Dodaj do ulubionych

Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ?

IP: 172.16.1.* 16.03.02, 11:14
Spotykalem sie czesto z tym ,ze spoleczenstwa zachodnie myla czesto Polakow z
Ruskimi . Ciekawe czemu ? Bo przeciez nikt nie myli np. Niemca z Anglikiem
chociaz to Germanie. Podobnie nikt nie powinien mylic Polaka z Ruskim (
Bialorusinem,Ukraincem,Rosjaninem ) chociaz to Slowianie. Watpie zeby tu
chodzilo o watpliwe podobienstwo jezyka albo milosc do alkocholu . Ciekawe
czemu nas ciagle uparcie myla z Ruskimi ????????? Nawet w mediach
zachodnich podaja czesto blednie ,ze minister MSZ Polski to MSZ ROSJI ,jak
kiedys wizyta Geremka w UK. Czy az tak sie nie odrozniamy od
Ruskich ????? A zwykli obywatele na Zachodzie to samo ...ciagle nas myla z
Ruskimi....CZEMU ?????
Obserwuj wątek
    • mate1 Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? 16.03.02, 11:39
      LIFE IS BRUTAL smile)
    • _szwedka Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? 16.03.02, 11:45
      Skad ci sie to wzielo?
      Spotkalam sie ze nie rozroznia sie Rosjan,Bialorusinow,Ukraincow itp ale
      Polakow??? Za Ruskich??? Na Zachodzie???
      Nie pomylilo sie ci czasem z Hameryka???
      A zachodnie media...Duzo o nich by mozna pisac a jeszcze wiecej o brukowcach...
      To co pisz trzeba traktowac z przymruzeniem oka ( oprocz kilku nielicznych)
      Glowa do gory. Tak zle to to nie jest wink)))

• Gość: selma Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: *.ppp.get2net.dk 16.03.02, 14:32
        kiedys dowiedzialam sie od Dunki ze ona Polakow i Ruskich (tak razem wymienila)
        od razu pozna .mam kolezanke Rosjanke i ona rzeczywiscie jest podobna do wielu
        Polek ,raz nawet Polak ja zaczepil w sklepie bo myslal ze jest Polka.
        • Gość: Obcy Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: *.daxnet.no 16.03.02, 14:45
          Ta szwedka i Selma to szczesliwe, znow im sie dobrze uklada.
          Nikt ich z ruskimi nie myli.
          A ze telewizji nie ogladaja to i tez nie wiedza ze szef NATO w czasie wizyty w
          Warszawie powital wszystkich "Welcome in Moscow".
          Ja wiem przejezyczenie, juz to wczesniej slyszalem.
          A tak w ogole to myla nas z ruskimi chyba ze wzgledu na ogromne nami i nimi
          zaiteresowanie.
          • Gość: bogdan Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 15:05
            no to co? boja sie ruskich,boja sie nas!
            nigdy zyjac tu 20 lat nie spotkalem sie z taka pogarda dla rosjan
            jaka mozna znalesc w PL na codzien.
            Cobysmy o naszej wyzszosci nad Rosja nie mowili to dalej na tej drabie prestizu
            glowe musimy zadzierac aby duzo wyzej zobaczyc ruska..........
            A ze nie ma ona majtek to juz inna sprawa....
          • Gość: ........ Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: *.sympatico.ca 16.03.02, 20:43
            Gość portalu: Obcy napisał(a):

> Ta szwedka i Selma to szczesliwe, znow im sie dobrze uklada.
            > Nikt ich z ruskimi nie myli.
            > A ze telewizji nie ogladaja to i tez nie wiedza ze szef NATO w czasie wizyty w
            > Warszawie powital wszystkich "Welcome in Moscow".
            > Ja wiem przejezyczenie, juz to wczesniej slyszalem.
            > A tak w ogole to myla nas z ruskimi chyba ze wzgledu na ogromne nami i nimi
            > zaiteresowanie.

* Tak, to byl Robertson w Warszawie gdy mowil ze jest w
            Moskwie. A na ministra obrony Komorowskiego powiedzial tez
            jakos po rusku. Chyba nazwal go Nowosilcowem, juz nie pamietam.
            • Gość: Mendieta Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.netcom.ca 16.03.02, 20:52
              To tak jak moj kumpel w Austrii. Byl troche zalany i zaczol do nich Heil,
              heil. Zamkneli go na granicy, a on im narzygal w areszcie ... juz tam wiecej
              nie jezdzi.
        • _szwedka Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? 16.03.02, 16:07
          A czy ta Rosjanka miala futro na sobie, a moze alfa, dresy,czy inne cechy
          charakteryzujace Polki wedlug znanego watku???
          Wybacz mi ze nie zrozumialam pytania Zbyszka. O innym myleniu myslalam.
      • jot-23 Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? 16.03.02, 15:25
        _szwedka napisał(a):

> Skad ci sie to wzielo?
        > Spotkalam sie ze nie rozroznia sie Rosjan,Bialorusinow,Ukraincow itp ale
        > Polakow??? Za Ruskich??? Na Zachodzie???
        > Nie pomylilo sie ci czasem z Hameryka???
        > A zachodnie media...Duzo o nich by mozna pisac a jeszcze wiecej o brukowcach...
        > To co pisz trzeba traktowac z przymruzeniem oka ( oprocz kilku nielicznych)
        > Glowa do gory. Tak zle to to nie jest wink)))
        >

te szfetka odwal sie od ameryki. haha czy czas spedzony na forum to rekompensata
        braku chlopa? slyszalem ze tam sami miektcy.
        • _szwedka Re: Jot-23 16.03.02, 15:59
          1.A co ty sobie kompensujesz czasem spedzonym na forum???? Czyz nie jestes
          czestym gosciem???
          2.Co ci do tego co ja sobie kompensuje????
          3.Twoja ochrona "Hameryki" jest bardzo naiwna. Ja sie nie czepiam Ameryki!
          4.Tylko swieczke zapalic a wychodzi z ciebie ordynus jak to Fania napisala.
          • jot-23 Re: Jot-23 16.03.02, 16:10
            _szwedka napisał(a):

> 1.A co ty sobie kompensujesz czasem spedzonym na forum???? Czyz nie jestes
            > czestym gosciem???
            > 2.Co ci do tego co ja sobie kompensuje????
            > 3.Twoja ochrona "Hameryki" jest bardzo naiwna. Ja sie nie czepiam Ameryki!
            > 4.Tylko swieczke zapalic a wychodzi z ciebie ordynus jak to Fania napisala.

heh, no widzisz jak to jest zazyc swojego wlasnego lekarstwa
          • drapieznik Szwedka, 16.03.02, 16:11
            Ja sie pisze na twoja liste jako kompensator. J-23 - dzieki za zwrocenie mojej
            uwagi.

Bogdan fajnie to ujal, chociaz bardzo humorystycznie.

Tak, slyszalem to bardzo czesto, a akcent mam z niemiecka. Najpierw, naturalna
            sila rzeczy sie denerwowalem, tez nie wiem dlaczego (racja, Bogdan!) a potem
            zaczalem to ignorowac, mowiac, "nie, z Polski'. Czesto leci nastepne pytanie: "
            abo ty mowisz jak moj sasiad z Rosji?". Na to ja: Czy ty jestes Zydem? w 99
            procentach facet mowi, ze nie i to konczy dyskusje. A ten 1% odpowiada tak i
            wtedy opowiadamy sobie o Arabach.

Czy kiedykolwiek jakikolwiek Rosjanin wyemigrowal z Rosji do USA, nie bedac
            Zydem? Poza przypadkami takimi, ze sie ozenil z takowym? Szalom.
            • jot-23 Re: Szwedka, 16.03.02, 16:15
              drapieznik napisał(a):

> Ja sie pisze na twoja liste jako kompensator. J-23 - dzieki za zwrocenie mojej
              > uwagi.
              >
              > Bogdan fajnie to ujal, chociaz bardzo humorystycznie.
              >
              > Tak, slyszalem to bardzo czesto, a akcent mam z niemiecka. Najpierw, naturalna
              > sila rzeczy sie denerwowalem, tez nie wiem dlaczego (racja, Bogdan!) a potem
              > zaczalem to ignorowac, mowiac, "nie, z Polski'. Czesto leci nastepne pytanie: "
              >
              > abo ty mowisz jak moj sasiad z Rosji?". Na to ja: Czy ty jestes Zydem? w 99
              > procentach facet mowi, ze nie i to konczy dyskusje. A ten 1% odpowiada tak i
              > wtedy opowiadamy sobie o Arabach.
              >
              > Czy kiedykolwiek jakikolwiek Rosjanin wyemigrowal z Rosji do USA, nie bedac
              > Zydem? Poza przypadkami takimi, ze sie ozenil z takowym? Szalom.

z zydami to "ciekawa" historia... przyjezdzali tu na podstawie dziwnego aktu
              kongresu ktory mial umozliwiac przyjazd przesladowanym mniejszoscia religijnym z
              bylego cccp tzn zydom, i zeby bylo "uczciwie" zdaje sie unitom.... rosjan z
              rosji tejst troszke, ale pewnie 90% to odessa...
            • _szwedka Re: Drapieznik 16.03.02, 16:37
              laaaal!!!
              Ty bys widzial moje pasy na obliczu....
              Oj, ze tak daleko do ciebie...
              Poflirtowalo by sie przy CNC zdziebelko...
              Choc moja domena to bardziej PLC, ale to tez pewnie znasz...
              • Gość: bogdan Re: Drapieznik IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 16:53
                szwedka -w Sztokholmie (czy to tak pisze sie po polsku?) zaczna sie biale noce?
                • Gość: bogdan Re: Drapieznik IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 16:54
        • Gość: emil Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: *.telia.com 16.03.02, 17:22
          To naturalne, ze nas myla, szczegolnie ci mniej osluchani z j. slowianskim.
          Zawsze tak jest, gdy melodie jezykow sa podobne, a podobienstwo fiz. nacji to
          jeszcze wzmaga.

Chociaz prawde mowiac ja do dzisiaj nie rozrozniam slowackiego od czeskiego, a
          szwedzki od norweskiego zaczalem rozrozniac dopiero po zamieszkaniu w Szwecji.

Osobiscie nic nie mam, ze czasem mnie biora za Rosjanina - a co to, czy my
          lepsi. Ostatnio wzieli mnie za Rosjanina (gdy rozmawialem w sklepie po polsku)
          w Emiratach Arabskich i wcale mi to nie przeszkadzilo.
          • Gość: Milene Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: *.w.club-internet.fr 16.03.02, 17:38
            Myla nie myla nas z Rosjanami, tez mi problem.
            Nie wiem w czym mogloby nam to uwlaczac.
            Osobiscie jestem rusofilka i bardzo mnie denerwuje mania wyzszosci jaka ma
            sporo Polakow (zwlaszcza w kraju) w stosunku do tego narodu.
            Niestety czesto sa to zakompleksieni ludzie bijacy poklony przed zachodem i
            Ameryka a wyzywajacy sie na Rosjanach, Ukraincach i innych sasiadach, ktorymi
            gardza.
            • Gość: Zbyszek Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: 172.16.1.* 16.03.02, 17:53
              Gość portalu: Milene napisał(a):

> Myla nie myla nas z Rosjanami, tez mi problem.
              > Nie wiem w czym mogloby nam to uwlaczac.
              > Osobiscie jestem rusofilka i bardzo mnie denerwuje mania wyzszosci jaka ma
              > sporo Polakow (zwlaszcza w kraju) w stosunku do tego narodu.
              > Niestety czesto sa to zakompleksieni ludzie bijacy poklony przed zachodem i
              > Ameryka a wyzywajacy sie na Rosjanach, Ukraincach i innych sasiadach, ktorymi
              > gardza.

Absulutnie masz racje . I popieram twoja wypowiedz. Ja osobiscie nie gardze
              Ruskimi ,tylko nie chce zeby mnie z nimi mylono ,podobnie jak nie chce zeby mnie
              mylono z moim sasiadem chociaz mieszkam obok.....ale do sasiada nic nie mam
              osobiscie i nim nie gardze. W tym watku nie chodzi o sprawy etniczne czy cos w
              tym
              stylu.
              ps. Czechow tez napewno irytuje jak Polacy nie odruzniaja ich od Slowakow.
            • Gość: J Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: 212.162.228.* 16.03.02, 17:55
              Tez mi wielki problem......Rosja jest obecnie krajem duzo bardziej europejskim
              niz takie miasta zachodnie jak Paryz czy Londyn, ktore teraz juz sa w 25%
              zamieszkale przez Murzynow ze wszystkimi tego konsekwencjami cywilizacyjnymi
              wlacznie a za nastepnych 30 lat jak tak dalej pojdzie to Europejczyka w zadnym
              z nich nawet nie uswiadczysz.
              Pozdr
              • Gość: Milene Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: *.w.club-internet.fr 16.03.02, 18:35
                Gość portalu: J napisał(a):

> Tez mi wielki problem......Rosja jest obecnie krajem duzo bardziej europejskim
                > niz takie miasta zachodnie jak Paryz czy Londyn, ktore teraz juz sa w 25%
                > zamieszkale przez Murzynow ze wszystkimi tego konsekwencjami cywilizacyjnymi
                > wlacznie a za nastepnych 30 lat jak tak dalej pojdzie to Europejczyka w zadnym
                > z nich nawet nie uswiadczysz.
                > Pozdr

Niestety, ale jest to bardzo mozliwe. Mieszkam w Paryzu i czasami jak zapuszcze
                sie w niektore dzielnice to zastanawiam sie na jakim jestem kontynencie.
                A wracajac do Rosji, podobno Moskwa przez ostatnie lata strasznie wypiekniala.
                Wszyscy, ktorzy stamtad wracaja sa zachwyceni.
                • Gość: selma Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: *.ppp.get2net.dk 16.03.02, 18:38
                  w Paryzu na ulicy przewazaja Arabowie i Murzyni ,ale jest tez sporo Rosjan.
    • Gość: l.eszcz Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.netcom.ca 16.03.02, 19:25
      No nie wszyscy. Ci bardziej inteligentni, ktorzy wiedza kto to byl
      Czajkowski, Musorgski, Puszkin, Tolstoj czy Karpow nie maja watpliwosci.
      Tolka Paliaki majac niewatpliwie kompleks nizszosci w stosunku do Rosji
      mysla inaczej ... oj leszcze, zejdzmy na ziemie. Poza Szopenem i
      Curie-Sklodowska i ... ooo, Walensa, to jest cienko i nie ma siem czym
      chwalic. A moze siem mylem?
      • Gość: WC Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.sympatico.ca 16.03.02, 19:31
        Gość portalu: l.eszcz napisał(a):

> No nie wszyscy. Ci bardziej inteligentni, ktorzy wiedza kto to byl
        > Czajkowski, Musorgski, Puszkin, Tolstoj czy Karpow nie maja watpliwosci.
        > Tolka Paliaki majac niewatpliwie kompleks nizszosci w stosunku do Rosji
        > mysla inaczej ... oj leszcze, zejdzmy na ziemie. Poza Szopenem i
        > Curie-Sklodowska i ... ooo, Walensa, to jest cienko i nie ma siem czym
        > chwalic. A moze siem mylem?

Zapomniales o Kopernikuwink
        • Gość: l.eszcz Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.netcom.ca 16.03.02, 19:38
          A Lomonosow to Polak?
          • Gość: mysz Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: 142.173.235.* 16.03.02, 20:11

> A Lomonosow to Polak?

A Ty kto jestes?.
            • Gość: l.eszcz Leszcz, tzn. obywatel swiata, panimajesz? Toczno! IP: *.netcom.ca 16.03.02, 20:14
          • drapieznik Mysz 16.03.02, 21:06
            przestan, bo akurat jem zupe!
    • kurfa_szwab Na zdrowie!!! 16.03.02, 20:18
      Ruscy w niemieckich filmach pijac mowia do siebie "na zdrowie". Niemcy sa
      przekonani, ze "na zdrowie" to po rusku (a nie "na zdorowije").
      No ale co tu duzo mowic i sie oszukiwac, jaki zaborca zachapal najwieksza czesc
      Polski? To przeciez lacznie ponad 100 lat dominacji ruskiej!!!
      Pomijajac wspolnoty "kultury" slowianskiej to my Polacy - mentalnie,
      obyczajowo - po prostu jestesmy Ruskimi i co tu dyskutowac.
      Poznaniacy i Slazacy, ze swoja o wiele bardziej zaawansowana kultura (taaak,
      taaak), jedyni polscy Europejczycy to kropla w morzu Ruskich mowiacych po
      polsku.
      • Gość: l.eszcz Prosit, salute leszcze! IP: *.netcom.ca 16.03.02, 20:25
        Ze wszystkich sasiadow Polski, to jedynie Czesi Nas nie najechali. Ale to
        tylko dlatego, ze Austriacy juz to im zrobili. Ekwadorczycy maja takie
        przyslowie: jak sobie poscielesz, tak sie wyspisz ... i to prawda!
        • Gość: J Re: Prosit, salute leszcze! IP: 212.162.228.* 17.03.02, 18:09

> Ze wszystkich sasiadow Polski, to jedynie Czesi Nas nie najechali. Ale to
          > tylko dlatego, ze Austriacy juz to im zrobili. Ekwadorczycy maja takie
          > przyslowie: jak sobie poscielesz, tak sie wyspisz ... i to prawda!

Panie Leszcz, to nie jest tylko ekwadorskie przyslowie......gdybys nie byl tak
          jak piszesz obywatelem swiata to bys pewnie wiedzial ze ono w Polsce tez
          funkcjonuje.
          Pozdr
          • Gość: Gnat Re: Prosit, salute leszcze! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.03.02, 18:37
            Gość portalu: J napisał(a):

> Gość portalu: l.eszcz napisał(a):
            >
            > > Ze wszystkich sasiadow Polski, to jedynie Czesi Nas nie najechali. Ale to
            > > tylko dlatego, ze Austriacy juz to im zrobili. Ekwadorczycy maja takie
            > > przyslowie: jak sobie poscielesz, tak sie wyspisz ... i to prawda!
            >
            > Panie Leszcz, to nie jest tylko ekwadorskie przyslowie......gdybys nie byl tak
            > jak piszesz obywatelem swiata to bys pewnie wiedzial ze ono w Polsce tez
            > funkcjonuje.
            > Pozdr

A tos mu przyjebal! Maladziec!
          • Gość: l.eszcz Re: Prosit, salute leszcze! IP: *.netcom.ca 17.03.02, 22:09
            jest tez inne: madry Polak po szkodzie. Dalej zapomnialem.
      • Gość: Krym Re: Na zdrowie!!! IP: 149.31.51.* 17.03.02, 23:55
        kurfa_szwab napisał(a):

> Ruscy w niemieckich filmach pijac mowia do siebie "na zdrowie". Niemcy sa
        > przekonani, ze "na zdrowie" to po rusku (a nie "na zdorowije").
        > No ale co tu duzo mowic i sie oszukiwac, jaki zaborca zachapal najwieksza czesc
        >
        > Polski? To przeciez lacznie ponad 100 lat dominacji ruskiej!!!
        > Pomijajac wspolnoty "kultury" slowianskiej to my Polacy - mentalnie,
        > obyczajowo - po prostu jestesmy Ruskimi i co tu dyskutowac.
        > Poznaniacy i Slazacy, ze swoja o wiele bardziej zaawansowana kultura (taaak,
        > taaak), jedyni polscy Europejczycy to kropla w morzu Ruskich mowiacych po
        > polsku.

To prawda. Kazdy raz musze Amerykaninam powtazac ze po rosyjsku "Na Zdorowje" a
        na "Na Zdrowie" to po polsku. Juz nie mowie ze po ukrainsku i belarusku
        to "Bud'mo".

Przyjemnie jak Polacy spokojnie na ten temat mowia. Widac ze naprawde jestescie
        juz Europiejczykami. I czas nienawisci do ruskikh wrogow a razem z nimi do
        Ukraincew juz skonczyl sie. Nie myle?

Kiedy nazywaja mi Polakiem albo Rosjaninem nie zwracem na to uwagi, choc jestem
        Ukraincem. Liubie jak Polska (Gdansk i Krakow) tak i Rosje (Petersburg), przeciez
        mamy tyle wspolnego. Zwlascia jenzyki. Rosyjskojenzycznie zaczynaja rozumiec
        polski za jedyn tydzen, czego nie powiedzies o angielskim albo niemieckim

• Gość: Don Re: Na zdrowie!!! IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.03.02, 01:02

Masz racje stary-lepiej zapomniec o polsko -ukrainskich problemach. ASle z tym
          cmentarzem Lwowskim ,to pokazuja twoi ziomkowie jak Polakow powazaja . Ale to
          nie dotyczy was za granicami-oczywiscie wy kochacie Polakow jak ja wrzod
          zoladka. tylko sie nie martw nic do ciebie nie mam osobiscie.Nie jestem mlody
          i mam pamiec dobra.ciezko tak zapomniec o tym co ja i ty wiemy. pozdrawiam i
          zycze wam byscie nigdy nie byli silniejsi od Polski. Bo wtedy by wam ta
          przyjazn jakos odeszla. Ale mam nadzieje,ze was tak ruscy nauczyli,ze dlugo
          jeszcze bedziecie tym czym dzisiaj.
          • Gość: ........ Re: Na zdrowie!!! IP: *.sympatico.ca 18.03.02, 01:14
            Don, czemu Ty taki malo zyczliwy jestes dla sasiada. Pozycz
            im zeby sie podciagneli i to mocno. Wtedy i ich Unia
            przejmie, inaczej to beda mieli dlugo, dlugo te swoja Ukraine.
            • Gość: Don Re: Na zdrowie!!! IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.03.02, 01:26
              Gość portalu: ........ napisał(a):

> Don, czemu Ty taki malo zyczliwy jestes dla sasiada. Pozycz
              > im zeby sie podciagneli i to mocno. Wtedy i ich Unia
              > przejmie, inaczej to beda mieli dlugo, dlugo te swoja Ukraine.

• Gość: Don Re: Na zdrowie!!! IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.03.02, 01:33
              Gość portalu: ........ napisał(a):

> Don, czemu Ty taki malo zyczliwy jestes dla sasiada. Pozycz
              > im zeby sie podciagneli i to mocno. Wtedy i ich Unia
              > przejmie, inaczej to beda mieli dlugo, dlugo te swoja Ukraine.

O nie !Za Zbaraz,za zolte wody,za spisek z tatarami,za chmielnickiego,za
              skrzetuskiego,za cierpienia Heleny,za meki zgloby,za Jeremiego itd smile)Niech zyje
              pamiec o Panu Michale.
          • Gość: Krym Re: Na zdrowie!!! IP: 149.31.12.* 18.03.02, 17:12
            Mieszkam na wschodzie Ukrainy i do problem jakie macie kolo polskiej granicy nie
            mam zadnego stosunku.

Rozumiem ze nawet nie wies co jest Ukraina, wlascia wsodnia i centralna. Polacy
            czesto mysla ze Ukraina to Lwow i Tarnopol, gdzie duzo z nich handlowalo. Taki
            obraz Polaka jeszcze zywy na Ukrainie. To prawda, teraz sytuacja ekonomiczna jest
            nie bardzo dobra w porownianiu z Polska. Ale Ukraina jest w trzy razy wieksza od
            Polski. Produkuje apparaty kosmiczne, czolgi, samoloty. Ty o tym slyszal? A co
            produkuje Polska,"majtki w krate"? Jestem czlowiekiem liberalnym i chce reform w
            Ukrainie, ale nie kosztem pracujacych fabryk. Nie chcemy byc bananowym panstem.

Ja kocham polski jezyk i kulture i mam duzo polskich przyjacol. A taki polski
            szowinizm to raczej poglad prowincjala ktory po za swaja wioskie nigdzie nie
            wyjezdzial. Choc "Nie jestes mlodym i masz pamiec dobra" ale widnac ze zycie
            tobie niczemu nie nauczylo!

Twoj stosunek do Ukraincew jest bardzo podobnym do stosunku Niemcow do Polakow!
            Historia niczemu nie uczy?

A w Amerycy wszystcy jest rowne i Polacy i Rosjani i Ukraincy.

Gość portalu: Don napisał(a):

>
            > Masz racje stary-lepiej zapomniec o polsko -ukrainskich problemach. ASle z tym
            >
            > cmentarzem Lwowskim ,to pokazuja twoi ziomkowie jak Polakow powazaja . Ale to
            > nie dotyczy was za granicami-oczywiscie wy kochacie Polakow jak ja wrzod
            > zoladka. tylko sie nie martw nic do ciebie nie mam osobiscie..ciezko tak
            zapomniec o tym co ja i ty wiemy. pozdrawiam i
            > zycze wam byscie nigdy nie byli silniejsi od Polski. Bo wtedy by wam ta
            > przyjazn jakos odeszla. Ale mam nadzieje,ze was tak ruscy nauczyli,ze dlugo
            > jeszcze bedziecie tym czym dzisiaj.

• Gość: Ogon Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.netcom.ca 18.03.02, 18:02
              Gos´c´ portalu: Krym napisa?(a):

> A w Amerycy wszystcy jest rowne i Polacy i Rosjani i Ukraincy.

W Stanach Rusek lutszyj, Ty znajesz haraszo! Paliak nie umnyj, nie
              rozumnyj ale robotnyj, konieszno. Tolko Ukrainiec plochyj szto pomagal
              Gitleru. Poszol won!
              • Gość: krym Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: 149.31.12.* 18.03.02, 19:58
                Aufwiederseen Warjacie! Mam polskie pochodzienie, szkoda mi was. Teraz rozumiem
                dlaczego Polacy ze Wschody (bylego ZSSR) nie bardzo kochaja Polakow z Kraju. A
                szkoda!
                • jot-23 Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? 18.03.02, 20:00
                  Gość portalu: krym napisał(a):

> Aufwiederseen Warjacie! Mam polskie pochodzienie, szkoda mi was. Teraz rozumiem
                  >
                  > dlaczego Polacy ze Wschody (bylego ZSSR) nie bardzo kochaja Polakow z Kraju. A
                  > szkoda!

nie wyrabiaj sobie opinii o polakach , po spotkaniach na tym forum... wiem ze to
                  przykre czytac takie posty.
                • _szwedka Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? 18.03.02, 20:03
                  Nie rob wiosny z jednej jaskolki!
                  Jest tu nas wiecej ktorzy nie obrazaja, prawda?
                  Milo nam ze lubisz Polske i Polakow.
                  Mnie szczegolnie gdyz mam rodzine na podkarpaciu i mialam kumpli Ukraincow gdy
                  jezdzilam tam na wakacje.
                  Hej sokoly smile))))
                • Gość: Ogon Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.netcom.ca 18.03.02, 20:54
                  Nu i Tiebie polskij narodnij jazyk wazwratilsa, bystieje! Kak ze to tak, to Ty
                  gawarisz na polskim ili niet?
                • belus77 Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? 18.03.02, 21:32
                  Ja mam specjalne przywiazanie do Ukrainy. Nawet bardzo doceniam
                  urode Ukrainek, kiedykolwiek jestem w Warszawie (ceny ostatnio sporo
                  nizsze!).
                  Ile tam placisz za internet?
                  • Gość: KRYM Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: 149.31.12.* 19.03.02, 02:21
                    belus77 napisał(a):
                    Studiuje teraz na Zachodzie. Internet jest w Ukrainie jak i w innych krajach. Ale
                    po naszych pensjach to jest za drogo. Wszyscy uzywaja internet na prace.
                    Dziekuje, zawsze uwazalem Polakow za dobrych liudzi. Szkoda ze takie bullsheet
                    (gowno, dla bardzo intelektualnych) ma pravo glosu forumie.

Polacy z Kraju maja troche chybne pojencie ob Ukrainie. Powiem ze tylko na
                    Zachodzie Ukrainy mozna spotkac sie pewna polonofobie. Ale i to juz napewno
                    baaardzo zadko. W Ukrainie centralnej, i zwlascie wschodniej, gdzie nie bylo
                    takiej krowawej historii, Polaki sa za prawdziwych cudzoziemcom. W dobrym sensie
                    tego slowa. Ja nie mowie za kryminalitet, tego i w Polsce wystarcia. Jeszcze
                    powiem ze Polska uwazamy za najbardzie waznego politycznego partnera. I Ukrainska
                    Polonia jest bardzo silna i aktywna na terenach bylego ZSSR.
                    Polki sa nie gorszej od Ukrainek. Miod! Tutaj na Zachodzie jak zobaczysz fajna
                    slowiankie, tak i na sercu lzej

Powodzenia
                    > Ja mam specjalne przywiazanie do Ukrainy. Nawet bardzo doceniam
                    > urode Ukrainek, kiedykolwiek jestem w Warszawie (ceny ostatnio sporo
                    > nizsze!).
                    > Ile tam placisz za internet?

• belus77 Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? 19.03.02, 02:52
                      Czyli Ty piszesz na to Forum nie z Ukrainy, tak? A slyszales o takim panu
                      Demianiuku z Detroit? To Twoj krajan!
                      • Gość: Ogon Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.netcom.ca 19.03.02, 04:13
                        On zdaje sie byl ... ten, no ... poeta, nie? A moze Krym nie studiuje
                        literatury i tego akurat nie wie?
                        • hihihihi Re: ogon , farbowancu? 19.03.02, 20:13
                          Gość portalu: Ogon napisał(a):

> On zdaje sie byl ... ten, no ... poeta, nie? A moze Krym nie studiuje
                          > literatury i tego akurat nie wie?

Ogon wez zwin ogon bo to co tu zasuwasz to jak... spod ogona...
                          Smierdzisz.
                      • Gość: Gosc Ogon i Belus IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.03.02, 05:11
                        belus77 napisał(a):

> Czyli Ty piszesz na to Forum nie z Ukrainy, tak? A slyszales o takim panu
                        > Demianiuku z Detroit? To Twoj krajan!

Wy pacany!
                        Gdybyscie ogladali chociazby CNN a nie tylko chamska propagande z ABC, CBS, i NBC
                        to wiedzielibyscie, ze tego klienta probowano ubrac w cudze buty. Sfalszowane
                        dokumenty KGB, wyrzucone niewygodne zeznania swiadkow, klamstwa "naocznych"
                        swiadkow. Czy wy barany myslicie, ze oni by go wypuscili gdyby ciazyl na nim
                        chociaz cien winy?
                        Poza tym klient mieszkal w Cleveland, a nie w Detroit. Tacy "znawcy" jak wy nie
                        przejmuja sie drobiazgami.

Popatrzcie lepiej na przypadek Pollarda i puknijcie sie w te zakute lby, ktore
                        konsumuja takie samo propagandowe gowno jakim zywiono was w PRL. Kupcie sobie
                        wiecej kanalow i nie ogladajcie ciagle WWF to moze dorosniecie zeby cos
                        powiedziec na tym forum, obsrancy.
                        • belus77 Re: Ogon i Belus 19.03.02, 06:12
                          CNN, hm ... nie ogladaj tego zbyt duzo. Prof. Demianiuk z Detroit wlasnie
                          zakonczyl cykl odczytow na temat zdolnosci adaptacyjnych w USA nowych
                          emigrantow z dawnych krajow-republik radzieckich. Ostatni odczyt byl w
                          Hiltonie w Plymouth, MI.
                          Widzisz, niektorym sie wydaje, ze maja panceum na prawde, a huja!
                          • hihihihi No i co, ze Demianiuk? 19.03.02, 20:15
                            I co z tego Demianiuka?
                            A Polacy to sami swieci i nikomu nigdy krzywdy...
                            same ofiary....
        • Gość: BB Re: Na zdrowie!!! IP: 193.120.126.* 21.03.02, 17:14
          Gość portalu: Krym napisał(a):

> kurfa_szwab napisał(a):
          >
          > > Ruscy w niemieckich filmach pijac mowia do siebie "na zdrowie". Niemcy sa
          > > przekonani, ze "na zdrowie" to po rusku (a nie "na zdorowije").
          > > No ale co tu duzo mowic i sie oszukiwac, jaki zaborca zachapal najwieksza
          > czesc
          > >
          > > Polski? To przeciez lacznie ponad 100 lat dominacji ruskiej!!!
          > > Pomijajac wspolnoty "kultury" slowianskiej to my Polacy - mentalnie,
          > > obyczajowo - po prostu jestesmy Ruskimi i co tu dyskutowac.
          > > Poznaniacy i Slazacy, ze swoja o wiele bardziej zaawansowana kultura (taaa
          > k,
          > > taaak), jedyni polscy Europejczycy to kropla w morzu Ruskich mowiacych po
          > > polsku.
          >
          > To prawda. Kazdy raz musze Amerykaninam powtazac ze po rosyjsku "Na Zdorowje" a
          >
          > na "Na Zdrowie" to po polsku. Juz nie mowie ze po ukrainsku i belarusku
          > to "Bud'mo".
          >
          > Przyjemnie jak Polacy spokojnie na ten temat mowia. Widac ze naprawde jestescie
          >
          > juz Europiejczykami. I czas nienawisci do ruskikh wrogow a razem z nimi do
          > Ukraincew juz skonczyl sie. Nie myle?
          >
          > Kiedy nazywaja mi Polakiem albo Rosjaninem nie zwracem na to uwagi, choc jestem
          >
          > Ukraincem. Liubie jak Polska (Gdansk i Krakow) tak i Rosje (Petersburg), przeci
          > ez
          > mamy tyle wspolnego. Zwlascia jenzyki. Rosyjskojenzycznie zaczynaja rozumiec
          > polski za jedyn tydzen, czego nie powiedzies o angielskim albo niemieckim
          >

Czesc przujacielu Ukraincu!
          Ciesze sie ze i ty masz dobre zdanie o Polakach. Sam bardzo lubie kulture i ludzi
          z Ukrainy, ach te niezapomniane ukrainskie piosenki. Chociaz moze dzieli nas
          przeszlosc ale chyba potrafimy znalezc wspolny jezyk. Szczegolnie ze ukrainski
          jest bardziej podobny do polskiego niz do rosyjskiego. Pozdrawiam.
          PS.
          Obecnie jestem mieszkancem Irlandii. Czasem uznaja mnie za francuza, podobno
          mowie z francuskim akcentem, nadminie ze nigdy sie nie uczylem francuskiego.
    • Gość: Antonio Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.sympatico.ca 19.03.02, 15:52
      Ma to rowniez dobre strony,np.jak Polacy narobia kaszany
      czesto idzie to na konto Ruskich.Tak wogole to nic do
      nich nie mam, co mi sie u nich podoba nie maja
      kompleksow jak wielu Polakow .
      • Gość: Marek Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.netcom.ca 19.03.02, 16:00
        Bedac w Austrii tego lata, rozmawialem z celnikiem. Nie tylko po mowie
        ale rowniez po twarzy umieja ropoznac Naszych. W przypadku "kaszany"
        wsteplowuja do paszportu Schubhaft i po sprawie, auff !!!
      • Gość: Krym Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: 149.31.12.* 19.03.02, 19:48
        Gość portalu: Antonio napisał(a):

> Ma to rowniez dobre strony,np.jak Polacy narobia kaszany
        > czesto idzie to na konto Ruskich.Tak wogole to nic do
        > nich nie mam, co mi sie u nich podoba nie maja
        > kompleksow jak wielu Polakow .

Mysle ze Amerykanie mysla ze wszyscy slowianie to jedyn narod. I wiedza tylko o
        Rosjie dlatego ze bardzo bali sie ja podczas Cold War. Ale to tez nie jest cala
        prawda, dlatego ze USA to wielki kraj, i tut duzo roznych liudzi. Spotkalem
        czesto liudzi ktore nie myla Polakow z Rosjanami i wiedza ze to wcale rozne
        narody. Jedyn Amerykanin nawet przeprosil mnie kiedy nazwal moja znajama Polke
        Rosjanka.
        Jeszsze tut duzo rosyjskojezycznych liudzi z bylego ZSSR, bardzo duzo radzieckich
        zydow. Moze to tez byc przyczyna.

Ja mieszkam na Krymie na stale i studiuje teraz w USA. I z stand patzyc jak gryza
        rozne slowanskie narody z powodu historii nie bardzo przyjemnie. To jest czysta
        prawda ze czasem lzej znalesc wspolne mowe z Rosjaninem jest lzej aniz z Polakiem
        nawet jezeli mowis po polsku.
        • Gość: Marek Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.netcom.ca 19.03.02, 21:02
          A ja mysle zes Ty z Ustrzykow Dolnych, comrade. Wrecz bankowo
          "smolujesz" dachy w Szikogo i dorwales sie do internetu, zeby troche
          popierdolic glupot. Zreszto Wy kresowe jednako glupie jak te zza miedzy ...
        • Gość: Kaszana Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.netcom.ca 19.03.02, 21:21
          Kaszanka to potrawa ukrainska. Podobnie jak kapusniak. Tam nawet
          robia wodke z kapuchy, ale co Ty mozesz otym wiedziec, Farbowancu?
          Student z Ukrainy w USofA piszacy na polskie Forum ... wszyscy mamy zle
          w glowach ze zyjemy, leszcze ukrainskie!

PS. Czy Twoj diadia tozie bilsia za swabodu Reichlandu?
        • Gość: Ogon   Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.netcom.ca 19.03.02, 21:44
          Nie nrawitsa w Sztatch Junitach, wypizdziaj na Jukrainu, w dobrobyt, gdie
          krasawice dupy daja za 5 rubli, a paszol won Ty zasrancu!
          • Gość: Gosc   Re: piszacy z netcom.com IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.03.02, 22:30
            Czy ten ISP przyjmuje subskrypcje wylacznie od burakow?
            Sadzac po wypowiedziach - TAK. NUR FUER BURAKEN.

Gość portalu: Ogon napisał(a):

> Nie nrawitsa w Sztatch Junitach, wypizdziaj na Jukrainu, w dobrobyt, gdie
            > krasawice dupy daja za 5 rubli, a paszol won Ty zasrancu!

• Gość: Gosc NETCOM.CA - domena burakow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.03.02, 22:33
              Wrecz rezerwat.
              Ze tez takich durniow trzymaja w Kanadzie.
              Na Kaukaz z wami, pacholy!
              • Gość: Dzibril Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.netcom.ca 20.03.02, 04:28
                Tak tu ktos napomknol o Kaukazie. Tiebie Krym na stiepi nado pojechat.
                Na koniku poguliat, z wietrom na wyscigi, nu znajesz Ty? Ja slyszal szto
                Waszije zienszcziny nie podmieniajut bielizny w dwienadcat misiacziej,
                tam na stiepi konieszno. W goradach nieskolko lutszie? Szto za swolocz!
    • Gość: sama Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie ? IP: 65.101.51.* 20.03.02, 05:14
      A ja nie odróżnię czy gość jest z Kenii czy z Tanzanii... To i innym się nie
      dziwięsmile
      • Gość: Sam Re: Czemu nas Polakow maja za Ruskich na Zachodzie IP: *.netcom.ca 20.03.02, 13:25
        No co Ty dziewczyno? To proste: goscie z Tanzanii maja gluzsze nosy ...
        • Gość: Gosc buraku z netcom.ca IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.03.02, 23:53
          Gość portalu: Sam napisał(a):

> No co Ty dziewczyno? To proste: goscie z Tanzanii maja gluzsze nosy ...

Mozesz zmieniac swoje nicki i tak wiem, ze to jeden i ten sam burak siedzacy na
          welfare w Kanadzie. Ta twoja ruszczyzna nie jest taka zla. Moze studiowales na
          Wschodzie buraku, co? Choc pewnie raczej handlowales. Posadzac cie o wyzsze
          wyksztalcenie, nawet ruskie to chyba za wielka szczodrobliwosc. Nawet zapomniales
          juz jak po polsku pisze sie dzwiek "d". A na Kamczatke z toba, ty wolku.
          • Gość: Krym Re: buraku z netcom.ca IP: 149.31.51.* 21.03.02, 00:19
            Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Gość portalu: Sam napisał(a):
            >
            > > No co Ty dziewczyno? To proste: goscie z Tanzanii maja gluzsze nosy ...
            >
            > Mozesz zmieniac swoje nicki i tak wiem, ze to jeden i ten sam burak siedzacy na
            >
            > welfare w Kanadzie. Ta twoja ruszczyzna nie jest taka zla. Moze studiowales na
            > Wschodzie buraku, co? Choc pewnie raczej handlowales. Posadzac cie o wyzsze
            > wyksztalcenie, nawet ruskie to chyba za wielka szczodrobliwosc. Nawet zapomnial
            > es
            > juz jak po polsku pisze sie dzwiek "d". A na Kamczatke z toba, ty wolku.

Oczewiscie ze to jedno g.. smierdzi. Nie zwracaj uwagi w swiecie tyle dobrych
            liudzi, nawet w Kanadzie.

Ja ich prosto ignoroje, szkoda czasu na takich zasrancow.

Powodzenia!
            • Gość: Stiepan Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.netcom.ca 21.03.02, 00:53
              Gos´c´ portalu: Krym napisa?(a):

> Nie zwracaj uwagi w swiecie tyle dobrych liudzi, nawet w Kanadzie.
              >
              Nawet w Kanadie! Nu smatri zdies, sabaka kakaja. Jebat Twoju mat!
              Wazwraszczj Ty na stiepi, tam wsie dobryje. Wodky pit i za babami lietat!

• Gość: ........ Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.sympatico.ca 21.03.02, 02:38
                Za babami sobaki goniaiut, a baby za nami.
            • Gość: Vovka Re: Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.netcom.ca 21.03.02, 16:36
              Priviet Krim! Kak zhizn, kak dielo?
              Nie spraszywaju kak rabota, Ty tam nie rabotajesz w Sztatach? Ani Tiebia
              wypierdolit ze Sztatow jesli Ty budiesz rabotat na Student Visa!
              Nie zabywaj, job Tvaju mat stiudient!
              Slyszal Ty ob Krymskoj Mafji?
              • Gość: Gosc buraku z netcom.ca IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.03.02, 21:56
                Gość portalu: Vovka napisał(a):

> Priviet Krim! Kak zhizn, kak dielo?
                > Nie spraszywaju kak rabota, Ty tam nie rabotajesz w Sztatach? Ani Tiebia
                > wypierdolit ze Sztatow jesli Ty budiesz rabotat na Student Visa!
                > Nie zabywaj, job Tvaju mat stiudient!
                > Slyszal Ty ob Krymskoj Mafji?

ZNAJDZ SOBIE RUSKIE FORUM. TUTAJ TYLKO PO POLSKU NAWET JEZELI KTOS NIM NIE WLADA
                PERFEKCYJNIE. IDZ I POGADAJ Z BRATNIMI SOWIETAMI.
                • Gość: Don Re: buraku z netcom.ca IP: *.uc.nombres.ttd.es 21.03.02, 22:53
                  Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Gość portalu: Vovka napisał(a):
                  >
                  > > Priviet Krim! Kak zhizn, kak dielo?
                  > > Nie spraszywaju kak rabota, Ty tam nie rabotajesz w Sztatach? Ani Tiebia
                  > > wypierdolit ze Sztatow jesli Ty budiesz rabotat na Student Visa!
                  > > Nie zabywaj, job Tvaju mat stiudient!
                  > > Slyszal Ty ob Krymskoj Mafji?
                  >
                  > ZNAJDZ SOBIE RUSKIE FORUM. TUTAJ TYLKO PO POLSKU NAWET JEZELI KTOS NIM NIE WLAD
                  > A
                  > PERFEKCYJNIE. IDZ I POGADAJ Z BRATNIMI SOWIETAMI.

Zeby to bylo po rusku ! ale to po nijakiemu.
                  • Gość: Stiepan Gdie Rzym a gdie Krim, farbowancu? IP: *.netcom.ca 01.04.02, 20:39
                    Priviet Krim! Kak zhizn, kak dielo?
                    Kak Tiebie nrawitsa etot prazdnik Easter? Ja znaju, eto nie pierwomajskij
                    prazdnik, no Ty nie zhivoisz uzhe na stiepi. W Sztatach liudi tolstyje ... vot
                    sudba!
                    Ja sczitaju szto Ty Krim nie zabyl kak tam na stiepi? Wodky pit i za babami
                    lietat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka