Dodaj do ulubionych

pięciolatka

03.11.05, 07:10
Moja Klaudia skończyła 5lat we wrześniu.W przyszłym roku idzie do zerówki.Czy powinna przed zerówką coś umieć,czy to źle bo podobno ucza sie od podstaw w"0".Co umieja wasze pięciolatki ,moja nie chodzi do przedszkola nie wiem czy ją uczyc przed zerówką czy nie.Jestem przewrażliwiona po wizycie u psychologa.
Obserwuj wątek
    • pacynka27 Re: pięciolatka 03.11.05, 09:13
      W przedszkolu synka juz pięciolatki poznają literki (ale on jest dopiero w trzylatkach więc szczegółów nie znam)
      Znane mi pięciolatki potrafią liczyć (chociaż do 10) ale nie koniecznie znają znak graficzny cyfry.
      Rozpoznaja i nazywaja kształty (koło, kwadrat, prostokąt, trójkąt)
      Znają minimum kilka piosenek i wierszyków.
      Mają troche wiedzy o przyrodzie znaja podstawy geografi (że mieszkają w Polcse, w mieście...., że są inne państwa, a ludzie tam mieszkający rozmawiają w różnych jezykach)
      Posługują się kredkami, farbami, nożyczkami.
      Umieją się ubrać, rozebrac, jeść samodzielnie, załatwiać potrzeby fizjologiczne.

Proponuje Ci kupno jakiś książeczek do 4 i 5 latków i czytanie córci, wykonywanie z nią zadań tam zamieszczonych.
      Pozdr.
      • bea.bea Re: pięciolatka 03.11.05, 11:20
        jeśli masz obawy , co do puszczania corki do przedszkola...a alezy ci na tom by
        teoretycznie była przygotowana....moja rada ...sama dasz sobie rade....kupuj
        ksiązeczki dla pięcolatków...czasopisma..widziałam takie...
        i przerabiaj z nia to co tam jest....oczwiście możesz pokazać jej
        literki...cyferki...na stronach internetowych znajdziesz niektóre programy
        przedszkolne dla pieciolatków...mozesz sie do nich zastosowac...

jesli nie masz tyle samozaparciasmile))...to trudno da sobie radę, nie ma innego
        wyjścia....powodzenia...
        zawsze mozesz tu uzyskac porady...smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka