Dodaj do ulubionych

Ale JAJA, UK

27.03.04, 13:46
dziewczyny, ale mam metlik w glowie w zwiazku z jajkami. wybor moze przyprawic o zawrot glowy. mam na mysli moj wczorajszy dylemat w sklepie - jakie jajka kupic? dotychczas kupowalam "free range", ale ze teraz biore pod uwage i naszego maluszka (a wiadomo, dla dziecka wszystko co najlepsze), to przyjzalam sie uwazniej polce z jajami. no i znalazlam i free range, i barnes, i organic i zwykle... cale mnostwo. czym one sie roznia? dotychczas myslam, ze te free sa wolne od zbednych "swinstw", wiec czym sie roznia od organicznych? hm... poratujcie jak wiecie. ktore wy polecacie, na ktore warto faktycznie wydac pieniadze, te organiczne kosztuja majatek. wydawaloby sie, ze kupno jajek to taka prosta sprawa, a tu... takie JAJA!
a
Obserwuj wątek
    • dorota1974kr Re: Ale JAJA, UK 27.03.04, 13:54
      NIe jestem specjalistka od jaj, ale podobno free range pochodza od kur, ktore
      nie sa karmione mechanicznie, tylko maja "prawo" wolno sobie biegac po farmie
      (wyznaczonym miejscu) i jadaja "na wlasne zyczenie". Normalne jaja bowiem moga
      pochodzic od kur, ktorym pokarm wprowadza sie maszynowo do gardla czyli pompuje
      jak pilke. Organic roznia sie jeszcze tym, ze jedzenie podawane kurom tez musi
      byc organic. Te informacje pochodza z ogladanego przeze mnie programu w tv wiec
      nie wiem na ile sa wiarygodne. Sama na wszelki wypadek kupuje organic.
      • bibba Re: Ale JAJA, UK 27.03.04, 18:20
        Hej,

Free range rzeczywiscie pochodza od 'szczesliwych' kur, ktore sobie laza i
        dziobia, ale nie znaczy to ze dziobia sobie jedzonko nie posiadajace zadnych
        dodatkow chemiczno-zwierzecych. Wiem, ze sa jajka od kur, ktore sa karmione
        wylacznie wegetarianska pasza - wiec nie ma przmielonej maczki z innych
        zwierzatek, i sa to jajka Columbus, chyba, o ile pamietam.

Ja kupuje organiczne. Kupuje tez organiczne mieso i mleko.
    • aitee Re: Ale JAJA, UK 27.03.04, 18:43
      Zgadzam się z przedmówczyniami. Na pewno wszytskie organic są free range
      chociaż nie wszystkie free range są organic. Jak komuś dobro kur leży na sercu
      powinien kupować tylko jaja free range. Ja kupuję w Sainsbury's jaja Woodland
      cośtam, one są i free range i organic. Moja teściowa się wyzłośliwia, że kupuję
      posh eggs. A ja stawiam na jakość. Jemy góra 6 jaj tygodniowo na dwie osoby -
      wolę, żeby te jaja były dobre jakościowo a kura, która je dla nas zniosła nie
      musiała mnie w duchu przeklinać...
    • izabelski kilka definicjii 27.03.04, 21:25
      www.ciwf.co.uk/Pubs/Briefings/FS4263.htm
    • farpakon Re: Ale JAJA, UK 28.03.04, 00:51
      no, wreszcie bede wiedziec, co jem. (chociaz moze czasem lepiej nie wiedziec zbyt duzo?). dziekuje za podzielenie sie ze mna ta cenna wiedza. szczegolnie izabelski podsunal mi baardzo szczegolowy link. moze sie przeszkole i zostane specjalistka od jajek?
      pisze w radosnym nastroju, swieta za pasem. i jajek trzeba bedzie nakupic, nie bede teraz miala problemu z wyborem!
      ps. pytanie z innej beczki, dlaczego moja wypowiedz graficznie tak sie "rozwlekla"? zmienialismy ostatnio konfiguracje w kompie, jak to zmienic. moze ktos wie? izabelski, licze na ciebie. dziekuje
      • izabelski posty 28.03.04, 15:28
        odnosnie szerokosci postow to nie wiem - musze oszperac i wtedy odpowiem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka