Gość: Zelme IP: *.netcom.ca 30.03.02, 01:04 By popular demand - wreszcie temat kulinarny. Skad sie wziela ta nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Biala Re: Maka IP: *.qc.sympatico.ca 30.03.02, 01:09 A skad sie wziela nazwa: maka pszenna poznanska? Bo produkowana w Mlynie w Stoislawiu? Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Maka 30.03.02, 01:13 maka wroclawska -maka pszenna popiolowosc 850.tak sie zaczynal opis technologiczny-ma sie te pamiec co? Ale co wczoraj stara robila na obiad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biala Re: Maka IP: *.qc.sympatico.ca 30.03.02, 01:14 don2 napisał(a): > > maka wroclawska -maka pszenna popiolowosc 850.tak sie zaczynal opis > technologiczny-ma sie te pamiec co? Ale co wczoraj stara robila na obiad? Czyja stara, Don? Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Maka 30.03.02, 01:16 Gość portalu: Biala napisał(a): > don2 napisał(a): > > > > > maka wroclawska -maka pszenna popiolowosc 850.tak sie zaczynal opis > > technologiczny-ma sie te pamiec co? Ale co wczoraj stara robila na obiad? > > Czyja stara, Don? Moja oczywiscie-bo jak kogos innego to co mi do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biala Re: Maka IP: *.qc.sympatico.ca 30.03.02, 01:17 don2 napisał(a): > Gość portalu: Biala napisał(a): > > > don2 napisał(a): > > > > > > > > maka wroclawska -maka pszenna popiolowosc 850.tak sie zaczynal opis > > > technologiczny-ma sie te pamiec co? Ale co wczoraj stara robila na ob > iad? > > > > Czyja stara, Don? > > Moja oczywiscie-bo jak kogos innego to co mi do tego I znowu nie wrociles do domu ... Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Maka 30.03.02, 01:19 Gość portalu: Biala napisał(a): > don2 napisał(a): > > > Gość portalu: Biala napisał(a): > > > > > don2 napisał(a): > > > > > > > > > > > maka wroclawska -maka pszenna popiolowosc 850.tak sie zaczynal > opis > > > > technologiczny-ma sie te pamiec co? Ale co wczoraj stara robila > na ob > > iad? > > > > > > Czyja stara, Don? > > > > Moja oczywiscie-bo jak kogos innego to co mi do tego > > I znowu nie wrociles do domu ... jest taka pijacka spiewka :do domu nie chcemy ,do domu nie chcemy,tu w knajpie pod stolem legniemy! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Maka Wroclawska! 30.03.02, 05:30 cos mi sie kolacze , ze nazwa maki zalezala od tego jak drobno byla mielona i od zawartosci glutenu (jak twarde ciasto wychodzilo) Do ciasta kruchego najlepsza byla KRUPCZATKA. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Maka Wroclawska! 30.03.02, 14:21 komuchy tak nazwaly - ze to niby Wroclaw zawsze polski a Breslau to bujda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Maka Wroclawska! IP: *.i-one.at 30.03.02, 14:35 mister1 napisał(a): > komuchy tak nazwaly - ze to niby Wroclaw zawsze polski a Breslau to bujda... Odezwał się mądrala i powiedział co wiedział. Słyszałeś coś przyjacielu o Piastowskim grodzie z którego nazwa Wrocław się wywodzi??? Znasz historie tego miasta ?? Z faktu że niemcy prowadząc ekspansje na wschód zagrabili ziemie Słowiańskie nie wynika jeszcze że to zawrze należało do nich. Niemcy napewno będą zadowoleni z takich wypowiedzi jak Ty zaprezentowałeś. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Maka Wroclawska! 30.03.02, 14:55 z piasowskich pamiatek zostala we Wroclawiu tylko maka wroclawska. Nie bredz kolego,zatrzymales sie na etapie komuchowskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyc Re: Maka Wroclawska! IP: *.ipt.aol.com 31.03.02, 04:32 Gość portalu: Alen napisał(a): > mister1 napisał(a): > > > komuchy tak nazwaly - ze to niby Wroclaw zawsze polski a Breslau to bujda. > .. > > Odezwał się mądrala i powiedział co wiedział. > > Słyszałeś coś przyjacielu o Piastowskim grodzie z którego nazwa Wrocław się > wywodzi??? > Znasz historie tego miasta ?? Z faktu że niemcy prowadząc ekspansje na wschód > zagrabili ziemie Słowiańskie nie wynika jeszcze że to zawrze należało do nich. > > Niemcy napewno będą zadowoleni z takich wypowiedzi jak Ty zaprezentowałeś. > > Alen. Ludzie, przestancie z tym nacjonalizmem!!!!!! Co to za roznica,ze kiedys Istambul nazywal sie Konstantynopol, life goes on!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funnel Re: Maka Wroclawska! IP: *.vf.shawcable.net 31.03.02, 12:40 Gość portalu: nyc napisał(a): > > Ludzie, przestancie z tym nacjonalizmem!!!!!! Co to za roznica,ze kiedys Istamb > ul nazywal sie Konstantynopol, life goes on *********** nyc == To jeden z najmadrzejszych postow jakie przeczytalem (niestety ). To "niestety " wedlug mnie to nie do Ciebie ,to do NIEPOCHAMOWANEJ ZADZY KRWI = PANOWANIA. Podziwiam Historykow,jak Oni w tym morzu krwi potrafia wylowic kto byl dobry ,a kto zly.Najlepszym z nich jest jednak TIME, On KPI z nas i tika ; Tik ! Tak 1 Tik ! Tak! WESOLYCH SWIAT WIELKIEJNOCY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WC Re: Maka Wroclawska! IP: *.sympatico.ca 30.03.02, 16:27 mister1 napisał(a): > komuchy tak nazwaly - ze to niby Wroclaw zawsze polski a Breslau to bujda... Wracaj do szkoly koles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zelme Re: Maka Wroclawska! IP: *.netcom.ca 30.03.02, 16:35 W szkolach teraz tylko ucza religii. A slyszales ten numer z jednego gimnazjum w Kraju? Zeby lepiej kontrolowac uczni, ktorzy pala w kiblach, rada pedagogiczna zdecydowala, ze bedzie tylko jedno koedukacijne WC. Niezle, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WC Re: Maka Wroclawska! IP: *.qc.sympatico.ca 31.03.02, 04:53 Gość portalu: Zelme napisał(a): > W szkolach teraz tylko ucza religii. A slyszales ten numer z jednego > gimnazjum w Kraju? Zeby lepiej kontrolowac uczni, ktorzy pala w kiblach, > rada pedagogiczna zdecydowala, ze bedzie tylko jedno koedukacijne WC. > Niezle, nie? Niezle ale mysle, ze beda lepiej kontrolowac uczniow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zelme Re: Maka Wroclawska! IP: *.netcom.ca 01.04.02, 23:55 No i wreszcie goje nie bendom pisac gownem po scianach w WC! Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski 31.03.02, 18:57 glupek jestes a twoj nauczyciel historii byl debilem,powiedz jeszcze ze Szczecin byl zawsze polski. Miasta te mialy malenki epizod piastwwski - ale ich polskosc to bzdura. Dopiero teraz - w ponad pol wieku po wojnie oba te miasta sa polskie - ale to dzieki mieszkancom pochodzacym z Kresow. Osmieszyles sie swa nacjonalistyczna psudo wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski IP: *.i-one.at 31.03.02, 20:52 mister1 napisał(a): > glupek jestes a twoj nauczyciel historii byl debilem, powiedz jeszcze > ze Szczecin byl zawsze polski. Nie znam histori Szczecina ale jeśli chodzi o Wrocław to jako były Wrocławiak interesowałem się historią tego miasta. A ponieważ żyje w strefje niemiecko języcznej kożystałem z niemiecko-języcznych źródeł. A więc najpierw do roku 1000 był zamieszkały przez szczepy słowiańskie które żyły w okolicach świętej góry (Zobtenberg),chyba tu chodzi o Sobódke. W roku 1000 Wrocław został biskupstwem które zostało mu nadane przez polskiego króla Bolesława Chrobrego.Po śmierci króla (Scziefmund) Krzywoustego Wrocław staje się stolicą księstwa śląskiego (1138). Jako księstwo śląskie był również pod panowaniem czeskim ,o czym świadczą również groby znalezione niedawno na Ostrowie Tumskim , od 1479-90 w rękach węgierskich potem do 1526 pod panowaniem Jagielonów następnie do 1741 pod panowaniem Austri......itd. > Miasta te mialy malenki epizod piastwwski - ale ich polskosc to bzdura. Dla Ciebje są to może małe epizody polskości a nauka jest bzdurą, ale nie dla mnie. > Dopiero teraz - w ponad pol wieku po wojnie oba te miasta sa polskie - > ale to dzieki mieszkancom pochodzacym z Kresow. Mój ojciec jest takim przesiedleńcem i wiem coś na ten temat od świadków tych czasów, jak to było. > Osmieszyles sie swa nacjonalistyczna psudo wiedza. Bez komentarza. Zabłyśnij Ty swoją wiedzą , chętnie poznam historie Szczecina od czasów zamieszkiwania tych ziem przez plemiona,potem nadanie praw miejskich,biskupstwa itd.. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski 31.03.02, 22:01 Gość portalu: Alen napisał(a): > mister1 napisał(a): > > > glupek jestes a twoj nauczyciel historii byl debilem, powiedz jeszcze > > ze Szczecin byl zawsze polski. > > Nie znam histori Szczecina ale jeśli chodzi o Wrocław to jako były Wrocławiak > interesowałem się historią tego miasta. > A ponieważ żyje w strefje niemiecko języcznej kożystałem z niemiecko-języcznych > > źródeł. > A więc najpierw do roku 1000 był zamieszkały przez szczepy słowiańskie które ży > ły > w okolicach świętej góry (Zobtenberg),chyba tu chodzi o Sobódke. W roku 1000 > Wrocław został biskupstwem które zostało mu nadane przez polskiego króla > Bolesława Chrobrego.Po śmierci króla (Scziefmund) Krzywoustego Wrocław staje si > ę > stolicą księstwa śląskiego (1138). > > Jako księstwo śląskie był również pod panowaniem czeskim ,o czym świadczą równi > eż > groby znalezione niedawno na Ostrowie Tumskim , od 1479-90 w rękach węgierskich > > potem do 1526 pod panowaniem Jagielonów następnie do 1741 pod panowaniem > Austri......itd. > > > Miasta te mialy malenki epizod piastwwski - ale ich polskosc to bzd > ura. > > > Dla Ciebje są to może małe epizody polskości a nauka jest bzdurą, ale nie dla > mnie. > > > > Dopiero teraz - w ponad pol wieku po wojnie oba te miasta sa polskie > - > > ale to dzieki mieszkancom pochodzacym z Kresow. > > Mój ojciec jest takim przesiedleńcem i wiem coś na ten temat od świadków tych > czasów, jak to było. > > > Osmieszyles sie swa nacjonalistyczna psudo wiedza. > > Bez komentarza. > > Zabłyśnij Ty swoją wiedzą , chętnie poznam historie Szczecina od czasów > zamieszkiwania tych ziem przez plemiona,potem nadanie praw miejskich,biskupstwa > > itd.. > > Alen. Czlowieku,oszczedz nam wykladow i czytania o Szczecinie.Jestem bylym szczeciniakiem.Muzeum i archiwa przedwojennego Szczecina ,widzialem w Lübeck.A na stronie szczecina znajdziesz pewnie co nieco tez.Aby cie pocieszyc dam ci argumebt do reki,stare haslo z lat poczatkow PRL-u :o ziemiach Odzyskanych,potem zwanych Zachodnimi: Mysmy tu nie przyszli-mysmy tu wrocili. prawde mowiac to o tych ziemiach ciezko sie mowi ,to jakby tabu-mozna sie zawsze komus narazic i lepiej milczec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski IP: *.i-one.at 31.03.02, 22:40 Hi Don2 , nie musisz czytać nikt Ciebje do tego nie zmusza. Historia Szczecina jest z pewnością interesująca,być może że to miasto było zawrze niemieckie ,nie wiem. Wiem jedno z pewnością ,Polacy musieli się tam osiedlić, czy chcieli czy nie . I mieli oni naj mniej do powiedzenia (Jauta). Tak że takie powiedzenia o ziemiach odzyskanych, jak Ty napisałeś są raczej conajmiej dziwne. Narazić się ??? Komu, nie rozumie. Czy szukanie prawdy jest w tym przypadku niebezpieczne ?? Czy Ty czasami nie przesadzasz . Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski 01.04.02, 00:02 Gość portalu: Alen napisał(a): > Hi > Don2 , nie musisz czytać nikt Ciebje do tego nie zmusza. > Historia Szczecina jest z pewnością interesująca,być może że to miasto było > zawrze niemieckie ,nie wiem. Wiem jedno z pewnością ,Polacy musieli się tam > osiedlić, czy chcieli czy nie . I mieli oni naj mniej do powiedzenia (Jauta). > Tak że takie powiedzenia o ziemiach odzyskanych, jak Ty napisałeś są raczej > conajmiej dziwne. > Narazić się ??? Komu, nie rozumie. Czy szukanie prawdy jest w tym przypadku > niebezpieczne ?? > Czy Ty czasami nie przesadzasz . > Alen. Nie nie musze czytac -ale mi sie nudzi i nawet ciebie czytam.Nazywa sie JALTA.To nie powiedzenie o ZZ a oficjalna propaganda.jezelinie wiesz kogo mozna urazic ,to juz ja ci nie bede tlumaczyl.A ty przyszedles szukac prawdy na forum? A ty myslisz ,ze forum to co jakas religia czy zrodlo wszelkiej prawdy.Nie rob koles z siebie blazna.jak chcesz cos konkretnego to szukaj w miejscach odpowiednich i nie zawracaj dupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski IP: *.i-one.at 01.04.02, 08:41 Don2 napisał. > Nie nie musze czytac -ale mi sie nudzi i nawet ciebie czytam. Nazywa sie > JALTA. To nie powiedzenie o ZZ a oficjalna propaganda.jezelinie wiesz kogo > mozna urazic ,to juz ja ci nie bede tlumaczyl. A ty przyszedles szukac prawdy > na forum? A ty myslisz ,ze forum to co jakas religia czy zrodlo wszelkiej > prawdy. Nie rob koles z siebie blazna.jak chcesz cos konkretnego to szukaj w > miejscach odpowiednich i nie zawracaj dupa. Chyba nie myślisz Don2 że nie potrafie odróżnić usera który coś sobą reprezentuje i ma jakąś wiedze, od takiego co się nudzi i pisze na forum aby pisać. Twoja znajomość histori jest godna ubolewania i należysz do userów co często zasłaniają się nie argumentami, lecz atakiem na przeciwników słowami jak komuna, błazen,dupa i wtym rodzoju, jakie to żałosne. Postac o tym stylu i rodzaju budowania zdań jest mi znana, zmiana niku nie wystarczy żebyś się schował. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski IP: *.bbtec.net 01.04.02, 14:38 Alen, doceniam dobre checi, ale niestety nie masz racji.To zdaje sie komunistyczna propaganda mowila o powrocie starych ziem praslowianskich do Macierzy. Metoda, ktora proponujesz to jest dokladnie to samo co robia ziomkostwa wypedzonych w Niemczech. Tylko, ze ty kibicujesz Polsce, a oni swoim. Zapewniam cie, ze historia jest gietka jak guma i im dalej wstecz sie cofamy tym wiecej da sie z niej wycisnac naszych, jedynie slusznych, "faktow". Piszesz o jakichs ziemiach praslowianskich. Rownie dobrze mozemy sie cofnac do Adama i Ewy, albo i wczesniej. A przeciez mozna uzasadnic obecnosc Gdanska, Wroclawia i Szczecina w polskich granicach zupelnie inaczej. Ziemie zachodnie naleza do Polski i slusznie z dwoch powodow: 1/W 1939 roku Adolf rozpoczal wojne, wymordowal pol Europy, poczym dostal w dupe. Niemcy przegraly, Polska, choc pod rosyjskim butem wojne wygrala i jako zwyciezca powiekszyla terytorium na Zachodzie do Odry i Nysy. 2/Ziemie te naleza sie nam tym bardziej, ze utracilismy na Wschodzie Lwow i Wilno. I to cala historia i cale uzasadnienie. Jedyne argumenty, ktore Niemcy musza zaakceptowac. Jest to bardziej sprawiedliwe i co wazniejsze bezpieczniejsze podejscie niz majstrowanie ("nasze-wasze") przy historii. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski IP: *.i-one.at 01.04.02, 19:35 Gość portalu: piotr napisał(a): > Alen, doceniam dobre checi, ale niestety nie masz racji.To zdaje sie > komunistyczna propaganda mowila o powrocie starych ziem praslowianskich do > Macierzy. Tak masz racje komuna tak mówiła , czasami jednak odnosze wrażenie że gdyby komuna powiedziała że dwa razy dwa jest cztery to dzisiaj tak by nie było, właśnie dla tego że tak komuna powiedziała. Podkreślam jeszcze raz, ja korzystałem z podręczników napisanych tu w Austri w języku niemieckim , a nie z podręczników komunistycznych. > Metoda, ktora proponujesz to jest dokladnie to samo co robia ziomkostwa > wypedzonych w Niemczech. Tylko, ze ty kibicujesz Polsce, a oni swoim. Nie sądze, to są raczej Twoje odczucia byzujące na twoich doświadczeniach. Ja widze tu wielkie różnice między tymi rozumowaniami. > Zapewniam cie, ze historia jest gietka jak guma i im dalej wstecz sie cofamy > tym wiecej da sie z niej wycisnac naszych, jedynie slusznych, "faktow". Piszesz > o jakichs ziemiach praslowianskich. Rownie dobrze mozemy sie cofnac do Adama i > Ewy, albo i wczesniej. Takich zapewnień nie potrzebuje , wystarczy mi że wiem że historie piszą ludzie i mam w domu kilka podręczników histori wydanych w języku niemieckim ,które to podręczniki zaprzeczają sobje na wzajem. > A przeciez mozna uzasadnic obecnosc Gdanska, Wroclawia i Szczecina w polskich > granicach zupelnie inaczej. Ziemie zachodnie naleza do Polski i slusznie z > dwoch powodow: > 1/W 1939 roku Adolf rozpoczal wojne, wymordowal pol Europy, poczym dostal w > dupe. Niemcy przegraly, Polska, choc pod rosyjskim butem wojne wygrala i jako > zwyciezca powiekszyla terytorium na Zachodzie do Odry i Nysy. > 2/Ziemie te naleza sie nam tym bardziej, ze utracilismy na Wschodzie Lwow i > Wilno. > I to cala historia i cale uzasadnienie. Jedyne argumenty, ktore Niemcy musza > zaakceptowac. Jest to bardziej sprawiedliwe i co wazniejsze bezpieczniejsze > podejscie niz majstrowanie ("nasze-wasze") przy historii. > Piotr Tak jest to też uzasadnienie ale... Jeden z userów twierdził że ziemie śląskie......( najlepiej przeczytaj sam wyżej ) Nie mogłem się na to zgodzić i zareagowałem w sposób Tobje znany. To nie ma nic wspulnego z wynikami II Wojny,to już inny temat. A jeśli chcesz sprowadzić dyskusje do nonsenu, to dodaj jeszcze że trzeba się cofnąć do czasów wybuchu gwiazdy Super Nowej. A skoro masz nosa na miejscu, to chyba czujecz o co mi chodzi. A jeśli nie, to jestem obużony tym że prądy rewizjonistyczne wychodzą z narodu Polskiego. Jak byłem ostatnio we Wrocławiu to spodkałem się nawet z opiniami Polaków którzy twierdzą że lepiej by było dla nich gdyby Wrocław należał do niemiec. Nie musieli by wtedy jeździć do Reichu za pracą. Nasuneło mi się wtedy pytanie, czy czasami Hitler nie miał racji twierdząc że Polska jest narodem który nie zasłużył na własne państwo. Tak nieudolnie obchodzi się z własną supstancją społeczną,kulturą,historią,ziemią. Przecież tak nie jest,ale czasami człowiek wypada z równowagi czytając albo rozmawiając z Polakami u których świadomość narodowa ogranicza się do monet. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żurawina Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski IP: *.ath.spark.net.gr 02.04.02, 13:49 Wiecie co panowie nie znacie ortografii, wymadrzacie sie jak male dzieci, do tego wam sie nudzi.... Załosne..... POwinniscie sie zabrac do pracy, w chwilech nudy otworzyc jakas ksiazke, poczytac, a jesli nadal wam sie nudzi to posprzatajcie te porozrzucane skarpetki i umyjcie gary, az przykro czytac te wasze wypociny, po prostu wstyd mi ze was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Maka Wroclawska! Breslau niezupelnie polski IP: *.i-one.at 02.04.02, 16:05 Gość portalu: żurawina napisał(a): > Wiecie co panowie nie znacie ortografii, wymadrzacie sie jak male dzieci, do > tego wam sie nudzi.... Załosne..... POwinniscie sie zabrac do pracy, w chwilech > > nudy otworzyc jakas ksiazke, poczytac, a jesli nadal wam sie nudzi to > posprzatajcie te porozrzucane skarpetki i umyjcie gary, az przykro czytac te > wasze wypociny, po prostu wstyd mi ze was Ciągle to samo,ortografia,ortografia i wypociny. Talko to potrafisz, czy stać Cię na jakiś rzeczowy wkład do dyskusji ??? Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Maka Wroclawska! 31.03.02, 23:37 masz racje Roseanne, maka krupczatka byla lepsza maka i troche drozsza, kupowalo sie ja do cist swiatecznych . BylA troszeczke grubiej zmielona , w palcach wyczuwalo sie jakby ziarenka maki, stad nazwa. Mama zawsze kupowala do ciast, albo swietnie zmielona czysta make pszenna u chlopa na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Maka Wroclawska! 31.03.02, 23:50 karelia napisał(a): > masz racje Roseanne, maka krupczatka byla lepsza maka i troche drozsza, > kupowalo sie ja do cist swiatecznych . BylA troszeczke grubiej zmielona , w > palcach wyczuwalo sie jakby ziarenka maki, stad nazwa. Mama zawsze kupowala do > ciast, albo swietnie zmielona czysta make pszenna u chlopa na rynku. Karelia ,jak cie poleje woda,to sie otrzasniesz.a ten chlop to sam stal i te make zarnami mielil? Odwozil do mlyna -mlyn miielil i dla chlopa i do paczkowania- chyba ,ze to byl jakis mlynek w zabitej dziurze i nie bylo wielu dostawcow.Jak bys powiedziala :swojskie wedliny,lub kiszone ogorki to co innego-mniam.P&K Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Maka Wroclawska! 01.04.02, 00:06 no cio mnie bedziesz polewac??? Doncu, mama jak porownywala make kupna i od chlopa zawsze twierdzila , ze od chlopa byla ladniejsza, czysta , zolciotka, a musze Ci powiedziec, ze oko miala na te sprawy. No to widocznie od chlopa byla lepsza. Z wedlinami swojskimi bylo roznie, czasami niemozebnie oszuliwali i ladowali mase sloniny do kielbas, bo byla tansza. Ale jak robili dla siebie , to wyroby byly przyzwoite. Ale musz Ci powiedziec , ze nigdy nie jalam lepszych kielbas niz z regionu dunajeckiego . Tam mamy rodzine u kilka razy zdarzylo sie , ze dostalismy paczuszke. Tego sie nie da opowiedziec, kielbasa swojska- POEMAT. Rozplywala sie w ustach, i ten zapach.....Don, .... Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Maka Wroclawska! Karelio 01.04.02, 00:25 Kiedys sam robilem kielbasy! Noca w lesie i nielegalnie.Najczesciej zabijalismy nutrie,kroliki ,szczury duze,i co pod reke popadlo.Raz to zrobilismy kielbase z sasiadki bo w lesie i po ciemku to i baba podobno dobra na wszystko.Potem to wedzilismy przy ognisku tanczac w tym czasie ogniste tance cyganskie.sprzedawalismy to tradycyjnie na rynku krajowym i na export.Nasze transporty z gotowym towarem trafialy tez na ziemie naddunajeckie.tam byly spzedawane tradycynie 1-go kwietnia.pozdraw. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Maka Wroclawska! Karelio 01.04.02, 00:43 o zez TYYYY Dunajecki Doncu , tos wymyslil hehehe chyba jednak jestes po 2 mocnych , hehehe a ja ide spac , zeby miec sile walczyc z wami, paskudyyyyy Odpowiedz Link Zgłoś
don2 Re: Maka Wroclawska! Karelio 01.04.02, 01:07 karelia napisał(a): > o zez TYYYY Dunajecki Doncu , tos wymyslil hehehe chyba jednak jestes po 2 > mocnych , hehehe a ja ide spac , zeby miec sile walczyc z wami, paskudyyyyy Na dobranoc popatrz na date! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister Re: Maka Wroclawska! IP: *.spl.euronet.nl 02.04.02, 00:14 argumentow zadnych - tylko nacjonalizm.W takim razie co ze Lwowem ? a stolica republiki litewskiej ? Polska do UE ? tacy Polacy to raczej do unii z Lukaszenka... Odpowiedz Link Zgłoś