edytaon Re: ortopeda 10.04.04, 22:04 dziewczyny mam pytanie kiedy poszlyscie ze swoimi dziecimi pierwszy raz do ortopedy ? wlasnie przeczytalam na forum niemowle ze w polsce okolo 4 miesiaca zalecana jest wizyta u ortopedy , moj lekarz slowem nie napomknal o takiej wizycie ( mieszkam w kanadzie )jezeli taka wizyta powinna byc to jaki jest jej cel dzieki edyta Odpowiedz Link Zgłoś
monhann Re: ortopeda 10.04.04, 23:35 Edyta, Lekarz pediatra, ktory okresowo bada TWoje dziecko powiedzialby Tobie, ze jest taka potrzeba. Jesli Cie nie wysyla to znaczy, ze Twoje dziecko rozwija sie dobrze i nie jest mu ortopeda potrzebny. Twoj instynkt macierzynski podpowiedzialby Tobie, ze cos jest nie tak. Moj syn np jak mial 4 miesiace bardzo sie krzywil lezac na wznak (widzialam to zwlaszcza przy przewijaniu), glowke zawsze mial odwrocona troche na bok, no i moje obawy potwierdzil wlasnie ortopeda, RTG wykazal skrzywienie kregoslupa (skolioze). Tak jest z wizyta u kazdego specjalisty w Kanadzie, idziesz dopiero jak Ciebie wysle family doctor. Oczywiscie mozesz go zawsze poprosic o skierowanie jesli Cie cos niepokoi. Zycze Tobie aby nie byl Ci potrzebny ortopeda dla syna! Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: ortopeda 11.04.04, 03:16 edytaon napisała: > dziewczyny mam pytanie kiedy poszlyscie ze swoimi dziecimi pierwszy raz do > ortopedy ? > wlasnie przeczytalam na forum niemowle ze w polsce okolo 4 miesiaca zalecana > jest wizyta u ortopedy , moj lekarz slowem nie napomknal o takiej wizycie ( > mieszkam w kanadzie )jezeli taka wizyta powinna byc to jaki jest jej cel > dzieki W Polsce ortopeda bada dzieciom bioderka, w Kanadzie robi to lekarz rodzinny lub pediatra (jezeli sie do takowego chodzi) i do ortopedy wysyla wtedy jezeli zachodzi taka potrzeba (tak jak to napisala manohann). Moje dzieci (9 i 2.5 roku) nigdy u ortopedy nie byly. AgaRN > edyta Odpowiedz Link Zgłoś
edytaon Re: ortopeda 11.04.04, 03:24 dzieki wielkie za rozjasnienie sytuacji to moje pierwszw dziecko i ma tu tylko maza rodzine ... pozdrowionka edyta Odpowiedz Link Zgłoś