Dodaj do ulubionych

Nowa Zelandia

21.01.05, 15:39
Czy ktoś jest z nowej zelandi jak wam tam jest?
Obserwuj wątek
    • kash0303 Re: Nowa Zelandia 22.01.05, 00:44
      My co prawda nie mieszkamy w NZ, ale maz cos przebakuje o powrocie w rodzinne
      strony, no i w przyszlym roku mamy pojechac na 5-6 miesieczny rekonesans.
      Bylismy w 2003 roku na Swieta B. Nar. i bardzo mi sie podobalo, ale co innego
      zwiedzanie, a co innego zycie. Ogolnie to chyba zarobki sa zdecydowanie nizsze
      od tych w UK, a ceny (oprocz domow) niekoniecznie.

pzdrfka

Kasia
    • abere8 Re: Nowa Zelandia 22.01.05, 02:39
      Ja mieszkam w NZ i jest tu fajnie smile Jest tez forum o NZ i tam mozesz sobie
      troche poczytac: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25053
      • noukie do abere8! 24.01.05, 18:24
        hallo! a mozesz zdradzic gdzie mieszkasz? na poludniowej czy polnocnej wyspie?
        podrozowalam przez 2 miesiace po NZ rowerem! cudowny kraj, przepieknie i bardzo
        mili ludzie.
        pozdrawiam serdecznie!
        • abere8 Re: do abere8! 25.01.05, 09:31
          Na polnocnej, w centrum Wellington. Czy Ty moze jestes na ktorejs z tych stron
          internetowych podanych na forum Nowa Zelandia? W ogole zapraszam na tamto forum
          (chociaz to nie moje), link w poscie powyzej.

Pozdrawiam
          • noukie do abere8! 26.01.05, 15:02
            nie, nie jestem- dziekuje za zaproszenie.
            w Wellington spedzilismy dwa dni. odwiedzilismy muzeum Te Papa- wlasnie trwal
            ostatmi dzien wystawy Lord of the Rings - straaaszne tlumy!!! nie stalismy w
            tej kolejce smile ze stolicy pamietam jeszcze restauracje Cafe Istambul i Fidel's
            Cafe... mhhh jak milo powspominac!
            a jak Ty sie znalazlas na tym pieknym drugim koncu swiata???
            pozdrawiam.
            • abere8 Znow link :-) 26.01.05, 22:52
              Tutaj w skrocie opisalam, skad sie tu wzielam smile
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25053&w=19229119&a=19471373

A kafejka Fidel's jest za rogiem, 5 minut ode mnie smile
    • ezaw1 Re: Nowa Zelandia 26.01.05, 08:19
      chcialabym sie dowiedziec od was mieszkających juz w nowej zelandii co was
      najbardziej zszokowało po przyjeżdzie, co najtrudniej było zaakceptować do
      czego sie przyzwyczaić czy jedzenie jest szczegilnie orginalne?
      • abere8 Re: Nowa Zelandia 26.01.05, 23:08
        ezaw1 napisała:

> chcialabym sie dowiedziec od was mieszkających juz w nowej zelandii co was
        > najbardziej zszokowało po przyjeżdzie, co najtrudniej było zaakceptować do
        > czego sie przyzwyczaić czy jedzenie jest szczegilnie orginalne?

Nie moge powiedziec, zeby mnie cokolwiek specjalnie zszokowalo. Wiadomo, kraj
        jest inny niz Polska, ale nie tak, zeby nie mozna bylo sie przyzwyczaic. Moim
        zdaniem Nowej Zelandii blizej do Polski/Europy niz Stanom. Na poczatku zadziwil
        mnie ich akcent, teraz juz mnie tylko troche denerwuje. Zalezy kto mowi,
        jednych prawie nie da sie zrozumiec, innych bez problemu.

Zaakceptowac nie moge ruchu lewostronnego smile Ale przynajmniej juz na ogol
        pamietam, z ktorej strony mam sie spodziewac samochodow i nie ryzykuje zyciem
        przechodzac przez ulice.

Hmm, co do jedzenia, to takiego typowo nowozelandzkiego nie tykam (probowalam!
        zeby nie bylo, ze nie, a nie lubie). Oni sie zajadaja bialym chlebem (takim
        gumowym tostowym), rozowymi kielbaskami z sosem pomidorowym, jedza sporo
        puszkowanych i gotowych rzeczy, nawet spaghetti z puszki. Oczywiscie nie mozna
        generalizowac, bo nie wszyscy tak jadaja. Ja akurat jadlam tu jedne z
        najpyszniejszych potraw w zyciu, ale to glownie dlatego, ze wreszcie zaczelam
        gotowac i odkrylam, ze umiem smile Bardzo latwo dostepne i tanie sa tu skladniki
        kuchni azjatyckiej i indyjskiej, wiec jesli to lubisz, bedzie Ci tu jak w raju.
        Owoce i warzywa mozna kupic za grosze.

I serio odsylam do forum Nowa Zelandia - po pierwsze sa tam wypowiedzi osob,
        ktore tu byly/sa, a po drugie sa linki do stron o NZ, na ktorych jest tez duzo
        informacji. A jak masz jakies konkretne pytania, to pytaj, czy tutaj, czy na
        privie.
        • ezaw1 Re: Nowa Zelandia 27.01.05, 08:12
          bardzo dziekuje za odpowiedz, moj mąz wybiera sie jesienia do nz, troche sie
          obawiamy poniewaz jego angielski jest na srednim poziomie a jest stolarzem więc
          musi popracowac nad jezykiem zwlaszcza technicznym słownictwem. mam nadzieje ze
          musi powiedzie bo jest świetnym fachowcem
          • abere8 Re: Nowa Zelandia 27.01.05, 09:28
            O, no to swietnie, bo stolarzy tu bardzo poszukuja. Do jesieni ma jeszcze czas,
            zeby sie podszkolic (mam nadzieje, ze mowisz o polskiej jesieni, a nie
            tutejszej) smile A ma juz jakas oferte pracy, czy sie w ciemno wybiera? (nie
            radze w ciemno)
            • ezaw1 Re: Nowa Zelandia 27.01.05, 09:38
              o polskiej jak najbardziej na razie nasze przygotowania sa czysto teoretyczne
              czyli głownie ja szukamm w internecie wiadomosci na temat nz. widzialam
              publikacje ogloszen prasowych na stronach nz, na razie czytamy i zbieramy
              fundusze wiem ze podroz jest dosyc kosztowna no i na tak zwany poczatek tez
              musi cos miec. Mam nadzieje ze do jesieni znajdzie jakąś prace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka