Dodaj do ulubionych

1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkach

28.03.06, 10:56
Witam,
wszystkie drogie i "zestresowane" mamy przyszłych przedszkolaków.
Dziewczyny mam pytanie. Wszystkim wiadomo, że ogólnie miejsc w palcówkach
przedszkolnych brak. Zawsze się może stać tak, ze wniosek zaniesiemy, a potem
okaże się, że nasz szkrab nie został przyjęty z powodu braku miejsc.
Mam pytanie, czy zapisujecie tylko do 1 przedszkola, czy składacie ( na
wszelki wypadek ) podanie do kilku przedszkoli?

P.S
Czy wy też już się denerwujecie wrześniem, stresujecie, że będzie "poważny
przedszkolak w domu" czy tylko ja jestem taka nawiedzona i przeżywam jak
głupia wink)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • justakoko Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 28.03.06, 11:00
      ja składam w innych dzielnicach dodatkowe podania, bo u mnie mam małe szanse ze
      względu na spore zaludnienie dzielnicy smile

przezywam przezywam, ale nie tak mocno bo moj chodzi od wrzesnia do zlobka i
      mam nadzieje ze sie w miare szybko zaadoptuje do przedszkola.
    • kate8025 Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 28.03.06, 11:02
      to zależy od miasta, w niektórych pewnie mozna składać do jednego tylko przedszkola, ale tam gdzie mozna każdy składa do kilku, zeby w razie czego gdzieś się dostać, może nie do tego wymarzonego, ale w ogóle do jakiegos.

a co do tego stresu to wszystkie przeżywamy na swój sposób to pójście do przedszkola, ale pewnie prawdziwy stres zacznie się w sierpniu, jak już na poważnie będziemy się szykować. Mniejszy stres mają doświadczone mamy, te których dzieci chodzą teraz do żłobka.
      I ja się stresuje, ale najbardziej to chorobami, rozłąka, czy tym jak moje dziecko przykjmie przedszkole, nie tak bardzo, bo córcia bardzo chce iść do przedszkola, do dzieci, więc wiem, ze da sobie radę, jest odwżna, samodzielna, pogodna, więc nastawiam się i ją pozy=tywnie, ze wszystko będzie jak najlepiej, chpociaż po cichu myślę o tych choróbskach...

Pozdrawiam
    • jaroosi Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 28.03.06, 11:33
      Dziekuje za podpowiedź.
      Jestem z Krakowa, więc pewnie zapiszę małego do dwóch przedszkoli.
      No to zostałam pocieszona, bo już myślałam, że ja mam jakieś zachwiania
      psychiczno - emocjonalne na tle nerwowym i zbytnio przeżywam. Z tego co
      piszecie to mieszcze się w normie wink)
      Ja już się martwie jak będzie, juz chcę biec na zakupy..., chociaż wiem, że
      powinnam zaczekać jak zostanie dziecko przyjęte i zapoznam się z wymogami,
      zaleceniami, listą zapotrzebowania przygotowaną przez dane przedszkole.
      • jeangrey Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 29.03.06, 09:29
        Tez mieszkam w Krakowie. W naszej dzielnicy przedszkola porozumiewają się ze sobą w sprawie przyjętych dzieci.
    • karanissa Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 28.03.06, 11:39
      Ja na razie zlozylam do jednego. Caly czas trzymam reke na pulsie i badam, jak
      tam z iloscia chetnych. W srode sprawdze po raz ostatni i w zaleznosci od
      wyniku rozmowy zloze podanie do jeszcze jednego przedszkola (w obrebie tej
      samej dzielnicy, lecz polozonego troche dalej mojego miejsca zamieszkania), lub
      nie. Oczywiscie tez sie denerwuje, bo nie ukrywam, ze najbardziej zalezy mi na
      tym przedszkolu, ktore wybralam jako pierwsze: spodobalo mi sie i polozone jest
      po drugiej stronie ulicy.

Cale szczescie, ze mieszkam w tej dzielnicy Warszawy, ktora uwazana jest za
      dzielnice "stara", a wiec sila rzeczy kandydatow do przedszkoli jest troche
      mniej. Do jakiegos w obrebie dzielnicy synek na pewno sie dostanie (a jest ich
      troche... tych najblizszych naliczylam 5) - ale czy do TEGO WYBRANEGO?

A jesli chodzi o stres zwiazany z samym wrzesniowym pojsciem to nie, nie jest
      tak duzy - pewnie dlatego, ze synek chodzi od zeszlego roku do zlobka i dobrze
      sobie radzi. Bedzie dobrze - byle tylko sie dostac!
      • mamakarola1 Karanissa, 29.03.06, 10:45
        W jakiej mieszkasz dzielnicy? Ja jestem z Woli. Złożyłam wniosek do przedszkola
        na Monte Cassino. Też trzymam ręke na pulsie, nawet idę dziś do przedszkola
        złożyć ksero bilansu, to jeszcze się dopytam jakie mamy szanse. Też chcę
        zrobić to samo co ty.
        A denerwuję się jakby to miał być co najmniej najważniejszy egzamin mojego
        życia.
        Pozdrawiam wszystkie denerwujące się mamy wrześniowych przedszkolaków.

Jola
        • karanissa Re: Karanissa, 29.03.06, 12:22
          Ja mieszkam w Srodmiesciu. Powtarzam sobie, ze najwazniejsze to zdobyc maksimum
          informacji i wywiedziec sie mozliwie jak najwiecej - a szanse beda
          proporcjonalnie wysokie.

Nawet jesli dzisiaj dowiem sie, ze (tfu, tfu) moje szanse na przyjecie do
          upatrzonego przedszkola sa nieduze, to jednak nie skladam papieru gdzie
          indziej, tylko prosze o zrobienie adnotacji w mojej karcie, ze w przypadku
          nieprzyjecia prosze o sprawdzenie moich szans w przedszkolu nr 2 (tzn. nr 2 na
          mojej prywatnej liscie smile

W morde, zeby ten 10 kwiecien juz nadszedl... moj maz ma juz dosyc moich
          relacji zwiazanych z aktualnymi wiesciami "z frontu".

Grunt to opracowac takie postepowanie, zeby miec jak najwieksze szanse!
          • mamakarola1 Re: Karanissa, 29.03.06, 14:09
            Masz racje, grunt to dobra taktyka. Ja własnie po to idę do Pani dyrektor, żeby
            wybadać całą sytuację. A pomysł z adnotacją na karcie jest niezły.
            Jestem dobrej mysli.
            Życze powodzenia,

Jola
            • karanissa Re: Karanissa, 29.03.06, 14:16
              I wzajemnie! Wszystkim mamom z forum tez.
    • nean nie w tej samej dzielnicy! 28.03.06, 16:32
      W Warszawie jeśli złożycie w tej samej dzielnicy więcej podań to po 31 marca
      przedszkola porównują listy i skreślają dziecko zostawiając je tylko w 1
      przedzkolu nikoniecznie tam gdzie chciałyście więc chyba lepiej złożyć w jednym
      a jeśli sie tam dziecko nie dostanie to i tak skierują go do innego przedszkola
      w danej dzielnicy. ja składam w 2 dzielnicach (na Pradze wiem ile jest dzieci,
      a na Mokotowie odmówiono mi tej informacji)
      • misiek12311 Re: nie w tej samej dzielnicy! 29.03.06, 00:21
        Zastanawałam się nad złożeniem dokumentów do dwóch przedszkoli w obrębie jednej
        dzielnicy, ale po lekturze watków na formum złożyłam podanie do jednego
        (Warszawa - Praga).
        • iwona.niania Re: nie w tej samej dzielnicy! 29.03.06, 14:06
          A ja jestem zdania, że warto składać kilka podań. Nawet w tej samej dzielnicy.
          Jak nie będzie miejsca w jednym z przedszkoli gdzie złożyłam podanie to może
          znajdzie się w drugim czy trzecim. Ale będą to przedszkola wybrane przeze mnie.
          Wg. mnie najlepsze w dzielnicy. A jak się złoży w jednym to jak nie będzie
          miejsca to wyślą dziecko do innego, gdzie zostały wolne miejsca (czyli do
          najgorszych). Dlatego złożyłam trzy podania. Wszystkie na Targówku - Bródno.
    • karanissa A ja mam pytanie: 30.03.06, 07:48
      Zadalam juz to pytanie p. Dyrektor w osobnym watku, ale wklejam je tutaj, moze
      ktoras mama wie jak to jest:

Zlozylam karte do jednego przedszkola (tego wybranego, najbardziej korzystnego
      dla mnie - Wawa). Nie skladalam do innych w mojej dzielnicy, bo wzielam sobie
      do serca porady, zeby raczej tego nie robic. Przypuscmy, ze moje dziecko nie
      dostaje sie do upatrzonego przedszkola (z braku miejsc). Dyrektorka przesyla
      wtedy moja karte do innych placowek w dzielnicy, szukajac miejsca.

I teraz moje pytanie: czy wciaz mam "pierwszenstwo" przed kartami dzieci spoza
      dzielnicy? Czy tez moze synek bedzie przyjety dopiero wtedy, gdy bedzie jakies
      miejsce PO zakwalifikowaniu WSZYSTKICH skladajacych podania, takze tych spoza
      dzielnicy.

Dreczy mnie to od wczoraj - bo jesli przy tym drugim podejsciu pierwszenstwo
      beda mialy dzieci, ktore co prawda mieszkaja poza dzielnica przedszkola, ale
      ich rodzice zlozyli tu karty przed 30 marca, to chyba popelnilam blad skladajac
      karte tylko do jednej placowki.

Mam nadzieje, ze za bardzo nie namieszalam - caly czas waham sie co robic, zeby
      moje szanse na przyjecie do przedszkola w mojej dzielnicy byly maksymalnie
      duze.
      • mamakarola1 Re: A ja mam pytanie: 30.03.06, 10:37
        Też miałam ten problem, ale po wczorajszej wizycie u Pani dyrektor, o której
        pisałam już wcześniej, doszłam do jakichś rozwiązań. Niestety nie dowiedziałam
        się jakie mamy szanse, wniosków jest 37. Pierwszeństwo mają matki samotne(to
        rozumiem), rodziny zastępcze (tego nie rozumiem), rodzice pracujący. Oczywiście
        ważne jest aby mieszkać w dzielnicy. My do przedszkola mamy 3 minuty na
        piechotkę, więc cały czas mam nadzieję, że nas przyjmą. Dowiedziałam się też,
        że w przypadku tego przedszkola, zbiera się komisja łącznie z trzema innymi
        ( Monte Cassino, Olbrachta, Góralska, Antka Rozpylacza).Niedaleko mnie jest
        jeszcze przedszkole na Wieluńskiej i okazało się, że te przedszkola nie bedą
        rozpatrywały wniosków razem z Wieluńską. Doszłam więc do wniosku, że muszę się
        jakoś zabezpieczyć, żeby nie mieć takiego dylematu jak karanissa. Złożyłam więc
        wniosek do tego przedszkola na w Wieluńską. Jak z tego widać co przedszkole to
        inne zasady i sposby przyjmowania dzieci. Nawet w jednej dzielnicy.
        A tak swoją drogą to jest chore, żeby tak się denerwować przyjęciem dziecka do
        przedszkola. A jak by było mało to mają zamiar zlikwidować jakieś przedszkola
        na Woli i w Śródmieściu.
        Pozdrawiam serdecznie.

Jola
    • edzio1 Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 30.03.06, 22:31
      drogie mamy zaczełam się zastanawiać czy nie popełniłam błędu taktycznego
      składając karty do trzech przedszkoli. Niestety w 2 dowiedziałam się że moja
      Zuza ma małe szanse na przyjęcie bo we wrześniu będzie miała dopiero 2,7. szok
      co to za argument! Co proponujecie czy zrobić adnotacje w zlozonych już kartach
      na którym przedszkolu mi najbardziej zależy ? Bardzo bym chciała by Zuza
      trafiła do przedszkola prowadzonego przez siostry zakonnena na Żelaznej ale
      właśnie jest tam dużo zgłoszonych już dzieci i jak kiedyś rozmawiałam z siostrą
      dyrektorką to mi powiedziała że pierwszeństwo mają 3 latki. Dziś złozyłam kartę
      na Lesznie 24/26 i w przedszkolu na Nowolipie 31A Te przedszkola wydały mi się
      też sympatyczne ale jeśli któraś mama może coś napisać o tych przedszkolach to
      będę spokojniejsza bo wtedy to już trudno do któregoś z tych przedszkoli Zuza
      trafi?. Serdecznie dziękuję za wszelkie informację.
      • mamakarola1 Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 31.03.06, 09:21
        Niestety nie wiem nic o tych plaćowkach, ale zrobiłam podobnie. tzn. zlożylam
        wnioski do dwóch przedszkoli. Do jedengo, tego wybranego, ulubionego i do
        drugiego ( asekuracyjnie). Oba przedszkola mam blisko, z tym że to wybrane jest
        bliżej.Jak pisałam wczesniej byłam na rozmowie z p. dyrektor i powiedzialam
        jej, ze złożyłam tez do innego przedszkola. Powiedziałam oczywiscie, ze tamto
        jest tylko asekuracyjnie, bo bardzo nam zależy, żeby dostać się do tego właśnie
        wybranego i ulubionego.
        Zobaczymy
    • edzio1 Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 31.03.06, 16:20
      Ciesze się że nie tylko ja tak zrobiłam i złozyłam karty do kilku przedszkoli,
      zastanawiam się czy nie dopisać na kartach na którym przedszkolu mi najbardziej
      zależy? Oczywiscie dzisiaj zadzwoniłam do "drugiego na mojej liscie"
      przedszkola i chciałam się dowiedzieć ile dzieci, jakie szanse ma dziecko nie
      mające jeszcze trzech lat itp, oczywiście nikt nic nie wie pani dyrektor nie ma
      i ogólnie to czekać do 10 kwietnia i się ewentualnie odwoływać szok. Czy w tym
      kraju kobieta która chce wrócic do pracy i normalnie funkcjonować ma jakieś
      szanse? same kłody pod nogami. Mam jeszcze maluszka (4 miesiące) i plan jest
      taki by babcia zajeła się tym młodszym a starsze do przedszkola ale wydzę ze
      nie będzie tak łatwo. PS. do 10 kwietnia to mnie chyba skręci.
      • mamakarola1 Re: 1 czy zaklepujecie miejsce w innych placówkac 31.03.06, 17:59
        To nie bedziesz sama doświadczala cierpienia skręcania z nerwów, koszmarów
        nocnych, bezsennych nocy, itp, itd. Mam nadzieję, że jakoś dotrwamy w jednym
        kawałku do tego 10 kwietnia.

Trzymajcie się!

Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka