Dodaj do ulubionych

chcialbym wyjechac ale...

IP: *.mw.mil.pl / 10.51.32.* 21.03.02, 13:50
mam taka sprawe: mam 23 lata, jestem w trakcie studiow(2 rok) jednak obserwujac
sytacje w Polsce nie widze perspektyw na jakies zycie "na poziomie" w tym
kraju, studiuje informatyke i raczej jestem dobry w tym, ale chcialbym swoja
aktualna wiedze wykorzystac w innym kraju, gdzies gdzie mnie docenia. Naprawde
mam wielka chec wyjechania z Polski, mentalnosc tego narodu mnie wkur...
Co mi radzicie? przerwac studia i zaczac od razu wszystko za granica? a moze
skonczyc te studia (jeszcze 3.5 roku) i wtedy probowac? co mi radzicie? oprocz
duzej wiedzy z informatyki znam dobrze angielski,
bardziej jestem przekonany do tego aby wszystko rzucic i ruszyc gdzie daleko,
ale ciagle mam watpliwosci...
Obserwuj wątek
    • karelia Re: chcialbym wyjechac ale... 21.03.02, 13:59
      a jak daleko chcesz ruszyc? Jestes gotowy zarzucic wezelek na plecy, zostawic
      wszystko i ruszyc przed siebie na wedrowke?
      • Gość: label Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.mw.mil.pl / 10.51.32.* 21.03.02, 14:07
        dokladnie tak, naprawde w kraju nic mnie "nie trzyma", a gdzie? myslalem o
        polnocy europy luba za ocean....
    • karelia Re: chcialbym wyjechac ale... 21.03.02, 14:11
      o polnocy Evropy zapomnij, nie dostaniesz prawa stalego pobytu, bo nie jestes w
      kraju przesladowany. W Polsce jest dobrze, spokojnie i bedzie jeszcze lepiej.
      Na polnocy nie chca nikogo z Polski, no to tak w duzym uproszceniu.
      • fan.tomas Re: chcialbym wyjechac ale... 21.03.02, 14:19
        Norwegia zmienila ostatnio swoje prawo, mozna przyjechac do Norwegii i na
        miejscu szukac pracy i na miejscu wystapic o zezwolenie na pracy. Dotyczy to
        jednak osob wykwalifikowanych, ty raczej ze swoimi 3 semestrami studiow do nich
        nie nalezysz. Pierw skoncz studia, a dopiero potem szukaj mozliwosci wyjazdu.
        O zmainie prawa pisze polski miesiecznik w Norwegii "Kronika"
        www.kronika.no/serwis.html
        "Jak informuje Wydzial Konsularny Ambasady RP w Oslo, z dniem 01.01.2002 r.
        weszła w życie nowelizacja norweskich przepisów dot. zatrudniania
        obcokrajowców. W chwili obecnej dopuszczalny jest wjazd na teren Norwegii,
        celem sondażu tutejszego rynku pracy i poszukiwania pracy oraz – po nawiązaniu
        kontaktu z pracodawcą – wystąpienie bezpośrednio na terytorium Norwegii o
        zezwolenie na pracę (z załączeniem kontraktu). Powyższa zmiana przepisów
        dotyczy specjalistów w określonych zawodach, tj. osób mogących wykazać się co
        najmniej średnim wykształceniem w określonym zawodzie lub osób posiadających
        kwalifikacje zawodowe, zgodne z tutejszymi wymogami. W niektórych zawodach, np.
        medycznych występuje dodatkowo wymóg tzw. autoryzacji dyplomu
      • Gość: Malgosia Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 194.63.116.* 21.03.02, 14:19
        W Anglii, zwlaszcza w Londynie i w tzw. Anglii poludniowo-wschodniej potrzebuja
        dobrych informatykow-specjalistow, i moze mialbys szanse, ale jak jestes na 2-
        im roku studiow, to to moze byc problem, bo tak: doswiadczenia w pracy zero, od
        czego mozesz sie konkretnie nazwac specjalista jezeli studia nawet nie
        nieskonczone. Mojemu znajomemu udalo sie niedawno dostac prace jako informatyk
        w banku w Londynie, przyjechal tu zupelnie na slepo i zaczal szukac pracy w
        internecie. Do szukania pracy w Anglii bylby ci potrzebny bezwarunkowo dostep
        do internetu i telefon komorkowy, bez tego - zapomnij. No i super angielski,
        duzo bezczelnosci i cierpliwosci.
      • Gość: __jan Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.02, 14:20
        karelia napisał(a):

> o polnocy Evropy zapomnij, nie dostaniesz prawa stalego pobytu, bo nie jestes w
        >
        > kraju przesladowany. W Polsce jest dobrze, spokojnie i bedzie jeszcze lepiej.
        > Na polnocy nie chca nikogo z Polski, no to tak w duzym uproszceniu.

a w Niemcach tyz nie, tu som za duzo Polokow juz najechalo, siedz na d....
        i buduj swoj kraj::::smile))) chcieta Europy, to mata...
    • Gość: Sylwia Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 14:19
      Gość portalu: label napisał(a):
      < mam taka sprawe: mam 23 lata, jestem w trakcie studiow(2 rok) >

Młodzieńcze, jakos wolno ci ta nauka idzie, skoro w tym wieku
      jestes na 2 roku, prawda ???

> bardziej jestem przekonany do tego aby wszystko rzucic i ruszyc gdzie daleko >

Pewnie to przesilenie wiosenne, nieprawdaż ???

• Gość: Funnel Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.vf.shawcable.net 21.03.02, 14:34
        Malgosia napisala ;
        Do szukania pracy w Anglii bylby ci potrzebny bezwarunkowo dostep
        do internetu i telefon komorkowy, bez tego - zapomnij. No i
        super angielski,
        duzo bezczelnosci i cierpliwosci.

********* BEZCZELNOSCI ?????????????????????????????????????
        • Gość: Malgosia Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 194.63.116.* 21.03.02, 14:45
          ....w opowiadaniu o swoich osiagnieciach i umiejetnosciach, oraz w dzwonieniu
          do agentow codziennie z pytaniami o prace, nawet jezeli mowia wyraznie zeby
          zadzwonic za tydzien.
      • Gość: student do Sylwi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.03.02, 15:00
        jesli konczyl technikum (5lat)to to jest mozliwe... chociaz 1 rok gdzies
        stracilem...

ja konczylem LO, bede konczyl 23 w grudniu i koncze teraz studia...
        (inzynierskie)

moze po prostu gdzies przeciagnal o jeden rok dluzej... kto to wie...

pozdrawiam

bastard
        • Gość: Nemo Re: do Sylwi IP: 216.94.245.* 21.03.02, 15:11
          Student,
          to bylo pytanie typowo z Polski bo tylko w Polsce ludzie szukaja dziury w calym
          Swoje studia w Kanadzie konczylem z 40 paro letnim facetem ktory nie byl wcale wyjatkiem
    • Gość: Nemo Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 216.94.245.* 21.03.02, 14:30
      Moja rada:
      SKONCZ studia w polsce i naucz sie biegle angielskiego:
      - szukaj pracy w zachodnich firmach w Polsce i wyjedz ta dorga.
      Lub
      - szukaj prace bezposrednio przez posrednikow.

Plan B: po skonczeniu studiow zloz podanie na studia masters w Kanadzie (lub US jezeli taki
      program maja tam) ale obowiazkowo w systemie coop (nauka 4 miesiace, praca 4 miesiace), bedziesz mogl
      pracowac bo praca jest czescia studiow. Teraz jest ciezej z praca ale to moze sie zmienic.
      Na plan B musisz uzbierac troche pieniedzy bo bedziesz placil podwojnie niz rezydent/obywatel Kanady
      ~ CAN$5K za semestr. Zarobic bedziesz mogl okolo ~CAN$8K przez 4m (ale koszty zycia trzeba oplacic)
      • Gość: Funnel Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.vf.shawcable.net 21.03.02, 14:42
        Nemo!No a co potem ???Ozenek ???
        • Gość: Nemo nie ozenek a... IP: 216.94.245.* 21.03.02, 14:53
          Po tym firma u ktorej dostanie on prace wystepuje o landed immigrant status dla
          delikwenta. Duzo ludzi tak zostaje po studiach w Kanadzie.
          • Gość: Don Re: nie ozenek a... IP: *.uc.nombres.ttd.es 21.03.02, 15:48

jak skonczysz studia -to swiat bedzie inny i ty tez ! Jak te studia
            skonczysz.masz gwarancje ?
            • Gość: boss Re: nie ozenek a... IP: *.tnt11.ewr3.da.uu.net 21.03.02, 16:49
              Jak skonczysz studia - to WYJEDZ ALE DO BABCI na WIES tam
              odpoczniesz ,zrelaksujesz sie , nabierzesz sil ,i powrocisz pelen zapalu do
              budowania "swietlanej" przyszlosci we wlasnym kraju.
      • Gość: Zocha Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.chello.pl 22.03.02, 16:10
        Gość portalu: Nemo napisał(a):

> Moja rada:

> - szukaj prace bezposrednio przez posrednikow.

Jakie to ładne!!!Bez studiów nie do pojęcia. wink)

• Gość: Lejbel Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.netcom.ca 21.03.02, 17:08
      ... ale co? Pracujesz dla Marynarki Wojennej (www.mw.mil.pl)?
      Glowa do gory, Miller tez na okretach sluzyl, a dzisiaj ... patrz takim wielkim
      okretem steruje. No ja wiem, jemu Partia pomogla, pewnie. To sie zapisz
      do SLD jesli Twoj dowodca jeszcze tego w Twoim imieniu nie zrobil!
    • Gość: izabelsk Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.uk.fid-intl.com 21.03.02, 17:23
      w trakcie robienia studiow postaraj sie o interships, albo work placement.
      NIe wiem, jak sie to zalatwia, ale na "po studiach" to ustawia cie w lepszej
      pozycji jesli chodzi o szukanie pracy, no iczesto ten sam pracodawca oferuje
      prace.

izabelski
    • Gość: baker Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.mentorg.com 21.03.02, 18:16

> mam taka sprawe: mam 23 lata, jestem w trakcie studiow(2 rok) jednak obserwujac
      >
      > sytacje w Polsce nie widze perspektyw na jakies zycie "na poziomie" w tym
      > kraju, studiuje informatyke i raczej jestem dobry w tym, ale chcialbym swoja
      > aktualna wiedze wykorzystac w innym kraju, gdzies gdzie mnie docenia. Naprawde
      > mam wielka chec wyjechania z Polski, mentalnosc tego narodu mnie wkur...
      > Co mi radzicie? przerwac studia i zaczac od razu wszystko za granica? a moze
      > skonczyc te studia (jeszcze 3.5 roku) i wtedy probowac? co mi radzicie? oprocz
      > duzej wiedzy z informatyki znam dobrze angielski,
      > bardziej jestem przekonany do tego aby wszystko rzucic i ruszyc gdzie daleko,
      > ale ciagle mam watpliwosci...

Najpierw skoncz studia. Masz dobry kierunek i za darmo. Nigdy nie wiadomo co
      bedzie sie dzialo za 3,5 roku, a wykszalcenia nikt ci nie odbierze. Po drugie ze
      skonczonymi studiami latwiej o pozwolenie na prace i staly pobyt.
    • Gość: Bodzio Rada IP: 207.245.124.* 21.03.02, 18:17
      W Twoim przypadku moze byc bardzo proste wyjachanie do US.
      Po uzyskaniu jakiegos papierka (licencjat na ogol wystarcza) mozesz
      zapisac sie na jakis uniwerek w US na master's program.
      Dostaniesz prawdopodobnie teaching assistantship, czyli prace, ktora bedzie
      placila
      za studia i jeszcze troche na zycie. Zrobisz masters w 1-2 lata i potem
      bedzisz mial przez rok prawo do pracy i w trakcie tego roku zalatwisz
      sobie w miare stala prace.
    • Gość: Korba www.mw.mil.pl IP: *.netcom.ca 21.03.02, 18:20
      • goga.74 Re: www.mw.mil.pl 22.03.02, 01:37
        no wlasnie label, co masz wspolnego z marynarka wojenna????
        • Gość: Korba Re: www.mw.mil.pl IP: *.netcom.ca 22.03.02, 01:43
          Sluze na lodziach podwodnych Marynarki Wojennej RP i chcialbym
          wyemigrowac. Czy ja postradalem zmysly?
          A najsmieszniejsze, ze Wy mi odpisujecie, hehehe!
          • don2 Re: www.mw.mil.pl 22.03.02, 02:05
            Gość portalu: Korba napisał(a):

> Sluze na lodziach podwodnych Marynarki Wojennej RP i chcialbym
            > wyemigrowac. Czy ja postradalem zmysly?
            > A najsmieszniejsze, ze Wy mi odpisujecie, hehehe!

adres sie zgadza ,nawet ladny "obrazek"
    • goga.74 Re: chcialbym wyjechac ale... 22.03.02, 01:34
      Jestem po informatyce i mieszkam i pracuje za granica.
      Jak chcesz wiecej informacji to napisz na "priva".
      Pozdrawiam.

• Gość: Korba Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.netcom.ca 22.03.02, 04:24
        goga.74 napisa?(a):

> Jestem po informatyce i mieszkam i pracuje za granica.
        > Jak chcesz wiecej informacji to napisz na "priva".
        > Pozdrawiam.

A ja po duzej wodce. Nie dzwon do mnie noca ... moge byc "zajety" ...

• goga.74 Re: chcialbym wyjechac ale... 23.03.02, 16:30
          Spadaj.
    • Gość: WC Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.sympatico.ca 22.03.02, 02:05
      Ale polskiego uczyc sie nie chcialo co?
      • Gość: label Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.mw.mil.pl / 10.51.32.* 22.03.02, 09:05
        w marynarce pracuja takze cywile, a ty korba lepiej sie nie odzywaj bo twoje
        komentarze sa malo inteligentne, widac twoj nick uderzyl ci do glowy.
        • Gość: Korba Toczno, tawariszcz oficjer! IP: *.netcom.ca 22.03.02, 15:58
          > mam taka sprawe: mam 23 lata, jestem w trakcie studiow (2 rok) ...

To Ty jednak pracujesz w Marynarce Wojennej RP. Popatrz Label, a
          mysmy tu kurwa wszyscy mysleli zes Ty student. Jak to wiec z Toba jest?

PS. W miedzycasie wyslalem krotki e-mail do Twoich pracodawcow, to
          moze Ci ulatwia wyjazd na Zachod (rzecznik@mw.mil.pl). Mam nadzieje,
          ze to przyspieszy tok wydarzen. Czolem Label i powodzenia!
    • ya_bolek Outsourcing 22.03.02, 09:33
      Outsourcing, tak bardzo popularny w nowoczesnych gospodarkach, wdziera sie
      rowniez i w sfere militarna. Po raz pierwszy zastowali go ruscy w Wietnamie,
      pozniej amerykanie w Afganistanie, przypadkow jest wiecej.
      Kup lajbe i zacznij swiadczyc wlasnie tego typu uslugi. Moze Ci sie uda kupic
      niedrogo jakas okret podwodny z napedem atomowym na zlomowisku w Murmansku.
      Okazji jest wiele. Trzeba umiec je dojrzec. I byc przygotowanym. Bo tylko
      przygotowanym szczescie sprzyja.

> mam taka sprawe: mam 23 lata, jestem w trakcie studiow(2 rok) jednak obserwujac
      >
      > sytacje w Polsce nie widze perspektyw na jakies zycie "na poziomie" w tym
      > kraju, studiuje informatyke i raczej jestem dobry w tym, ale chcialbym swoja
      > aktualna wiedze wykorzystac w innym kraju, gdzies gdzie mnie docenia. Naprawde
      > mam wielka chec wyjechania z Polski, mentalnosc tego narodu mnie wkur...
      > Co mi radzicie? przerwac studia i zaczac od razu wszystko za granica? a moze
      > skonczyc te studia (jeszcze 3.5 roku) i wtedy probowac? co mi radzicie? oprocz
      > duzej wiedzy z informatyki znam dobrze angielski,
      > bardziej jestem przekonany do tego aby wszystko rzucic i ruszyc gdzie daleko,
      > ale ciagle mam watpliwosci...

• Gość: LaBelle Label, nie matura lecz chec szczera ... IP: *.netcom.ca 22.03.02, 18:04
    • Gość: ania Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 195.27.163.* 26.06.02, 12:59
      moje rada taka
      skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych firm w europie zachodniej
      lub australii lub usa.
      ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy sie za granica, sama
      skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech i jestem b. zadowolona
      • Gość: Eulalia Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.bauboden.com, 26.06.02, 13:26
        Gość portalu: ania napisał(a):

> moje rada taka
        > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych firm w europie zachodniej
        >
        > lub australii lub usa.
        > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy sie za granica, sama
        > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech i jestem b. zadowolona

Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje polskiego dyplomu w
        Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy sie na nic nie przydaja.

• Gość: Artur nie wiele sie przydaja IP: 62.246.100.* 26.06.02, 13:30
          Gość portalu: Eulalia napisał(a):

> Gość portalu: ania napisał(a):
          >
          > > moje rada taka
          > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych firm w europie zacho
          > dniej
          > >
          > > lub australii lub usa.
          > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy sie za granica, sama
          > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech i jestem b. zadowol
          > ona
          >
          >
          > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje polskiego dyplomu w
          > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy sie na nic nie przydaja.
          >

...............
          Tak jak wszyskie polskie dyplomy.
        • Gość: ania Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 195.27.163.* 26.06.02, 13:32
          Oczywiscie ze sie przydaja, nie wiem czy ze wszystkich uczelni, ja skonczylam
          politechnike wroclawska
          wyslalam moj dyplom do firmy i mi go uznali

Gość portalu: Eulalia napisał(a):

>
          > > moje rada taka
          > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych firm w europie zacho
          > dniej
          > >
          > > lub australii lub usa.
          > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy sie za granica, sama
          > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech i jestem b. zadowol
          > ona
          >
          >
          > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje polskiego dyplomu w
          > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy sie na nic nie przydaja.
          >

• Gość: Artur Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 62.246.107.* 26.06.02, 13:40

> Oczywiscie ze sie przydaja, nie wiem czy ze wszystkich uczelni, ja skonczylam
            > politechnike wroclawska
            > wyslalam moj dyplom do firmy i mi go uznali
            >
            > Gość portalu: Eulalia napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: ania napisał(a):
            > >
            > > > moje rada taka
            > > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych firm w europie
            > zacho
            > > dniej
            > > >
            > > > lub australii lub usa.
            > > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy sie za granica, s
            > ama
            > > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech i jestem b. za
            > dowol
            > > ona
            > >
            > >
            > > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje polskiego dyplomu w
            >
            > > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy sie na nic nie przyda
            > ja.
            > >
            >

.................
            Firma ci uznala twoj dyplom? tak?
            A co na to Industrie und Handelskammer? lub zaleznie od branzy inna Kammer?
            • Gość: ania Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 195.27.163.* 26.06.02, 13:44
              Gość portalu: Artur napisał(a):

>
              > > Oczywiscie ze sie przydaja, nie wiem czy ze wszystkich uczelni, ja skonczy
              > lam
              > > politechnike wroclawska
              > > wyslalam moj dyplom do firmy i mi go uznali
              > >
              > > Gość portalu: Eulalia napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: ania napisał(a):
              > > >
              > > > > moje rada taka
              > > > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych firm w eur
              > opie
              > > zacho
              > > > dniej
              > > > >
              > > > > lub australii lub usa.
              > > > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy sie za grani
              > ca, s
              > > ama
              > > > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech i jestem
              > b. za
              > > dowol
              > > > ona
              > > >
              > > >
              > > > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje polskiego dypl
              > omu w
              > >
              > > > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy sie na nic nie p
              > rzyda
              > > ja.
              > > >
              > >
              >
              > .................
              > Firma ci uznala twoj dyplom? tak?
              > A co na to Industrie und Handelskammer? lub zaleznie od branzy inna Kammer?

nawet nie wiem co to znaczy, nie znam niemieckiego,
              mam prace, jest mi dobrze, co mnie to obchodzi co na to Industrie i reszta

• Gość: Artur Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 62.246.107.* 26.06.02, 13:52

> Gość portalu: Artur napisał(a):
                >
                > >
                > > > Oczywiscie ze sie przydaja, nie wiem czy ze wszystkich uczelni, ja sk
                > onczy
                > > lam
                > > > politechnike wroclawska
                > > > wyslalam moj dyplom do firmy i mi go uznali
                > > >
                > > > Gość portalu: Eulalia napisał(a):
                > > >
                > > > > Gość portalu: ania napisał(a):
                > > > >
                > > > > > moje rada taka
                > > > > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych firm
                > w eur
                > > opie
                > > > zacho
                > > > > dniej
                > > > > >
                > > > > > lub australii lub usa.
                > > > > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy sie za
                > grani
                > > ca, s
                > > > ama
                > > > > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech i je
                > stem
                > > b. za
                > > > dowol
                > > > > ona
                > > > >
                > > > >
                > > > > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje polskiego
                > dypl
                > > omu w
                > > >
                > > > > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy sie na nic
                > nie p
                > > rzyda
                > > > ja.
                > > > >
                > > >
                > >
                > > .................
                > > Firma ci uznala twoj dyplom? tak?
                > > A co na to Industrie und Handelskammer? lub zaleznie od branzy inna Kammer
                > ?
                >
                > nawet nie wiem co to znaczy, nie znam niemieckiego,
                > mam prace, jest mi dobrze, co mnie to obchodzi co na to Industrie i reszta
                >

......................
                Industie u. Handelskammer to odpowiednik poskiej np. Izby Handlowej i przemyslu.
                Oni maja duzo powiedzenia jesli chodzi tez o specjalistow zza granicy.
                Gdy oni powiedza NIE, to nie dostaniesz zezwolenia na prace. Arbeitsamt wydaje te
                zezwolenia, ale za nimi stoi Industrie u. Handelskammer.
                Owszem, tak jak to ty zalatwilas... czy twoi pracowdawcy to inna para kaloszy.
                Tyle w skrocie.

Pozdr.

• Gość: ania Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 195.27.163.* 26.06.02, 13:55

>
                  > > Gość portalu: Artur napisał(a):
                  > >
                  > > >
                  > > > > Oczywiscie ze sie przydaja, nie wiem czy ze wszystkich uczelni,
                  > ja sk
                  > > onczy
                  > > > lam
                  > > > > politechnike wroclawska
                  > > > > wyslalam moj dyplom do firmy i mi go uznali
                  > > > >
                  > > > > Gość portalu: Eulalia napisał(a):
                  > > > >
                  > > > > > Gość portalu: ania napisał(a):
                  > > > > >
                  > > > > > > moje rada taka
                  > > > > > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych
                  > firm
                  > > w eur
                  > > > opie
                  > > > > zacho
                  > > > > > dniej
                  > > > > > >
                  > > > > > > lub australii lub usa.
                  > > > > > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy si
                  > e za
                  > > grani
                  > > > ca, s
                  > > > > ama
                  > > > > > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech
                  > i je
                  > > stem
                  > > > b. za
                  > > > > dowol
                  > > > > > ona
                  > > > > >
                  > > > > >
                  > > > > > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje pols
                  > kiego
                  > > dypl
                  > > > omu w
                  > > > >
                  > > > > > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy sie na
                  > nic
                  > > nie p
                  > > > rzyda
                  > > > > ja.
                  > > > > >
                  > > > >
                  > > >
                  > > > .................
                  > > > Firma ci uznala twoj dyplom? tak?
                  > > > A co na to Industrie und Handelskammer? lub zaleznie od branzy inna K
                  > ammer
                  > > ?
                  > >
                  > > nawet nie wiem co to znaczy, nie znam niemieckiego,
                  > > mam prace, jest mi dobrze, co mnie to obchodzi co na to Industrie i reszta
                  >
                  > >
                  >
                  > ......................
                  > Industie u. Handelskammer to odpowiednik poskiej np. Izby Handlowej i przemyslu
                  > .
                  > Oni maja duzo powiedzenia jesli chodzi tez o specjalistow zza granicy.
                  > Gdy oni powiedza NIE, to nie dostaniesz zezwolenia na prace. Arbeitsamt wydaje
                  > te
                  > zezwolenia, ale za nimi stoi Industrie u. Handelskammer.
                  > Owszem, tak jak to ty zalatwilas... czy twoi pracowdawcy to inna para kaloszy.
                  > Tyle w skrocie.
                  >
                  > Pozdr.
                  >

Zezwolenie mam z Arbeistamtu, ja nic nie zalatwialam firma sie wszystkim zajela
                  • Gość: mordyga Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.bauboden.com, 26.06.02, 13:59

>
                    > >
                    > > > Gość portalu: Artur napisał(a):
                    > > >
                    > > > >
                    > > > > > Oczywiscie ze sie przydaja, nie wiem czy ze wszystkich ucze
                    > lni,
                    > > ja sk
                    > > > onczy
                    > > > > lam
                    > > > > > politechnike wroclawska
                    > > > > > wyslalam moj dyplom do firmy i mi go uznali
                    > > > > >
                    > > > > > Gość portalu: Eulalia napisał(a):
                    > > > > >
                    > > > > > > Gość portalu: ania napisał(a):
                    > > > > > >
                    > > > > > > > moje rada taka
                    > > > > > > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roz
                    > nych
                    > > firm
                    > > > w eur
                    > > > > opie
                    > > > > > zacho
                    > > > > > > dniej
                    > > > > > > >
                    > > > > > > > lub australii lub usa.
                    > > > > > > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski lic
                    > zy si
                    > > e za
                    > > > grani
                    > > > > ca, s
                    > > > > > ama
                    > > > > > > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niem
                    > czech
                    > > i je
                    > > > stem
                    > > > > b. za
                    > > > > > dowol
                    > > > > > > ona
                    > > > > > >
                    > > > > > >
                    > > > > > > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje
                    > pols
                    > > kiego
                    > > > dypl
                    > > > > omu w
                    > > > > >
                    > > > > > > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy s
                    > ie na
                    > > nic
                    > > > nie p
                    > > > > rzyda
                    > > > > > ja.
                    > > > > > >
                    > > > > >
                    > > > >
                    > > > > .................
                    > > > > Firma ci uznala twoj dyplom? tak?
                    > > > > A co na to Industrie und Handelskammer? lub zaleznie od branzy i
                    > nna K
                    > > ammer
                    > > > ?
                    > > >
                    > > > nawet nie wiem co to znaczy, nie znam niemieckiego,
                    > > > mam prace, jest mi dobrze, co mnie to obchodzi co na to Industrie i r
                    > eszta
                    > >
                    > > >
                    > >
                    > > ......................
                    > > Industie u. Handelskammer to odpowiednik poskiej np. Izby Handlowej i prze
                    > myslu
                    > > .
                    > > Oni maja duzo powiedzenia jesli chodzi tez o specjalistow zza granicy.
                    > > Gdy oni powiedza NIE, to nie dostaniesz zezwolenia na prace. Arbeitsamt wy
                    > daje
                    > > te
                    > > zezwolenia, ale za nimi stoi Industrie u. Handelskammer.
                    > > Owszem, tak jak to ty zalatwilas... czy twoi pracowdawcy to inna para kalo
                    > szy.
                    > > Tyle w skrocie.
                    > >
                    > > Pozdr.
                    > >
                    >
                    > Zezwolenie mam z Arbeistamtu, ja nic nie zalatwialam firma sie wszystkim zajela

Moja kolezanka pracuje w Niemczech na takiej samej zasadzi co i Ty ale to nie
                    oznacza, ze ma uznany dyplom!

• Gość: mordyga Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.bauboden.com, 26.06.02, 13:57

>
                  > >
                  > > >
                  > > > > Oczywiscie ze sie przydaja, nie wiem czy ze wszystkich uczelni,
                  > ja sk
                  > > onczy
                  > > > lam
                  > > > > politechnike wroclawska
                  > > > > wyslalam moj dyplom do firmy i mi go uznali
                  > > > >
                  > > > > Gość portalu: Eulalia napisał(a):
                  > > > >
                  > > > > >
                  > > > > > > moje rada taka
                  > > > > > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty do roznych
                  > firm
                  > > w eur
                  > > > opie
                  > > > > zacho
                  > > > > > dniej
                  > > > > > >
                  > > > > > > lub australii lub usa.
                  > > > > > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polski liczy si
                  > e za
                  > > grani
                  > > > ca, s
                  > > > > ama
                  > > > > > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w niemczech
                  > i je
                  > > stem
                  > > > b. za
                  > > > > dowol
                  > > > > > ona
                  > > > > >
                  > > > > >
                  > > > > > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfikacje pols
                  > kiego
                  > > dypl
                  > > > omu w
                  > > > >
                  > > > > > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dyplomy sie na
                  > nic
                  > > nie p
                  > > > rzyda
                  > > > > ja.
                  > > > > >
                  > > > >
                  > > >
                  > > > .................
                  > > > Firma ci uznala twoj dyplom? tak?
                  > > > A co na to Industrie und Handelskammer? lub zaleznie od branzy inna K
                  > ammer
                  > > ?
                  > >
                  > > nawet nie wiem co to znaczy, nie znam niemieckiego,
                  > > mam prace, jest mi dobrze, co mnie to obchodzi co na to Industrie i reszta
                  >
                  > >
                  >
                  > ......................
                  > Industie u. Handelskammer to odpowiednik poskiej np. Izby Handlowej i przemyslu
                  > .
                  > Oni maja duzo powiedzenia jesli chodzi tez o specjalistow zza granicy.
                  > Gdy oni powiedza NIE, to nie dostaniesz zezwolenia na prace. Arbeitsamt wydaje
                  > te
                  > zezwolenia, ale za nimi stoi Industrie u. Handelskammer.
                  > Owszem, tak jak to ty zalatwilas... czy twoi pracowdawcy to inna para kaloszy.
                  > Tyle w skrocie.
                  >
                  > Pozdr.
                  >

O ile mi wiadomo, to polskie dyplomy nie sa w Niemczech uznawane.

• Gość: Artur no prosze... IP: 62.246.100.* 26.06.02, 14:02
                    Gość portalu: mordyga napisał(a):

>
                    > >
                    > > >
                    > > > >
                    > lni,
                    > > ja sk
                    > > > onczy
                    > > > > lam
                    > > > > >
                    > > > > >
                    > > > > > >
                    > nych
                    > > firm
                    > > > w eur
                    > > > > opie
                    > > > > > zacho
                    > > > > > > dniej
                    > > > > > > >
                    > zy si
                    > > e za
                    > > > grani
                    > > > > ca, s
                    > > > > > ama
                    > czech
                    > > i je
                    > > > stem
                    > > > > b. za
                    > > > > > dowol
                    > > > > > > ona
                    > > > > > >
                    > > > > > >
                    > pols
                    > > kiego
                    > > > dypl
                    > > > > omu w
                    > > > > >
                    > ie na
                    > > nic
                    > > > nie p
                    > > > > rzyda
                    > > > > > ja.
                    > > > > > >
                    > > > > >
                    > > > >
                    > nna K
                    > > ammer
                    > > > ?
                    > > >
                    > eszta
                    > >
                    > > >
                    > >
                    > myslu
                    > > .
                    > daje
                    > > te
                    > szy.
                    > > Tyle w skrocie.
                    > >
                    > > Pozdr.
                    > >
                    >
                    > O ile mi wiadomo, to polskie dyplomy nie sa w Niemczech uznawane.
                    >

................
                    W sumie, aby tu za duzo nie strzepic jezykow. Ania ma Job, firma jakos zalatwila.
                    Wszyscy sa szczesliwi, ja sie w tym nie mam ochoty grzebac (bo po co) i debata
                    zamknieta.
                    • Gość: mordyga Re: no prosze... IP: *.bauboden.com, 26.06.02, 14:04

> Gość portalu: mordyga napisał(a):
                      >
                      > >
                      > > >
                      > > > > Gość portalu: Artur napisał(a):
                      > > > >
                      > > > > >
                      > > > > > > Oczywiscie ze sie przydaja, nie wiem czy ze wszystkich
                      > ucze
                      > > lni,
                      > > > ja sk
                      > > > > onczy
                      > > > > > lam
                      > > > > > > politechnike wroclawska
                      > > > > > > wyslalam moj dyplom do firmy i mi go uznali
                      > > > > > >
                      > > > > > > Gość portalu: Eulalia napisał(a):
                      > > > > > >
                      > > > > > > > Gość portalu: ania napisał(a):
                      > > > > > > >
                      > > > > > > > > moje rada taka
                      > > > > > > > > skoncz studia w polsce i wtedy zloz oferty d
                      > o roz
                      > > nych
                      > > > firm
                      > > > > w eur
                      > > > > > opie
                      > > > > > > zacho
                      > > > > > > > dniej
                      > > > > > > > >
                      > > > > > > > > lub australii lub usa.
                      > > > > > > > > ale koniecznie skoncz studia, dyplom z polsk
                      > i lic
                      > > zy si
                      > > > e za
                      > > > > grani
                      > > > > > ca, s
                      > > > > > > ama
                      > > > > > > > > skonczylam studia w polsce i teraz pracuje w
                      > niem
                      > > czech
                      > > > i je
                      > > > > stem
                      > > > > > b. za
                      > > > > > > dowol
                      > > > > > > > ona
                      > > > > > > >
                      > > > > > > >
                      > > > > > > > Aniu, czy moglabys wyjasnic jak zrobilas nostryfi
                      > kacje
                      > > pols
                      > > > kiego
                      > > > > dypl
                      > > > > > omu w
                      > > > > > >
                      > > > > > > > Niemczech? Slyszalam, ze w Niemczech polskie dypl
                      > omy s
                      > > ie na
                      > > > nic
                      > > > > nie p
                      > > > > > rzyda
                      > > > > > > ja.
                      > > > > > > >
                      > > > > > >
                      > > > > >
                      > > > > > .................
                      > > > > > Firma ci uznala twoj dyplom? tak?
                      > > > > > A co na to Industrie und Handelskammer? lub zaleznie od bra
                      > nzy i
                      > > nna K
                      > > > ammer
                      > > > > ?
                      > > > >
                      > > > > nawet nie wiem co to znaczy, nie znam niemieckiego,
                      > > > > mam prace, jest mi dobrze, co mnie to obchodzi co na to Industri
                      > e i r
                      > > eszta
                      > > >
                      > > > >
                      > > >
                      > > > ......................
                      > > > Industie u. Handelskammer to odpowiednik poskiej np. Izby Handlowej i
                      > prze
                      > > myslu
                      > > > .
                      > > > Oni maja duzo powiedzenia jesli chodzi tez o specjalistow zza granicy
                      > .
                      > > > Gdy oni powiedza NIE, to nie dostaniesz zezwolenia na prace. Arbeitsa
                      > mt wy
                      > > daje
                      > > > te
                      > > > zezwolenia, ale za nimi stoi Industrie u. Handelskammer.
                      > > > Owszem, tak jak to ty zalatwilas... czy twoi pracowdawcy to inna para
                      > kalo
                      > > szy.
                      > > > Tyle w skrocie.
                      > > >
                      > > > Pozdr.
                      > > >
                      > >
                      > > O ile mi wiadomo, to polskie dyplomy nie sa w Niemczech uznawane.
                      > >
                      >
                      > ................
                      > W sumie, aby tu za duzo nie strzepic jezykow. Ania ma Job, firma jakos zalatwil
                      > a.
                      > Wszyscy sa szczesliwi, ja sie w tym nie mam ochoty grzebac (bo po co) i debata
                      > zamknieta.

Racja!

• Gość: ania Re: chcialbym wyjechac ale... IP: 195.27.163.* 26.06.02, 14:05

>
                    > >
                    > > >
                    > > > >
                    > lni,
                    > > ja sk
                    > > > onczy
                    > > > > lam
                    > > > > >
                    > > > > >
                    > > > > > >
                    > nych
                    > > firm
                    > > > w eur
                    > > > > opie
                    > > > > > zacho
                    > > > > > > dniej
                    > > > > > > >
                    > zy si
                    > > e za
                    > > > grani
                    > > > > ca, s
                    > > > > > ama
                    > czech
                    > > i je
                    > > > stem
                    > > > > b. za
                    > > > > > dowol
                    > > > > > > ona
                    > > > > > >
                    > > > > > >
                    > pols
                    > > kiego
                    > > > dypl
                    > > > > omu w
                    > > > > >
                    > ie na
                    > > nic
                    > > > nie p
                    > > > > rzyda
                    > > > > > ja.
                    > > > > > >
                    > > > > >
                    > > > >
                    > nna K
                    > > ammer
                    > > > ?
                    > > >
                    > eszta
                    > >
                    > > >
                    > >
                    > myslu
                    > > .
                    > daje
                    > > te
                    > szy.
                    > > Tyle w skrocie.
                    > >
                    > > Pozdr.
                    > >
                    >
                    > O ile mi wiadomo, to polskie dyplomy nie sa w Niemczech uznawane.
                    >
                    wydaje mi sie ze to zalezy od uczelni jaka sie skonczy, dyplomy z politechnik sa
                    uznawane, nie wiem czy sa uznawane dypolmy z uniwersytetow czy innych szkol
                    • Gość: mordyga Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.bauboden.com, 26.06.02, 14:12
                      mialam juz nie dyskutowac a jednka to robiewink))

Polski dyplom, niezaleznie od uczelni ktora go wydala nie jest w Niemczech
                      uznawany. Inna rzecza jest zatrudnianie przez niemieckie firmy pracownikow z
                      dyplomami zagranicznych uczelni. Jesli pracodawca nie wymaga uznania dyplomu i
                      zatrudni takiego czlowieka to juz jego sprawa. Ale sprawa 'uznania polskiego
                      dyplomu' a zatrudnienia w firmie to 2 rozne rzeczy.
                      • Gość: Artur Amen IP: 62.246.100.* 26.06.02, 14:21

> mialam juz nie dyskutowac a jednka to robiewink))
                        >
                        > Polski dyplom, niezaleznie od uczelni ktora go wydala nie jest w Niemczech
                        > uznawany. Inna rzecza jest zatrudnianie przez niemieckie firmy pracownikow z
                        > dyplomami zagranicznych uczelni. Jesli pracodawca nie wymaga uznania dyplomu i
                        > zatrudni takiego czlowieka to juz jego sprawa. Ale sprawa 'uznania polskiego
                        > dyplomu' a zatrudnienia w firmie to 2 rozne rzeczy.
                        ...................
                        Tak jest dokladnie... z dodaniem, ze Polska jest jeszcze nadal krajem "trzecim" a
                        wiec nie EU, i aby dostac zezwolenie na prace trzeba miec pobyt.
                        Oprocz tego jesli skonczylas Politechnike to wg. jakich norm uczono ciebie w
                        polsce (DIN ?), i sam przechodzilem przez uznawanie zawodu tutaj w Niemczech
                        (pomimo tego, ze zrobilem go jako Polak tutaj). Dluga droga odwolan, bo decyzja
                        nie nalezy do jednego urzedu.
                        Czesto brak zainteresowania w uznaniu "konkurencji" obcokrajowcow.
                        • Gość: ania Re: Amen IP: 195.27.163.* 26.06.02, 14:59
                          skoro wiecie lepiej to nie bede dyskutowac
                          ale wiem jedno ze warunkiem przyjecia tu do pracy bylo posiadanie wyzszego
                          wyksztalcenia, wiec chyba musieli mi uznac dyplom
                          • Gość: mordyga Re: Amen IP: *.bauboden.com, 26.06.02, 15:03

> skoro wiecie lepiej to nie bede dyskutowac
                            > ale wiem jedno ze warunkiem przyjecia tu do pracy bylo posiadanie wyzszego
                            > wyksztalcenia, wiec chyba musieli mi uznac dyplom

Niemieckie prawo nie zabrania pracodawcy zatrudniac pracownikow z dyplomami
                            uzyskanymi zagranica. Nie jest to jednak jednoznaczne u uznaniem dyplomu w
                            Niemczech.

• Gość: ania Re: Amen IP: 195.27.163.* 26.06.02, 15:09
                              no to czym sie rozni to ze mi dyplomu nie uznaja ale i tak moge miec prace do
                              ktorej jest wymagane posiadanie dyplomu od uznania dyplomu

>
                              > > skoro wiecie lepiej to nie bede dyskutowac
                              > > ale wiem jedno ze warunkiem przyjecia tu do pracy bylo posiadanie wyzszego
                              >
                              > > wyksztalcenia, wiec chyba musieli mi uznac dyplom
                              >
                              > Niemieckie prawo nie zabrania pracodawcy zatrudniac pracownikow z dyplomami
                              > uzyskanymi zagranica. Nie jest to jednak jednoznaczne u uznaniem dyplomu w
                              > Niemczech.
                              >

• Gość: Artur Re: Amen IP: 62.246.100.* 26.06.02, 15:14

> no to czym sie rozni to ze mi dyplomu nie uznaja ale i tak moge miec prace do
                                > ktorej jest wymagane posiadanie dyplomu od uznania dyplomu
                                >
                                > Gość portalu: mordyga napisał(a):
                                >
                                > >
                                > > > skoro wiecie lepiej to nie bede dyskutowac
                                > > > ale wiem jedno ze warunkiem przyjecia tu do pracy bylo posiadanie wyz
                                > szego
                                > >
                                > > > wyksztalcenia, wiec chyba musieli mi uznac dyplom
                                > >
                                > > Niemieckie prawo nie zabrania pracodawcy zatrudniac pracownikow z dyplomam
                                > i
                                > > uzyskanymi zagranica. Nie jest to jednak jednoznaczne u uznaniem dyplomu w
                                >
                                > > Niemczech.
                                > >
                                >

Nie otwrzysz np. tutaj wlasnego interesu... bo nie masz dyplomu. Mozesz byc tylko
                                pracownikiem.
                          • Gość: Artur Re: Amen IP: 62.246.100.* 26.06.02, 15:05

> skoro wiecie lepiej to nie bede dyskutowac
                            > ale wiem jedno ze warunkiem przyjecia tu do pracy bylo posiadanie wyzszego
                            > wyksztalcenia, wiec chyba musieli mi uznac dyplom
                            ..................
                            juz dobrze, sa tez czasem dziwne wyjatki. Sam naleze do nich.
                            • Gość: mordyga Re: Amen IP: *.bauboden.com, 26.06.02, 15:13

>
                              > > skoro wiecie lepiej to nie bede dyskutowac
                              > > ale wiem jedno ze warunkiem przyjecia tu do pracy bylo posiadanie wyzszego
                              >
                              > > wyksztalcenia, wiec chyba musieli mi uznac dyplom
                              > ..................
                              > juz dobrze, sa tez czasem dziwne wyjatki. Sam naleze do nich.

Tak czy owak gratuluje jednym uznania drugim zadawalajacej posady.

• Gość: Sibylle Nostryfikacja IP: *.teb / 192.168.1.* 26.06.02, 15:25

Nostryfikacje dyplomow sa w Niemczech przeprowadzane / do 2005 roku /
                        z wyjatkiem Baden-Wuerttemberg i Hamburga i sa w gestiach
                        Kultus-lub Wissenschaftsministeriums danych Krajow Zwiazkowych.
                        Nalezy sie upewnic, czy dana polska uczelnia / i okreslony kierunek studiow /
                        znajduje sie na liscie uprawnionych do nostryfikacjii.
                        Moze sie zdarzyc ,ze np. dyplomy z UJ beda uznawane np. w Hesjii
                        a w Bawarii niestety nie .
                        Polecam dokladne rozenanie sie w Ministerstwach Kultury i Nauki w
                        poszczegolnych Landach.
                        Kilkanascie lat temu nostryfikowalam w Hessji swoj dyplom Politechniki
                        Wroclawskiej bez najmniejszych problemow.

Powodzenia
      • Gość: MeMe Re: chcialbym wyjechac ale... IP: *.sympatico.ca 26.06.02, 14:43
        Label,

Nie wiem jak jest w Europie, ale z mojej kanadyjskiej perspektywy.

3.5 roku to jest bardzo długo - zwłaszcz jak się ma 23 lata! Ja na twoim
        miejscu nie czekałabym. W Kanadzie możesz w 4 lata zrobić nowe studia - a są
        np. systemy coop w których semestr się uczysz a drugi semestr pracujesz (za co
        ci płacą). Większość studiów jest też dostępnych w systemie wieczorowym.

Polskie dyplomy są niby uznawane ale nie ze wszystkich uczelni i nie ze
        wszystkich dziedzin. Nigdy też nie są cenione tak jak kanadyjskie czy
        amerykańskie. Praktycznie zawsze będziesz na szarym końcu za całą zgrają
        tutejszych absolwentów. Dobije cię też brak kanadyjskiego doświadczenia, które
        jest dużo ważniejsze dla pracodawcy niż jakiekolwiek dyplomy. Tutaj
        doświadczenie z innych krajów (poza USA) zupełnie się nie liczy - chyba, że
        jesteś wybitnym naukowcem z nagrodą Nobla w kieszeni.

Druga sprawa to język - nigdzie się go nie nauczysz tak jak na miejscu. A z
        językiem to im wcześniej zaczniesz tym lepiej.

Trzeci powód to jak zaczniesz tu studia i pracę będziesz miał bardzo dobry
        argument, żeby uzyskać landed immigrant status ( a po kilku latach
        obywatelstwo). Kanada nastawia się na ludzi wykształconych. Bierz przykład z
        Azjatów, którzy walą tu drzwiami i oknami na studia - nie dlatego, że tak
        miłują kraj klonowego liścia! Robią tak tylko ze względów pragmatycznych -
        dostają dyplom, który jest ceniony na świecie bardziej niż np. dyplom
        uniwersytetu w Seulu, plus mają możliwość zostania tu na stałe - a to otwiera
        im praktycznie cały świat.

A więc moja rada - nie czekaj. Lepiej teraz trochę się sprężyć niż przyjachac
        za 3.5 roku po to by przez lata pracować na budowach czy sprzątać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka