Dodaj do ulubionych

Plamienie czy okres?

20.04.09, 14:58
Witam ,mam pytanie może któraś z was tak miała ,15 kwietnia powinnam dostać
okresu ,nie dostałam zrobiłam test wyszedł pozytywnie,mineło 8 dni a ja wciąż
mam takie małe plamienie i nie wiem czy to okres który jest po prostu przez
ciąże taki słaby czy coś nie tak może być?Iść do lekarza czy poczekać ?Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • julimama79 Re: Plamienie czy okres? 20.04.09, 15:11
      Przede wszystkim w ciąży nie ma żadnego okresu, mogą być
      plamienia/krwawienia w terminie przypadającej miesiączki. Każde
      krwawienie czy też plamienie nalezy w ciąży wyjaśnic, może być
      objawem zagrażającego poronienia.
      • lenka1209 Re: Plamienie czy okres? 20.04.09, 15:13
        No tak plamienie przypadło na termin miesiączki i jest bardzo małe ale jestsad
        • krooowka Re: Plamienie czy okres? 20.04.09, 16:01
          w ciazy zadnego okresu nie ma, a kazde okresopodobne plamienie nie
          jest normalne (choc jedna moja znajoma do 4tego miesiaca nie
          wiedziala, ze jest w ciazy, bo w okresie @ miala wlasnie
          okresopodobne plamienia!).

odpowiedzi moze ci udzielic tylko lekarz. radze wybrac sie szybko
          jesli ci na ciazy zalezy.
    • gosiablada Re: Plamienie czy okres? 20.04.09, 18:05
      Lekarz jest niezbędny miałam tak samo. Mogłaś wykryć bardzo wczesną ciążę. U
      mnie akurat była pozamaciczna widoczna na USG. Nie utrzymała się po braniu
      luteiny. Jak najszybciej do lekarza!!
      • krooowka Re: Plamienie czy okres? 20.04.09, 19:27
        gosiablada napisała:

> U mnie akurat była pozamaciczna widoczna na USG. Nie utrzymała
        >się po braniu luteiny.

gosia, to lekarz dawal ci luteine zebys utrzymala ciaze
        pozamaciczna? jak to?
        • gosiablada Re: Plamienie czy okres? 20.04.09, 20:09
          u mnie to był taki fenomen sam gin sie dziwil. okres powinnam dostac w grudniu
          20, nie dostałam. w sumie staralismy sie o dziecko ale nie podejrzewałam ze
          wyjdzie tak szybko. Zrobiłam test negatywny wynik. POszłam do lekarza bo zblizał
          sie sylwester i bałam sie wypic lampke szampana. Lekarz powiedział ze piersi mam
          jak ciązowe , na USG było widac przy jajniku cos= pęcherzyk. Dostalam luteinę na
          wywołanie okresu, która miała mi pomoc utrzymac ciąże jesli byla. Test zrobiłam
          2 stycznia (po pochowaniu męża mamy bo mdlalam) pozytywny!! nastepniego dnia tez
          pozytyw. Zadzwoniłam do lekarza i powiedział ze przeczuwał ze ciaza tylko nie
          podoba mu sie miejsce pecherzyka (na jajniku tez coś było). luteine kazał mi bra
          jeszcze 4 dni. W niedzielę wystapiło plamienie, zdenerwowana zapłakana
          zadzwoniłam do niego. Robiłam testy jak szalona co chwile sprawdzajac czy
          fasolka jest.... W poniedziałek miałam już wizytę. Niestety lekarz powiedział,
          że jest pozamaciczna....
          • lenka1209 Re: Plamienie czy okres? 20.04.09, 23:04
            W środę mam wizytę więc zobaczymysad oby było dobrze!
          • krooowka Re: Plamienie czy okres? 21.04.09, 01:07
            gosia, ale to lepiej, ze sie nie utrzymala, niz jakby sie utrzymala
            i fasolka by rosla na jajniku i jeszcze bys krwotoku dostala jakby
            cos ci peklo...
            przykra historia...
            czy teraz znow jestes w ciazy czy sie starasz?

pozdrawiam
            • gosiablada Re: Plamienie czy okres? 21.04.09, 08:30
              Staramy się ale niestety kwiecień nie przyniósł nic dobrego. Dzisiaj dostałam @.
              Troszkę przystopujemy w maju i czerwcu bo zmieniamy mieszkanie (kupiliśmy), mały
              remont i przez dwa miesiące praca będzie na zwiększonych obrotach... Większość
              dziewczyn uważa ze trzeba zrobić przerwę zająć się czymś innym i wtedy będzie
              fasolka! życzę wszystkim byśmy niedługo spotkały się na forum np w temacie
              stycznióweczki itp Wszystkie szczęśliwe!
              • gabi683 Re: Plamienie czy okres? 21.04.09, 08:35
                Przepraszam ale Luteina nie jest skuteczna w tak w czesnej ciazy
                dlatego bieze sie Dufaston.Luteina dzila dopiro koło 18 tc ,wiem co
                mówie bo dwa razy byłm w szpitalu z krotokiem .
                Poprzednim roku miałam ciąze obumarłą mialam plamienia i skończyło
                się zabiegiem w 10 tc .Moja rada zgłos sie w czesniej do lekarza i
                nie czekaj.
                • jotka_k Re: gabi683 21.04.09, 08:38
                  guzik prawda to co piszesz z luteiną, luteina działa od pierwszych
                  tygodni ciąży
                  • corkaswejmamy Re: gabi683 21.04.09, 08:43
                    Dokładnie, to że ty leżałaś w szpitalu akurat od 18 tc i że wtedy dopiero
                    podawali ci luteinę nie znaczy, że jest ona skuteczna dopiero od 18 tc właśnie.
                    • gabi683 Re: gabi683 21.04.09, 11:59
                      Popierwsze na poczatek barłam Dufaston i lezałm najpier 8 tc a drugi
                      raz lezałam w 18 tc 1 tydzień a dugim razem 1,5 tygodnia i
                      wszpitalu podawno mi Dufaston.Po wyjsciu ze szpitala zaczeto mi
                      podawac Luteine ktora mam barc do konca ciązy.
                      • julimama79 Re: gabi683 21.04.09, 13:04
                        Gabi piszesz bzdury. Brałam Luteinę przed ciążą i nieprzerwanie, po
                        dodatnim teście do 20 t.c. Było to zalecenie lekarza z kliniki
                        leczenia niepłodności Novum w Warszawie. Wybacz, ale tam są
                        prawdziwi fachowcy. Luteina to progesteron, Duphaston jest
                        modyfikowanym syntetykiem, poprostu niektóre kobiety lepiej go
                        toleruja i tyle. Niektórzy lekarze zapisuja Duphaston tylko
                        dlatego,ze mają umowy z firmami farmaceutycznymi. Sama pomyśl
                        logicznie jak Luteina, w istocie progesteron, może nie działać?
                        • gabi683 Re: gabi683 21.04.09, 13:51
                          Luteina i duphaston to dwa rozne leki na rozne sprawy.
                          Luteina to hormon odpowiedzialny za owulacje uwolnienie komorki
                          jajowej, duphaston- czyli progesteron jest hormonem ktory wytwarza
                          sie juz po owulacji, umozliwa zagniezdzenie sie zaplodnionego
                          jajeczka. Nie mozna jednego zastapic drugim bo odpowiadaja za cos
                          zupelnie innego.
                          • aleksandra1977 Re: gabi683 21.04.09, 14:18
                            gabi683 napisała:

> Luteina i duphaston to dwa rozne leki na rozne sprawy.
                            > Luteina to hormon odpowiedzialny za owulacje uwolnienie komorki
                            > jajowej, duphaston- czyli progesteron jest hormonem ktory wytwarza
                            > sie juz po owulacji, umozliwa zagniezdzenie sie zaplodnionego
                            > jajeczka. Nie mozna jednego zastapic drugim bo odpowiadaja za cos
                            > zupelnie innego.

luteina to tez jest progesteron, ale w odroznieniu do duphastonu
                            najczesciej podaje sie ja podjezykowo lub dopochwowo.
                            • jotka_k Re: gabi683 21.04.09, 14:47
                              LUTEINA DOPOCHWOWA - CHARAKTERYSTYKA ŚRODKA FARMACEUTYCZNEGO

1. Nazwa handlowa środka farmaceutycznego
                              Luteina tabletki dopochwowe 50 mg

2. Nazwa międzynarodowa:
                              Progesteronum

3. Postać farmaceutyczna
                              Tabletki dopochwowe, dzielone, zawierające progesteron mikronizowany
                              w dawce 50 mg

4. Szczegółowe dane kliniczne

4.1. Wskazania do stosowania

Stany niedoboru endogennego progesteronu pod postacią zaburzeń cyklu
                              miesiączkowego, bolesnego miesiączkowania,cykli bezowulacyjnych,
                              zespołu napięcia przedmiesiączkowego, czynnościowych krwawień
                              macicznych.
                              Endometrioza
                              Zapłodnienie in vitro
                              Niepłodność związana z niedomogą lutealną
                              Poronienia nawykowe i zagrażające na tle niedoboru progesteronu
                              Niewydolność fazy lutealnej okresu przedmenopauzalnego
                              Hormonalna terapia zastępcza
                              (Progesteron jest stosowany u kobiet po menopauzie z zachowaną
                              macicą,
                              otrzymujących hormonalna terapię zastępczą, celem ochrony
                              endometrium)
                              www.adamed.com.pl/produkty.asp?who=1&id=5&lang=pl

Duphaston
                              1. CO TO JEST LEK DUPHASTON I W JAKIM CELU SIĘ GO STOSUJE

Lek Duphaston zawiera dydrogesteron- substancję zbliżoną do
                              progesteronu (hormon żeński) naturalnie wytwarzaną w organizmie
                              kobiety.

Lek Duphaston jest stosowany w następujących sytuacjach:

Hormonalna terapia zastępcza (HTZ)

U kobiet po menopauzie naturalnej lub wywołanej chirurgicznie z
                              zachowaną macicą podawanie samych estrogenów jako HTZ może powodować
                              nieprawidłowe przemiany błony śluzowej macicy. Aby temu zapobiec
                              lekarz może dołączyć do leczenia lek Duphaston.

Niedobory progesteronu

Duphaston jest stosowany w przypadku leczenia niedoborów
                              progesteronu, takich jak:

• leczenie bolesnego miesiączkowania

• leczenie endometriozy

• leczenie wtórnego zaniku miesiączki

• leczenie nieregularnych cykli miesiączkowych

• leczenie nieprawidłowych krwawień z macicy

• leczenie zespołu napięcia przedmiesiączkowego

•leczenie poronień zagrażających i nawykowych związanych z ustalonym
                              niedoborem progesteronu

• leczenie bezpłodności związanej z niewydolnością ciałka żółtego

www.solvaypharma.pl/preparaty/group/product/0,,39286-11-0,00.htm

gabi,poczytaj może troszkę zabim zaczniesz pisać

https://md.lilypie.com/IXJhp2/.png
                          • julimama79 Re: gabi683 21.04.09, 15:21
                            ?????Dziewczyno, zastanów się co piszesz. Luteina to progesteron,
                            nie odpowiada za owulację. Owulację wywołuję hormon luteotropowy-
                            lutropina!!! Ręce opadają jak ktoś wypisuje takie bzdury i w dodatku
                            podważa lekarzy z profesjonalnych klinik, fizjologię i obecną wiedzę
                            medyczną.
                            • gabi683 Re: gabi683 21.04.09, 15:52
                              Jasne nie ma rozniczy jeden jest Progesteron naturalnym a drugi
                              sztucznym,jeden jest silniejszy a drugi łagodniejszy.
                              Poczytaj moze w końcu klapki spaną z oczu ,jak to powiedzilas ręce
                              opadaja znawczyni tematu.
                              pl.wikipedia.org/wiki/Progesteron
                              • jotka_k Re: gabi683 21.04.09, 17:05
                                kobieto, przecież to ty piszesz, że luteina nie jest progesteronem
                                odpowiedzialnym za utrzymanie ciąży
                                akurat luteina jest progesteronem naturalnym a duphaston
                                syntetycznym
                                • gabi683 Re: gabi683 21.04.09, 17:32
                                  A ja npisłam ze nie jest, napisłam ze to dwa rozne leki.
                                  jotka_k napisała:

> kobieto, przecież to ty piszesz, że luteina nie jest progesteronem
                                  > odpowiedzialnym za utrzymanie ciąży
                                  > akurat luteina jest progesteronem naturalnym a duphaston
                                  > syntetycznym

I nie roznia sie Twoim zdaniem w cale.Nastepny raz jak sie kogoś
                                  uczepisz to sie zatanów KOBITOwink
                                  • jotka_k Re: gabi683 21.04.09, 17:34
                                    boże, różnią się tym, że jeden to progesteron naturalny a drugi
                                    syntetyczny
                                    możesz mi w końcu wyjaśnic dlaczego twoim zdaniem luteiny nie bierze
                                    się we wczesnej ciąży ?
                                    • gabi683 Re: gabi683 21.04.09, 17:43
                                      Bo Dufaston jest silniejszy i ma lepsze efety w dziłaniu .Dlatego
                                      moja gin na poczatek zaserwowałam mi właśnie Dufaston.Aby ztrzymac
                                      krwawienia i uchronic mnie przed poronieniem .Teraz jest wszytko w
                                      normie i profilktycznie biore Luteine dopochwowo ktora jest
                                      delkatniejsza.
                                      • jotka_k Re: gabi683 21.04.09, 17:46
                                        czyli doszłyśmy do sedna smile nie "nie należy" tylko "twoja gin" a to
                                        zdaje się zasadnicza różnica smile
                                        popatrz, popatrz, moja gin po zapoznaniu się z moim masakrycznie
                                        niskim poziomem progesteronu na początku ciąży, od razu zaserwowała
                                        mi Luteine dopochwową, po to żeby utrzymać ciążę, a mimo to nie
                                        twierdzę, że "należy to a nie tamto" po to, żeby komuś nie robić
                                        wody z mózgu
                              • julimama79 Re: gabi683 21.04.09, 18:28
                                Ty jesteś jakaś nienormalna smile Napisałaś,że Luteina to nie
                                progesteron, nie wiesz co piszesz? Nie masz pojęcia o hormonach i
                                cyklu i wprowadzasz inne w błąd. Większego idiotyzmu niż to,że
                                Luteina wyzwala owulację nie widziałam smile Jeszcze jedno- żebys
                                wiedziała,że akurat w tym temacie znawczynia jestem.
                                • gabi683 Re: gabi683 21.04.09, 21:09
                                  julimama79 napisała:

> Ty jesteś jakaś nienormalna smile Napisałaś,że Luteina to nie
                                  > progesteron, nie wiesz co piszesz? Nie masz pojęcia o hormonach i
                                  > cyklu i wprowadzasz inne w błąd. Większego idiotyzmu niż to,że
                                  > Luteina wyzwala owulację nie widziałam smile Jeszcze jedno- żebys
                                  > wiedziała,że akurat w tym temacie znawczynia jestem.

Oj tak i kto tu jest nienormalny winkNapisałam ze Luteina to nie to
                                  samo co Dufaston bo roznica między tymi lekami jest.Nie napisłam ze
                                  nie jest progesteron.Więc nie gadaj bzdursmile
                                  • jotka_k Re: gabi683 21.04.09, 21:15
                                    gabi683 napisała:
                                    >Luteina to hormon odpowiedzialny za owulacje uwolnienie komorki
                                    >jajowej, duphaston- czyli progesteron

i kto gada bzdury? mało tego, gubi się w tym co sam pisze
                                  • krooowka Re: gabi683 21.04.09, 21:20
                                    gabi683 napisała:

Nie napisłam ze
                                    > nie jest progesteron.Więc nie gadaj bzdursmile

a wlasnie ze napisalas:

gabi683 21.04.09, 13:51 Odpowiedz
                                    Luteina i duphaston to dwa rozne leki na rozne sprawy.
                                    Luteina to hormon odpowiedzialny za owulacje uwolnienie komorki
                                    jajowej, duphaston- czyli progesteron jest hormonem ktory
                                    wytwarza
                                    sie juz po owulacji, umozliwa zagniezdzenie sie zaplodnionego
                                    jajeczka. Nie mozna jednego zastapic drugim bo odpowiadaja za cos
                                    zupelnie innego.

--
                                  • julimama79 Re: gabi683 21.04.09, 21:57
                                    Ty już sama nie wiesz co piszesz, tragedia. Nadal nie rozumiesz,że
                                    napisałaś totalny idiotyzm?? Luteina to nie jest lutropina, a więc
                                    nie wyzwala owulacji!!! Po napisaniu takich bzdur i
                                    skompromitowaniu się ktos, kto posiada klasę przyznałby sie do błędu
                                    i wycofał, a ty dalej ciągniesz temat nie mając zielonego pojęcia o
                                    czym piszesz. Dziewczyno przeczytaj cały wątek i zobacz co
                                    wyprawiasz. Nie wiem, masz mnogą osobowość czy jesteś zwyczajnie
                                    tępa jesli nadal nie rozumiesz błędu podczas gdy wszystkie piszemy o
                                    co chodzi czarno na białym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka