Dodaj do ulubionych

Kwas foliowy

11.09.08, 11:43
Dziewczyny mam pytanie odnosnie kwasu foliowego ktory kobieta
powinna pic w ciazy...Czy jezeli jestem poczatek 3-4tyg to juz
powinnam go brac??Gdzie go mozna kupic i w jakich ilosciach sie go
pije????I czy jezeli lekarz mi nic o tym nie powiedzial,ze mam pic
to jak zaczne to nie zaszkodze sobie i fasolce??Wizyte mam za dwa t
yg wiec nie mam jak i kogo sie zapytacsmile

P.S wie moze jak ten kwas sie nazywa po Niemiecku??
Obserwuj wątek
    • alicja0000 Re: Kwas foliowy 11.09.08, 11:51
      starania.net/viewtopic.php?p=25765
      • kasia1648 Re: Kwas foliowy 11.09.08, 11:58
        Dzieki za odpowiedz.Postaram sie dzis jeszcze go kupicsmile
    • charlie_12 Re: Kwas foliowy 11.09.08, 11:53
      Nie wiem jak jest po Niemiecku ale nazwa którą powinni znać w każdej
      aptece to "Acidum folicum". Poza tym nie spotkałam się z kwasem
      foliowym w formie płynnej tylko w małych łatwoprzełykalnych
      tabletkach. Co do brania, to raczej nie zaszkodzi jak zaczniesz go
      brać. Niektórzy lekarz zalecają branie kwasu na parę miesięcy przed
      ciążą i oczywiście przez cały pierwszy trymestr.
    • vivianna_82 Re: Kwas foliowy 11.09.08, 18:18
      nie zaszkodzisz na pewno, kwas często bierze się juz przy staraniach, albo
      planowaniu ciąży...
      Acidum folicum, czyli z łaciny - w Niemczech też powinni "załapać" o co chodzi.
      Raczej się go lyka a nie pije - tzn w formie tabletek zazwyczaj jest. Dzienna
      dawka to 0,4mg/dzień. Takie zazwyczaj są te tabletki,więc 1 tabletka dziennie.
      Obowiązkowo w pierwszym trymestrze, ale np mój lekarz kazal brać przez calą
      ciąże i biore do tej pory...
      • gos85 Re: Kwas foliowy 12.09.08, 15:04
        kwas foliowy nalezy brac rowniez w tzw. okresie rozrodczym, czyli praktycznie pół życiasmile
        ja mam zamiar brac cala ciaze i jeszcze pozniej...smile
        • kasia1648 Re: Kwas foliowy 12.09.08, 21:33
          Masz racje.Ja wczoraj bylam w aptece.(mieszkam w Niemczech)Tu samego
          kwasu foliowego nie mozna kupic,jezeli kobieta szuka tych witamin
          odrazu dostaje pelen zestaw(wszystkie witaminy potrzebne w ciazy).Ja
          wczoraj kupilam zestaw witamin do 3 miesiaca,a po trzecim miesiacu
          musze sie zglosic po kolejne witaminy potrzebne od 3 miesiaca do
          konca ciazy...ale nie narzekam biore to dla mojej dzidzi zeby byla
          zdrowasmile...
          • annajustyna Re: Kwas foliowy 13.09.08, 10:12
            Idz do niemeickiego gina, niech Ci przepisze Folio forte, 60 tabletek kosztuje
            8-9 e, Folsäure (nazwa niemeicka) nalezy brac 3-4 miesiace przez zajsciem w
            ciaze (tak byloby idealnie), czyli ja powinnam juz brac ponad rok, ale robie
            üprzerwy, bo mnie to denerwujesmile))
            • kasia1648 Re: Kwas foliowy 13.09.08, 12:07
              Ja przed ciaza nic nie bralam...zreszta my z mezem w zeszlym
              miesiacu postanowilismy ze chcemy miec dzidziusia i za pierwszym
              razem sie udalo...teraz biore tabletki Femibion800(30 tabletek
              kosztuje 16,50 ten zestaw co ja mam jest do 3 miesiaca,a pozniej
              czyli od 3 miesiaca do konca ciazy Femibion400) W tych tabletkach
              jest wszystko co potrzebne...
              • annajustyna Re: Kwas foliowy 13.09.08, 12:31
                Moj gin twierdzi, ze to wyciaganie pieniedzy i daje mi Folio (kw. foliowy +
                jod). Zapytaj lekarza pzy okazji, bo taniej wychodzi (teraz sprawdzilam: to nie
                60, a 120 tabletek). A ze nic nie bralas, to tez nie szkodzi, bo w sumie kwas
                jest w pozywieniu, bierz teraz, bo to wazne. Tak sobie mysle, ze jak nam z
                dzidzia nie wyjdzie, to co? Mam brac te tabletki do konca zycia?tongue_out. Serdecznie
                pozdrawaim i powodzenia!
                • kasia1648 Re: Kwas foliowy 13.09.08, 12:57
                  Dla nas to nie gra roli czy kosztuje 16e czy 8e.Wazne zeby byly
                  dobre.Ja mam w tym tez kwas foliowy,jod chyba 7 witamin i jakies
                  jeszcze dodatkowe ale nie wiem jak to sie nazywa po polsku.W sumie
                  wiesz co ci powiem ja nie rozumiem troche osob ktore przed ciaza
                  biora tabletki itd.Ja nie bralam nic i jest dobrze.Wedlug mnie
                  kobieta ktora bierze tabletki przed ciaza bardziej sie psychicznie
                  nastawia i czesto to nie wychodzi.My trafilismy na 4 dni przed
                  okresem za pierwszym razem do lekarza poszlam nie przed staraniami
                  tylko po jak juz sie okazalo ze dzidzia bedzie(teraz jestem w
                  czwartym tyg ciazy, u lekarza bylam dwa tyg temu poniewaz mialam
                  objawy zapalenia na dole)a ty dlugo sie starasz o dziecko?ile juz te
                  tabletki bierzesz?
                  • annajustyna Re: Kwas foliowy 13.09.08, 14:01
                    Tabletki biore z przerwami od paru lat, w sumie nie zaszkodzismile)). A te drozsze
                    wcale nie sa lepsze, sa po prostu bardziej fikusnewink. Nie staralismy sie jak
                    wariaci non stop o dziecko, bo wciaz mialam niepewna sytuacje zawodowa (nie
                    wyobrazam sobie zajsc w ciaze, majac w perspektywie bezrobocie).
                    • kasia1648 Re: Kwas foliowy 13.09.08, 14:07
                      Mi to obijetne z tymi tabletkami byle byly dobre...No ja tez bym nie
                      chciala zajsc i myslac czy bedzie za co zyc...naszczescie ten
                      problem nas nie dotyczy wiec nie mam sie o co martwicsmileMy jestesmy
                      rok po slubie i dopiero teraz sie zedecydowalismy i sie udalo...A od
                      ilu miesiecy sie staracie ale tak zeby dzidzia byla(chodzi mi o ten
                      okres co teraz jest)
                      • annajustyna Re: Kwas foliowy 13.09.08, 14:44
                        Staralismy sie az dwa cykletongue_out. Potem znow bylam w "ogniu" rekrutacyjnym, wiec
                        dalismy spokoj. U nas nie chodzi o finanse, chodzi o moja przyszlosc zawodowa
                        (zaznaczam, ze zadna kariere, po prostu o ciekawa, satysfakcjonujaca prace,
                        pozwalajaca na samorealizacje; placa moja i tak jest nedzna, bo to budzetowka).
                        Jestesmy 3 lata po slubie.
                        • kasia1648 Re: Kwas foliowy 13.09.08, 15:04
                          A ty mieszkasz w Polsce czy tez w Niemczech?A teraz sie staracie czy
                          narazie odlozyliscie na bok?
                          • annajustyna Re: Kwas foliowy 13.09.08, 15:38
                            Mieszkamy w Bawarii. Mamy zamiar ostro sie wziac do roboty od tego cykluwink.
                            • kasia1648 Re: Kwas foliowy 13.09.08, 15:41
                              A to zycze oby sie udalo za pierwszym razem tak jak namsmile
                • memphis90 Re: Kwas foliowy 14.09.08, 11:42
                  ak sobie mysle, ze jak nam z
                  > dzidzia nie wyjdzie, to co? Mam brac te tabletki do konca zycia?tongue_out.

No generalnie zalecenia są takie, że kobieta w wieku rozrodczym powinna stale
                  brać kwas foliowy. Po prostu w diecie jest go zbyt mało i mało która z nas
                  odzywia się tak, żeby pokrywać dzienne zapotrzebowanie na ten związek. W
                  niektórych krajach (np. Szwecji) kwas foliowy dodawany jest do mąki i wszystkich
                  produktów mącznych- właśnie dlatego, żeby zminimalizować ryzyko wad układu
                  nerwowego.
                  • annajustyna Re: Kwas foliowy 14.09.08, 11:55
                    Aha, no to bede go brac, bo w sumie nic nie tracetongue_out.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka