Dodaj do ulubionych

powiedzcie mi co mam zrobic

IP: *.local / *.net2u.pl 09.04.05, 09:02
jestem w klasie maturalnej zamirzam studiowac psychologie i pedagogike ale
jestem zalamana bo cos mi sie zdaje ze w polsce dobrej pracy nie bede miala
powiedzcie czy istnieje mozliwosc wyjazdu do stanow a jesli tak to co mam
zrobic nie chce byc kolejna bezrobotna osoba z wyzszym wyksztalaceniem

Obserwuj wątek
    • Gość: 2kibledoumycia Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: *.ma-cambridg0.sa.earthlink.net 09.04.05, 09:08
      po psychologi to i w USA mozesz byc bezrobotna
      znam taka osobe smile)))))))
      • Gość: maxia Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: *.local / *.net2u.pl 12.04.05, 19:09
        a iwc podsumuwujac to po pierwsze mam sie postarac o dobre oceny i dobra opinie
        wykladowcow oraz uczyc sie angielskiego
        i po trzecie jaki uniwersytet mam wybrac a wogole jak tam jest z praca bo nie
        za bardzo sie orientuje
    • babe_1 Re: powiedzcie mi co mam zrobic 09.04.05, 09:11
      zlapac kontakt w Stanach i starac sie o wize studencka.... sprobuj
      www.lafayette.edu, uniwersytet w Lafayette ( ok 200 km od Chicago ), wiem, ze
      tam sa polscy studenci.
    • Gość: maxia Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: *.local / *.net2u.pl 09.04.05, 13:09
      dziekuje za odpowiedz
    • Gość: RadioWE Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: 207.134.93.* 09.04.05, 16:19
      Na Twoim miejscu juz na pierwszy roku uniwersytetu staralbym sie o transfer na
      jakis amerykanski uniwersytet a najlepiej gdzies gdzienie na Polakow.
      Generalnie im szybciej wyjedziesz z Polski tym lepiej dla ciebie, poniewaz jak
      19 latka szybciej zgubisz polski akcent, ktory w praktyce psychologa moze
      okazac sie duza bariera. Ucz sie dziewczyno angielskiego, bo to bedzie twoje
      przyszle narzedzie pracy
      • Gość: maxia Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: *.local / *.net2u.pl 09.04.05, 17:19
        juz sie ucze w przyszlym roku zamierzam zdawac advanca a teraz mam toefl
        dziekuje za odp
    • waldek.usa Re: powiedzcie mi co mam zrobic 09.04.05, 18:45
      ► psychologia wbrew pozorom jest dosc pozadana specjalnoscia w USA, np. w
      Foreign Service.

www.psych-central.com/
      • Gość: Max Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: 207.134.79.* 09.04.05, 22:15
        Ona nie ma szans na razie na zadna posade rzadowa, pniewaz nie ma nawet green
        Card a do tego aby pracowac dla rzadu, trzeba miec obywatelstwo, nieskalana
        opinie i najlepiej byc urodzonymw USA
      • Gość: maxia dziekuje za odpowiedzi :))/pytanie IP: *.local / *.net2u.pl 12.04.05, 19:06
        kasy troche by sie znalazlo tylko sie zastanawiam jak to jest kiedy nie ma sie
        tej zielonej karty ??
        Kanadyjka jestes super umiesz podtrzymac na duchu a co do donka...to bez
        komentarza wiecej optymizmu a bedzie ok smile)
        • Gość: Kanadyjka Re: dziekuje za odpowiedzi :))/pytanie IP: 207.134.94.* 13.04.05, 04:17
          Zielona karta uprawnia Cie do legalnego mieszkania i pracowania w USA ale jesli
          bedziesz miala wize studencka, to takze jest mozliwe. Wiekszosc studentow
          obcokrajowcow, po ukonczeniu studiow w USA szuka takich pracodawcow, ktorzy
          wystepuja o Green Card, czyli sponsoruja cudzoziemca. Najpierw podpisuja umowe
          o prace na rok, nastepnie na 3 lata a po tym okresie (tj. 4 latach ciaglego
          zatrudnienia)mozesz starac sie o Green Card.
        • donk Polish Cocktail. mha! 14.04.05, 00:38
          W sekrecie ci powiem, ze skonczylem studia.
          A nikomu nie bendem dawal zlotych rad, bo nie chcem.
          Rodaczki mnie z tego wyleczyly.
          Optymizm raczej zachowaj dla siebie, chyba ci jest bardziej potrzebny.
          Kanadyjka cie podtrzyma na duchu, hehehehe, i to bylolyby na tyle z jej strony.
          Jedno jest pewne, jesli jestes tfarda i masz sfuj azymut, bendziesz miala w
          doopie to co ja, czy taka dobra ciocia jak Kanadyjka tutaj wypisuje.
          Kapito?
    • Gość: Być może prawda! Re: mówie co możesz pomyśleć. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:33
      Posłuchajsmirkpójrz na POLSKą żeczywistośc-Chcesz za granice Bo w Polsce robi się
      niePolska. żydzi przejmóją władze i nie tylko na najwyższych szczeblach.Tworzy
      się tzw.judokomuna.Tagze WALCZ albo jedz na jawe!!!!!!
      • donk Istny cymes! 10.04.05, 00:17
        hehehehe
        Zydzi przejmujom wladze powiadasz?
        To w Polsce bendzie niedlugo drugie USA!
        • Gość: Kanadyjka Nie sluchaj tych bzdur pisanych przez jelopow IP: 207.134.95.* 10.04.05, 02:06
          Na pierwszym roku, na studiach w Polsce przyloz sie bardzo do pracy, zebys
          miala dobre stopnie. Druga sprawa, to powinnas poprosic wykladowcow, ktorzy cie
          lubia (ale tych ze stopniem przynajmniej doktorskim) o to, zeby Ci napisali
          listy referencyjne po angielsku..... one bardzo moga Ci sie przydac.
        • Gość: maxia Re: Istny cymes! IP: *.local / *.net2u.pl 10.04.05, 09:07
          nie slucham ich jasne ze na pierwszym roku postaram sie a dobra opinie
          wykladowcow a co za tym idzie referencje a tak a prpos to myslisz ze zyjac w
          Polsce znajde dobra prace po pierwsze tu zadzi korupcja nie mowie ze jej w
          stanach nie ma ale tam to przynajmiej mozna jakos zyc
          podam Ci przyklad w moim sklepie osiedlowym przcuje dziewczyna ktora skonczyla
          prawo i co ty na to ? moze i nie jest za bardzo zaradna ale to jest polska
          zeczywistosc takich przykladow jak ta dziewczyna sa miliony to jak myslisz mam
          czekac az skoncze tak jak oni ???
          • donk Czlowiek jest czlowiekiem, nawet w USA. 10.04.05, 11:09
            Jakby pan docent mial kazdemu po nocach tylko pisac listy referencyjne to kto
            by nauczal?
            1. Docenci maja w doopie pisanie listow referencyjnych dla jakis ofiar z
            zagranicy, jesli szukasz idealistow , to nie w USA.
            2. Jesli znajdziesz jakiegos to chyba odplatnie w naturze. Takie numery panuja
            nie tylko w Pl.
            • Gość: Kanadyjka Re: Czlowiek jest czlowiekiem, nawet w USA. IP: 207.134.94.* 11.04.05, 22:28
              Nie pieprz donk, bo az sie zle robi, ja dostalam dwa listy polecajace od swoich
              profesorow z UW , napisane po angielsku, po wielu latach od ukonczenia studiow.
              Napisali szybko i bez zadnych fumow. Donk, tty pewnie na emeryturze, nie masz
              co robic i oprocz pierdzenia w stolek wypisujesz tu bzdziny.
          • Gość: Kanadyjka Nie czekaj i uciekaj IP: 207.134.75.* 10.04.05, 19:51
            i nie zapomnij zabrac przynajmniej 2 listow polecajacych
          • Gość: Pikor Re: Istny cymes! IP: *.krak / *.crowley.pl 11.04.05, 23:44
            Najpierw postaraj się o duuużo kasy na te studia.

A jak ją masz - to masz rację - jedź.

Jak nie masz grubych tysięcy dolarów to nie ma szans (no - 1/10000).

Ale możesz np wyjechać na jakiś czas do pracy np do Anglii, nauczysz się
            jeszcze lepiej języka i zaoszczędzisz na naukę.

Możesz tam też studiować - tam będziesz mogła za darmo (jak nie masz (rodzice)
            horrendalnie wysokiego jak na polskie warunki dochodu) - ja bym tak zrobił, w
            W. Brytanii możemy studiować na takich samych zasadach jak miejscowi.
            • Gość: Kanadyjka Re: Istny cymes! IP: 207.134.80.* 12.04.05, 05:34
              Nie sluchaj tych bzdur, pieniadze zawsze sie znajda.....jak sie chcesz uczyc i
              nie warto jezdzic do zadnej Anglii to strata czasu.
              • Gość: Pikor Re: Istny cymes! IP: *.krak / *.crowley.pl 12.04.05, 22:15
                Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób ma studiować w stanach nie mając tysięcy
                dolarów na studia?

(pomijam wybitne przypadki, może jest takim)

???

Jak nie ma kasy, chyba 15000 USD to nigdzie nie pojedzie (lub znajomego, który
                ją będzie sponsorował)

No chyba, że Ty jej zafundujesz czesne ?
      • Gość: Abstynent A ty wroc do 3 klasy szkoly podstawowej IP: 207.134.94.* 13.04.05, 04:24
        bo nie znasz podstawowych zasad polskiej ortografii
    • donk Re: powiedzcie mi co mam zrobic 10.04.05, 00:15
      Czy tobie dziecko, padlo na leb?
      Chcesz w USA zdurniec do reszty?
      • Gość: Rampapam Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: 207.134.94.* 13.04.05, 04:22
        Mnie to sie wydaje donk, ze tylko po francusku kumasz i dlatego siedzisz w tym
        Quebecu, bo nie znasz angielskiego. Takich jak ty jest cala gromada. Mieszkali
        najpierw w jakims arabskim kraju w Afryce, dawnej kolonii francuskiej a pozniej
        przyjechali do Quebecu.
    • luiza-w-ogrodzie Re: powiedzcie mi co mam zrobic 13.04.05, 03:25
      Sprobuj poszukac zagranicznych stypendiow oglaszanych przez indywidualne
      uniwersytety - albo w czasie studiow, albo jak juz bedziesz miala magisterke.

Nie wiem, jak jest w USA (pisze z Australii), ale u nas istnieja tez stypendia
      fundowane przez firmy. Oplacaja stypendyscie uniwerek (zazwyczaj ostatni rok-
      dwa lata) a potem trzeba u nich pracowac przez kilka lat. W ten sposob oglasza
      sie duzo panstwowych agencji rzadowych, firmy farmaceutyczne, IT itp

Pozdrawiam i zycze powodzenia
      Luiza-w-Ogrodzie

><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
      .·´¯`·.. ><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
    • Gość: maxia Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: *.local / *.net2u.pl 13.04.05, 16:52
      taj jak mowilam kasiorki troche sie znajdzie ale Autraliia tez jest fajna moze
      sie czegos dowiedziec wiecej ze strony internetowej moze znacie jakas ??
      • Gość: Inczuczuna Re: powiedzcie mi co mam zrobic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 17:06
        Maxia, jedz sobie do tej Anglii jak ktos Ci madrze poradzil i bedziesz miala o
        wiele mniej problemow.

Poza tym to rozsadne, ze chcesz wyjechac, bo studentki, ktore pisza
        "żeczywistosc" to w Polsce pracy nie znajda.
        • artur666 "żeczywistosc" chyba jest inna. 13.04.05, 17:16
          he he, licealistka Nowej Polski.
          Mnie najbardziej podoba sie jak sobie to dziewcze na luzie marzy. Tak na luzie
          po prostu, Australia tez jest fajna wiec sobie skocze postudiowac do Australii.
          Moze dziewcze sie juz swoja ciezka praca dorobilo nawet prywatnego Jeta?
          Niezalezenie od tego, ze mlodziez studiuje w swiecie, to fakt, jednakze po
          wstapieniu do EU, w PL maja jednak fantazje godna profesury.
          Radzilbym ci dziewczyno poznawanie swiata zaczac od Czech. To bezpieczniejsze.
        • viper39 Re: powiedzcie mi co mam zrobic 13.04.05, 17:26
          Gość portalu: Inczuczuna napisał(a):

> Maxia, jedz sobie do tej Anglii jak ktos Ci madrze poradzil i bedziesz miala o
          > wiele mniej problemow.
          >
          > Poza tym to rozsadne, ze chcesz wyjechac, bo studentki, ktore pisza
          > "żeczywistosc" to w Polsce pracy nie znajda.

przyczepilas sie do dziewczyny inczuczuna, daj jej spokoj, co tez jestes
          odrzutowcem wizowym?....

sluchaj maxia, jak juz zaczelas studia to dobrze, postaraj sie jak najlepiej
          poznac angielski, zdaj toefla, i wtedy przyjezdzajac do USA mozesz zalapac sie
          na studia, pozwoli ci to na dostanie wizy studenckiej, z ktora to legalnie
          mozesz tutaj zamieszkiwac/studiowac az do konca studiow, mozesz tez na niej
          pracowac aby sie utrzymac w czasie studiow.
          a po skonczeniu ocenisz co chcesz zrobic. napewno papier z uczelni w USA (czy
          Anglii jak ktos proponuje) bedzie mial wieksze przebicie niz papier z Polskiej
          uczelni.
          Polecam miejsca takie jak Chicago czy NYC na studiowanie, poniewaz w tych
          miejscach jest duzo emigrantow i uniwerki maja czasami na uczelniach specialne
          programy ktore pomoga ci w jakis sposob. sa tez rozne stypendia dla polakow
          uczacych sie za granica sprawdz fundacje batorego.

chciec to moc, od ciebie zalezy co zrobisz, a zazdrosnikow/placzkow bedzie duzo
          ktorzy beda odradzali. decyzja nalezy do ciebie

powodzenia
          • Gość: maxia :)) IP: *.local / *.net2u.pl 13.04.05, 18:26
            dziekuje strasznie za odpowiedz
            moze i widze swiat w rozowych barwach ale to chyba lepiej niz byc pesymista ,
            zawsze moge przeciez sprobowac smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka