asis Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 23.10.03, 00:18 Bede mama z Wieliczki, moze byc? asis 21 tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 23.10.03, 08:55 pewnie, że moze!!!! Ja mam na imię Magda, jestem z Krakowa a moja dzidzia ma 10 tygodni! Odpowiedz Link Zgłoś
anulkaks Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 23.10.03, 09:47 Witaj! Mam na imie Ania, jestem mama prawie dwulatka-lobuza Jasia i przyszla mama dzidzi o nieznanej dotad plci Mieszkamy w Krowodrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 23.10.03, 09:53 Witam! No proszę "Z Krowodrzy"- moze jesteśmy sąsiadkami, bo ja też mieszkam w tej dzielnicy!! To moja pierwsza ciąża, mam termin na 22 maja 2004. Strasznie cieszę się , ze się odezwałaś Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.10.03, 13:16 Jestem w 22 tyg. , z okolic Nowej Huty! Gdzie chcecie rodzić w Krakowie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.10.03, 13:34 Ja jestem już prawie jedną noga w 11 tygodniu (zaczyna się w poniedziałek)i bedę rodziła w Narutowiczu, ze względu na lekarza który mnie prowadzi-pracuje tam i ze względu na to że mam tam wśród personelu rodzinę więc bedę się czuła pewniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.10.03, 14:02 Witajcie kobiety! Jestem mamą 2-letniej Zuzanki i maleństwa (obecnie wielkości ludzika od lego). Jestem w 10 tygodniu, termin mam na 26 maja i też(tak jak Magda) będę rodzić w Narutowiczu (też ze wzgledu na lekarza). Mieszkam w centrum (przecznica z Karmalickiej). Pozdrawiam was cieplutko- Alex Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.10.03, 14:12 Cześć Alex! A do jakiego lekarza chodzisz- moze chodzimy do tego samego...... A co do miejsca zamieszkana to jesteśmy prawie sąsiadkami bo ja mieszkam na Królewskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się!-do gdakor 31.10.03, 12:28 Hej, przepraszam, że dopiero teraz odpisuje ale nie zaglądam już tutaj codziennie. Moim lekarzem prowadzącym jest Sowiński, który jest super. Ciekawa jestem czy chodzisz do niego. Fajnie, że mieszkasz tak niedaleko, bo bedziemy mogły chodzic razem na spacery jak nasze dzieciaki już sie urodzą...Pozdrawiam - Alex Odpowiedz Link Zgłoś
todzio1 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 10:37 Mozesz zdradzic, jaki lekarz? Tez sie wybieram do narutowicza, tylko nie wiem, czy dobrze wybralam, bo wszyscy polecaja tylko Zeromskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
agaa100 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.10.03, 21:42 Witam Was bardzo serdecznie !!! Mam na imię Agnieszka, mieszkam w Nowej Hucie. Jestem mamą 2,5 letniej córeczki i 19-tygodniowego Maluszka ... Izunię rodziłam w szpitalu Rydygiera - odczucia jak najbardziej pozytywne. Ale drugi raz pewnie zdecyduję się na Żeromskiego - słyszałam dużo dobrego o tym szpitalu, bardzo się zmienił w ciągu ostatnich lat (dwie moje koleżanki już niedługo go "przetestują" - a wtedy na pewno dam Wam znać ...) pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.10.03, 22:07 Cześc! Mam na imię Justyna i noszę pod serduchem 19 tyg. maleństwo. Mieszkam na Lea, więc też Krowodrza. Jeszcze nie wiem gdzie będę rodzić. Myślę o Ujastku i tylko tam mogę mieć jakieś "poparcie". W przyszłym miesiacu idę na L-4 więc pośiwęce ten czas na "zwiedzanie " porodówek. No i trzeba iść do jakiejś szkoły rodzenia. Podobno najlepiej chodzić do szkoły pod patronatem szpitala w którtm będzie się rodzić, więc nie mam duzo czasu na podjecie decyzji. Pozdrawiam Krakowianki i ich maleństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
anulkaks Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 25.10.03, 13:22 Hej! ja jestem w 17 tygodniu i tez mieszkam na Lea!!!Wiec we trojke jestesmy prawie sasiadkami A pierwszego synka rodzilam w Ujastku i moge sporo opowiedziec....Teraz waham sie miedzy Rydygierem, Zeromskim i ewentualnie Galla... pozdrawiam!Ania Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka_sb Re: DO ANULKAS 05.11.03, 13:28 kochana, co mozesz na temat Ujastka powiedziec ? Ja jestem w 17-tym tyg. ciazy i planuje tam rodzic... napisz co mozesz i czemu drugi raz nie chcesz tam rodzic ??? z gory wielkie dzieki pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 27.10.03, 11:32 Będę mamą z okolic Nowej Huty, nie wiem gdzie do szkoły rodzenia? a chyba już powinnam (23 tydz.) ?! Jeśli już zrobiłaś rekonesans to bardzo proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 25.10.03, 11:30 Też jestem z Krakowa, mieszkam w Płaszowie, przy samych Bagrach. Termina mam na 23 stycznia (to mój trzeci maluszek). W domu jeszcze Kinga (4 latka ) i Mateusz (3 latka). Ja też zamierzam rodzić w Ujastku, byłam tam na założenie szwu na szyjkę macicy w sierpniu i było fajnie. pokoje 2 osobowe, klimatyzacja, jedzenie takie sobie (jak dla mnie trochę za mało na śniadanie i kolację i nie zawsze doprawione zupy na obiad) W każdym pokoju prysznic i toaleta, nie trzeba nigdzie łazić po korytarzu (jak to jest w państwowych szpitalach). Ogólnie myślę, że szpital jest godny polecenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 25.10.03, 14:38 Ciesze się że będę miała koleżanki po sąsiedzku. Pewnie spotkamy sie w Jordanie lub Polewce. Co do Ujastka to niestety w 2001 r. były jego podrygi i funkcjonowanie było lekko powiedziawszy nieudolne. wtedy lekarz był pod telefonem, teraz dwóch jest stale na dyżurze. Mocne całuski dla mamusiek i ich najdroższych brzuszków! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 26.10.03, 11:02 Hej a ja mam na imię Magda, nasz maluszek ma 23 tyg. Mieszkam na Kurdwanowie - daleko od Was wszystkich... Chciałabym rodzić w Narutowiczu - termin 26 luty Pozdrawiam wszystkie rodzinki małe i duże M. Odpowiedz Link Zgłoś
caillou Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 27.10.03, 21:45 Jestem prawie potrójną mamą z Woli Duchackiej. Obecnie jestem w 37 tyg. Moje dzieciaczki mają: Dominik-3,9, Mateusz- 2,3, w brzuszku (według doktorka na 100%)również chłopaczek- Krzyś . Rodzić zamierzam w Żeromskim, pozdrawiam wszystkie brzuchate Krakowianki. Pozdrawiam Caillou (gg 2119871) Odpowiedz Link Zgłoś
agaa100 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 26.10.03, 19:24 Witajcie A jak wygląda obecnie porodówka na Ujastku - chodzi mi o samą salę porodową (nie taką rodzinną, bo chyba nie przekonam mego lubego, ), opiekę położnych, itd. Czy faktycznie istnieje tam możliwość porodu w wodzie ? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 27.10.03, 09:49 Witam wszytskie szanowne, przyszłe Mamy! No proszę zaglądam dziś na forum i widzę że nasz wątek nieźle się powiększył i mam nadzieję że będzie się dalej powiększał wprost proporcjonalnie do naszych brzuchów...... To znaczy, że bociany w tym roku nie zapomniały o Krakowie..... Ja dziś zaczynam 11 tydzień i własnie siedzę w pracy z rozpiętym guzikiem od spodni bo jakoś tak mi ciasno........ Magda! Widzę , że tak jak ja planujesz rodzić w Narutowiczu. Masz tam jakiegoś lekarza lub położną? Co do Ujastka to znam tylko jedną osobę, która tam rodziła i sobie chwaliła....jedyne co to miała zapłacone znieczulenie, ale jej nie podano bo nie zdażyli (nie wiem z jakiego powodu) i urodziła sama. Widząc dzisiejszy delikatny śnieżek pomyślałm że już niedługo będę musiała kupić sobie porządne buty na podeszwie antypoślizgowej, bo jak powiedział mój lekarz najważniejszym jest żebym się nie przewróciła, wam też radzę chodzić w zimie w takich butkach....może nie zawsze są eleganckie ale za to bezpieczne!! Czekam na dalsze wieści z "frontu ciążowego"... Pozdrawiam wszystkie Mamy i Brzuszki Magda i .........? Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 27.10.03, 17:30 Czesc Ciężarne Krakowianki! Jak samopoczucie? ja dzisiaj nawet jakoś funkcjonuje, ale wczoraj najchętniej z łózia bym nie wyszła. Moje maleństwo przespało chyba cały dzień bo jakoś nic nie chciało mnie kopać, ja sie tym denerwowałam, tata sie z nas śmiał i jakos zleciala niedziela. No a dzisiaj skoro swit do pracy, więc dzidzia tez się rozruszała i jest ok. ja buty mam dobre, rzeczywiście niezbyt eleganckie, ale czego sie nie robi dla bezpieczeństwa! W każdym razie śniegi mi nie straszne. Co do Ujastka jesli ktoś jest zainteresowany nieh wejdzie na: www.ujastek.iaw.pl. Mocne Buziaczki a moje Maleństwo przesyła rozkosznego kopniaczka! Ju i 20 tyg. Madziak Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 29.10.03, 15:34 Witam wszystkie Krakowianki! Cóż to taka cisza na naszym wątku? Ja właśnie jestem w pracy, ale prawie zasypiam nad biurkiem- odkąd jestem w ciąży (11 tydzień) to chyba przespałam 1/4 swojego życia i dalej bym spała......... Ale póki co to jedyne "ciążowe dolegliwości"- i to jeszcze jaaaaaaaakie przyjemne! Pozdrawiam. Magda i......? Odpowiedz Link Zgłoś
todzio1 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 10:36 Rodze w marcu! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 11:54 Czesć Todzio, Chodzę do dr. Miaśkiewicza, który pracuje w Narutowiczu- jeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 12:59 Cześć krakowianki! Czekam na info o szkołach rodzenia, nie wiem czy nie za długo zwlekam 23 tydz.? pozadrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 13:04 Cześć buuu smutno mi bo leżeć muszę - brzuszek mam jak balonik za często, za długo za mocno jak na 24 tydz... ale za to będę teraz częściej pisać - dobrze że komputer labilny to sobie go kładę na krześle przy łóżku Słuchajcie, chciałabym rodzić w Narutowiczu bo: moja p.dr sama tam rodziła całkiem niedawno i może polecić położną, wszystkie prawie znajome tam rodziły i chwalą, jeszcze tam nie byłam, trzeba pojechac i obejrzeć... ale dziś weszłam na www.ujastek.pl i się zamotałam Kto może porównać te 2 szpitale? Trzymajcie się cieplutko Magda Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 13:06 Cześć! Preczytałam na forum dziecko-info, że opłata za szkołę rodzenia przy Narutowiczu wynosi 250 zł i że kwitek z opłaty zwalnia potem z opłaty za poród rodzinny w tym szpitalu. Pozdrawiam Magda i .....? Odpowiedz Link Zgłoś
wandak2 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 15:45 Witam, jestem równiez mamą z Krakowa (os.Podwawelskie) i spodziwam sie na świecie mojego chlopczyka (tak mówią ok. 20 styznia. Obejrzałam juz kilka krakowskich szpitali (szpitl na Siemiradzkiego, Żeromski, Rydygier oraz Spes i Ujastek) i przymierzam sie powoli do Żeromskiego... zrobil na mnie najlepsze wrażenie, zarówno sam oddział (super odremontowany) jak i personel. Ujastek tez jest super (ciągle się waham) ale Żeromski, jakby na to nie patrzeć jest jednak szpitalem... Co do szkoly rodzenia to słyszałam różne teorie... Np. najlepiej iść dopiero koło 8 m-ca, bo jest się wtedy na bieżąco z wiadomościami i nabytymi umiejętnościami... ale też za późno już wtedy na ćwiczenia... Ja tam poczekam chyba do tego 8 m-ca Pozdrawiam Kasia i mały chłopczyk Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 18:18 Kochane Mamuśki! Co do szkoły rodzenia to warto zapisać się tam gdzie będzie sie rodzić. Każdy szpital czy klinika mają swoje szkoły albo z jakimiś współpracują. najczęściej zwalnia to od jakiś opłat porodowych, no a przede wszystkim jest to najlepsze miejsce do poznania i "ugadania" sie z położną. Podobno najlepiej zapisać się między 26 a 28 tyg. ciazy. A teraz ku przestrodze opowiem wam moją wczorajszą "przygodę". Jadę sobie do pracy autobusem godz. 7.20, tłum a jakże, trzeba się przesiąść i dobrzy ludzie "pomogli" mi wyjść z autobusu ( mam straszne bóle kręgosłupa i kości biodrowej więc wolno chodzę). Klęczałam sobie między busem a krawężnikiem i......... co ja wam będę więcej mówić. Dzięki Bogu nie leżałam jak długa tylko ratując się cała siła poszła w kolano ( jest teraz ślicznie sine i opuchnięte). Dzidzia cała. Dodam, że po mnie zdecydowanie widać ciąże. Zyskałam tyle, że mogę do pracy jeździć o wiele później, a i tak za miesiąc idę na L-4. Pozdrawiam Ju i 20 tyg. Brzdąc zwany Madziakiem Odpowiedz Link Zgłoś
kalpa Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.10.03, 23:47 Witam!! Mam na imię Magda, ale na forum od zawsze jestem Kalpa. Mój synek ma 2'5 roku, a ja teraz jestem w 15 tygodniu, termin mam na kwiecień. Mam zamiar rodzić w Narutowiczu, wspominam to miejsce bardzo dobrze z poprzedniego porodu. Mieszkam w Bieżanowie. Narazie jestem trochę słaba po ciężkich przejściach początku ciąży, ale mam nadzieję, że wkrótce będzie już dobrze. Bardzo chętnie się spotkam i pogadam z Wami. Pozdrawiam serdecznie! kalpa Mój email: kalpa@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 31.10.03, 09:45 Cześć Magda-Kalpa!! Cieszę się, że się odezwałaś. Piszesz, ze rodziłaś w Narutowiczu a co najważniejsze, że dobrze go wspominasz! Jak wiesz pewnie ze wcześniejszych postów ja tez zamierzam tam rodzić i chętnie posłuchałabym Twoich opinii co do całokształtu (personel, warunki, czystość...itp). Jeżeli wolisz pisz na forum, a jeżeli nie to daj znać to napiszę na prywatny adres. Pozdrawiam Magda i ...? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 31.10.03, 09:49 Ju, bardzo Ci współczuję, nie ma to jak nasze piekiełko... ja często musiałam jechać na raty bo z Kurdwanowa jeżdżą tylko te "szybkie tramwaje", które są strasznie duszne, a moim ciśnieniem momentalnie robiło mi się niedobrze, musiałam wysiąść i pooddychać... Ale na spokojnie, do rękoczynów nigdy nie doszło A dla tych Krakowianek, co dopiero szukają sobie ciuszków - w sklepach Winchestera firmowych (nie wiem, czy we wszystkich, na pewno na Krakowskiej i na Kalwaryjskiej) jest dział "jeansowa odzież ciążowa", kupiłam tam sobie spodenki takie od pasa, mają regulację z przodu na gumkę, sa dość wysokie, z lycrą i ładnie wyglądają - dopasowane w udach. Cena 99 zł, na miejscu robią poprawki (długość nogawek itp.). Bardzo ładna jestem polecam Pozdrowionka Magda Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 31.10.03, 11:10 Cześć kolejna Magdo!! Chyba czytałaś w moich myślach a'propos tych spodni!!! Ostatnio byłam z mężem w sklepie Smyk w Plazie i tam też jest dział z odzieżą ciążowąi jedynym słowem można to określić koszmar!!! Spodnie ogrodniczki- jak spadochron- z brzydko wszytym materiałem na brzuszek a co najważniejsze zwężane do dołu!!!! Wygląda się w nich jak w pumpach!!!! W przyszłym miesiącu lecę na Krakowską!!! A może inne Mamy-Krakowianki znają jeszcze inne sklepy z fajnymi ciuszkami ciążowymi??? Pozdrawiam Magda i ...? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 31.10.03, 12:37 Witajcie, jak już pisałam też bede rodzić w Narutowiczu. Mam naprawde bardzo pozytywne wspomnienia z pierwszego pobytu, przy okazji narodzin mojej Zuzanki. Właściwie wszystko było okey, oprócz połoznej i salowej przymawiających się o pieniadze. Ja byłam umówiona z lekarzem i tylko jemu zapłaciłam (chociaż wcale sie tego nie domagał, ale ja chciałam, bo to nie był jego dyżur, tylko przyjechał specjalnie dla mnie). Ponad to szkoła rodzenia przy tym szpitalu jest naprawde świetna. Pozdrawiam - Alex Odpowiedz Link Zgłoś
tyldak Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 31.10.03, 20:36 Pozdrawiam wszytskie krakowskie mamy. Jestem w 7 tyg, mieszkam sobie teraz w Bronowicach ale jeszcze niedawno tez mieszkalam na Lea zreszta czesto tam bywam u rodzicow. Mam nadzieje ze teraz jest w porzadku z malenstwem bo na poczatku bly tam jakies kmplikacje wlasnie dzis konczy mi sie zwolnienie i od pn do pracy. Kiedy ja bede spala bo teraz to jest zajecie nr 1. I jestem coraz bardziej szczesliwa. A co myslicie o Siemieradzkiego? Trzymajcie sie! Mati i Aniolek Odpowiedz Link Zgłoś
kalpa Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się!- do gdakor 02.11.03, 07:14 Witaj, pytałaś o Narutowicza. Rodziłam tam przwie trzy lata temu. warunki ogólne były takie sobie, napewno klinika na kopernika jest lepsza pod tym względem. Leżałam tam kilka razy w ciąży na septyku i było mi fantastycznie. Ordynator był i jest super lekarzem, kochanym starym dziadkiem i kazdą głaskał po głowie, żebyśmy się nie martwiły, że napewno donosimy, albo pozyczą nam inkubator. W tej ciaży lezałam już cztery razy i traktowali mnie tam jak kogoś z rodziny. Jedzenie też jest całkiem przyzwoite. Ale... jeśli rodzisz na septycznym, to dziecko leży piętro wyżej i musisz chodzić je karmić, co po porodzie jest czasem... delikatnie mówiąc trudne. Dlatego, mimo, że uwielbiam tamtych ludzi z septyka z Kliniki, to zdecydowałam się rodzić w Narutowiczu, bo chciałam mieć cały czas malucha przy sobie. I choć warunki socjalne były gorsze, to jednak w ogolnym rozrachunku było mi tam też miło. Od chwili przyjęcia, aż do wyjścia trafiałam na miłe lekarki, położne i salowe. Porodówka jest całkiem przyjemna, sale roomingu też. Ja akurat w ostateczności na rooming się nie zdecydowałam, bo nie czułam się na siłach, ale i tak na sali ogólnej miałam synka cały czas przy sobie, tylko na kąpiel i zmianę pieluchy jechał z pielęgniarką. Młode stażystki były po prostu fantastyczne, cierpliwe, pociaszały płaczące mamy, pokazywaly do znudzenia jak karmić, jak przewinąć, umyć etc. I to wszystko pozostawiło miłe wspomnienie. Ale wiem, że niektóre mamy miały inne doświadczenia, więc nie polegaj tylko na mnie. Ja przed porodem odwiedziłam kilka porodówek, żeby się zdecydować, gdzie rodzić. Bardzo podobało mi się w Rydygierze w Hucie, ale to tak daleko ode mnie, że zrezygnowałam. Podobno fantastycznie jest w Żeromskim, bo jest po remoncie. Pochodź, zobacz. Pozdrawiam serdecznie Kalpa Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się!- do gdakor 03.11.03, 09:46 Cześć "Ciężaróweczki"! Witam Was wszystkie w 12 tygodniu mojej ciąży. Za dwa dni mam wizytę u lekarza i już przebieram nogami z niecierpliwości kiedy wreszcie ta środa nadejdzie i znów zobaczę moją Dzidzię. Kalpa! Dziękuję za opis Narutowicza. Jak wcześniej pisałam będę tam na 100% rodzić, bo po pierwsze mój lekarz prowadzący tam pracuje, a poza tym mam tam również wśród personelu rodzinę, więc będę się czuła bezpieczniej i pewniej. Twój opis nie wygląda najgorzej i szczerze powiedziawszy podbudowałaś mnie trochę. Czytałam kiedyś raport Fundacji "Rodzić po ludzku" i Narutowicz niespecjalnie dobrze tam wyszedł. Napewno chcę zpisać się tam do szkoły rodzenia (wiem, że kwit z zapłaty za szkołę zwalnia z opłaty za poród rodzinny) i chcę równiez zapłacić sobie ewentualne znieczulenie, bo znając siebie to może być ciężko..... W sumie do maja jeszcze trochę czasu, ale jak to mi wszyscy naokoło mówią, "ani się nie obejdziesz, jak będziesz rodzić". To chyba tyle narazie! Pozdrawiam wszyskie Krakowianki i ich brzuszki! Magda i ...? Odpowiedz Link Zgłoś
agaa100 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 02.11.03, 18:44 Witajcie Długo nie zaglądałam na forum, no i proszę jakie mam zaległości... Wspominacie coś o Rydygierze - rodziłam tam przed 2,5 latami... Byłam zadowolona, tyle ze nie wszystkie sale mają łazienkę (ja musiałam niezły kawałek chodzić do WC, a po porodzie .... same wiecie, że nie jest to najlepsza perspektywa ...). Teraz chciałabym spróbować w innym szpitalu - albo Ujastek albo Żeromski - muszę je odwiedzić i wtedy podejmę decyzję. pozdrawiam wszystkie mamusie z Krakowa Aga i 20-tygodniowy Maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: Mamy z Krakowa - ciazowe ciuszki 03.11.03, 10:39 Hej Dziewczyny, ja mama jeszcze nie jestem (nawet oczekujaca), ale zamierzamy niedlugo rozpoczac starania o dzidziusia, wiec w grudniu mam nadzieje dolaczyc do Was. Chcialam tylko dac Wam znac o jeszcze jednym sklepie z ubraniami ciazowymi - to bardzo maly sklepik gdzies na poczatku ul Stradomskiej - vis a vis kosciola Ks. Misjonarzy. Pozdrawiam Was wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa - ciazowe ciuszki 03.11.03, 10:56 Ja zajrzałam kiedyś do tego sklepu (on się nazywa "moje 9 miesięcy" + "Paryżanka") i wymiękłam Tam jest głównie bielizna (nie tylko ciążowa) ale jak zobaczyłam te staniki czarno-czerwone z koronką i te ceny!!!!! Może kiedyś... ... A ciuszków tam nie ma wiele i nie są za ładne (jak dla mnie). Bdb jest natomiast Prenatal - ul. Kalwaryjska 26 - można obejrzeć www.ciaza.net.pl Ma literaturę, kremy, bieliznę i ubranka eleganckie jak ktoś potrzebuje do pracy np. Od paru dni odkrywamy, że nasz maluszek jest strasznym pieszczochem jak się tylko obudzi, a ja albo mężuś kładziemy rękę na brzuchu - gościu podpływa dokładnie pod nią, przytula się jak największą powierzchnią (pleckami chyba???) i kręci, żeby go głaskać! A jak się przestaje, to się wkurza! Całuski Magda + 24 tyg. Małe Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa - ciazowe ciuszki 03.11.03, 11:25 Cześć Magda! Dobrze, że napisałaś o tym sklepie, to sobie odpuszczę wycieczkę w tamto miejsce! Ja NARAZIE nie potrzebuję stricte ciażowych rzeczy, bo jeszcze jakos się mieszczę w stare rzeczy, chociaż przyznam, że pod wieczór mój brzuch ma całkiem niezłe rozmiary! Niezły jest patent (na nie za długo) gdy się jeszcze wchodzi w stare spodnie w pupie, ale się nie dopina w guziku- to wtedy wystarczy gumka recepturka i dłuższy sweterek i jest ok! Kurczę, jak ja Ci zazdroszczę tego kopania! Mam nadzieję, że za jakiś miesiąc z okładem też poczuję moją Dzidzię! Pozdrawiam Magda i ...? Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: Mamy z Krakowa - ciazowe ciuszki 03.11.03, 11:41 UPS ! Sorry Dziewczyny za wprowadzenie w blad z tym sklpikiem przy Stradomskiej. Troche zmylila mnie ladna wystawa z ciazowym manekinem ubranym w gustowna bordowa sztruksowa princeske. Jeszcze raz przepraszam i juz sie nie wtracam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa - ciazowe ciuszki 03.11.03, 13:04 Utko kochana, się nie stresuj!!!! fajnie że zaglądasz tutaj też bo ja Cię b. lubię z innych wątków ))) Do grudnia niedaleko... mam nadzieję, że szybko Cię powitamy w klubie M. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa - wyprawka 03.11.03, 13:11 Aha odnośnie spodni z gumką - ja też tak chodziłam na początku (tylko ze sznurówką zasupłaną po żeglarsku ale było mi zimno bo mi wiało w tę dziurkę. Potem moja p. dr powiedziała, żeby uważać, bo zawieje i zapalenie pęcherza gotowe, a w ciąży trudno się pozbyć. Dziewczyny przymierzam się do powolnego kompletowania różnych rzeczy dla maluszka, może podzielimy się adresami tanich a dobrych sklepów? Bo ja nie wiem NIC... podobno jesli chodzi o wózki to jest dobry sklep mniej więcej w połowie Starowiślnej "Wszysko dla dziecka" - ale to opinia znajomych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: Mamy z Krakowa - wyprawka 03.11.03, 14:00 Madzia to ja znowu i znowu zamierzam wtracic swoje 3 grosiki - tym razem w kwestii ubranek dla dzieciaczkow - otoz na Kalwaryjskiej, wiec w okolicach Twoich i moich - a dokladnie na rogu tejze i Smolki jest taki sklep z polskimi rzeczami, ale ladnymi i wydaje mi sie ze stosunkowo niedrogimi - kupuje tam jakies spioszki i pajacyki na prezenty znajomym. Inny jest na Krakowskiej mniej wiecej na wysokosci pl. Wolnica. Tez sa fajne rzeczki. Kolejny na przeciw przystanku tramwajowego przy Koronie (jesli jedzie sie z centrum) - sa tam nawet dwa sklepiki - jeden z ciuszkami a drugi z zabawkami, kubkami, butelkami itp. To chyba tyle z tych do ktorych zagladam sama - na Kalwaryjskiej sa jeszcze inne z ciszkami, fotelikami i zabawkami, ale nies sprawdzalam ich. Mam nadzieje, ze sie przyda. Oczywscie sa tez duze sklepy w supermarketach (Plaza np.), ale te sa dosc drogie. Przy rynku Tatuum ma tez kacik z ciuszkami dla maluchow, ale juz chyba dla chodzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa - wyprawka 03.11.03, 16:52 Cześć Utka! Super, że mamy takiego "informatora", bo przecież po to między innymi jest to forum, żebysmy się o wielu różnych rzeczach dotyczących nas wspólnie informowały. Co do wyprawki dla małego Krakowiaka, to gdzieś przeczytałam że na ulicy Wysłouchów 22a (chyba Kurdwanów) znajduje się sklepo-hurtownia z przeróżnymi akcesoriami dla maluchów i że ceny są dużo niższe niż w centrum-ale jak powtarzam nie byłam tam osobiście tylko gdzies o tym przeczytałam. Pozdrawiam wszystkie Mamy i brzuszki Magda i ...? Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Mamy z Krakowa - wyprawka 03.11.03, 20:18 Kochane Mamusie! Na wysłouchów jest super sklep, przede wszystkim duży wybór wózków. Ciężko tam trafić ( Kurdwanów), ale warto popytać. Polecam także ul. Limanowskiego. Jest tam kilka sklepów dla maluszków, a jesli kogos interesuje to również pare komisów. W ogóle zauwazyłam, że Podgórze jest dobrze zaopatrzone w tego typu sklepy. Co ciekawe o wiele wyższe ceny są w Krowodrzy, że nie wspomne o Śródmieściu. Nawet Panie w jednym sklepie mnie poinformowały, że mają filie w różnych miejscach Krakowa, a ceny są różne w zależności od dzielnicy. Jeszcze jedna ciekawostka: W niektórych sklepach można zrobić zakupy wcześniej i niczego nie odbierać, a dopiero jak się maleństwo pojawi, to tatuś przyjeżdza i zakupione rzeczy odbiera, to ukłon w strone przesądnych mam, aby mogly sobie same powybierac a w domu nie trzymac. Uwazam ze fajna rzecz. Caluski Ju i 21 tyg. Madziak Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa - wyprawka 04.11.03, 09:43 Ten sklep na Wysłouchów (tj.przecznica od Halszki) nazywa się Entliczek- Pętliczek, taki wielki nad Biedronką... Się tam wybierałam tylko na razie wędrować za bardzo nie mogę ale jest postęp bo brzuszek juz rzadko twardnieje. !!!!!!! A jak któraś będzie się tam wybierać to po zakupach zapraszam na kawę albo herbatkę!!!!!!!!! Bo ja tam mieszkam b. blisko!!!!!!!!!!! Buziaki M. Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 05.11.03, 20:47 Cześć jestem Agnieszka i mieszkam w Wieliczce. Obecnie jestem w 34 tygodniu ciąży. Będę rodzic w Żeromskim. Przeczytałam że szkoła rodzenia w Narutowiczu jest płatna - 250 zł. natomiast w żeromskim jest darmowa - polecam. Jutro idę na pierwsze ćwiczenia i zobacze jak sobie dam rade bo brzuch mam duze przy moim niewielkim wzroście. Zajęcia praktyczne są ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 05.11.03, 22:22 Cześć dziewczyny! Widziałam dzisiaj swoją dzidzie!Jest bardzo wstydliwa i nie chciala pokazac co ma miedzy nóżkami. Najważniejsze że dzidzi jest zdrowe! Mam pytanie: czy zapisałyście się już do położnej środowiskowej? Ja "należę" na Galla, może któraś z Was zna jakąś położną i może ją polecić? Drugie pytanie kieruje do Agi "corecki": w którym tygodniu zapisałaś się do szkoły rodzenia? Pozdrawiam Justyna + 22 tyg. Madziak Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 06.11.03, 12:35 Cześć. Obecnie jestem w 34 tygodniu. Zajecia zaczęłam w poniedziałek wiec jeśli tylko dzidzia nie bedzie sie zbytnio spieszyc uda mi sie ja ukończyć. Jeśli chcesz sie zapisać to zrób to w miare wcześnie bo jest dużo chętnych. Ja zapisywałam sie we wrześniu a już byłam na pozycji 21. Jeśli chodzi o zajecia teoretyczne to wszyscy sie zmieszcza ale jeśli mowa op ćwiczeniach to w pierwszej kolejności mają pierwszeństwo osoby z tzw. listy pierwszej a ewentualnie potem wskakuja z listy rezerwowej. Grupy na ćwiczenia są 6 osobowe więc dlatego nie zawsze wszyscy sie załapia z " rezerwówki". Pozdrawiam i pogłaszcz bąbla. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 06.11.03, 21:33 Wielkie dzięki! Madziak pogłaskany i przesyła kopniaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 06.11.03, 22:51 Mam nadzieje że chociaz troche pomogłam. Moja dzidzia dzisiaj wyjatkowo leniwa bo ja troche przemęszyłam ( myłam okno) i teraz śpi. Dzięki za tak słodkie kopniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: jeszcze wyprawka 07.11.03, 12:12 Właśnie zajrzałam na forum regionalne - dziewczyny bardzo chwalą sklep na św. Kingi - tani i miły, dostaje się tam tez kartę rabatową na 2 lata. Trzymajcie się cieplutko i zdrowo Magda + Małe (26 tyg) Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: jeszcze wyprawka 08.11.03, 19:47 Byłam dzisiaj kupić łóżeczko dla mojego bąbla który mieszka jeszcze w brzuchu i owszem tani to sklep ale tylko pozornie. Jeśli chcecie kupić wszystko w jednym sklepie to ok. macie to w cenie hurtu natomiast jeśli nie to musicie wydać ponad dwieście złotych - ale w to nie wchodzi cena za łóżeczko ani materacyk tylko oprócz tego musicie zrobić jeszcze owe zkupy za ponad 200. Mi sie to nie kalkulowało bo nie chciałam tam kupować wszystkiego tylko te dwie rzeczy które kupiłam w rezultacie ale oczywiście nie po cenie którą widziałam na dużej kartce. Tak więc reasumując - duże zakupy TAK, małe NIE. Pozdrawiam Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: jeszcze wyprawka 09.11.03, 15:51 Ja też wybrałam się wczoraj do tego sklepu ( na św. Kingi)i jednak bardziej podoba mi się ten wczesniejszy, na Limanowskiego. Ceny detaliczne prawie takie same, a przy większych zakupach i tak lepszy rabat dostane w sklepie na Limanowskiego. Zszokowały mnie z kolei ceny w komisie (też limanoskiego). Nie ma wielkiej róznicy miedzy ich cenami a tymi jakie są w sklepach, to jakis absurd. A jak się czują wasze dzieciaczki? Moje maleństwo jakies dzisiaj nieruchawe i od paru dni niedobry dla mamy, chyba usiadł na moim pecherzu. Czy Wasze kochane maleństwa tez tak robią? Rozmowy nic nie dają -nie słucha! Pozdrawiami bardzo Ju + 22 tyg. ostatnio niegrzeczny Madziak Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_j WITAJCIE! 11.11.03, 21:41 Też jestem z Krakowa! Mam na imię Kasia, a Maleństwo w moim brzuchu ma 30 tygodni. Czyli już niedługo... Mieszkam w okolicach Rynku, a więc blisko dziewczyn z Karmelickiej, Lea i okolic. Częściej bywam na innym forum, ale teraz mam już stałe łącza więc pewnie i u Was będę. Znacie stronę www.noworodek.pl???????????? To strona szpitala na Siemieradzkiego. Wg mnie fajna. Pozdrawiam! Kasia i Fasolka (23.01.04) Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: mamy z Krakowa 12.11.03, 17:36 Witaj Kasiu! Miło, że odezwała się kolejna mama z Krakowa. Coś ostatnio tu u nas cichutko, krakowianki widać nie są zbyt rozmowne. No ale w taka pogodę to nic się nie chce. Myślę jednak, że szkoda byłoby naszego wątku. Powiem wam moje kochane mamusie, pomimo olbrzymiej radości z faktu bycia w ciąży, bardzo, ale to bardzo brakuje mi jednej rzeczy: OBCASÓW!!!!!!!!!!! Oczywiście wolałabym do końca życia się ich wyżec niż zmienic obecny stan, ale jednak czasem żal. A ciekawe czy wy też macie jakieś swoje tęsknotki? Odezwijcie się Całuski Ju + 22 Dzidzia zwana Madziakiem Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_j A może dołączycie się do spotkania Mam??? 12.11.03, 19:35 Właśnie w tą sobotę spotykamy się niewirtualnie z Mamuśkami z innego forum. To już nasze kolejne spotaknie. Zawsze jest super! Może któraś z Was miałaby ochotę się dołączyć??? SOBOTA godz. 16.00, ul. Bracka, COFFEE REPUBLICA!! Zapraszamy Was serdecznie! Takie niewirtualne spotania to super sprawa. A więc jak? Kasia i Fasolka (23.01.04) Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: A może dołączycie się do spotkania Mam??? 12.11.03, 20:01 super!!!!!!!! jak tylko mąż nie wymyśli czegoś innego to się pojawię. Z góry dzięki za zaproszenie. A na jakim forum się spotykacie? Justyna + 22 tyg. madziak Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_j Re: A może dołączycie się do spotkania Mam??? 12.11.03, 22:48 jesteśmy głównie na dzieckoinfo.com, tam sie poznałyśmy Powinno nas być na spotkaniu kilka oraz jedna przyszła położna ona właśnie ma praktyki w szpitalach, w których część z nas będzie rodziła. A więc może do zobaczenia Byłoby super! Kasia i Fasola (23.01.04) Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka01 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 13.11.03, 12:08 Hej Mamuśki)))) Kraków to super miasto - przynajmniej tu poczęło się moje maleństwo, tu prawdopodobnie przyjdzie na świat i tu się wychowa jestem z okolic Nawojki, dzidzik ma 13 tygodni i niestety wciąż mi dokucza... mdości mnie nie opuszczaja. Są nieco słabsze niż jeszcze niedawno, ale nadal nie czuję tego entuzjazmu i przypływu energii o którym tyle się mówi Mam jednak nadzieję, że w końcu i mnie bedzie dane cieszyć sie tym wszystkim ile macie lat mamuśki? ja 25... buziaki dla Was i waszych bobo)))) Odpowiedz Link Zgłoś
marzecaga Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 15.11.03, 18:09 czesc! Jestem Aga. Mieszkamy w okolicach Górki Narodowej. Mam 3,5 letnią cudowną dziewuszkę Julkę i czekam z niecierpliwością na wynik testu ciązowego... Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 20.11.03, 10:08 Hej, a ja byłam 17 listopada na USG (31 tydz.) i lekarz powiedział, że to bedzie chłopaczek. Mam już dziewuszkę i chłopczyka (4 i 3 latka). Kinga będzie zawiedziona, bo chciała siostrzyczkę. Wybrała dla niej imię(Majka), za to teraz Mateuszek z tatą ma wybrać imię dla braciszka. Jestem cały czas zdecydowana rodzic w "Ujastku". Pozdrawiam wszystkie mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 20.11.03, 10:31 Witam wszystkie krakowianki! Coś dawno się nie oddzywałam, ale w pracy był lekki młyn i nie miałam czasu. Ja przedwczoraj wkroczyłam dumnie w 15 tydzień mojej ciąży i muszę Wam przyznać, że już nie ukryję tego faktu bo brzuszek zaczyna być już niczego sobie! Biust też jest imponujących rozmiarów, więc trzeba chyba ruszyć na jakieś zakupy ciązowe- spodnie, biustonosz i takie tam. Czekam z wieeeelką niecierpliwością, aż Dzidzia da w końcu znać o sobie i zafunduje mi kilka kopniaków, które poczuję. Jeśli chodzi o szpital to NAPEWNO rodzić będę w Narutowiczu. Pozdrawiam wszystkie "brzuchate krakowianki" Magda i ...? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.11.03, 12:38 Witajcie wszystkie mamusie, Ja będę w 15 tygodniu w środę. Tak sobie myślę, że mamy szansę spotkać się z gdakor na porodówce...Fajnie by było. U mnie wszystko już dobrze , nareszcie nie muszę już leżeć!!! Na ostatnim USG maleństwo zrobiło fikołka i pomachało łapką, ale super! Poza tym czuję już jego ruchy, na razie bardzo delikatne, ale wiem, ze to właśnie to. Wybrałam się ostatnio do sklepu Prenatal i barzdo polecam. Kupiłam sobie superowe czarne sztruksy, które maja taką fajną regulację, ze można je nosić od teraz chyba do końca ciaży. poza tym, co będzie póżniej bardzo potrzebne, mają tam bardzo duży wybór staników do karmienia. W ogóle duży wybór i warto się wybrać. Pozdrawiam was wszystkie bardzo serdecznie - Alex Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.11.03, 12:57 Cześć Alex! Niesamowite, że już czujesz ruchy!!! STRASZNIE Ci zazdroszczę!!!! Ja jutro kończę 15 tydzień i zacznę 16- ale ten czas leci.............. Co do sklepu "Prenatal"- byłam tam z mężem w piątek, kupiłam sobie dwa biustonosze- co ca ulga!!! i wyobraź sobie też przymierzałam czarne sztruksowe ogrodniczki, tylko były nogawki na mnie za krótkie, więc czekam na dostawę! Gdzie zamierzasz rodzić? Bo jak w Narutowiczu to kto wie czy nie będziemy razem spacerować po korytarzu......... Ja w przyszłym tygodniu idę do lekarza i już się nie mogę doczekać!! Miesiąc temu moja Dzidzia też machała rączkami i nóżkami, ciekawe co bedzie za tydzień..... Pozdrawiam Ciebie i wszystkie krakowianki no i oczywiście szanowne Brzuszki również. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
anai4 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 24.11.03, 16:07 Cześć! Mieszkam w Krakowie tymczasowo, bo studiuję tutaj. Chciałabym się dowiedzieć, gdzie jest ten sklep Prenatal? Pozdrowienia Ana i 20-tyg. Bobas! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się!-do gdakor 25.11.03, 11:42 Hej, już wyżej pisałam, ze będe rodzić w Narutowiczu, bo tam rodziłam pierwszą córeczkę. Wybór szpitala to tak naprawdę wybór lekarza, mnie prowadzi Sowiński, naprawde super. Ja nie kupiłam sobie ogrodniczek, bo wyglądałabym w nich komicznie. Kupiłam sobie normalne spodnie do pasa, z bardzo szykownymi nogawkami i oczywiście pełną regulacją w pasie. Pozdrawiam serdecznie- Alex Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się!-do alex 26.11.03, 09:11 Witam! Super się składa z tym Narutowiczem- ja gapa nie doczytałam dokładnie wcześniejszych postów. Nie wiem dlaczego założyłam, że kupiłaś ogrodniczki sztruksowe- pewnie dlatego ze ja je przymierzałam. Takich do pasa, o których mówisz nie widziałam tam- były tylko dzinsy. Ja wybieram się na Krakowską- gdzieś czytałam, ze tam w sklepie Winchestera jest dział z dzińsami ciażowymi i może tam dostanę spodnie z długimi nogawkami- mam 174cm wzrostu i to naprawde problem kupić spodnie, w których nie wyglądasz jakbyś "miała wode w piwnicy"....) Tak jak pisałam moim lekarzem jest dr. Miaśkiewicz- z Narutowicza. Wybierasz się do szkoły rodzenia przy tym szpitalu?? Ja zamierzam, ale gdzieś dopiero koło lutego. Chyba to tyle narazie! Fajnie by było jakbyśmy się kiedyś spotkały..... Pozdrawiam Ciebie, Córunie i Brzuszek Magda i ...? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenka Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się!-do gdakor 26.11.03, 20:06 hi, hi a ja mam 178 cm wzrostu, a spodenki są naprawdę super. A przede wszystkim czuję się w nich dalej atrakcyjną kobietą ( w przeciwieństwie do ogrodniczek, w których akurat ja wyglądam komicznie). Do szkoły rodzenia chodziłam w pierwszej ciąży, bardzo polecam (zwłaszcza gimnastykę). Bardzo chętnie się z tobą spotkam, a z tego co pamiętam mieszkamy niedaleko od siebie, bo ja mieszkam w jednej z przecznic Karmelickiej... Jak się czujesz, bo ja mam wrażenie, że moje mdłości są odrobinę mniejsze...Pozdrawiam - Alex Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się!-do alex 27.11.03, 10:00 Alex!- Ty wielkoludzie!!!.....))) Co do spodni to zawsze miałam obsesję krótkich nogawek- takie moje małe zboczenie i zawsze chciałam żeby mi się ładnie kończyły za piętą....Jak przymierzyłam te ogrodniczki w Prenatalu to miałam je idealnie do kostki- co mnie doprowadzałoby do szału...........takich spodni do pasa nie przymierzałam, ale skoro twierdzisz że nogawki są ok to pojadę je przymierzyć a jak mi nie spasują to pojadę do Winchestera na Krakowską. A swoją drogą w ogrodniczkach też śmiesznie wyglądam- jakbym sobie ubrała worek pokutny......chyba sobie odpuszczę, chociaż przyznam że zawsze podobały mi się kobiety w ciąży w ogrodniczkach....... Czy masz ciągły dostęp do komputera? Ja siedzę w pracy i mogłybyśmy pogadać "online" przez program MSN Messenger- do sciągnięcia za darmo ze stron MSN. A co do spotkania to bardzo chętnie- ja mieszkam na Królewskiej, ale już niedługo bo kupiliśmy z mężem mieszkanie na Żabińcu i zamierzam z Dzidziusiem wrócić ze szpitala do nowego, większego mieszkanka. Muszę Ci się przyznać, że co do samopoczucia to ja tak naprawdę nie miałam żadnych dolegliwości typowo ciążowych. Czasem mnie zemdliło, ale to chyba sprawa autosugestii. Nie wymiotowałam, nie mialam i nie mam żadnych smaków, jedyne co to pierszy trymestr dosłownie przespałam- po 12 godzin na dobę i jeszcze mi było mało....Mam za to wieeeeeelki apetyt i cały czas bym coś jadła, ale z rozsądkiem. Bardzo brakuje mi gimnastyki- przed ciążą 3 razy w tygodniu chodziłam na gimnastykę i na basen, a teraz mój lekarz nota bene asekurant poprosił zebym przez ten pierwszy trymestr "dała sobie spokój". Idę do niego we środę- będzie to pierwsza wizyta w drugim trymestrze i mam zamiar prosić go o pozwolenie na basen i gimnastykę- w AquaParku dla ciężarówek. Moją "kartą przetargową" jest słaby kręgosłup, który muszę przygotować na noszenie większych ciężarów......A tak w ogóle nie mogę się doczekać środy i tego żeby pooglądać sobie moje dziecko. Mój lekarz kazde USG nagrywa na kasetę i później w domku urządzamy sobie z mężem seanse filmowe......nie powiem ile razy dziennie......)) Uffff ale się napisałam- czekam na odpowiedź Pozdrawiam Magda i ...? Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_j SKLEP PRENATAL 25.11.03, 22:34 Aniu! Sklep jest na Kalwaryjskiej 26. Wchodzi się tak śmiesznie w bramę. Polecam też sklep wysyłkowy www.bebefield.pl Mam od nich spodnie i jestem bardzoooo zadowolona Dodam, że u nich istnieje możliwość zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
anai4 Re: SKLEP PRENATAL 26.11.03, 17:24 Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź! Stronkę też przejrzę! Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 27.11.03, 07:50 Cześć Przyszłe Mamy! Jestem w 31 tyg. ciąży. Mieszkamy z mężem na Krowodrzy i widzę, że jest tu już kilka mam z okolicy. Gdyby któraś chciała nawiazać kontakt - podaję maila: tynia3@gazeta.pl Termin mam na 02 lutego 2004. Zamierzam rodzić w szpitalu Narutowicza, bo słyszałam, że jest tam świetna atmosfera i doskonała opieka medyczna (mimo nie ciekawych murów). A! USG polecam robić w Instytucie Polsko-Francuskim (znajduje się on w małym budynku naprzeciw stadionu Wisły, obok Instytutu Fizyki - to zdaje się ul. Reymonta). badanie długo i skrupulatnie wykonuje dr Sitko, jest b. sympatyczna i... nie myli się co do płci. Poza tym mierzy nawet kość nosową, długość stopy itd. Jest na prawdę doskonalym specjalistą. Nie można tam co przwda nagrać badania na kasetę, chociaż sprzęt jest b.nowoczesny, ale dostaje się mnóstwo zdjęć w formie książeczki i dokładny opis. Pozdrawiam i czekam na jakieś maile. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 27.11.03, 15:32 Hej to dużo nas będzie w Narutowiczu rodzić Ja mam termin na koniec lutego (więc może to być też marzec...)i właśnie pojechaliśmy z mężem tam wszystko obejrzeć i się dopytać. Rozmawialiśmy z przemiłą, bardzo kompetentną i rzeczową położną. A że szpital wygląda jak wygląda - trudno. Jakoś w ogóle nie zależy mi na firaneczkach w oknach - poczułam się tam bezpiecznie. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK Cieplutkie pozdrowionka Magda + 29 tyg. Małe Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_j ZAJRZYJCIE DO NAS:) 27.11.03, 15:59 Dziewczyny! Ostatnio coś sie ruszyło na naszym rodzinnym, bo krakowskim forum na www.noworodek.pl Zajrzyjcie tam może czasami od nas, będzie okazja do pogadania Buziaki dla Was i Maluszków! Kasia i Fasola (23.01.04) Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: ZAJRZYJCIE DO NAS:) 27.11.03, 22:15 Ja tez zapraszam. Kasia a prywatnie to ty się nie dziw Fasolince, bierze przykład z mamy. Jesteś tak aktywna, wszedzie cie pełno to Maleństwo też tak chce)))))))). Idź odpoczywać, bo chce cię zobaczyć jeszcze przed Nowym w postraci 2w1 Duuuuuuuuża buźka Justyna i kopiący Madziak Odpowiedz Link Zgłoś
delafolie Można się dołączyć? 29.11.03, 14:55 Witam wszystkie Mamy i przyszłe Mamy! Można się dołączyć? Dopiero Was odkryłam i przeczytałam Wasz wątek od A do Z. Mam na imię Ewka a w brzuchu noszę 24 tyg. wiercipiętę. Ma się urodzić ok. 26 marca. Mam zamiar rodzić w Żeromskim, bo tak jak wiekszość z Was idę za swoim lekarzem. Przyznam, że niczego nie zwiedzałam, nawet nie bardzo wiem jak tam dokładnie dojechać, ale też słyszałam dużo pozytywnych opinii. Któraś z Was chodzi tam do szkoły rodzenia. My też się przymierzamy. Czy naprawdę jest ona tak oblegana? Czy zatem powinniśmy się pospieszyć? Ja też nie mogę się doczekać kolejnych wizyt, żeby zobaczyć maleństwo(choć my nie chcemy znać wcześniej płci, pani doktor już wie...). Mam z tego powodu przygody z ciśnieniem, jak się nie uspokoję, to wyląduję na obserwacji ... A w ogóle, mimo wielkiej radości z brzuszka, który zaczyna nareszcie być widoczny, nie moge się doczekać wiosny ... Właśnie jestem po pierwszych zakupach w slepie na Kalwaryjskiej, to chyba jedyny dość przyzwoity sklep w Krakowie, jeśli chodzi o asortyment i ceny. Bardzo uprzejma pani sprzedająca, a może to właścicielka(?). Polecam, choć niestety malo rzeczy na drobne dziewczyny, czyli rozmiar "0", ale coś można znaleźć. Przy okazji, mam pytanie czy którejś z Was trafiła się w czasie ciąży uroczysta impreza taka, jak ślub (nie własny, nie szukam sukni ślubnej) i ma gdzieś w szafie coś bardziej eleganckiego niż sztruksowa spódniczka lub ogrodniczki. Chętnie odkupię, albo pożyczę, jeśli taki strój nie byłby Wam już potrzebny. Ślub końcem grudnia, dla mnie będzie to koniec 6 / początek 7 miesiąca. Jestem b. drobna (160 cm, normalnie rozmiar 34). Chyba tyle na pierwszy raz. Fajnie tu jest! Pozdrawiam, Ewka Odpowiedz Link Zgłoś
asis Re: Można się dołączyć? 13.12.03, 17:57 Mam ten sam problem, bede brac niedlugo slub cywilny i kompletnie nie mam co na siebie wlozyc-mam tylko 1 spodnie, w zadna kiecke sie nie mieszcze. Nie wspominajac o sylwestrze... Chyba trzebaby sie przejechac na tandete Odpowiedz Link Zgłoś
keth Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 30.11.03, 19:38 Czesc Mama na imie Kasia i mam w brzuszku 6 tyg. fasolke. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_28 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 03.12.03, 16:09 Witam wszystkie krakowskie mamy, Ja jestem z Kurdwanowa (od 2 lat) natomiast wiekszośc życia spędziłam na Lea i wciąż często tam bywam w domu rodzinnym. Miałam zostać mamą z końcem stycznia 2004, ale moje maleństwo bardzo się pospieszyło i przyszło na świat 11 tygodni przed czasem. Tak więc obecnie jestem mamą już 3-tygodniowej maleńkiej Klaudii. Niestety maleństwo musiało zostac w szpitalu na oddziale wcześniaków i pewnie pobędzie tam gdzieś do stycznia. Rodziłam na Kopernika - miałam cesarskie cięcie - i absolutnie nie mogę narzekać na personel. A dla takiego maleńkiego dzidziusia jak mój (ważyła przy urodzeniu równo 1 kg), na pewno nie ma lepszego miejsca niż właśnie oddział neonatologii na Kopernika. Teraz po 3 tyg. maleństwo waży już 1350 g. Nie moge sie doczekać kiedy będe mogła zabrać córeczke do domu - teraz jazdżę do Niej codziennie, wożę odciągniete mleko i staram sie żeby mimo inkubatora czuła , że mama jest razem z Nią. Pozdrawiam wszystkie mamusie, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 05.12.03, 10:29 Hej Beatko to mam nadzieję, że w marcu spotkamy się na jakimś spacerku (ja mam termin na koniec lutego)- a jak masz ochotę poznać sąsiadkę (na Kurdwanowie od roku) to proszę pisz na priva . Życzę Twojej Klaudii duuuuużo zdrowia i szybkiego powrotu do domu! Dziewczyny mam wrażenie, że już strasznie długo jestem w ciąży - no w sumie długo, ponad pół roku... - i zaczynam sie przyzwyczajać, że tak juz będzie zawsze Brzuszek coraz większy, ale z tyłu wciąż nie widać, tak się wypina do przodu,że trudno się schylać. Mam na nim śmieszną ciemną kreseczkę, która do pępka jest prosta, a powyżej robi "skok w bok" i wyrównuje sie dopiero na górze. Maluszek bardziej sie rozpycha niż kopie, chyba biedaczek ma coraz mniej mejsca. A ja mam coraz większą ilość energii i czuję się wreszcie super! Pozdrawiam cieplutko Czy Św. Mikołaj przyniesie coś Waszym dzidziusiom??? Magda + 30 tyg Małe Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 11.12.03, 10:45 Wyciagam na górę bo zginiemy!!! Dziewczyny, co tam u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 11.12.03, 11:05 Halo, halo!!! Jeżeli któraś krakowskich przyszłych Mam chce pogadać to też jestesmy na forum Polska/Małopolska Zapraszamy Magda i...? Odpowiedz Link Zgłoś
asis Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 13.12.03, 18:18 Dlaczego Twoj dzidzius sie tak pospieszyl? Jak to sie stalo ze zaczelas rodzic? Jestem w 28 tyg i mam calkowicie irracjonalne przeczucie, ze urodze wczesniaki. Zreszta bardzo lubie wczesniaki. Jak bylam na patologii ciazy w 13tyg na Narutowiczu i chodzilam przygladac sie zza drzwi noworodkom to najbardziej podobaly mi sie te w inkubatorach, byly najslodsze i najbardziej bezbronne. Nie chce zeby moj dzidzius urodzil sie przedwczesnie i cierpial w inkubatorze pod wenflonami i nie chce drzec o jego zycie, ale bardzo interesuje mnie temat wczesniakow. Co do szpitala wciaz sie zastanawiam. Na Narutowicza faktycznie jest b mila atmosfera przynajmniej na patologii ciazy i czulam sie tam bezpiecznie, choc moja znajoma ktora rodzila tam niedawno twierdzi ze zarazili jej dziecko jakas bakteria i ogolnie jest wsciekla na ten szpital, ale moja siostra rodzila tam 2 lata temu i wszystko bylo ok. Oprocz jedzenia! szczerze radze sprowadzac sobie walówke, zwlaszcza obiady. Jedzenie jest okropne. Z kolei patrzac na statystyki ze strony www.rodzicpoludzku.pl zeromski ma 50% nacinania krocza a narutowicz90%. Moja siostra najbardziej narzekala wlasnie na to- ze wszystko czula i przy nacieciu i przy szyciu. Ja sie tego panicznie boje (nie samego porodu, ale naciecia krocza) i nie pozwole na to, jesli nie bedzie to naprawde konieczne. Wiekszosc kobiet, takze tych ktore rodzily uwaza, ze nie da sie bez tego urodzic bo bez tego rozerwie mi krocze: nie prawda! To nieuzasadnione przekonanie, wielokrotnie czytalam ze rana po naturalnym rozerwaniu gio sie rownie szybko a jest mniej bolesna bo lekarz nacina krocze wraz z miesniem. Moze niepotrzebnie sie rozgadalam na ten temat ale dla mnie to b. wazne. Mysle ze porod w wodzie uratowalby mnie przed tym i przed koniecznoscia znieczulenia (mam b niski prog bolu). Nie wiecie czy w Zeromskim porod w wodzie kosztuje? Mam nadzieje ze wanna nie bedzie zajeta. Kusi mnie ten żeromski, pojade tam sprobowac sie zapisac do szkoly rodzenia (brak juz miejsc, kolejne zapisy na marzec- a w marcu rodze, licze na fuxa albo ze wyzebrze jeszcze jedno miejsce) i porownam sobie szpitale. Agnieszka z Wieliczki- ja tez jestem z Wieliczki. Nie widzialam tu zadnej ciezarnej oprocz mnie. Moze sie odezwiesz?\ Pozdrawiam wszystkie radosne, zdenerwowane, pogodne i smutne brzusie krakowskie. asis& 28tyg. dzidzus Odpowiedz Link Zgłoś
gdakor Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 18.12.03, 11:15 Jeszcze raz zapraszamy wszystkie brzuchate krakowianki na "nasze" forum Polska/Małopolska... "ciężarówki z krakowa 3" Codziennie jest tam gorrrrrąco....) Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 18.12.03, 12:42 Cześć. Co do porodu w wannie w Żeromskim jest darmowy jak wszystko ( chyba że masz ochote komuś cos dać). Spróbuj zadzwonic do nich i zapytać sie czy mimo braku miejsc możesz chodzić na same zajecia teoretyczne. I tak zawsze nie wszyscy przychodzą. Mój termin porodu już minął wczoraj i nadal nic - czekam dalej Pozdrawiam Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 06.01.04, 11:37 Dziewczynki - chyba sie udalo ! chyba jestem w ciazy ! dzis to juz 34 dzien cyklu, bolace i obrzmiale piersi + dziwne skurcze gdzies w dole brzucha - cos jak w 1 dniu @, ale tej nie ma a takie zabawne uczucie towarzyszy mi juz od jakiegos tygodnia z hakiem ...... wiec co to moze byc ??? za tydzien ide na wizyte do gina i mam nadzieje, ze ta abstrakcja stanie sie faktem ! pozdrawiam wszystkie mamusie z Krakowa utak (tez Krakuska) i byc moze przyszla mama Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 06.01.04, 11:56 Utko strasznie się cieszę!!!!!!! Tak sobie o Tobie myślałam ostatnio zatem witamy w klubie!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_76 Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 06.01.04, 12:33 Aha Utko zajrzyj tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=601&w=9795731 bardzo sobie intensywnie gwarzymy ZAPRASZAMY I CZEKAMY Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: Mamy z Krakowa odezwijcie się! 06.01.04, 13:33 Madziu, ogromne dzieki za list i namiary na stronke, na pewno dolacze ...... i bede zameczac Was pytaniami ..... w przyszla srode ide do dr Szczawinskiej na wizyte i wtedy jak ta "abstrakcja' stanie sie rzecza pewna to dam znac. sciskam Was Wszystkie bardzo mocno i samych tylko radosci w nowym roku Wam zycze goska Odpowiedz Link Zgłoś