akino3 30.01.09, 12:28 jakie konkretnie utwory Mozarta i innych wykonawców szczególne polecacie? lubię klasykę ale poszukuję utworów spokojnych, wyciszających Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoyka-yoga Re: muzyka w ciąży 30.01.09, 12:33 Nie za bardzo rozumiem w jakim celu chcesz polecenia muzyki poważnej. Skoro piszesz, że lubi utwory wyciszające, to sięgnij po takie. Myślę, że muzyka to kwestia gustu i każdy lubi inne utwory klasyczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agmatyma Re: muzyka w ciąży 30.01.09, 13:28 sluchaj takiej muzyki jaka lubisz generalnie. my w 1 ciazy sluchalismy wszystkiego i teraz nasze dziecko lubi wszystko. od Mozarta, Paganiniego przez flamenkc, Kazika i Nosowaką po Nirvane, Perl Dżem. ja sluchalam roznych plyt, ale mysle ze najspokojniejsza jak Muzyka dla bobasa - wlasnie Mozart. Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis83_1 Re: muzyka w ciąży 06.02.09, 17:44 mi najlepiej sie slucha "Muzyki bobasa" za kazdym razem jak słysze smiech to sama sie usmiecham Warto sprobowac muzyczka na prawde wprowadza w miły nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: muzyka w ciąży 30.01.09, 14:27 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10242 Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: muzyka w ciąży 01.02.09, 22:00 Ja się do klasycznej na razie nie zmuszam. Ogólnie lubię, choć melomanem raczej bym siebie nie nazwała Dziś umilając sobie prasowanie słuchałam z Koziołkiem wcale nie cicho dvd z koncertem U2 (Elevation Tour) i byłam w 7 niebie, przypomniałam sobie jak byłam w Chorzowie na koncercie i to przywołało wspaniałe wspomnienia. Chciało mi się skakać i szaleć, heh.. U2 może odbiega od kanonów klasycznych ale mówią że jeśli mama szczęśliwa, to i dziecko też Odpowiedz Link Zgłoś
agatracz1978 Re: muzyka w ciąży 30.01.09, 19:15 Oczywiście że powinno się słuchać takich utworów jakie się lubi. gdyby mnie ktoś polecił muzykę poważną w ciąży to moja córcia chyba byłaby największym nerwuskiem, bo ja nie lubię takiej muzyki. Ona uwielbia Annę Jantar choć nie słuchałam przed zajściem w ciążę i rewelacyjnie czuła się na koncercie SDM-u więc nie "katuję" jej muzyką poważną. Odpowiedz Link Zgłoś
anusja80 Bach i Vivaldi 01.02.09, 17:12 Urządzam dziecku co kilka dni godzinne koncerty (oczywiście nie bardzo głośne): ja robię swoje przy komputerze, a Mikołaj przez brzuch i słuchawki słucha sobie różnych różności Zauważyłam, że momentalnie uspokaja się przy Bachu na klawesyn (zwłaszcza wariacje Goldbergerowskie, troszkę to w tej wersji przypomina melodyjki na pozytywce, ale jest znacznie lepsze, lubi też Bacha na fortepian (polecam Angelę Hewitt preludia i fugi), a skika sobie troszkę przy Vivaldim (ostatnio Victoria Mullova koncerty na skrzypce). Mam nadzieję, że dorośnie też do Maiskiego i wiolonczeli, bo kocham bez pamięci) Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: Bach i Vivaldi 01.02.09, 19:23 Jest taka płytka "Mistrzowie dzieciom" - poleciła mi ją koleżanka po zajęciach z muzykoterapii. Podoba mi się - większość to b. znane utwory różnych kompozytorów. W intrencie kosztuje chyba ok. 10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
anusja80 Re: re:) 02.02.09, 11:01 Fajny pomysł z takimi płytami dla dzieci Ale wydaje mi się, to kolejną pułapką marketingową, choć z drugiej strony to pewne ułatwienie, jeśli w domu nie ma kolekcji płyt przyjaznych dzieciom) Mąż zabronił mi kupować takie płyty, "niech dziecko przyzwyczaja się do normalnej muzyki dla dorosłych" ) A tak serio, to próbujemy wyrobić dziecku konkretne skojarzenia: Bach na klawesynie - usypiamy, Vivaldi - bawimy się itp. Podobno to się udaje Zobaczymy. Na razie muszę kupić słuchawki, które da się zdjąć z tego pałąka, bo mnie gniecie) Ot, takie melomańskie dylematy Odpowiedz Link Zgłoś
ann21ann Re: muzyka w ciąży 09.02.09, 12:29 A ja zaczełam sluchać DISCO POLO ... i w dodatku czaem zdarza mi sie tańczyć ... Odpowiedz Link Zgłoś