busiu1014 06.05.07, 13:09 Moje pierwsze dziecko idzie do przedszkola i nie wiem w co muszę go zaopatrzyć. Co jest potrzebne do przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justi54 Re: Wyprawka przedszkolaka 07.05.07, 10:21 Na 100% musisz kupić papucie najlepiej takie na gumowej antypoślizgowej podeszwie. Jeśli jest leżakowanie to "coś" do spania, czasem proszą też o komplet pościeli. Z przyborów toaletowych to szczoteczka do zębów i ewentualnie kubek. Jeśli chodzi o akcerosria papiernicze to różnie to jest peaktykowane w poszczególnych przedszkolach. Czasem rodzice przynoszą wszystko na początku roku a np u nas personel kupuje potrzebne przybory na bieżąco z dobrowolnych składek rodziców. Panie wiedza najlepiej jakie przybory sie najbardziej sprawdzają, mają swoje wypróbowane adresy. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Wyprawka przedszkolaka 07.05.07, 10:53 dodam jeszcze "komplet ratunkowy".. czyli w woreczku w sztni dodatkowy komplet ciuchów na zmiane, w razie wypadku ( oblania, zsikania, czy innego rozdarcia)... ja do owego woreczka włozyłam wszystko...majtki (nawet 2 paty), podkoszulke, t-shirt, albo bluza z długim rekawem zależnie od pory roku, skarpetki i spodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pppolonistka Re: Wyprawka przedszkolaka 07.05.07, 11:02 Powinnaś dostać listę z przedszkola, bo każda placówka ma swoje wymagania. Oto obowiązująca wyprawka w przedszkolu mojej córci: WYPRAWKA DLA 3-4 LATKÓW 1.Ręcznik- mały 2.Kapcie 3.Mydło-3szt. 4.Papier toaletowy -4szt. 5.Serwetki -3 paczki 6.Chusteczki- 4 paczki duże 7.Blok rysunkowy-5szt. 8.Blok rysunkowy kolorowy-1szt. 9. Blok techniczny biały i kolorowy / po 1 szt. 10 Papier kolorowy-3szt. 11.Plastelina -2 opakowania 12.Kredki ołówkowe-1 opakowanie 13.Kredki świecowe-2 opakowania 14.Farby plakatowe -1 opakowanie+ gruby pędzel 15.Klej -3 sztuki /w tubie/ 16.Nożyczki metalowe dla dzieci / z zaokrąglonymi czubkami /. 17.Teczka do prac plastycznych - l szt. FormatA-4 18.Koc 19.Poszewka na koc /90-250/ 20.Poduszka 21.Piżama WYPRAWKA POWINNA BYĆ PODPISANA /IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA / No i to, co moje poprzedniczki napisały: ciuchy na zmianę: rajstopki, bluzeczki, spodnie czy spódniczki, majtusie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jaa30 Re: Wyprawka przedszkolaka 07.05.07, 11:48 U nas w przedszkolu raz w miesiącu chusteczki do noska i rolka ręcznika kichennego... Odpowiedz Link Zgłoś
interlady Re: Wyprawka przedszkolaka 08.05.07, 15:46 Tak z ciekawosci (bo myslalam,ze takie przedszkola gdzie trzeba dac nauczycielce do reki plastyczną wyprawke a nie kwote za ktora kupuje na bieżąco roznorodne materiały nie istnieje) skad n-lka bierze np.brokat,patyczki,modeline,koraliki,cekinki,papiery o rożnej fakturze,glinę,kartki samoprzylepne,tusze ,krepine,bibulki i tak dalej i temu podobne? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Wyprawka przedszkolaka 08.05.07, 19:36 ???!!! Naprawde musi byc to wszystko :-o My zostawiamy tylko ubranie na zmiane w razie wypadku i kapcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: Wyprawka przedszkolaka 09.05.07, 09:08 fogito napisała: > ???!!! Naprawde musi byc to wszystko :-o My zostawiamy tylko ubranie na zmiane > w razie wypadku i kapcie. my tez... no moze jeszcze szczoteczke do zebow i paste, a jak dziecko spi to poszewke na posciel i pizame. i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
kwirynia Re: Wyprawka przedszkolaka 09.05.07, 09:33 Moje drugie dziecko właśnie kończy edukację przedszkolną i przez sześć lat nigdy nie przynosiłam żadnych przyborów ani atr. biurowych typy boki kredki. Raz tylko w jednej z grup składaliśmy się po 10 zł. na jakieś atrykuły, ale tak wszystko inne zapewnia przedszkole (i wcale nie prywatne). To co musiałam przynosić to chysteczki, pasta do zębów (w młodszych grupach pani nakładała jedną pastę dla wszystkich - nie było podziału - "moja pasta, wszystkie były wspólne" i niestety miałam wrażenie, że ja kupuję dla całej grupy, no może jeszcze dwoje dzieci przynosiło). No i ubranie na zmianę, kapcie, piżama. A jeśli na kontketne zajęcia były potrzebne np cekiny, sznurek czy jakieś warzywo to przynosiło się na bieżąco. Młodsze dzieci dostawały karteczki, a moja sześciolatka już uczy się zapamiętywać co ma przynieść. Tak naprawdę o tym jak jest u ciebie w przedszkolu najlepiej dowiedzieć się na zebraniu albo od rodziców dzieci, które chodzą do tego przedszkola. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
pppolonistka Re: Wyprawka przedszkolaka 09.05.07, 19:58 Naprawdę musi być to wszystko. Zapomniałam jeszcze o paście do zębów, szczoteczce i kubku. No i co jakiś czas zdarza się zrzuta po 10 zł "na potrzeby" przedszkola. Fakt - dzieci naprawdę codziennie mają zajęcia "malarskie", "techniczne", ogólnie mówiąc - artystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Nic nie kupuj!... 09.05.07, 17:21 Dowiesz sie wszystkiego na zebraniu . ja kupowałam ale w innym przedszkolu np sa zbierane pieniadze na kredki itp.wiec to róznie jest . Odpowiedz Link Zgłoś
busiu1014 Re: Wyprawka przedszkolaka 09.05.07, 18:58 dzięki dziewczyny Byłam dzisiaj i dowiedziałam się, że potrzebne ubranko na zmianę i piżamka. Reszty dowiem sie we wrześniu, bo wtedy będzie zebranie informacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś