Dodaj do ulubionych

Powrot do Polski

IP: *.qc.sympatico.ca 14.03.05, 15:01
Mieszkam od 20 lat za granica. Siostra namawia mnie na powrot do Polski,
zapraszajac do wspolpracy w nowo otwartej firmie, galeria tkanin
dekoracyjnych, doradztwo, aranzacje okien i wnetrz. Czy ta dziedzina jest
prosperujca w Polsce ? Jak wyglada dzisiaj dzialalnosc malych firm ? Musze
przyznac, ze pomysl jest niezly, ale czy mozna z tego wyzyc ? Co o tym
sadzicie?
Dziekuje za komentarze.
Marta
Obserwuj wątek
    • nadau Re: Powrot do Polski 14.03.05, 15:22
      Nie warto.
      W Polsce bieda i bezrobocie.
      A poza tym nie potrzebujemy konkurencji.
      Nie chcemy widzieć tu żadnych kopoli!
    • Gość: Ktos Jedz dziewczyno. Jesli masz juz uzbierany IP: 131.137.69.* 14.03.05, 15:34
      jakis kapital to wal do kraju, jesli nie to bardziej to skomplikowane. Probuj
      podzialac tam. Ma sie tylko 1-no zycie.
      W Polsce jest fajnie, niewykluczone, ze i tobie tam moze sie udac ...
    • jot-23 Re: Powrot do Polski 14.03.05, 16:11
      Gość portalu: Marta napisał(a):

> Mieszkam od 20 lat za granica. Siostra namawia mnie na powrot do Polski,
      > zapraszajac do wspolpracy w nowo otwartej firmie, galeria tkanin
      > dekoracyjnych, doradztwo, aranzacje okien i wnetrz. Czy ta dziedzina jest
      > prosperujca w Polsce ? Jak wyglada dzisiaj dzialalnosc malych firm ? Musze
      > przyznac, ze pomysl jest niezly, ale czy mozna z tego wyzyc ? Co o tym
      > sadzicie?
      > Dziekuje za komentarze.
      > Marta

pomysl jest fajny, jedyny mankament, to to ze w polsce, twoimi klientami beda
      zapewne polacy! nie jestem pewien czy gra warta swieczki!
    • Gość: Brat PIT Re: Powrot do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 16:44
      Wszystko zalezy tylko i wylacznie od Ciebie.
      Od twoich umiejetnosci , zaangazowania , profesjonalizmu .
      • soup_nazi Re: Powrot do Polski 14.03.05, 16:49
        Gość portalu: Brat PIT napisał(a):

> Wszystko zalezy tylko i wylacznie od Ciebie.
        > Od twoich umiejetnosci , zaangazowania , profesjonalizmu .

Hehe, wszystko zalezy od tego czy masz czym smarowac i czy wiesz kogo. Aha, i od
        tego czy jestes przeciwnikiem dla niezliczonych, czesto urzedowych scam-artists
        i dresiarzy, ktorzy zarabiaja na zycie oddzielaniem jelenia od jego kasy na 1001
        sposobow.
        • Gość: Brat PIT Re: Powrot do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:05
          Nie trzeba smarowac , wystarczy sie nie bac i nie sluchac obiegowych opinii.
          Mialem ok.10lat temu delikatna sugestje w sprawie pozw.na budowe , natychmiast
          poszedlem z tym do jego przelozonego wysylajac jednoczesnie pismo do organu
          nadrzednogo o nieprawidlowo prowadzonym postepowaniu administracyjnym i
          sprawa zalatwiona.
          Dodam ze w urzedach coraz wiecej jest mlodych ludzi z ktorymi kontakt
          wyglada coraz czesciej jak przyjacielskie spotkanie , owszem baby z wielkim
          cycem wylozonym na biurko i jedzace sucha bule nadal sie spotyka.

• brian_nichols Re: Powrot do Polski 14.03.05, 16:59
      hmm, ciekawy pomysl. Ile jest w Polsce domow z oknami do wydekorowania? Ilu
      jest dekoratorow? I ty chcesz byc jednym z nich, tak?

A czy zdalas sobie sprawe ze aby istnial tak wyrafinowany rynek jak dekoratorki
      wnetrz to potrzebni sa wyrafinowani klienci, a przynajmniej sie za takich
      uwazajacy. Do tego dorzuc ze do placenia nie beda sie rwali. A po co dekorator
      zeby ustawic kwiata w oknie?
      • Gość: njujorker Re: Powrot do Polski IP: *.an2.nyc41.da.uu.net 14.03.05, 17:03
        tam masz wielkie pole do popisu, setki tysiace takich samych blokow i
        mieszkan z okresu Wielkiego Socjalizmu i takie same okna !!,wiec praca
        powinna byc lekka ,latwa i przyjemna i w/g tego samego szablonu !! tylko
        klientela uboga !!
    • Gość: Realny Re: Powrot do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:06
      Dekoratorka okien powiadasz. Moja stara jest łatwowierna i chodziła na te pokazy
      Amwayów i innych szajsów. Na szczęście kasę trzymam ja.
      I wątpię, żeby było dużo w Polsce kretynów co wyda kasę dekoratorowi okna. Jak
      chcesz możesz wpaśc wytrzepać dywany w sobotę. Zarobisz $ 20 . Robota łatwa i
      przyjemna. Powodzenia.
      • szakal25 Re: Powrot do Polski 14.03.05, 17:52
        pewnie ze jedz !!!!! wcale sie nie zastanawiaj !!,tam szybka wyssaja z ciebie
        przywiezione $$$$$,zostaniesz gola i wesola ! i bedziesz swiecic slepiami
        we wlasnych golych oknach !
    • Gość: chichot Re: Powrot do Polski IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.03.05, 18:59
      Jak czytam zacofane posty tych nadetych bufonow, to nic jak tylko pusty smiech
      mnie ogarnia. Przestalabym pisac, ale jak tu byc obojetnym wobec takich
      bzdur.Ha!Ha!
    • Gość: Brat PIT Re: Powrot do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:18
      Widze ze czesc piszacych dal ma przed oczyma Polske z lat 80-tych i boi
      sie poza ten horyzont myslowy wyjsc widzac tu tylko blokowiska.

Tak jak pisalem wszystko zalezy od Ciebie Marto , jezeli bedziesz lepsza od
      konkurencji wygrasz. Liczy sie pomysl i profesjonalizm .
      Rzeczywiscie popyt w Polsce moze okazac sie plytki , dla tego nie zawezal
      bym , przynajmniej na poczatku twojej dzialalnosci tylko do dekoracji
      okien.

www.dekoracje.com.pl/Pol/Podstrony/loga.html
      www.stylokna.pl/index2a.htm
      www.dekoracjeweselne.pl/
      To tylko kilka przykladow , poza tym niezle mozna zarobic na dekoracjach
      swiatecznych .
      www.decorlight.com.pl/galeria.php

• Gość: njujorker Re: Powrot do Polski IP: *.an1.nyc41.da.uu.net 14.03.05, 20:37
        tak Marta !! sluchaj tych z Polski oni ci wykieruja !!! i wykoleguja !!
        najlepiej to dawac rady komus ,nie ryzykujac wlasnych pieniedzy !
        • Gość: Brat PIT Re: Powrot do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:55
          Czlowieku , ty sie caly trzesiesz .
          Daje rady , bo o to prosila , firmy tej branzy w Polsce sa i dzialaja
          wiec o co chodzi ?

Wszystko zalezy tylko od pomyslu , determinacji , umiejetnosci i profesjonalizmu
          troche szczescia tez sie przyda.

To sa pojecia dla ciebie obce , wiec musiales wyjechac .

• Gość: Angelina Re: Powrot do Polski IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.03.05, 20:39
        I tu Brat racje masz. Kopole maja zdanie zapewne odmienne, ale niech zyja ta
        dawna Polska, czemu mamy zabierac im to co daje im chec do zycia?
        • Gość: Podwojny Obywatel Ty smieciara... znowu smrodzisz .............. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.03.05, 10:19
          Pseudo Polka, pseudo szczery a teraz angelina . Smiechu warte. Polskich imion
          ci zabraklo? . Won z forum Polonia nieudacznico. Szoruj do sprzatania kibli.
          Tylko tam sie nadajesz.
          • Gość: niki Re: Ty smieciara... znowu smrodzisz ............. IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.03.05, 10:28
            Nie te slowa do mnie kiblomyju pucybucie.
          • mxp4 Re: Ty smieciara... znowu smrodzisz ............. 16.03.05, 03:46
            Gość portalu: Podwojny Obywatel napisał(a):

> Pseudo Polka, pseudo szczery a teraz angelina . Smiechu warte. Polskich
            imion
            > ci zabraklo? . Won z forum Polonia nieudacznico. Szoruj do sprzatania kibli.
            > Tylko tam sie nadajesz.

To jest taka co to plujesz w slipia a ona mowi ze deszcz pada.
    • dyplomata Powrot ale z czym 14.03.05, 21:38

> Mieszkam od 20 lat za granica. Siostra namawia mnie na powrot do Polski,
      > zapraszajac do wspolpracy w nowo otwartej firmie, galeria tkanin
      > dekoracyjnych, doradztwo, aranzacje okien i wnetrz. Czy ta dziedzina jest
      > prosperujca w Polsce ? Jak wyglada dzisiaj dzialalnosc malych firm ? Musze
      > przyznac, ze pomysl jest niezly, ale czy mozna z tego wyzyc ? Co o tym
      > sadzicie?

Ale co ty masz do wniesienia do tej firmy? Kapital? Doswiadczenie? Pomysly?
      Bo jezeli nic specjalnego to nie jest dobre pchanie sie do biznesu.

W kadej dziedzinie jest teraz w Polsce duza konkurencja, trzeba byc bardzo
      operatywnym by sie przebic. Konkurencja jest duza bo ludzie sciagaja wzory,
      towar, idee z calego swiata.

Byc moze najlepsze wyjscie to sprobowac na kilka miesiecy, pol roku i zobaczyc
      czy interes idzie dobrze.
    • Gość: obeznany z tematem Wieeeeelu juz chlopcow... IP: *.tor.primus.ca 15.03.05, 06:30
      ...odeszlo z naszego pueblo za ta wielka wode do polskiego raju. Przeciwnie niz w
      piosence wszyscy sie odmeldowali spowrotem, hehehe. Znam kilkadziesiat osob,
      ktore probowaly emigrowac na Dzikie Pola, wytrzymaly tam dluzej lub krocej i
      wrocily "na tarczy" i z gola dupa. Jeden kolega byl tak zawziety, ze 3 razy
      wyjezdzal, za kazdym razem wyprzedajac caly dobytek. Po ostatnim powrocie z
      meska determinacja oswiadczyl: "pie.., nie jade... wiecej" smile))
      • Gość: Hehe Re: Wieeeeelu juz chlopcow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 08:56
        Wniosek z tego, że emigrują największe niedorajdy, tak?
        • Gość: obeznany z tematem Re: Wieeeeelu juz chlopcow... IP: *.tor.primus.ca 15.03.05, 17:21
          > Wniosek z tego, że emigrują największe niedorajdy, tak?

Nic podobnego.
          Emigruja ludzie rozni.
          Z tego jak sobie poradzili na emigracji wynika, ze sa calkiem przedsiebiorczy, mimo,
          ze np. pochodza z malej wioski na Podhalu i z trudem nauczyli sie wiecej lub mniej
          obcego jezyka.
          Problem w tym, ze ci przedsiebiorczy ludzie po pewnym okresie zycia w normalnym
          swiecie za cholere nie daja rady funkcjonowac w Starym Kraju. Najczesciej
          spotykany zwrot to: "tam, qwa panie nie idzie zyc" smile))
      • Gość: njujorker Re: Wieeeeelu juz chlopcow... IP: *.an3.nyc41.da.uu.net 15.03.05, 08:57
        eheheheh !! ten post powyzej jest bardzo dobry !!!!,haahahhaah !!
        • Gość: heheh Re: Wieeeeelu juz chlopcow... IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.03.05, 10:33
          Chcialoby sie do kraju njujorker, ale strach by z gola dupa nie zostac heheh,
          bo nie ma do czego wracac heheh, a pieniazki trzeba madrze zainwestowac, bardzo
          madrze by tak sie nie stalo, a jak sie nie ma tego czegos w glowce hehe...?!
          • Gość: Marta Powrot do Polski IP: *.qc.sympatico.ca 15.03.05, 16:08
            Bardzo Wam wszystkim dziekuje za szybka odpowiedz. Prawda jest taka, ze ja nie
            mam najmniejszego doswiadczenia w tej dziedzinie. Glowa biznesu bylaby wiec
            siostra, ktora zna i pasjonuje sie ta branza. Ona to po prostu uwielbia i czuje
            sie w swoim zywiole. Musze przyznac, ze tez lubie dekoratorswo, choc zdaje
            sobie sprawe, ze nie majac doswiadczenia, ryzykuje wlasny kapital(nie tak
            wielki znowu). Z drugiej strony, tesknie do Polski i rodziny, chcialabym tam
            zyc i pracowac, aczkolwiek odzwyczailam sie bardzo od mentalnosci rodakow z
            kraju co odczuwam niestety po kazdej wizycie w Polsce.
            Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
            Marta
            • Gość: myszka Re: Powrot do Polski IP: *.166-130-66.mc.videotron.ca 15.03.05, 16:41
              no wlasnie ta mentalnosc,bedziesz zaczynac od nowa czyli zmiana mentalnosci na
              polska
              • bruno5 Re: Powrot do Polski 24.03.05, 23:56
                Mentalnosc polska to Ty masz w sobie tego sie nie gubi.Powrotu do kraju
                zazdroszcze Ci bardzo.
            • sandstormxx Re: Powrot do Polski 24.03.05, 23:53

> Bardzo Wam wszystkim dziekuje za szybka odpowiedz. Prawda jest taka, ze ja
              nie
              > mam najmniejszego doswiadczenia w tej dziedzinie. Glowa biznesu bylaby wiec
              > siostra, ktora zna i pasjonuje sie ta branza. Ona to po prostu uwielbia i
              czuje
              >
              > sie w swoim zywiole. Musze przyznac, ze tez lubie dekoratorswo, choc zdaje
              > sobie sprawe, ze nie majac doswiadczenia, ryzykuje wlasny kapital(nie tak
              > wielki znowu). Z drugiej strony, tesknie do Polski i rodziny, chcialabym tam
              > zyc i pracowac, aczkolwiek odzwyczailam sie bardzo od mentalnosci rodakow z
              > kraju co odczuwam niestety po kazdej wizycie w Polsce.
              > Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
              > Marta

Marto,

Ja jestem w podobnej sytuacji - od 15 lat mieszkam poza Polska i bardzo tesknie
              do rodziny i do bycia "u siebie", i tez mysle o powrocie. Ale tak samo jak ty,
              odzwyczailam sie od Polskiej mentalnosci, i tej mentalnosci oraz szarej
              rzeczywistosci boje sie najbardziej.
              Nawet pomysl na business mam podobny bo mysle ze w PL jest wciaz duze pole do
              popisu, choc moze klient nie jest bogaty ale tez chce miec ladnie w domu. Ale
              to tylko moje poglady z perspektywy zachodniej, bo faktycznie polska
              rzeczywistosc znam tylko z krotkich wakacji, opowiadan rodziny (ktorzy sa
              szczesliwi), znajomych (ktorzy chca wyjezdzac), oraz teraz tego forum (ktore
              mowi: siedz gdzie jestes...)

Chetnie uslyszalabym Twoje poglady?
          • Gość: obeznany z tematem Re: Wieeeeelu juz chlopcow... IP: *.tor.primus.ca 15.03.05, 17:25
            > Chcialoby sie do kraju njujorker, ale strach by z gola dupa nie zostac heheh,
            > bo nie ma do czego wracac heheh, a pieniazki trzeba madrze zainwestowac,
            bardzo madrze by tak sie nie stalo, a jak sie nie ma tego czegos w glowce hehe...?!

Eeeee, ja tam bez zalu zostawiam cie z dylematem w co zainwestowac, a przede
            wszystkim CO zainwestowac. Podejmij madra decyzje ! Ino mi sie nie petaj tu i nie
            zebraj o prace jak sie okaze, ze od madrej decyzji zostales z gola dupa
      • nadau Re: Wieeeeelu juz chlopcow... 15.03.05, 17:37
        Z poradnika dla emigrantów do USA:

"Dlatego jeszcze przed wyjazdem z kraju uświadom sobie, że tutaj może i
        zarobisz, ale się nie opłaca wyjezdżać. Jak to ci wytłumaczyć? Stracisz rodzinę
        i przyjaciół. Nie wiem, najlepiej szukaj Ameryki w Polsce, ale tak naprawdę to
        ty jesteś Ameryką dla siebie i swojej rodziny. Bądz własnym Kolumbem i odkryj
        swoją Amerykę dla siebie w sobie. Najlepiej na tym zarobisz. Proszę wierz mi.

Chicago, 10 stycznia, 1997r."

www.najmici.net/poradnik_usa.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka