Dodaj do ulubionych

integracyjne - Ursynów

29.12.11, 18:00
Hej,
jestem mamą 2,5-letniego skrajnego wcześniaka (950g), z powikłań został nam głęboki niedosłuch i problemy z wchłanianiem (zespół krótkiego jelita - istnieje ryzyko, że do września nie będzie w stanie kontrolować wodnistego/częstego wypróżniania). Logopeda daje nam wprawdzie 100% odpowiedzialność, że jeśli chodzi o rozwój mowy i kontakty z dziećmi Filip może (od roku jest zaimplantowany) iść spokojnie do zwykłego, masowego przedszkola (wtedy brałabym pod uwagę Teligi zwykłe - bo tam chodził starszy, zeszłoroczny absolwent), ale chyba wolałabym - głównie ze względu na to, by ktoś przymknął oko na to jego ciągłe biegunki i pieluchowanie - mniejszą grupę, gdzie łatwiej też upilnować implantu. I dlatego zastanawiam się nad Teligi integracyjnym, tudzież grupą integracyjną na Telekiego.

Mam pytania do mam dzieci z obu placówek - o wrażenia i doświadczenia, a do mam dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności/zaświadczeniem o specjalnym kształceniu - także o to czy łatwo się dostać (oboje pracujemy, jesteśmy zameldowani i płacimy podatki na Ursynowie)? czy zaświadczenie jest potrzebne już na etapie rekrutacji czy do okazania później (dopiero po nowym roku idziemy do PPP)?

oczywiście będę w nowym roku kolędować po obu placówkach, ale wszystkie Wasze spostrzeżenia mile widziane!

dziękuję!
Gosia
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: integracyjne - Ursynów 30.12.11, 13:03
      Też mam słabosłyszącą córkę. Idź do PPP i wystawią Ci kwit, więc dostaniesz się bez problemu. Może nawet z PPP bezpośrednio zadzwonią do placówki i "zaklepią" Ci miejsce. Tak było w moim przypadku z przedszkolem, a później szkołą.
      • gojapio Re: integracyjne - Ursynów 01.01.12, 20:42
        bj32, a jesteś z naszych okolic? ile lat ma teraz Twoja córa?
        • ancymon123 Re: integracyjne - Ursynów 02.01.12, 14:56
          Mój syn dostał się do przedszkola na Telekiego bez problemu już w trakcie roku szkolnego. W październiku były jeszcze 2 miejsca dla dzieci z orzeczeniem. W 3 tygodnie załatwiłam orzeczenie, i jeszcze zanim dostałam dokument mały chodził do przedszkola!. Pani dyrektor przemiła, bardzo chce pomóc maluchom, nauczycielki boskie, jestem zachwycona przedszkolem.
        • bj32 Re: integracyjne - Ursynów 02.01.12, 16:16
          Nie bardzo. Ja z Wrocławia, ale przepisy są ogólnopolskie. No i moja ma już 10 lat oraz est tylko zaaparatowana.
          • gojapio Re: integracyjne - Ursynów 02.01.12, 17:12
            Ancymonka, próbowałam do Ciebie już wcześniej pisać na priva, ale nie masz chyba aktywnego maila na gazecie. Odezwiesz się? gojapio@gazeta.pl dzięki!
            • ancymon123 Re: integracyjne - Ursynów 03.01.12, 11:30
              Napisałam.
              • aga_sama Re: integracyjne - Ursynów 05.01.12, 13:17
                Do autorki wątku. Idź jak najszybciej do ppp po orzeczenie o specj. potrzebach edukacyjnych. Jest ono potrzebne już na etapie rekrutacji.
                Z miejscami bywa różnie. Są momenty, kiedy dyrektorki chętnie przyjmują dzieci integracyjne, ale bywa i tak, że już we wrześniu mają komplet w grupie 3.latków.
                • gojapio Re: integracyjne - Ursynów 05.01.12, 16:59
                  Aga_sama,
                  my dopiero od września się staramy, więc mamy jeszcze chwilę oddechu wink dziś się okazało, że w Wawie jest specjalizacja i dla dzieci niesłyszących PPP nie w rejonie, ale na Raszyńskiej. 19.01. mamy wizytę, wcześniej wpadnę do przedszkola porozmawiać z dyrektorką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka