Gość: katowiczanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 16:39 Nagroda II jest ciepła, a pierwsza to prawdziwy MATRIX Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kavasz Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 20.10.06, 17:23 Też mi się podoba dwójka, ale z tą Rawą raczej nie wyjdzie, choć chciałbym się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 20.10.06, 18:01 Już naprawdę mam dość tej zwykłej prowokacji intelektualnej pana Kaniora. Opis jego projektu jest równie kretyński jak i całe to dzieło. Mowa trawa. Autorzy projektu powinni być zatrudnieni przy projektowaniu SCC, a nie centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 23:56 nagroda druga przypomina makiety z lat 70-tych - też piękne (i puste oczywiście!) szerokie drogi, dookoła zieleń, parasole... A teraz wyobraźcie sobie te tysiące samochodów, a co za tym idzie - zakopcone trawniki, parasoli oczywiście brak, no bo kto postawi na skrzyżowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Konior Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.ceram.fr 23.10.06, 11:15 Po pierwsze Pana KONIORA. Skąd wiesz, co Studio Konior napisało, skoro odczytać nazwiska nie potrafisz????? Poza tym opis miał być plastyczny i taki właśnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 23.10.06, 12:22 projekt pierwszy to dno. cała aleja do spodka to jedyna oś widokowa z prawdziwego zdarzenia w Katowicach i nie tylko. pomysł, żeby to zabudować, zasłaniając jednocześnie całą, bardzo charakterystyczną pierzeję, bardzo udaną, z teatrem oraz muzeum śląskim, zza której wyrasta wieża altusa (co też się dosyć od tej strony przynajmnie udało: mariaż starego z nowym, bo od al. rozdzieńskiego altus ma za gruby korpus wobec cienkiej od tej strony wieży) - jest pomysłem IDIOTY. Trzeba być całkowicie pozbawionym talentu i zamiłowania do dobrej architektury, żeby proponować coś takiego, bredząc jednocześnie coś o jakichś salonach. Aleja Korfantego od strony muzeum wymaga co najwyżej zastąpienia tego ohydnego bloku z hotelem (trzeba pociągnąc zabudowę nawiązującą do pięknych, okazałych kamienic z tej strony aż do skwerku przy rondzie). Co trzeba zrobić z tym miejscem? Rozwalić całą lewą stronę - bo to dno, obraza cywilizacji i relikt obłąkańczych czasów jakie nawiedziły ten kraj - i zbudować od nowa. I tu jest pole do popisu dla inwencji prawdziwych architektów (są w ogóle tacy w Polsce?). Jak połączyć ze sobą dwie strony alei, bo prawa jest niemałym wyzwaniem, jak do niej nawiązać, żeby to ze soba dobrze korespondowało. Pomysł zabudowy alei Korfantego jest gorzej niz żałosny, powtarzam. Katowice to nieszczęśliwe miasto, kiedys tak pięknie rozbudowane, jedno z najnowocześniejszych miast świata przed I Wojna Światową, od dziesięcioleci skazane na pastwę pseudobudowniczych, opętanych "radością burzenia", płodzących swoje pseudonowoczesne tandetne potworki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 23.10.06, 12:29 wyróznione biuro z gliwic punktuje te miejsca, o które mi chodzi, ale niewiele na tym zdjęciu (nr 5) widać - jakies nawstawiane klocki, sam tak mogę w pół godzinki w kompie namalować. Odpowiedz Link Zgłoś
kavasz Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 23.10.06, 13:10 Rany, ilu tu fachowcow, architektów, urbanistów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirafiori fiat Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.chello.pl 23.10.06, 13:32 Ten konkurs to tylko kolejna zagrywka wyborcza prezydenta Uszoka, nie dbajacego wogole o dobry wizerunek Katowic i o ksztalt srodmiescia! Nie zaczeli od analiz komunikacyjnych i infrastrukturalnych, tylko rysuja jakies makiety jak wiadomo ze za naszego zycia i tak z tego nic nie wyjdzie. A propozycje konkursowe, cos ciekawego mozna znalezc, ale generalnie, poziom gimnazjum a gust i wyobraznia , no to juz sami ocencie. Nie wiem za co te nagrody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odwiedzajacy Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.telia.com 23.10.06, 14:31 kavasz 23.10.06, 13:10 + odpowiedz Rany, ilu tu fachowcow, architektów, urbanistów... Faktycznie sami fachowcy,brak tylko jeszcze architektow i urbanistow ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 14:39 bo to jest publiczne forum internetowe, a nie Towarzystwo Wzajemnej Adoracji Architektów Polskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: development Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.06, 19:56 przy spodku ma powstac najwyzsze 3 budynki 3 wiezowce w katowicach zostały juz wykupione grunty pod ta inwestycje. Inwestorem jest PRZY SPODKU Sp.z o.o. z Wrocławia której udziałowcem jest najwiekszy dolnoslaski development GANT spółka notowana na giełdzie (wiadomosc sprawdzona )rozpoczecie w przyszłym roku sa juz plany , zaznajomcie sie www.gant.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Gdzie są realia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 20:36 Nie wiem skąd pochodzą ci projektanci i czy chociaż byli w Katowicach bo z ich projektów tego nie czytam . Na jednym z projektów Rawa wije się niczym Wisła szeroką strugą z niewysokim brzegiem To bzdura Rawa nie będzie rzeką sensu stricte bo poczyna się w całości w naszych kiblach i zlewach jako ,że jej źródła zostały przecięte w wyniku eksploatacji górniczej. Nie da się oczyścić przepływowo totalnego ścieku do czystej wody znane przypadki dotyczą zanieczyszczonych ale RZEK z własną wodą która ścieki roźcieńcza i roznosi. W okolicach Rynku jej lustro jeśli można to tak nazwać jest dobre trzy - cztery metry poniżej poziomu Rynku ilość gruntu którą trzebaby zebrać jest imponująca. następny projekt zamienia górną część Korfantego w dwa tunele i jakieś wzgórza . Żeby to w tej proporcji wystąpiło Korfantego musiałaby być ze dwa razy dłuższa a i tak wybudowane "wzgórze chyba pionowo musiałoby zostać scięte przed Rondem chyba że zasypaliby je łacznie z tym szklanym idiotyzmem ale załóżmy nawet że zebraliby ze cztery metry gruntu tworząc odpowiednie wąwozy to niby gdzie te tunele miałyby się łaczyć z dalszą częścią drogi w tunelu Uszoka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek... Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 17:44 Nagroda pierwsza jest bardzo rozsądna i daje ogromne możliwości. Taki był cel konkursu ; nie wymyślać kolorowych domków ale pokazać perspektywy i możliwości przekształceń w centrum. Druga nagroda jest infantylna. Rawa jak Wisła co za bzdura , a po łąkach chyba owce będziemy paść. Pytam się: a co w zimie?... hmm?... Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 20.10.06, 18:31 Benek... ale ten projekt to głównie kolorowe domki i co jest szczególnie tragiczne nie po bokach głównego w centrum placu tylko... zamiast placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.06, 00:00 to fakt projekt nr 2 nic nie wnosi, to tak jakby ktoś pomalował krawężniki w jakieś wzorki i powiedział, że rozwiązał problemu komunikacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATTOWITZER Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: 217.153.80.* 20.10.06, 17:46 jesli mialbym wybierac TYLKO z tych projektow to zdecydowanie bylby to projekt nr II . na uwage zasluguje tez nr III . reszta jak dla mnie nie prezentuje nic ciekaweo a ich tworcy wychodza chyba z zalozenia ze im dziwniej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIESZCZUCH Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 18:05 INO KONKURS MIĘDZYNARODOWY!!!! www.arcspace.com/architects/mario_saia/congres/congres.html i z boku czerwone odnośniki na www !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz & HKP Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:38 Zagęszczanie centrum miasta nigdy na dobre nie wychodzi. Odsłonięcie rzeki Rawy nie jest żadnym problemem. A tak w ogóle, to co to za miasto bez rzeki?!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: >?,; Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:31 a co masz "po drugiej stronie torów", tzn powyżej Pl. Andrzeja? Gęstą zabudowę i... przyjemną (przyjemniejszą) część miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super super-superjednostka z superapartamentami!!!!. IP: *.gw.connect.com.au 21.10.06, 07:50 "Superjednostka po gruntownej przebudowie będzie mieścić superapartamenty z wewnętrznymi ogrodami."..jasne, super! A super - spodek bedzie unosil sie nad super - rondem.... A co Pan superarchitekt Konior zamierza zrobic z aktualnymi lokatorami superjednostki, bo nie sadze, zeby ich bylo stac na superapartamenty z wewnętrznymi superogrodami. Czy sadzicie, ze ten projekt Koniora i kolejna obietnice Uszokamozna wogole brac serio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz nie skomentuję póki nie zobaczę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 20:22 O ile sobie przypominam projekty Sciany Światła i bazaru to mieli też to projektować najwybitniejsi wśród wybitnych artyści i architekci. Niestety żaden z zaproszonych nie chciał robic z siebie idioty Odpowiedz Link Zgłoś
support.agent Naturalnie że druga ;) 20.10.06, 21:25 Pozostaje jedynie zapytać dlaczego tak twardo organizator postawił na pozostawienie torowiska na nawierzchni...nie uważam by "karliki" warte były tego.. ;) Korzystając z swoich "5minut w mediach" pozdrawiam moją ukochaną Panią Architekt :* (Skarbie mam nadzieje że mnie przeczytasz :)) Możemy sobie tu gdybać nie jedną jesień, najważniejsze na ile władze będą odczuwały ciśnienie na zmiany.. Pozdrawiam i zapraszam poniżej.. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 20.10.06, 21:41 Szczerze mówiąc, to jedynie projekt numer 3 niesie ze sobą jakieś ciekawe wizualnie rozwiązania, wprowadza budowlę, która śmiało mogłaby stać się symbolem Katowic na nowy wiek (choć kształt niebezpiecznie zda mi się znajomy, i może bezpodstawnie, wietrzę w niej cos na kształt plagiatu, tyle, że nie pamiętam gdzie już tego rodzaju spiralnie zaburzony budynek widziałem) i nie narusza zbytecznie dzisiejszej tkanki centrum, pozstawiając na widoku to co najważniejsze, czyli budynek Banku Śląskiego i cała oś widokową od Ronda po rynek, zwieńczona przecież nie bez powodu kopuła Katedry na horyzoncie. Do tego dochodzi ciekawie zaprojektowana zieleń - i co wazniejsze, dochodzi jej sporo, nie ma żadnego naiwnego wmawiania sobie, że Rynek musi wyglądac jak w średniowieczu no i nikt nie próbuje wmawiać sobie rónież, że z Rawy da się cokolwiek zrobić. 3 jest po prostu wyważona, bezpretensjonalna, bez jakiegoś specjalnego napinania się, ładnie zgrana z tym, co dziś i pozostawiająca mozliwości na wielokierunkowy rozwój. No fajna jest, kurde. A że zamyka Korfantego przed tramwajami i samochodami, to już akurat mówi się trudno. Wolę ładnę centrum po którym mozna sobie spokojnie pospacerowac i poglądac lansujące się laski, niz monstrualne klocki Lego z projektu nr 1 pomiędzy którymi popieprzać będa samochody i tramwaje i które wieńczyc będzie taki sam gó..any plac bez klimatu, jak dzisiejszy rynek. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
support.agent Settembrini a Ty jak myślisz? 20.10.06, 23:00 Braineater gusta różnymi są a mnie nie stać na obiekcje w tym przypadku ;) Co sądzicie o projekcie z Niemiec? Kwestia apartmaentowca ptojektu Liebeskind'a..nie każcie mi dziś szukać.. czy co bardziej zorientowani w temacie mogliby napisać jak sprawa obecnie wygląda? Pozdrawiam, SA PS Kochanie mnie przeczytało :) Odpowiedz Link Zgłoś
love_you_all Dlaczego ___NIE_____ dla Koniora i Uszoka. 21.10.06, 03:33 Z jednej strony najbardziej przekonali mnie autorzy projektu nr 4, z "polami slaskimi". Autor przekonuje, slusznie moim zdaniem, iz musza powstac podwaliny pod centrum 3 milionowej aglomeracji i to ma byc glownym celem przebudowy centrum. Jezeli takowe powstanie, inwestorzy sami postawia dookola piekne nowe budynki i wiezowce, ktorych tak glodni wydaja sie byc mieszkancy Katowic. Z drugiej strony... no wlasnie z powodu niekonsekwencji i niedotrzymanych obietnic prezydenta U. panicznie wrecz nie mozemy sie doczekac nowego centrum, nowych budynkow, kawiarni, pasazy. Dlatego wygral niestety projekt pana Koniora, ktory nie proponuje wlasciwie nic, oprocz postawienia szeregu budynkow w miejscu obecnej alei. Wygral projekt przyzwoity, ale na miare Bytomia, Czeladzi, Tychow albo wlasnie Katowic, ale niestety rozumianych jako 300 tysieczne miasto, nie jako stolica 3 milionowego regionu. Pokazuje to wyraznie, iz wladze naszego miasta nie maja pomyslu jak zostac liderami regionu, jak go scalac i wspolnie rozwijac. Mam nadzieje, ze ostatecznie powstanie centrum czerpiace ze wszystkich tych koncepcji i ze domki jakie pan Konior planuje postawic zaprojektuja najlepsi architekci na swiecie, ze beda to projekty odwazne i nowatorskie. Dlaczego? Bo architektura to rowniez oswiadczenie dla swiata zewnetrznego: zobaczcie, jestesmy gotowi na rzeczy wielkie, nie boimy sie, przyjedzcie, inwestujcie, zrobilismy pierwszy krok, mamy warunki, chcemy rozwoju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedyny Odważny Gdzie jest w Was duch ludzie?nic nie widze.. IP: *.chello.pl 21.10.06, 17:18 Blagam!Ludzie zrobmy cos by byc dumnym z tego miasta!N9ie pozostawiajcie go patrzac co z tego wyniknie, bo nic z tego nie wyniknie, i bedzie tak jak zawsze w Polsce.. Zbudujmy cos miast gadac!Cos z czego bedziemy dumni!Za odwage, wizje, smiale pociagniecia architektoniczne!Pokazmy ducha Katowic!No chyba ze go nie mamy i jedyna zmiana na ktora przyklasnac mozemy to zmiana nazwy ze Staliningrod na Katowice.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolotolomanolo Re: Gdzie jest w Was duch ludzie?nic nie widze.. IP: 61.68.31.* 22.10.06, 14:22 Nie bardzo wiem stary o co Ci chodzi. Mamy wyjsc na ulice i cegly zaczac ukladac, czy co wlasciwie? Ludzie ktorzy dyskutuja a forum to akurat najaktywniejsza czesc spolecznosci, moim zdaniem.Przyznac Ci musze racje, ze wiekszosc ludzi jest poprostu nieruchawa i niezdolna do protestu lub nawet wyrazenia glosno swojej opinii. Tez jestem zdania, ze powinnismy pojsc ostro ze srodmiesciem, zrobic cos co by prowokowalo, przyciagalo uwage swiata. Ten projekt z domeczkami na Korfantego to jest dobre dla Pszczyny albo Czechowic, nie dla stolicy 3 mln aglomeracji!! Ja nie bede glosowal na Uszoka, to jest moj protest w sprawie przebudowy centrum. Tylko ktos mlody moze postawic na rozwoj i sie nie bac isc na calosc! Nie Uszok. . Odpowiedz Link Zgłoś
macza Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci 21.10.06, 11:36 Uważam, że najlepszym rozwiazaniem jest połączenie tych trzech wariantów przebudowy centrum. Np. Ratusz z proj. I, odkryta Rawa z II i zieleń z wieżowcami III. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedyny Odważny Czyli co wyjeżdżamy? IP: *.chello.pl 21.10.06, 17:14 Nie no zostawmy piekna panorame na spodek, superjednostke wyeksponujmy mocnym oswietleniem w nocy, na aleji Korfantego postawmy maszty, na ktorych dzien i noc wisiec beda flagi Polski i Katowic, rozkopmy torowisko, zeby je zawczasu wylaczyc z uzytku, po co czekac jak rdza nas zaskoczy?, i badzmy dumni z naszego miasta!Mamy cudowne krajobrazy w Katowicach!Poslijmy kartki do znajomych!Przeciez tu jest cudownie!Tu sie chce przebywac!Cudownie zywe miasto!..zalosc..wole wyjechac i machnac reka na masochistow, ktorych podnieca "obecna panorama na Spodek widziana z rynku, oraz otwarta przestrzen, ktora nadaje tej czesci miasta wyrazisty charakter"... Odpowiedz Link Zgłoś
support.agent Re: Czyli co wyjeżdżamy? 21.10.06, 19:13 "Cudownie zywe miasto!..zalosc..wole wyjechac i machnac reka na masochistow, ktorych podnieca "obecna panorama na Spodek widziana z rynku, oraz otwarta przestrzen, ktora nadaje tej czesci miasta wyrazisty charakter"..." Nara. Niestety nie wszyscy mają szczęście urodzić się w okolicach osiedla eko park'u, w Zurychu badz w Barcelonie. Wyjedzmy wszyscy. Ja się tu urodzilem, uwielbiam moje miasto i dzielnice, widze jak wiele ma mankamentow, ale od kilku lat widac wiele poztytywnych zmian. Nie od razu Krakow zbudowano. Jedyny Odważny przyślij kartke. Pzdr, SA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 17:50 Wiecie, trochę mnie martwią te komentarze: a to ,że smutne, , aże zasłania widoki, że za ciasno, że klaustrofobia, jak ładnie by było: łąki , zielono, DO CHOLERY KTO MA ZA TE POMYSŁY ZAPŁACIĆ??????, KTO MA TO UTRZYMAĆ, INFANTYLNE MYŚLENIE!!! MAMY NOWE CZASY , JEŚLI CHCEMY MIEĆ MIASTO BOGATE, KOLOROWE, ŻYWE TO POTRZEBUJEMY INBWESTYCJI, CZY SIĘ TO PODOBA CZY NIE, KONIOR POKAZAŁ MOŻLIWOŚCI ROZWOJU, REALNE, NIE IFANTYLNE, NIE ROMANTYCZNE: KTO CHCE BUDOWAĆ W CENTRUM MUSI PARTYCYPOWAĆ W KOSZTACH PRZESTRZENI PUBLICZNYCH, W PLACU, W PARKINGACH PODZIEMNYCH , W ZIELENI I WTEDY TO MA SZANSĘ.... I BŁAGAM NIE OCENIAJCIE : ŁADNE... BRZYDKIE... BO TO OCENA POWIERZCHOWNA, I N F A N T Y L N A i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~?~ Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.proxy.aol.com 21.10.06, 19:45 A Ty sie boisz przeszczeni? Benek. Mnie sie osobiscie podoba 2-gi projekt. Jest ukazana przeeszczen, a co najwazniejsze to to ze braknie tych paskudnych stworow zwanymi biurowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:32 przestrzeń jest na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.c9.msk.pl 21.10.06, 22:53 moze najpierw wladze miasta zakoncza modernizacje ul. warszawskiej, bo te wszystkie virtualne plany ladnie wygladaja na ekranie, a rzeczywistosc jaka jest kazdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Wieża Węgla 22.10.06, 20:31 To moze być coś, co obok Spodka będzie wizytówką GOPu. Fakt że budowla coś przypomina, chyba na świecie już gdzieś jest podobny budynek. Jeśli już miałaby stanąć przy rondzie to raczej lepiej a zeby był to budynek częściowo mieszkalny lub nawet w całości (apartamenty). No i wysoki na conajmniej 250 metrów (najwyzszy w Polsce) Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Wieża Węgla 22.10.06, 20:38 Dlatego najbardziej podoba mi sie wizja III, nie tylko ze względu na wysoką wieżę ale za ogólny wygląd Alei Korfantego. Zauważyłem jednak w ich planie błąd a mianowicie na zdjęciu jest hotel Silesia, który zostanie wkrótce wyburzony, no ale to tylko taki jeden szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maylord Re: Wieża Węgla IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 15:48 en.wikipedia.org/wiki/Turning_Torso Bardzo podobny budynek jest w Malme w Dani. Nie ma jak inspiracja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maylord Re: Wieża Węgla IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 15:50 Przeprasza w Szwecji ;) po 8 godzinach w pracy można się pomylić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Wieża Węgla 23.10.06, 17:40 budynek podobny do butelki limitowanej edycji wyborowej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 09:42 Dla mnie matriksem jest stan torowiska w Katowicach. Niech to najpierw zrobią, bo w cuda, czyli w rynek w Katowicach, szans nie ma. Rynek będzie w Kostuchnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rurt II nagroda podoba mi sie najbardziej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:25 duzo zieleni i piekne bulwary, cos czego niema rzadne inne miasto! niestety nasi wladni wybrali oczywiscie nowe sklepy i butki zeby miec z czego podatki nowe sciągać:(( przykre to bo ta zielen zmieniła by oblicze tej ziemi i zmieniła stereotyp szarego toksycznego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiat Re: II nagroda podoba mi sie najbardziej! IP: *.chello.pl 23.10.06, 13:44 Nova jest najbardziej kompletna i rozsadna. Przypominam ze to mial niby byc konkurs urbanistyczny, wiec rysunki sa pogladowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wieża Węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 14:07 wieżowce może ładnie wyglądaja na widokówkach, ale czy biurowiec pomoze Katowicom w tym na czym im zależy - zintegrowaniu ludzi i stworzeniu przyjemnego centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odwiedzajacy Re: Wieża Węgla IP: *.telia.com 23.10.06, 14:15 Gość: ? 23.10.06, 14:07 + odpowiedz wieżowce może ładnie wyglądaja na widokówkach, ale czy biurowiec pomoze Katowicom w tym na czym im zależy - zintegrowaniu ludzi i stworzeniu przyjemnego centrum? ble ble ble ,jak sie nie ma nic konkretnego do powiedzenia to sie milczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wieża Węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 14:29 dzięki za wyczerpujące i obszerne konkrety. Żenada:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wieża Węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 14:33 Wieżowce już były i co z nich teraz wynika dla Katoowic? Gwiazdy - najwyższy budynek mieszkalny w Polsce w czasie powstania. I kilka innych. One miały spowodować wielkomiejskość K-c, ale nie spowodowały. Tak samo jak Superjednostka (zdaje się budynek o największej liczbie mieszkań w PRL), moloch dworzec, wielopiętrowe domy hanlowe w centrum. To wszystko okazało się ch. warte. Trzeba znać miejsce w szeregu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wieża Węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 14:33 errata: w czasie gdy powstały... Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Wieża Węgla 23.10.06, 17:44 co masz do gwiazd/kukurydz? w swojej kategorii naleza do najciekawszych w polsce. kolejny wiezowiec z prawdziwego zdarzenia dobrze wplynie na wizerunek miasta, urozmaici skyline. poza tym mozna go tak zagospodarowac, ze bedzie wzbogacal przestrzen publiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wieża Węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:28 kukurydze i gwiazdy to takie duże bloki, miały dowartościować "na siłę Katowice", Żle nie wygladają, dobrze też nie, ale generalnie uważam, że nie należy robić z Katowic Manhattanu, nie tędy droga - K-ce to nie jest i nie będzie metropolia amerykańska, można Katowice uczłowieczyć, ale bazując na tym co się sprawdziło wcześniej i sprawdza do dziś - moim zdaniem warto "zatrzymać się" na placach i wąskich uliczkach. One zresztą i dziś są najlepszą częścią Katowic. Chodzi tylko mi o te place i uliczki sprzed wojny, bo te z lat 70-tych są "nie wyjściowe", brzydkie i nie funkcjonalne po prostu. Dlatego na dzień dzisiejszy najlepszy projekt to projekt nr. 1! To jest szansa na stworzenie czegoś takiego co jest "po drugiej stronie dworca", czyli, jak chyba kazdy przyzna, czegoś przyjemnego........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;./? Re: Wieża Węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:42 a wieżowce, to wiesz... dużo samochodów, są często niedostepne dla przechodniów, są niezauważane, są bo są. przewaznie pełnią tylko funkcje pomnikowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wieża Węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:49 ...w oczach przechodniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wieża Węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:39 Po namysle stwierdzam, że gdyby jakiś wybitny projekt wieżowca ktoś stworzył to mógłby to być symbol Katowic, ale to by musiałobyć coś czego jeszcze nigdzie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejlmi Wiezowce??? IP: 210.10.180.* 24.10.06, 04:14 O czym wy wogole piszecie? Wiezowce stawia sie nie dla ich fajnego wygladu, ale z oszczednosci na cenach gruntow, tymczasem jak widzicie polowa Katowic porosnieta jest trawa (Petla Sloneczna, to cos po Kopalni Katowice, okolice rawy za US itd.) wiec po co komu wiezowce budowac? Odpowiedz Link Zgłoś
ren.ka Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 23.10.06, 14:31 Ludzie, mieszkańcy Katowic! Od ilu lat ogłsza sie konkursy na modernizacje rynku i dworca PKP? Od 20 lat! Zawsze to samo, głośno o projektach wszędzie, ktos to wygrywa a potem cisza....cisza..cisza...Czekam na kolejnego wygranego w 2007 roku, architekci do roboty..nowe projekty czas zacząć , a rynek jak był brzydki tak zostanie.Żenada!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odwiedzajacy Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.telia.com 23.10.06, 14:35 architekci do roboty..nowe projekty czas zacząć , a rynek jak był brzydki tak zostanie.Żenada!!!! Ty im za to zaplacisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 14:40 ile by nie dostali to zrobią potworka zapewne. W końcu jakaś kontynuacja musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton szalet dla urzędników na Rynku ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 16:06 ludzie, niech sie ci "architekci" w głowę pukną i zaczną od budowy bud dla psów. Toż to po obu stronach tego wychodka dla urzędników w miejscu obecnych przystanków bedą wąskie uliczki - św.Jana i Pocztowa! Takich debili to się powinno w Tworkach zamykać a nie nagradzać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maren Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: *.chello.pl 23.10.06, 17:32 moim zdaniem głównym problemem jest samoocena mieszkańców Katowic. Przez 50 lat wmawiano nam że nic w tym mieście ciekawego nie ma, a za przykłady "piękności" stawiano średniowieczne, czy też renesansowe zespoły urbanistyczne (mają one swój urok, ale nie każde miasto jest tak stare i ocenianie wszystkich z tego punktu widzenia jest nonsensem). Dowodem na taką frustrację i niski poziom własnej wartości mogą moim zdaniem byc wypowiedzi niektórych forumowiczów, którzy nie stronią od zbyt dosadnego wyrażania swojego niezadowolenia i braku jakich kolwiek z ich strony merytorycznych zarzutów wobec projektów. Uważam że najpierw samemu tzreba docenić, to co się ma, a potem można myśleć, co w mieście zmienić. Odnosnie projektów i dyskusji na różnych forach, moim zdaniem problemy są następujące: 1. projekty nie rozwiązały kwestii funkcji pełnionych przez Rynek- nadal jest to plac, który jest centrum przesiadkowym, co w mojej opinii jest niedopuszczalne (i nie chodzi tu o to, ze poprostu jest tramwaj, ale o to, ze krzyżują sie tu tory tramwajowe i o to ze na samym placu jak i w najblizszej okolicy są przystanki tramwajowe, co sprawia, że cała ta przestrzeń zostaje podporzadkowana tranzytowi- i nie pomoze tu zabudowa przestrzeni - nadal będzie się biegało we wszystkie strony); 2. jak zwykle powstała kwestia tego,co zbudować- jedni bedą tylko zadowoleni wtedy, gdy będą "stare kamieniczki", inni wtedy gdy nowoczesne budynki, a innym jest obojętne, byle tylko zburzono połowę centrum; 3. problem ruchu samochodowego w centrum - moim zdaniem niedopuszczalne jest utrzymanie ruchu kołowego na Rynku i w okolicy - jeśli ma to być przestrzeń spotkań towarzyskich i relaksu to nie wyobrażam sobie, zeby czynić to w hałasie i spalinach (problemem jest też kwestia parkingów- co niektórzy postulują urzadzać je na każdym wolnym skrawku terenu - polecam im autobusy i tramwaje); 4. jesli chodzi o ewentualną realizację projektu urbanistycznego, to moim zdaniem powinnismy zrobić jak najwiecej w kwestii ewentualnie wykorzystywanych materiałów w nowopowstajacych budynkach- nie rozumiem wszechobecnego trendu, ze nowoczesne budynki muszą być ze szkła i stali - choć jestem przekonany, ze takie również mogą być piękne i będą u nas powstawać, to jednak z punktu widzenia dopasowania nowych budowli, do tego co juz istnieje, jest potrzeba odpowiedniej proporcji wykorzystywanych materiałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocas Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.miecznet.pl 25.10.06, 15:10 zgadzam sie że problem tkwi w samoocenie mieszkańców i nieznajomości wartości i histori katowic. dla wielu prawdziwe miasto to wrocław, kraków - z rynkiem, zabutkowymi kamienicami, generalnie zcetralizowane, bo powstałe z grodów.katowice rozrasatały sie tak jak podyktowła lokalizacja przemysłu i nic na to nie poradzimy ,że historia była jaka była. trzeba sie skupiać na terażniejszości, próbą naprawienia miasta, którego rynek poprostu nie jest rynkiem, a całosć wraz z niejednolicie historyczną zabudowa jest chaotyczna. Katowice do dziś dzien nie mają sprecyzowanego planu miejscowego!! i to jest główny powód chatotycznego obecnego wizerunku,. Tam gdzie jest miesce, inwestor stawia...bo nic i nikt mu nie zabrania, i tym sposobem miasto sie rozrasta " jak chce". Projekty konkursowe, jesli ktoś doczytał, sa tylko wyłacznie wytyczną do planu miescowego - by nadać charakter poszczególnym kwartałom, ulicom. Jeden z gosci forum napisał, że makiety wygaldają jak z gimnazjum...makeity, choć nawet tak mało dopracowane graficznie, miały wskazać problemy urbanistyczne, społeczne maista. Mało kto skupił sie na innym rejonach katowic poza korfantego, rynkiem, warszawska, mało kto patrzał w skali śródmieścia, tak by nie tylko korfantego była" ładna" ale stanowiła kręgosłup sprawnie funkcjonującego śródmieścia.Jesli faktycznie doczekamy sie przebudowy centrm katowic to z pewnoscią nie bedzie ona wygaldał identycznie tak jak pokazuje zwycięzki projekt, bo jest to tylko zarys architektoniczno - urbanistyczny. czekamy na przebudowe dworcowej.. ciekawy czy się doczekamy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 01:16 Spadaj na drzewo! Katowice ponad wszystko! Mój dom, moja ojczyzna, mój świat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maren Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.chello.pl 26.10.06, 10:33 no i doszliśmy w naszej dyskusji do teorii ewolucji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Projekty sprowadzają Katowice do waściwego formatu IP: *.aster.pl 23.10.06, 18:09 czyli zapyziałej prowincjonalnej dziury. Niby słusznie, ale czy na pewno o to chodziło architektom? Aha, i niech dobudują jeszcze fragmenty murów obronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazizu Re: Projekty sprowadzają Katowice do waściwego fo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 18:16 Zajmij sie cwoku swoja zapyziala wioska, ktora w wielu miejscach wyglada jakby wojna zakonczyla sie wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maren Re: Projekty sprowadzają Katowice do waściwego fo IP: *.chello.pl 23.10.06, 18:22 pseudo zabytki to są w Warszawie- wystarczy spojrzec na tak zwany Zamek Krolewski, zbudowany w latach 70-tych XX wieku (o tak zwanym Satrym Mieście nie wspominajac) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiat Re: Projekty sprowadzają Katowice do waściwego fo IP: *.chello.pl 23.10.06, 18:25 img332.imageshack.us/my.php?image=zabudowabq9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maren Re: Projekty sprowadzają Katowice do waściwego fo IP: *.chello.pl 23.10.06, 18:46 O ile dobrze odczytałem projekt, to tramwaj na linii pólnoc-południe jest schowany pod powierzchnią i w ten sposób zyskuje sie dodatkową przestrzeń. Jest to o tyle ciekawy plan, ze w ten spsób Al. Korfantego staje się placem- i możliwe jest aby to on zaczął pełnić wybrane funkcje mieskiego forum (jeśli nie mozemy uwolnic Rynku w znaczącym stopniu od jego funkcji komunikacyjnych, to stwórzmy inną przestrzen tego rodzaju w centrum). Drugie spostrzeżenie - nic nie mówimy o tym, co dane projekty proponują w innych częściach sródmieścia - a tu widzę parę ciekawych rzeczy (nowe ulice po południowej stronie miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo re IP: *.miecznet.pl 25.10.06, 15:19 tylko Warszawiak mógłby cos takiego napisać...i podpisac sie że jest z Wawy...tia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batman Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 12:02 hehe .. mała kolizja z istniejącym juz tunelem :P ... może i ładna ale nierealna wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryk Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.06, 14:10 najpierw to trzeba było zastanowić się jak rozwiazać zabudowy centrum a potem za ciężkie pieniądze ramontować gł. ciągi kanalizacyjne i całą infrastrukturę techniczną. Już sobie wyobrażam jak buldożery tną te nowe rury, he he he, by realizować wizje architektów he he he. Ludzie, dajecie sie nabijać po raz kolejny w butelkę. To nie było dość czasu by się nad tym wszystkim zastanowić przed rozkopaniem centrum? Teraz to sobie możecie dyskutować o zeszłoroczym śniegu! A to całe zamieszanie z konkursem, jego wynikami, psedo dyskusją to jedna wielka ściema - NIC, powtażam, NIC z tego nie zostanie po 13 listopada. bryk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.chello.pl 26.10.06, 14:46 To niestety gorzka prawda. Najpierw przez 5 lat remontuje się kanalizację a potem zabrania w konkursie schowania linii tramwajowej pod ziemię - bo w ciasnych umysłach obecnych włodarzy miasta przejście tunelem pod Rawą od zawsze było NIEMOŻLIWE. Polecam więc przejażdżkę do dowolnego miasta nad rzeką (a nie parometrowej szerokości strumykiem) wyposażonego w metro. W ogóle przejażdżka po kilku europejskich miastach klasy Katowic bardzo przydałaby się naszym zapatrzonym w sielski krajobraz przedmieścia Kostuchniakom (Kostuchnianinom?). Chociaż nie wiem czy nawet to coś by dało. Przecież aktywność władz prawdopodobnie rzeczywiście skończy się 13 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: *.chello.pl 25.10.06, 21:02 W wygranym projekcie tak zabudowano centrum, że tylko brakuje aby nasr....Więcej tlenu jak w pozostałych projektach, w końcu to jest duże miasto, a nie plac targowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: 194.127.5.* 26.10.06, 12:04 Trudno w to uwierzyc, ale Katowice nosily niegdys przydomek "klein Paris"/"maly Paryz". Wystepowal tu Johann Strauss ze swoja orkiestra. Teatr Wyspianskiego, niegdys "Deutsches Theater" zostal wybudowany nie tylko przez jednego z najleprzych architektow tamtych czasow, ale tez goscil wielkie slawy sztuki teatralnej. Jak opisuja dawni podruznicy bylo to "miasto o niesamowitej atmosferze". Goscili w nim magnaci przemyslowi, milionerzy, artysci i arystokracja z cesarzem Wlihelmem II na czele. Lokal, w ktorym sie zatrzymal jest dzisiaj w oplakanym stanie. Przechodzac ul. Dworcowa w kierunku ul. Mariackiej mija sie po prawej stronie bar...to byl kiedys Restaurant "Keiser". Ten lokal wysokiej klasy zostal tak nazwany na czesc swojego dostojnego goscia "Kajzra" Wilhelma II. Z wielka determinacja niszczono to miasto od 1922 r. Jedna z "zaslug" wojewody Kurzydlo-Grazynskiego jest n.p. rozebranie wiezy widokowej / "Bismarckturm" w starym "Südpark"/"Parku Polodniowym", dzisiejszym Parku Kosciuszki. Kamienie wzieto do budowy katedry. Usunieto takze pomnik Tiele-Wincklera, jak i wszystko co przypominalo ojcow tego miasta. Nie zapomniano nawet o cmentarzu , na ktorym byli pochowani. Nagrobki uzyto pod budowe drog. Malo jest znene, ze 85% mieszkancow miasta opowiedzialo sie przeciwko przynaleznosci do Polski. Drwina wobec tego miasta, ktore nigdy nie bylo przez oddzialy polskie zdobytym jest pomnik "Powstancow Slaskich" na Rondzie. Odlewano go w hucie, gdzie wczesniej odlewano "Zelazne Krzyze". Tak samo "meczenska" smierc dr Andrzeja Mieleckiego, "barbarzynsko" zamordowanego przez Niemcow. Mielecki byl oficerem POW i zginal z rak "Czarnej Reihswehry". Nikt nie domaga sie wyjasnien na temat ul. Warszawskiej 67, gdzie przez szesc tygodni polska jednostka torturowala, nie raz do smierci osoby narodowosci niemieckiej oraz Polakow glosujacych za Niemcami. Ludnosc naplywowa z centralnej Polski, Galicji i Kresow, glodna pieniedzy i dobrobytu zachowywyla sie przez nastepne dziesieciolecia jak Wandale. Zdewastowano stare miasto, pobudowano nowoczesne "potworki", wymazano historie zastepujac ja mitologia. Jedynie smrod i brod teraz tu taki, jaki mozna bylo spotkac wczesniej w centralnej Polsce, Galicji i na Kresach. Do tego tu i tam jakies pomniki "bohaterow", ktorych nigdy nie bylo. ...a teraz wygral projekt, ktory powinien nosic nazwe "BETONOWICE" Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ben00 Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek 26.10.06, 15:24 AMEN REQUESCAT IN PACE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: *.tauzen.net 29.10.06, 14:15 Uwazam, ze ten drugi projekt jest przyjemniejszy, sympatyczny, radosny i lzejszy niz ten "nagroda I" :( , jakbym miala mieszkac w szklano-puszce... przykre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 10:23 www.astronomija.co.yu/suncsist/neo/udari_baringer/krater.jpg a to moj pomysl na centrum katowic :D jakies 200megaton i po sprawie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAWEK Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architekci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 15:34 Zwycięska praca to dramat! Jeżeli tak będzie wyglądać centrum Katowic, to nadal trzeba się będzie wstydzić że człowiek jest z Katowic. Katowice pozostaną "czarną" dziura na trasie z Wrocławia do Krakowa. Żadnego pomysłu, żadnej ideii - jeżeli zabudowanie rynku i Korfantego ma być wizją Katowic to prawdziwy dramat! Chyba lepiej wziąść prace studentów architektury lub dzieci ze szkoły- mają bardziej otwarte umysły! To co wybrano nie ożywi Katowic - to je zabije! Proponuje postawić dwa hipermarkety na rynku - efekt bedzie zbliżony, a przynajmniej się centrum ożywi ( kleientami na promocjach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Wizje Katowice prezentują nagrodzeni architek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 16:25 super - nareszcie jakis projekt który nie próbuje robic nam tu 'pól elizejskich' tylko przywrócić placowi ludzką skalę. A wielbicielom wielkiego pasa startowego chce tylko zwrócić uwage że ludzie głosują nogami i poza godzinami kiedy jest on ciągiem komunikacyjnym w ciagu rynek-korfantego-rondo trudno ludzi uświadczyć tylko wiatr hula. obyśmy jak najprędzej pożegnali tę "piekną" perspektywe Odpowiedz Link Zgłoś