limmar 18.03.08, 23:04 Pewnie mało tu takich mam, ale poproszę o Wasze doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziowy1 Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 08:13 Hej! Ja właśnie jestem w 11 tc - ciąża trzecia. I....... ciągle myślę jak to będzie. Na początku byłam w szoku - oczywiście nie była to planowana ciąża, ale teraz jest już ok. Mam dwie córeczki 11 i 7 lat. Tak więc trochę już wszystko "za mną". Mam 33 lata, studiuję zaocznie, pracuję i w pażdzierniku będę znowu mamą. Co do objawów to mam "tylko": wielki apetyt, senność, i spory jak na tak wczesną ciążę brzuszek. Generealnie mam lekką nadwagę i pomimo mojego apetytu nic jeszcze nie przytyłam. Wracając do objawów to martwi mnie to, że nie mam mdłości - gdzieś kiedyś wyczytałam, że jak nie ma mdłości to znaczy, że z ciążą coś jest nie tak. Lekarz mówi, że jest ok - w 8tc byłam na USG i widziałam małą fasolkę 2 cm, i bijące serduszko. Mam nadzieję, że dzidzia będzie zdrowa. Pozdrawiam i chętnie sobie pogadam z kimś w podobnej sytuacji. Aha jestem z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 08:34 U mnie dopiero cichutkie plany, ale chciałabym wiedzieć co mnie ewentualnie może czekać, no i ten poród czy są szanse że jednak 3 jest łatwiejszy niż 1, mój 2 poród to był pikuś Co do nudności, w 1 ciąży nie miałam a wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.banasiak Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 08:46 Hej 3 ciąża, 20 tydz. Ja odstęp pomiędzy dzieciakami jeszcze większy Starszy synuś ma 17 lat, młodszy 15. Ja 36. Ja mdłości nie miałam w żadnej ciąży- i szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę taki wymysł, że z dzidzią jest coś nie tak. ewcik Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 09:17 witam, wiesz ja gdziesz to tak przlotem przeczytałam i wiesz jak jest od razu wszystko się przykłada do siebie... nie spędza mi to snu z powiek, ale w słabszych momentach....wiesz jak jest. Generalnie staram się myśleć pozytywnie. USG wyszło idealnie na wiek ciąży i jest super. Już zaczynam oglądać na allegro wózki, łóżeczki itd. Co prawda boję się troszeczkę porodu...Pierwszy był super od momentu przyjazdu do szpital miałam po 2,5 godz. córcię na brzuchu. Drugi gorzej 10 godzin ( wcześniak z 36 tc ale to zupełnie inna historia)a teraz no zobaczymy niby wiem czego się spodziewać...moj mąż był przy obu i teraz też będzie. Piszcie co u Was. I bardzo mnie ciekawi jak Twoje Ewo otoczenie przyjęło wiadimośc o twojej trzeciej ciąży...bo u mnie jest różnie i generalnie widze że tzecie dziecko dla niektórych to jest jakiś kosmos i ( sama nie wiem jak to nazwać).....pozdrawiam gorąco i Świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
maniadziunia Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 09:53 Witam Bardzo cieszy mnie ten wątek, mam 30 lat i dwie piękne córeczki. Pierwsza ciąża bez mdłości wszystko z dzidzią ok poród od momentu odejścia wód do położenia dzidzi na brzuszku 5 godzin druga faza 20 min, druga ciąża wymioty przez pierwsze 3 tyg. później ok, drugi poród bez odejścia wód, zaczęło się od skurczy wszystko trwało 3 godziny. Teraz myślimy z mężem o trzecim dzidziusiu i kto wie jak będzie dalej Nie rozumiem podejścia ludzi którzy dziwią się na decyzję o trzecim maluchu, generalnie w Polsce( choć baaardzo powoli się to zmienia) duża rodzina to patologia i samo zło, a na zachodzie jest na odwrót: im więcej dzieci tym status rodziny wyższy. Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamy w trzeciej ciąży i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 13:23 A czwarte może być? U mnie kazda ciąża była inna:pierwsza z problemami i urodziłam hipotroficznego wczesniaka,druga-zero problemów,kilka razy miałam tylko mdłości i to przewaznie jak "U baną"jechałam,trzecia ciąża w miarę spoko,bez mdłości,poza epizodem z upadkiem ze schodów i pessara pod koniec,nie było źle.I teraz znowu problemy-dziecko za małe,szyjka się skraca,pessar i nakaz leżenia. Dla pocieszenia Ci powiem,że trzeci poród był lżejszy niż drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
carri Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 11:54 Ja dopiero jestem w 2-giej ciąży, ale zawsze chciałam mieć troje dzieci. Liczyłam na bliźniaki, ale się nie udało, więc pewnie za jakiś czas będę się zastanawiała nad kolejnym potomkiem. Boję się tylko, że nie będzie mi się chciało znów przechodzić wszystkich tych dolegliwości ciążowych (choć ogólnie czuję się dobrze, mdłości nie mam), wyrzeczeń jedzeniowych itd. I nie ukrywam, że już teraz boję się, jak będę wyglądała po drugim dziecku, a co dopiero po trzecim. Choć znam dziewczyny, które wspaniale wracają do "stanu wyjściowego". Pewnie jeśli trafi mi się teraz drugi chłopak, to będę miała większą motywację, żeby urozmaicić sobie płciowo potomstwo Trzymam za Was wszystkie kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 13:08 Trzy ciąże za mną, pierwsza terminowa, poród ciężki sn [10 lat temu]. Druga normalna, ale poród w 28 t.c. sn, mały żyje i ma się całkiem dobrze [5 lat temu], trzecia z konfliktem serologicznym, narastającymi przeciwciałami i tygodniami w szpitalu rozwiązana przez cc w 34 tc [rok temu]. Czyli dzieci troje, porodów 3, a każde doświadczenie diametralnie inne. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
3-aga-w Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 13:13 Dołączę do Waszego grona. Mam dwóch chłopców 9 lat (starszy) oraz 13 miesięcy (młodszy). Obecnie jestem w 30 tc (planowałam ciąże ale trochę później). Oczekiwałam że będzie to fajny, łatwy i przyjemny kolejny poród sn a tutaj na USG okazuje się że maleństwo jest ułożone w poprzek i czeka mnie cc. Podobno jest to sytuacja normalna u "wieloródek". Mieliśmy z męzem chęć na dziewczynkę lecz do dzisiejszego dnia nie wiadomo co będzie (nie widać na USG). Więc powoli kupuję ciuszki też różowe bo ciągle mam nadzieję a po chłopakach to mam. A odnośnie wagi w ciąży to przy każdej "tyję" po 30 kg ale mnie to nie martwi bo w ciągu 3 m-cy po porodzie gubię wiec mam nadzieję że obecnie też tak będzie (na razie 20kg). Pozdrawiam wszystkie "potrójne mamy" bo mało nas Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 13:54 Potrójne mamy spotykają się na forach: trójkowo i rodziny wielodzietne z wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
hanti czwarta może być ?? 19.03.08, 13:54 to dopiero początek (12 tc) ale strasznie chcieliśmy tego dzieciątka ) ciąże mam niełatwe, bo żadnej nie donosiłam pomimo ogromnych starań, ale za każdym razem mam nadzieję ze tym razem sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Hanti 19.03.08, 14:19 Witaj w klubie Przeczytaj sobie mój post powyżej Dużo mamy wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
asia889 Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 15:52 To i ja się dopiszę. Teraz to moja trzecia ciąża 12 tc i niestety tradycyjne jak dla mnie mdłości i zmęczenie. Nic jeszcze nie przytyłam. Mój gin złożył mi gratulacje i stwierdził, że po porodzie będę miała hardcore, do najstarsze bedą mieć 5,5 roku a dziecię będzie czwarte . Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 16:41 mam 2 córeczki marzy mi się trzecie najlepiej synek ale tak naprawde obawiam się reakcji rodziny i innych pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania40000 Re: Trzeci poród, trzecia ciąża? 19.03.08, 19:17 Witajcie!ja jestem juz po terminie mialam na 14 marca.Mam dwoch synów 7,5 i 4,5 roku teraz czekamy na ALEKSANDRE mielismy nadzieje ze na swieta bedzie z nami ale niestety dziś byłam na trzeciej juz aminoskopi i nic wszystko jest juz gotowe do porodu niestety Ola sie nie spieszy.Lekarz powiedział ,że poród może zaczać sie za godzine a może też i za tydzień,więc już zgłupialam.1 poród miałam trzy tygodnie przed terminem zaczął sie odejściem wód po 10 godzinach urodziłam,2-trzy dni po terminie zaczął sie skurczami,pózniej przebijali mi pęchez wod płodowych i po 7 godzinach urodziłam.Jak bedzie tym razem napewno napisze!U nas rodzina zareagowała bardzo pozytywnie na trzecie dziecko.POZDRAWIAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś