Dodaj do ulubionych

z dala od Polski a becikowe

15.07.06, 21:35
Czy nalezy mi sie becikowe, jesli moje dziecko urodzilo sie za granica, a ja
i maz mamy obywatelstwo polskie i zameldowani jestesmy w Polsce, ale tu nie
mieszkamy.
Obserwuj wątek
    • hanula Re: z dala od Polski a becikowe 15.07.06, 22:57
      Z ustawy o świadczeniach rodzinnych:

"Świadczenia rodzinne przysługują osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres co najmniej 1 roku przed złożeniem wniosku oraz przez okres zasiłkowy, w którym otrzymują
      świadczenia rodzinne."

ops-ursynow.civ.pl/images/stories/akty/d20032255lj.pdf
    • cukiereczek4444 Re: z dala od Polski a becikowe 17.07.06, 19:59
      a co jesli sie pobiera zasiłek rodzinny na dziecko i dodatkowo jest sie na
      urlopie wychowawczym,czy jesli wyjade do anglii i bede przyjezdzała do polski
      to nadal moge mam prawo do zasiłku i urlopu wychowawczego?a co jesli chodzi o
      anglie czy tak moge sie starac o zasiłki na dziecko,moj maz tam pracuje od pół
      roku a jestem na razie w polsce na urlopie wychowawczym na okres 2 lat.czy
      ktos mi moze pomoc ???
    • kokolores Re: z dala od Polski a becikowe 17.07.06, 21:02
      dell83 napisała:

> Czy nalezy mi sie becikowe, jesli moje dziecko urodzilo sie za granica, a ja
      > i maz mamy obywatelstwo polskie i zameldowani jestesmy w Polsce, ale tu nie
      > mieszkamy.

Czy pobierasz jakies swiadczenia na dziecko/rodzine za granica?
      :o)
      Koko
      • agxa1 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 09:45
        ja mam paszport na nazwisko panienskie i nie za bardzo chce go wymieniac bo
        jeszcze jest wazny przez kilka lat.
        Jesli bede leciala z dzieckiem do Pl czy moga mi robic problemy-dziecko inne
        nazwisko, ja inne?
        czy lepiej leciec na nowy dowod -mam tam juz nazwisko meza
        • kokolores Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 11:30
          Lepiej lec na dowod .......tylko co to ma z becikowym do czynienia?

:o)
          Koko
          • tora99 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 23:13
            i zaopatrz sie w zgode ojca na wywoz dziecka potwierdzona notarialnie. mnie to
            zawsze sprawdzaja (w kanadzie, w anglii tez powinni, w polsce nikt sie tym nie
            interesowal)
            • aga_rn Re: z dala od Polski a becikowe 24.07.06, 16:51
              tora99 napisała:

> i zaopatrz sie w zgode ojca na wywoz dziecka potwierdzona notarialnie. mnie
              to
              > zawsze sprawdzaja (w kanadzie, w anglii tez powinni, w polsce nikt sie tym
              nie
              > interesowal)

No ja sie w taka zgode zaopatrzylam ale pies z kulawa noga nie zapytal mnie czy
              ojciec zgadza sie na wywoz dzieci z Kanady. Lecialam 27 czerwca z Toronto do
              Warszawy, LOT-em. Dzieci ze mna, maz zostawal w domu. Wrocilam 8 lipca, sama
              bo dzieci zostaly w Polsce na wakacjach i przyjada z babcia pod koniec
              sierpnia.
              Podobnie bylo w ubieglym roku w kwietniu, maz jechal z dziecmi do Polski, ja
              zostalam w domu. Nikogo nie interesowalo czy matka zgadza sie na wyjazd
              dzieci.
              Jestem ciekawa od czego to zalezy, od lini lotniczych ? Oboje moglismy wywiez
              dzieci bez zgody wspolmalzonka i szukaj wiatru w polu.
              Pozdrowienia,
              AgaRN
    • dell83 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 21:53
      Nie pobieram zadnych zasilkow nigdzie, ani z Polski ani za granica (jestem
      obecnie w USA)
    • margo35 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 22:37
      Becikowe Ci sie nalezy. Ja bylam w podobnej sytuacji. Musisz wyrobic dziecku
      polskie swiadectwo urodzenia i go zameldowac.
    • margo35 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 22:38
      Pamietaj jednak, ze na zalatwienie wszystkiego masz czas do 3 miesiecy od daty
      urodzenia dziecka.
      • paliwodaj Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 05:03
        Tylko czy oplaci ci sie wydac 900$ na bilet lotniczy (dla 1 os) po to aby
        dostac te bodajze 200$ z hakiem?
        Tutaj tez mozesz dostac jakies zasilki na dziecko (jest przeciaz obywatelem
        amerykanskim). Jezeli jestescie w tak zlej sytuacji materialnej zgloscie sie do
        welfare office, postarajcie o darmowe ubezpieczenie medyczne dla dziecka,
        znizki na gaz, prad, telefon. Pytaj o" low income family program"

Poza tym wydaje mie sie ze becikowe w Polsce tez jest dla rodzin ktorych dochod
        jest ograniczony, przebywajac w innym kraju ciezko jest pracowac rowniez w
        Polsce, no chyba ze sie ma jakis biznes w Polsce - ale chyba tacy ludzie nie
        dostaja zasilkow.
        • margo35 Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 12:42
          Becikowe nalezy sie wszystkim kobietom, ktore urodzily dziecko po listopadzie
          (nie pamietam dokladnie ktorym)2005 roku, niezaleznie od dochodu. Nic z tym
          wspolnego nie maja pieniadze otrzymywane za granica na dziecko (oprocz tych z
          tytulu urodzenia dziecka, bo trzeba napisac oswiadczenia, ze nie otrzymalo sie
          takowych w innym miejscu). Becikowe jest jednorazowe i wynosi 1000 zl. Nie
          sadze, zeby ktos specjalnie jechal z USA po 1000 zl., ale jak sie akurat bedzie
          w kraju, dlaczego nie skorzystac. Nie trzeba miec skrupulow, bogaci tez
          odbieraja.
    • pyza_uk tu sa wszystkie odpowiedzi 19.07.06, 13:21
      matir.ovh.org/becikowe/index.php?becikowe=wniosek
    • mioczka Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 13:46
      mi formalnosci załatwia babcia dziecka bo ja jestem w Anglii i nie moge narazie
      jechać więc może ktoś z rodziny może ci to załatwić. a jest jeszcze chyba
      1000zł poporodowe i to jest uzależnione od dochodu za rok 2004 (nie jestem
      pewna) jesli miałaś mały dochód to sie należy.
      • cytrusowa Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 17:34
        zaraz, zaraz - dla mnei to nielogiczne.
        Mieszkamy w Niemczech, zameldowani jestesmy i w Niemczech i w Polsce.
        wydawalo mi sie, ze becikowe przysluyguje kobietom, ktore urodzily wq Polsce!

Jesli ja rodze tutaj, w Niemczech, to mi sie nie nalezy, mimo ze moje dzieci
        beda mily polskie obywatelstwo
        • cytrusowa Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 17:42
          poszperalam troche i znalzalzam jeszcze, ze jesli malzonek pracuje w danym kraju
          za granicą, a dziecko urdzi sie w Pl, kbezrobotnej obiecie nie przyssluguje
          becikowe w Pl tylko w kraju, w ktorym maz jest zatrudniony.

czyli na logike: moj maz pracuje tutaj, w Niemczech, tylko ze ja bede rodzic tez
          tutaj - wiec z jakiej racji ma mi sie nalezec becikowe???
          • mioczka Re: z dala od Polski a becikowe 20.07.06, 16:29
            więc już się dowiedziałam że teściowa odebrała juz pieniążki dla mnie 1000 zł
            becikowe, 1000 zł dodatek z okazji urodzenia dziecka i jeszcze rodzinne. wiec
            tak naprawde znaczenie ma tu chyba tylko to czy matka z dzieckiem są
            zameldowani w Polsce.
            • cytrusowa mioczka 20.07.06, 21:04
              to dobrze wrozy dla nassmile

powiedz mi tlyko na jakiej zasadz\ie dostalas dodatek i rodzinne???
              • mioczka Re: do cytrusowa 24.07.06, 08:43
                a więc zasiłek rodzinny zostanie przyznany jeśli dochód rodziny w przeliczeniu
                na osobę nie przekracza kwoty 504 zł. Jeśli członkiem rodziny jest dziecko
                niepełnosprawne kwota nie może przekroczyć 583 zł. i tu brane są dochody za rok
                2004 ale juz od września 2006 bedą brane dochody za rok 2005 mi juz przyznali
                zasiłek i musiałam też złożyć wniosek o rodzinne na następny okres zasiłkowy (
                okres zasiłkowy jest od 1 września do 31 sierpnia danego roku) . a jesli chodzi
                o dodatek z okazji urodzenia dziecka tez jest brany właśnie tem dochód.
                pozdrawiam gorąco
                • mioczka Re: do cytrusowa 24.07.06, 09:45
                  i pamiętaj że becikowe dostaniesz bez względu na to gdzie urodzisz ale masz na
                  załatwienie tego tylko 3 miesiące od daty urodzenia dziecka
                  • cytrusowa mioczka 24.07.06, 13:25
                    widzisz, problem jest jeden podstawowy - moj mąz ma dochody tutaj w Niemczech.
                    wydawalo mi sie, ze to jest bariera, prawda?
                    orientujesz sie moze?
                    • mioczka Re: mioczka 24.07.06, 17:10
                      my w roku 2004 mieliśmy (kiepskie ! ;o) ) dochody w polsce ale od lipca juz
                      pracowalismy w anglii lecz tego nigdzie nie zgłaszaliśmy wiec oni maja nasze
                      dochody tylko te z polski . nie wiem jak to jest w waszym przypadku. wiec z
                      rodzinnym różnie może u was być ale pamiętaj że becikowe dostaniesz napewno !
                      a tak przy okazji to dobrze rozumiem że będziesz miała bliźniaki ????? jeśli
                      tak no to Ci podwójnie gratuluje tych dwóch maluszków w brzuszku ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka