Dodaj do ulubionych

Czy tesknicie za Polska?

IP: *.proxy.aol.com 07.02.02, 03:02
No wlasnie, czy zdarza sie Wam zatrzymac sie w tej codziennej bieganinie i
zastanowic sie chwile czy teskniecie?
Ja bardzo lubie sluchac polskiej muzyki i kiedy tylko moge kupuje polskie CD,
codziennie czytam Gazete Wyborcza i czasami tesknie...tylko pewnie ta Polska za
ktora tesknie juz nie istnieje.
Przyjechalam do Stanow przeszlo szesc lat temu zraz po skonczeniu ogolniaka.
Od tego casu w Polsce bylam raz i to tylko na dwa tygodnie.
Chyba na mnie czas, aby pojechac i spotkac sie z przyjaciolmi, z dzadkami, z
moim miastem...czy sie rozczaruje? Nie wiem. Co Wy myslicie na ten temat?

Obserwuj wątek
    • Gość: dradam Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.115.185.32-edm.nucleus.com 07.02.02, 04:27
      Gość portalu: kitek napisał(a):

> No wlasnie, czy zdarza sie Wam zatrzymac sie w tej codziennej bieganinie i
      > zastanowic sie chwile czy teskniecie?
      > Ja bardzo lubie sluchac polskiej muzyki i kiedy tylko moge kupuje polskie CD,
      > codziennie czytam Gazete Wyborcza i czasami tesknie...tylko pewnie ta Polska za
      >
      > ktora tesknie juz nie istnieje.
      > Przyjechalam do Stanow przeszlo szesc lat temu zraz po skonczeniu ogolniaka.
      > Od tego casu w Polsce bylam raz i to tylko na dwa tygodnie.
      > Chyba na mnie czas, aby pojechac i spotkac sie z przyjaciolmi, z dzadkami, z
      > moim miastem...czy sie rozczaruje? Nie wiem. Co Wy myslicie na ten temat?
      >

Jedz , jedz...

Pojechac trzeba. Potem po tym wyjezdzie tesknota mija na pewien czas, pokazuje
      sie znowu po 10 latach, aby po kolejnym wyjedzie minac juz na zawsze.

No chyba, ze sie ma kogos w Polsce, albo jakies inne interesy...

Ale do Polski i daleko, i drogo, i niebezpiecznie... A i nasze wspomnienia o
      Polsce niwiele sie maja do realiow zycia obecnie.

Pozdrawiam

dradam

• Gość: wojtek Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.proxy.aol.com 07.02.02, 04:28
      >czasami tesknie...tylko pewnie ta Polska za
      >ktora tesknie juz nie istnieje.

Tu masz chlopcze racje.
    • Gość: NYY NIE IP: *.proxy.aol.com 07.02.02, 04:36
    • Gość: Renka Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.home.cgocable.net 07.02.02, 04:59
      Jedz.Mlodzi ludzie powinni sie z przyjaciolmi zobaczyc , z dziadkami..To ci
      dobrze zrobi. Jak tesknisz , to jedz.
      • Gość: bogdan Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.proxy.aol.com 07.02.02, 09:05
        Chicago
        2 PIJAKOW
        Tesknisz?????????
        Tesknie.Podaj.....
        • Gość: EU Re: Czy tesknicie za Polska? IP: 216.206.241.* 07.02.02, 14:53
          Tesknie za Polska, ktora nie istnieje: europejska, cywilizowana, bez
          kryminalistow, gdzie ludzie sie nawzajem szanuja, gdzie prawa czlowieka sa
          respektowane.
          Dlugo jeszcze bede musial czekac, zanim moj sen sie spelni.............
          • Gość: aniutek Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 07.02.02, 14:58
            Gos´c´ portalu: EU napisa?(a):

> Tesknie za Polska, ktora nie istnieje: europejska, cywilizowana, bez
            > kryminalistow, gdzie ludzie sie nawzajem szanuja, gdzie prawa czlowieka
            sa
            > respektowane.
            > Dlugo jeszcze bede musial czekac, zanim moj sen sie spelni.............

a czy znasz taki kraj????? to jakas idylla panie.......
            a mnie sie do Polski teskni, bez jakis tam rozdrapow, lez ale chetnie
            znalazlabym sie na Mazurach z moimi przyjaciolmi na przyklad, czy u Mamy
            w kuchni....

• Gość: Baloo Re: Do aniutka IP: *.ne.ch 07.02.02, 15:59
              Z ust mi to (za przeproszeniem) wyjelas. Pozwolisz, ze siade obok ? Zawolamy
              kitka i sobie w trojeczke, spokojnie , "bez rozdrapow" , od czasu do czasu
              potesknimi ... Moze ktos jeszcze sie dosiadzie ...

Baloo

PS : "bez rozdrapow" jest super ! Mozna uzywac za darmo , czy naleza sie prawa
              autorskie platne regularnie ?
              • Gość: aniutek Re: Do aniutka IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 07.02.02, 16:41
                Gos´c´ portalu: Baloo napisa?(a):

> Z ust mi to (za przeproszeniem) wyjelas. Pozwolisz, ze siade obok ?

tego mi bylo trzeba :smile)))
                hehehe ze mna jak z dzieckiem za reke i do baru wink

>Zawolamy
                > kitka i sobie w trojeczke, spokojnie , "bez rozdrapow" , od czasu do czasu
                > potesknimi ... Moze ktos jeszcze sie dosiadzie ...
                >
                > Baloo
                >
                > PS : "bez rozdrapow" jest super ! Mozna uzywac za darmo , czy naleza sie
                prawa
                > autorskie platne regularnie ?
                prawa autorskie hmmmmm jezeli mnie pamiec nie myli to pozyczylam to od
                Krystyny Siesickiej, we wczesnej mlodosci zaczytywalam sie np "Jezioro
                Osobliwosci"- ale to typowo babska lektura......
                ale ale wracajmy do meritum- no to kiedy kolacyjka??? jutro hmmmm
                szabes wink wiec moze przyjemne z pozytecznym?- to tak w nawiazaniu do
                mojego z Karelia ucztowania smile hehehe
                pozdrawiam i szykuje menu- jakies preferencje?
                • Gość: Baloo Re: jadlospis - propozycja IP: *.ne.ch 07.02.02, 16:53
                  W ramach leczenia tesknoty proponuje menu nastepujace
                  1. przystawka : sledzik w smietanie (moze byc z kieliszkiem czegos baardzo
                  zimnego i wysoko%, z zyta)i koniecznie smazony ogorek ! i jeszcze chlebek
                  razowyyyyy ...
                  2. barszczyk z uszkami
                  3. pierogi (koniecznie odsmazane !!!)i surowka z kiszonej kapusty
                  4. na deser : sernik

Wszystko musi zrobic wlasnymi recamy jakas polska babcia albo polska mamcia ...

Zanim zjemy taka gore zarcia, to swiece zgasna i zrobi sie calkiem ciemno ...
                  wtedy mozna dopiero potesknic , ze hej !

Baloo
                  • Gość: Kitek Re: jadlospis - propozycja-spotkanie IP: *.statefarm.com 07.02.02, 18:36
                    Gość portalu: Baloo napisał(a):

> W ramach leczenia tesknoty proponuje menu nastepujace
                    > 1. przystawka : sledzik w smietanie (moze byc z kieliszkiem czegos baardzo
                    > zimnego i wysoko%, z zyta)i koniecznie smazony ogorek ! i jeszcze chlebek
                    > razowyyyyy ...

I do tego wszystkiego ogorek kiszony (taki domowej roboty)

> 2. barszczyk z uszkami
                    > 3. pierogi (koniecznie odsmazane !!!)i surowka z kiszonej kapusty

Zgadzam sie koniecznie odsmazane

> 4. na deser : sernik

Ale taki polski

>
                    > Wszystko musi zrobic wlasnymi recamy jakas polska babcia albo polska mamcia ...
                    >
                    > Baloo, zgadzam sie z Toba dobrze czasami by bylo potesknic "grupowo".
                    To gdzie i kiedy to spotkanie? Nie zapomnij Aniutka!

• Gość: Baloo Re: do kitka IP: *.ne.ch 08.02.02, 08:16
                      1. Oczywiscie, ze kiszony !! Czy widzial ktos smazonego ogorha ???? To
                      byl "lapsus linguae"

2. Sernik nie-polski nie jest sernikiem, tylko gniotem serowym

3. Odmawiam tesknienia bez Aniutka ! A termin - kiedkolwiek, byle nie za
                      czesto, bo powpadamy w depresje :o))

Baloo
                  • Gość: Don Re: jadlospis - propozycja IP: *.uc.nombres.ttd.es 07.02.02, 21:01
                    Gość portalu: Baloo napisał(a):

> W ramach leczenia tesknoty proponuje menu nastepujace
                    > 1. przystawka : sledzik w smietanie (moze byc z kieliszkiem czegos baardzo
                    > zimnego i wysoko%, z zyta)i koniecznie smazony ogorek ! i jeszcze chlebek
                    > razowyyyyy ...
                    > 2. barszczyk z uszkami
                    > 3. pierogi (koniecznie odsmazane !!!)i surowka z kiszonej kapusty
                    > 4. na deser : sernik
                    >
                    > Wszystko musi zrobic wlasnymi recamy jakas polska babcia albo polska mamcia ...
                    >
                    > Zanim zjemy taka gore zarcia, to swiece zgasna i zrobi sie calkiem ciemno ...
                    > wtedy mozna dopiero potesknic , ze hej !
                    >
                    > Baloo

Znaczy sie -tesknimy za znajomym zarciem,znajomymi,znajomymi
                    stronami,wspomnieniami. Zycze by przy spelnianiu tesknot nie pozostal potem smak
                    rozczarowania.No " A Polska " jak podobno spytala jedna urocza kokota z
                    arystokracji?Czyzby dla nas Polska byla wlasnie wspomnieniami o dawnym?
                    Uszanowanie Prezesowi !
                    • Gość: Baloo Re: tesknota IP: *.ne.ch 08.02.02, 08:21
                      Wielce Szanowny Donie, moge jeszcze dodadac ( a raczej zacytowac) :

"...Do tych pagorkow lesnych, do tych lak zielonych
                      Szeroko nad blekitnym Niemnem rozciagnionych
                      Do tych pol malowanych zbozem rozmaitem
                      Pozlacanych pszenica, posrebrzanych zytem
                      Gdzie bursztynowy swierzop, gryka jak snieg biala
                      Gdzie panienskim rumiencem dziecielina pala ..."

Z wyrazami Uwielbienia

Baloo
                • Gość: Baloo Re: Do aniutka - nie na temat IP: *.ne.ch 07.02.02, 17:16
                  aniutek, jest jeszcze szansa na ucywilizowanie watku o limerykach...mozesz tam
                  wrocic i nie boj sie bonka ...

Ide kupic paczki i potesknic razem z malzowinka, moze jakies winko peknie ...

Do jutra, milego forumowania

Baloo
    • Gość: MalMal Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.nyc.rr.com 07.02.02, 15:02
      ... co masz na mysli w tym kontekscie 'Polska' ...?... znajomych,
      rodzine, 'uliczke znam w pewnym miescie', dlugie przy swiecach Polakow rozmowy,
      czy tez postawienie nogi przez granice i poczucie sie jak w domu ...?... moze
      raczej pytanie powinno byc pozbawione abstraktu i brzmiace cos w tym
      stylu ...'czy tesknicie za tym co pozostawiliscie za soba decydujac sie na
      emigracje' ...?...

... nope ... nie tesknie ...
      • Gość: bogdan Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.proxy.aol.com 08.02.02, 09:29
        Gość portalu: MalMal napisał(a):

> czy tez postawienie nogi przez granice i poczucie sie jak w domu ...?...

Niestety mila MM dobrze wiesz ze czujemy sie w domu gdy postawimy nogi ale tutaj
        w Chicago,Atlancie ,Cincinati czy na innym lotnisku
        wracajac z utesknionej Polski
    • Gość: jak Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.kielnet.net 07.02.02, 16:29
      Za Polska to mozna tesknic jak sie mieszka w Ameryce - no powiedzmy dalej niz 2
      dni jazdy samochodem.
      Jak sie mieszka blizej to sie jest z tej tesknoty szybko wyleczonym.
      Pozdrowienia
      • Gość: ink Re: Czy tesknicie za Polska? IP: 65.129.54.* 07.02.02, 18:46
        Zajelo mi dosc duzo czasu uswiadomienie sobie, ze "Polska" za ktora tesknie i
        gdzie czulam sie u siebie, juz nie istnieje. Tam sie zmienilo, ja sie
        zmienilam. A jesli tesknie to tak sentymentalnie, do przeszlosci, kiedy z
        przyjaciolkami gadalo sie godzinami przez telefon albo siedzialo z ciastkami i
        przy herbacie i rozmawialo bez konca, kiedy radia sluchalo sie do bialego rana
        i kiedy didzeje mieli jeszcze cos sensownego do powiedzenia, kiedy... Coz,
        teraz jestem w Polsce tylko gosciem, ktoremu sie przypomina, ze nie jest stad.
        Kolezanki juz nie takie skore do rozmow, radia sluchac sie nie da. Tylko
        ciastka nadal smakuja tak samo. Czyli tesknie po prostu za poczuciem, ze gdzies
        jest moje miejsce. Tylko jak je znalezc?
    • Gość: Fania Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.telia.com 07.02.02, 21:26
      Kitku! Na sniadanko - kaszka gryczana, na obiadek -pierogi z kapusta, na podwieczorek - sernik i
      oranzada do popicia, na kolacje - kielbasa pokrajana w plasterki i chlebek swiezutki a do tego
      ogoreczki z pomidorkami i cebulka, albo bez, moze byc twarozek!
      Co nie pycha?
      • Gość: Don Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.uc.nombres.ttd.es 07.02.02, 21:43
        Gość portalu: Fania napisał(a):

> Kitku! Na sniadanko - kaszka gryczana, na obiadek -pierogi z kapusta, na podwi
        > eczorek - sernik i
        > oranzada do popicia, na kolacje - kielbasa pokrajana w plasterki i chlebek swie
        > zutki a do tego
        > ogoreczki z pomidorkami i cebulka, albo bez, moze byc twarozek!
        > Co nie pycha?

Typowe menu robotnika w radosnej epoce poznego Gierka-bez fantazji i z
        radoscia ,ze mozna dostac "ogoreczek i pomidorek" swiezutki chlebek kupila
        Babcia jadac tramwajem do znajomej prywatnej piekarni. Czas przejazdu i
        dokonania zakupu ok 2.5 godz.
        • skorek Re: Czy tesknicie za Polska? 08.02.02, 10:28
          Gość portalu: Don napisał(a):

> Typowe menu robotnika w radosnej epoce poznego Gierka-bez fantazji i z
          > radoscia ,ze mozna dostac "ogoreczek i pomidorek" swiezutki chlebek kupila
          > Babcia jadac tramwajem do znajomej prywatnej piekarni. Czas przejazdu i
          > dokonania zakupu ok 2.5 godz.

Masz rację nie ma to jak przypalony hod-dog, albo masowa pizza z supermarketu. I
          blisko, i twardo, a i zdrowo, bo farszu na niej nie uwidzisz.... A wszystko takie
          piękne - bo sztuczne....... ELITARNE JEDZONKO !
      • Gość: selma Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.ppp.get2net.dk 07.02.02, 21:46
        ja tesknie za moim miastem-Wroclawiem ,bardzo rzadko cos mi sie sni, ale jak
        juz mam sen to zawsze ze jestem we Wroclawiu,nawet ludzie stad ,snia mi sie ze
        sa tam,czy to nie dziwne?
        • Gość: Don Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.uc.nombres.ttd.es 07.02.02, 22:20
          Gość portalu: selma napisał(a):

> ja tesknie za moim miastem-Wroclawiem ,bardzo rzadko cos mi sie sni, ale jak
          > juz mam sen to zawsze ze jestem we Wroclawiu,nawet ludzie stad ,snia mi sie ze
          > sa tam,czy to nie dziwne?

Witaj Selmo !Aby odpowiedziec na twoje pytanie ,zajrzalem do sennika !Tam
          znalazlem: Wroclaw widziec-masz lekkie problemy ze znalezieniem ulic w nowym
          miejscu zamieszkania.odp.2 :widziec ludzi stad,ze sa tam :zle zyczyc znajomym.
          Pozdrawiam.
          • Gość: :-) Re: Czy tesknicie za Polska? IP: 134.102.121.* 07.02.02, 22:39
            Don. Czy w tym Twoim senniku mozna znalezc cos na temat "widzenia" kazdego
            miasta w Polsce? Jesli tak to powiedz co jest z Bydgoszcza.

Pozdrowienia

smile
        • Gość: kitek Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.statefarm.com 11.02.02, 17:51
          Gość portalu: selma napisał(a):

> ja tesknie za moim miastem-Wroclawiem ,bardzo rzadko cos mi sie sni, ale jak
          > juz mam sen to zawsze ze jestem we Wroclawiu,nawet ludzie stad ,snia mi sie ze
          > sa tam,czy to nie dziwne?

Selma, ja tez jestem z Wroclawia! Skad dokladnie, z ktorego osiedla? I gdzie
          jestes za granica - moze sobie powspominamy razem?

• Gość: Amerykan Re: Chyba na mnie czas, aby pojechac IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.02.02, 00:11
      Jo, Jo, Kitek
      Juz na ciebie czas!
      Jedz i nie wracaj.
      My tesknic za toba nie bedziemy.
    • Gość: Troy Re: Czy tesknicie za Polska? IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 08:54
      Ja nie mam niestety za czym tesknic bo
      ani nie mam tam nikogo,ani nie lacza mnie zadne emocje
      z PL,przyjechalem tu jako paroletni Troy,nawet nie moge sie
      czasami przypomniec na pierwsze chwile tu,poza pierwszym
      stresem :pojscie do szkoly wink
      Mam fajnych znajomych w Gdansku i w Poznaniu,czasami sie
      widzimy,ale sa to zazwyczak krotkie i bardzo mile spotkania.
      Najwazniejsze co pielegnuje, to jezyk polski,bo w tym jezyku snie
      i mysle,choc czasami powoduje to niezla "burze" w mojej czaszce.
      Tesknie czasami za polska spontanicznoscia i tej mi brakuje
      tutaj. Pozatym...glos zostawiam innym,ktorzy opuscili PL
      nie tak dawno jak ja i maja tu wiecej do napisania.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka