Dodaj do ulubionych

Samochodem do Polski-ile to kosztuje?

04.05.05, 18:49
Pytanie do dziewczyn które jechały samochodem osobowym z Uk do Polski.
Ochodzi mi o wszystkie koszty,a nie tylko koszt paliwa. Wiem,ze sa jakieś
opłaty za autostrady czy przejzad eurotunelem. Ile nalezy na to przeznaczyć?
Podzielcie sie swoimi spostrzezeniami.
Obserwuj wątek
    • reed28 Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 04.05.05, 19:35
      Wrocilismy z polski w tamtym tyg przejazd + prom(eurotunel jest strasznie drogi)
      to ok 500 £ w dwie strony (zalezy duzo od auta ile pali)
    • basiak6 Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 04.05.05, 22:17
      My jezdzilismy autem jakies 5 lat temu, teraz wybieramy samolot bo taniej.
      Zwykle bralismy prom albo z Dover do Calais albo do Ostendy, lub poduszkowca
      (firma hover speed www.hoverspeed.com/) ktory jest troche tanszy.W
      Belgii, Holandii, Niemczech autostrady sa za darmo wiec nie ma problemu.
      Koszt przeprawy kanalem w zaleznosci od sezonu miedzy 130 a 300 funtow return.
    • jagienkaa Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 04.05.05, 22:20
      w ogóle jeśli chodzi o prom, to trzeba kupować bilet jak najwcześniej (jak w
      samolotami, im szybciej tym taniej) i cena zależy też od ilości pasażerów.
      • violus73 Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 04.05.05, 22:47
        My wlasnie kupilismy bilety na prom Dover-Dunkerque, return £88.0, samochod (2
        doroslych+2 dzieci). Szacujemy ze benzyna wyniesie nas ok £100 w jedna strone
        (okolice Poznania). Jezdzimy do Polski od 9 lat, mniej wiecej 2 razy do roku.
    • bura2 Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 05.05.05, 00:31
      my niedawno wrocilismy z pl i prom kosztowal nas 80 w dwie strony a paliwo ok
      80 w jedna strone ( z londynu do okolic opola), czyli lacznie ok 240 w dwie
      strony.
      bilet na prom kupilismy kilka dni przed wyjazdem i nie bylo tak drogosmile
    • kingaolsz Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 05.05.05, 12:23
      Ja jeszcze dopisze, ze trzeba wykupic "zielona karte" do ubezpieczenia.
      Nas promy w z Dover do Calais kosztowal £68 a przejazd pociagiem pod kanalem (
      Dover -Folkestone) kosztowalo £120 ( rezerwowane na 2 dni przed powrotem).
      Dobrze poszperac w necie, bo mozna dobre oferty na przeprawe kanalu znalezc.
      polecam ta stronke z promami:

www.wanadoo.co.uk/travel/ferries/default.htm?linkfrom=travel&link=ChannelMenu_a_links&article=Ferries

Pozdr
      Kinga
      • dorota1974kr Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 05.05.05, 16:05
        Kinga ostatnio dzwoniłam do konsulatu i powiedziano mi, że odkąd jesteśmy w
        Unii nie potrzebujemy zielonej karty.
        A jeśli chodzi o prom to gdy dobrze poszukać można znaleźć bardzo tanio - dwa
        tygodnie temu zapłaciliśmy 60 funtów w obie strony. Za autostradę płaciliśmy
        tylko raz, w Polsce. Paliwo kosztowało nas bardzo tanio, ale mamy disela i to
        jest tańsze w Europie.
        • kingaolsz Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 05.05.05, 17:39
          dorota1974kr napisała:

> Kinga ostatnio dzwoniłam do konsulatu i powiedziano mi, że odkąd jesteśmy w
          > Unii nie potrzebujemy zielonej karty.
          > A jeśli chodzi o prom to gdy dobrze poszukać można znaleźć bardzo tanio - dwa
          > tygodnie temu zapłaciliśmy 60 funtów w obie strony. Za autostradę płaciliśmy
          > tylko raz, w Polsce. Paliwo kosztowało nas bardzo tanio, ale mamy disela i to
          > jest tańsze w Europie.

Pewnie masz racje, choc jak jechalismy kiedys tylko do Francji to tez
          musielismy wykupic zielona karte ( wg. ubezpieczyciela). A do Pl jechalismy
          autem przed wejsciem do Uni wiec nie mam pojecia jak jest teraz, nie pomyslalam
          nawet, ze moglo sie zmienic ( choc skoro do Francji placilismy to moze jakos
          nasz ubezpieczyciel ma inna polityke).

Promy mozna dostac tanie , tak jak piszesz, ale mysmy znow nie znali daty
          powrotu i musielismy kupic na "raty" dlatego wyszlo pewnie wiecej, napisalam
          tak, zeby podac przykladowe ceny smile

A paliwo to juz inna historia, o ktorej nie pisalam, bo nasz nie dosc, ze na
          benzyne , to wielki silnik i pije jak smok smile))))))

Pozdrowionka
          Kinga
          • dorota1974kr Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 05.05.05, 20:18
            Kinga, nasz ubezpieczyciel też doradzał zieloną kartę dlatego zadzwoniłam do
            konsulatu. Było zdiwienie w Direct Line gdy im o tym powiedzieliśmy. Wszędzie
            jeszcze panuje niedoinformowanie, niestety. A może wiedzą tylko woleliby byśmy
            wykupywali...?
            • basiak6 Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 06.05.05, 00:40
              Ale teraz juz nie trzeba zielonej karty na terenie EU, brat meza pytal w Polsce
              kiedy jechal niedawnosmile
              • rozyczko Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 06.05.05, 13:47
                Tydzien temu bylismy we Francji i musielismy dokupic karte.

Ewa
            • kingaolsz Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 06.05.05, 12:02
              dorota1974kr napisała:

>A może wiedzą tylko woleliby byśmy
              > wykupywali...?

i tu chyba tkwi caly "probblem" wink))) niedoinformowani ( jak ja) placa sad ale
              juz teraz to bede wiedziala smile)))))))

Pozdr
              Kinga
    • vase Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 05.05.05, 23:46
      My jezdzilismy tam i z powrotem pare razy w ciagu ostatniego roku, ale o
      zadnej "zielonej karcie" nie slyszalam. Nas benzyna wyniosla £105 w jedna
      strone + £80 hovercraft W DWIE STR! (Jezdzimy do Krakowa) Po drodze sie nigdzie
      nie zatrzymywalismy (bo ja jak najszybciej chce byc "w domu" i eksploatuje
      mojego meza smile))))
      Oto jeden zpodobnych postow: (A bylo wiecej smile)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=10093435&v=2&s=0
    • ewunia_uk Zielona karta 06.05.05, 20:06
      Z ta "zielona karta" jest tak:

Niektore umowy ubezpieczeniowe automatycznie obejmuja caly obszar EU (zwykle
      jest to wymienione w umowie, jesli nie, to warto zapytac). Niektore natomiast
      na obszarze EU, poza UK, ubezpieczaja tylko od 3rd party & theft, nawet jesli
      sama polisa jest comprehensive. Czyli jesli zrobimy komus kuku dajmy na to w
      Niemczech, to zwroca tylko za szkody dla innego samochodu, a za wlasny juz
      nie. Jesli ktos ma taka wlasnie umowe bez pelnej ochrony w EU, wtedy trzeba
      wykupic zielona karte, zeby miec comprehensive. No chyba, ze ktos ma w ogole
      tylko 3rd party, fire & theft w UK, to wtedy nie ma po co.
      • basiak6 Re: Zielona karta 06.05.05, 20:24
        Oto co pisze o zielonej karcie Association of British Insurers:

"All UK insurance policies automatically provide, at no extra cost, the minimum
        cover required by law in all European Union (EU) countries, or the minimum cover
        in the UK if that is greater. The minimum required is cover for your liability
        to third parties.
        In the countries listed below, the same situation will normally apply. However,
        some insurers may exclude cover, or there may be practical or legal issues with
        some of these countries that make it desirable that you contact your insurer
        before travelling.
        Croatia, Gibraltar, Monaco, Norway , Iceland, Liechtenstien, San Marino, Switzerland

Most people want the same protection they enjoy in the UK when travelling
        abroad, for example Comprehensive or Third Party, Fire and Theft. This could, in
        addition to the legal minimum of third party liability cover, include accidental
        damage to, or theft of or from, their own vehicle, depending on the policy
        cover. A number of insurers automatically provide this extended cover for a
        specified period and often without additional charge. It is important, however,
        that you check with your insurer or insurance adviser to ensure that you have
        the cover you need before you go abroad.

A Green Card is an internationally recognised document which serves solely as
        evidence that the holder has the minimum insurance cover required by law in the
        country being visited. A Green Card provides no insurance cover in itself.

It is not necessary to have a Green Card when travelling to the EU and countries
        listed above (although if you do not take a Green Card, you should instead carry
        your Certificate of Insurance). However, a Green Card can serve as easily
        recognisable proof of third party insurance, for example in the case of an
        accident when travelling abroad.
        Insurers do not charge for a Green Card"

Wniosek z tego taki ze jesli chcemy miec comprehensive za granica,
        ubezpieczyciel moze nam to dodac lub mamy dodane automatycznie w polisie, ale
        zielona karta sluzy wylacznie jako potwierdzenie tego ze mamy 3rd party
        insurance ktore i tak automatycznie zawarte jest w kazdej polisie w UK.

• ewunia_uk Re: Zielona karta 06.05.05, 20:35
          basiak6 napisała:

>
          > Wniosek z tego taki ze jesli chcemy miec comprehensive za granica,
          > ubezpieczyciel moze nam to dodac lub mamy dodane automatycznie w polisie, ale
          > zielona karta sluzy wylacznie jako potwierdzenie tego ze mamy 3rd party
          > insurance ktore i tak automatycznie zawarte jest w kazdej polisie w UK.

Faktycznie, ja myslalam, ze mowiac o "zielonej karcie" macie na mysli
          ubezpieczenie samochodowe na "Europe". Tymczasem okazuje sie, ze to sa dwie
          rozne rzeczy wink

Czyli tak jak pisalam, trzeba sprawdzic, co nasza umowa ubezpieczeniowa mowi na
          temat innych krajow EU i w razie czego dokupic dodatkowe ubezpieczenie, zeby
          sie nie obudzic z reka w nocniku.

Wydaje mi sie, ze sporo firm w UK daje ubezpieczenia z automatycznym
          rozszerzeniem comprehensive na EU. My mamy jedno ubezpieczenie Fortis, a
          drugie z Zurich i obydwa obejmuja cale EU.
    • grubasek1978 Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 16.05.05, 12:28
      no to ja sie dolaczam do prosby. Myslimy juz teraz o wyjezdzie samochodem na
      swieta bozego Narodzenia do polski, ale nie wiemy z jakimi kosztami sie to
      wizae. wiem tylko tyle ze na pewno bedzie drozej niz samolotem , ale o ile
      drozej? I gdzie sie 'rozgladac' za cenami promow? moze macie jakies ulubione i
      wyprobowane strony internetowe z ktorych korzystacie? Dodam tylko ze planujemy
      jechac z okolic Peterborough do Poznania. Czekam na wasze rady. dziekuje!
      • kingaolsz Re: Samochodem do Polski-ile to kosztuje? 16.05.05, 15:10
        W tym watku juz pare odpowiedzi padlo na Twoje pytania, lacznie z podana przeze
        mnie strona internetowa z tanimi biletami.
        Poza tym nikt Ci nie powie jaka bedzie roznica, bo to zalezy ile by kosztowaly
        bilety samolotowe ( moga kosztowac na 2 odoby £190, ale moga i £500), ile
        bedzie w tym czasie kosztowal prom ( czy pociag przez tunel), ile pali Wasz
        samochod, jakie warunki macie w umowie z ubezpieczycielem ( czy bedziecie
        musieli cos doplacac)...
        Bardzo wiele rzeczy jest tutaj wzglednych...
        Obawiam sie, ze nikt nie da Ci odpowiedzi typu tak i tak zrob to zaplacisz
        konkretnie tyle i oszczedzisz dokladnie tyle

Pozdrawiam
        Kinga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka