Dodaj do ulubionych

jedwabne uwaga do tematu

IP: *.pool.mediaWays.net 09.07.02, 21:26
wiadomosci telewizyjne Deutsche Welle - podano komentarz do ustalen w sprawie
mordu w Jedwabnem - spiker uzywa zwrotu, iz za mord odpowiedzialni sa Polacy a
nie jak dotychczas uwazano Nazisci. Jestem Polka i ani ja ani mi bliscy ani
rodzinni nie poczuwamy sie do tego,co tam uczyniono - dobrze byloby uscislac -
kto dokladnie za czyn ten odpowiada np owczesni mieszkancy Jedwabnego a nie
obciazac czynem spoleczenstwo.Nie miesci mi sie w glowie, aby pod okupacja
niemiecka, bez zgody okupanta taki masowy mord mogl sie zdarzyc!
Parszywa ,przykra sprawa ,ale nie mam z nia nic wspolnego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: jedwabne uwaga do tematu IP: 62.246.104.* 09.07.02, 21:35
      Gość portalu: margit napisał(a):

> wiadomosci telewizyjne Deutsche Welle - podano komentarz do ustalen w sprawie
      > mordu w Jedwabnem - spiker uzywa zwrotu, iz za mord odpowiedzialni sa Polacy a
      > nie jak dotychczas uwazano Nazisci. Jestem Polka i ani ja ani mi bliscy ani
      > rodzinni nie poczuwamy sie do tego,co tam uczyniono - dobrze byloby uscislac -
      > kto dokladnie za czyn ten odpowiada np owczesni mieszkancy Jedwabnego a nie
      > obciazac czynem spoleczenstwo.Nie miesci mi sie w glowie, aby pod okupacja
      > niemiecka, bez zgody okupanta taki masowy mord mogl sie zdarzyc!
      > Parszywa ,przykra sprawa ,ale nie mam z nia nic wspolnego.
      ...........
      musze napisac na ten temat moja opinie.
      Po pierwsze Deusche Welle w moich oczach jest taka sobie rozglosnia. Tego juz
      nikt nie chce w Niemczech sluchac.
      Po drugie, po okolo 50 latach mozna w takich sprawach bez konca grzebac i
      wyszukiwac winowajcow, wynajdowac "nowe" fakty itp. itd.
      Powstaje pytanie, kto to jeszcze potrzebuje, ludzie czy propaganda?
      Pozdr.
      • Gość: Munde Arti, IP: *.proxy.aol.com 09.07.02, 22:04
        Po drugie, po okolo 50 latach mozna w takich sprawach bez konca grzebac i
        > wyszukiwac winowajcow, wynajdowac "nowe" fakty itp. itd.
        > Powstaje pytanie, kto to jeszcze potrzebuje, ludzie czy propaganda?
        > Pozdr.

Potrzebuja tego Zydzi i tylko oni.
        Do wielu celow, cel dorazny to stworzenie "wlasciwego" klimatu przy staraniu sie
        o zwrot swych majatkow w Polsce. Polskie poczucie winy bedzie pomagac przy
        wszelkiego typu negocjacjach, sprawach sadowych przed polskimi sadami i
        miedzynarodowymi trybunalami.
        Takze na swej ziemi pozwoli im dzilac pewniej. Gdy zajdzie potrzeba uzycia
        bezwzglednej sily czy tortur wobec np. Palestynczykow, latwiej bedzie znalezc
        usprawiedliwienie dla tegoz.Mniej wiecej w tonie: "Musimy sie bronic, bo gdy
        przestaniemy, to stanie sie z nami to co kiedys"

• lilolu och kurtka na wacie jacy WY jestescie mundrzy. 09.07.02, 22:15
          Gość portalu: Munde napisał(a):

> Po drugie, po okolo 50 latach mozna w takich sprawach bez konca grzebac i
          > > wyszukiwac winowajcow, wynajdowac "nowe" fakty itp. itd.
          > > Powstaje pytanie, kto to jeszcze potrzebuje, ludzie czy propaganda?
          > > Pozdr.
          >
          > Potrzebuja tego Zydzi i tylko oni.
          > Do wielu celow, cel dorazny to stworzenie "wlasciwego" klimatu przy staraniu si
          > e
          > o zwrot swych majatkow w Polsce. Polskie poczucie winy bedzie pomagac przy
          > wszelkiego typu negocjacjach, sprawach sadowych przed polskimi sadami i
          > miedzynarodowymi trybunalami.
          > Takze na swej ziemi pozwoli im dzilac pewniej. Gdy zajdzie potrzeba uzycia
          > bezwzglednej sily czy tortur wobec np. Palestynczykow, latwiej bedzie znalezc
          > usprawiedliwienie dla tegoz.Mniej wiecej w tonie: "Musimy sie bronic, bo gdy
          > przestaniemy, to stanie sie z nami to co kiedys"

• Gość: Artur a wiec jednak potrzebuje to propaganda... IP: *.dialo.tiscali.de 10.07.02, 12:03

> Po drugie, po okolo 50 latach mozna w takich sprawach bez konca grzebac i
          > > wyszukiwac winowajcow, wynajdowac "nowe" fakty itp. itd.
          > > Powstaje pytanie, kto to jeszcze potrzebuje, ludzie czy propaganda?
          > > Pozdr.
          >
          > Potrzebuja tego Zydzi i tylko oni.
          > Do wielu celow, cel dorazny to stworzenie "wlasciwego" klimatu przy staraniu si
          > e
          > o zwrot swych majatkow w Polsce. Polskie poczucie winy bedzie pomagac przy
          > wszelkiego typu negocjacjach, sprawach sadowych przed polskimi sadami i
          > miedzynarodowymi trybunalami.
          > Takze na swej ziemi pozwoli im dzilac pewniej. Gdy zajdzie potrzeba uzycia
          > bezwzglednej sily czy tortur wobec np. Palestynczykow, latwiej bedzie znalezc
          > usprawiedliwienie dla tegoz.Mniej wiecej w tonie: "Musimy sie bronic, bo gdy
          > przestaniemy, to stanie sie z nami to co kiedys"
          >
          >
          ... i polityka, wiec dziekuje i wysiadam z tego pociagu.
    • Gość: margit czesciowo do Artura IP: *.pool.mediaWays.net 09.07.02, 22:27
      mam swiadomosc,ze DW to nie RTL czy SAT1 (chodzi o telewizyjne wydanie) ale to
      zbulwersowalo mnie w dniu dzisiejszym i stad moja spontaniczna reakcja z postem
      na forum.DW to nie wyjatek,bo i wczesniej inne przekazy (radio,prasa,telewizja)
      tez tak to formulowaly. Jestem wrazliwa ale nie nadwrazliwa i nie poddaje sie
      odpowiedzialnosci zbiorowej. Tez pozdrawiam
      • Gość: Gruby Re: czesciowo do Artura IP: *.proxy.aol.com 09.07.02, 23:28
        Masz racje (bez zastrzezen), ale zwroc uwage co tu na forum sie dzeje: o Niemcach
        (dzisiejszych) prawie wszyscy pisza "hitlerowcy".
        Nie musze ich lubic, ale odpowiedzialnosc zbiorowa stosujemy (my Polacy) wciaz.
        Nie przejmuj sie tak.
      • Gość: Artur Deutsche Welle IP: *.dialo.tiscali.de 10.07.02, 12:33
        Gość portalu: margit napisał(a):

> mam swiadomosc,ze DW to nie RTL czy SAT1 (chodzi o telewizyjne wydanie) ale to
        > zbulwersowalo mnie w dniu dzisiejszym i stad moja spontaniczna reakcja z postem
        >
        > na forum.DW to nie wyjatek,bo i wczesniej inne przekazy (radio,prasa,telewizja)
        > tez tak to formulowaly. Jestem wrazliwa ale nie nadwrazliwa i nie poddaje sie
        > odpowiedzialnosci zbiorowej. Tez pozdrawiam
        ..........
        sam mieszkam w Niemczech... i uwierz mnie, z wlasnych oserwacji stwierdzam, ze
        malo kto slucha Deutsche Welle. Tylko konsewtywne stare dziady, rewanzysci i inne
        swiry, reszta spoleczenstwa kladzie laske. Czasy zimnej wojny juz minely i malo
        kogo juz takie tematy interesuje, ale zawsze sie znajda tacy, dla ktorych czas
        sie zatrzymal.
        Pozdr.
        • Gość: walrus Re: Deutsche Welle IP: *.cymes.net / *.mitre.org 10.07.02, 15:44
          Gość portalu: Artur napisał(a):

> sam mieszkam w Niemczech... i uwierz mnie, z wlasnych oserwacji stwierdzam, ze
          > malo kto slucha Deutsche Welle. Tylko konsewtywne stare dziady, rewanzysci i in
          > ne
          > swiry, reszta spoleczenstwa kladzie laske.

Jakos pomieszales radiostacje i lata. DW to nie RWE z lat 70.
          Zadaniem radia DW jest informowanie o Niemczech , skierowane jest do sluchaczy
          poza granicami niemiec.
          To, ze sie tego radia rzadko w niemczech slucha wcale nie znaczy ,ze ich
          informacje sa bledne!!!
          Polecam
          kleist.dwelle.de/polish/Welcome.html
          • Gość: Artur Re: Deutsche Welle IP: *.dialo.tiscali.de 10.07.02, 17:22
            Gość portalu: walrus napisał(a):

> Gość portalu: Artur napisał(a):
            >
            > > sam mieszkam w Niemczech... i uwierz mnie, z wlasnych oserwacji stwierdzam
            > , ze
            > > malo kto slucha Deutsche Welle. Tylko konsewtywne stare dziady, rewanzysci
            > i in
            > > ne
            > > swiry, reszta spoleczenstwa kladzie laske.
            >
            > Jakos pomieszales radiostacje i lata. DW to nie RWE z lat 70.
            > Zadaniem radia DW jest informowanie o Niemczech , skierowane jest do sluchaczy
            > poza granicami niemiec.
            > To, ze sie tego radia rzadko w niemczech slucha wcale nie znaczy ,ze ich
            > informacje sa bledne!!!
            > Polecam
            > <a href="http://kleist.dwelle.de/polish/Welcome.html"target="_blank">kleist.dwe
            > lle.de/polish/Welcome.html</a>
            ..................
            mam do ciebie pytanie, czy kiedys (zakladajac, ze znasz na tyle Deutsch) miales
            okazje ich sluchac?
            Nie mowilem tez, ze oni opowiadaja nieprawde, tylko, ze to dosyc konserwatywna
            stacja.
            Osobiscie, nie lubie polityki, zmeczyla mnie mocno, bo chodzi o wladze nad innymi.
            A to uwazam za rzecz ochydna. Czy jakis polityk (ktory jest tez tylko marna
            istota, moze nawet piepsznieta w baniak, ma prawo decydowac o moim losie?).
            W imie czego Wladzy? HA! czyjej?
            moje doswiadczenia zyciowe zrobily ze mnie anarchiste, w Polsce kiedys byli
            komunisci- wszyscy narzekali,
            teraz jest niby demokracja-wszyscy narzekaja
            nie narzekaja tylko ci-ktorzy sa przy korycie, ato dlatego bo chodzi o forse, a
            polityka jest tylko narzedziem.
            Scheisse, niedobrze mnie sie robi, gdy to obserwuje.
            ech, koncze juz lepiej.
            Pozdr.
          • Gość: Artur Re: Deutsche Welle IP: *.dialo.tiscali.de 10.07.02, 17:23
            Gość portalu: walrus napisał(a):

> Gość portalu: Artur napisał(a):
            >
            > > sam mieszkam w Niemczech... i uwierz mnie, z wlasnych oserwacji stwierdzam
            > , ze
            > > malo kto slucha Deutsche Welle. Tylko konsewtywne stare dziady, rewanzysci
            > i in
            > > ne
            > > swiry, reszta spoleczenstwa kladzie laske.
            >
            > Jakos pomieszales radiostacje i lata. DW to nie RWE z lat 70.
            > Zadaniem radia DW jest informowanie o Niemczech , skierowane jest do sluchaczy
            > poza granicami niemiec.
            > To, ze sie tego radia rzadko w niemczech slucha wcale nie znaczy ,ze ich
            > informacje sa bledne!!!
            > Polecam
            > <a href="http://kleist.dwelle.de/polish/Welcome.html"target="_blank">kleist.dwe
            > lle.de/polish/Welcome.html</a>
            ..................
            mam do ciebie pytanie, czy kiedys (zakladajac, ze znasz na tyle Deutsch) miales
            okazje ich sluchac?
            Nie mowilem tez, ze oni opowiadaja nieprawde, tylko, ze to dosyc konserwatywna
            stacja.
            Osobiscie, nie lubie polityki, zmeczyla mnie mocno, bo chodzi o wladze nad innymi.
            A to uwazam za rzecz ochydna. Czy jakis polityk (ktory jest tez tylko marna
            istota, moze nawet piepsznieta w baniak, ma prawo decydowac o moim losie?).
            W imie czego Wladzy? HA! czyjej?
            moje doswiadczenia zyciowe zrobily ze mnie anarchiste, w Polsce kiedys byli
            komunisci- wszyscy narzekali,
            teraz jest niby demokracja-wszyscy narzekaja
            nie narzekaja tylko ci-ktorzy sa przy korycie, ato dlatego bo chodzi o forse, a
            polityka jest tylko narzedziem.
            Scheisse, niedobrze mnie sie robi, gdy to obserwuje.
            ech, koncze juz lepiej.
            Pozdr.
            • Gość: walrus Re: Odwopwiedz:Deutsche Welle IP: *.cymes.net / *.mitre.org 11.07.02, 17:11
              Gość portalu: Artur napisał(a):

> mam do ciebie pytanie, czy kiedys (zakladajac, ze znasz na tyle Deutsch) miales
              >
              > okazje ich sluchac?
              > Nie mowilem tez, ze oni opowiadaja nieprawde, tylko, ze to dosyc konserwatywna
              > stacja.
              > Osobiscie, nie lubie polityki, zmeczyla mnie mocno, bo chodzi o wladze nad inny
              > mi.
              > > moje doswiadczenia zyciowe zrobily ze mnie anarchiste, w Polsce kiedys byli
              > komunisci- wszyscy narzekali,
              > teraz jest niby demokracja-wszyscy narzekaja
              Sluchalem i widzialem!! raz w Egipcie ( w tel .sat wraz z polskim rtl5!!),drugi
              na malediwach podczas wojny kuwajt-irak, w niemczech naturalnie nie slucham ,
              wole za to jakas rozglosnie z danego landu w ktorym przebywam(wdr2,ndr2,hr3 etc)
              DW jest naturalnie stosunkowo konserwatywne, ale to polega na strukturze tego
              radia, musi byc wywarzone zeby nikomu w niemczech nie "nadepnac na ogon"!!
              Co do Twoich dalszych wywodow, to czuje tak wiele ludzi: jest sie tylko potrzebny
              co 4 lata na 5 minut ,zeby zrobic pare krzyzykow dla tej albo owej partii, w
              rezultacie nie zmienia sie nic.
              Anarchia nie jest jednak moim zdaniem lekarstwem na ta chorobe, poniewaz oprocz
              niewielu swiatlych jednostek wiekszosc ludzi chce byc kierowana i rzadzona.
              Polecam
              userpage.fu-berlin.de/~twokmi/anarchismus.html

Pozdr.
    • Gość: Emi Re: jedwabne uwaga do tematu IP: *.proxy.aol.com 10.07.02, 03:52
      margit - a ty co?? wrażliwa inaczej ??? tak cię bulwersuje spiker ktory
      powiedzial, że zrobili to Polacy, a nie dodal, że twoja rodzina
      jest "czysta"(powinien dolaczyć spis rodzin polskich ktore w tej zbrodni nie
      braly udzialu?????????)
      Ponieważ prezentujesz nam swoją wrażliwosć; to gdzie chociaż jedno zdanie w twoim
      poscie mowiące o tym jakim szokiem dla ciebie bylo odkrycie; w jak haniebny
      sposob moi i twoi rodacy w lomzynskiem zamordowali swoich sąsiadow ???
      Jakie znaczenie ma kilka zdan uogolniających spikera wobec swiadomosci że ci
      ludzie zostali spaleni żywcem !!
      Pomysl jak rożny jest ciężar gatunkowy tych 2 zdarzen i co tak naprawdę powinno
      bulwersować czlowieka przy zdrowych zmyslach?
      Kiedy ekscytujemy się mediami to nie starcza nam czasu by pomysleć o życiu i
      faktach ??
      P.S.I nie musisz tlumaczyć nam że to nie twoja rodzina!! Rozumiem,to rodzaj
      reakcji na bestialstwo-odciąć się,nie mieć z tym nic wspolnego! W pierwszych
      dniach po przeczytaniu "Sąsiadow" Grossa dokladnie tak samo reagowalam.
      Teraz jednak przychodzi refleksja,że ci mordercy z Jedwabnego,Wąsosza i kilku
      innych miasteczek to też..... homo sapiens!? czyli... rodzina.
      • Gość: Munde uwazaj, wrazliwiaczku ! IP: *.proxy.aol.com 10.07.02, 05:03
        dniach po przeczytaniu "Sąsiadow" Grossa dokladnie tak samo reagowalam.
        > Teraz jednak przychodzi refleksja,że ci mordercy z Jedwabnego,Wąsosza i kilku
        > innych miasteczek to też..... homo sapiens!? czyli... rodzina.

A co z mordercami z Auschwitz? Birkenau? Stuthoff?
        Ilu oni zabili?
        Pomysl chwile kretynie, zanim cos napiszesz podobnie glupiego.

• inka_d Re: uwazaj, wrazliwiaczku ! 10.07.02, 13:12
          Ksiazka Grossa... Napisana po to by szokowac. W dodatku naliczyl az 1600
          zabitych Zydow. Ciekawe skad mial te wiadomosci.
          Ja tez nie mam zamiaru sie bic w serce za to co 40 osob zrobilo pol wieku temu.
          • dziecko_rewolucji Re: uwazaj, wrazliwiaczku ! 10.07.02, 14:39
            NO jasne - on naliczyl az tyle ofiar, a przeciez naprawde bylo ich 400 albo 170
            albo i tylko 3. Rodacy do kalkulatorow i liczydel! Nie bedzie Gross falszowal nam
            historii, a przeciez kwintesencja sprawy jest matematyczna ilosc ofiar, czego
            dowodza skrupulatni buchalterzy narodowego honoru
        • Gość: Emi Re: uwazaj, wrazliwiaczku ! IP: *.proxy.aol.com 10.07.02, 13:51

> dniach po przeczytaniu "Sąsiadow" Grossa dokladnie tak samo reagowalam.
          > > Teraz jednak przychodzi refleksja,że ci mordercy z Jedwabnego,Wąsosza i ki
          > lku
          > > innych miasteczek to też..... homo sapiens!? czyli... rodzina.
          >
          > A co z mordercami z Auschwitz? Birkenau? Stuthoff?
          > Ilu oni zabili?
          > Pomysl chwile kretynie, zanim cos napiszesz podobnie glupiego.
          >
          Inteligentny Munde, czyżby dziadzius byl z Jedwabnego?? stąd wscieklosć i gniew??
          i potrzeba zmiany tematu ???
          Z przeslania twego postu wynika że zbrodnia to dopiero jak zginą ...miliony ???
          Czyli kilkuset spalonych i zamordowanych w Jedwabnem to nie jest powod do
          refleksji???
          Niestety kretynsko upieram się że mordercy z Auschwitz i z Jedwabnego
          to...przedstawiciele naszego gatunku! Więc nie mogę powiedzieć że nie mam z tym
          nic wspolnego. Bo niestety mam, muszę żyć ze swiadomoscią tego brudnego
          dziedzictwa.
          Ale ty Munde nie przejmuj się, tak mają tylko wrażliwi kretyni, ty "inteligentny"
          przedstawiciel naszego gatunku nie masz nic wspolnego z tymi sprawami.
          • munde Inteligentna Emi 10.07.02, 19:01

> Inteligentny Munde, czyżby dziadzius byl z Jedwabnego?? stąd wscieklosć i gniew
            > ??

NIE STAD. STAD ZE MUSZE SLUCHAC O POLSKICH OBOZACH KONCENTRACYJNYCH I
            POLSKICH "ZBRODNIACH NA ZYDACH"
            > i potrzeba zmiany tematu ???
            > Z przeslania twego postu wynika że zbrodnia to dopiero jak zginą ...miliony ???

NIE, ZBRODNIA JEST KAZDE ZABOJSTWO. JAKI JEDANKOWOZ SENS MA CIAGLE PRZYPOMINANIE
            O ZABOJSTWIE , POWIEDZMY 1600 OSOB, GDY 500 KILOMETROW OD TEGO MIEJSCA
            ZAMORDOWANO PONAD 6000 000? PROSZE O INTELIGENTNE WYTLUMACZENIE

> Czyli kilkuset spalonych i zamordowanych w Jedwabnem to nie jest powod do
            > refleksji???

JEST. TAK SAMO JAK 6000 000 SPALONYCH I ZAMORDOWANYCH W NIEMIECKICH OBOZACH
            KONCENTRACYJNYCH. MOZE NAWET TO WIEKSZY POWOD???
            > Niestety kretynsko upieram się że mordercy z Auschwitz i z Jedwabnego
            > to...przedstawiciele naszego gatunku!

CIERP WIEC I CZUJ WINE ZA ICH GRZECHY. JEDNAKZE ZWROC UWAGE, ZE 1600 TO
            ZALEDWIE .0001 PROCENTA Z 6 MILIONOW. ULOZ SOBIE TO POCZUCIE WINY
            PROPORCJONALNIE, OK???
            Więc nie mogę powiedzieć że nie mam z tym
            >
            > nic wspolnego. Bo niestety mam, muszę żyć ze swiadomoscią tego brudnego
            > dziedzictwa.

IDZ DO PSYCHOLOGA. MOZE CI COS PORADZI.
            A NAWIASEM MOWIAC: CZY MASZ TEZ POCZUCIE WINY ZA ATAK NA WORLD TRADE CENTER?
            STOSUJAC TWE ROZUMOWANIE, JAK NAJBARDZIEJ POWINNAS !!!!TO TEZ BYL NASZ "GATUNEK"
            > Ale ty Munde nie przejmuj się, tak mają tylko wrażliwi kretyni, ty "inteligentn
            > y"
            > przedstawiciel naszego gatunku nie masz nic wspolnego z tymi sprawami.
            DZIKI BOGU.
            • Gość: gadula Re: Inteligentna Emi IP: *.sympatico.ca 10.07.02, 19:22
              munde napisał(a):

>
              > > Inteligentny Munde, czyżby dziadzius byl z Jedwabnego?? stąd wscieklosć i
              > gniew
              > > ??
              >
              > NIE STAD. STAD ZE MUSZE SLUCHAC O POLSKICH OBOZACH KONCENTRACYJNYCH I
              > POLSKICH "ZBRODNIACH NA ZYDACH"
              > > i potrzeba zmiany tematu ???
              > > Z przeslania twego postu wynika że zbrodnia to dopiero jak zginą ...milion
              > y ???
              >
              > NIE, ZBRODNIA JEST KAZDE ZABOJSTWO. JAKI JEDANKOWOZ SENS MA CIAGLE PRZYPOMINANI
              > E
              > O ZABOJSTWIE , POWIEDZMY 1600 OSOB, GDY 500 KILOMETROW OD TEGO MIEJSCA
              > ZAMORDOWANO PONAD 6000 000? PROSZE O INTELIGENTNE WYTLUMACZENIE
              >
              > > Czyli kilkuset spalonych i zamordowanych w Jedwabnem to nie jest powod do
              > > refleksji???
              >
              > JEST. TAK SAMO JAK 6000 000 SPALONYCH I ZAMORDOWANYCH W NIEMIECKICH OBOZACH
              > KONCENTRACYJNYCH. MOZE NAWET TO WIEKSZY POWOD???
              > > Niestety kretynsko upieram się że mordercy z Auschwitz i z Jedwabnego
              > > to...przedstawiciele naszego gatunku!
              >
              > CIERP WIEC I CZUJ WINE ZA ICH GRZECHY. JEDNAKZE ZWROC UWAGE, ZE 1600 TO
              > ZALEDWIE .0001 PROCENTA Z 6 MILIONOW. ULOZ SOBIE TO POCZUCIE WINY
              > PROPORCJONALNIE, OK???
              > Więc nie mogę powiedzieć że nie mam z tym
              > >
              > > nic wspolnego. Bo niestety mam, muszę żyć ze swiadomoscią tego brudnego
              > > dziedzictwa.
              >
              > IDZ DO PSYCHOLOGA. MOZE CI COS PORADZI.
              > A NAWIASEM MOWIAC: CZY MASZ TEZ POCZUCIE WINY ZA ATAK NA WORLD TRADE CENTER?
              > STOSUJAC TWE ROZUMOWANIE, JAK NAJBARDZIEJ POWINNAS !!!!TO TEZ BYL NASZ "GATUNEK
              > "
              > > Ale ty Munde nie przejmuj się, tak mają tylko wrażliwi kretyni, ty "inteli
              > gentn
              > > y"
              > > przedstawiciel naszego gatunku nie masz nic wspolnego z tymi sprawami.
              > DZIKI BOGU.

Tylko "dziki bog" daje takie inteligentne rozumowanie.
              • munde Re: Inteligentna Emi 10.07.02, 19:28

> Tylko "dziki bog" daje takie inteligentne rozumowanie.

Dziekuje za Twe uznanie. Milo mi ze podzielasz me racje.
                W koncu to nonsens rozdrabniac sprawe Jedwabnego w cieniu Oswiecimia, Treblinki i
                Stuthoffu, prawda?

• dziecko_rewolucji Re: jedwabne uwaga do tematu 10.07.02, 14:35
        Masz racje, Emil. Calkowicie! Bulwersujemy sie nie tym, co trzeba.
    • __redakcja Marcin Meller vel theend 10.07.02, 05:13
      syn stefana (MSZ, cimoszewicz, Kwasniewski), wnuk Adama (informacja Wojskowa),
      redaktor Polityki obecnie jest ekspertem od spraw Jedwabnego. Moze cos poradzi?
      • Gość: theend Re: Marcin Meller vel theend IP: 213.78.125.* 10.07.02, 13:44
        __redakcja napisała:

> syn stefana (MSZ, cimoszewicz, Kwasniewski), wnuk Adama (informacja Wojskowa),
        > redaktor Polityki obecnie jest ekspertem od spraw Jedwabnego. Moze cos poradzi?

tak poradze tobie..idz sie utop..

+++++++++++++
        zgadzam sie z arturem.. bolesna historia+propaganda=nienawisc+zysk..
        nikogo wlasciwie nie powinno to interesowac..cale pierdolenia o rozliczeniach z
        przeszloscia..po co to komu?..widocznie komus kto chce zyc z
        odszkodowania..zamiast zyc z wlasnej aktywnosci..
        polskie wiesniaki wytlukly zydowskich(tez chyba polskich w pewnym sensie)
        wiesniakow iles tam lat temu (pewnie poszlo o kobiete) i ktos ma dzisiaj z tego
        powodu plakac?..niech zydzi raczej skoncentuja sie na teraz+future zamiast wciaz
        pretensjonalnie zawodzic i wzbudzac litosc..jak kiedys wczesniej zaznaczylem ..
        jezeli chodzi o moja osobe na litosc niech nie licza..a jak ktos mi pieprzy ze
        cos mu sie nalezy bo moj pradziadek skopal dupe jego pra-dziadka ..to sam nie
        wiem..zazwyczaj usmiecham sie i skrecam jointa..a jak ktos go nie chce z tego
        powodu ze mna wypalic..niech spierdala..
        • Gość: Artur Re: Marcin Meller vel theend IP: *.dialo.tiscali.de 10.07.02, 13:48
          Gość portalu: theend napisał(a):

> __redakcja napisała:
          >
          > > syn stefana (MSZ, cimoszewicz, Kwasniewski), wnuk Adama (informacja Wojsko
          > wa),
          > > redaktor Polityki obecnie jest ekspertem od spraw Jedwabnego. Moze cos por
          > adzi?
          >
          > tak poradze tobie..idz sie utop..
          >
          > +++++++++++++
          > zgadzam sie z arturem.. bolesna historia+propaganda=nienawisc+zysk..
          > nikogo wlasciwie nie powinno to interesowac..cale pierdolenia o rozliczeniach z
          >
          > przeszloscia..po co to komu?..widocznie komus kto chce zyc z
          > odszkodowania..zamiast zyc z wlasnej aktywnosci..
          > polskie wiesniaki wytlukly zydowskich(tez chyba polskich w pewnym sensie)
          > wiesniakow iles tam lat temu (pewnie poszlo o kobiete) i ktos ma dzisiaj z tego
          >
          > powodu plakac?..niech zydzi raczej skoncentuja sie na teraz+future zamiast wcia
          > z
          > pretensjonalnie zawodzic i wzbudzac litosc..jak kiedys wczesniej zaznaczylem ..
          > jezeli chodzi o moja osobe na litosc niech nie licza..a jak ktos mi pieprzy ze
          > cos mu sie nalezy bo moj pradziadek skopal dupe jego pra-dziadka ..to sam nie
          > wiem..zazwyczaj usmiecham sie i skrecam jointa..a jak ktos go nie chce z tego
          > powodu ze mna wypalic..niech spierdala..
          ........
          ja sie w kazdym razie chetnie podlacze...
        • __redakcja Re: Marcin Meller vel theend 10.07.02, 14:24
          fajnie piszesz, theend. Ja sie ciesze, gowno wyszlo z nauk dziadka i ojca jak
          sobie poradzic z gojami i zydami (bo przeciez tacy cwaniacy zyciowi jak
          Mellerowie ucza slabosci obu stron, nie) i wszystko padlo na jakims zasranym
          forum polonia zagraniczna, w dodatku anonimowym.

Zrobiles kapitalny skok twarza o beton i cos z toba nie tak zeby taki kapital
          zyciowy tak przepieprzyc. Tata ambasador a ty na forum polonia robisz sie sam
          ambasadorem. Wsciekam sie jak czytam te zyciorysy twojej rodziny i nakladam na
          historei POlski. Tu potrzeba jakiegos dobrego historyka i znawcy dziejow polskich
          zeby cos z tego twojego pisarstwa wyciagnal. Nasylam ci kontrole.
          • Gość: alka Re: do EMI - IP: *.oc.oc.cox.net 11.07.02, 08:03

Dziekuje Ci za ten swietny i mocny tekst, EMI.
            [Mysle o tym 'Jedwabne uwaga do tematu', z 10/07 g.03.52]

Ostatnio, kiedy zwlaszcza w kontekscie Jedwabnego rozlegaja sie histeryczne
            wrzaski polsko-nacjonalnie nawiedzone, od ktorych nawet dzis, tyle lat po wojnie,
            cierpnie skora, taki glos jak Twoj, przywraca nadzieje.
            Nadzieje, ze cos sie zmienilo od czasow Jedwabnego.
            Ze jednak dzis pogromy nie bylyby mozliwe...

Niestety, czytajac wiekszosc opinii,nawet tu zamieszczonych, ciagle moznaby miec
            spore obawy.

Ciekawe, ze ich autorzy maja sie za pierwszorzednych patriotow...
            Dla nich uwaga.--Ci, ktorzy palili, tez sie za takich mieli.

• topiel Re: do EMI - 11.07.02, 09:33
              Wtrace tu swoje piec groszy: dobrzy by bylo, zebysmy mu Polacy przyjeli do
              swiadomosci, iz wsrod nas sa takie same kanalie jak i w innych narodach. Co
              prawda, polscy mieszkancy w Jedwabnem nie robili tego w imieniu prawa polskiego
              ale zeszpecili imie Polakow. To jest tylko gra slow ale mozna spokojnie
              powiedziec, ze zrobili to Polacy lub, ze zrobili to Polacy z Jedwabnego. Dla malo
              orientujacego sie w historii i geografii wyjdzie to na jedno.
              My Polacy, tez wszystkie zbrodnie niemieckie wkladamy do jednego worka i mowimy
              najchetnie: zrobili to Niemcy.
              Zbiorowa odpowiedzialnosc ?
              Przez wiele lat bylismy oszukiwania, kiedy wpajano nam, ze bylismy tylko ofiara.
              Kiedy teraz wychodzi na jaw, ze i my jako narod tez nie jestesmy zupelnie czysci,
              trodno nam w to uwierzyc i to zaakceptowac.
              Pomalo przywykniemy i do tego, i bedziemy podchodzili mniej emocjonalnie a
              bardziej rzeczowo.
              Czym wczewsniej tym lepiej.
              • h.goetz DZIEKUJE wam za sprawe Jedwabnego i wasze posty !! 11.07.02, 13:58
                Wreszcie po latach Polska zalatwila cos naprawde wspaniale.
                Mieszkam w Niemczech. Jestem Niemcem z pochodzenbia, z Polski wyjechalem zaraz po
                maturze.
                Oczywiscie, wyjechalem z wzgledow ekonomicznych glownie ja i moi rodzice. Ale tez
                dlatego ze bylo przyjemne gdy mi ciagle wypominano moje niemieckie pochodzenie,
                nazwisko i to ze tato sluzylw Wermahce. A przeciez sam tam nie sluzyl, tylko go
                zmuszono. Wielekrotnie wolano na mnie “maly szwab, “hitlerek””, albo
                nawet “morderca”.

Dlatego z taka radoscia odbieram teraz sprawe zalatwienia tego polskiego mordu w
                Jedwabnym.
                Bardzo czesto jestem w Polsce, moje dzieci bardzo lubia tam jezdzic, matka
                chcialaby chociaz na pare lat wrocic przed smiercia do Polski.
                Nareszcie, po 60 latach my tez mamy swoja sprawiedliwosc.
                Jak mi raz jeszcze ktos powie “ty morderco” albo “hitlerowcu” to ja wreszcie moge
                powiedziec: wy tez mordowaliscie, tez jestes taki sam morderca- chociaz nie
                hitlerowiec tylko Polak.
                Bardzo sie szczegolnie ciesze, ze to mlodzi ludzie tu pisza takie posty.
                Dziekuje wam najmocniej jeszcze raz !
                • __redakcja Szanowny panie "huj-go-etch" oraz "u-topiel-sie" 11.07.02, 14:28
                  Nasza redakcja z wielkim zainteresowaniem przeczytala wasze "mundre' dywagacje.
                  Czy wy moi panowie myslicie ze tylko w hederze mozna sie nauczyc myslenia?
                  Wiecie, my goje tez mamy swoje sposoby na zycie i musicie przyznac, wielokrotnie
                  lepsze od waszych. Przyjemnej wiec zabawy.

Panu o niemieckim pochodzeniu gratuluje pieknej polszczyzny. Szkoda, ze siem panu
                  calkowicie pojebalo przez wojne pana tatusia.

Pan topiel to znany na forum skurwiel o ktorym na razie zamilczam. Proponujem
                  panu przed napisaniem najpierw dac komus do przeczytania. Acha, pastylek jeszcze
                  nie trzeba brac.

Alka, ty masz okres czy go nie masz???
                  • h.goetz Nie ublizaj ludziom pociotku mordercow 11.07.02, 17:45
                    • _maas Nerwy poniosly, panie Moj-zeszku? Typowe dla rasy. 12.07.02, 01:22
                  • jot-23 Re: Szanowny panie 11.07.02, 22:54
                    __redakcja napisała:

>
                    > Panu o niemieckim pochodzeniu gratuluje pieknej polszczyzny.

ale za to niemczyzna rodem z ...nie przymiezajac "stawki wiekszej niz zycie"
                    wermaht i sznelle
                • Gość: Munde Nie badz taki pewny swego IP: *.proxy.aol.com 11.07.02, 22:25
                  >Nareszcie, po 60 latach my tez mamy swoja sprawiedliwosc.
                  >Jak mi raz jeszcze ktos powie “ty morderco” albo “hitlerowcu” to ja wreszcie
                  >moge
                  >powiedziec: wy tez mordowaliscie, tez jestes taki sam morderca- chociaz nie
                  >hitlerowiec tylko Polak.

W takim przypadku zostanie ci "recznie " wytlumaczone ze sie mylisz, Niemcu.

• Gość: Jankes Re: DZIEKUJE wam za sprawe Jedwabnego i wasze pos IP: *.broadcom.com 11.07.02, 23:03
                  Oj chyba jednak nie tak latwo nam przekleic kartke mordercow.
                  Oczywiscie sa wsrod nas i tacy, ktorzy zamordowali 300 czy wiecej w Jedwabnem
                  ale nie zapominaj, ze to nie my puscilismy z dymem 6 milionow w Oswiecimiu.

A z mojego wlasnego podworka: przejdz sie kiedys w Warszawie po ulicy Wolskiej,
                  poczytaj tablice, policz ILE. Wyjdzie okolo 100 tysiecy w ciagu 63 dni...

A jak to sie ma do bombardowan Jugoslawi przez NATO (glownie Amerykanie i
                  Kanadyjczycy rzucali bomby)itp itp
                  Kazda nacja ma cos na sumiemiu. Ale tylko Niemcy mordowali na skale masowa.
                  Wiec Niemcy siedzcie cicho i nie probujcie szukac usprwiedliwien dla siebie.

• Gość: Bozena L Re: DZIEKUJE wam za sprawe Jedwabnego i wasze pos IP: *.sympatico.ca 12.07.02, 00:07
                    Gość portalu: Jankes napisał(a):

> Oj chyba jednak nie tak latwo nam przekleic kartke mordercow.
                    > Oczywiscie sa wsrod nas i tacy, ktorzy zamordowali 300 czy wiecej w Jedwabnem
                    > ale nie zapominaj, ze to nie my puscilismy z dymem 6 milionow w Oswiecimiu.
                    >
                    > A z mojego wlasnego podworka: przejdz sie kiedys w Warszawie po ulicy Wolskiej,
                    >
                    > poczytaj tablice, policz ILE. Wyjdzie okolo 100 tysiecy w ciagu 63 dni...
                    >
                    > A jak to sie ma do bombardowan Jugoslawi przez NATO (glownie Amerykanie i
                    > Kanadyjczycy rzucali bomby)itp itp
                    > Kazda nacja ma cos na sumiemiu. Ale tylko Niemcy mordowali na skale masowa.
                    > Wiec Niemcy siedzcie cicho i nie probujcie szukac usprwiedliwien dla siebie.
                    >
                    >
                    >

Qutas
                    • _maas Bozena czy ja tez qutas? Bo nie wiem. 12.07.02, 01:23
                      • Gość: Bozena L Mass, you are the best!!! IP: *.sympatico.ca 12.07.02, 02:04
                        Jankes to qutas, co uciekl z Kanady do US of A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka