Dodaj do ulubionych

Konserwy rybne

IP: *.netcom.ca 25.03.02, 20:21
Czy lubicie konserwy rybne? Bedac w Polsce zauwazykem, ze to najtansze
zarcie jakie mozna kupic. Kilogram zwyklej szynki zazwyczaj tam kosztuje
ok. PLN 25. Konserwy ze szprotami firmy "Losos" (150 gram) mozna bylo
kupic w Geant na tzw. promocji po PLN 1,50. Dzisiaj kupilem konserwe z
sardynkami (424 gramy!) za jedynie PLN 4,25 przeliczjac na zlotowki.
Pochodza one z ... Mexico! Tak, tak. Wielokropek pewnie spadnie z krzesla
jak to przeczyta ... wiec czy ktos lubi tanie konserwy rybne?
Obserwuj wątek
    • karelia Re: Konserwy rybne 25.03.02, 20:29
      jesli juz to szprotki wedzone w oleju. Ale u nas nie takie tanie, oj nie . W
      Szwecji nie znaja tego smakolyku , ale juz w Finlandii kazdy wie co to jest.
      Tam sie je szprotki( siklöja chyba tak nazywaja) koniecznie z ciemnym
      chlebem.W Helsinkach w hali spozywczej przy nabrzezu prawie na kazdym stoisku
      sa te konserwy ze szprotkami, ale drogawe.
      • Gość: YYZ Re: Konserwy rybne IP: *.netcom.ca 25.03.02, 20:36
        Tutaj tez sa norweskie szprotki w malych konserwach 100 gramowych po
        ok. PLN 7,50! Pewnie takie same sa tez w Szwecji, czerwona etykietka i
        nazwa Millioners Club lub cos w ten desen. Po co ktos wysyla ryby przez
        ocean, jakby same nie mogly przyplynac, nie?
        • jot-23 Re: Konserwy rybne 25.03.02, 20:38
          Gość portalu: YYZ napisał(a):

> Tutaj tez sa norweskie szprotki w malych konserwach 100 gramowych po
          > ok. PLN 7,50! Pewnie takie same sa tez w Szwecji, czerwona etykietka i
          > nazwa Millioners Club lub cos w ten desen. Po co ktos wysyla ryby przez
          > ocean, jakby same nie mogly przyplynac, nie?

Estonskie sprotas (chyba SZPROTKI)... cos kolo $0.79 taniocha...
          • Gość: mily Re: Konserwy rybne IP: 170.28.16.* 25.03.02, 20:42
            jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: YYZ napisał(a):
            >
            > > Tutaj tez sa norweskie szprotki w malych konserwach 100 gramowych po
            > > ok. PLN 7,50! Pewnie takie same sa tez w Szwecji, czerwona etykietka i
            > > nazwa Millioners Club lub cos w ten desen. Po co ktos wysyla ryby przez
            > > ocean, jakby same nie mogly przyplynac, nie?
            >
            > Estonskie sprotas (chyba SZPROTKI)... cos kolo $0.79 taniocha...

A dzien w szpitalu na odtruciu ile? wink))

• drapieznik Mily, 25.03.02, 21:54
              Tu sie z toba calkowicie zgadzam. Te estonskie czy litewskie to dzialaja na
              mnie jak trutka na szczury. Po kilku podejsciach do tych szprot nauczylem sie
              je ignorowac.

Norweskie sa dosyc drogie ($3), malo ich w puszce i dosyc ciezkie w przezyciu.
              Widac dodaja jakis sztuczny dym wedzarski.

Najlepiej mi smakuja te po 50 centow w oleju. Nigdy sie nie rozczarowalem. Moja
              kolezanka zajada sie nimi, tak wiec zawsze kupuje wieksza ilosc. Jedno
              chapniecie i zawartosci puszki nie ma. Tylko kropelka oleju po brodzie...

Z bialym chlebem pod cebulke.
        • karelia Re: Konserwy rybne 25.03.02, 20:58
          nie, w Szwecji szprotki nie sa im znane. Nie widzialam w sklepach .
    • jot-23 Re: Konserwy rybne 25.03.02, 20:30
      Gość portalu: YYZ napisał(a):

> Czy lubicie konserwy rybne? Bedac w Polsce zauwazykem, ze to najtansze
      > zarcie jakie mozna kupic. Kilogram zwyklej szynki zazwyczaj tam kosztuje
      > ok. PLN 25. Konserwy ze szprotami firmy "Losos" (150 gram) mozna bylo
      > kupic w Geant na tzw. promocji po PLN 1,50. Dzisiaj kupilem konserwe z
      > sardynkami (424 gramy!) za jedynie PLN 4,25 przeliczjac na zlotowki.
      > Pochodza one z ... Mexico! Tak, tak. Wielokropek pewnie spadnie z krzesla
      > jak to przeczyta ... wiec czy ktos lubi tanie konserwy rybne?

Jako jaki posilek proponowalbys konserwe rybna? I jaki jest twoj ulubiony sposob
      przyzadzania konserw rybnych.
      • Gość: Mily Re: Konserwy rybne IP: 170.28.16.* 25.03.02, 20:34
        jak to przeczyta ... wiec czy ktos lubi tanie konserwy rybne?
        >
        >
        > Jako jaki posilek proponowalbys konserwe rybna? I jaki jest twoj ulubiony sposo
        > b
        > przyzadzania konserw rybnych.

Szamie sie prosto z puchy i popija wodka....nie swiruj z tym przyrzadzaniem

• jot-23 Re: Konserwy rybne 25.03.02, 20:51
      www.zoga.com/list.asp?cboproduct=2
      • drapieznik J-23 26.03.02, 17:45
        dzieki za link. Chyba sie na te byczki zalapie...
    • _szwedka Re: Konserwy rybne 25.03.02, 20:52
      Pamietam salatke rybna pikantna w puszcze. Swierzy chlebek, maselko i ta
      salatka. Pycha! Albo ruskie konserwy. Wspaniale byly. Jeden kumpel robil zupe
      rybna z nich. A szczegolna radocha byla jak otworzyli delikatesy rybne w
      miescie. (Mily-pamietasz gdzie byly?) Jaki wybor konserw byl na poczatku.
      Skladalismy sie z kumplami i kupowalismy nawet te super drogie zeby tytlko
      posmakowac.
      Dzisiaj tradycjonalnie makrelka w pomidorach jest faworytka w domu.
      • Gość: selma Re: Konserwy rybne IP: *.ppp.get2net.dk 25.03.02, 21:05
        najlepszy jest PAPRYKARZ SZCZECINSKI!!!!!!!!!!!!!!
      • ya_bolek Tylko szproty 25.03.02, 21:06
        Klasyczne, w oleju. Trudno je juz dostac. Jak bym dorwal to bym
        sie chyba udlawil.

_szwedka napisał(a):

> Pamietam salatke rybna pikantna w puszcze. Swierzy chlebek, maselko i ta
        > salatka. Pycha! Albo ruskie konserwy. Wspaniale byly. Jeden kumpel robil zupe
        > rybna z nich. A szczegolna radocha byla jak otworzyli delikatesy rybne w
        > miescie. (Mily-pamietasz gdzie byly?) Jaki wybor konserw byl na poczatku.
        > Skladalismy sie z kumplami i kupowalismy nawet te super drogie zeby tytlko
        > posmakowac.
        > Dzisiaj tradycjonalnie makrelka w pomidorach jest faworytka w domu.

• Gość: jacek2 Re: Konserwy rybne IP: *.abo.wanadoo.fr 25.03.02, 21:31
      Kiedys byly tutaj we Francji rosyjskie konserwy rybne , niestety znikly nie
      wiem dlaczego - byly DOSKONALE!! Zalko!!
      • Gość: Bruno Re: Konserwy rybne IP: 199.71.64.* 26.03.02, 00:17
        Te norweskie to sa nie szproty tylko sardynki w oliwie podwedzane .Tu w Kanadzie kosztuja 2,50$ i sa super
        ; bo sa najlepsze na swiecie .Szproty pdwedzane w oleju esgtonskie tez sa dobre i kosztyja tylko 1,50 $ .
        Bardzo dobre i tanie sa sledzie niemieckie w roznych sosach np. musztardowym , paprykowym , pieprzowym
        duza puszka kosztuje tylko 1,50$ . Te rozne meksykanskie peruwianskie i nawet portugalskie to swinstwo
        nie do jedzenia .Konserwy rybne kanadyjskie sa tanie , ale ja uwazam je za niejadalne .Dobre z Polski
        sa sledziki w zalewie octowej Lisner z Poznania i Bismarc z Koszalina .Paprykarz szczecinski to swinstwo
        prawie sam ryz .
        • drapieznik Re: Konserwy rybne 26.03.02, 04:31
          teraz bede szukal tych sledzikow Lesnera i Bismarcka ze Szczecina...
          • Gość: Renka Re: nie ma to jak ryba z puszki IP: *.home.cgocable.net 26.03.02, 06:59
            W Kanadzie jest zatrzesienie konserw rybnych. Moje ulubione to losos z wody lub
            tunczyk, do salatki.Sardynki (milionere), dobre, owszem. Szproty podwedzane,
            nie na moja watrobke.Anchovies za slone.Sledzie sa dobre, obojetnie jakie. Ale
            mi brakuje tutaj WATROBEK Z DORSZA W OLEJU..
            W ogole konserwy rybne maja SKONCENTROWANY FOSFOR. Mozna jesc je w salatkach i
            do chlebka z maselkiem niesolonym.Pychota.
    • karelia Re: Konserwy rybne 26.03.02, 11:10
      znam swietny przepis na danko z konserw rybnych, aleee to tajemnica.
      • _szwedka Re: Konserwy rybne 26.03.02, 11:30
        jak sie mowi aaaaaaaaaaaaaaa to trzeba powiedziec bbbbbbbbbbbbb
        Chytra baba, o !
    • Gość: Baloo Re: Konserwy rybne IP: *.ne.ch 26.03.02, 11:18
      Tunczyk - podstawa do salatki "smieciowej" ....
      A producenci paprykarza szczecinskiego powinni dostac dozywocie : ciezkie
      roboty plus dozywotnie karmienie tym swinstwem trzy razy dziennie, do
      urzygu ... buuueeeeeee :o(((

Baloo
      • _szwedka Re: Konserwy rybne 26.03.02, 11:47
        Panie Prezesie! Czy to jest OK? Znac swietny przepis i dla siebie trzymac?
        A swoja droga o tej smieciowce tez by sie poczytalo.
        A czy wiecie cos o salatce pikantnej rybnej? Mnie sie ona czasem po nocach
        sni winkAj
        • karelia Re: Konserwy rybne 26.03.02, 13:08
          hehe wiedzialam , ze wam slinka bedzie leciec i juz heheh jezory wywalacie na
          sama mysl o moim przepisie. Jest tak prosty jak kwit na wegiel , ale to jest
          bardzo smaczne+piwo .wink)))
          • _szwedka Re: Konserwy rybne 26.03.02, 13:10
            Szelma!!!
            • Gość: Baloo Re: Konserwy rybne IP: *.ne.ch 26.03.02, 13:25
              Przepis moj prosty jak drut - na co wskazuje juz sama nazwa : Co ma isc do
              smieci, niech lepiej idzie do salatki !!! Pisal juz cos o tym Don, z okazji
              tacos ;o) ... takie byly piewociny, ale potem przepis nieco stezal i nabral
              oglady tudziez regul : tunczyk, kukurydza (tez z puszki), pomidorek, papryka
              ielona i czerwona, ogorek taki i siaki (swiezy i konserwowy, a najlepiej
              kiszony, ale coz...), ser zolty (np Gruyère albo emmental) tarty grubo lub
              krojony w kostke, mojonez , musztarda,troszjke maggi, sol, pieprz, te
              rzeczy ... wsio . zamiast ryby moze byc padlina swinska, ale nie radzilbym
              mieszac ...
              Kiedys narwalowa podawala podobny przepis, ale ona wlasnie mieszala boczek z
              ryba !!! zgroza !!! ;o) (chociaz .. kto wie ...?)

Strazszne to jest , takie marnowanie produktow, ale wszystkim smakuje , nie
              wiedziec czemu ....

PS : Apel : jesli karelia nie poda swojegoprzepisu jeszcze przed swietami, to
              nalezy oglosic Totalny Bojkot Szelmy Karelii Egoistki !!!!

Baloo
              • _szwedka Re: Konserwy rybne 26.03.02, 17:45
                Dziekuje! Cos takiego tez tu robimy z tunczykiem czy lososiem no i urozmaicamy
                w zaleznosci od humoru i i zawartosci lodowki. Ogoreczki kiszone mamy u Turka
                w poblizu, mniam. Karelia to przemila kolezanka klubowa wink)) Wykorzystala
                inne srodki komunikacyjne.
                Pozdrowienia ze sledziowego raju smile))
    • Gość: Maria Re: Konserwy rybne IP: *.dip.t-dialin.net 26.03.02, 16:27
      Konserwy rybne sa, niestety, bardzo trudne do strawienia. A tu juz zaladek i
      watroba nie ta...
      Ale jako skladnik do niektorych salatek , past i sosow sa niezastapione, ale to
      raczej nie makrela ani szprotki tylko tunczyk i losos.
      • Gość: Bruno Do Renki IP: 199.71.64.* 26.03.02, 17:34
        Watrobki dorszowe w oleju mozna w Kanadzie kupic w niemieckich delikatesach .
    • karelia uhuuu Prezesuniu 26.03.02, 19:40
      przestraszyles mnie nie na zarty. A jako subordynowana czlonkini i a jakas tam
      emancypantka (uff , ale trudny wyrazwink)moge sie podzielic. Jako ze jestem
      zapracowana i leniwa baba przepis jest krotki:
      1. wez puszke szprotek wedzonych, w oleju ( moze byc sledz w oleju, w
      pomidorach...) , otworz pancerna pokrywe , ryby na talerz i pomascic widelcem
      2. srednia cebule pokroic w kostke i siup do tej masy
      3. podprawic sola i czarnym pieprzem.
      4. wymieszac
      5. paste rozlozyc na kromkach ciemnego chleba typ kavring, niemiecki , albo
      polskiego
      6 jesc kanapki i popijac piwem , Mnie smakuje i wam zycze smacznego posilku z
      konserw ( kanadole,skandynawy, amerykance , australijce i inni wink)
      7. danko to zostalo wymyslone u mnie w domu jak zywcem nie bylo co do gardla
      wsadzic jak sie nie wystalo, a konserwy jeszcze sie nie skonczyly)
      pozdrawiam glodomorow i amatorow ryb z konserw smile))))))))))) K.
      • Gość: Renka Re: salatki IP: *.home.cgocable.net 26.03.02, 20:11
        Tunczyk , nie ma jak z kukurydza i majonezem oraz do tego cebulka i ogoreczek.
        Reszta moze byc w innym wariancie, serowym smile Proponuje rowniez dla zlamania
        smaczku troche avocado, ale wtedy nalezaloby zrezygnowac z majonezu , a uzyc
        pare kropel oleju (ja lubie slonecznikowy)
        W ogole tunczyk to dobra ryba, lekkostrawna i zdrowa.No i najtansza tutaj.
        • Gość: Senin Re: salatki i nietylko IP: *.prem.tmns.net.au 26.03.02, 22:34
          Rybki w puszkach tutaj, w Australii sa zawsze jakies takie bez smaku, oni je
          chyba jakos sztucznie odsalaja.
          Jednak jako awaryjne w spizarni mojej sa, a jakze. Pasta ze szprotek - to moj
          sposob "na zimno". Z cebulka, ogorkiem konserwowym, majonezem pieprzem sola..

Tunczyk oprocz salatek, swietnie sprawdza sie jako sos do makaronu . Dodaje go
          do usmazonej na oleju cebuli z boczkiem i papryka. Oczywiscie pomidory - swieze
          lub z puszkii jakas bazylia lub oregano tudziez inne "standardowe" przyprawy. A
          jak juz mnie poniesie to dodaje kawalki usmazonych (lub "zgrillowanych")
          wczesniej baklazanow. Niezla wyzerka!!! z parmezanem dla okrasy.

Pozdr.
          • Gość: Baloo to samo ... bez rybki . IP: *.ne.ch 27.03.02, 15:33
            Gość portalu: Senin napisał(a):

> Tunczyk oprocz salatek, swietnie sprawdza sie jako sos do makaronu . Dodaje go
            > do usmazonej na oleju cebuli z boczkiem i papryka. Oczywiscie pomidory - swieze
            >
            > lub z puszkii jakas bazylia lub oregano tudziez inne "standardowe" przyprawy. A
            >
            > jak juz mnie poniesie to dodaje kawalki usmazonych (lub "zgrillowanych")
            > wczesniej baklazanow. Niezla wyzerka!!! z parmezanem dla okrasy.
            >
            > Pozdr.

Bardzo dobry przepis, tak samo robie, tylko nie paskudze tego ryba i
            parmezanem ;oD... sprobuj

pozdrowienia

baloo

• _szwedka Re: to samo ... bez rybki . 27.03.02, 15:37
              Popieram Pana Prezesa. Parmesan mi tu nie pasuje...
              wink))
      • Gość: Baloo Re: uhuuu Karelia IP: *.ne.ch 27.03.02, 15:36
        aaaa ... dzieki. Robilo sie cos podobnego ... do tego pamietam bywal obrusik z
        gazety i pol litra na twarz ... pycha ! Nie ma to jak objazdy studenckie i inne
        badania terenowe !!!

Pozdrowienia i gratuluje obywatelsko-klubowej dyscypliny !!!

Baloo
        • karelia Re: uhuuu Prezesie 27.03.02, 20:28
          nio, trzeba by troche Prezesunia ostudzic!!! Spokoj tam! Niegdy nie jadlam na
          gazecie, chociaz mam brzydkie przyzwyczajenie- jak jem to lubie czytac, ale to
          wzystko z braku czasu kazda minuta jest droga, CZAS TO PIENIADZ .
          A rybki z konserwy z cebulka -pycha. I jeszcze jedno, Prezes posadza mnie , ze
          ja ten tego pol litra??? ja? no chyba bym umarla, wink)))
          Prezesuniu popracowac nad forma, bo cos myslenie hm, szwankujewink
          A dzisiaj kupilam 3 puszki szproteksmile))))))
          • Gość: Baloo Re: uhuuu Kaaareeeliooo IP: *.ne.ch 28.03.02, 12:03
            Ooo jaki piekny "jodel" mi wyszedl w tytule ! Podziwiac i chwalic !

karelio, ja cie o nic nie posadzam !!!! ja tylko snuje wspomnienia z czasow
            studenckich i wczesno post-studenckich !!! Pol litra na twarz bylo, jak
            najbardziej ... bylo, ale sie skonczylo, bo to i forma nie ta, i spowaznial
            misio ponad miare i najczesciej do domu musi samochodem wracac ( w dodatku
            wiozac spore stadlo ).. ale pieknie bylo ... a badania terenowe maja swoj
            nieodparty urok, kto nie zna ,niech zaluje ! (nie zaznal zycia, kto nie sluzyl
            w marynarce ...)

najlepsze swiateczne ... i smacznego !!!

Baloo
            • karelia Re: uhuuu KaaareeelioooBaloooooooo 28.03.02, 12:11
              o jak cudnie jodlujemy sobie Prezes I ja , ja i Prezes wink))) u mnie wielkie
              sprzatanie, bo wzielam wolne z pracy, wlasnie piore firanki, zaslonki,
              wieczorkiem przyjdzie sasiad instalowac halogeny wlazience heheheh nio
              Prezesuniu, bez takich tam hehehe bo nie powroze z fusow ani dziur w serze.
              Milego leniuchowania , kochany Prezesuniu nasz ,usmiech dla malzowinki
              szanownej a dzieciakom po czekoladziesmile))) Milych Swiat Mnisiu smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka