Dodaj do ulubionych

Polacy w Szwecji

IP: *.telia.com 15.08.01, 12:21
co z polonia w szwecji?
czy wszyscy polacy mieszkajacy w tym kraju juz sie tak zasymilowali ze nic o
nich nie slychac???
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: sveana Re: Polacy w Szwecji IP: 194.22.148.* 15.08.01, 12:55
      Gość portalu: npy napisał(a):

> co z polonia w szwecji?
      > czy wszyscy polacy mieszkajacy w tym kraju juz sie tak zasymilowali ze nic o
      > nich nie slychac???
      > pozdrawiam

Alez nie, skad! Ale mamy przeciez swoje forum na www.poloniainfo.se, i tam zajrzyj....

Pozdrowienia

Ania
      • Gość: npy do Ani IP: *.telia.com 15.08.01, 14:19
        dzieki wielkie...
        ...faktycznie..
        jednak szwecja to nie czarna dziura...
        ...
        szkoda tylko ze nie chodzi tam zaden chat...
        ...chetnie bym poznal ludzi MYSLACYCH po polsku...
        ...mieszkam w THN kolo GBG
        moge zapytac gdzie Ty?
        pozdrawiam
        npy
        • Gość: sveana Re: do Ani IP: 194.22.148.* 15.08.01, 14:24

> ...mieszkam w THN kolo GBG
          > moge zapytac gdzie Ty?
          > pozdrawiam
          > npy

Niedaleko JKPNG..smile
          • Gość: npy Re: do Ani IP: 217.208.204.* 15.08.01, 16:17
            a co Ty tam porabiasz w tym JKPNGu...
            oczywiscie jesli moge zapytac ponownie...
            ...
            • Gość: sveana Re: do Ani IP: *.ppp.algonet.se 15.08.01, 22:05
              Gość portalu: npy napisał(a):

> a co Ty tam porabiasz w tym JKPNGu...
              > oczywiscie jesli moge zapytac ponownie...
              > ...

Aha, ciekawski.... Przejezdzam przez w drodze do pracy i w drodze do domu....

Ania
        • Gość: klara Re: do Ani IP: *.telia.com 15.08.01, 15:58
          hej! witam, rzeczywiscie mamy forum stockholmskie przydal by sie czat. jestem stalym
          bywalcem gazety i innych polskich i polonijnych stron, taka ciekawska ze mnie myszka a
          mieszkam w gbg. czy znacie pewnego podrywacza z trollh. uwazajcie na niego.
          • Gość: npy to klara IP: *.telia.com 15.08.01, 16:09
            podrywacz z trollowa????
            ...
            ciekawe... znam kilku playboyow hehe ciekaw jestem kto to???
            ...
            pzdr
            npy
    • Gość: klara Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 15.08.01, 21:00
      Nie moge operowac nazwiskami tu na Forum, ale te poszkodowane napewno wiedza o kogo
      chodzi. Prawdziwy don juan. A swoja droga jakich ty znasz? Nie wiedzialam, ze w Szwecji
      jest tylu podrywaczy , zaciekawiasz mnie?
      • Gość: req Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 15.08.01, 21:39
        tjena mors!
        no oczywiscie ze jest duzo polakow w szwecji!jestem jednym z nich smile
        pozdrowienia ze sthlm
        • Gość: klara Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 15.08.01, 22:23
          jak ci sie zyje? czy macie tak goraco jak u nas? czy spotkales sie z krolowa i co ona ci
          powiedziala+ jesli ona wogole umie mowic po szwedzku???
          • Gość: req Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 15.08.01, 22:29
            Gość portalu: klara napisał(a):

> jak ci sie zyje? czy macie tak goraco jak u nas? czy spotkales sie z krolowa i
            > co ona ci
            > powiedziala+ jesli ona wogole umie mowic po szwedzku???

och zyje mi sie cudownie i tutaj bylo dzisiaj goraco wiec moj cab poszedl w
            ruch smile z krolowa widzialem sie tylko na odleglosc i jakos nie mam ochoty na
            blizsze spotkania z nia... owszem mowi po szwedzku i to pewnie duzo lepiej od
            wielu polakow zamieszkalych tutaj, no ale oni nie pelnia takiej funkcji jak ona smile
            oczywiscie jak chyba wielu z nas zastanawiam sie nad powrotem do polski (wawy) i
            chyba to zrobie bo tam tez mam wielu przyjaciol
            pozdr
            ps
            a tobie jak sie zyje? jestes z gbg, tak?
            • Gość: Malmopag Re:Klara masz porypane w pustej glowce IP: 213.98.114.* 16.08.01, 07:59
              Klara ty nie musisz sie obawiac podrywaczy i t p .Tak wstretnej i durnej baby
              nikt poza najdurniejszym svensonem nawet by nie chcial zapytac o godzine. ech
              opustoszaly polskie ulice i narozniki nocami! Emigracja dla wszystkich
              dostepna.
              • Gość: npy kacik towarzyski? IP: *.telia.com 16.08.01, 08:53
                heja
                no to widze ze rodzi sie tutaj kacik towarzyski
                wszyscy wszystki znaja
                jaka ta szwecja mala
                wystarczy ziewnac w mlmo a w stklm juz o tym wiedza... hehe
                ja tu jestem nowy wiec sie poprzygladam
                a moze ktos wie cos o thn?
                over
              • Gość: klara Re:Klara masz porypane w pustej glowce IP: 62.88.128.* 16.08.01, 10:03
                Gość portalu: Malmopag napisał(a):

> Klara ty nie musisz sie obawiac podrywaczy i t p .Tak wstretnej i durnej baby
                > nikt poza najdurniejszym svensonem nawet by nie chcial zapytac o godzine. ech
                > opustoszaly polskie ulice i narozniki nocami! Emigracja dla wszystkich
                > dostepna.

co masz na mysli piszac tak o mnie???Jestes bezczelnym i prostackim typem, chyba
                sam trudnisz sie tym zawodem, ze wszystko o tym wiesz.
            • Gość: klara Re: Polacy w Szwecji IP: 62.88.128.* 16.08.01, 10:07
              Hej req! tak jestem z gbg i tez zyje mi sie fajnie, ale chyba na emeryturze
              wroce do Polski. nie ma to jak dobry serniczek do kawy albo panska skorka.
              pozdrawiam
              • Gość: sveviol Re: Polacy w Szwecji IP: *.pp.com.pl 16.08.01, 10:56
                Ja już wróciłam, choć nie jestem jeszcze na emeryturze. Też z Gbg -
                Masthugget.Zostawiłam sobie malutkie "pied a terre" w Gbg, na wypadek, gdyby mi
                się w Polsce nie spodobało. Ale podoba, więc mieszkanko stoi puste. Wpadam od
                czasu do czasu podlać kwiatki. Wybieram się znów pod koniec sierpnia.
                Pozdrowienia!
                • Gość: klara Re: Polacy w Szwecji IP: 62.88.128.* 16.08.01, 11:21
                  Gość portalu: sveviol napisał(a):

> Ja już wróciłam, choć nie jestem jeszcze na emeryturze. Też z Gbg -
                  > Masthugget.Zostawiłam sobie malutkie "pied a terre" w Gbg, na wypadek, gdyby mi
                  >
                  > się w Polsce nie spodobało. Ale podoba, więc mieszkanko stoi puste. Wpadam od
                  > czasu do czasu podlać kwiatki. Wybieram się znów pod koniec sierpnia.
                  > Pozdrowienia!

ale masz z czegos zyc. a ja nie znajde pracy w polsce, bo juz nie jestem w wieku
                  mlodziezowym. dlatego nie mam wyjscia i czekam na emeryture, jeszcze dlugoooo!
                  gdzie mieszkasz w polsce?
                  • Gość: sveviol Re: Polacy w Szwecji IP: *.pp.com.pl 16.08.01, 11:43
                    W Krakowie. I też nie jestem młódką. Rozumiem Cię, jeśli nie ma szans na pracę
                    w Polsce, lepiej zostać w Szwecji, zwłaszcza jeśli się ma tam jakieś zajęcie smile.
                    Chwalę sobie powrót - wiesz, przyjaciele, poczucie, że jest się u siebie. Ale
                    GBG wspominam mile, choć moje życie towarzyskie było tam w stanie permanentnego
                    uwiądu. Gdzie mieszkasz W Gbg?
                    • Gość: Mp Re: Polacy w Szwecji IP: 213.98.114.* 16.08.01, 15:46

> W Krakowie. I też nie jestem młódką. Rozumiem Cię, jeśli nie ma szans na pracę
                      > w Polsce, lepiej zostać w Szwecji, zwłaszcza jeśli się ma tam jakieś zajęcie smile
                      > .
                      > Chwalę sobie powrót - wiesz, przyjaciele, poczucie, że jest się u siebie. Ale
                      > GBG wspominam mile, choć moje życie towarzyskie było tam w stanie permanentnego
                      >
                      > uwiądu. Gdzie mieszkasz W Gbg?

• Gość: Malmopag Re: Polacy w Szwecji IP: 213.98.114.* 16.08.01, 15:50

> W Krakowie. I też nie jestem młódką. Rozumiem Cię, jeśli nie ma szans na pracę
                      > w Polsce, lepiej zostać w Szwecji, zwłaszcza jeśli się ma tam jakieś zajęcie smile
                      > .
                      > Chwalę sobie powrót - wiesz, przyjaciele, poczucie, że jest się u siebie. Ale
                      > GBG wspominam mile, choć moje życie towarzyskie było tam w stanie permanentnego
                      >
                      > uwiądu. Gdzie mieszkasz W Gbg?

Viole i Klary wiedna w samotnosci .Smutne i tragiczne!Ech te samotne kawki bez
                      skory panasad(
                      • Gość: Wielbici Re: Do Klary IP: 213.98.114.* 16.08.01, 15:55
                        Klaruniu nie rozumie Twojego oburzenia,przeciez o zawodzie to Ty napisalas nie
                        ja ! Uderz w stol....?nic w tym zlego.Pozdrawiam
                        • Gość: klara Re: Do Klary IP: *.telia.com 16.08.01, 19:35
                          Gość portalu: Wielbici napisał(a):

> Klaruniu nie rozumie Twojego oburzenia,przeciez o zawodzie to Ty napisalas nie
                          > ja ! Uderz w stol....?nic w tym zlego.Pozdrawiam

poczytaj sobie powyzszy wpisek odnosi sie do ciebie takze! co to ma do tematu o ktorym
                          dyskutujemy. idz sobie na strone www.skylove.pl pasuje bardziej do twojego wieku!
                      • Gość: klara Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 16.08.01, 19:31
                        Gość portalu: Malmopag napisał(a):

> Gość portalu: sveviol napisał(a):
                        >
                        > > W Krakowie. I też nie jestem młódką. Rozumiem Cię, jeśli nie ma szans na p
                        > racę
                        > > w Polsce, lepiej zostać w Szwecji, zwłaszcza jeśli się ma tam jakieś zajęc
                        > ie smile
                        > > .
                        > > Chwalę sobie powrót - wiesz, przyjaciele, poczucie, że jest się u siebie.
                        > Ale
                        > > GBG wspominam mile, choć moje życie towarzyskie było tam w stanie permanen
                        > tnego
                        > >
                        > > uwiądu. Gdzie mieszkasz W Gbg?
                        >
                        > Viole i Klary wiedna w samotnosci .Smutne i tragiczne!Ech te samotne kawki bez
                        > skory panasad(

cos z toba nie w porzadku, poszukaj sobie chirurga, zeby ci zrobil trepanacje czaszki.
                        • Gość: Mp Re:Do Klaruni IP: 213.98.114.* 16.08.01, 23:32

> Gość portalu: Malmopag napisał(a):
                          >
                          > > Gość portalu: sveviol napisał(a):
                          > >
                          > > > W Krakowie. I też nie jestem młódką. Rozumiem Cię, jeśli nie ma szans
                          > na p
                          > > racę
                          > > > w Polsce, lepiej zostać w Szwecji, zwłaszcza jeśli się ma tam jakieś
                          > zajęc
                          > > ie smile
                          > > > .
                          > > > Chwalę sobie powrót - wiesz, przyjaciele, poczucie, że jest się u sie
                          > bie.
                          > > Ale
                          > > > GBG wspominam mile, choć moje życie towarzyskie było tam w stanie per
                          > manen
                          > > tnego
                          > > >
                          > > > uwiądu. Gdzie mieszkasz W Gbg?
                          > >
                          > > Viole i Klary wiedna w samotnosci .Smutne i tragiczne!Ech te samotne kawki
                          > bez
                          > > skory panasad(
                          >
                          > cos z toba nie w porzadku, poszukaj sobie chirurga, zeby ci zrobil trepanacje c
                          > zaszki.

A wszystko to bo Ciebie kocham
                          i nie wiem jak bez Ciebie moglbym zyc
                          Codz pokaze Ci czym moja milosc jest
                          dla Ciebie zabije sie
                          • Gość: klara Re:Do Klaruni IP: 62.88.128.* 17.08.01, 10:49
                            szkoda, ze w takim pieknym kraju jest tyle pomylonych Polakow (mezczyzn)bo
                            kobiety sa O.K. pozdrowienia dla ciebie MP i nie zdejmuj z siebie kaftanu
                            bezpieczenstwa.,
                            • Gość: Mp Re:Do Klaruni IP: 213.98.114.* 17.08.01, 21:57

> szkoda, ze w takim pieknym kraju jest tyle pomylonych Polakow (mezczyzn)bo
                              > kobiety sa O.K. pozdrowienia dla ciebie MP i nie zdejmuj z siebie kaftanu
                              > bezpieczenstwa.,

Klarciu "kobieto Polaku" figlarka jestes kaftanik ci sie podoba.caluski Twoj Mp
                      • Gość: sveviol Re: Polacy w Szwecji IP: *.pp.com.pl 21.08.01, 09:50
                        Och, nie bój się - jesteś bezpieczny! Nikt na ciebie parolu nie zagnie smile
                        Pa!
    • Gość: Aga Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 18.08.01, 23:38
      Mieszkam w GBG od czterech miesięcy. Mam dwuletniego synka. Chętnie poznam
      podobne mamy.
      • Gość: sveana Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 19.08.01, 11:35
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> Mieszkam w GBG od czterech miesięcy. Mam dwuletniego synka. Chętnie poznam
        > podobne mamy.

Witaj!
        Moj synek ma 4 lata, prawie (urodzony w grudniu).
        Jesli masz dostep do "nyhetsgrupper", korzystac ci polecam z grupy
        pl.soc.dzieci , gdzie spotkasz wielu rodzicow z Polski i nie tylko.

Pozdrowienia
        Ania
      • Gość: jas Re: Polacy w Szwecji IP: *.*.*.* 20.08.01, 12:13
        Czesc

Nie jestem mama ale pozwolisz, ze sie zapytam z ciekawosci co robisz w GBG?
        Jestes zona szweda? Ja tu mieszkam od niedawna (2 tygodnie). Jak ci sie tu podoba?

Jas

Gość portalu: Aga napisał(a):

> Mieszkam w GBG od czterech miesięcy. Mam dwuletniego synka. Chętnie poznam
        > podobne mamy.

• Gość: Aga Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 20.08.01, 15:01
          Mój mąż jest Polakiem. Pracuje obecnie w Gbg-u. Trochę więc tu pomieszkamy.
          Napisz do mnie: agn29@poczta.onet.pl, to wymienimy spostrzeżenia...
          Pozdrawiam,
    • Gość: Tusia Re: Polacy w Szwecji IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.01, 15:08
      Hej!
      Mieszkam w Szwecji od 12 lat i czuje sie wlasciwie bardziej szwedka niz polka.
      Gdy czytam wypowiedzi na forum GW to jestem przerazona, polska mentalnosc jest
      mi zupelnie obca. Antysemitizm, nienawisc do obcokrajowcow, gejow, feministek
      itd. Gdy jezdze do Polski odwiedzic krewnych to czuje sie tam jak na innej
      planecie. Czy sa jacys "polakoszwedzi" ktorzy dziela moje odczucia?
      Pozdrowienia
      • Gość: sveana Re: Polacy w Szwecji IP: 194.22.148.* 20.08.01, 15:16
        Gość portalu: Tusia napisał(a):

> Hej!
        > Mieszkam w Szwecji od 12 lat i czuje sie wlasciwie bardziej szwedka niz polka.
        > Gdy czytam wypowiedzi na forum GW to jestem przerazona, polska mentalnosc jest
        > mi zupelnie obca. Antysemitizm, nienawisc do obcokrajowcow, gejow, feministek
        > itd. Gdy jezdze do Polski odwiedzic krewnych to czuje sie tam jak na innej
        > planecie. Czy sa jacys "polakoszwedzi" ktorzy dziela moje odczucia?
        > Pozdrowienia

Prawie takie same mam odczucia, poza tym byciem bardziej Szwedka niz Polka... Ale rreszta sie zgadza... Niestety...
        • Gość: wiking Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 20.08.01, 18:19
          droga tusiu! wolno ci byc kim chcesz! ty jestes Szwedka a my Polakami, nie rozumiem po co
          tu zagladasz jesli nasze problemy sa ci obce i ich nie rozumiesz.
          masz bardzo maly mozdzek, jesli myslisz, ze pewne opinie sa opiniami wszystkich Polakow!
          jestesmy bardziej zroznicowani niz ci sie wydaje. i kazdy ma swoj poglad o pewnych
          sprawach!
          sa miedzy nami i ludzie o wysokiej kulturze i prymitywne typki, ale kazdy ma prawo do
          wypowiedzi, na tym polega Forum!
          ciesz sie , ze odnalazlas sie wsrod Szwedow, ale musze cie rozczarowac, ze wsrod nich tak
          jak wsrod nas sa i byli rasisci, antysemici i rozne inne orientacje polityczne. za krotko bylas
          w tym kraju(Szwecja) zeby wszystko zobaczyc i odczytac co sie kryje za pieknym i milym
          usmiechem. zycze ci abys nadal widziala wszystko przez rozowe okulary!
          • Gość: XCXCXCXC Re: Polacy w Szwecji Mesco wstydz sie ,stary pedale--Tusia IP: 213.98.114.* 20.08.01, 23:32
            Ludzie spoko ta tusia to mesco stary oblesny pedal z niemiec
            • Gość: Tusia Re: Polacy w Szwecji Mesco wstydz sie ,stary pedale--Tusia IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.01, 11:44
              No i wlasnie, w osobie XCXCXC ta polska kultura sie odezwala... smile

Wiking - wydaje mi sie ze przez 12 lat mozna poznac kraj, zwlaszcza kiedy sie w
              nim chodzilo do szkoly, konczylo studia itd. Oczywiscie ze w Szwecji tez sa
              ludzie o innych pogladach - mnie chodzi raczej o to w jaki sposob sa one
              wyglaszane. Mieszkalam na szwedzkiej wsi 6 lat wiec nie martw sie, znam
              szwedzki rasizm i inne problemy malomiasteczkowej mentalnosci na szwedzkiej
              prowincji - ale popatrzcie sobie na tytuly watkow na roznych tematach tego
              forum. Porownajcie sobie te wypowiedzi z wypowiedziami na forum w svd na
              przyklad. Svd to gazeta prawicowa, gejow ani feminizmu nie kocha, ale poziom
              tam a poziom na forum GW to dwa inne swiaty.

A ze polacy sa rozni, to nawet ja z moim malym mozdzkiem rozumiem. Wlasnie po
              to zagladam do forum zeby popatrzec czy sa tu jacys normalni.... Oczywiscie,
              gdy czytam wypowiedzi takie jak od XCXCXC to od razu moje wyobrazenie o Polsce
              staje sie duzo lepsze!

No to pa.
              • Gość: malwina Re: Polacy w Szwecji Mesco wstydz sie ,stary pedale--Tusia IP: *.telia.com 21.08.01, 12:47
                nie rozplywaj sie tak nad szwedami, w szwedzkich mediach nie wolno umieszczac
                rasistowskich zapiskow a tu na razie wolno. tam grozi kara wiezienia, wiec juz rozumiesz
                dlaczego szwedzi sa tacy szlachetni, ha ha !
                ze tutaj paru pokreconych buszuje to nic nie swiadczy o calym narodzie. wystawilas sobie
                sama swiadectwo nietolerancji, taka z ciebie szwedka nietolerancyjna.
                • Gość: XCXCXC ReTusia Tusia Tusia ! IP: 213.98.114.* 21.08.01, 17:31
                  To ,ze mieszkasz na wsi to nie zwalnia od myslenia.Tqwoje opinie sa twoimi nie
                  zamierzam nawet dyskutowa,nie obchodzi mnie to.Chcialem cie ostrzec przed
                  oblesnym czlowiekiem ,ktory grasuje na forum i pod roznymi nickami wszczyna
                  dyskusje .Ps nie skacz tak wysoko z ta szwecja-mam szwedzki paszport od 26 lat.
                  O Szwedach od ciebie nic nowego bym sie nie dowiedzial
                  • j.a. Do Tusi - ktora czuje sie bardziej Szwedka niz Polka 21.08.01, 18:46
                    Gość portalu: XCXCXC napisał(a):

> To ,ze mieszkasz na wsi to nie zwalnia od myslenia.Tqwoje opinie sa twoimi nie
                    >
                    > zamierzam nawet dyskutowa,nie obchodzi mnie to.Chcialem cie ostrzec przed
                    > oblesnym czlowiekiem ,ktory grasuje na forum i pod roznymi nickami wszczyna
                    > dyskusje .Ps nie skacz tak wysoko z ta szwecja-mam szwedzki paszport od 26 lat.
                    >
                    > O Szwedach od ciebie nic nowego bym sie nie dowiedzial

Aczkolwiek nie mieszkam w Szwecji - ciekawosc mnie zmusza aby Cie zapytac jak Ty
                    to robisz aby czuc sie raczej Szwedka niz Polka po 12 latach mieszkania na wsi
                    w Szwecji. Chybas przezyla kilkanascie lat w Polsce przed przyjazdem do Szwecji
                    - tego czasu niesposob przekreslic.To ze w Polsce jest tak jak jest moze nas
                    nie napawac szczegolna duma - ale to nie powod zeby nie czuc sie Polakiem...
                    XCXCXC ma szwedzki paszport od 26 lat, ja mam francuski od 30 lat - ale wcale
                    nie uwazam sie za Francuza,to by bylo poprostu niemozliwe dla mnie...
                    Im dluzej tu zyje - tym bardziej mi sie tu podoba i jednoczesnie widze wiecej
                    niedoskonalosci w Polsce(do ktorej czesto p^rzyjezdzam)
                    Mimo tego czuje sie zawsze Polakiem - ze swiadomoscia uksztaltowana przez
                    dlugie zycie na Zachodzie...
                    Jak wiec Ty to robisz aby czuc sie raczej Szwedka niz Polka?
                    Pozdrowienia

j.a.

• Gość: jtr Re: Do Polskoszwedzakow IP: *.access.nacamar.de 21.08.01, 20:34
                      No prosze,prosze szwedzkie forum jest takie nudne.
                      A na maszym mozna sobie dopiero poszalec,tam nie mozna pisac wszystkiego
                      maja "demokracjie" wiec tutaj.

Pozdrawiam
                    • Gość: Rodak Re: Do Tusi - ktora czuje sie bardziej Szwedka niz Polka IP: 212.187.240.* 22.08.01, 08:07
                      Dajcie sobie sobie spokoj z tymi panienkami hotelowymi, ktore po pijaku jakis
                      Szwed wyrwal do siebie na wies.
        • Gość: arthur Re: Polacy w Szwecji IP: *.6.11.vie.surfer.at 21.08.01, 23:41
          Przyznaje racje,ilekroc czytam gazete pl nie moge wierzyc skad bierze sie tyle
          nietolerancji,nienawisci miedzy naszymi rodakami.Nie mieszkam w Szwecji,lecz
          ile razy jade do Polski czuje sie bardzo obco,nie wspominajac o tym ze z
          zapadem zmroku lepiej nie wychodzic z mieszkania,a jezeli juz to na wlasne
          RYZYKO!!!
          • Gość: milena Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 22.08.01, 00:46
            pomieszkaj troche w Szwecji a zapadnieciem mroku tez dostaniesz w leb, szczegolnie w
            duzym miescie, nikt tu nie wychodzi z domu wieczorem tylko malolaty z nozami w reku!
            co do rasizmu to jest jednakowo na calym swiecie - sa rasisci i ludzie o wysokiej kulturze,
            nie przesadzajcie , prosze. sami jestescie rasistami piszac tak ublizajaco o Polakach. zdaje
            wam sie z Tusia, ze w jakis sposob jestescie lepsi od innych Uber alles.
            • Gość: Magna Re: Polacy w Szwecji IP: 210.176.197.* 22.08.01, 04:51
              Niech sie Tusia czuje Szwedka - to zawsze jakas tozsamosc. Lepiej czuc sie
              Szwedka (z braku laku) niz nikim.
              • Gość: XCXCXC Re: Polacy w Szwecji IP: 213.98.114.* 22.08.01, 08:22
                Gość portalu: Magna napisał(a):

> Niech sie Tusia czuje Szwedka - to zawsze jakas tozsamosc. Lepiej czuc sie
                > Szwedka (z braku laku) niz nikim.

Tak sie zastanawiam jak to napisac o ludziach ,ktorzy po kilku lub kilkunastu
                latach zaczynaja czuc sie kims innym niz sa- delikatnie czy brutalnie i napisze
                brutalnie i nieprzyjemnie: mam psa ,ktory kazdego ranka je ze mna sniadanie
                przy tym samym stole,je z talerzyka sniadanioewgo np uwielbia jajka na
                bekonie,tost,kawe z mlekiem,zawsze konczymy tostem z maslem i dzemem(juz mnie
                kilku poznalo)Jemu sie pewnie wydaje ,ze on jest tez czlowiekiem jak ja.Potem
                idziemy na spacer on na smyczy-bo jednak jest i pozostal psem.To nie znaczy ,ze
                nie mozna sie czuc dobrze miedzy OBCYMI ale pozostaniesz zawsze soba .Na temat
                integracji cudzoziemcow w szwecji napisano 10-tki bardziej lub mniej trafnych
                dziel.Nie mam zamiaru rozwodzic sie na ten temat.Polakom moge tylko
                pogratulowac tak zaklamanych emigrantow jak Polacy nie spotkalem w mych
                kontaktach z roznymi nacjami.Nikt nie zmusza nikogo do manifestowania
                balwochwalczego uniznego stosunku do wszystkiego w nowym miejscu pobytu.Dochodzi
                do wrecz komicznych sytuacji gdy Polak rozmawiajac z Niemcem lub Szwedem itp
                zaczyna narzekac na tych glupich,brudnych,prymitywnych emigrantow z:tu nastepuje
                lista nacji glupszych od Polaka.Czy w takim przypadku taki Polak zastanowil sie
                nad tym,ze dla Nich kazdy emigrant jest jednakowym dopustem Bozym,ktorzy
                zasmiecaja ich kraj ,dzieki glupiej polityceimigracyjnej ich aktualnego glupiego
                rzadu.Zapewniam was rodacy emigranci-szczegolnie w zaklamanej Szwecji,nawet jak
                byscie sobie tylek wymalowali w szwedzka flage oraz mieli malzonka/e szweda to
                i tak pozostaniecie dj.utlaningspak.PS Nawet krolowa jest i pozostanie Niemka
                niezaleznie od stroju regionalnego szwedzkiego jaki na sobie ma przy roznych
                okazjach.Dodam ,ze moj personnr.jest starej daty i ma cyfre 9 co to znaczy wiedza
                emigr.starej daty. Byc soba jest tak naturalne i potrzebne jak woda i powietrze.
                • Gość: DO xcxc. Re: Polacy w Szwecji IP: *.6.11.vie.surfer.at 23.08.01, 19:32
                  ALE piszesz az sie zygac chce,jak taki PATRIOTA jeste wraca do ojczyzny,pracuj
                  tam i zyj w twoich,oraz takich jak TY lezy przyszlosc naszej Ojczyzny,
                  Zyje od 12 lat w Austrii,i w gruncie rzeczy OBCY KRAJ MIAL WIECEJ do
                  zaproponowania,niz moja ojczyzna, POZDRAWIAM twojego madrego PSA
                  DANIEL!!!!
                • Gość: sveviol Re: Kwestia tożsamości IP: *.pp.com.pl 24.08.01, 09:36
                • Gość: sveviol Re: Kwestia tożsamości IP: *.pp.com.pl 24.08.01, 09:43
                  A ja tak sobie myślę, że człowiek ma prawo wyboru. A to oznacza również prawo
                  wyboru społeczności, z którą się identyfikuje. Dajcie spokój Tuśce - jej prawo
                  czuć się, kim chce się czuć. Pytanie, co traci, a co zyskuje? Ale na nie musi
                  sobie sama odpowiedzieć i nic tu nie pomogą głosy oburzonych rodaków, ktorzy na
                  siłę chcą jej narzucić niechcianą tożsamość.
                  Viola
                  • Gość: balbina Re: Kwestia tożsamości IP: 62.88.128.* 24.08.01, 11:13
                    nie chodzi tu o tozsamosc, ta tusia moze sobie byc kim chce. Nikomu to nie
                    przeszkadza, ale obrzucanie polakow gownem a wywyzszanie szwedow, to
                    nas "wkurza", jesli sie wyraze dobitnie. Ze paru idiotow pisze rasistowskie
                    posty nie znaczy ,ze mozna przekreslic caly narod.
      • Gość: Adam Re: Polacy w Szwecji IP: *.wsisiz.edu.pl 22.08.01, 08:33

> Hej!
        > Mieszkam w Szwecji od 12 lat i czuje sie wlasciwie bardziej szwedka niz polka.
        > Gdy czytam wypowiedzi na forum GW to jestem przerazona, polska mentalnosc jest
        > Pozdrowienia

Przypomina mi sie opowiesc o grabiach oraz pewnej damie wychowanej na wsi ktora
        za wszelka cene chciala zapomiec skad pochodzi,dopiero jak niechcacy nadepnela i
        dostala w glowe swiadomosc jej wrocila.
        Ludziska zawsze bedziecie pamietali gdzie sie wychowaliscie chociaz bywaly chwile
        ciezkie i trudne.Wyrzekanie sie swojej tozsamosci jest jak obdarcie z wlasnej
        skory.
        • Gość: tanja Re: Polacy w Szwecji IP: 62.88.128.* 22.08.01, 10:01
          mieszkam od dawna w szwecji, bo tak mnie losy rzucily , takie byly uklady w
          naszym kraju, mam znajomych szwedow i inne narodowosci, bardzo ich wszystkich
          lubie ale w sercu jestem Polka i jak slysze hymn narodowy to mam "lzy" w oczach

Tak jak mozesz miec tylko jedna matke tak mozesz miec tylko jedna ojczyzne, czy
          ja lubisz to juz inna sprawa? Mozna by to nazwac zdrada.
          Akceptuje moj kraj taki jak jest z wadami i zaletami, bo jak sie cos kocha to
          wszystko sie akceptuje.

Szwecja jest z musu moim krajem, bo tam mam prace(a z czegos trzeba zyc) ale
          ukryty rasism spotykam na kazdym kroku (ukryty), wole Polakow ktorzy ci w twarz
          powiedza co o tobie mysla a potem mozemy byc nawet przyjaciolmi.
          Niech ci sie nie wydaje Tusiu ze napotkalas na aniolow, moglabym dac ci strony
          w internecie ,szweckie z najgorszymi rasistowskimi pogladami, ale tego nie
          zrobie, bo mnie to nie interesuje). spij dobrze nowa szwedko.
      • Gość: Karolina Re: Polacy w Szwecji IP: *.matphys.kth.se 23.08.01, 10:00
        Tusia
        to wszystko zalezy z jakiego srodowiska pochodzi Twoja rodzina i gdzie mieszka i
        od wieku
        nie wszyscy w Polsce tak mysla. Mam wspanialych przyjaciol w Polsce o horyzontach
        szerokich a nie punktcie widzenia (pewnie nie znasz tego...kiedys chodzilo
        powiedzenie o ciemniakach...horyzont zawezil sie komus do punktu
        widzenia).Pelnych tolerancji, owszem poglebiajaca sie trudna sytuacja ekonomiczna
        ma wplyw na rozwoj dziwnych pogladow ale coraz wiecej Polakow wyjezdza zagranice
        i inaczej patrzy tez na swoj wlasny kraj. Szwecja jest moze wyjatkowo
        tolerancyjna ale tez sie spotkalam z powierzchownoscia tego w stosunku do
        imigrantow. Ale wiesz zeby nie oczerniac Polski najgorsze kawaly o arabach
        slyszalam kiedys we Francji.
        Pozdrawiam

> Hej!
        > Pozdrowienia

• Gość: nana Re: Polacy w Szwecji IP: 62.88.128.* 23.08.01, 11:10
          Jestes bardzo prosta w twoich sadach tusiu! Napewno pochodzisz z prostej
          rodziny i tylko takich ludzi spotkalas na swojej drodze.
          Istnieja Polacy o szerokich horyzatach, watpie czy masz wglad w to srodowisko.
          Tak samo w Szwecji i innych krajach sa ludzie ograniczeni i ludzie otwarci ,
          i tolerancyjni.
          Napewno jeszcze nie podrozowalas i nie mieszkalas w innych krajach, zeby
          zobaczyc co to jest rasizm. Wszedzie istnieje!
          a czy czujesz sie Szwedka CZy Polka zachowaj dla siebie. Nikogo to nie
          interesuje, nie wiem po co sie z tym afiszujesz? Co chcesz przez to powiedziec?
          Ze jestes lepsza, czy co?
          • Gość: Rodak Re: Polacy w Szwecji IP: 212.187.240.* 23.08.01, 12:29
            Ja uwazam, ze Skandynawowie sa jedno z bardziej ksenofobicznych nacji w
            Europie. Bardzo zadufani w sobie i nieslychanie szowinistyczni.
            Oczywiscie sa i wyjatki, ale taki jest generalny obraz spoleczenstwa.
            • Gość: polka Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 23.08.01, 13:04
              Mielismy tu podyskutowac i sie spotkac polacy ze szwecji a z tego zrobila sie jakas dyskusja
              na temat tej antypolki ze szwecji, co pogubila swoje korzenie i nie wie gdzie sie odnalezc.
              straszny problem, biedaczka. Proponuje zeby wyemigrowala do usa, tam sa rodacy i nie
              rodacy z calego swiata, mysle, ze tam sie odnajdzie. a moze nie? moze chce przynalezec do
              narodu wybranego-szwedziakow, bo tak im sie wydaje ,ze sa. Prawdziei zbawcy swiata.
              Madrzy, tolerancyjni, inteligentni z humorem, zdolni, pracowici , szybcy i pojetni etc...
              • Gość: XCXCXC Re: Polacy w Szwecji IP: 213.98.114.* 23.08.01, 20:02
                Gość portalu: polka napisał(a):

> Mielismy tu podyskutowac i sie spotkac polacy ze szwecji a z tego zrobila sie j
                > akas dyskusja
                > na temat tej antypolki ze szwecji, co pogubila swoje korzenie i nie wie gdzie s
                > ie odnalezc.
                > straszny problem, biedaczka. Proponuje zeby wyemigrowala do usa, tam sa rodacy
                > i nie
                > rodacy z calego swiata, mysle, ze tam sie odnajdzie. a moze nie? moze chce przy
                > nalezec do
                > narodu wybranego-szwedziakow, bo tak im sie wydaje ,ze sa. Prawdziei zbawcy swi
                > ata.
                > Madrzy, tolerancyjni, inteligentni z humorem, zdolni, pracowici , szybcy i poje
                > tni etc...

Oczywiscie zgadzam sie z toba w ocenie svenssonow.Ale jezeli chodzi o Tusie to
                niekoniecznie musi wyjezdzac do USA by spotkac "rodakow i nierodakow"Wystarczy ba
                pojechala do jednego z 3 "wielkich miast" to otworzy durne oczeta.Jak svensson
                jej maz zyje "pa landet" to co sie dziwic.Ale komp. ma !Pozdrawiam
    • Gość: Znany Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 24.08.01, 19:43
      No stary kompa to maja tu wszyscy. Dzieci wypracowanie przesylaja imelem do
      nauczyciela. Jak masz dwoje dzieci to musisz miec dwa kompy. Trzeci dla
      rodzicow inaczej nie idzie. jedno co jest fajne ze jestesmy powoli wszyscy
      podlaczani do kabla czyli do autostrady wirtualnej (bredband-broadband). Robi
      sie ciasno w piatki wieczorami i w nocy jak zaczyna naraz 200tys.kompow laczyc
      sie z calym swiatem. Jako ciekawostka PALTAK program od 23.08 mozna zalogowac i
      10 rozmawiajacych na ekranie tych co maja web kamery. Tak ze sie widzi ludzi i
      problem ich smiech sa fajne odczucia.No co idziemy wszyscy do przodu. ja
      chialbym pozdrowic wszystkich uczestnikow tego portalu i zyczyc w przyszlosci
      dobrych polaczen i ciekawych dyskusji tak zeby obie strony cos z tego wyniosly.
      • Gość: XCXCXCXC Re: Polacy w Szwecji IP: 213.98.114.* 25.08.01, 00:27
        Gość portalu: Znany napisał(a):

> No stary kompa to maja tu wszyscy. Dzieci wypracowanie przesylaja imelem do
        > nauczyciela. Jak masz dwoje dzieci to musisz miec dwa kompy. Trzeci dla
        > rodzicow inaczej nie idzie. jedno co jest fajne ze jestesmy powoli wszyscy
        > podlaczani do kabla czyli do autostrady wirtualnej (bredband-broadband). Robi
        > sie ciasno w piatki wieczorami i w nocy jak zaczyna naraz 200tys.kompow laczyc
        > sie z calym swiatem. Jako ciekawostka PALTAK program od 23.08 mozna zalogowac i
        >
        > 10 rozmawiajacych na ekranie tych co maja web kamery. Tak ze sie widzi ludzi i
        > problem ich smiech sa fajne odczucia.No co idziemy wszyscy do przodu. ja
        > chialbym pozdrowic wszystkich uczestnikow tego portalu i zyczyc w przyszlosci
        > dobrych polaczen i ciekawych dyskusji tak zeby obie strony cos z tego wyniosly.

Dzieki za pozdrowienia. Ale moze powiesz o co Ci chodzi ?
        • Gość: j.a. Re: Polacy w Szwecji IP: *.cybercable.tm.fr 25.08.01, 12:45
          Gość portalu: XCXCXCXC napisał(a):

> Gość portalu: Znany napisał(a):
          >
          > > No stary kompa to maja tu wszyscy. Dzieci wypracowanie przesylaja imelem d
          > o
          > > nauczyciela. Jak masz dwoje dzieci to musisz miec dwa kompy. Trzeci dla
          > > rodzicow inaczej nie idzie. jedno co jest fajne ze jestesmy powoli wszyscy
          >
          > > podlaczani do kabla czyli do autostrady wirtualnej (bredband-broadband). R
          > obi
          > > sie ciasno w piatki wieczorami i w nocy jak zaczyna naraz 200tys.kompow la
          > czyc
          > > sie z calym swiatem. Jako ciekawostka PALTAK program od 23.08 mozna zalogo
          > wac i
          > >
          > > 10 rozmawiajacych na ekranie tych co maja web kamery. Tak ze sie widzi lud
          > zi i
          > > problem ich smiech sa fajne odczucia.No co idziemy wszyscy do przodu. ja
          > > chialbym pozdrowic wszystkich uczestnikow tego portalu i zyczyc w przyszlo
          > sci
          > > dobrych polaczen i ciekawych dyskusji tak zeby obie strony cos z tego wyni
          > osly.
          >
          > Dzieki za pozdrowienia. Ale moze powiesz o co Ci chodzi ?

Nie odpowiem Ci za Znanego - nie o to mi chodzi.
          Dziwie sie ze Tusia kompletnie zamilkla i nie chce juz znizac sie do dyskusji
          z nami.Napisales w ktoryms z poprzednich postow ze masz szwedzki paszport
          od 26 lat...Mieszkasz wiec tutaj dlugo.Zachowales swoja polska tozsamosc
          w odroznieniu od Tusi ktora juz po 12 latach czuje sie raczej Szwedka...
          Mnie Szwecja jawi sie bogatym,czystym,telerancyjnym krajem z piekna nieskazona
          przyroda ale tez okrutnie nudnym - wybacz mi to okreslenie,prosze.
          Wiec napisz mi jesli laska jak Ty sie do tego przyzwyczailes przez te 26 lat
          - albo wytlumacz mi dlaczego ja sie myle - myslac ze Szwecja jest nudna.
          Pozdrowienia

j.a.

• Gość: trupek Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 25.08.01, 15:16
            SZWECJA MA PIEKNA NATURE, WARTO TU SPEDZIC WAKACJE, ALE LUDZIE...NAJGORSI
            NUDZIARZE NA SWIECIE, ZADNYCH DYSKUSJI A DO TEGO ABNEGACI , BEZ HUMORU I
            BEZ JAJ(ze sie tak brzydko wyraze) LUDZIE WYPUSZCIE MNIE Z TEGO KRAJU!
            BLAGAM!
            • Gość: XCXCXC Re: Polacy w Szwecji IP: 213.98.114.* 25.08.01, 17:35
              Gość portalu: trupek napisał(a):

> SZWECJA MA PIEKNA NATURE, WARTO TU SPEDZIC WAKACJE, ALE LUDZIE...NAJGORSI
              > NUDZIARZE NA SWIECIE, ZADNYCH DYSKUSJI A DO TEGO ABNEGACI , BEZ HUMORU I
              > BEZ JAJ(ze sie tak brzydko wyraze) LUDZIE WYPUSZCIE MNIE Z TEGO KRAJU!
              > BLAGAM!

czesc trupek-glupek smile)Czesc z tego to jakby blosko moim ocenom.Reszta to stare
              banaly.Nikt cie tam nie trzyma,nie blagaj ,wyjezdzaj!To nie szwecja u ciebie to
              ty w szwecji.Czyzby tan cie ciagneli na sile? Miedzy nami mowiac -nikt by nie
              zauwazyl twojej nieobecnosci! A moze jeszcze raz napiszesz jak wydoroslejesz?
              Trzymaj sie.
          • Gość: XCXCXC Re: Polacy w Szwecji IP: 213.98.114.* 25.08.01, 18:20
            Gość portalu: j.a. napisał(a):

> Gość portalu: XCXCXCXC napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Znany napisał(a):
            > >
            > > > No stary kompa to maja tu wszyscy. Dzieci wypracowanie przesylaja ime
            > lem d
            > > o
            > > > nauczyciela. Jak masz dwoje dzieci to musisz miec dwa kompy. Trzeci d
            > la
            > > > rodzicow inaczej nie idzie. jedno co jest fajne ze jestesmy powoli ws
            > zyscy
            > >
            > > > podlaczani do kabla czyli do autostrady wirtualnej (bredband-broadban
            > d). R
            > > obi
            > > > sie ciasno w piatki wieczorami i w nocy jak zaczyna naraz 200tys.komp
            > ow la
            > > czyc
            > > > sie z calym swiatem. Jako ciekawostka PALTAK program od 23.08 mozna z
            > alogo
            > > wac i
            > > >
            > > > 10 rozmawiajacych na ekranie tych co maja web kamery. Tak ze sie widz
            > i lud
            > > zi i
            > > > problem ich smiech sa fajne odczucia.No co idziemy wszyscy do przodu.
            > ja
            > > > chialbym pozdrowic wszystkich uczestnikow tego portalu i zyczyc w prz
            > yszlo
            > > sci
            > > > dobrych polaczen i ciekawych dyskusji tak zeby obie strony cos z tego
            > wyni
            > > osly.
            > >
            > > Dzieki za pozdrowienia. Ale moze powiesz o co Ci chodzi ?
            >
            > Nie odpowiem Ci za Znanego - nie o to mi chodzi.
            > Dziwie sie ze Tusia kompletnie zamilkla i nie chce juz znizac sie do dyskusji
            > z nami.Napisales w ktoryms z poprzednich postow ze masz szwedzki paszport
            > od 26 lat...Mieszkasz wiec tutaj dlugo.Zachowales swoja polska tozsamosc
            > w odroznieniu od Tusi ktora juz po 12 latach czuje sie raczej Szwedka...
            > Mnie Szwecja jawi sie bogatym,czystym,telerancyjnym krajem z piekna nieskazona
            > przyroda ale tez okrutnie nudnym - wybacz mi to okreslenie,prosze.
            > Wiec napisz mi jesli laska jak Ty sie do tego przyzwyczailes przez te 26 lat
            > - albo wytlumacz mi dlaczego ja sie myle - myslac ze Szwecja jest nudna.
            > Pozdrowienia
            >
            > j.a.
            >

Dziekuje za zaproszenie do dyskusji.Pozwolisz,ze wyjasnie :nie jestem milosnikiem
            piwa mellan,kolejek w systemie i tysiaca innych drobiazgow Alergicznie
            reagowalem na czilijskich komunistow w kursverks.(pewnie nie wiesz o czym mowie)I
            dla tego tez popracowalem lepiej jak wiekszosc niezadowolonych i po uzbieraniu
            malego start kapitalu,zuamiast narzekac na szwecje wyjechalem na poludnie.To juz
            minelo wiele lat.Poniewaz mam rodzine w szwecji i moimi biznes klienci to
            szwedzi oraz inni skandynaw.mam ciagly kontakt.Bywam jako gosc w svenssonii.Mam
            moznosc porownania,widze jak szwecja sie rozwija (lub stoi w miejscu)Nie tylko
            szwecja jest nudnym krajem(co to znaczy?)Tradycyjnie juz szwedzi zyja z
            zakazami,przywykli do opieki panstwa,zabezpieczenie itdTo mimo wszystko ma swoje
            zalety.:materialny spokoj.O reszcie nie ma co piosac -jaki kon jest kazdy to
            widzi.Nuda jest jak czlowiek nic nie robi,nic nie umie ,nie zna jezyka ,Kazdy
            zyje jak chce.Jezeli czlowiek nie zwraca na oficjalna polityke immigracyjna
            (slogany ,marnotrawstwo pieniedzy i cieple posdaki)nikt sie do ciebie nie wtraca
            (sorry-Nie zwraca uwage,oczywiscie)Ja po wielu latach mieszkania w bloku nie
            bylem blizej znajomy z zadnym sasiadem.Jak opuszczalem ten piekny kraj to nawet
            pies z kulawa noga soe nie obejrzal.Jak by nie bylo to wybor miejsca zamieszkania
            jest sprawa osobista(w normalnych warunkach-nie mowie o kataklizmach itd) I co tu
            opowiadac i wybrzydzac ,jak sie nie podoba to zmieniaj .Zyc i meczyc sie to
            kretynizm.A moze to taka poza :narzekac ,wytykac palcem,wysmiewac.Nie zapominajmy
            kazdy ma prawo zyc jak chce u siebie w kraju.Gosc moze byc niezadowolony,ma
            zawsze drzwi otwarte Szwed oddycha z ulga slyszac o cudzoziemcach opuszczajacych
            jego kraj.To samo robi Polak,Niemiec,Eskimos i Indianin w Amazonii.PS Szwecja juz
            nie jest taka czysta:lotnisko Arlanda jest brudne jak cholera-a bandy sprzataczyw
            pieknych overolkach Czystych,spaceruja nic nie robiac .Nie powiem z jakich stron
            sa te typy bo to juz mnie nie dotyczy
            Pozdrawiam
            • Gość: Znany Re: Polacy w Szwecji Znany odpowiada na prosbe respondentow IP: *.telia.com 25.08.01, 19:04
              Przepraszam ,ale bedac na krajowych postach nabralem troche ich stylu zaczelem
              uzywac rozne skroty,ktore mnie sie podobaly.Pierwsze w domu dzieci odrabiaja
              lekcje na komputerze. Dzieci to jest niesamowite wykonuja do 300znakow na
              minute.Zadane cwiczenia przesylaja imelem do nauczyciela.ten odrazu robi
              poprawki i odsyla. Problem znika noszenia duzo klamotow do szkoly. Oszczednosc
              papieru,czasu obu stron.Musi byc tyle komputerow ile jst dzieciakow dlatego
              zeby niebylo klotni. Komputer to jest dzisiaj rzecz osobista. Dlatego rodzice
              musza miec swoj.Powoli jestesmy podlaczani do optofiber kabel.tzn ze nasz
              komputer nie korzysta z telefonu. Taki jeden kabel moze naraz skupic 200tys
              komputerow.To sie nazywa wirtualna autostrada a fachowo szwedzki bredband ang.
              broadband. W piatki po pracy wszyscy lubia sie przejechac po wirtualnej
              autostradzie. Paltak program miedzyinnymi daje nam mozliwosc porozumiewnia sie
              za pomoca glosu tak jak w radiostacji nadawanie i odbior z calym swiatem.
              Wlasnie na tym programie od 23.08 zostalo wprowadzona mozliwosc ogladanie osoby
              z ktora ma sie kontakt. Moze byc naraz 10 obrzow,ma sie rozumiec ze musimy mie
              kamereinternetowa skrot Vebcam. Mysle ze wyjasnilem wszytko przepraszam za
              zamieszanie. Pzdr.Znany
              • Gość: kliken Re: Polacy w Szwecji Znany odpowiada na prosbe respondentow IP: *.ym1.on.wave.home.com 26.08.01, 16:34
                No to wy w tej Szwecji jestescie mocno zacofani jezeli chodzi o Internet i
                wszystko co w tym zwiazane.
                Kliken, Kanada
            • Gość: j.a. Re: Polacy w Szwecji IP: *.cybercable.tm.fr 25.08.01, 21:20

> Dziekuje za zaproszenie do dyskusji.Pozwolisz,ze wyjasnie :nie jestem milosniki
              > em
              > piwa mellan,kolejek w systemie i tysiaca innych drobiazgow Alergicznie
              > reagowalem na czilijskich komunistow w kursverks.(pewnie nie wiesz o czym mowie
              > )I
              > dla tego tez popracowalem lepiej jak wiekszosc niezadowolonych i po uzbierani
              > u
              > malego start kapitalu,zuamiast narzekac na szwecje wyjechalem na poludnie.To ju
              > z
              > minelo wiele lat.Poniewaz mam rodzine w szwecji i moimi biznes klienci to
              > szwedzi oraz inni skandynaw.mam ciagly kontakt.Bywam jako gosc w svenssonii.Mam
              >
              > moznosc porownania,widze jak szwecja sie rozwija (lub stoi w miejscu)Nie tylko
              > szwecja jest nudnym krajem(co to znaczy?)Tradycyjnie juz szwedzi zyja z
              > zakazami,przywykli do opieki panstwa,zabezpieczenie itdTo mimo wszystko ma swoj
              > e
              > zalety.:materialny spokoj.O reszcie nie ma co piosac -jaki kon jest kazdy to
              > widzi.Nuda jest jak czlowiek nic nie robi,nic nie umie ,nie zna jezyka ,Kazdy
              > zyje jak chce.Jezeli czlowiek nie zwraca na oficjalna polityke immigracyjna
              > (slogany ,marnotrawstwo pieniedzy i cieple posdaki)nikt sie do ciebie nie wtrac
              > a
              > (sorry-Nie zwraca uwage,oczywiscie)Ja po wielu latach mieszkania w bloku nie
              > bylem blizej znajomy z zadnym sasiadem.Jak opuszczalem ten piekny kraj to nawet
              >
              > pies z kulawa noga soe nie obejrzal.Jak by nie bylo to wybor miejsca zamieszkan
              > ia
              > jest sprawa osobista(w normalnych warunkach-nie mowie o kataklizmach itd) I co
              > tu
              > opowiadac i wybrzydzac ,jak sie nie podoba to zmieniaj .Zyc i meczyc sie to
              > kretynizm.A moze to taka poza :narzekac ,wytykac palcem,wysmiewac.Nie zapominaj
              > my
              > kazdy ma prawo zyc jak chce u siebie w kraju.Gosc moze byc niezadowolony,ma
              > zawsze drzwi otwarte Szwed oddycha z ulga slyszac o cudzoziemcach opuszczajacy
              > ch
              > jego kraj.To samo robi Polak,Niemiec,Eskimos i Indianin w Amazonii.PS Szwecja j
              > uz
              > nie jest taka czysta:lotnisko Arlanda jest brudne jak cholera-a bandy sprzatacz
              > yw
              > pieknych overolkach Czystych,spaceruja nic nie robiac .Nie powiem z jakich stro
              > n
              > sa te typy bo to juz mnie nie dotyczy
              > Pozdrawiam

Dzieki za szybka reakcje.Calkowicie sie zgadzam z Twoim postem i ciesze sie ze
              nie musisz mi odpowiadac z pozycji kogos kto mieszka od 26 lat w Szwecji - bo
              z niej od wielu lat wyjechales.Ja wcale nie krytykuje Szwecji jako kraju,tylko
              chcialem szukac potwierdzenia dla swojego przekonania(byc moze falszywego),ze
              Szwecja jest nudnym krajem.To nie jest wina Szwecji - ona wydaje mi sie taka...
              To tak,jak nie jest moja wina ze jestem blondynem,a Twoja zaleta ze jestes moze
              brunetem.Ja zdaje sobie sprawe ze powiedzenie o jakims kraju ze jest nudny - jest
              powiedzeniem ryzykownym.Nigdy bym sie nie odwazyl powiedziec tego o Hiszpanii,
              Wlochach,Francji,Grecji i wielu innych - bo takimi mi sie nie wydaja...
              I tylko dlatego,myslac ze Ty mieszkasz tam od tylu juz lat - szukalem u Ciebie
              wyjasnienia powodow dla ktorych mieszkasz tak dlugo w nudnym wedlug mnie kraju.
              Ty wyjechales - jak piszesz na poludnie,mysle ze chodzi o poludnie Europy
              gdzie mowienie o nudzie byloby oczywiscie nie na miejscu.Zrobiles wiec to,
              co wedlug mnie powinien zrobic kazdy sensowny czlowiek - ktoremu by ta
              ewentualna nuda przeszkadzala... Sa jednak napewno Polacy w Szwecji,ktorzy
              tej nudy nie odczuwaja albo sie z nia jakos oswoili.
              Wlasnie tych Polakow chcialem zapytac jak oni robia - a zaczelo sie to
              wszystko od tej zamilklej obecnie Tusi - ktora miala nieostroznosc napisac
              ze sie czuje raczej Szwedka niz Polka z powodow ze w Polsce jest to i sio...
              Ty nie mieszkasz juz na stale w Szwecji - nie mozesz mi wiec dac tej odpowiedzi.
              Jeden forumowicz,o wdziecznym nicku "trupek" w swoim poscie wydaje sie lac wode
              na moj mlyn - nie wiem tylko czy nie pod wplywem piwa mellan o ktorym pisales...

Pozdrawiam Ciebie - i "trupka" tez.

j.a.

• Gość: tyrysek Re: Polscy lekarze w Szwecji IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.08.01, 13:33
                co powiecie na temat polskich lekarzy w Skandynawii? Slyszalam, ze ich zycie
                nie jest wcale takie rozowe, jak sie niektorym wydaje i ze mozna liczyc jedynie
                na posade w podbiegunowej osadzie (po kilku latach "stazu" na poludniu)... ile
                w tym prawdy?
      • Gość: karolina Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 26.08.01, 18:33
        pytanie do "znany"? skad ci sie wzielo, ze w szwecji wszystcy maja internet i dzieci
        przesylaja wypracowania do nauczycieli???
        Komputer moze wiekszosc ma bo dostali z zakladu pracy na straty(do trzech lat) splata ale
        w wielu szkolach nie maja nawet komputerow bo teraz taka bida w szwecji. moja corka jest
        w gimnasium i maja tylko kilka popsutych komp, mieszkam w drugim co do wielkosci
        miescie w szwecji wiec to nie wiocha (moze wiocha w wydaniu polskim).
        jak zyje nie slyszalam zeby w szkole uzywano komp, nawet ksiazek zabraklo w klasie a
        nauczycieli tez brak, wiec nie wiem jakto bedzie z wyksztalceniem mojej corki?
        ostatnio nawet cukru nie bylo w naszym sklepie przez 5 dni, biedna ja musialam pic
        nieslodzona kawe czego nie cierpie,tfu!
        • Gość: sveana Re: Polacy w Szwecji IP: 194.22.148.* 27.08.01, 08:45
          Gość portalu: karolina napisał(a):

> pytanie do "znany"? skad ci sie wzielo, ze w szwecji wszystcy maja internet i d
          > zieci
          > przesylaja wypracowania do nauczycieli???

to prawda, nie wszyscy. Wszystko zalezy od zasobnosci gminy i przedsiebiorczosci zarzadzajacych szkola. A takze od tego, na ile rodzice angazuja sie w edukacje swoich dzieci.

> Komputer moze wiekszosc ma bo dostali z zakladu pracy na straty(do trzech lat)
          > splata ale
          > w wielu szkolach nie maja nawet komputerow bo teraz taka bida w szwecji. moja c
          > orka jest
          > w gimnasium i maja tylko kilka popsutych komp, mieszkam w drugim co do wielkosc
          > i
          > miescie w szwecji wiec to nie wiocha (moze wiocha w wydaniu polskim).

Bardzo to niedobrze wyglada, jesli to co piszesz to prawda. I oznacza to takze, ze wielkosc miasta nie ma nic do rzeczy. Ja ucze w gimnazjum w malym miasteczku, nowo wybudowana szkola, w ktorej jeden komputer przypada na 2 uczniow, wszystkie komputery maja dostep do Internetu, a sama szkola zostala wybrana najlepsza szkola pod wzgledem IT w Szwecji w tym roku. Informacja potwierdzalna, wystarczy wejsc na strone http://www.itis.gov.se/index.html i poczytac. (ITiS:s
          pris för "Utmärkt skolmiljö 2001")

> jak zyje nie slyszalam zeby w szkole uzywano komp, nawet ksiazek zabraklo w kla
          > sie a
          > nauczycieli tez brak, wiec nie wiem jakto bedzie z wyksztalceniem mojej corki?

Ponownie, niedobrze to wyglada, i serdecznie ci wspolczuje. Co do ksiazek, to nalezy chyba poinformowac szanownych grupowiczow co to nie ze Szwecji, ze ksiazki owe otrzymuje mlodziez za darmo (za co wszyscy placimy slone podatki). Radzilabym blizej zainteresowac sie budzetem szkoly i podjac akcje interwencyjna u dyrektora.

> ostatnio nawet cukru nie bylo w naszym sklepie przez 5 dni, biedna ja musialam
          > pic
          > nieslodzona kawe czego nie cierpie,tfu!

Starkars dig.... Takie duze miasto, a ty nie znalazlas innego sklepu? Synd om dig....

Ania

• Gość: karolina Re: Polacy w Szwecji IP: *.telia.com 27.08.01, 10:48
            Wiele spozywczych sklepow tu nie ma. Trzeba jechac do supermarkietow polozynych za
            miastem. Ja pracuje i jestem w domu o 18 wiec chcialabym korzystac ze sklepu w mojej
            dzielnicy. Nie mow "stakars dig"bo taka jest prawda, spytaj sie mojej bratanicy, ktora
            przyjechala z Wwy w odwiedziny i za glowe sie zlapala.
            Co do kompow to mialam racje, jesli twoja szkola dostala wyroznienie to znaczy , ze to cos
            exeptionel (extra), ze ucznowie maja kompy w szkole.
            Ja niestety nie mam wplywu na budzet w szkole mojej corki , taka jest rzeczywistosc.
            Brakuje nauczycieli i maja wielka dziure budzetowa, brak "forsy" po prostu.
            Nie musisz ironizowac, bo taka jest rzeczywistosc w niektorych gminach.
          • Gość: Magna Re: Polacy w Szwecji IP: 210.176.197.* 28.08.01, 04:31
            stackars dig, sta-C-kars - droga pani filolog od angielskiego. czas sie
            podszkolic w jezyku nowej ojczyzny
            • Gość: Magna Re: Polacy w Szwecji IP: 210.176.197.* 28.08.01, 04:34
              powyzsze to oczywiscie do naszej omnipotent sveany a nie karoliny
        • Gość: zNANY Re: Polacy w Szwecji DO KAROLINY IP: *.telia.com 27.08.01, 11:16
          Do Karoliny. Droga Karolino mysmy tylko kupili pierwszy komputer a nastepne to
          dzieci(17i15 lat) pracowaly w czasie wakacji i uzbieraly troche pieniedzy , syn
          powiedzial Pappa najglupsze kupowac komputer w sklepie. Syn zamowil przez
          internet mikroprocesor dosc szybki okolo 1000Mhz potem skompletowal hård disk
          tesz przez internet 40GHz jest najtaniej, obudowe kupil w sklepie, monitor
          ktos sprzedawal przez internet pamieci mu przywiazlem z Kanady br dobre
          profesjonalne sztuka po80dolaro kan. tutaj cca z a takie ponad 800koron.W ten
          sposob zbudowal dwie maszyny polaczyl razem jedna pracuje rowniez jako server
          domowy. Skompletowane to zostalo przez dokup skanera,cd wypalarke, mozliwosc
          przeksztacenia sygnalu video analog na digital itp. Sa jeszcze veb kamery.
          Nasz kabel jest dosc szybki w zwiazku tym mase informacji mozesz blyskawicznie
          wyslac albo przyjac. Problem jest lacznosc z Polska gdyz wejscie na cos zabiera
          za duza czasu i sie rezygnuje i szuka gdzie indziej.Teraz na tyle zwiekszyl
          pojemnosc ze ma szereg filmow fabularnych najnowszyc sciaganych przez internet
          naprzyklad premiera tych filmow ma sie odbyc dopiero za pare dni, my juz je
          ogladaMY. nIE TRZEBA CHODZIC D0O KINA I PRZEPLACAC.Pzdr znany
    • Gość: Rodak O szwedzkiej "jakosci" za Rzeczpospolita IP: 212.187.240.* 27.08.01, 12:56
      Czyzby kolejny mit obalony. Szwedzkie wcale nie najlepsze....
      Do Polski przeniesiona zostanie ze Szwecji produkcja poduszek powietrznych
      Autoliv Inc. Ma to już nastąpić jesienią tego roku.

MICHAł HAYKOWSKI

ZE SZTOKHOLMU

Szwedzcy producenci samochodów chcą przenieść część produkcji podzespołów do
      Europy Wschodniej. Powodem są ceny w Skandynawii i niska jakość produktów.

23 sierpnia Anders Svensson, szef zaopatrzenia koncernu Saab Automobiles,
      producenta samochodów SAAB, podczas spotkania 300 przedstawicieli firm
      dostarczających podzespoły dla przemysłu motoryzacyjnego stwierdził, iż branża
      ta stoi w obliczu poważnych kłopotów. Szwedzcy poddostawcy są zbyt drodzy, a
      jakość większości komponentów nie odpowiada wymaganiom odbiorców. Tylko 62
      proc. z nich wprowadziło system jakości IS0 9000. Taki system posiada 75 proc.
      europejskich producentów podzespołów dostarczających je dla fabryk General
      Motors. Mimo sporych wysiłków zaledwie 12 proc. szwedzkich producentów (20
      wytwórni) ze 161 współpracujących z SAAB zostało uznanych przez GM za
      dostatecznie wiarygodne, by nawiązać z nimi współpracę. W ciągu ostatnich lat
      zmniejsza się też systematycznie procentowy udział szwedzkich poddostawców w
      produkcji SAAB. Dziesięć lat temu wynosił 41, a obecnie 30 proc. To
      zmniejszanie się szwedzkiego udziału w finalnym produkcie koncernu SAAB wynika
      nie tylko z problemów jakościowych, ale również i cenowych. Szwedzki przemysł
      motoryzacyjny domaga się obniżenia cen podzespołów o 3-6 proc. W przeciwnym
      wypadku, jak to zgodnie oświadczyli Anders Svensson oraz Per Begger
      odpowiadający za zakupy w Volvo Global Trucks, będzie trzeba szukać gdzie
      indziej tańszych kooperantów.

Per-Olov Svedlund, dyrektor zaopatrzenia producenta ciężarówek i autobusów
      Scania, wyjaśnił: - Przeniesiemy większość naszych zamówień ze Szwecji do
      Europy Wschodniej.

Tuż przed tą konferencją jeden z dużych producentów podzespołów samochodowych
      Finnveden oświadczył, iż planuje zamknięcie 21 swych szwedzkich fabryk i
      przeniesienie produkcji do któregoś z krajów bałtyckich. Bliższe szczegóły tego
      planu mają być ogłoszone w najbliższym czasie. Obok trzech republik
      nadbałtyckich jako miejsca przyszłej produkcji w grę wchodzi również i Polska.
      Do naszego kraju natomiast na pewno przeniesiona zostanie ze Szwecji produkcja
      poduszek powietrznych Autoliv Inc. Ma to już nastąpić jesienią tego roku.
      Likwidacji ulegnie fabryka Svensk Airbag w Kung�lav zatrudniająca 100 osób.
      Autoliv jest producentem najróżniejszego typu poduszek powietrznych oraz
      elektronicznych systemów sterujących ich działaniem i dostarcza swe wyroby
      największym światowym producentom samochodów.

Na potrzeby koncernu pracuje 80 fabryk w 30 krajach zatrudniających ok. 30 tys.
      pracowników. Ponadto Autoliv Inc ma 8 centrów badawczych z 19 symulatorami
      wypadków samochodowych. Żaden inny producent systemów bezpieczeństwa dla
      przemysłu automobilowego nie może poszczycić się podobnym zapleczem
      innowacyjnym. Jedno z tych centrów pracuje w Szwecji i jak na razie ma tam
      pozostać. Ale z nieoficjalnych wypowiedzi przedstawicieli koncernu w
      Sztokholmie, które uzyskała "Rz", wynika, iż istnieją możliwości przeniesienia
      w przyszłości do Polski również i tego ośrodka. -
      • Gość: CXCXCXCX Re: Do Karoliny IP: 213.98.114.* 27.08.01, 19:41
        Mila Karolino ! Przerazony jestem Twoimi postami. To koszmar!Moje oburzenie nie
        dityczy braku cukru,pewnie w okolicy wielu pedzi bimber i przed jakims swietem
        podwoili zakupy surowca.Szokuje mnie ta tragedia edukacyjna!Sama wiesz ,ze
        dziecko to najdrozsze co matka ma.Bedac Toba natychmiast wyjezdzam ze Szwecji!
        W zadnym wypadku nie wolno robic dzicku krzywde.Zlamac zycie,odebrac moznosc
        nauki.I bardzo Cie prosze nie zacznij opowiadac bajek o przymusowej
        sytuacji ,ue musisz w tym biednym prymitywnym kraju zyc.Nic drozszego nad dobro
        dziecka.Proponowal bym Ci powrot do Polski.Jak widzisz Polska jest juz krajem
        idealnym:jest cukier,katda szkola ma 10-tki komputerow,nauczycieli ile
        zamarzysz.A juz osklepach nie ma co mowic!Pozwolisz ,ze bede sledzil Losy
        Twojego dziecka i jak dowiem sie ,ze mimo tragicznej sytuacji nadal pozostajesz
        wraz z dzieckiem w Szwecji,podam Cie do sadu za zaniedbanie obowiazkow
        rodzicielskich oraz znecanie sie .A jezeli to nie jest tak jak piszesz ;to
        jestes klamca.
      • Gość: CXCXCXCX Re: O szwedzkiej IP: 213.98.114.* 27.08.01, 19:48
        Gość portalu: Rodak napisał(a):

> Czyzby kolejny mit obalony. Szwedzkie wcale nie najlepsze....
        > Do Polski przeniesiona zostanie ze Szwecji produkcja poduszek powietrznych
        > Autoliv Inc. Ma to już nastąpić jesienią tego roku.
        >
        > MICHAł HAYKOWSKI
        >
        > ZE SZTOKHOLMU
        >
        > Szwedzcy producenci samochodów chcą przenieść część produkcji podzespołów do
        > Europy Wschodniej. Powodem są ceny w Skandynawii i niska jakość produktów.
        >
        > 23 sierpnia Anders Svensson, szef zaopatrzenia koncernu Saab Automobiles,
        > producenta samochodów SAAB, podczas spotkania 300 przedstawicieli firm
        > dostarczających podzespoły dla przemysłu motoryzacyjnego stwierdził, iż branża
        > ta stoi w obliczu poważnych kłopotów. Szwedzcy poddostawcy są zbyt drodzy, a
        > jakość większości komponentów nie odpowiada wymaganiom odbiorców. Tylko 62
        > proc. z nich wprowadziło system jakości IS0 9000. Taki system posiada 75 proc.
        > europejskich producentów podzespołów dostarczających je dla fabryk General
        > Motors. Mimo sporych wysiłków zaledwie 12 proc. szwedzkich producentów (20
        > wytwórni) ze 161 współpracujących z SAAB zostało uznanych przez GM za
        > dostatecznie wiarygodne, by nawiązać z nimi współpracę. W ciągu ostatnich lat
        > zmniejsza się też systematycznie procentowy udział szwedzkich poddostawców w
        > produkcji SAAB. Dziesięć lat temu wynosił 41, a obecnie 30 proc. To
        > zmniejszanie się szwedzkiego udziału w finalnym produkcie koncernu SAAB wynika
        > nie tylko z problemów jakościowych, ale również i cenowych. Szwedzki przemysł
        > motoryzacyjny domaga się obniżenia cen podzespołów o 3-6 proc. W przeciwnym
        > wypadku, jak to zgodnie oświadczyli Anders Svensson oraz Per Begger
        > odpowiadający za zakupy w Volvo Global Trucks, będzie trzeba szukać gdzie
        > indziej tańszych kooperantów.
        >
        > Per-Olov Svedlund, dyrektor zaopatrzenia producenta ciężarówek i autobusów
        > Scania, wyjaśnił: - Przeniesiemy większość naszych zamówień ze Szwecji do
        > Europy Wschodniej.
        >
        > Tuż przed tą konferencją jeden z dużych producentów podzespołów samochodowych
        > Finnveden oświadczył, iż planuje zamknięcie 21 swych szwedzkich fabryk i
        > przeniesienie produkcji do któregoś z krajów bałtyckich. Bliższe szczegóły tego
        >
        > planu mają być ogłoszone w najbliższym czasie. Obok trzech republik
        > nadbałtyckich jako miejsca przyszłej produkcji w grę wchodzi również i Polska.
        > Do naszego kraju natomiast na pewno przeniesiona zostanie ze Szwecji produkcja
        > poduszek powietrznych Autoliv Inc. Ma to już nastąpić jesienią tego roku.
        > Likwidacji ulegnie fabryka Svensk Airbag w Kung�lav zatrudniająca 100 osób.
        > Autoliv jest producentem najróżniejszego typu poduszek powietrznych oraz
        > elektronicznych systemów sterujących ich działaniem i dostarcza swe wyroby
        > największym światowym producentom samochodów.
        >
        > Na potrzeby koncernu pracuje 80 fabryk w 30 krajach zatrudniających ok. 30 tys.
        >
        > pracowników. Ponadto Autoliv Inc ma 8 centrów badawczych z 19 symulatorami
        > wypadków samochodowych. Żaden inny producent systemów bezpieczeństwa dla
        > przemysłu automobilowego nie może poszczycić się podobnym zapleczem
        > innowacyjnym. Jedno z tych centrów pracuje w Szwecji i jak na razie ma tam
        > pozostać. Ale z nieoficjalnych wypowiedzi przedstawicieli koncernu w
        > Sztokholmie, które uzyskała "Rz", wynika, iż istnieją możliwości przeniesienia
        > w przyszłości do Polski również i tego ośrodka. -

Wybacz ,ale glupi jestes.Idac dalej za twoim tokiem myslenia ,to Danone,Proct.&
        G. Oraz inni inwestorzy mieli by byc w polsce tylko dla tych powodow ! Ja
        myslalem,ze biznes to walka o zyski,co oznacza nizsze koszta prod. przez tansza
        sile rob.i niskie lub zadne podatki !
        • Gość: karolina Re: O szwedzkiej IP: *.telia.com 27.08.01, 22:10
          Naprawde zal mi ciebie! Nie rozumiem o czym ty piszesz? Ja mam chyba prawo do
          wypowiadania moich racji, ktorych ty nie musisz parodiowac! Nie wiem co chcesz przez to
          powiedziec?
          Dlaczego mam przyjechac do Polski? Nie wolno mi juz krytykowac SZWecji, co to swieta
          krowa? A Polske wolno ironizowac i robic sobie z niej ciagle dowcipy?
          Nic o mojej sytuacji nie wiesz, wiec nie pisz glupstw. Nie pomyslales ze moze ja mam tu
          rodzine i to rodzine szwdzka, ktorej nie moge tak sobie zostawic. Teraz juz nie jestem taka
          mloda i mam obowiazki wobec mojej rodziny. Jak wyjechalam bylam wolna, mloda, swiat
          lezal pod moimi stopami, teraz juz tak nie jest!
          • Gość: CXCXCX Re: Karolinko ! IP: 213.98.114.* 28.08.01, 05:42

> Naprawde zal mi ciebie! Nie rozumiem o czym ty piszesz? Ja mam chyba prawo do
            > wypowiadania moich racji, ktorych ty nie musisz parodiowac! Nie wiem co chcesz
            > przez to
            > powiedziec?
            > Dlaczego mam przyjechac do Polski? Nie wolno mi juz krytykowac SZWecji, co to s
            > wieta
            > krowa? A Polske wolno ironizowac i robic sobie z niej ciagle dowcipy?
            > Nic o mojej sytuacji nie wiesz, wiec nie pisz glupstw. Nie pomyslales ze moze j
            > a mam tu
            > rodzine i to rodzine szwdzka, ktorej nie moge tak sobie zostawic. Teraz juz nie
            > jestem taka
            > mloda i mam obowiazki wobec mojej rodziny. Jak wyjechalam bylam wolna, mloda, s
            > wiat
            > lezal pod moimi stopami, teraz juz tak nie jest!

Kobieto tobie mnie zal ? Ty wogole wiesz co piszesz.To nie ja mam problemy o
            ktorych piszesz,to Ty je masz.Ajednak zaczelas o przymusowej sytuacji
            itd.Dlaczego pozwalam sobie na ironie i parodie-bo takie jest prawo
            publikacji.Jak sie o czyms pisze to trzeba byc gotowym na rozne reakcje,od
            wspolczucia do ironii.By< nie robic Ci przykrosci nie napisze do czego doszly
            moje i mojego rodzenstwa dzieci ,wlasnie w tej tragicznej Szwecji.Nie bede tez
            ironizowal na temat jak to "swiat lezal u Twych stop jak bylas mloda".Mimo
            wszystko rozumie Twoje polozenie,To skutki nierozwaznego wychodzenia za Szwedow.
            NIe bede nic pisal o tym bo to inna czesc historii.Trzymaj sie moze kiedys lepiej
            bedzie w tej biednej zacofanej Szwecji (znowu ironia-taki juz jestem)
            • Gość: karolina Re: Karolinko ! IP: 62.88.128.* 28.08.01, 10:05
              bzdury piszesz! Do czego doszla twoja kuzynka, a coz mnie to obchodzi, moze
              zamiast sprzatac, myje naczynia. Nie musisz sie chwalic! Nie twoja w tym
              zasluga. A moj brat jest komendantem strazy ogniowej!!!!!
              Piszesz, ze wychodzenie za Szwedow doprowadza do koszmaru. Sam to napisales. I
              masz swieta racje, tak samo jak Szwecja tak i Szwedzi to nie narod na naszyn
              poziomie.Moze zreszta na twoim, ze tak sie dobrze tam znajdujesz.
              PS. kto powiedzial, ze mam meza Szweda, nigdy bym nie wpadla na taki pomysl,
              aby wyjsc za SZweda?
              • Gość: Rodak Re: Karolinko ! IP: 212.187.240.* 28.08.01, 11:16
                Karolinko,
                W Szwecji, a generalnie w Skandynawii spotyka sie u naszych rodakow
                balwochwalcze uwielbienie do tych krajow. Szczegolnie jest to powszechne u
                naszych rodaczek, ktore wyszly za Szwedow, Norwegow itp. One uwazaja, ze sa w
                raju na ziemii. Nie wiem, czym to tlumaczyc, niskim statusem spolecznym w
                Polsce brakiem wyksztalcenia, a mozem codziennym praniem mozgow. Cala ta
                maszyna propagandowa przeciez grzmi, ze zyja w najlepszym kraju na swiecie, itp.
                Kiedys ze znajomym Skandynawem pilem piwo w ogrodku. Byl czerwiec, wyjatkowo
                ladna pogoda, a on po 15 minutach milczenia i przetwazania danych odezwal sie w
                te slowa: "Wiesz, ten kraj to jest najlepszy kraj na swiecie". Nie wiedzialem
                czy piwo bylo za mocne (raczej za slabe), albo slonce za mocno grzeje..... A
                czlowiek ten byl niezle wyksztalcony i bywal zagranica.
                Szczegolnie bezkrytycznie do Skandynawii sa nastawione Rodaczki, ktore maja
                kilkoro dzieci kazde z innego malzenstwa i o niskim wyksztalceniu. Kiedys taka
                mi powiedziala, ze jak jedzie do Polski to nie moze zalozyc bialej bluzki, bo
                nie ma jej w czym wyprac!!!!! A w Polsce wybor srodkow czystosci jest
                kilkukrotnie wyzszy niz w Skandynawii.
              • Gość: CXCXCX Re: Karolino IP: 213.98.114.* 28.08.01, 13:16

> bzdury piszesz! Do czego doszla twoja kuzynka, a coz mnie to obchodzi, moze
                > zamiast sprzatac, myje naczynia. Nie musisz sie chwalic! Nie twoja w tym
                > zasluga. A moj brat jest komendantem strazy ogniowej!!!!!
                > Piszesz, ze wychodzenie za Szwedow doprowadza do koszmaru. Sam to napisales. I
                > masz swieta racje, tak samo jak Szwecja tak i Szwedzi to nie narod na naszyn
                > poziomie.Moze zreszta na twoim, ze tak sie dobrze tam znajdujesz.
                > PS. kto powiedzial, ze mam meza Szweda, nigdy bym nie wpadla na taki pomysl,
                > aby wyjsc za SZweda?

Zgadza sie Twoj brat moze byc komendantem ochotniczej strazy.To faktycznie
                wylazlo z Ciebie,to co delikatnie nie chcialem napisac.Jezeli Polka ze Szwecji
                pisze o szwedzkiej rodzinie,przez ktora jest uwiazana w szwecji to chyba
                najbardziej logiczne jest to co przypuszczalem.Albo cos nie tak z opisem. Jak bys
                byla troszke inteligentna to bys poczytala jeden z moich postow i juz bys
                wiedziala ,ze juz dawno nie mieszkam w Szwecji. Dodam ,zes glupia kuchta
                prowincjonalna.To ,ze piszesz post to jest blogoslawienstwem kraju w ktorym
                zyjesz. W Polsce bys do dzisiaj nie wiedziala co to internet. Poczytaj co Twoj
                zyczliwy rodak Ci napisal :o Polkach w Szwecji-ten to inteligentny a jaki
                delikatny? Nie martw sie wiecej nie bede z toba rozmawial .Cos nie tak z twoja
                opowiescia ale to nie moja sprawa
              • Gość: CXCXCX Re: Karolino IP: 213.98.114.* 28.08.01, 13:17

> Piszesz, ze wychodzenie za Szwedow doprowadza do koszmaru. Sam to napisales. I
                > aby wyjsc za SZweda?

najbardziej logiczne jest to co przypuszczalem.Albo cos nie tak z opisem. Jak bys
              • Gość: CXCXCX Re: Karolino IP: 213.98.114.* 28.08.01, 13:17

> aby wyjsc za SZweda?

• Gość: Rodak Re: O szwedzkiej IP: 212.187.240.* 28.08.01, 07:59
          Bardzo milo sie rozmawia z "inteligentnym" i "milym" rodakiem. Nie umiesz
          czytac, czy nie rozumiesz co czytasz?? Artykul w Rzeczpospolitej wyraznie mowi
          o klopotach z odpowiednia jakoscia u szwedzkich dostawcow, a nie tylko o cenie.
          • Gość: CXCXCX Re: O szwedzkiej IP: 213.98.114.* 28.08.01, 12:51
            Gość portalu: Rodak napisał(a):

> Bardzo milo sie rozmawia z "inteligentnym" i "milym" rodakiem. Nie umiesz
            > czytac, czy nie rozumiesz co czytasz?? Artykul w Rzeczpospolitej wyraznie mowi
            > o klopotach z odpowiednia jakoscia u szwedzkich dostawcow, a nie tylko o cenie.

Ja z toba nie rozmawiam.Ja napisalem,ze jestes glupi ! Potwierdzam to co
            napisalem,Jestes wyjatkowo glupi.Z glupimi sie nie rozmawia bo o czym.
            • Gość: Rodak Re: O szwedzkiej IP: 212.187.240.* 28.08.01, 13:34
              To przyklad kulturalnej dyskusji. Jak ktos nie ma argumentow to pozostaja
              wyzwiska, a moze trzeba brac przyklad ze Szwedow oni nie naduzywaja inwektyw -
              przynajmniej jeden maly plus na ich korzysc.
              • Gość: ZBZBZB Re: O szwedzkiej IP: 62.88.128.* 28.08.01, 14:28
                ALE Z KOLEI CXCXCXCXCXC CHCE BYC TAAAAKI SZWEDZKI! BARDZIEJ NIZ SZWEDZI SAMI.
                • Gość: CXCXCX Re: O szwedzkiej IP: 213.98.114.* 28.08.01, 17:19
                  Gość portalu: ZBZBZB napisał(a):

> ALE Z KOLEI CXCXCXCXCXC CHCE BYC TAAAAKI SZWEDZKI! BARDZIEJ NIZ SZWEDZI SAMI.

Ha ha ha ,balwanie !Naucz sie czytac,wyjechalem ze Szwecji bo w odroznieniu od
                  bandy idiotow sam decyduje gdzie i miedzy jakimi ludzmi zyje mi sie
                  najlepiej.Dlaczego narzekac i tracic nerwy,wyjechac i pozostawic durnych Szwedow
                  ich zyciu.I zylem tam dluzej niz ty myslisz. Idioto gdzies widzial,ze jestem
                  szwedzki-to dla mnie obelga! Jedyne co mam szwedzkie to paszport,nawet auto mam
                  niemieckie.Co nie znaczy,ze podobaja mi sie klamstwa i bzdury ktore wypisuja tu
                  tzw rodacy.Zreszta taka sama jest moja reakcja na bzdury o Polsce.
    • Gość: ADI-GBG MLODZIEZ POLSKA W SZWECJI IP: *.telia.com 05.11.01, 22:19
      CZESC!
      Czy zaglada tutaj moze "kwiat mlodziezy"polskiej lub ktos w wieku okolo 25 lat?
      Co porabiacie?Jak wam sie zyje?
      Moze nie jestesmy tak BARDZO doswiadczeni przez los jak rodacy od dawna
      mieszkajacy na stale tutaj lub od dawien dawna.
      Odezwijcie sie bo tu troche nudno!!!
      A moze ktos z Geteborga?
      Oj przydalby sie wypad do knajpy lub wizyta w innym miescie?
      Jestem w Geteborgu-gdyby sie ktos tu wybieral niech tez da znac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka