Dodaj do ulubionych

Ursynów-ile jest 3latków, które NIE...

28.04.11, 21:10
dostały się do żadnego przedszkola na Ursynowie? Chodzi mi głównie o dzieci rodziców, którzy mieszkają od lat na Ursynowie, są tu zameldowani, płacą podatki, żyją w związakch małżeńskich i oboje pracują, a mimo to dla ich dziecka nie znalazło się na Ursynowie miejsce w przedszkolu?
chciałabym wiedzieć jak jest nas tutaj dużo, którzy są w ww. sytuacji?
proszę wpisujcie się
Obserwuj wątek
    • ap-78 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 28.04.11, 21:37
      Będę pierwsza, przynajmniej tutaj smile
      Moje dziecko nie dostało się do żadnego z 14 wymienionych we wniosku przedszkoli.

Aleks 28.01.2008
      • jo-75 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 28.04.11, 21:59
        czekam na więcej smile
        dziś mnie jedna pani zainspirowała do zebrania grupy osób i napisania petycji do ministerstwa i biura edukacji, więc do dzieła....smile
        • belleonel Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 28.04.11, 22:05
          dołączam do grupy,
          niestety my też nie dostaliśmy się do żadnego przedszkola na Ursynowie
          ponad dwadzieścia lat zameldowania na Ursynowie, oboje rodzice pracujący
          i żadnej nadziei na państwowe przedszkolesad
          • jo-75 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 28.04.11, 22:10
            coraz lepiej smile
            • arhplus Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 28.04.11, 22:25
              dołączam....
              • ancymon123 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 07.06.11, 13:07
                Wybrałam wprawdzie tylko 3 przedszkola, ale domyślałam się, ze 32 pkt to za mało, żeby junior dostał się gdziekolwiek. I widzę, że miałam rację.
    • zaba002 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 28.04.11, 23:07
      Moja Jula też nie dostała się do przedszkola a miałam ich 23 na liście. Urodziłam się w Warszawie od 25 lat mieszkam na Ursynowie. Przedszkole pierwszego wyboru mam 50 metrów od bloku i nic.
      • brzuszeknatalia Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 29.04.11, 06:59
        i jeszcze moja córcia.
        • neskulka Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 29.04.11, 08:50
          i my
    • karolinm Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 29.04.11, 08:52
      Dołączam smile moja córka nie dostała się do żadnego z 6 wpisanych przedszkoli sad od 20 lat oboje z mężem mieszkamy na Ursynowie i tu jesteśmy zameldowali. Pozdrawiam
    • e-margaretka Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 29.04.11, 15:41
      My również dołączamy do tego zacnego grona wink
      Też mam ochotę na jakąś wspólną petycję, a nawet skargę...
      Łudziłam się, że te odwołania będą skutkowały jakąś reakcją Pana Burmistrza ale na razie widzę, że nic się nie dzieje. Myślę, że nie ma sensu czekać na odpowiedź na odwołania, która wiadomo jakiej będzie treści.
      • jo-75 e-margaretka 29.04.11, 21:23
        no i super smile pytanie tylko kto pisze, bo do podpisu już nas troszkę jest.
        ja oczywiście moge napisać, ale być może, że ktoś z nas tutaj ma dużo większą łatwość, więc pytanie czy jest ktoś chętny?
        generalnie ja mam pomysł taki, aby pisać do prezydent miasta i dw. burmistrz o miejsce w przedszkolu na Ursynowie
        argumenty to:
        przynajmniej jeden rodzic, a jak dwoje to jeszcze lepiej zameldowani na Ursynowie od 20-30 lat i ewentualnie krócej
        oboje rodzice pracujący
        i to są dla mnie koronne argumenty

natomiast idąc krok dalej...proponuję:
        pismo do kuratorium, ministerstwa oraz biura edukacji o zniesienie tych idiotycznych kryteriów, bo przede wszystkim jest to dyskryminacja małżeństw albo przynajmniej o sprecyzowanie na potrzeby rekrutacji samotnego rodzica...

może jakieś dodatkowe pomysły?
        • e-margaretka do jo-75 11.05.11, 17:02
          Widzę, że jakoś temat ucichł.
          Ja nadal jestem chętna do pisania wspólnej petycji/skargi. Co z resztą? Jo-75 ciągniesz temat?
          Dzisiaj obdzwoniłam 12 przedszkoli, do których składałam podania w sprawie wolnych miejsc i naprawdę mam już dość i mam ochotę coś z tym z robić. Oczywiście na miejsca nie liczyłam, bo to już usłyszałam przy składaniu podań ale w niektórych przedszkolach nie chciano mi udzielić odpowiedzi tel. tylko zapraszano do siebie po odbiór pisma (wynika to z tego, że przedszkole jest zobligowane do udzielenia odpowiedzi w formie pisemnej, a nie ma na znaczki). Ręce opadają, ja nie zamierzam już tracić czasu.

Napisałam pismo do burmistrza w trochę innej formie niż odwołanie.
          Poruszyłam kwestię m.in. kryteriów - tak jak we Wrocławiu, dodatkowe pkt powinny być przyznawane jeżeli rodzice składają zeznanie podatkowe tam gdzie ubiegają się o miejsce w przedszkolu, również za to jeżeli przedszkole jest najbliżej miejsca zamieszkania; i oczywiście nadużywanie praw samotnych rodziców, którzy aktualnie wystarczy jak złożą pisemne oświadczenie.

Poza tym przypomniałam, że obowiązkiem gminy jest zapewnienie miejsc przedszkolnych dla wszystkich chętnych dzieci, a my mamy prawo to egzekwować. mamy prawo złożyć pozew do sądu o odszkodowanie, jeżeli w takiej sytuacji ponowimy koszty czesnego w placówce prywatnej; mamy prawo do pozwów zbiorowych.

I może jeszcze warto zainteresować tym tematem media?
          • jo-75 Re: do jo-75 11.05.11, 17:14
            ucichł, bo myślałam, że czekamy, aż sprawa się wyklaruje tzn. może ktoś z nas tutaj dostanie miejsce po odwołaniu.
            trochę miałam zamieszania, ale jak najbardziej jestem za "ciągnięciem" tematu i mam nawet pomysły tylko osttanimi czasy weny zabrakło sad
            a może podasz mi sie do siebie nr tel to zadzwonię i znacznie łatwiej i szybciej to wyjdzie niż tu na forum
            proponuję na mail gazetowy tj: jo-75@gazeta.pl

p.s. rozmawiałam z biurem edukacji W-wa i trafiłam na jakąś okropną babę, która twierdzi, iż Wrocław działa bezprawnie, ale to temat na rozmowę, jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko, abym zadzwoniła wink
            • karolinm Re: do jo-75 11.05.11, 17:26
              Mogłybyśmy równie dobrze wszystkie się gdzieś spotkać na Ursynowie i pogadać. Nie wiem czy Wam takie rozwiązanie odpowiada, ale może udałoby się w weekend lub któregoś dnia wieczorem się zebrać i omówić dalszy tryb postępowania. Pozdrawiam
              • jo-75 karolinm 11.05.11, 20:32
                z przyjemnością smile jestem za...tylko niestety jestem troche ograniczona terminowo, więc nie mogę w każdy wieczór, ale np. w weekend plac zabaw z dziećmi? bardzo chętnie smile
              • e-margaretka Re: do jo-75 11.05.11, 21:25
                Jo-75 już wysłałam namiary do siebie
                karolinm bardzo chętnie się spotkam w celu obgadania sprawy, wieczór mi pasuje np. przed Multikinem lub weekend też się postaram dotrzeć
                • jo-75 e-margaretka 11.05.11, 21:36
                  może byc multikino, ale wtedy późny wieczór
                  • jo-75 Re: e-margaretka 11.05.11, 21:44
                    odpisałam smile
                  • karolinm Re: e-margaretka 11.05.11, 23:54
                    Multikino to świetny pomysł smile mogę codziennie np. ok. 21, poza najbliższym weekendem. Jak się możemy umówić?
                    • jo-75 Re: e-margaretka 12.05.11, 06:43
                      dziś i jutro odpada, weekend w ciągu dnia ok, a przyszły tydzień może być 21 oprócz piątku
                      • belleonel Re: e-margaretka 17.05.11, 19:52
                        z przyjemnościa do Was dołącze
                        bardzo proszę dajcie mi znać o spotkaniu
          • agnieszka_rtj Re: do jo-75 10.06.11, 22:37
            > Poza tym przypomniałam, że obowiązkiem gminy jest zapewnienie miejsc przedszkol
            > nych dla wszystkich chętnych dzieci, a my mamy prawo to egzekwować. mamy prawo
            > złożyć pozew do sądu o odszkodowanie, jeżeli w takiej sytuacji ponowimy koszty
            > czesnego w placówce prywatnej; mamy prawo do pozwów zbiorowych.

jestem poważnie zainteresowana tym fragmentem. Może warto pomyśleć o pozwie zbiorowym. Jeżeli Ursynów nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej ilości miejsc w przedszkolach to może niech zapłaci odszkodowania jak piszesz i nie będziemy nikomu zawracać więcej głowy, ani paniom dyrektor, które tylko załamują ręce ani władzom dzielnicy, które najchętniej uciekły by od tego tematu jak najdalej...
            Jeśli możesz wskazać dokument, który mówi o obowiązku gminy w zapewnieniu miejsca w przedszkolu każdemu chętnemu dziecku to będę bardzo wdzięczna smile

Pozdrawiam,
            Agnieszka
            • ancymon123 Re: do jo-75 14.06.11, 14:50
              Chętnie podpiszę się pod pozwem zbiorowym.
    • joa-woj Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 29.04.11, 19:55
      Nasz synek z 32 punktami też nie dostał się do żadnego z ursynowskich przedszkoli sad.
      • agnieszkalp Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 29.04.11, 22:23
        i moja corka nigdzie się nie dostala.32p. tylko ja nie jestem na chwile obecna tu zameldowana. 20 lat mieszkałam na Ursynowie, potem przeprowadziłam sie do męża do śródmieścia i po kilku latach wróciliśmy na Ursynów, niestety jakoś nie bylo okazji sie na nowo tu zameldować... liczę się? smile
        • makoc Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 29.04.11, 23:58
          no cóż, chcesz korzystac z ursynowskiego przedszkola, a w tej chwili z twoich podatków utrzymywane sa przedszkola w Śródmieściu, a nie na Ursynowie. Chyba, że odprowadzasz podatki do US Warszawa-Ursynów?

moja córka nie dostala się na ursynowie przed 4 laty. Za rok posyłam syna i boję się, że znowu czeka nas rozczarowanie. Mieszkamy od 10 lat na Ursynowie. Chętnie podpisze się pod petycją!
          • agnieszkalp Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 30.04.11, 11:57
            Makoc- ale wczesniej mieszkajac w srodmiesciu placilam na ursynowie, wiec bilans wychodzi na zero tongue_out
        • sliwka80 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 01.05.11, 00:18
          Jeśli chodzi o sprawę podatków, to w zeznaniu podatkowym należy wpisać adres ZAMIESZKANIA a nie zameldowania.
    • szakal Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 30.04.11, 00:51
      moja corka tez sie nie dostala do zadnego przedszkola (32p)
      mieszkam na ursynowie od 28 lat (choc to nie ma przeciez znaczenia)
      • ap-78 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 30.04.11, 18:05
        Wydaje mi się, że nie ma znaczenia gdzie odprowadzasz podatki czy to będzie Ursynów, Mokotów czy jeszcze inna dzielnica. Najważniejsze jest chyba to, że odprowadzasz podatki w Warszawie, bo one i tak wpadają do jednego worka.
        Ja mieszkam na Ursynowie od 3 lat i tutaj odprowadzam podatki. Czy wg. Ciebie mój syn już nie może iść do przedszkola na Ursynowie bo za krótko tu mieszkamy?
        • jo-75 ap-78 30.04.11, 21:03
          uważam, że dla wszystkich dzieci powinny być miejsca w przedszkolach, natomiast tym większe jest moje rozżalenie, ponieważ tutaj się wychowałam i tu chciałabym wychować swoje dziecko
          abslutnie nie miałam takich intencji i wcale nie uważam, że Twój Synek nie powinien tu chodzić do przedszkola, ale wręcz przeciwnie uważam, że właśnie w tej dzielnicy, której mieszka i jest zameldowany powinien mieć możliwość uczęszczania do przedszkola
          • an-3 Re: ap-78 02.05.11, 19:13
            Nasza córcia też się nie dostała, ani Ursynów ani Mokotów. Jestem za petycją, szczególnie by zdefiniować "samotną matkę"
            • myszorek3 Re: ap-78 04.05.11, 11:06
              Myślę, że samotna matka jest dobrze zdefiniowana, tylko różne miasta wymagają różnych dokumentów potwierdzenia tego stanu. Starszego syna zapisywałam w 1 rekrutacji elektronicznej w roku 2008 - i tam w pouczeniach - jako dokument potw. samotne rodzicielstwo były tylko 3 pierwsze punkty z tegorocznego podania - nie było kolejnego punktu, czyli oświadczenia samotnej matki. Wychodzi na to, że ktoś świadomie ten "dokument" dodał do potwierdzeń w międzyczasie. Wtedy syn dostał się do przedszkola na Mokotowie jako 4-latek do grupy 3-latków (miał dodatkowy pkt za żłobek) - w 2007 - też się nie dostał. Teraz dla młodszego szukamy miejsc w rekrutacji uzupełniającej - niektóre przedszkola przyjmowały wniosek już np. 2-go maja.
    • zuzka_sierpien Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 01.05.11, 18:31
      My 30 lat. Syn miał 32 pkt i nie dostał się do żadnego z 22 przedszkoli. Moje rozgoryczenie jest tym większe iż w 6ściu pierwszych na naszej liście są miejsca z czego w I wyboru 5 a innym 15!!! Przedszkole I wyboru jest obok mieszkania, a ja musiałam dziecku szukać miejsca w przedszkolach prywatnych. Szkoda gadać.
    • karolinm Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 01.05.11, 20:34
      Dziewczyny, przyznaję się, że jak tylko dowiedziałam się że moja córka nie dostała się do żadnego przedszkola to od razu zadzwoniłam do wcześniej upatrzonego przedszkola prywatnego i tam ją zapisałam. Może zbyt szybko się poddałam, ale nie wierzę że przy 700 dzieciach z Ursynowa, które si,ę nigdzie nie dostały moja córka miałaby jakiekolwiek szanse na Ursynowie, bo tylko przedszkole w tej dzielnicy mnie interesuje. Jak jest u Was? Dzwoniłyście/chodziłyście po przedszkolach, są w ogóle jakieś szanse na Ursynowie? Pozdrawia serdecznie smile
      • jo-75 karolinm 01.05.11, 20:48
        a gdzie zapisałaś Córcię? mój SYnek od sieprnia chodzi do takiego kameralnego punktu przedszkolnego przy metro stokłosy. Bardzo sobie chwalimy smile
        • karolinm Re: karolinm 01.05.11, 21:39
          Zapisałam córkę do Europejskiego Przedszkola Dwujęzycznego, bo dziecko mojej koleżanki tam chodzi i sobie chwalą to miejsce smile
    • bzik30 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 03.05.11, 16:45
      Synek też się nie dostał. Mieszkamy (jesteśmy zameldowani) na Ursynowie od 5 lat. Chętnie byśmy powalczyli...
    • jotka_2 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 04.05.11, 10:41
      Od 5 lat mieszkamy na Ursynowie, oboje z mężem pracujemy, tutaj płacimy podatki. Starszy syn chodzi już do szkoły, młodszy nie dostał się do żadnego z przedszkoli. Niestety na liście wypisałam tylko 3 placówki ursynowskie. Byłam naiwna i naprawdę wierzyłam, że dziecko dostanie się tak, po prostu...
      Dzisiaj mąż biega po Ursynowie z podaniami o przyjęcie w ramach rekrutacji uzupełniającej. I już wiemy, że to sprawa beznadziejna.
      Dopisuję się do listy.
      Pozdrawiam
      • karolinm Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 04.05.11, 11:30
        Czy którejś z Was udało się zapisać pociechę do ursynowskiego przedszkola w ramach rekrutacji uzupełniajacej?
    • chatka-skrzatka Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 04.05.11, 18:37
      Witam smile
      Zostały nam trzy wolne miejsca w grupie trzylatków, dla dwóch pierwszych osób z Ursynowa, które zapiszą do nas dziecko proponujemy czesne jak w przedszkolu państwowym + stawka żywieniowa, czyli 350 PLN +15,50 stawka żywieniowa/dzień.
      Zapraszamy do kontaktu: 605-280-575
    • bobbony Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 04.05.11, 20:49
      Córka też "nie została zakwalifikowana do przedszkola pierwszego wyboru" ani do żadnego innego ze wskazanych na Ursynowie (czy słyszeliście by ktoś się dostał z systemu do przedszkola innego niż pierwszego?). Dzisiaj odwiedziłam przedszkola ursynowskie i mokotowskie i wszędzie było ok. 20 odwołań po pierwszym naborze i te dzieci mają mieć pierwszeństwo przy naborze uzupełniającym. Czyli szanse mamy jak przy grze w totka. Dyrektorzy przedszkoli wściekli, że jest podawana informacja o wolnych miejscach bo oni czują się w obowiązku przyjąć tych z odwołań, a o tym że część wybierających ich przedszkole jako pierwsze nie jest już podawana. Przekaz medialny - są wolne miejsca (co z tego, że już zaklepane) a rodzice narzekają
      Mieszkam, jestem zameldowana i płacę podatki na Ursynowie. Chętnie przyłączę się do skargi/petycji albo do osobistej wizyty na u Burmistrza czy na Radzie Dzielnicy i wyżej.
      Do września jest jeszcze trochę czasu smile. A na przyszłość by nie było powtórki za rok.
    • bobbony Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 07.05.11, 23:32
      odsyłam do zacytowanej wypowiedzi wiceburmistrza
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,9554514,Beda_nowe_miejsca_w_przedszkolach__Dla_nielicznych.html
      Czy ktoś jeszcze dostał niby-odpowiedź na złożone odwołanie, że za nabór odpowiada jedynie dyrektor przedszkola? to po co pouczali na stronach miasta, że za pośrednictwem dyrektora można się odwołać do burmistrza?
      gdyby nie było strasznie byłoby śmiesznie
      • arhplus Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 08.05.11, 07:52
        To w ogóle jest śmieszne , pisałam 3 pisma do jednego przedszkola: wpierw wniosek, póżniej odwołanie a teraz podanie....
        aga
        • jo-75 owszem...właśnie zwróciłam na to uwagę 08.05.11, 09:42
          dyrektor mówi, że to system wybiera, burmistrz, że dyrektor, a później dyrektor, ze to do burmistrza trzeba pisać odwołanie
          dla mnie jest to jawne lekceważenie rodziców, nabijanie ich w butelkę i przerzucanie odpowiedzialności
          szkoda gadać
      • hagaka Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 12.05.11, 13:26
        Odpowiedź burmistrza na odwołanie, uważam za skandaliczną. To nie burmistrz decyduje, od 2008 roku obserwują wzrost liczby dzieci na Ursynowie, pracują nad rozwiązaniem problemu...Jak zauważył mój mąż, na taki tekst, który możnaby skrócić do dosadnego "odwalcie się od nas rodzice, mamy inne problemy", gmina wydała prawie 4000 PLN (5,60 PLN za list polecony X 700 odwołań) - świetnie zainwestowane pieniądze, a na nowe przedszkola środków brak.
        Na Ursynowie mieszkam i jestem zameldowana od 1986 roku, mimo zmian adresów zamieszkania, cały czas pozostałam tej dzielnicy wierna (o naiwności). I równie naiwnie myślałam, że moje dziecko zostanie przyjęte do jakegoś przedszkola państwowego, skoro na osiedlu mamy ich aż dwa, oba ok. 100 metrów od naszego bloku!
        Z chęcią przyłączę się do ewentualnej petycji lub innych działan.
      • brzuszeknatalia bobbony 13.05.11, 18:29
        bobbony, ja dostałam taką odpowiedź..............
        • jo-75 czy ktoś się dostał z odwołania????? 17.05.11, 17:23
          mój Syn sie nie dostał, ponieważ jak to ujęła pani dyrektor....były dzieci, które bardziej potrzebowały miejsca w przedszkolu
          tak sie zagotowałam, że od razu zadzwoniłam do ratusza, aby umówić się z panem burmistrzem...okazało się, ze niczego nowego się nie dowiem, więc szkoda naszego czasu sad
          dajcie znać kto już definitywnie nie dostał się do przedszkola?
          • ap-78 Re: czy ktoś się dostał z odwołania????? 18.05.11, 12:02
            Mój syn również się nie dostał.
            Co robicie w tej sytuacji, szukacie prywatnego przedszkola?
          • bobbony Re: czy ktoś się dostał z odwołania????? 18.05.11, 23:29
            moja Córka się nie dostała
            • jo-75 P E T Y C J A - p o d p i s y - w a ż n e 21.05.11, 23:27
              Witam,
              Razem z e-margaretka przygotowałyśmy coś na wzór petycji do Prezydent Miasta Gronkiewicz-Waltz i do wiadomości nasz Ratusz. Z racji tego, że napisałyśmy to w imieniu rodziców, których maluchy nie dostały się do przedszkola na Ursynowie pomimo tego, że są tu zameldowane fajnie by było, aby podpisy złożył każdy z Was. Oczywiście mam na mysli dzieci, które nie dostały się również po odwołaniu czyli na rok 2011/2012 zostały bez szansy na edukację przedszkolną w publicznej placówce.
              Zdaję sobie sprawę, że może to się okazać logistycznie trudne, ale e-margaretka zaoferowała się, że jest w stanie jednego dnia zbierać podpisy, ale może ktoś z Was również mógłby się dołączyc do akcji ich zbierania. Ja niestety z przyczyn niezależnych od siebie nie mogę, no chyba, że w grę by wchodził weekend w ciągu dnia.

Prośba do e-margaretki, aby zaproponowała Nam wszystkim jakiś termin. Liczę na to, że im więcej podpisów tym lepiej smile

próbowalam wysłac maile na gazetowy, ale niestety cały czas mam jakis błąd sad
              • bobbony Re: P E T Y C J A - p o d p i s y - w a ż n e 23.05.11, 14:35
                czekam na podanie gdzie i kiedy
                • e-margaretka Re: P E T Y C J A - p o d p i s y - w a ż n e 24.05.11, 16:17
                  Podpisy będę zbierała na początku przyszłego tygodnia, ponieważ do końca tygodnia nie ma mnie w W-wie.
                  Odezwę się jeszcze w celu potwierdzenia dokładnego terminu.
          • adaniak Re: czy ktoś się dostał z odwołania????? 26.05.11, 15:16
            my też z odwołania nie dostaliśmy się. Jak się później okazało, to całe bieganie po przedszkolach z wolnymi miejscami było bez sensu, bo z góry były one przeznaczone dla dzieci z "pierwszego wyboru" no ew. z drugiego... do petycji chętnie dołączę się, o ile jeszcze są zbierane podpisy smile
            pozdrawiam
            • jo-75 adaniak 26.05.11, 21:04
              podpisy będą zbierane, pisz do mnie na maila gazetowego jo-75 gumisiowa mamo wink
    • domowazona Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 25.05.11, 22:16
      nie dostaliśmy się sad spełniamy wszystkie powyższe punkty i nie dostaliśmy się do.... 16 przedszkoli na Ursynowie. Psia mać!
      • jo-75 domowazona 25.05.11, 22:53
        napisz do mnie na gazetowego
    • eronus Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 26.05.11, 08:49
      moja córka nie dostala się, 32 pkty, musielismy szukac przedszkola prywatnegosad
      • jo-75 eronus 26.05.11, 09:29
        pisz do mnie proszę na maila gazetowego jo-75@gazeta.pl
      • ap-78 Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 26.05.11, 20:11
        My też się nie dostaliśmy.
        A do którego przedszkola zapisałaś dziecko?
        • jo-75 ap-78 26.05.11, 20:53
          napisz do mnie proszę na gazetowego jo-75@gazeta.pl
          synek od sieprnia chodzi do klubu gumisiów przy metro stokłosy i tam w tej sytuacji zostanie
        • domowazona Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 27.05.11, 21:55
          Pierwszy wybór to było przedszkole integracyjne na Teligii, na liście podczas rekturacji było jeszcze 5 innych przedszkoli. Podczas rekrutacji uzupełniającej dodałam 10 innych przedszkoli
    • e-margaretka Petycja - podpisy - termin 30.05.11, 21:25
      W czwartek 2-giego będę zbierała podpisy pod naszą petycją.
      Petycja jest skierowana do Prezydent H.Gronkiwicz-Walz.
      Napisałyśmy ją w imieniu rodziców, których dzieciom odmówiono przyjęcia do przedszkola, a są zameldowani na Ursynowie, płacą tu podatki, żyją w zalegalizowanych związkach, oboje pracują.
      Proponuję spotkać się przy Multikinie, przy ostatniej ławce od strony pizzerni.
      Będę na Was czekała w godz. 18-19-ta.
      Jeżeli komuś nie pasuje ten termin, a chce się podpisać proszę o inf.
      • domowazona Re: Petycja - podpisy - termin 31.05.11, 13:45
        super! przyjdziemy się podpisać. dziękujemy e-margaretko!
        • bobbony Re: Petycja - podpisy - termin 01.06.11, 14:04
          podsyłam link do strony z odpowiedzią Prezydenta Miasta na listy rodziców do gazety warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,9660176,W_przedszkolach_nie_ma_problemu__Paszynski_odpowiada.html
      • adaniak Re: Petycja - podpisy - termin 01.06.11, 21:52
        Cześć smile dziękuję za poświęcany czas i zaangażowanie ! Niestety ani ja ani mąż jutro nie damy rady zjawić się przy multikinie wieczorem sad ja bym mogła ewentualnie między 10 a 16... może uda się znaleźć inny termin na spotkanie ?
        • e-margaretka do adaniak 01.06.11, 22:19

Dobrze, w takim razie jutro o 10-tej? Będziesz?
          • adaniak Re: do adaniak 02.06.11, 08:37
            nie wiem, czy jeszcze dzisiaj uda ci się przeczytać ten wpis przed 10... tak czy owak, zapakuję małą do wózka i będę o 10 przy ostatniej ławce przy multikinie (ostatnia patrząc w stronę Kabat wink )
    • hagaka Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 17.06.11, 11:51
      Przeklejam swój wpis z forum Ursynów, z nikłą nadzieją, że może tutaj coś ruszy:

Denerwuje mnie to, że temat umiera śmiercią naturalną. Gdzie się podziali rodzice tych 700 dzieci na Ursynowie, które nie dostały się do przedszkoli publicznych. Co robią ze swoimi pociechami od września? Moja pójdzie do prywatnego przedszkola. Przyznam, że mocno nadwyręży to nasz budżet, bo równocześnie mlodszą 6 miesięczną muszę oddać pod opiekę niani. Jakoś, mam nadzieję, damy sobie radę, ale nici z oszczędzania, ekstra wydatków, i znów zakupy w Lidlu i Biedronce, patrząc uważnie na rachunek. Myślę, że inni rodzice, też mają podobną, jak nie gorszą, sytuację. Ale dlaczego się na to godzimy? płacimy podatki i nie małe, a od państwa nie dostajemy nic w zamian i się nie buntujemy. Wyszedł dziś raport NIK w sprawie przedszkoli. Jakoś niewyobrażam sobie, że do 2013 r. 90% dzieci będzie miało zapewnioną opiekę przedszkolną, tak jak wyznaczyła to UE. Co robi Ursynów w tym celu? Do przyszłego roku otworzy może jakiś jeden czy dwa nowe oddziały przedszkolne - o ile to zwiększy limit miejsc - 100? a co z pozostałymi 600? Marna jestem w petycjach i inicjatywach obywatelskich, ale czuję, że powinniśmy, my rodzice, jakoś się zebrać i zadzialać, a nie płacić z prywatnych pieniędzy za to, żeby nasze dziecko dobrze się rozwijało, uczyło życia w grupie i społeczeństwie. Przecież to powinno być oczywistością, że 3latek idzie do przedszkola i ma zapewnioną przez państwo opiekę, tak jak to jest na Zachodzie. Czy ktoś ma jakiś pomysł???
      • chatka-skrzatka Re: Ursynów-ile jest 3latków, które NIE... 14.07.11, 14:11
        Witam smile
        Zapraszamy rodziców z dziećmi, które nie dostały się do przedszkoli państwowych do odwiedzin w Chatce Skrzatka, oferujemy mniejsze grupy, bliskość lasu, indywidualne podejście, zaanagażowaną kadrę oraz dla tych którzy podpiszą umowy do końca wakacji czesne porównywalne do obowiązującego w przedszkolu państwowym.
        Zapraszam 605-280-575
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka