Dodaj do ulubionych

Social Security

IP: *.mw.client2.attbi.com 02.11.04, 04:38
Hej!Mam pytanie odnosnie Social Security.Czy odprowadzanie tej kwoty w USA ma
jakikolwiek wplyw na przyszla emeryture w Polsce,tak jak odprowadzanie ZUS?
Czy wracajac do Polski warto zabrac jakis wypis z SS office,ze dana kwota
zostala odprowadzona?
Jesli ktos z Was wie prosze o informacje. Z gory dzieki. pzdr rage
Obserwuj wątek
    • Gość: Soszial Re: Social Security IP: *.ny325.east.verizon.net 02.11.04, 06:10
      Jesli jestes legalnie, to tak.Oczywiscie dostaniesz emeryture z SS, nie ma to
      nic wspolnego z emerytura polska.
      jesli nielegalnie- don't even bother, nigdy nie dostaniesz nawet centa.
      • Gość: rage Re: Social Security IP: *.atl.client2.attbi.com 02.11.04, 15:10
        jestem legalnie, inaczej bym nie pytal. dzieki za odpowiedz. z pewnoscia ma
        znaczenie jak dlugo placiles SS, ja bylem tu ok.4 lat, nie jest to za krotko?
        pzdr.
        • Gość: 4=-82=0Q23 Re: Social Security IP: 5.5R3D* / *.fidelity.com 02.11.04, 16:07
          > jestem legalnie, inaczej bym nie pytal. dzieki za odpowiedz. z pewnoscia ma
          > znaczenie jak dlugo placiles SS, ja bylem tu ok.4 lat, nie jest to za krotko?
          > pzdr.

Potrzeba miec (z grubsza) 10 lat
          • Gość: ct Re: Social Security IP: *.proxy.aol.com 03.11.04, 04:40
            nie potrzeba miec "z grubsza" 10 lat tylko ponad 40 kwartalow i nie mniej.
            4 lata to ladny poczatek, ale musisz sie jeszcze troche pomeczyc jak chcesz cos
            z SS zobaczyc.
      • Gość: Bystrzak Re: Social Security IP: *.dip.t-dialin.net 02.11.04, 15:16
        Gość portalu: Soszial napisał(a):

> Jesli jestes legalnie, to tak.Oczywiscie dostaniesz emeryture z SS, nie ma to
        > nic wspolnego z emerytura polska.
        > jesli nielegalnie- don't even bother, nigdy nie dostaniesz nawet centa.

Ciekawe, ciekawe - czyżby nielegalni odprowadzali jakieś składki na SS?
        • Gość: ss Re: Social Security IP: *.client.comcast.net 02.11.04, 16:44
          a jak myslales.. skoro placi podatki to i SS placi, tylko, ze nic z tego nie
          bedzie mial w przyszlosci. Jest wielu nielegalnych, ktorzy jednak placa podatki
          i to o nich wlasnie Kerry mowil, ze minimum 5 lat pobytu w USA i placenia
          podatow i moze i GC dostana.
          • Gość: rage Re: Social Security IP: *.atl.client2.attbi.com 02.11.04, 22:04
            Ok dzieki,dobrze wiedziec. Czyli jak ktos jest mniej niz 10 lat to te lata sa
            dla niego "stracone"?
            • maszynka_do_glosowania Re: Social Security 02.11.04, 23:26
              nie moge zrozumiec dlaczego ktos chcialby sie zgodzic placic na ss bez gc czy
              lobywatelstwa. Czy o jest jakies rozwodnienie mozgu u was czy ja czegos o was
              nie wiem?
    • Gość: axx Re: Social Security IP: 209.136.102.* 03.11.04, 01:33
      Zeby otrzymac Social Security trzeba spelnic kilka warunkow.
      Placic skladki przez okres 10 lat.
      Posiadac odpowiedni wiek 65 lub wiecej (zmienia sie)
      Status w USA.
      Wystarczy zezwolenie na prace.
      SS bedzie wyplacana w takim przypadku tylko na terenie USA.
      Rezydent z zielona karta.
      Tylko na terenie USA. Mozliwosc jej pobierania w innym kraju tylko przez okres 6 miesiecy. potem powrot do USA lub rezygnacja.
      Obywatel USA otrzyma ja zawsze i wszedzie.
      Traci tylko medicare jezeli mieszka poza USA.
      Polska nie posiada zadnych porozumien z USA w tej sprawie. Posiada tylko porozumienie jednostronne i wyplaca emeryture na terenie USA tym
      obywatelom polskim ktorzy spelniaja warunki do jej otrzymania.
      Polska nie zalicza do emerytury okresu pracy w USA i USA czynia to samo.
      Zatem istnieje kombinacja.
      Szczesliwie dla legalnych i nielegalnych polakow w USA kraje zachodniej Europy i nie tylko (Izrael) posiadaja umowy przewidujace uznanie i
      zaliczanie okresu pracy w USA do emerytury.
      Zatem trzeba zamieszkac np. w Anglii i tam wystapic o emeryture. Anglia uwzgledni trzy okresy pracy . Z USA bo posiada porozumienie w tej
      sprawie, z Polski bo Polska jest czlonkiem Unii i dojdzie jeszcze krotki czas pracy w Anglii okolo 2 lat.
      Moze byc rowniez Szwecja czy Francja. W ten sposob mozna zaliczyc trzy emerytury jako jedna. Zameldowac sie trzeba na stale w danym kraju a
      czasowo przebywac w Polsce lub w USA.
      Zdumiewa mnie calkowite milczenie wladz polskich w tej sprawie a zajmowanie sie wizami.
      Emerytura w kazdym kraju zachodnim bedzie wieksza niz w Polsce jak rowniez lepsza opieka medyczna. Dochodza rowniez inne ulgi podatkowe.
      • maszynka_do_glosowania Re: Social Security 03.11.04, 01:41
        moze dlatego ze sprawa wiz to sprawa natychmiastowego doplywu gotowki do kraju
        a sprawa emerytur to sprawa jej odplywu. Ten idiota Kuron, niech mu ziemia
        bedzie ciezka, sporo tu narozrabial- byla taka umowa z niemcami i za jej
        skasowanie przywiozl smiec jeden zupe.
      • Gość: rage Re: Social Security IP: *.atl.client2.attbi.com 03.11.04, 21:43
        dzieki za wyczerpujace wyjasnienie axx i gratuluje wiedzy. rzeczywiscie szkoda,
        ze nasze wladze nic nie robia w tej sprawie tylko caly czas kraza wokol tych
        wiz. pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka