Dodaj do ulubionych

muzyka w ciąży

30.01.09, 12:28
jakie konkretnie utwory Mozarta i innych wykonawców szczególne polecacie?
lubię klasykę ale poszukuję utworów spokojnych, wyciszających
Obserwuj wątek
    • zoyka-yoga Re: muzyka w ciąży 30.01.09, 12:33
      Nie za bardzo rozumiem w jakim celu chcesz polecenia muzyki
      poważnej. Skoro piszesz, że lubi utwory wyciszające, to sięgnij po
      takie. Myślę, że muzyka to kwestia gustu i każdy lubi inne utwory
      klasyczne.
      Pozdrawiam
    • agmatyma Re: muzyka w ciąży 30.01.09, 13:28
      sluchaj takiej muzyki jaka lubisz generalnie. my w 1 ciazy
      sluchalismy wszystkiego i teraz nasze dziecko lubi wszystko. od
      Mozarta, Paganiniego przez flamenkc, Kazika i Nosowaką po Nirvane,
      Perl Dżem.
      ja sluchalam roznych plyt, ale mysle ze najspokojniejsza jak Muzyka
      dla bobasa - wlasnie Mozart.
      • nemesis83_1 Re: muzyka w ciąży 06.02.09, 17:44
        mi najlepiej sie slucha "Muzyki bobasa" za kazdym razem jak słysze smiech to sama sie usmiecham smile Warto sprobowac muzyczka na prawde wprowadza w miły nastrój.
    • figa33 Re: muzyka w ciąży 30.01.09, 14:27
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10242
      • figa33 Re: muzyka w ciąży 01.02.09, 22:00
        Ja się do klasycznej na razie nie zmuszam. Ogólnie lubię, choć melomanem raczej bym siebie nie nazwała smile
        Dziś umilając sobie prasowanie słuchałam z Koziołkiem wcale nie cicho dvd z koncertem U2 (Elevation Tour) i byłam w 7 niebie, przypomniałam sobie jak byłam w Chorzowie na koncercie i to przywołało wspaniałe wspomnienia. Chciało mi się skakać i szaleć, heh..
        U2 może odbiega od kanonów klasycznych wink ale mówią że jeśli mama szczęśliwa, to i dziecko też smile
    • agatracz1978 Re: muzyka w ciąży 30.01.09, 19:15
      Oczywiście że powinno się słuchać takich utworów jakie się lubi. gdyby mnie ktoś
      polecił muzykę poważną w ciąży to moja córcia chyba byłaby największym
      nerwuskiem, bo ja nie lubię takiej muzyki. Ona uwielbia Annę Jantar choć nie
      słuchałam przed zajściem w ciążę i rewelacyjnie czuła się na koncercie SDM-u
      więc nie "katuję" jej muzyką poważną.
    • anusja80 Bach i Vivaldi 01.02.09, 17:12
      Urządzam dziecku co kilka dni godzinne koncerty (oczywiście nie bardzo głośne): ja robię swoje przy komputerze, a Mikołaj przez brzuch i słuchawki słucha sobie różnych różnoścismile Zauważyłam, że momentalnie uspokaja się przy Bachu na klawesyn (zwłaszcza wariacje Goldbergerowskie, troszkę to w tej wersji przypomina melodyjki na pozytywce, ale jest znacznie lepszesmile, lubi też Bacha na fortepian (polecam Angelę Hewitt preludia i fugi), a skika sobie troszkę przy Vivaldim (ostatnio Victoria Mullova koncerty na skrzypce). Mam nadzieję, że dorośnie też do Maiskiego i wiolonczeli, bo kocham bez pamięcismile)
      • anick5791 Re: Bach i Vivaldi 01.02.09, 19:23
        Jest taka płytka "Mistrzowie dzieciom" - poleciła mi ją koleżanka po zajęciach z
        muzykoterapii. Podoba mi się - większość to b. znane utwory różnych
        kompozytorów. W intrencie kosztuje chyba ok. 10 zł.
        • anusja80 Re: re:) 02.02.09, 11:01
          Fajny pomysł z takimi płytami dla dziecismile Ale wydaje mi się, to kolejną pułapką marketingową, choć z drugiej strony to pewne ułatwienie, jeśli w domu nie ma kolekcji płyt przyjaznych dzieciomsmile) Mąż zabronił mi kupować takie płyty, "niech dziecko przyzwyczaja się do normalnej muzyki dla dorosłych" smile) A tak serio, to próbujemy wyrobić dziecku konkretne skojarzenia: Bach na klawesynie - usypiamy, Vivaldi - bawimy się itp. Podobno to się udajesmile Zobaczymy. Na razie muszę kupić słuchawki, które da się zdjąć z tego pałąka, bo mnie gnieciesmile) Ot, takie melomańskie dylematysmile
    • ann21ann Re: muzyka w ciąży 09.02.09, 12:29
      A ja zaczełam sluchać DISCO POLO ... i w dodatku czaem zdarza mi sie tańczyć ... big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka