dell83 15.07.06, 21:35 Czy nalezy mi sie becikowe, jesli moje dziecko urodzilo sie za granica, a ja i maz mamy obywatelstwo polskie i zameldowani jestesmy w Polsce, ale tu nie mieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanula Re: z dala od Polski a becikowe 15.07.06, 22:57 Z ustawy o świadczeniach rodzinnych: "Świadczenia rodzinne przysługują osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres co najmniej 1 roku przed złożeniem wniosku oraz przez okres zasiłkowy, w którym otrzymują świadczenia rodzinne." ops-ursynow.civ.pl/images/stories/akty/d20032255lj.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
cukiereczek4444 Re: z dala od Polski a becikowe 17.07.06, 19:59 a co jesli sie pobiera zasiłek rodzinny na dziecko i dodatkowo jest sie na urlopie wychowawczym,czy jesli wyjade do anglii i bede przyjezdzała do polski to nadal moge mam prawo do zasiłku i urlopu wychowawczego?a co jesli chodzi o anglie czy tak moge sie starac o zasiłki na dziecko,moj maz tam pracuje od pół roku a jestem na razie w polsce na urlopie wychowawczym na okres 2 lat.czy ktos mi moze pomoc ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: z dala od Polski a becikowe 17.07.06, 21:02 dell83 napisała: > Czy nalezy mi sie becikowe, jesli moje dziecko urodzilo sie za granica, a ja > i maz mamy obywatelstwo polskie i zameldowani jestesmy w Polsce, ale tu nie > mieszkamy. Czy pobierasz jakies swiadczenia na dziecko/rodzine za granica? :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
agxa1 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 09:45 ja mam paszport na nazwisko panienskie i nie za bardzo chce go wymieniac bo jeszcze jest wazny przez kilka lat. Jesli bede leciala z dzieckiem do Pl czy moga mi robic problemy-dziecko inne nazwisko, ja inne? czy lepiej leciec na nowy dowod -mam tam juz nazwisko meza Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 11:30 Lepiej lec na dowod .......tylko co to ma z becikowym do czynienia? :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 23:13 i zaopatrz sie w zgode ojca na wywoz dziecka potwierdzona notarialnie. mnie to zawsze sprawdzaja (w kanadzie, w anglii tez powinni, w polsce nikt sie tym nie interesowal) Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: z dala od Polski a becikowe 24.07.06, 16:51 tora99 napisała: > i zaopatrz sie w zgode ojca na wywoz dziecka potwierdzona notarialnie. mnie to > zawsze sprawdzaja (w kanadzie, w anglii tez powinni, w polsce nikt sie tym nie > interesowal) No ja sie w taka zgode zaopatrzylam ale pies z kulawa noga nie zapytal mnie czy ojciec zgadza sie na wywoz dzieci z Kanady. Lecialam 27 czerwca z Toronto do Warszawy, LOT-em. Dzieci ze mna, maz zostawal w domu. Wrocilam 8 lipca, sama bo dzieci zostaly w Polsce na wakacjach i przyjada z babcia pod koniec sierpnia. Podobnie bylo w ubieglym roku w kwietniu, maz jechal z dziecmi do Polski, ja zostalam w domu. Nikogo nie interesowalo czy matka zgadza sie na wyjazd dzieci. Jestem ciekawa od czego to zalezy, od lini lotniczych ? Oboje moglismy wywiez dzieci bez zgody wspolmalzonka i szukaj wiatru w polu. Pozdrowienia, AgaRN Odpowiedz Link Zgłoś
dell83 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 21:53 Nie pobieram zadnych zasilkow nigdzie, ani z Polski ani za granica (jestem obecnie w USA) Odpowiedz Link Zgłoś
margo35 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 22:37 Becikowe Ci sie nalezy. Ja bylam w podobnej sytuacji. Musisz wyrobic dziecku polskie swiadectwo urodzenia i go zameldowac. Odpowiedz Link Zgłoś
margo35 Re: z dala od Polski a becikowe 18.07.06, 22:38 Pamietaj jednak, ze na zalatwienie wszystkiego masz czas do 3 miesiecy od daty urodzenia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 05:03 Tylko czy oplaci ci sie wydac 900$ na bilet lotniczy (dla 1 os) po to aby dostac te bodajze 200$ z hakiem? Tutaj tez mozesz dostac jakies zasilki na dziecko (jest przeciaz obywatelem amerykanskim). Jezeli jestescie w tak zlej sytuacji materialnej zgloscie sie do welfare office, postarajcie o darmowe ubezpieczenie medyczne dla dziecka, znizki na gaz, prad, telefon. Pytaj o" low income family program" Poza tym wydaje mie sie ze becikowe w Polsce tez jest dla rodzin ktorych dochod jest ograniczony, przebywajac w innym kraju ciezko jest pracowac rowniez w Polsce, no chyba ze sie ma jakis biznes w Polsce - ale chyba tacy ludzie nie dostaja zasilkow. Odpowiedz Link Zgłoś
margo35 Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 12:42 Becikowe nalezy sie wszystkim kobietom, ktore urodzily dziecko po listopadzie (nie pamietam dokladnie ktorym)2005 roku, niezaleznie od dochodu. Nic z tym wspolnego nie maja pieniadze otrzymywane za granica na dziecko (oprocz tych z tytulu urodzenia dziecka, bo trzeba napisac oswiadczenia, ze nie otrzymalo sie takowych w innym miejscu). Becikowe jest jednorazowe i wynosi 1000 zl. Nie sadze, zeby ktos specjalnie jechal z USA po 1000 zl., ale jak sie akurat bedzie w kraju, dlaczego nie skorzystac. Nie trzeba miec skrupulow, bogaci tez odbieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk tu sa wszystkie odpowiedzi 19.07.06, 13:21 matir.ovh.org/becikowe/index.php?becikowe=wniosek Odpowiedz Link Zgłoś
mioczka Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 13:46 mi formalnosci załatwia babcia dziecka bo ja jestem w Anglii i nie moge narazie jechać więc może ktoś z rodziny może ci to załatwić. a jest jeszcze chyba 1000zł poporodowe i to jest uzależnione od dochodu za rok 2004 (nie jestem pewna) jesli miałaś mały dochód to sie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 17:34 zaraz, zaraz - dla mnei to nielogiczne. Mieszkamy w Niemczech, zameldowani jestesmy i w Niemczech i w Polsce. wydawalo mi sie, ze becikowe przysluyguje kobietom, ktore urodzily wq Polsce! Jesli ja rodze tutaj, w Niemczech, to mi sie nie nalezy, mimo ze moje dzieci beda mily polskie obywatelstwo Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: z dala od Polski a becikowe 19.07.06, 17:42 poszperalam troche i znalzalzam jeszcze, ze jesli malzonek pracuje w danym kraju za granicą, a dziecko urdzi sie w Pl, kbezrobotnej obiecie nie przyssluguje becikowe w Pl tylko w kraju, w ktorym maz jest zatrudniony. czyli na logike: moj maz pracuje tutaj, w Niemczech, tylko ze ja bede rodzic tez tutaj - wiec z jakiej racji ma mi sie nalezec becikowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
mioczka Re: z dala od Polski a becikowe 20.07.06, 16:29 więc już się dowiedziałam że teściowa odebrała juz pieniążki dla mnie 1000 zł becikowe, 1000 zł dodatek z okazji urodzenia dziecka i jeszcze rodzinne. wiec tak naprawde znaczenie ma tu chyba tylko to czy matka z dzieckiem są zameldowani w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa mioczka 20.07.06, 21:04 to dobrze wrozy dla nas powiedz mi tlyko na jakiej zasadz\ie dostalas dodatek i rodzinne??? Odpowiedz Link Zgłoś
mioczka Re: do cytrusowa 24.07.06, 08:43 a więc zasiłek rodzinny zostanie przyznany jeśli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 504 zł. Jeśli członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne kwota nie może przekroczyć 583 zł. i tu brane są dochody za rok 2004 ale juz od września 2006 bedą brane dochody za rok 2005 mi juz przyznali zasiłek i musiałam też złożyć wniosek o rodzinne na następny okres zasiłkowy ( okres zasiłkowy jest od 1 września do 31 sierpnia danego roku) . a jesli chodzi o dodatek z okazji urodzenia dziecka tez jest brany właśnie tem dochód. pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
mioczka Re: do cytrusowa 24.07.06, 09:45 i pamiętaj że becikowe dostaniesz bez względu na to gdzie urodzisz ale masz na załatwienie tego tylko 3 miesiące od daty urodzenia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa mioczka 24.07.06, 13:25 widzisz, problem jest jeden podstawowy - moj mąz ma dochody tutaj w Niemczech. wydawalo mi sie, ze to jest bariera, prawda? orientujesz sie moze? Odpowiedz Link Zgłoś
mioczka Re: mioczka 24.07.06, 17:10 my w roku 2004 mieliśmy (kiepskie ! ;o) ) dochody w polsce ale od lipca juz pracowalismy w anglii lecz tego nigdzie nie zgłaszaliśmy wiec oni maja nasze dochody tylko te z polski . nie wiem jak to jest w waszym przypadku. wiec z rodzinnym różnie może u was być ale pamiętaj że becikowe dostaniesz napewno ! a tak przy okazji to dobrze rozumiem że będziesz miała bliźniaki ????? jeśli tak no to Ci podwójnie gratuluje tych dwóch maluszków w brzuszku ;o) Odpowiedz Link Zgłoś