Dodaj do ulubionych

Czterolatek w grupie trzylatków

21.06.12, 16:47
Sprawa jest następująca. W tym roku synek 4 lata dostał się do przedszkola. Bardzo się ucieszyłam, do czasu kiedy na spotkaniu dla rodziców okazało się, że zamiast do grupy rówieśników trafi do maluchów tzn grupa 23 trzylatków + 4 czterolatków.
Wiem, że system w Wawie wrzuca do jednego worka dzieci trzy i czteroletnie, ale myślałam, że grupa będzie bardziej wyrównana pod względem wiekowym. Inna rzecz to program i plan dnia, który jest dostosowany do trzylatków. Tak jak tłumaczyła Pani dzieci nie myją ząbków, bo jeszcze nie umieją, leżakują dwie godziny, sala dostosowana do trzylatków bez zabawek, którymi mogłyby sobie zrobić krzywdę czyli same duże plastikowe zabawki. Na ścianach pusto nie zauważyłam, żadnych obrazków edukacyjnych, literek czy cyferek.
Zastanawiam sie teraz jak to jest w innych przedszkolach. Czy też są takie dysproporcje w ilości dzieci trzy i czteroletnich w grupie? Jak taki czterolatek funkcjonuje w grupie trzylatków? Czy widać różnice wiekowe? Mój synek we wrześniu będzie miał cztery i pół roku i martwię się jak odnajdzie się w grupie maluchów.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Czterolatek w grupie trzylatków 21.06.12, 20:38
      NIe dołączy do grupy 4-latków prawdopodobnie dlatego, że ta jest pełna i nie ma w niej miejsc. Nie martwiłabym się natomiast tak bardzo w sytuacji twojego dziecka, że trafi do dzieci młodszych. Maluchy uczą się przede wszystkim funkcjonowania w grupie, a twój chyba do grupy trafia po raz pierwszy. maluchy leżakują, ale jak nie chcą, nie muszą. Zęby myją, jak oswoją się z przedszkolem, mniej więcej po 2 miesiącach. Czytania i pisania teraz w przedszkolach nie naucza się, ale to nie oznacza, ze dzieci tylko się bawią.
    • mysiaapysia Re: Czterolatek w grupie trzylatków 21.06.12, 22:42
      A ja bym jednak spróbowała powalczyć. Pójdź pogadać z dyrektorką przedszkola.
      W moim przedszkolu jest jedna grupa mieszana 3-4 latków. Moje starsze dziecko jako rocznikowo 3-latka trafiło do tej grupy. Jak mi tłumaczono skoro jest ze stycznia i po żłobku, to lepiej będzie się rozwijać z 4-latkami. I faktycznie - moje dziecko niczym się ustępowało 4-latkom. I nagle pod koniec czerwca dowiedziałam się, że wszystkie już teraz 4-latki zostają w tej tej samej grupie, a dołączą do nich 3-latki. Nie wyobrażałam sobie jak w takich warunkach ma się rozwijać dziecko będące na poziomie wówczas 5-latków. Poszłam do dyrektorki, która przyznała mi rację. Dziecko od września było w grupie z 5-latkami.
      • agulasek Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 07:57
        Z Dyrektorką rozmawiałam i nie ma szans na przeniesienie do czterolatków. Zresztą ona nie widzi problemu. A synek uczęszczał już w tym roku do punktu przedszkolnego prowadzonego przez fundację, więc ma już pewne doświadczenie przedszkolne. Leżakować trzeba w piżamce dwie godziny i nie ma wyjątków w tej grupie tzn wszystkie dzieci obowiązkowo bez względu na wiek muszą leżakować. W grupie gdzie są same czterolatki dzieci już nie leżakują. Wiem, że powinnam się cieszyć, że mamy miejsce w przedszkolu, ale mimo wszystko mam obawy, czy dla niego będzie to dobre.
        • mk271 Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 08:06
          Ja bym się cieszyła z miejsca w przedszkolu. Może się także okazać że w ciągu roku zwolni się miejsce w grupie 4 latków i wtedy można przenieść syna do grupy rówieśników. Wg mnie leżakowanie dobrze mu zrobi, zwłaszcza jeżeli syn będzie spędzał cały dzień w przedszkolu. W moim przedszkolu leżakują grupy 3 i 4 latków.
          • agulasek Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 08:31
            I tak jak napisałam z miejsca w przedszkolu bardzo się cieszę. Obawy moje bardziej dotyczą różnic rozwojowych pomiędzy dużą grupą trzylatków i kilkoma czterolatkami. Tak jak napisałam myślałam, że grupy są bardziej wyrównane wiekowo np pół na pół. Boję się tego, że mały po prostu będzie się nudził, że nie będzie się rozwijał, że się zrazi. I nie uważam, że dwie godziny przymusowego leżakowania od 12:30 do 14:30 jest dobre dla czteroipółletniego dziecka. Chyba w tym przedszkolu też tak myślą skoro czterolatki ze starszej grupy zamiast leżeć wychodzą w tym czasie na dwór. Ponawiam pytanie do Mam, które miały podobną sytuację. Jak odnalazło się dziecko w młodszej grupie? Jak w niej funkcjonuje?
            • pyzarogata Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 09:00
              Ja mam niestety chyba podobną sytuację, tylko że mój synek we wrzesniu będzie miał 3,5 roku - jednak jest bardzo rozwinięty, panie w obecnym przedszkolu mówią, że jest mentalnie i rozwolowo jak czterolatek. Bardzo dużo mówi, liczy do 18 wink, sam chodzi do ubikacji, ubiera się, je itp. Były spotkania adaptacyjne i większość dzieci w grupy do której trafił mówi pojedynczymi słowami! Chłopczyk podszedł do nas, pokazał na jakieś wiadersko i spytał "toto?". Nie twierdzę, że coś z tymi dziećmi jest nie tak, sa po prostu młodsze, spora część z nich, z tego co się dowiedziałam, ma teraz około 2,5 roku, robią w pieluszkę itp. Mój ma teraz 3l3m więc różnica jest oczywista, tym bardziej że tak jak pisałam, mój jest bardziej rozwinięty niż powinien w tym wieku.

I też mam trochę zgryz. Agulasku - rozmawiałam z Panią dyrektor i ona mi powiedziała, że to raczej słabsze dzieci gonią te bardziej rozwinięte. Te rozwinięte podobno mają stracony pierwszy miesiąc, dwa, bo przez pierwszy miesiąc młodsze dzieci są bardzo absorbujące dla pań, bo nic nie potrafią, siku nie zrobią, nie zjedzą same i majtek nie zmienią też w razie zasiusiania, kapci nie założą itp.

A czy Twój synek będzie miał we wrzesniu równo cztery czy więcej? Bo jak więcej, no to faktycznie uncertain
              • lilith76 Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 10:37
                Staram się zrozumieć wasze racje, bo moje dziecko 2,5 l akurat będzie w grupie 3 lub 3-4 latki (dowiem się we wrześniu i wynik jest mi obojętny), czyli sytuacja odwrotna.

Ale gdy rodzi się o rok młodsze rodzeństwo, czy uznacie, że to starsze cofa się w rozwoju i nie rozwija intelektualnie przebywając z młodszym? Odseparujecie je?
                Czy w tym wieku już trzeba strzelać do wyścigu szczurów, a nie rozwijać po prostu relacje społeczne?
                Czy dziecko nie może po prostu mieć dzieciństwa, jak my miałyśmy, tylko - misję edukacyjną?
                Czy przez kontakt z trzylatkami stanie się straszna tragedia, bo dziecko stanie w liczeniu do 18 i nie będzie liczyć po roku do stu?
                Wreszcie, to co chcecie z dzieckiem robić w domu, skoro edukację "zrzucacie" na przedszkola? Jak tam czegoś nie zrobi, niech nauczy się z rodzicem.
              • klubgogo Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 21:38
                >Bardzo dużo mówi, liczy do 18 , sam chodzi do ubikacji, ubiera się, je itp.

Nie wiem, do jakich przedszkoli chodzą wasze dzieci, ale powyższe czynności to norma dla dzieci z rocznika 3-latków, które rozpoczynają edukację przedszkolną. Nie powiesz mi chyba, że 3-latek nie potrafi sam jeśc?
                • kannama Re: Czterolatek w grupie trzylatków 23.06.12, 19:44
                  no tez mnie zastanowiło co to za przedszkola...moj syn od wrzesnia chodzi do przedszkola...na 25 dzieciaków własciwie tylko jeden chłopiec słabo mowi...niektorzy nawijaja jak dorosli...
    • moniaw79 Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 12:09
      agulasek napisała:

> Tak jak tłumaczyła Pani dzieci nie myją ząbków, bo jeszcze nie umieją,

To żart jest, prawda?
      Dzieci w żłobku myją zęby po obiedzie, więc tym bardziej 3-4-latki powinny umieć to robić, heloł.
      • agulasek Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 12:29
        Pyzarogata - mój synek jest z początku kwietnia. We wrześniu będzie miał 4 lata i 5 msc. Zgadzam się z tym, że dzieci młodsze gonią starsze i dla nich jest to duży pozytyw. Ale podkreślam dysproporcje w tej grupie 23 dzieci z 2009 i 4 dzieci z 2008 i wątpię w to aby tak liczna grupa dzieci trzyletnich nagle brała za wzór kilku czterolatków. I nie chodzi mi tu o żaden wyścig szczurów, ale po prostu o to, aby dziecko spędzając czas w przedszkolu też się czegoś nauczyło od rówieśników, od Pani. Przebywając w grupie gdzie są tylko młodsze dzieci szanse na to są małe.

Moniaw79 to nie żart. dzieci mają zacząć myć zęby dopiero od lutego. Na pytanie rodzica jednego z czterolatków czy nie mozna tego zmienić - odp. "Nie, nie można".
        • moniaw79 Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 12:38
          agulasek napisała:

> Moniaw79 to nie żart. dzieci mają zacząć myć zęby dopiero od lutego. Na pytanie
          > rodzica jednego z czterolatków czy nie mozna tego zmienić - odp. "Nie, nie moż
          > na".

Chore. Dzieci mają się uczyć samodzielności, tak?
          Nie wierzę, że 3-letnie dziecko nie potrafi myć zębów. Ok, może nie robi tego dokładnie, ale szczoteczkę do buzi umie włożyć i pastę zjeść też bankowo potrafi.
          Córka w tym roku idzie do przedszkola. W grupie 3-4-latków w łazience stoi 20 zestawów do mycia zębów. Czyli można? Można.
        • lilith76 Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 13:10
          w tej grupie 23 dzieci z 2009 i 4 d
          > zieci z 2008

Grupa 4 latków jest aż tak przeładowana, że nie można tam dołączyć czwórki dzieciaków???
          To rzeczywiście głupio wygląda.

Chyba, że to jakaś akcja edukacyjna, dzięki której czwórka czterolatków ma pociągnąć resztę trzylatków. Akurat.
    • aagnes Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 12:47
      Niestety zyjemy w kraju w ktorym musisz byc wdzieczna za to, ze miejsce w przedszkolu w ogole sie znalazło.
      Jednak - bede cie namawiala do powalczenia, zeby dziecko poszlo z czterolatkami.
      Moja corka chodzi do grupy mieszanej 3/4 latki i nie uwazam tego za super pomysl, zbyt duza roznica we wszystkim doslownie utrudnia zycie i dzieciom i paniom, niestety wiekszosc spraw jest dostosowana do dzieci mlodszych, wiec dla 4 latka to zadna atrakcja. jedzenie łyzka, niemycie zebow, obowiazkowe lezakowanie, zadnych wycieczek - to taki standart w grupach 3 latkow. Sama uwazam ten rok w przedszkolu za zmarnowany, ale ja juz nic nie zrobie, natomiast ty jeszcze mozesz.
      • moniaw79 Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 14:59
        aagnes napisał:

> jedzenie łyzka, niemycie zebow, obowiazkowe lezakowanie, zadnych wycieczek - to taki standart w grupach 3 latkow.

To wszystko zależy od placówki. W przedszkolu, do którego od września pójdzie córka, 3 i 4-latki są w jednej grupie. I grupa ta: myje zęby, je widelcem, nie leżakuje (chyba, że któreś dziecko wyraźnie tego potrzebuje), jeździ na wycieczki. Kwestia pedagogów i ich chęci.

• aagnes Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 21:25
          Wiem, ze tak bywa w niektorych przedszkolach, juz nawet nie chce o tym myslec bo mnie to dobija. Teraz juz nie zmienie, bo corka ma mnostwo znajomych i sie swietnie zaaklimatyzowala, ale mam nauczke - jak bede wybierala podstawowke to zrobie wywiad na wszelkie mozliwe tematy, juz zaczelam zbierac informacje.
          • mama.czarka Re: Czterolatek w grupie trzylatków 22.06.12, 22:41
            Moja córka (urodzona w styczniu 2008) jest w grupie najmłodszej - najwięcej jest dzieci z jej rocznika, ale jest 6 dzieci z rocznika 2007 i dwoje z rocznika 2009. To jest dopiero misz-masz. Trzyletni najmłodszy chłopiec słabo mówi, raczej zaczepia dzieci, nieraz podrapie lub uderzy tak bez powodu...Drugie dziecko - dziewczynka bardzo płaczliwa, panie wciąż ją noszą lub trzymają na kolanach...Panie skupiają swą uwagę na tej najmłodszej dwójce kosztem pozostałych dzieci...Wszystkie dzieci "jadą" tym samym programem, a więc obecne 5-latki nie tną nożyczkami, wykonują proste prace plastyczne, muszą leżakować, nie myją zębów, nie mają indyw. ról na przedstawieniach...
            Jest w naszym przedszkolu grupa złożona pół na pół: dzieci z rocznika 2006 i 2007, z kolei te pięciolatki robią to samo co przedszkolni zerówkowicze...
            Moja córka kumpluje się ze starszymi od siebie pięciolatkami, z młodszymi jakoś nie trzyma, no chyba, że pomaga im się ubieraćsmile
            Ja bym porozmawiała z dyrektorką, może później dałoby się dziecko przenieść do innej grupy...Nie wyobrażam sobie mojej bardzo intelektualnie rozwiniętej prawie 4,5 latki w grupie trzylatków...
            • agulasek Re: Czterolatek w grupie trzylatków 23.06.12, 09:20
              Właśnie ciężko mi jest wyobrazić sobie moje czteroipółletnie dziecko w grupie trzylatków. Rozmawiałam z Panią Dyrektor i mogę napisać podanie z prośbą o przeniesienie do grupy czterolatków, ale tylko pod warunkiem zwolnienia się miejsca w tej grupie, co jest raczej mało prawdopodobne. Generalnie sytuacja bez wyjścia - zostaje to po prostu zaakceptować. Zastanawiam się tylko, jaki jest sens mieszania dzieci aż z dwóch albo jak napisała mama.czarka aż z trzech roczników?
              • buduje Re: Czterolatek w grupie trzylatków 27.06.12, 11:28
                A może mogłabyś w takim razie (razem z pozostałą 3ką rodziców) zaproponować pani dyrektor stworzeni 2 grup mieszanych wiekowo? jak w obydwu grupach będzie dzieci pół na pół to nie odbije się to negatywnie na żadnym z nich.
                • bbkk Re: Czterolatek w grupie trzylatków 27.06.12, 13:22
                  jak się nie odbije ...
                  proponujesz rozbić grupę która była razem od roku w dodatku część dzieci miałaby inne panie
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Czterolatek w grupie trzylatków 27.06.12, 13:42
                    U nas w przedszkolu co roku takie miszmasze robią. Bo grup 4, a roczniki 3. Moja córka w zeszłym roku była w pierwszej grupie, z której cześć przeszła do drugiej, do której dokooptowano nowe trzylatki, a druga część do grupy trzeciej, do której przeszła też część dzieci z zeszłorocznej grupy drugiej. A reszta z tej grupy drugiej + część z grupy trzeciej trafiła do czwartej. Moja córka akurat trafiła do grupy trzeciej, panie się zmieniły, część dzieci była dla niej nieznanych, ale nie widzę, żeby się to na niej negatywnie odbiło, wręcz przeciwnie. W przyszłym roku będzie w czwartej grupie razem z pięciolatkami ze swojej teraźniejszej trzeciej grupy, sześciolatki odejdą, a na ich miejsce wskoczy część pięciolatków z tej drugiej grupy (więc córka spotka się z z nimi ponownie). A reszta z drugiej grupy trafi do trzeciej ;P
                    • aagnes Re: Czterolatek w grupie trzylatków 28.06.12, 11:54
                      Jezus maryja, pogubilam sie juz w trzeciej linijce tekstusmile
                      rozumiem, ze to poklosie reformy, ktora przesunieta w czasie w nieskonczonosc z roku na rok powoduje takie wspaniale roszady, rece opadaja.
      • jot_ka Re: Czterolatek w grupie trzylatków 28.06.12, 15:12
        Ale jak powalczyć? Byłam dziś u pani dyrektor i powiedziała, że nic się nie da zrobić. To co mogę dalej? Zwolnienie miejsca w grupie czterolatków graniczy z cudem, a zresztą jakby się zwolniło, to pewnie pani dyrektor ma już sto dzieciaków do obsadzenia.

Co mogę zrobić, żeby choć oszczędzić synkowi leżakowania, którego nienawidzi, którego nie potrzebował już jako trzylatek, które go stresuje tak, że regularnie sika na nim w majtki - choć w innych okolicznościach nigdy mu się to nie zdarza. Grupy czterolatków już nie leżakują, trzy-cztero (w których jest przewaga trzylatków) muszą. Do innej grupy w tym czasie nie można przechodzić, bo kto będzie odpowiadać, gdy się mu coś stanie - taki argument usłyszałam.
        • lilith76 Re: Czterolatek w grupie trzylatków 29.06.12, 13:52
          A nie da się porozmawiać z opiekunką, by odpuściła dziecku leżakowanie? Być może nie jest jedyne.
          Chyba, że "ordnung muss sein" - w grafiku leżenie, więc mają leżeć. A pani się relaksować wink
    • attiya Re: Czterolatek w grupie trzylatków 29.06.12, 12:41
      dziwne, bo w przedszkolu mojego dziecka były w grupie trzylatków zupełnie normalne zabawki, nei takie o jakich piszesz
      to, że na tablicach nie ma cyferek i literek, to chyba nic dziwnego, to nie jest na tym etapie dziecku potrzebne do życia
      możesz w końcu to sama zapewnić, jak chciałam, żeby mój trzylatek poznał literki, to sama go tego nauczyłam
      a poza tym jest to przepis Ministerstwa Edukacji
      moim własnym zdaniem dązy ono do tego aby z deka jednak dzieci ciągnąć w dół, nie w górę
      dlaczego, chyba sama się domyślasz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka