • lala2214 Re: Październik 2008 07.03.08, 10:47
          Huczusia a kiedy miałaś ostatnią @ ?
          • huczusia Re: Październik 2008 07.03.08, 12:14
            Ostatnią @ miałam 22 stycznia, A Ty ?
            • lala2214 Re: Październik 2008 07.03.08, 13:24

Ja 30 stycznia!!
              • anulka0as Re: Październik 2008 07.03.08, 22:33
                hej dziewczynki, czarna kotko oczywiscie opowiem jak bylo no i mam
                nadzieje ze bedzie cos wiecej niz tylko gadanie na ostatniej wizycie
                w przychodni mnie wazono i miezono i cisnienie tez ale nigdzie
                niezapisal z tego co widzialamtongue_out chociaz udawal ze cos tam pisze na
                kompie takiego mam starego dziadka, ze jak poszlam pierwszy raz i
                powiedzialam ze chyba jestem w ciazy ale chcialabym by to sprawdzil
                jakims badaniem, popatrzyl na mnie i spytal czy robilam test po czym
                z oczywistym wyrazem twarzy stwierdzil ze... to normalne ze mlode
                dziewczynki zachodza w ciaze i jesli wynik testu jest poztytywny to
                niemoze to byc nic innego <lol> i nic a nic zadnych badan moj m z
                jego spol smial sie caly tydzien:]

Lala opowiedz jak juz bedziesz po wizycie, ja tez jeszcze
                niewidzialam dzidzisad

Trzymajcie sie dziewczynki smile)
                • czarna_kota Re: Październik 2008 08.03.08, 12:08
                  Witajcie!
                  *anulka0as, no to dobre podejscie hehe ale tutaj niestety normalne!
                  Moj GP dla odmiany jest chyba mlodszy ode mnie hehe i jak mu
                  powiedzialam dlaczego przyszlam to gratulowal mi i cieszyl sie jak
                  glupismile) A powiedz, kazal Ci brac cos poza kwasem foliowym, jakies
                  witaminki? Bo mi na razie tylko kwas foliowy a pozniej zobaczymy.

Milego dnia Dziewczyny!
                  • anulka0as Re: Październik 2008 08.03.08, 20:05
                    hej czarna kotka nie kiedy bylam u niego pierwszy raz i spytalam o
                    jakies witaminy ze chcialabym brac to tylko kazal kwas foliowy ktory
                    biore od hmm jakis dwuch miesiecy przed...
                    • oscis1 Re: Październik 2008 09.03.08, 22:47
                      Moja siostra wyladowala dzis w szpitalu.Krwawila i dostaje zastrzyki
                      na podtrzymanie.JEst w 10tygodniu.
                      sadMYsle ze to nic powaznego.
                      A u mnie nadal brak objawow.a urosly wam choc troche brzuszki.JA sie
                      martwie bo nie czuje sie jakbym byla w ciazy,oby wszystko bylo
                      ok.USg dopiero za dwa tygodnie,wtedy bedzie 13tydz. ciazy.<chyba sie
                      nie doczekam....
    • korlewna Re: Październik 2008 07.03.08, 12:09
      Witam serdecznie wszystkie Październikówki roku 2008 smile...i dołączam

Termin na konieć miesiąca (29-31.X - zależnie od kalkulatora).
      Wczoraj mijało 6 tygodni (od OM), zarodek 3,4 mm, serduszko bije.
      Mniej więcej podobnej wielkiości był mój synuś, dziś
      siedemnstomiesięczniak, więc mam nadzieję, że jest dobrze.
      Jestem Październikówką drugi raz, poprzednio 2 lata temu smile

Wszystkim nam/Wam spokojnych ciąż smile
      • filmonrob3 Re: Październik 2008 10.03.08, 13:52
        Oscis1
        ja tez nie mogę się doczeka za dwa tygodnie mam mieć usg i będzie to
        13 czy wszystko ok. , strach mam wielkie oczy ale cóż czekam
        Kiedy miałaś ostatnia @?
        • oscis1 Re: Październik 2008 10.03.08, 21:42
          filmonrob, mialam 20grudnia ostatnia miesiaczke.A wiec jestesmy
          praktycznie w tym samym tyg. ciazywinkDluzy sie prawda??
    • lala2214 Re: Październik 2008 11.03.08, 08:42
      Witajcie!!
      Wczoraj mialam pierwszą wizyte i pierwsze USG. Widziałam swoje
      maleństwo i słyszałam jak bije jego serduszko....
      • czarna_kota Re: Październik 2008 11.03.08, 13:11
        *lala, to super wiadomosc i piekne przezycie! Ciesze sie razem z
        Toba!
        *oscis *fimonrob ja dziewczyny tak jak Wy czekam i sie doczekac nie
        mogesad( Ostatnia @ mialam 31.12. wiec jestem "troche mlodsza"smile A
        jak sie czujecie? Ja mam duzy apetyt, ostatnio juz mi WSZYSTKO
        smakujesmile
        pozdrawiam!
        • ksiksi79 Re: Październik 2008 11.03.08, 14:21
          a ja ostatnią @ miałam 28 grudnia więc jesteśmy w tym samym tyg.Ja
          tylko bym kwaśne jadła-mąż śmieje się że jak nie widzę w potrawie
          ogórka kiszonego to mi nie smakuje...Nie przytyłam jeszcze.Liczę na
          powtórkę z 1 ciąży -4,5 kg na + przez całą ciążę a córka 4 kg...
          • anulka0as Re: Październik 2008 11.03.08, 17:42
            hej dziewczynki bylam dzis u lekarza tzn spotkanie z polozna, i
            jestem zadowolona siedzialam u niej godzine prawie, zakladala mi
            karte ciazy wszystko dokladnie objasniala dostalam pelno ksiazeczek
            ulotem i wielka ksiazke o ciazy, dostalam ulotki na temat tych
            roznych badan pod wzgledem wad i chorob plodu nie sa obowiazkowe
            wiec kazala mi sie nad wszytskim zastanowic i powiedziec na
            nastepnej wizycie, mowila jak to sie wszystko rozni tu a w polsce np
            o usg ze sie robi tylko dwa jak jest wszystko w porzadku ale to jest
            tak ze jak by sie cos tam dzialo to odrazu sie dostaje skierowanie
            na usg. Jedno mnie zasmucilo bo powiedziala ze dzis jeszcze
            niebedziemy sluchac serduszka dzidzi bo jest jeszcze zamale (10
            tydz) a tak to na kazdej wizycie i chciala mi pobrac krew do badan (
            beta, grupa krwi i czy wszytsko ok) ale nie mogla sie w bic, od
            dziecka mam z tym problem ale w polsce to kuli moglam ryczec a i tak
            wzieli a tu powiedziala ze nastepnym razem, tylko mam duzo wypic
            przed wizyta, ogulnie bardzo sympatyczna pani i jestem zadowolonasmile
            no a usg mam na 5 kwietnia tez bede w 13 tygodniu i niemoge sie
            doczekacsad((( brzuszek mi troszke widac, ale ogulnie to chyba
            schudlam z 2 3 kilo bo sie zle czuje i czesto odwiedzam wcsad
            Aha i kazala mi jeszcze porozgladac sie po szpitalach gdzie
            chcialabym rodzic bo my na wiosce mieszkamy i mamy do wyboru w
            pobliskich miastach, mowila gdzie jest najwiekszy i tam mi tak jakby
            zasugerowala bo bede miala dobra opieke, no i pytan nie mialam bo
            taka troche zszokowana jestem nadmiarem wiedzy- pierwsza ciaza i
            chyba sie boje jak to wszytsko slysze, za to moj kochany mial troche
            pytantongue_out
            • oscis1 Re: Październik 2008 11.03.08, 17:51
              JA mialam 20grudnia miesiaczke,ale mam dlugie cykle,wiec wyjdzie na
              to ze praktycznie jestesmy w tym samym czasie.
              Cala noc rozmawialam z pawiem,chyba jelitowka,albo zatruciesad(((
              anulka---to fajnie ze wizyta udana.Czlowiek sie odrazu spokojniej
              czuje jak zostanie dokladnie poinformowany.
              Pozdrawam
            • czarna_kota anulka0as 11.03.08, 18:10
              To super, ze taka mila byla ta wizyta! Mam nadzieje, ze u mnie tez
              bedzie tak milo w piateksmile Slyszalam, ze tu w wiekszosci polozne sa
              bardzo mile. Troche sie obawiam jak my sie dogadamy bo nie znam
              zupelnie medycznego slownictwa, ale mysle ze jakos sobie poradzesmile
              • anulka0as Re: anulka0as 11.03.08, 18:35
                hej czarna_kota smile milo cie widziec spokojnie medycznego slownictwa
                niebylo tak duzo ja tez malo sie na tym znam odziwo moj narzeczony
                wszystko mi tlumaczyl nie wiem skad znatongue_out ale ogolnie to sama
                powiedziala ze ni bedzie pytac tych wszystkich zeczy tylko niech
                sama powiem czy bylam na cos chora jakies operacje i tyle no i
                jeszcze o moich rodzicow pytali a ja zbytnio nie wiedzialamtongue_out to mam
                sie wszytsko dowiedziec i na nastepnej wizycie powiedziec...
                • czarna_kota Re: anulka0as 11.03.08, 21:10
                  ja musze isc sama bo moj maz w pracy bedzie, ale jestem dobrej
                  myslismile A ten caly wywiad odnosnie przebytych chorob u siebie i
                  rodziny juz mialam w przychodni ostatnio, wiec costam pamietamsmile
                  A gdzie Ty mieszkasz tj. w jakiej czesci UK?
                  • oscis1 Re: anulka0as 12.03.08, 08:36
                    czarna kota
                    • filmonrob3 ? 12.03.08, 08:50
                      Witam
                      To rzeczywiście idziemy razem może ktoś jeszcze
                      OM;
                      Oscis1- 20.12.2007
                      Filmonrob3 - 24.12.2007
                      Ksiksi79 – 28.12.2007
                      Czarna_kota – 31.12.2007

Ja mniej wiece wiem co przeżyłaś oscis1 w sobotę złapała od
                      teściowej która pracuje w przedszkolu grypę żołądkowa, myślała ze
                      się przekręcę.
                      Co do zachcianek czy inny dziwny smakołyków to nic takiego , tylko
                      grejpfruty , ale niestety już przytyłam tak około 2ka i brzuch tez
                      już widać
                      to moja trzecia ciąż wiec może dla tego tak szybko widać brzuszek
                      nie
                      wiem tak sobie tłumacze ale z waga no….. to już inna sprawa.

Super dziewczyn ze macie taki pozytywne emocje po wizycie ja idę
                      jurto a na USG genetyczne jestem umówiona a tydzień i nie mogę się
                      już doczekać .
                      A wy kiedy ?
                      • ksiksi79 Re: ? 12.03.08, 09:26
                        ja następne usg z badaniem NT mam 02.04.U mnie nie ma brzuszka ale
                        ohydnie mnie mdli i spać nie mogę w nocy...
                        • filmonrob3 Re: ? 12.03.08, 09:36
                          Tu u mnie mdłości można tak powiedzie minęły za to nadal latam do
                          łazienki nawet w nocy mój pęcherz przechodzi rewolucje wink
                          • oscis1 Re: ? 12.03.08, 11:19
                            Mdlosci nie mam,a i do toalety tak nie chodze czesto jak w pierwszej
                            ciazy.Pewnie jak dzidzia bedzie wiekasza i bardziej bedzie uciskac
                            wtedy sie zaczna czestsze wizyty w toalecie.
                            A ja juz patrze za bluzkami ciazowymi hehe,bardzo mi sie podobaja
                            takie tuniki,choc jeszcze nie powinnam ich nosic bo przeciez
                            typowego brzuszka ciazowego nie ma.
                            filmonrob , hehe idzeimy rowno,wiesz mi gin jak liczyl ciaze to tak
                            jakbym miesiaczke 27grudnia miala,hmm nie wiem czemutongue_outoprostu wedlug
                            wielkosci zarodka wyliczyl.Choc to sie moze zgadzac,bo mialam dlugie
                            cykle 32-35 dniowe,wiec to dlatego.
                            Aponoc w drugiej ciazy brzuszek szybciej staje sie widoczny.
                            • krispii Re: ? 12.03.08, 11:35
                              Witajcie smile

ja tak jak czarna_kotka OM 31.12.2007 smile
                              mi mdłości i wymioty już chyba ustają...na szczęście , bo było ciężko
                              schudłam 4 kg, mam nadzieję, że teraz zacznę przybierać na wadze smile
                              Wizytę u gin. mam 31 marca, wiem że szybko zleci smile
                              Dziewczynki życzę Wam zdrówka i dużo ciepła....przyda się na pewno bo zimno
                              dzisiaj sad

aha WC też często w nocy odwiedzam sad trochę to męczące bo cieżko zasnąć
                              później, ale wiem, że muszę się przyzwyczaić , bo tak już chyba zostanie do
                              końca smile
                              • czarna_kota Re: ? 12.03.08, 13:26
                                Witajcie!
                                Mi czesto bywa niedobrze zwlaszcza po poludniu. Mam wtedy wrazenie,
                                ze nic nie przelkne a okazuje sie, ze jak cos zjem to od razu jest
                                mi lepiejsmile No i ciagle mi cos "smierdzi"sad
                                niestety do lazienki musze w nocy wstawac, ale nie mam najmniejszych
                                klopotow z zasypianiem, moge zasnac w kazdym miejscu i o kazdej
                                porzesmile
                                Przytylam chyba 2kg (dokladnie bede wiedziala w piatek), brzuszka
                                jeszcze nie widac ale jak siadam to musze spodnie rozpinac bo mnie
                                cisna. No i nie moge juz brzucha wciagnac calkiem- zostajesmile
                                Fajnie, ze idziemy tak rowno! nie moge sie doczekac usg! Mam
                                nadzieje, ze w piatek bede juz miala termin i to jakis bliski!!
                      • moni Re: ? 13.03.08, 08:10
                        Witam, ja ostatnią OM miałam 19.12.2007.
                        Drugą wizyte u lekarza mam 27.03. i wtedy będziemy oglądać dzidzie
                        przez brzuszeksmile
                        Narazie czuję się fatalnie. Mdli mnie przez cały dzień, a na wieczór
                        wymiotuję. Nic mi nie smakuje, poza pomidorem, chlebem razowym ze
                        slonecznikiem i serem białym Almette z chrzanem. Wszystko dookoła mi
                        śmierdzi. To jest moja druga ciaża, pierwszą przechodziłam znacznie
                        łagodniej. Waga mi narazie spadła, ale brzuszek jest bardziej
                        widoczny. Ja już zrobiłam pierwsze zakupy w sklepie da przyszłych
                        mamsmile, ale ubranka leżą jeszcze w szafie.
                        • filmonrob3 Witam :) 13.03.08, 08:23
                          Witam
                          uzupełniłam naszłam listę hahawink fajnie ze idziemy prawie razem.smile
                          OM;
                          Moni. – 19.12.2007
                          Oscis1- 20.12.2007
                          Filmonrob3 - 24.12.2007
                          Ksiksi79 – 28.12.2007
                          Czarna_kota – 31.12.2007
                          Krispii - 31.12.2007

Ja dziś na 18 idę na drugą terminowa wizytę, choć było ich więcej
                          bo niestety plamiła i tamte były dość sporadyczne i pełne nerwów.
                          Dziś tez się denerwuje czy wszystko będzie ok.
                          Dziś wyznaczy mi termin badani dokładny Usg genetycznego .

• oscis1 Re: Witam :) 13.03.08, 13:22
                            Witamwow listy sie powieksza.Moni ty na przodzie,hehe.Super ze masz
                            juz troche ciuszkow ciazyowych,ja narazie chodze i ogladam a w
                            kwietniu zaczne sprawunki hehe.
                            Ja natomiast ta ciaze przechodze bardzo dobrze,w porownaniu do
                            pierwszej.Nie miewam zadnych objawow,czuje sie jakbym nie byla w
                            ciazy,co mnie czesto bardzo niepokoi.
                            A co do plamien,moja siostra ostatnio plamila,pojechala do szpitala
                            i sie okazalo ze ma polipa i lozysko bardzo nisko,a to dopiero
                            13tydzien.MA sie oszczedzac ,lezec,nie wysilac,nie unosic rak,duzo
                            nie kucac.MAsakra,tak sie teraz martwi.
                            Pozdrawiam
                            • czarna_kota Re: Witam :) 13.03.08, 13:34
                              Witajcie!
                              U mnie ta ciaza daje sie bardziej we znaki niz pierwsza. W pierwszej
                              nie czulam kompletnie NIC!
                              *Filonrob, trzymam kciuki za wizyte, ale na pewno wszystko jest
                              dobrze!!
                              Ja chyba na pierwsze zakupy pojde dopiero po usg, jak zobacze to w
                              koncu uwierzesmile)
                              pozdrowionka!
    • bartosz211 Re: Październik 2008 13.03.08, 14:06
      ciekawa jestem ile placicie dziewczyny w swoich miejscowosciach za
      usg genetyczne ? jestem z Lodzi i koszt to 180 pln, chyba sporo co?
      mama Bartoszka
      • anulka0as Re: Październik 2008 13.03.08, 19:58
        hej dziewczynki nie wiem dlaczego ale nie moglam wejsc na forum ai
        wczoraj ani dzis pusta strona mi sie otwierala jak juz sie cos
        pokazalo i chcialam odpisac to sie niedalo ehh;/ wiec teraz mi sie
        udalo to szybko odpisuje i zaraz zabieram sie do czytania.
        Pozdrawiam was dziewczynki mocno jak sie czujecie? mi juz chyba
        pomaluuu lepiej cale szczesciesmile
        Ja OM mialam 6 grudnia to troszke mlodsza jestemtongue_out
        • anulka0as Re: Październik 2008 13.03.08, 20:27
          Nio juz was poczytalam, musimy sie wiecej udzielac bo na dol spadamy:
          (
          Czarna kota ja mieszkam kolo oxfordu jakies 20 mil na wiosce mam z
          mile do pracy a moj przyszly mążtongue_out pracuje w oxfordzie. A ty jestes
          z londynu? cos mi tak swita.
          Do lekarza chodze u mnie na wiosce bo jest taka mala przychodnia
          spoko ale szpital musze wybrac z miasta i mam do wyboru oxford albo
          bambury(jakos tak sie piszetongue_out) i jeszce gdzies jakis mniejszy jest.
          Ja chyba z trzy tygodnie temu dostalam pierwszy "ciązowy ciuszek"
          spodnie dresowe z fajna gumka zeby dzidzie nie gniotlo, tatus sie
          juz przejol(urocze to bylo) po domku w nich chodze i czasem na
          spacerkismile do lasu.
          • kobietka222 Re: Październik 2008 13.03.08, 23:02
            witam wszystkie pazdziernikowe mamusiesmile ja ostatnia @ mialam 26 grudnia,
            przypuszczalny termin porodu na 7 pazdziernika. Na 1 usg bylam 18 lutego i
            dzidzia miala 0,9 mm, na kolejne wybieram sie 29 marca, i umieram ze
            zniecierpliwienia, czy wszystko jest ok. mdlosci powoli sie koncza, moge wiecej
            jesc, bo byl taki okres ok. 4-5 tyg, ze nie moglam nic jesc ani pic, schudlam,
            ale teraz zaczyna byc lepiej. oby bylo wszystko dobrze, oto sie modlesmile
            • filmonrob3 Re: Październik 2008 14.03.08, 08:48
              Witam dopisze nowe daty do naszej listy i nadal zbieram ochotnicki
              haha 

OM- LISTAsmile)

Anulka0as – 6.12.2007
              Moni. – 19.12.2007
              Oscis1- 20.12.2007
              Filmonrob3 - 24.12.2007
              Kobietka 222 – 26.12.2007
              Ksiksi79 – 28.12.2007
              Czarna_kota – 31.12.2007
              Krispii - 31.12.2007

Odpowiem mamie Bartoszka bo jestem na bieżąc , ja jestem z warszawy
              i za usg. genetyczne krzyknęli mi 250 zł zwykłe 100zł wiec sama nie
              wiem co sądzić smile)
              A co do wizyty to już pisze no dużo się nie dowiedział bo badani nie
              było tylko usłyszałam serduszko 140/’ a tak po za tym to badani
              musze powtórzyć bo morfologia wyszła mi zła.
              Trochę się uspokoiłam bo powiedział ze żadna zatrucie czy grypa
              żołądkowa (cokolwiek to było ) nie powinno zaszkodzi maleństwu .
              Na usg jestem umówiona na piątek 21 a wiec prze samymi świętami i
              wtedy naprawdę się już uspokoję jak się przekonam ze wszystko jest
              ok. Już nie mogę się odczekać .
              A później posiew no i zakładanie szwu ale to już w kwietniu
              brrrrrr……… tego się najbardziej obawia ale wiem ze to konieczność.
              Co do samopoczucia to jest jeszcze rożnie raz dobrze a inny razem
              fulu .
              Myślę ze ta ciąże przechodzę najgorzej ale i stres ma na pewno tu
              dużo do powiedzieni
              a, mam nadziej ze w końcu będzie trochę spokojnie .
              Czekam na wieści od was dziewczyny i relacje po waszych badania lub
              USG bo chyba wszystkie niedługo idziemy .
              Anulka0as a tu już byłs na USG genetycznym ?
              Uf.. ale się napisałam …………
              • vivianna_82 Re: Październik 2008 14.03.08, 09:39
                ja tez chcę być na tej liście smile chociaż widzę tam same grudniowe OM, to ja taka
                późna jestem - OM 20 stycznia, przewidywany termin ok 27 października...
                kiedyś ktoś tu już robił listę chyba z terminami porodu, prawda? wtedy na niej
                byłam wink
                • kari34 Re: Październik 2008 14.03.08, 09:46
                  Ja też chcę na listę smile om 30.12 tp wg owu 6.10
                  jeszcze męczę się z mdłościami waga minus 3 ale reszta chyba dobrze, dopiero w
                  środę lekarz założył mi kartę ciąży, ale w końcu założył smile teraz mam już na
                  papierze smile)) że jestem w ciąży
                  • filmonrob3 Re: Październik 2008 14.03.08, 10:11
                    Już już was dziewczyny dopisuje
                    Ta lista pokazuje nam mniej więcej w którym jestem tygodniu i
                    łatwiej nam mówić o badani jakie robimy i porównywać rozwój naszych
                    skarbów
                    przynajmniej takie miałam założenia dlatego Om a nie termin porodu
                    OM- LISTAsmile)

Anulka0as – 6.12.2007 -
                    Moni. – 19.12.2007-
                    Oscis1- 20.12.2007- *12tyg.
                    Filmonrob3 - 24.12.2007- *12tyg.
                    Kobietka 222 – 26.12.2007
                    Ksiksi79 – 28.12.2007
                    Kari34 – 30.12.2007
                    Czarna_kota – 31.12.2007
                    Krispii - 31.12.2007
                    Vivianna_82 – 20.01.2007

Kari to super ja kartę ciążowa miała założona w 10 tgd.
                    I tez była tao ogromna radość dla mnie
                    • kszymanowska Re: Październik 2008 14.03.08, 13:24
                      Cześć,
                      Ja spisałam nas i nasze terminy porodu w końcu lutego, i zabieram
                      się i zabieram do uzupełnienia tej listy już jakiś czas.
                      Ale dopadł mnie teraz taki marazm i mdłości że nic kompletnie mi się
                      nie chce, ale obiecuję że nadrobię zaległoścismile
                      Ja OM miałam 10stycznia, termin na 17 X.
                      USG prenatalne mam na 3 kwietnia.
                      Ok, idę zjeść jabłko bo mnie sssiesad
                      Pozdrowionka
                      • kobietka222 Re: Październik 2008 14.03.08, 14:47
                        Jak myslicie, czy moze ktos jest lub byl w takim przypadku jak ja? Tak jak
                        pisalam wczesniej jestesm w ciazy w 11 tyg., obecnie przebywam w usa. bylam 1
                        raz na wizycie u ginekologa, ktory zrobil mi tylko badanie cisnienia, pomiar
                        wagi, badanie moczu oraz usg. nikt nie zalozyl mi zadnej karty ciazy, o ktorej
                        dowiedzialam sie po raz pierwszy od Was - nie mam pojecia czy tutaj wogole cos
                        takiego zakadaja. w 18 tyg ciazy planujemy wracac do Polski i tam bede
                        kontynuowala wizyty u lekarza. Jak sadzicie czy w 18 tyg zaloza mi w Polsce taka
                        karte? i jakie badania mnie ominal, na ktore bedzie juz za pozno w Polsce?
                        • filmonrob3 Re: Październik 2008 14.03.08, 15:11
                          Witam
                          Uzupełnię tylko listę
                          OM- LISTAsmile)

Anulka0as – 6.12.2007 -
                          Moni. – 19.12.2007-
                          Oscis1- 20.12.2007- *12tyg.
                          Filmonrob3 - 24.12.2007- *12tyg.
                          Kobietka 222 – 26.12.2007- *11tyg
                          Ksiksi79 – 28.12.2007
                          Kari34 – 30.12.2007
                          Czarna_kota – 31.12.2007
                          Krispii - 31.12.2007
                          Szymanowska -10.01.2008
                          Vivianna_82 – 20.01.2008

Kobietka z badan jakie robiłam przy pierwszej wizycie to
                          toksoplazmowa, HBS, przeciwciała antygen.(Rh-) ,morfologia, mocz
                          badanie ogólne
                          i to wszystkie .
                          A kartę to przynajmniej mój powiedział ze zakłada po 10 tyg może
                          byłaś za wcześnie , jedna na pewno jak będziesz u nas już to tu na
                          miejscu gin założy Ci kartę i zleci te badania , nie martw się

• oscis1 Re: Październik 2008 14.03.08, 15:13
                          kobietka - nie wszedzie zakladaja takie karty.JA w pierwszej ciazy
                          tez nie mialam,ale chodzilam do lekarza ktory przyjmowal w
                          szpitalu,wiec do porodu sami sobie wzieli.TEraz chodze do innego
                          lekarza i jak pujde 25marca na usg genet. to zobacze czy mi zalozy i
                          da karte ciazy.
                          A czy moglby mi ktos dokladnie wyliczyc w ktorym tyg.
                          jestem.Mies.mialam 20 grudnia.Z gory dziekuje.
                          Patrzylam w tych kalkulatorach ciazowych ale trafilam chyba na te co
                          mi podawaly falszywy wynik.
                          • vivianna_82 Re: Październik 2008 14.03.08, 15:57
                            Oscis, patrząc w kalendarz to wychodzi, ze własnie skończyłas 12 tydz, a dzisiaj
                            jest 12 tydz 1 dz, czyli leci już 13sty... na zwykłym kalendarzu kieszonkowym to
                            sprawdziłam, bez jakichs kalkulatorków, ale one powinny wskazywać to samo...

Kobietka - jak przyjedziesz do PL i tu bedziesz kontynuowac wizyty, to na pewno
                            założą Ci kartę ciąży, nie martw sie smile a co do badań... na badania krwi, moczu
                            i takie tam zawsze jest czas, ale jeśli chodzi o typowo ciążowe - np usg
                            genetyczne, to z tego co wiem je się robi do 14 tyg... a może zrobią Ci w USA?
                            wybierasz się tam jeszcze na wizyte?
                            • oscis1 Re: Październik 2008 14.03.08, 16:32
                              viv,dziekuje ci bardzo.Kurde,a niektore mi juz 13tydzien
                              pokazuja,dlatego wybilo mnie to z tropu.Thankssmile
                            • kobietka222 Re: Październik 2008 14.03.08, 16:54
                              Tak wybieram sie jeszcze do ginekologa za 2 tyg, na ostatnia wizyte przed
                              przyjazdem do PL, ale watpie czy on mi zrobi takie badanie genetyczne, bo uwazam
                              ze to zwykly konus, a nie prawdziwy lekarzsmilesmilei ide tylko dlatego by zobaczyc
                              czy wsyztsko jest ok i czy dzieciaczek dobrze rosnie. pewnie spytasz mnie
                              dlaczego do niego poszlam, ale jest on najblizszy w mojej okolicy w ktorej
                              mieszkam no i w dodatku polak, bo do takiego chcialam isc. juz na pierwszej
                              wizycie, potwierdzajacej ciaze nastraszyl mnie, mowiac ze miedzy 10, a 14 tyg
                              ciazy wykonuje sie badanie genetyczne (wspominal o badaniu na chorobe Downa),
                              nadmieniam ze mam 24 lata wiec jednak odsetek tej choroby nie jest az tak duzy u
                              osob w moim wieku, no ale jednak jakis tam jest. pamietam ze dokotr mi
                              powiedzial ze takie badanie jest kosztowne 1000 $ i ze on poszukuje nie tych
                              pacjentek ktorych ciaza bedzie zdrowa tylko tego procenta ktory jest narazony na
                              chorobe Downa. i jesli ja bym cos takiego miala to ja mu utrudnie jego prace,
                              przez to ze chce wyjechac do polski. zreszta wspominajac ta wizte to tylko mnie
                              zdenerowowal i nic wiecej, pamietam ze pytal mnie czy jak pojade do polski to
                              moze moj szpital jest zamkniety, bo moze trwa strajksmile, albo ze na pewno nie
                              maja tak dobrego sprzetu, jaki jest w usa. smilesmile
                              • mortgage Re: Październik 2008 14.03.08, 20:48
                                no dobra koniec potajemnego czytania, pora się wreszcie dopisać- OM
                                24.12.2007, termin na 1.1o !!!!!
                                • czarna_kota Re: Październik 2008 14.03.08, 21:19
                                  Jestem i ja!!
                                  Dziewczynki, bylam dzis na wizycie u poloznej. Bylo bardzo milo,
                                  zalozyla mi karte ciazy, przeprowadzila wywiad, zwazyla, zmierzyla
                                  cisnienie i takie tam oraz pobrala krew na wszystkie badania. Ale
                                  jednym mnie zalamala: tutaj wg procedur na usg musze czekac do 16
                                  tygodnia!!!!!!!!! Ja chyba oszaleje!! Jak ja mam to wytrzymac?! Ja
                                  sie nie doczekamsad(
                                  *anulka, ja jestem z zupelnie innej czesci UK bo z irl polnocnejsad
                                  To tez UK i prawie wszystko jest tak samo, ale jak widac, niestety,
                                  sa tez roznicesad(
                                  Pozdrawiam goraco!!
                                  • vivianna_82 Kobietko! 14.03.08, 21:27
                                    to faktycznie szokujące co Ci ten lekarz nagadał!
                                    faktycznie - to badanie między 10 a 14 tyg to jest to właśnie usg genetyczne,
                                    mierzy sie tam przezierność fałdu karkowego i na tej podstawie okresla ryzyko
                                    m.in zespołu Downa, to odkładnie o to badanie chodzi, ale on na pewno nie
                                    powinien tego w ten sposób mówić! przeciez nie chodzi o to żeby przestraszyć
                                    przyszłą mamę! 1000$ to strasznie dużo za takie badanie chyba - u nas tez jest
                                    droższe niż przeciętna wizyta, no ale bez przesady... ok 200-250 zł kosztuje
                                    prywatnie chyba...i w ogóle jego podejście do sprawy jest karygodne!!!!
                                    • czarna_kota Re: Kobietko! 14.03.08, 21:57
                                      Vivi ma racje!! A do tego to badanie nie daje 100% pewnosci w zadna
                                      strone! Na badaniu moze ewentualnie wyjsc, ze jest takie ryzyko w
                                      wiekszym badz mniejszym stopniu. I to wszystko! Wynik pozytywny daje
                                      wskazania do dalszych badan. Ale tylko jedna na pięćdziesiąt kobiet
                                      z dodatnim wynikiem testu PAPP-A rzeczywiście rodzi dziecko z
                                      zespołem Downa. Wynik ujemny oznacza niskie ryzyko wystąpienia wady,
                                      nie daje jednak całkowitej pewności, że dziecko jest zdrowe. Czułość
                                      testu, czyli wskaźnik wykrywania istniejących wad, wynosi 90 proc.!!
                                      • kobietka222 Re: Kobietko! 15.03.08, 00:58
                                        Moj lekarz dal mi takze do zrozumienia, ze taka ciaze z ryzykiem wystapienia
                                        choroby Downa, usuwa sie w Stanach. wiec ja bez zadnego zastanowienia nie zrobie
                                        tego badania, bo tak czy siak ja tej ciazy nie usune nigdysmile zobaczymy czy
                                        zaskoczy mnie jeszcze czyms ciekawym jak pojde do niego pod koniec marca.
                                        • filmonrob3 Sobota 15.03.08, 07:55
                                          Witam dziewczyny oj strasznych rzeczy tu się dowiedziałam a wiec nie
                                          jest tak rózgo jak się wydaje za granica.
                                          Kobietko t badanie rzeczywiście wykonuj się miedzy 12-14tyg. ale to
                                          nie tylko na wykluczeni czy wykrycie wad zwianej z Dawne
                                          Ocenia się również rozwoju dziecka i jak się orientuje w okrojonej
                                          wersji badan podczas prowadzeni ciąży (przynajmniej tu w Polsce)
                                          wykonuj się tylko trzy badania USG. i to pierwsze jest właśnie w tym
                                          okresie.
                                          Porozmawiaj z nim ze powinien Cię uspokoić i wysłać na badanie
                                          wykonuje się go na taki samym sprzęcie tylko należy pomierzyć pewne
                                          parametry to powinie umieć każdy lekarz który podejmuje się
                                          prowadzeni ciąży.
                                          A co do straszenia szpitalami to może i rzeczywiście estetyka
                                          naszych szpitali odbiega daleko od pewnych norm ale jeśli chodzi o
                                          specjalistów i sprzęt to nie ma na co za bardzo narzekać
                                          Przynajmniej ja na takich trafiłam jak miała problemy.
                                          Wiec nie martw się wszystko będzie dobrze zobaczysz.

Mortgage mamy akt samo om i termin super już Cię wciągam na listę

OM- LISTAsmile)

Anulka0as – 6.12.2007 -* 15tyg. ?
                                          Moni. – 19.12.2007 - *13tyg.
                                          Oscis1- 20.12.2007 - *13tyg.
                                          Filmonrob3 - 24.12.2007 -*12tyg.
                                          Mortgage- 24.12.2007 - *12tyg.
                                          Kobietka 222 – 26.12.2007 -*12tyg
                                          Ksiksi79 – 28.12.2007 - *12tyg.
                                          Kari34 – 30.12.2007 - *11tyg.
                                          Czarna_kota – 31.12.2007 - *11tyg.
                                          Krispii - 31.12.2007 - *11tyg.
                                          Szymanowska -10.01.2008 -*10tyg.
                                          Vivianna_82 – 20.01.2008 - * 8tyg.

Dziewczyny pozwoliłam sobie policzyć wam tyg. ale jak się pomyliłam
                                          to mnie poprawcie ok.ja liczyłam tak bardzo ogólnie
                                          • moni Re: Sobota 15.03.08, 08:43
                                            Witam, wg wszelkich kalendarzy i też tego gazetowego wychodzi że to
                                            mój 12 tydzień, nie 13. chyba, że to jakoś inaczej się liczy, bo
                                            termin porodu mam 3.10.2008
                                            • oscis1 Re: Sobota 15.03.08, 10:36
                                              witam, ja bede miala 25marca badania,usg genetyczne i z krwi zbadaja
                                              czy nie ma zadnych wad,tzn krew plus usg.Boje sie,nie chcialabym sie
                                              nic zlego dowiedziec.
                                              TYmczasem lecimy do miasta na zakupki.Pozdrawiam
                        • olensia Re:kobietka222 26.03.08, 00:52
                          ja mieszkam w USA, takich kart tutaj nie zakladaja bo wszytsko maja zapisane u
                          siebie. Taka karta jest tak jakby informacja dla Ciebie w ktora lekarz wpisuje
                          wyniki itp. Ja w pierwszej ciazy przez pierwsze 5 miesiecy bylam w Polsce
                          pozniej przylecialam do USA, karte ciazy schowalam wtedy na pamiatke bo juz mi
                          sie nie przydala. W Polsce pewnie zalaoza Ci karte. Zadne badania Cie nie
                          ominely bo badania tutaj i tam sa takie same. A nawet wydaje mi sie ze tutaj
                          dokladniejsze...
                          Jak masz jakies pytania to chetnie pomoge....
    • bartosz211 Re: Październik 2008 15.03.08, 14:27
      filmonrob, ja tez tu jestem , OM - 20 stycznia , tylko nie mam za
      duzo czasu na udzielanie sie forumowe
      mama Bartoszka
      • anulka0as Re: Październik 2008 15.03.08, 17:23
        hej dziewczynki przepraszam ale chyba wprowadzilam was w duzy bląd:
        (( bo ja tak was czytalam ze wszytskie z grudnia no i chcialam
        napisac ze ja chyba najmlodsza bo ja z 6 stycznia nie wiem czemu
        napisalo mi sie z grudnia...

Za utrudnienia bardzo przepraszamtongue_out
        • czarna_kota Re: Październik 2008 15.03.08, 17:50
          Pozdrawiam Was goraco i milego wieczorku zycze!!
          *filmonrob, swietna robota!! smile
          *Anulka, no mi tak wlasnie cos nie pasowalo, ze skoro mialas na
          poczatku grudnia @ to skad termin na pazdzierniksmile)
        • vivianna_82 Re: Październik 2008 15.03.08, 21:50
          Anulka, to jednak nie jesteś najmłodsza wink
          ja i Mama Bartosza jestesmy z 20.01 jeśli chodzi o OM smile))
    • lukka Re: Październik 2008 15.03.08, 20:33
      zapraszam na forum Październik 2008

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50484
      Pozdrawiam,
      lukka
      • filmonrob3 Re: Październik 2008 16.03.08, 10:03
        Witam
        w niedzielny poranek , oj strasznie dużo sprzątania po urodzinach
        syna mnie czekasmile
        Dziewczyny już poprawiam i mam nadzieje ze nic nie pomieszałam z
        waszymi tygodniami w razie co to piszcie bo trudno jest wszystkim
        dobrze wyliczyć tygodnie ok. smile))
        OM- LISTAsmile)

Moni. – 19.12.2007 - *12tyg.
        Filmonrob3 - 24.12.2007 -*12tyg.
        Mortgage- 24.12.2007 - *12tyg.
        Anulka0as – 6.01.2008 -* 10tyg.
        Bartosz211 – 20.01.2008 -*8tyg.
        • oscis1 Re: Październik 2008 16.03.08, 11:44
          filmonrob--fajnie ze przejelas nasze odliczanko w recesmileAle wydaje
          mi sie ze ja nie jestem jeszcze w 13tyg. bo Moni jest w 12,a jest o
          dzien starsza ciazowo.A Viv mi wyliczyla ze 12tydz. i bodajze dzis
          bedzie 3dzien.
          U nas siapi deszczyk,nici ze spacerkisadPozdrawiam
          • tuneczek Re: Październik 2008 16.03.08, 14:27
            Witam,

Ostatnia OM 14 stycznia, termin 23 października.
            Mdłości, mdłości, sen – tak w skrócie mogę opisać mój stan.
            Zdecydowanie gorzej niż przy pierwszej ciąży.
            • mortgage Re: Październik 2008 16.03.08, 21:32
              filmonrob- rzeczywiście idziemy łeb w łeb. mam na dzieję, że u
              ciebie wszystko ok bo ja najadłam się strachu w 5 tyg jak zaczęłam
              krwawić! miałam zagrożenie poronieniem ale już minęło, jestem od tej
              pory na L4 następną wizytę mam 26.03 i chyba będzie usg więc się
              dowiem co tam słychać u dzidzi!
          • vivianna_82 Oscis 16.03.08, 17:05
            12 tydz 3 dz, czyli 12 tydzien skonczony + 3 dni, czyli na chlopski rozum 3dzien
            13stego tygodnia, wiec jestes juz w 13tym, a podajac szczegolowo mowi sie 12
            tydz 3 dzien smile mam nadzieje ze nie zamotalam za bardzo wink
            • filmonrob3 poniedziałek :( 17.03.08, 08:04
              Witam
              Mortgane ja również przeszłam już przez strach w 8 tyg, plamiłam
              prze 4 dni od tego czasu jestem na zwolnieniu i lekach no i tak już
              do końca .
              Po świętach wybieram się na szew podtrzymujący bo moja szyjka
              niestety jest za słaba .

Oscis dlatego napisałam 13 bo wychodzi taki jak pisze Vivianna ale
              jak chcesz to mogę zmienić ja od wtorku zaczynam 13 tyg. i to
              dokładnie będzie 12tyg i 1 dzień ale te facto już 13tyg.
              Jurto jadę na pogrzeb i jest mi strasznie smutno choć zdaje sobie
              sprawę ze takie jest Zycie zmarł mój dziadek miał 90 lat i miał
              dobre Zycie , dobry był człowiekiem.
              ostatnio trochę chorował i zawsze mówi ze boi się ze nie będzie
              samodzielny pod koniec życia
              chciał urzec szybko no i co powiedział to zrobił ale i tak będzie mi
              go strasznie brakował sad
              I w taki oto sposób cała moja rodzina zostanie poinformowana ze
              jestem ponownie w ciąży(niestety już widać brzuch )
              wolała bym to jeszcze zostawić dla siebie ale niestety się nie da
              ….
              Trochę mi smutno dla tęgo tak smucę …
              • bartosz211 Re: poniedziałek :( 17.03.08, 13:44
                Filmonrob, bardzo mi przykro z powodu smierci twojego Dziadka , ja
                ze swoim bylam tez bardzo zwiazana i moment jego smierci ( akurat
                przy tym bylam bo chcialam) byl najbardziej przytlaczajacym momentem
                w moim zyciu, niewiele pozniej zmarl mi tata ale juz bylam bardziej
                opanowana - przykro mi bardzo , naprawde .
                a co do brzuszka , to moze jakies luzniejsze stroje wloz? zakryj sie
                kwiatami albo torebka , no tak ale jesli bedzie konselacja to tylko
                luzne ubrania zatuszuja brzuszek , ja tez jeszcze nikomu oprocz
                mamy , no i mezowi oczywiscie sie nie chwalilam, w peirwszej ciazy
                tez dlugo zwlekalam , w pracy np. powiedzialam dopiero w 5 miesiacu
                bo zaczelo byc cos widac , pamietam ze do 6 m-c przybylo mi tylko 2
                kg , a potem juz lawinowo poszlo! ciekawe jak bedzie tym razem,
                trzymaj sie jutro . pozdrawiam
                mama Bartoszka
                • anulka0as Re: poniedziałek :( 17.03.08, 18:51
                  filmonrob trzymaj sie, dzien szybko zleci dasz rade, bardzo mi
                  przykro z powodu twojego dziadka...
                  • oscis1 Re: poniedziałek :( 17.03.08, 18:54
                    filmonrob--a to jest ok,jak tak sie liczy to spoko
                    Wspolczuje smierci dziadka.A moze wlasnie ubierz jakas szersza
                    bluzke,tunike, czy cos w tym stylu.Wtedy nikt napewno sie nie
                    domysli.
                    Powodzenia
                    • czarna_kota Re: poniedziałek :( 17.03.08, 20:05
                      *Filmonrob, wspolczuje Ci bardzosad A co do brzuszka to moze w takich
                      okolicznosciach nikt nie zauwazy jak sie troche luzniej ubierzesz?
                      Trzymaj sie!
                      • mortgage Re: poniedziałek :( 17.03.08, 21:12
                        filmonrob bardzo mi przykro z powodu Twojego dziadka sad
                        no cóż taki zycie.... skoro nie chcesz się afiszować jeszcze ciążą
                        to trzeba coś obszernego założyć.teraz moda sprzyja ciężarnym.
                        trzymaj się!
                        • filmonrob3 Środa 19.03.08, 11:03
                          Witam was dziewczyny już mi lepiej
                          Wczorajszy dzień nie był zbyt fajny a i strasznie zimny mam nadzieje
                          ze nie złapałam kataru co do ubioru to rzeczywiście założyłam
                          koszule i sweterek rozpiany taki luźniejszy
                          i myślę ze nikt się nie domyśli
                          nie był to okazja by ciszyć się dzidzi a zresztą ja wole uchować w
                          tajemnicy moje szczęści do czasu jak mi załóż szew
                          i ta ciąż będzie miał większe szanse
                          nie przeczyła bym jeszcze raz tłumaczeni się całej rodzinie a co się
                          stało /
                          Podciągnę tuneczka na listę

Moni. – 19.12.2007 - *13tyg.
                          Filmonrob3 - 24.12.2007 -*13tyg.
                          Mortgage- 24.12.2007 - *13tyg.
                          Anulka0as – 6.01.2008 -* 10tyg.
                          Tuneczka – 14.01.2008 - *10tyg.
                          Bartosz211 – 20.01.2008 -*8tyg.

Ja bym cos źle wyliczyła to dajcie znać ja wyliczam z kalkulator i
                          zakładam standardowy (28 ) cykl bo nie znam waszych hahah 
                          • oscis1 Re: Środa 20.03.08, 11:30
                            Witam laseczki,brrrrr u was tez zimno??ZAjaczek bedzei bialysad
                            A ja czuje sie super.MAm straszna ochote na dobra rybke,mniammm
                            • maciejka_majowa Re: Środa 20.03.08, 14:55
                              Witam,

wow, widzę, że sporo jest nas z terminem październikowym.
                              Ja mam termin na 25.10 mam nadzieję,że wszystko będzie OK.
                              Pierwsza ciąże zniosłam zdecydowanie lepiej, teraz nudności,
                              nudności i do tego doszedł mi dośc spory torbiel na lewym jajniku.
                              Oby tylko nie był większy, a najlepiej niech się wchłonie
                              Pozdrawiam serdecznie
                              • anulka0as Re: Środa 20.03.08, 23:50
                                hej dziewczynki troszke mnie tu niebylo bo niezadobrze sie czulam,
                                ale mialam przezycia, ale teraz sie z nich smiejesmile)
                                A wiec, w poniedzialek przez caly dzien bolal mnie brzuch, ale
                                myslalam ze to dlatego ze dzidzia rosnie to mi sie tam rozciaga
                                wszystko, a wieczorem mialam taka straszna ochote na sledzia, moje
                                kochanie pojechalo do sklepu, zjadłam tego sledzia przed samym snem,
                                o pol nocy obudzilam sie z takim bolem brzucha ze niewiedzialam co
                                sie ze mna dzieje niemoglam sie ruszyc, zaczelam sie drzec,
                                przybiegl moj narzeczony i pojechalismy na pogotowie nie bede
                                wspominac ze sledzia oddalam w kibelku i chyba juz nigdy wiecej do
                                ust niewezne nie wiem czy to od niego ale caly czas bylo mi
                                niedobrze. Na pogotowiu przyjeli mnie bez kolejki dali piźamke i
                                pokoj i wbili welfron(czy jak to sie mowi) myslalam ze to moze
                                wyrostek, w pierwszej chwili balam sie o dzidzie, potem sie okazalo
                                ze to watroba, mialam kiedys z nia problemy no i tak jakby wrocilo
                                dali mi lekarstwo i kroplowke i po 6 godzinach ktore przestalam
                                poscili do domku, caly wtorek lezalam w lozku, w srode bylam w
                                przychodni bo w szpitalu powiedzieli bym skonsultowala wyniki i
                                darza mi jakies tabletki ale babka stwierdzila ze wyniki sa w normie
                                wiec tabletek nie trzeba bo w koncu jestem w ciazy! Ale wciaz
                                pobolewa? no to musze wiecej wypoczywac:]
                                Marnie znosze ta ciaze, to moja pierwsza wyobrazalam sobie ja
                                bardziej kolorowosad a tu ciagle sie zle czuje, od ponad miesiaca
                                wymiotuje, niecodziennie ale co drugi dzien i jestem juz wykonczona:
                                (( Plus jest jeden ciagle mieszcze sie w spodnie bo zamiast cos
                                przytyc to ciagle chudne...
                                • oscis1 Re: Środa 21.03.08, 15:01
                                  anulka-
    • wiktoria1210 Re: Październik 2008 21.03.08, 19:33
      Hej,

Mam termin na 12 pazdziernika smile
      • semiramis11 Re: Październik 2008 25.03.08, 10:01
        to tak jak i ja... i juz nie moge sie doczekac
        • oscis1 Re: Październik 2008 25.03.08, 12:20
          Ja juz po wizycie.uff,wszystko w porzadku.Dzidzia
          ruchliwa,fikolkowala,serduszko bilo,ehhh takie mile uczucie.Wszelkie
          wyniki rewelacyjne.Teraz jestem spokojna.
          Kolejna wizyta za 4tyg.
          Dzis wyszlo ze jestem w 13tyg.
          • czarna_kota Re: Październik 2008 25.03.08, 19:47
            *oscos1, bardzo sie ciesze,ze wszystko u Was dobrze! Tez bym chciala
            juz odetchna....

Jak sie macie poswietach? ja pierwsze swiateczne jajko zjadlam
            dopiero dzis bo przez Swieta nie mialam na nie ochotysmile
            A w ogole to marza mi sie frytki i pepsismile)
    • catherine_p Re: Październik 2008 21.03.08, 19:45
      Witam w klubie. 8 październik- to moja datasmile
      • 80misia Re: Październik 2008 21.03.08, 20:15
        Witam po krótkiej nieobecności. Oczywiście chciałabym się znaleźć na
        liście. Termin ostatniej @ to 8 styczen . Termin porodu - 15.10.
        Obecnie jestem w 11 tyg.
        • filmonrob3 Re: Październik 2008 22.03.08, 10:40
          Witam w ten sobotni poranek trochę zabiega w kuchni wiec tylko na
          chwilkę .
          Wczoraj na USG. byłam razem z mężem
          ale wpatrzony jak w obraz i szczeliw oglądaliśmy nasze szczęście .
          Wszystko ok., jak na razie rozwija się prawidłowo i wszystkie
          parametry w normie z czego bardzo się ciesz , nie chciał na pokazać
          z bliska buzi tylko z boku a najczęściej to macha raczkami , super
          przeżycie.
          Z tego wszystkiego zapomniała się upomnieć o ocenę szyjki czy z nią
          wszystko ok., i trochę się martwię
          powinna ale to po świętach pójdę jeszcze na ocenę bo to jest dla
          mnie bardzo ważne abym mogła zaznać trochę spokoju .
          • filmonrob3 Re: Październik 2008 22.03.08, 10:49
            Moni. – 19.12.2007 - *14tyg.
            Oscis1- 20.12.2007 - *14yg.
            Filmonrob3 - 24.12.2007 -*13tyg.
            Mortgage- 24.12.2007 - *13tyg.
            Kobietka 222 – 26.12.2007 -*13tyg
            Ksiksi79 – 28.12.2007 - *13yg.
            Kari34 – 30.12.2007 - *12tyg.
            Czarna_kota – 31.12.2007 - *12tyg.
            Krispii - 31.12.2007 - *12tyg.
            Anulka0as – 6.01.2008 -* 11tyg.
            80misia – 8.01.2008 -* 11tyg.
            Szymanowska -10.01.2008 -*11tyg.
            Tuneczka – 14.01.2008 - *10tyg.
            Vivianna_82 – 20.01.2008 - * 9tyg.
            Bartosz211 – 20.01.2008 -*9tyg.

Według mojego kalkulatora to są rozpoczęte tyg. czyli na moim
            przykładzie to jest 13 tyg. a tak na prawdę to 12tyg.5 dni .
            Ale jak ktoś chce inaczej to proszę pozmieniać
            Wesołych Świąt 
            • oscis1 Re: Październik 2008 22.03.08, 13:22
              filmonrob--zrozumialam te odliczanie.Tez mi teraz tak wychodzismile
              Pozdrawiam
              • czarna_kota Re: Październik 2008 22.03.08, 16:52
                *filmonrob, ciesze sie bardzo, ze wszystko u Ciebie i dzidzi
                dobrze!!
                Dziewczyny!!! Wam wszystkim zycze ZDROWYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH
                SWIAT!!! I blogiego Swiatecznego nicnierobieniasmile)
                pozdrawiam!
                • bartosz211 Re: Październik 2008 23.03.08, 13:21
                  Kochane, wreszcie mam chwilke wolnego , i z calego serca zycze wam
                  wszystkim wyjatkowych, cieplych i radosnych Swiat Wielkanocnych ,
                  uwielbiam sobie wypic kawke w waszym towarzystwie i poczytac co
                  slychac,
                  pozdrawiam
                  mama Bartoszka
                  p.s.nie boli was dzisiaj glowa ? bo ja mam sie nie za bardzo .
                  • czarna_kota Re: Październik 2008 23.03.08, 17:22
                    To i ja witam swiatecznie z kawkasmile)
                    Mnie glowa dzis nie boli bo sobie w poludnie smacznie pospalam dwie
                    godzinkismile)

Wesolych Swiat!!!
                  • ksiksi79 Re: Październik 2008 23.03.08, 17:32
                    Mnie właśnie też boli głowa od połowy dnia,ale myślałam że dlatego
                    że od 3 nie spałam...
                    • kszymanowska Męcząca infekcja 23.03.08, 19:35
                      Kobitki, nie mam do kogo (lekarza) zadzwonić, a mam 38, 3 dzień
                      głowę mi rozsadza, katar leje sie strumieniami, gałki oczne do
                      wymiany...i kaszel . Czosnek, mleko, cytryna, sok malinowy i
                      homeopatyczny sinupret g.... dają.
                      Co mogę jeszcze?
                      Nic ?
                      Nawet na tą temperaturę?
                      Please help meeeeeeeeee !!!!!!!!
                      To 11 tydzień dla przypomnienia.
                      Chora mama
                      • oscis1 Re: Męcząca infekcja 24.03.08, 09:42
                        kszymanowska,najlpeij zbijaj temperature chociazby zimnymi
                        okladami.;Mozesz przeciez paracetamol wziasc,spytaj w aptece bo sa
                        przeciwbolowe i przeciwgoraczkowe tabsy dla ciezarnych.NAjlepiej lez
                        w lozku.Zycze zdrowka,pozdrawiam
                        • kszymanowska Re: Męcząca infekcja 24.03.08, 12:08
                          Wczoraj postanowiłam zadzwonić do szpitala, gdzie pracuje moja
                          ginekolog i zaczerpnąć porady na kogo trafię.
                          Trafiłam na super miłą i kompetentną inną giekolog na dyżuże, która
                          wypytała mnie o wszystko i potwierdziła, że jak mam 38 i więcej to
                          mam brać paracetamol.
                          Wziełam.....i w godzinę trzydnioa męka się skończyła smile
                          Spociłam się niemiłosiernie, dostałam opryszczki na ustach ale dziś
                          czuję się o niebo lepiejsmile
                          Pozdrawiam
                          • oscis1 Re: Męcząca infekcja 24.03.08, 20:40
                            Super ze sie poradzilas i czujesz sie lepiej.JA tez bralam
                            paracteamol na przeziebienie.
                            JA jutro na 9.30 godz do gina,boje sie bardzo.Trzymajcie kciuki
                            • filmonrob3 Po świętach 25.03.08, 09:15
                              Witam po świętach ,
                              ja na przeziębienie z tez biorę Apap to mi lekarz pozwolił.
                              Oscis czekam na wieść po wizycie smile))
                              • kszymanowska Re: Po świętach 26.03.08, 13:47
                                2 paracetamole przywróciły mnie do życiasmile!
                                Oscis, jak tam po wizycie?
                                Ja mam w przyszłym tyg w czwartek 1sze USG genetyczne, też już
                                ciąglę myślę i troszkę się denerwujęsad
                                Ale za to mdłości jakby spuszczają z tonu, teraz tylko często głód
                                wierci mi dziurę w brzuchusmile.

• filmonrob3 Re: Po świętach 27.03.08, 07:26
                                  Witam ja jestem po następnym badaniu USG.
                                  dużo ich ostatnio ale wszystko ok.
                                  Ale się cieszę, szyjka jak na razie zamknięta na 36mm no może nie
                                  gigantyczna ale najważniejsze ze zamknięta
                                  jak badanie wyjdę dobrze to za dwa tygodnie będę miała założony
                                  szew.
                                  Oj żeby juz było po wszystkim człowiek trochę się boje nie znanego
                                  ale wiem ze ten szew da mi trochę pewności .
                                  kszymanowska nie bój się wszystko będzie oki
                                  fajnie jest zobaczyć maluszka na ekranie ja nawet dostałam pytkę z
                                  usg. a wiec powodzenia
                                  u mnie juz 14tyg.
                                  • czarna_kota Re: Po świętach 27.03.08, 12:48
                                    *filmonrob, bardzo sie ciesze, ze wszystko u Ciebie dobrze!!

Dobrze, ze ten czas jednak w miare szybko mija bo ja sie nie moge
                                    usg doczekac! Tez bym chciala sie dowiedziec, ze wszystko ok!

Pozdrawiam
    • lidpot Re: Październik 2008 27.03.08, 12:49
      tak, tak - ja jestem...smile))
      27 październik 2008 r - jak na razie strasznie odlegly wydaje się mi
      ten termin..smile)
      PZDR
      • filmonrob3 Re: Październik 2008 28.03.08, 13:10
        Witam
        ’dziewczyny pozwolę sobie skopjowac nasza listę OM z tygodnia tylko
        najpierw ja uaktualnię na forum „Październik „przyjemnie te
        dziewczyny co się tam udzielają , bo powstał plan aby tam powstała
        taka lista wiec ok.?
        • filmonrob3 Re: Październik 2008 28.03.08, 13:18
          Moni. – 19.12.2007 - *15tyg.
          Oscis1- 20.12.2007 - *15yg.
          Filmonrob3 - 24.12.2007 -*14tyg.
          Mortgage- 24.12.2007 - *14tyg.
          Kobietka 222 – 26.12.2007 -*14tyg
          Ksiksi79 – 28.12.2007 - *14yg.
          Kari34 – 30.12.2007 - *13tyg.
          Czarna_kota – 31.12.2007 - *13tyg.
          Krispii - 31.12.2007 - *13tyg.
          Anulka0as – 6.01.2008 -* 12tyg.
          80misia – 8.01.2008 -* 12tyg.
          Szymanowska -10.01.2008 -*12tyg.
          Tuneczka – 14.01.2008 - *11tyg.
          Vivianna_82 – 20.01.2008 - * 10tyg.
          Bartosz211 – 20.01.2008 -*10tyg.

Dziewczyny te co nie znajduj się na lisicę to tylko dlatego ze nie
          podaliście mi terminu ostatniej miesiączki tylko termin porodu a to
          OM potrzebne jest abym mogła wyliczyć wam tygodnie i wcina na listę
          a wiec piszcie
          • oscis1 Re: Październik 2008 28.03.08, 14:08
            kszymanowska-
            • moni Re: Październik 2008 28.03.08, 16:32
              Cześć, ja też już po USG (robione wczoraj). U nas również wszystko
              dobrze, dzidzia machała raczkami i nóżkami. Narazie mogę odstawić
              duphaston i zostać tylko przy foliku i witaminkach. A, i lekarz mi
              powiedział, że przy następnej wizycie przyjzymy się pupie
              dzidziusia, może będzie już cos widać.
          • elka123123 Re: Październik 2008 29.03.08, 16:07
            Cześć Ostatnia @ 10.01.2008, termin porodu 17.10.2008
            • anulka0as Re: Październik 2008 29.03.08, 20:22
              hej dziewczynki witam poswiatecznie, mam nadzieje ze milo
              spedziliscie czas, ja sie nieodzywalam bo wkoncu pojechalismy do
              polski na swieta, tak w sumie w ostatniej chwili autem, no i troche
              przezylam ta podroz nienajlepiej wiecie 20h ciagle siedzac ciagle
              spalam bo jak tylko otworzylam oczy to odrazu bylo mi bardzo
              niedobrze, no i wkoncu sie wszyscy dowiedzielitongue_out bylam mile
              zaskoczona, bo wszyscy sie ciesszyli.
              W sobote ide na usg nawet szybko zlecialo juz 13 tydzien, a dzis
              bylam na zakupach jejku niemoglam sie powstrzymac bylam moze z 5
              minut a z 6 wieszaczkow wybralam tylko podawalam mojemu to i to i
              tosmile tylko wszystko beżowo zielone bo nie wiem co bedzie co prawda
              od babci juz dostalo rozowy kocyk<lol> moj mis byl zszokowany i
              bardzo zawiedziony bo z utesknieniem czeka na chlopcabig_grin pozdrawiam
              dziewczynkikisskiss
              • kszymanowska Re: Październik 2008 29.03.08, 21:33
                Elka, terminy mamy identyczne, zarówno ostatniej @ jak i termin
                porodusmile
                Filmorob, mnie czeka usg w czwartek, dowiem się jak moja dzidzia
                albo dzidź fikająsmile))
                Ja właśnie jestem wykończona po 3 urodzinach mojej pierworodnej,
                dziś był bal dzla dzieci, zmywara chodzi już 2gi raz a Hania zasneła
                w otoczeniu nowych koszmarnie różowych koników...
                • studentka22 Re: Październik 2008 30.03.08, 12:23
                  CześćsmileU mnie ostatnia @ 08.01 Termin na 14.10 (Dzień Nauczyciela)-
                  jak przystało na rasowego pedagogasmile)Teraz 12 tydz.a dzidzia w 11
                  tyg.miała 41mm.
                  • mama2xj Re: Październik 2008 30.03.08, 15:47
                    Witam,
                    tez mam termin ana pazdziernik na 10 smile
                    Moge sie dolaczyc?
                    ale nie dam rady nadrobic czytania - bo to moja druga dzidzia, a
                    pierwsza jest tak absorbujaca ze sie nie da nudzic smile
                    Miedzy dziecmi bedzie 20 miesiecy roznicy - Czy ktoras tak ma? bo poki
                    co mam stresa....
                    Pozdrawiam!
                    • tuneczek Re: Październik 2008 31.03.08, 10:03
                      Hej.

Nadal walczę z wymiotami. Waga ani drgnie do góry z czego się
                      oczywiście cieszę, ale mam już dosyc tych bliskich kontaktów z WC.

Bieżecie jakieś witaminy dla „ciągówek”, czy tylko folik?

Czy Wam ten czas szybko leci? W pierwszej ciąży tydzien za tygodniem
                      mi się dłużył, a teraz juz po pierwszej dekadzie ... oby tak dalej.
                • elka123123 Re: Październik 2008 31.03.08, 13:19
                  kszymanowska! tak super się składa to moja pierwsza ciąża więc
                  raczej będę Cię meczyć pytaniami jeśli mogę???
                  Powiedz mi jak z twoją wagą ja mam obawy że za szybko tyję.
                  • krispii Re: Październik 2008 31.03.08, 14:25
                    za godziną jadę na wizytę do gin. ciekawe co tam słychać u mojego dzidziusia smile
                    chciałabym mieć dzisiaj USG bo cieszy mnie widok mojego szkraba smile
                    dam Wam znać po wizycie(jak zawsze z resztą smile)

miłego dnia smile
                    • anulka0as Re: Październik 2008 31.03.08, 17:46
                      hej dziewczynki, krispii ale ci fajnie ze zobaczysz dzidziusia ja
                      ide na pierwsze usg w sobote.
                      Ja tez dalej zle sie czuje czasem jest dobrze czasem zle dzis mnie
                      strasznie mdli ale jeszcze nie zygalamtongue_out I niemoglam sie dzis zwlec
                      z łóżka, mam wolnetongue_out to lezalam do 15 nawet dostalam sniadanko do
                      lozka. I wiecie co dzis uslyszalam, moje kochanie przynioslo mi o
                      sniadanie i tak strasznie zaczol sie tulic to sie spytalam czemu "bo
                      ja chce zebys ty juz urodzila, bo wtedy znow zaczniesz wszystko
                      robic, a teraz ciagle lezysz albo zygasz" <lol> sie usmialamsmile a to
                      dopiero 3 miesiacbig_grin
                  • kszymanowska Re: Październik 2008 31.03.08, 22:05
                    Nie ma sprawy,pytaj !
                    Każdy ma inaczej z tą wagą, teraz pewnie przytyjesz a potem się
                    zatrzyma. Grunt to ładować w siebie putych kalorii, ciacha,
                    czekoladę itp. A ile masz wzrostu i ile ważysz?
                    ja mam 164 i ważę ok 63kg teraz.
                    Ja na razie ani drgnę, ale to dlatego, że jem często i mało i chce
                    mi się zdrowych rzeczy (w pierwszej ciąży odwrotnie).
                    Acha i mam na imę Karolina smile
                    • oscis1 Re: Październik 2008 01.04.08, 00:23
                      mama- u mnie identycznie.MAm synka w wieku 16miesiecy i pod koniec
                      wrzesnia ,poczatek pazdz. urodze drugie malenstwo.Mysle ze dam
                      rade,ale jednak obawy zaprzataja glowe.

Kszymanowska-
                      • lala2214 Re: Październik 2008 01.04.08, 10:08
                        Hej!!!
                        Ja jestemw ciąży z pierwszym maleństwem, urodze pod koniec
                        października albo na poczatku listopada i jak na razie przytyłam
                        ok.kilograma. Mam 168cm wzrostu i ważyłam przed ciążą 59kg.
                        • krispii Re: Październik 2008 01.04.08, 22:19
                          Wczoraj miałam wizytę i wszystko jest ok. Dzidziuś ładnie mi pomachał smile słodki
                          widok...
                          Ja przed ciążą ważyłam 65kg przy wzroście 170 , a schudłam do 60 czyli całe 5
                          kg, ale od 2 tyg. zaczęłam normalnie jeść, bo nie mam już wymiotów więc i 1 kg
                          już przybrałam...chyba się zaczyna wzrost wagi smile
                          jem wszystko na co mam ochotę ale małe ilości, po prostu nie opycham się. Fast
                          foodów nie jem, raczej to co zdrowe.
    • malgosiek2 Przyklejone-autor justyna198390 01.04.08, 21:50
      termin na pażdziernik
      justyna198390 25.03.08, 14:01 Odpowiedz

Witam jestem w 12 tyg. ciąży. Złapałam anginę,czy ktos miał anginę
      w
      ciąży i jak sobie z nia poradziłyście??

Re: termin na pażdziernik
      olensia 25.03.08, 17:02 Odpowiedz

angina jest to zapalenie gardla wywolane bakteria. Bakterie zwalcza
      sie
      antybiotykiem. Jesli to bylby wirus to moglabyc leczyc domowymi
      sposobami. Ja na
      Twoim miejscu poszlabym do lekarza przepisze Ci bezpieczny
      antybiotyk.
      Nieleczona angina moze niesc za soba wiele powiklan no i nieleczona
      lubi zaraz
      powracac. Zrob wymaz z gardla i bedziesz wiedziala czy to angina czy
      nie...
      • kszymanowska Po 1 usg genetycznym 03.04.08, 22:06
        Cześć dziewczyny,
        Dziś miałam "to" 1sze usg. Wykazało , że to ost dzień 12 tygodnia,
        jutro zaczynam 13sty.
        Kluska w brzuszku ma 5.11 mm, kość noskowa długa, NT 1,7 i mieści
        się w normiesmile
        Niezłe piruety widzieliśmy, strasznie się ruszało.
        Miałam stracha bo doppler był nierówny, ale to własnie przez tą
        ruchliwość, jak przestało się ruszać okazało się, że bije równiutkosmile
        Jestem spokojniejszasmile 17 czerwca to 2-gie i dowiemy się kto tam
        mieszkasmile
        Pozdrawiam!
        Karolina
        • oscis1 Re: Po 1 usg genetycznym 03.04.08, 23:20
          kszymanowska---super ze wsio ok z dzidzia.Ciesze sie razem z
          Toba.Ale masz odlegly ,kolejny termin.
          • czarna_kota Re: Po 1 usg genetycznym 04.04.08, 11:40
            *Kszymanowska, super ze wszystko u dzidzi dobrze!
            U mnie jeszcze ponad trzy tygodnie do usg....
            • krispii Re: Po 1 usg genetycznym 04.04.08, 12:28
              Kszymanowska super że wszystko jest oki i dzidzia ładnie się rozwija smile
              • tuneczek Re: Po 1 usg genetycznym 04.04.08, 13:37
                kszymanowska - super, że z dzidzią wszystko w porządku.

Ja pamiętam przy pierwszej ciąży, jak ogromne wrażenie na mnie
                robilo usg, to że moglam zobaczyc maluszka.
                Teraz z utęsknieniem czekam na 15 kwietnia.
    • kala_1 Re: Październik 2008 04.04.08, 13:47
      Tak jestem np ja. Mam termin jakoś na 23 października smile
      Pozdrawiam
      • vivianna_82 zaraz wizyta 04.04.08, 15:13
        na godzinę 16:15 mam umówiona wizytę u gina. To już druga. Tym razem mam ambitny
        zamiar spytac się czy mąż może wejść ze mną wink
        a poza tym już mi się zaczyna ciśnienie podnosić chyba lekko, stres łapie... do
        tego kilka dni temu dostalam stamtąd smsa że wyniki moich badań lab wymagają
        konsultacji... stres, stres, stres... czy wszystko dobrze z dzidzią? ze mna?
        trzymajcie kciuki! odezwe sie po...
        • krispii Viv 04.04.08, 16:30
          trzymamy kciuki smile wszystko będzie dobrze smile
          Daj nam koniecznie znać jak będziesz już po wizycie.

Pozdrawiam
          • vivianna_82 Re: Viv 04.04.08, 18:44
            wróciliśmy smile
            cali, zdrowi smile 4,7 cm mam nasz dzidziuś już smile a to jego najnowsze zdjęcie smile
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b85eb20be4c4117a.html
            (5,29 cm na zdjeciu, to nie jego rozmiar, bo to bylo zanim lekarz zmierzył go)

wyniki ok, poza moczem - jakies bakterie i posiew z pochwy pobrany w celu
            sprawdzenia. I hemoglobina nieco niższa, więc trza łykać żelazo. POza tym
            wszystko ok smile
            15 kwietnia idziemy na usg prenatalne smile
            dzięki za kciuki!!!
            • kszymanowska Październik 2008 04.04.08, 21:53
              Dzięki dziewczynki za miłe słowa.
              Termin będzie wypadał na początku 23 tygodnia, ale wcześniej lekarz
              ma urlop więc to pierwszy wolny termin był.
              A nie chcę już robić gdzieś indziej.
              Ale pewnie w ciągu tych 3 miesięcy na wizytach u mojej lekarz
              prowadzącej posłucham i zobaczę kluskęsmile
              Pisze kluska, bo na 3D to kluska strasznasmile
              Pozrawiam
              Karolina
            • tuneczek Re: Viv 05.04.08, 11:26
              viv, dobrze, że wszystko Ok.
              Również 15 kwietnia idę na usg prenatalne - już nie mogę się
              doczekac.
              • anulka0as i juz po:) 05.04.08, 18:59
                hej dziewczynki a mysmy dzis mieli pierwsze usgsmile) chyba dopiero jak
                zobaczylam na monitorze jak raptem cos sie pokazalo (bo pierw jak
                najechala to nic) to uwierzylam ze mam cos w brzuszkusmile) dzidzia
                taka wielka bylo widac raczki i nozki i tylek wypinalasmile i serduszko
                strasznie bilosmile) tylko to wszytsko trwalo tak krotkosad pani
                pomierzyla zrobila zdjecia i dziekujesad i nawet niezapytalam ile ma
                dlugosci, tylko pani powiedziala ze wymiarowo to na 13 tydzien czyli
                tak jak wyliczylamsmile
                • czarna_kota Re: i juz po:) 05.04.08, 19:16
                  *Anulka, to wspaniale wiesci! Ciesze sie, ze juz jestes spokojnasmile
                  Ja wciaz czekam....
                • krispii Re: i juz po:) 05.04.08, 19:20
                  Anulka cieszę się, że wszystko oki smile to niesamowita radość zobaczyć swoje
                  maleństwo jak rośnie smile
                  • filmonrob3 Re: i juz po:) 06.04.08, 13:59
                    Witam cieszę się dziewczyn ze wyniki ok. i ze już widzieliście swoje
                    maleństaw to cudowne uczucie ,
                    ja już po konsultacja i czas stawi największemu lekowi czoła na
                    piątek 11 kwietnia mam wyznaczony termin zabiegu a wiec trzymajcie
                    kciuki już odlicza o oby się udał i później oby było już tylko
                    dobrze pozdrawiam buziaczki
      • ano-uk Re: Październik 2008 09.04.08, 10:06
        Witam gorąco! Dołączam się do forumsmile mam termin na 7 października,
        miałam 2 USG ale najpiękniejsze było to drugie jak zobaczyłam serce
        dziecka! Coś nieprawdopodobnego- wtedy dociera dopiero co to znaczy
        nosić w sobie drugie życiesmile Następne USG teraz mam 22 kwietnia i
        wreszcie zobacze dziecko swoje ( bo na razie jakąś tylko kreseczkesmile
        Mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze i oczywiście sie pochwale!
        Kobietki chwalcie się swoimi przezyciami - pierwszymi wrazeniami- co
        czujecie! To jest piekne! Pozdrawiam gorąco
    • bartosz211 Re: Październik 2008 06.04.08, 14:12
      o widze ze duzo mamus ma usg na 15 kwietnia , ja ide 14 i tez juz
      bardzo to przezywam , dobrze ze tu jestescie , dam znac oczywiscie
      zaraz po , czyli wieczorkiem .
      pozdro
      mama Bartoszka
      • anulka0as Re: Październik 2008 06.04.08, 20:18
        dzieki dziewczynki, jedyne co mnie martwilo to to ze beda blizniaki,
        nie mamyw rodzinie, ale roznie to bywa i jeszcze moja mama ciagle
        gadala ze ahh jak by byly blizniaki to fajnie za jednym razem , ehh
        no dzieki chyba wole pierw jednosmile no ale pani szukala nie ma
        wiecejsmile tylko jedna śliczna niunia, machala raczkamismile)

Czarna kotka a ty na kiedy masz usg, przypomnij bo niepamietam, w
        ktorym ty tygodniu juzsmile ja 13 a i mam na 20 maja nastepne usg to
        bedziejakos 19 20 tydziensmile
        • a02091980 Re: Październik 2008 07.04.08, 14:18
          witam dołączę do was, termin mam na połowę października. jutro zaczynam 13sty
          tydzień smile
    • j04nn4 w końcu znalazłam to co szulałam forum pazdziernik 07.04.08, 17:11
      2008 Witam, mam na imię Asia, ja także mam termin na 16-10-2008. To
      moja druga ciąża, pierwszą córeczkę urodziłam lipiec 2005. Cieszę
      się, że znalazłam to forum, bo zawsze łatwiej i milej popisać z kimś
      kto jest na tym samym etapie. Zyczę wam wszystkim zdrowia i dobrego
      samopoczucia POzdrawiam Asia i Majunia i brzusio.
      • anulka0as witam witam:) 07.04.08, 17:28
        Witam was gorąco dziewczynki, a02091980 i j04nn4 Asie smile ja mam
        termin na 11 teraz jakos 13 tydz i dwa dnismile to podobnie podobniesmile
        a02091980 moze powiesz jak masz na imie bedzie łatwiejsmile
        Cos ucichlo nasze forum na dniach, mamy liste pierwszego dnia
        ostatniej miesiaczki tak dziewczynki tu licza, ostatnia lista jest
        28.03 mozecie sobie spojrzecsmile
        • darkym Re: witam witam:) 07.04.08, 21:23
          Witam smile
          Dolanczam sie do Was dziewczynki- po dlugimch staraniach udalo
          sie smile
          termin mam na 26 października smile
          • a02091980 Re: witam witam:) 07.04.08, 22:23
            jestem Aneta smile
            to moja pierwsza ciąża. z wyliczeń miesiączki wychodzi jutro 13 tydzień jak
            pisałam, z usg wychodzi zaś że dzidzia jest o 10 dni starsza... ale wiadomo
            POMIARY smile)))
            • tuneczek Re: witam witam:) 08.04.08, 10:53
              Proponuję, aby post z lista nazwac może lista, to wtedy łatwiej
              będzie szukac.

Mieszkam w Szczecinie - a u nas dzisiaj jak pisza największa awaria
              od II wojny światowej, prawie w całym mieście nie ma prądu i wody, i
              dużo sniegu leży - zima wróciłasmile

Jak tam wasze brzuszki? rosną? u mnie w zeszłym tygodniu wogóle
              jeszcze nie było widac, i nagle wyskoczył mi brzuszek, ale to druga
              ciąża, a jak mówią następną ciążę wcześniej widac smile
              • czarna_kota Re: witam witam:) 08.04.08, 13:05
                Wiam!
                Cos ostatnio sie zaniedbalam z forum, ale juz jestemsmile
                U mnie 14. tydzien a usg mam dopiero 30.04. Nie moge sie doczekac!!
                Jesli chodzi o brzuszek, to moj rosnie. Juz wiekszosci spodni nie
                moge nosic! U mnie zdecydowanie sie potwierdza, ze w drugiej ciazy
                szybciej widac!!
                Pozdrawiam!
                • j04nn4 brzuszki w drugiej ciązy 08.04.08, 19:21
                  Tak tak zgadzam się w pierwszej ciąży brzusio było widać dopiero
                  około 24 tygodnia teraz niebawem będzie 13 tydzień a ja tylko jedne
                  spodnie wciskam mimo, że jak rarazie schudłam 3 kilo. Brzuszek jest
                  zaokrąglony. I strasznie strasznie mnie bolą plecy, no ale byle do
                  wiosny bo oszaleje pozdrawiam was Asia Majunia i Brzusio.
                  • a02091980 Re: brzuszki w pierwszej ciązy 09.04.08, 07:26
                    przytyłam kilo, nie wymiotuję więc nie mam jak chudnąć. brzuszek wydęty więc
                    spodni nie dopinam. dla postronnego pewnie trochę przytyłam dla mnie już widać...
                    wczoraj byłam u mojej ginekolog i pytała się czy zaczynam mieć problemy ze
                    spodniami bo dzidzia rośnie.
                    • darkym Re: brzuszki w pierwszej ciązy 09.04.08, 18:01
                      ja jestem w pierwszej ciąży 11 tydzien i juz widac brzuszek - juz
                      praktycznie nie nosze spodni z przed ciazy bo wydaje mi sie ze
                      obciskaja brzuch wiec kupilam juz sobie takie z gumka i czuje sie o
                      wiele bardziej kofortowo wink
                      • filmonrob3 Re: brzuszki w pierwszej ciązy 09.04.08, 18:10
                        witam ja skończyłam 15 i to moja trzecia ciąża brzuch już jest i to
                        jak dla mnie to duży ;;;;;;;; a i wczoraj coś poczułam i to na pewno
                        to nie gazy i inne tam tylko naprawde dzidzia czytalam że w trzeciej
                        ciąży to jest możliwesmile
          • emi28 Re: witam witam:) 16.04.08, 16:13
            Witam. jestem mamą siedmiolatka, 28 października dołączy do nas
            kolejny maluch - w tej chwili 12tc,3d. Od sieódmego tygodnia mam
            potworne mdłości 24 h na dobe i wymioty. Koszmar. Mimo o brzuszek
            juz jest widoczny-ledwo ledwo, ale jest. Miesczę się jeszcze w
            ciuchy. Dwa tygodnie spędziłam leżąc plackiem w szpitalu z powodu
            krwiaka i związanych z nim krwawien. W tej chwili jest ok-krwiak się
            wchłonął, mam się oszczędzac-zwolnienie pewnie już do końca
            ciąży.Pozdrawiam ciepło wszystkie październikówki-spokojnej ciążysmile
          • magdula77 Re: witam witam:) 28.04.08, 15:25
            cześć wszystkim szczęściarom! Dołączam do grona październikowych
            mam - termin mam na 19.10. [15tc]

Dziś pierwszy dzień w ciążowych spodniach, chyba przesadziłam i
            kupiłam za duże - albo depczę nogawki albo muszę je podciągnąć pod
            biust wink No ale mi chociaż luźno i mogę swobodnie siedzieć.

miło Was poznac, pozdr. magdula
            • anulka0as Re: witam witam:) 28.04.08, 18:09
              hej dziewczynki, troszke mnie tu niebylo bo jestem zajeta... szukam
              sukienki bo za miesiac biore slub (o matko chyba na dniach do mnie
              dotarlotongue_out ) chodzi o to ze puerw mialo byc skromnie bez przyjecia
              jedynie obiad dla najblizszych myslalam o jakiejs wieczorowej
              sukience ( bierzemy teraz cywilny ) no ale ze to nigdy nic nie
              wiadomo z moim narzeczonym no i sala juz zarezerwowana bedzie 40
              osob a ostatnio stwierdzil ze chce wypozyczyc jakies fajne auto do
              slubu no i chcialabym zauwazyc ze z tego wszytskiego robi sie
              normalne wesele wiec ja musze miec normalna sukienke ehh mowie wam
              dziewczynki glowa peka
              Dziewczynki ale wam fajnie ze macie termini z siostrami ale
              dziadkowie beda mieli urwanie glowy jak na wakacje bedziecie
              podrzucacsmile) fajnie serdecznie gratulujesmile
              • myszka028 Re: witam witam:) 28.04.08, 19:15
                anulka gratulacje, ale nie przemeczaj sie zbytnio.
                ja ostatnio narzekam na bol w kregoslupie jak za duzo pochodze, ale
                na szczescie ide w czwartek do lekarza to mu to wszytsko powiem,a
                jak wy sie miewacie?? dotleniacie sie na tej pieknej pogodzie??
                pozdrawiam
                marta
                • anecc Re: witam witam:) 29.04.08, 11:39
                  Witajcie dziewczyny!Moje chorubsko tak sie rozpanoszylo,ze przez
                  pare dni nie bylam w stanie usiasc przed komputerem.Po kilku
                  nieprzespanych nocach(z powodu kaszlu) doszlam do wniosku,ze jednak
                  domowymi sposobami sobie nie poradze i powloklam sie do
                  lekarza.Chyba nie bylo dobrze,bo dostalam antybiotyk,a nie
                  paracetamol(w Anglii uznawanay za lek na wszystko).Teraz mimo
                  zapewnien lekarza zamartwiam sie o Malenstwo.Usg dopiero za
                  miesiac.Jutro mam badania krwi i spotkanie z polozna,wiec moze ona
                  mnie troszke uspokoi?Oscis,szkoda ze szanse na spotkanie nam
                  zmalaly,rzeczywiscie mialybysmy spory kawalek.Wlasnie zdalam sobie
                  sprawe,ze mam szczescie do fajnych ludzi z tamtych okolicsmile
                  Filmonrobku,jak tam kulka?Nic nie piszesz,mam nadzieje,ze
                  pozbyliscie sie jej w sposob naturalny?Anulka,nic sie nie martw.Na
                  pewno wszystko super sie uda i za miesiac opowiesz nam jak super
                  bylo!Znalazlas juz cos w kwestii sukienki?Czesc Magdula!Za duzymi
                  spodniami sie nie przejmuj,bo ju za niedlugo pewnie okaza sie
                  dobre.Ja juz nie moge sie doczekac kiedy pojawi mi sie jakis
                  brzuszek.To juz 17 tydzien i ciagle plaskawo,wiec chodze w moich
                  dzinsach,ale pocieszam sie,ze tym razem bede w zaawansowanej ciazy
                  latem,wiec w koncu bedzie widac...Dziewczyny pozdrawiam
                  cieplo.Milego wtorku!
                  • anecc Re: witam witam:) 30.04.08, 19:00
                    Wiesz Oscis zanim lekarz przepisal mi ten antybiotyk(amoxicillin),to
                    chyba trzy razy go pytalam o ewentualny wplyw na
                    Malenstwo.Zapewnial,ze ten lek jest bezpiczny,wiec tego sie
                    trzymam.No i musze przyznac juz jest lepiej.W nocy jeszcze
                    kaszle,ale w dzien funkcjonuje normalnie.A dzisiaj jestem dodatkowo
                    uskrzydlona po wizycie u poloznej,bo wyniki poprzednich badan krwi
                    okazaly sie idealne,a na dodatek ku mojemu zaskoczeniu moglam
                    posluchac sobie bicia serduszka Malenstwa-bilo slicznie!Szkoda,ze na
                    usg musze jeszcze czekac...Trudno,uzbroje sie w
                    cierpliwosc.Teraz,nawet mimo deszczu za oknem jestem pelna
                    optymizmu.Czego i Wam dziewczyny zycze!Pozdrawiam cieplo!
    • agawka2 Re: Październik 2008 10.04.08, 08:47
      No to i ja dołączam do grona termin na 27.10.08, to druga ciąża, wystarana i
      wyczekana przez pół roku, póki co czuję się fatalnie, schudłam 4 kilo i ciągle
      jestem zmęczona, mam nadzieję, że to minie niebawem, pozdrawiam
      • vivianna_82 Re: Październik 2008 10.04.08, 09:42
        Witaj Agawka!
        mamy ten sam termin! ja tez mam na 26-27.10 (zalezy od kalkulatorka) a OM była
        20.01. Ale ja czuję się dobrze, żadnych negatywnych dolegliwości, nic...
        normalnie jakbym nie była w ciąży...ale juz 2 usg to potwierdzaja wink jedyne co,
        to nieco szybciej się męczę...
        • a02091980 Re: Październik 2008 10.04.08, 10:25
          vivianna u mnie to samo. samopoczucie oki jedynie bardziej zmęczona jestem.
          staram się też teraz dużo ćwiczyć żeby zbytnio nie przybrać na wadze ( bo na
          początku nie wymiotowałam, nie chudłam)
          • maciejka_majowa Re: Październik 2008 10.04.08, 11:26
            W pierwszej ciąży praktycznie zadnych dolegliwości, jedynie brzuch
            mnie pobolewał. Wszystko znosiłam rewelacyjnie, ubrania swoje
            nosiłam do 5 mca. Teraz jest zupełnie inaczej, wymioty rano i
            wieczorem, krew z nosa, ogólnie samopoczucie kiepskie, żęczenie. Mam
            nadzieję, że to szybko minie, termin mam na 25-26.10,
            najprawdopodobniej będe miała cc, ponieważ mam spora torbiel na
            jajniku, 21.04 mam usg, więc dokładnie zobaczę swoje szczęście.
            Pozdrawiam
            • a02091980 Re: Październik 2008 10.04.08, 12:04
              czy wy już kupujecie spodnie ciążowe??? inne moje cichy są oki, ale wszystkie
              spodnie w zasadzie miałam takie na teraz... i jak mi troszkę brzuch wywaliło to
              niestety się nie dopinam...
              jak sobie z tym radzicie?
              • oscis1 Re: Październik 2008 10.04.08, 13:33
                U mnie 16tydz.4dni,zero ruchowsad a w pierwszej juz je czulam w tym
                czasie.CZuje sie super,zeby nie usg ktore ukazywalo dzidziolka nie
                wierzylabym ze jestem w ciazy.Spodnie jak narazie pasuja i spokojnie
                sie dopinam.Ciuszki nosze jak narazie normalnie,nie ciazowe,gdyz
                jakbym ubrala tunike to by optycznie brzuch wydawal sie wiekszy.Z
                takimi cuzskami wstrzymam sie do czerwca,a jak teraz ubieram moje
                bluzy to brzucha nie widac.CHoc bez niczego jest juz widoczny.
                Pozdrawiam
                • paulinka-1986 Re: Październik 2008 10.04.08, 16:13
                  Witam serdecznie wszystkie brzuszkowe mamusie i z wielka radością do
                  Was dołączam smile)) Termin na 17 października, dzidzia rośnie
                  ślicznie ale póki co mieszcze się w swoje ubrania, mimo że brzuszek
                  już widać. Od początku ciąży schudłam 8 kg choć nie wymiotowałam,
                  poprostu nie miałam apetytu i towarzyszyły mi ciągłe mdłości. No ale
                  już jest lepiej, dziś zaczynamy 13 tydzień. Pozdrawiam ;-*
                  • netek22 Re: Październik 2008 10.04.08, 19:25
                    witam przyszle mamusie, ja mam termin na 7 pazdziernika obecnie 14
                    tydzien. jutro ide na usg i bardzo sie boje.czulam sie dobrze,
                    czasami wieczorami mdlosci ale krotko i chudne a przeciez powinno
                    byc odwrotnie. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka