Dodaj do ulubionych

maluchy i spanie

16.09.04, 15:32
Czy kładziecie swoje dzieci (należące do grupy maluchów) po południu w
weekendy spać? No bo wiadomo, że wtedy dziecko nie wstaje wcześniej i nie
będzie śpiące po południu, ale czy to nie wprowadza zamieszania w uregulowany
w przedszkolu tryb życia i czy dziecko nie ma potem kłopotów z leżakowaniem w
poniedziałek?
Obserwuj wątek
    • dorotaww Re: maluchy i spanie 16.09.04, 21:20
      W SOBOTE NIE POŁOZYŁAM MAŁEJ WIĘC SAMA PADŁA O 16.. W NIEDZIELE POSZŁA SPAĆ PO
      OBIADKU KOŁO 12,30 ,SPAŁA GODZINKE.. MIMO,ŻE WTEDY DO PRZEDSZKOLA NIE IDZIE I
      TAK WSTAJE RANO WCZEŚNIE- MIĘDZY 6-7. POPROSTU JEST KAPRYSNA I MARUDNA .
      • linusia_75 Re: maluchy i spanie 17.09.04, 07:20
        U nas nie ma problemu: młoda śpi i w domu i w przedszkolu.
        Wstaje przed 8 (w weekend ciut później), idzie spać ok. 21.
        To spanko w dzień jest jej nadal potrzebne, chociaż nie ma problemu jak z
        jakiegoś powodu nie śpi, wtedy po prostu zasypia wieczorem jakąś godzinę
        wcześniej.
        linusia
    • annous Re: maluchy i spanie 17.09.04, 09:15
      Córcia sama woła po 12.00 że jest zmęczona i chce odpocząć. Nie zawsze jest to
      drzemka, albowiem zdarzyło się, że poleżała 0,5h i chciała wstać. Nie naciskam,
      ale też nic bardzo aktywnego na te godziny nie planuję.
      Pozdrawiam, Ania
    • siborki_mi Re: maluchy i spanie 17.09.04, 20:39
      Cześć! Moja nie śpi w ogóle, już w żłobku jako jedyna z grupy nie spała. Na
      początku w żłobku leżakowałysmy w weekendy, żeby nie wypadła z rytmu i nie
      odbierała leżakowania w żłobku jako kary. Pod koniec żłobka zrezygnowałam z
      tego. Teraz w przedszkolu oczywiście też nie lezakujemy. Myślę, że to zależy od
      dziecka. Moja np. weekend czy normalny dzień zwykle wstaje o jednej porze.
      Pozdrawiam - Magda, mama Ingi (3l i 3m)
      (I trochę zazdroszczę śpiącego dziecka, bo moja mimo zmęczenia nie uśniesmile!
      • delta.x Re: maluchy i spanie 18.09.04, 10:17
        No właśnie w tym sęk, że moja córka nie śpi już w dzień, ale jak bym ją
        wcześniej budziła i zaprowadzała do przedszkola to być może zacznie tam
        zasypiać ze zmęczenia. Tylko się zastanawiam co wtedy robić w domu w weekendy.
    • bb12 Re: maluchy i spanie 20.09.04, 15:05
      Dlaczego zależy Ci na tym,żeby spała .Moje dziecko szybko przestało spać w
      dzień.W przedszkolu po prostu nie spało.
      • delta.x Re: maluchy i spanie 20.09.04, 16:33
        W naszym przedszkolu (i chyba we wszystkich państwowych) wszystkie maluchy
        muszą leżeć na leżaczkach. Nie ma takiej możliwości, żeby się bawiły w innym
        pomieszczeniu. Na razie zabieram córkę po obiedzie, ale być może w najbliższym
        czasie będzie zostawać dłużej.I nie wiem co mam robić z nią w weekendy w
        przypadku kiedy zacznie sypiać w przedszkolu (jak wcześnie rano wstanie, to z
        nudów leżąc na leżaku może zacząć zasypiać). Swoją drogą to musi być męczące
        dla dziecka, które już nie sypia w dzień tak leżeć półtorej godziny i patrzeć w
        sufit. Do tej pory zdarzyło się raz, że została na cały dzień i pani mówiła, że
        nie zasnęła tylko oglądała książeczkę cały ten czas. Więc może zawsze będzie
        sobie tak radzić i nie będzie problemu smile. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka