reteczu Re: ciąża w wieku 30 lat 05.03.09, 19:40 W wieku 39 lat moja koleżanka urodziła pierwsze dziecko, zdrowego chłopczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw77 Re: ciąża w wieku 30 lat 06.03.09, 08:42 cześć nic się nie martw-moja serdeczna koleżanka własnie tydzień temu, siłami natury, urodziła śliczną, zdrową córeczkę a w kwietniu skończy 30-stke powodzenia i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: ciąża w wieku 30 lat 06.03.09, 23:37 Ja urodziła pierwsze dziecko w maju w zeszłym roku. Miałam 32 lata. Całą ciąże przechodziłam bardzo dobrze. Miałam cc ale to dla tego, że synek sie nie odwrócił i był nózkami na dół. Znajoma urodziła swoje pierwsze dziecko jak miała 35 lat i tez wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: ciąża w wieku 30 lat 07.03.09, 10:54 W maju stuknie mi 30tka, a w czerwcu ma przyjść na świat mój pierwszy Dzidziuś. I mam nadzieję, że nie ostatni Odpowiedz Link Zgłoś
dziemulek Re: ciąża w wieku 30 lat 11.03.09, 15:31 mi też w maju stuknie 30-tka i będzie to akurat połowa ciąży - mojej pierwszej początkowo to nawet się bałam, czy jestem już wystarczająco dojrzała, by dać temu maleństwu poczucie odpowiedzialnej mamy - ale cieszę się, że kolejne tygodnie utwierdzają mnie coraz bardziej w przekonaniu, że dam radę 3mam kciuki za nasz wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: ciąża w wieku 30 lat 11.03.09, 15:37 agnisiu, ja mam skończon 35 lat i jestem w mojej perwszej ciąży. wszystko bedzie dobrze, 30 lat to naprawdę bardzo dobry wiek Odpowiedz Link Zgłoś
magda010 Re: ciąża w wieku 30 lat 12.03.09, 10:26 Ja tez mam 30 lat i wcale nie uwazam tego pytania za glupie, wiadomo, ze jest moda na odkladanie macierzynstwa, ze wiekszosc dzieci jednak rodzi sie zdrowa itd itp... ale zajrzyjcie chociazby na forum nieplodnosc - tam wiekszosc dziewczyn po 30-tce nie moze zajsc w ciaze... przeczytajcie jakikolwiek fachowy artykul - po prostu procentowo wieksze jest ryzyko zajscia i urodzenia zdrowego dziecka powyzej 30-tki: rosnie poziom hormonu fsh - co oznacza, ze obniza sie rezerwa jajnikowa - po prostu z wiekiem jajeczek mamy coraz mniej i gorzej reaguja na bodzce, trudniej dojrzewaja, jest coraz wiecej cykli bezowulacyjnych, a takze coraz wiecej nieprawidlowosci przy podziale komorkowym. Poza tym wsrod mlodszych kobiet, jesli zdarzy sie nieprawidlowa ciaza, czesciej wystepuje poronienie samoistne na samym poczatku, a u starszych rzadziej - stad starsze czesciej rodza te dzieci, ktore nieprawidlowo sie rozwijaly. Po 30-tce te procesy zaczynaja przyspieszac...ZACZYNAJA, takze to nie jest absolutnie za pozno, ale ryzyko zaczyna sie zwiekszac i tyle, takie sa fakty, czy ktos chce to widziec, czy nie. Sama mam 30 lat i dopiero sie staram o dziecko. Mam oczywiscie nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze, bo zdecydowana wiekszosc z nas rodzi przeciez zdrowe dzieci i nie ma zadnych problemow, ale nie bede sobie wmawiala, ze jest inaczej, niz jest. Organizm ZACZYNA pracowac inaczej niz np. u 20-latek. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaanka Re: ciąża w wieku 30 lat 12.03.09, 11:03 ostatnio czytałam artykuł gdzie wczesne macierzyństwo było określeniem na macierzyństwo 28 latki Czasy się zmieniają więc raczej bezpodstawne są twoje obawy, co zresztą potwierdzają dziewczyny piszące wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
ankaanka Re: ciąża w wieku 30 lat 12.03.09, 11:06 odpowiedz moja była do autorki tematu oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
weska3 Re: ciąża w wieku 30 lat 05.04.09, 11:44 hmm dziwne wnioski, sama na to wpadłaś? Bo ja czytuję forum jeśli chodzi o niepłodność i nie widzę, żeby tam dziewczyny wypisywały coś na temat swojego wieku. Poza tym z niepłodnością ludzie borykają się przez wiele lat więc chyba logiczne, że nie są w wieku 18 lat na tym forum I jeszcze jedno, jeżeli czytujesz na temat tych problemów to chyba powinnaś zauważyć, że te kobiety nie są niepłodne z powodu fsh tylko maja naprawdę poważne problemy ginekologiczne, typu brak jajowodów lub przeciwciała w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: ciąża w wieku 30 lat 15.03.09, 01:25 Mam wiele znajomych, które rodziły po 30 i wszystko jest dobrze I u ciebie będzie dobrze, zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: ciąża w wieku 30 lat 02.04.09, 21:29 Oł dziżas Ja mam prawie 33 Nie wiem, po co się martwisz, jests w ciązy, to jesteś i tyle. Zastanawianie się nad tym ma sens, kiedy planujesz ciążę, a nie, gdy juz w niej jestes. Bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek ja mam bliźnięta :) 03.04.09, 12:21 Co to jest 30lat! Ja w wieku 32 lat urodziłam bliźnięta. Co prawda ciążę źle znosiłam, ale wiadomo - to jednak ciąża zagrożona. I kto wie, może jeszcze za jakiś czas pomyślę o trzecim. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: ja mam bliźnięta :) 04.04.09, 20:48 ja też w wieku 32 lat urodziłam pierwsze dziecko teraz mam 35 i myślę o nastepym jak urodzę to będę pewnie blisko 40 no i co z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
nina05 Re: ja mam bliźnięta :) 04.04.09, 23:37 Jutro kończę 42 lata i mam ślicznego 4-miesięcznego synka. Ciąża przebiegła bez problemów,poród siłami natury. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: ciąża w wieku 30 lat 05.04.09, 23:15 Pierwszą ciążę ledwo donosiłam, miałam przeogromne kłopoty, całą przeleżałam, dwa razy zaczynałam córkę rodzić zanim doszłam do połowy ciąży - a miałam wówczas ledwo 25 lat... Teraz jestem po 30 i cieszę się końcówką drugiej, cudownej ciąży z zupełnie żadnym problemem. W planach mam jeszcze trzecią ciążę, jeśli tylko się uda. Nie martw się! Odpowiedz Link Zgłoś
eanna Re: ciąża w wieku 30 lat 06.04.09, 08:40 Oczywiście, z biologicznego punku widzenia najelpiej by było o piersze dziecko postarać się koło 20 lub nawet trochę wcześniej. Ale żyjemy w takim świecie, gdzie te granice się poprzesuwały. Teraz coraz więcej kobiet o dzieciach myśli po 30. Jeśli wszystko idzie w porządku, nie przejmuj się wiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: ciąża w wieku 30 lat 06.04.09, 09:40 a czym tu sie martwic, gdy wszystko jest w porzadku. Nie mozna powiedziec, ze ciaza 30 letniej mamy, to problemy z donoszeniem. Sa sytuacje, gdy duzo mlodsze kobiety w ciazy spedzaja ja na patologii. Urodzilam corke w wieku 30 lat. Teraz ponownie jestem w ciazy (9 tydzien) i mam 32 lata. Ta druga ciaza jest spokojniejsza, rowniez biore duphaston, ale nie leze ciagle, jak przy pierwszej - od 6 tygodnia do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: ciąża w wieku 30 lat 07.04.09, 10:44 30? Zdziwiłabym się jakbyś napisała, że masz 45 lat a nie 30! Co druga dziewczyna rodzi pierwsze dziecko mw w tym wieku, takie mamy czasy, ze tak to teraz wygląda. A pamiętaj, ze dzieci starszych rodziców są inteligentniejsze . Będzie dobrze, nie martw się! Odpowiedz Link Zgłoś