zuzia_31 05.05.09, 09:24 Jestem w 11 tc już drugi raz w ciąży mam migrenę, biorę APAP - pomaga na chwilkę. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halohalohalo Re: migrena w ciąży 05.05.09, 09:41 ja robie sobie dodatkowo zimne oklady na glowe. dla mnie naprawde duza ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 12:58 Ja jak juz biore Paracetamol bo nic innego nie powinno sie barc Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 10:02 Przede wszystkim zmierz ciśnienie, ból głowy może być spowodowany wysokim ciśnieniem. Jeśli to faktycznie migrena to radzę zimne okłady, smarowanie skroni maścią chińską lub Amolem, przynosi ulgę, ale bólu nie przerwie. Przy niskim ciśnieniu można wypić małą kawę z cytryną, gdy ból dopiero zaczyna się jest szansa,że go przerwie. U mnie kilkudniowe migreny pierwszego trymestru minęły bezpowrotnie po połowie ciąży, może to Ciebie pocieszy. Również jak dotąd, trzy miesiące po porodzie, migrena mnie nie dopadła. Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 10:06 Do smarowania jest też dobra maść końska na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_31 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 10:15 Ciśnienie mam idealne to nie jest zwykły ból głowy tylko migrena, moim zdaniem u mnie mam ją przez dłuższe przetrzymanie moczu, wracając w niedzielę z majówki nie było przez jakiś czas gdzie się zatrzymać samochodem i na wieczór już miałam migrenę Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 10:20 Migrena może być też spowodowana problemami z ciśnieniem. U mnie przynajmniej się tak zaczyna, a potem mam kilka dni z głowy:/, najlepsi kumple to miska, chustka na głowie, zasłonięte okna i ciiiiszaaaa. Ale tak jak Julimama powiedziała może to być tez stan przejsciowy, po pierwszym trymestrze moze minąć. Jak wspomniałam, ja miałam jedną wielka migrenę, minęła jakos z końcem 4go mca. Od tego czasu zdarzają się jakieś bóle głowy... ale na szczęście rzadko i krótkotrwałe. Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 10:05 Uuuuu to dobrze, że dopiero drugi raz... ja do końca 4go mca miałam na dobrą sprawę jedną niekończącą się migrenę. Od czasu do czasu przychodziły "dni spokoju". Apap nigdy mi nie pomagał, więc nawet go nie brałam - no może raz spróbowałam. Popieram poprzedniczę - zimne okłady - na czoło, na kark. Swego czasu dostałam też w aptece taką małą roletkę (którą znowu gdzieś posiałam więc nazwy nie podam:/) właśnie do smarowania czoła, skroni. Jest tam wyciąg z mentolu, zdaje się że z lawendy również. I muszę przyznać że też trochę pomagał. Właśnie m.in. dlatego, że daje super uczucie schłodzenia i odświeżenia. Czasami migrena jest spowodowana problemami z ciśnieniem wiec może czasami jakaś kawka z rana pomoże. Ja jeszcze zawsze mocno związuję głowę chustką i staram się przespać. W zależności od nasilenia migreny, pomaga - jednak przy dużym nasileniu znikomo. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 10:37 Też miałam jedną wielką migrenę Wtedy akurat było lato w pełni, piękne słońce a ja zamykałam rolety i tak lezałam kilka dni w ciemności. Wiesz co, przy tych bólach poród to był pikuś, nie żartuję Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: migrena w ciąży 06.05.09, 11:55 Hehe, dzięki za pocieszenie, w takiej sytuacji to porodu już się nie boję. Wiem co to porządna migrena niestety. Wiem też co to rozwalający ból kręgosłupa i on niestety mnie trochę od euforii powstrzymuje ("drobna" dyskopatia na skutek 2 upadków:/). Ale przeżyjemy, a co... nie ja pierwsza nie ostatnia... no i zostało tylko 2.5 mca Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: migrena w ciąży 06.05.09, 12:39 W ciąży bóle kręgosłupa cudownie mnie ominęły Niestety teraz, gdy noszę 6,5 kg słodki ciężar boli równo. Myślę o nosidełku żeby równomiernie sie obciążać, bo tak to długo nie ujadę Mówisz,że zostało 2.5 miesiąca...no teraz to zleci szybko, zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
vilemon Re: migrena w ciąży 05.05.09, 10:51 Witam. Jak na razie w ciąży migrena mi się nie zdążyła. I odpukać oby jej nie było już nigdy więcej . Natomiast przed ciążą na migrenę bardzo pomagał odpoczynek, sen (jeśli ból pozwolił usnąć ) i masaż rozluźniający karku i głowy. I chyba masaż najlepiej działał. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa51 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 12:03 Ja w każdej ciąży miałam migreny. Zdażały mi się też przy karmieniu. Apap może pomóc jeśli weźmiesz go domyślając się, że coś się święci w pierwszym momencie, kiedy ból jeszcze jest mały. U mnie organizm reaguje tak na jakiś hormon(podobnie miewałam przy stosowaniu hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Przeciwmigrenowo brałam chelidonium majus 9CH - 5 granulek pod język co wieczór. To lek homeopatyczny więc nie zaszkodzi, mi pomagał - jak brałam to migren nie było. A, i spadki poziomu cukru w organiźmie też mogą te migreny powodować... Odpowiedz Link Zgłoś
iga.77 Re: migrena w ciąży 05.05.09, 16:11 Ja jeszcze moge dodac od siebie - upewnij sie, ze duzo pijesz w ciagu dnia, najlepiej wody, bo mnie dopadaja migrenowe bole glowy wlasnie jak sie odwodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_31 Re: migrena w ciąży 06.05.09, 08:44 Piję bardzo dużo i właśnie co chwilę muszę latać do toalety a jak się przetrzymuje to właśnie od tego są migreny no i nie wolno być głodnym (spadek cukru) jak słusznie zauważyła aleksa51 Odpowiedz Link Zgłoś
mala220 Re: migrena w ciąży 06.05.09, 14:11 jestem w 21 tc, pierwsze 3 m-c minely bez problemu, ale w 4 mialam straszliwe migreny. Nic nie pomagalo, zadno smarowanie skroni, oklady, apap.. nic! Migrena trwala bez przerwy ponad tydzien, lezalam w ciemnym pokoju i duzo spalam. Od tamtej pory mialam jeszcze tylko raz i na razie spokoj. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_31 Re: migrena w ciąży 07.05.09, 08:56 mi tak samo nic nie pomaga, jak nie przejdzie przez weekend to idę po zwolnienie Odpowiedz Link Zgłoś
zida1w Re: migrena w ciąży 07.05.09, 14:34 hej! mnie w 1 trymestrze tez czesto bolala głowa, mi pomagał amol,choć w sumie tylko łagodził ból, generalnie nie brałam żadnych tabletek....jak możesz to dużo odpoczywaj i unikaj Tv oraz komputera Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: migrena w ciąży 07.05.09, 14:52 Migrena w ciazy czy bez ciazy jest obrzydliwa franca, ktora zabija wole zycia, i ktorej ciezko sie pozbyc. Kiedy zaczyna cmic -u mnie najczesciej w ciagu dnia jeszcze-najlepiej sprobowac czegos lagodnego na poczatek, choc to nie zawsze dziala. Ja probuje zimnych okladow, lezenia w ciemnosci i masci typu "kotek". Ale przewaznie wiem, ze to nie przejdzie, ewentualnie sie zalagodzi tylko...wiec gdy juz nie moge wytrzymac, a jest ciemna noc (bo tak to zazwyczaj sie ciagnie), oklady nic nie daja, mascie, olejki itp tez nie, biore te tabletke. Przed ciaza oczywiscie silne tabletki, i to juz w fazie "cmienia", na samym poczatku, , no a teraz tylko te ktore zawieraja paracetamol. W moim przypadku zwykly apap. I juz po jakiejs godzinie od wziecia mozna przestac kiwac sie na lozku, tylko polozyc normalnie...zmeczenie tez robi swoje i latwiej sie zasypia. Ogolnie nikomu nie polecam;/ Odpowiedz Link Zgłoś