Dodaj do ulubionych

Praca w Uk-wyksztalcenie polskie

23.08.06, 20:08
Chce podjac nareszcie normalna prace zgodna z moim wyksztalceniem ,czy
orientujecie sie jak jest z polskimi studiami,czy sa one uznawane w Uk,czy
wystarczy tlumaczony dyplom,czy istnieje jakas instytucja ktora stwierdzi czy
moj dyplom jest tutaj wazny,czy nie?czy ktos ma jakies doswiadczenia?dziekuje
z gory i pozdrawiam.Marta
Obserwuj wątek
    • olimpia_b81 Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 23.08.06, 22:20
      poszukaj instytucji NARIC na necie
      • martas15 Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 23.08.06, 23:04
        NARIC wlasnie odeslal mi moje dokumenty za ktore musialam zaplacic ponad 103
        funty i zadnych konkretnych informacji na ktore moglabym sie powolac mi nie
        udzielil.na koniec piszac ze nie jest to dokument tylko forma informacji.Czyli
        ogolnie rzecz biorac nic!!!!!A Ty Olimpia kozystalas z ich uslug?
        • asia.asz Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 24.08.06, 11:35
          ja moge tylko powiedziec ze w portugali nie bylo problemu z polskim dyplomemm mgr - zrobilam tylko tlumacznie na angielski u tlumacza
          nie wiem jak jest w innych krajach uni? ale przeciez przepisy powinny byc takie same wszedzie, prawda?

pozdr
          asia
          • martas15 Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 24.08.06, 14:37
            Mam nadzieje ze tutaj w UK bedzie tak samo moze tylko bedzie wymagany jakis
            dodatkowy kurs,musze to wszystko jakos posprawdzac i podowiadywac sie!
    • 1kjj Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 24.08.06, 14:53
      Witaj!
      Wiele zależy od tego kim jesteś z zawodu.
      Poza dyplomem są jeszcze przeróżne "councile" jak np. General Teaching Council dla nauczycieli i czasem dla niektórych zawodów ważniejsze jest spełenienie kryteriów danego councilu niż papiery z UK Narric, który jest instytucją nową i wielu pracodawców nawet nie wie o jego istnieniu
      Jeśli jesteś belfrem służę radą i pomocą.

pzdr.
      j
      • martas15 Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 24.08.06, 15:26
        Czesc,ja skonczylam pedagogike resocjalizacyjna i sadowa,czy wiesz moze gdzie i
        jak powinnam sie za to zabradz,gdzie szukac informacji?wydaje mi sie ze wiesz
        co nie co na ten temat,bylabym ci wdzieczna.jak mam sie dowiedziec czy spelniam
        dane kryteria o ktorych piszesz?Nie jestem nauczycielem ale mozna to podciagnac
        tak mi sie wydaje chociaz nie jestem pewna?!
        • 1kjj Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 24.08.06, 17:31
          Witaj!

To zależy gdzie szukasz pracy, w jakiego rodzaju instytucji. Zazwyczaj w ofertach pracy znajdziesz coś na temat wymagań co do kwalifikacji. U nauczycieli nazywa się to QTS albo piszą ,że masz być zarejestrowana w GTC.
          Kiedy ja szukałam zatrudnienia w UK znalazłam wątki nauczycielskie na różnych forach a potem zwyczajnie znalazłam stronę internetową GTC.

Ciebie się nie da podciagnąć pod nauczyciela ponieważ GTC wymaga byś miała ukończone studia jakiegoś przedmiotu. Pedagogika Ci tego nie daje, chyba ,że studiowałaś coś dodatkowo. Oni mają taką sprtną tabelkę,gdzie masz wpisac jakie przedmiot możesz nauczać i jaką grupę wiekową. Oczywiście wszystko to ma być poparte dokumentami.

Jest problem z pedagogami w UK. Bo unich ktoś taki nie istnieje. Takze Ciebie jako Ciebie (ped.res i sąd)nie ma. Pisze o tym ponieważ ja jestem po ped. specjalnej i od 10 m-cy walczę z GTC o uznanie moich kwalifikacji. Polskie ministerstwo staje na głowie, mój pracodawca nawet do nich dzwonił i mówił,że on widzi ,że jestem profesjonalistką a oni swoje.

Zyczę powodzenia i radze przemyśl gdzie chcesz pracowaći szykuj się na batalie z urzędasami. Dla osłody dodam Ci tylko,ze moze będziesz miała tyle szczęścia co ja i Twój pracodawca machnie na to reką bo uzna że jestes po prostu dobra.

Powodzenia , jak co ,to pisz.
          j.
          • mieszkankauk Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 24.08.06, 21:24
            Ja uważam (oczywiście mogę się mylić), że wystarczą dobre referencje od byłego
            pracodawcy gdzie przepracowało się conajmniej pół roku no i oczywiście w
            podobnej branży. Tak było ze mną, dostałam pracę bez problemu.
          • martas15 Re: Do J 25.08.06, 15:14
            Dzieki za pomoc,sprobuje zaczac walke i napewno sie jeszcze odezwe.pozdrawiam
            serdecznie.marta
            • rozyczko Re: Do J 25.08.06, 21:31
              pod tym adresem znajdziesz polskie forum nauczycielskie
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33917
              Ewa
              • martas15 Re: Do J 25.08.06, 21:35
                Dziekuje Rozyczko,przegladne to wszystko,jak moje dzieciatko pojdzie
                spac.pozdrawiam
        • ewunia_uk Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 25.08.06, 10:23
          Najblizszym odpowiednikiem Twojego zawodu w UK bedzie Social Worker ze
          specjalizacja w "child protection" oraz "young offenders". W UK Social Worker
          to jest zawod regulowany, tzn. trzeba miec kwalifikacje uznawane przez General
          Social Care Council. Najlepiej zadzwon do nich bezposrednio i wypytaj sie,
          jakie polskie kwalifikacje sa uznawane. Caly system Social Care jest w UK
          zorganizowany zupelnie inaczej niz w PL, wiec pewnie z uznaniem kwalifikacji
          nie bedzie tak latwo. Z drugiej strony, pracownikow w tej dziedzinie bardzo
          brakuje.

Ja to wszystko pisze troche teoretycznie, bo sama nie pracuje w tej dziedzinie,
          tylko moj maz, ale on jest Brytyjczykiem i kwalifikacje oczywiscie ma tutejsze.
          • martas15 Re: Praca w Uk-wyksztalcenie polskie 25.08.06, 15:12
            Dziewczyny dziekuje wam za rady
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka