Dodaj do ulubionych

Polskie pieczywo - czy najlepsze??

24.08.06, 16:10
Mazowiecki z Polskiej Piekarni w Toronto smakuje mi najbardziej !!

Polskie pieczywo drogie i słabej jakości.
Ceny pieczywa powinny być podniesione już dawno - twierdzą piekarze.
Analitycy rynku żywności uważają natomiast, że polskie pieczywo to produkt
drogi i niskiej jakości, pisze "Dziennik Polski"

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3569823.html
Obserwuj wątek
    • ontarian ci piekarze, to artysci, nobla powinni dostac, heh 24.08.06, 16:22
      "Tym bardziej, że w pieczywie zmniejsza się udział podstawowego surowca, czyli
      mąki - podkreśla dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i
      Gospodarki Żywnościowej. Nierzadko mąka stanowi tylko 15 procent wagi pieczywa,
      a reszta to efekt "polepszaczy" i środków spulchniających."

niedlugo z piachu piec beda
    • waldek.usa Wytre buzie 24.08.06, 16:23

...bo mi slina cieknie z przejecia

(&39658 podpatrzone u kolejnego Poloniozercy)

Panowie wybieraja Panie, Panow wybiera policja...Z szaconkiem, bo sie skonczy zle!
      • chardonnay Re: Wytre buzie 24.08.06, 18:50
        Zawsze mnie smiesza posty ludzi mieszkajacych za granica ktorzy wychwalaja
        polski chleb i twierdza jaki chleb jest paskudny w ich nowej ojczyznie.Prawda
        jest taka ze wybor chleba jest ogromny i nasze polskie wypieki wysiadaja przy
        niemieckich, wloskich itd... wszystko zalezy od ceny ...jak ktos szuka dobrego
        chleba za 99 centow ... Dobry chleb w Toronto kosztuje $3-5$.
        • piss.doff Re: Wytre buzie 24.08.06, 18:58
          nie masz racji moja droga ale tez chcialbym zeby tak bylo: zaplace i zwalnia
          mnie to z myslenia i poszukiwania najlepszego rozwiazania. W najlepszych
          piekarniach moze byc tak ze chleb bedzie niejadalny. W najgorszych to wiadomo.
          Fakt ze kanadyjczycy lepiej pieka od amerykanow nie oznacza ze piekarze z
          kanady sa najlepsi.
          ilez to roboty wrzucic dwa kubki (dobrej!) maki to maszyny do pieczenia
          chleba? Zaden piekarz nie moze nawet marzyc o tak dobrym chlebie jaki ta
          maszyna upiecze po 4-ech godzinach.
        • waldek.usa Chleb 24.08.06, 18:58
          podsumowales prawidlowo.
          Nawet autentyczny pumpernickel mozna znalezc w Stanach...

Panowie wybieraja Panie, Panow wybiera policja...Z szaconkiem, bo sie skonczy zle!
          • piss.doff Re: Chleb 24.08.06, 20:07
            waldek, nie rozumiesz co to znaczy 'autentyczny pumpernikel. To oznacza chleb
            na zakwasie pieczony 20 godzin w niskiej temperaturze. Czy sadzisz ze komus sie
            chce trzymac piec tak dlugo i grzac dla ludzi ktorzy i tak g. wiedza o takim
            chlebie? Probowalem pumpernickel w USA z najlepszych piekarni: takiego szajsu
            to nie widzialem NIGDZIE i NIGDY! Oczywiscie slowo 'pumpernickel' jest
            stosowane do kazdego wypieku do ktorego dodano kawy, oczywiscie zbozowej.
            Reszta leci z klucza czyli worek 100 funtow maki za $10.
            • waldek.usa Re: Chleb 24.08.06, 21:56
              piss.doff napisał:

> waldek, nie rozumiesz co to znaczy 'autentyczny pumpernikel.

► akurat wiem, to co napisales ponizej i jeszcze troche.

To oznacza chleb
              > na zakwasie pieczony 20 godzin w niskiej temperaturze. Czy sadzisz ze komus
              sie
              >
              > chce trzymac piec tak dlugo i grzac dla ludzi ktorzy i tak g. wiedza o takim
              > chlebie? Probowalem pumpernickel w USA z najlepszych piekarni: takiego szajsu
              > to nie widzialem NIGDZIE i NIGDY!

► oczywista, to nie jest to. W Trader Joe's (?), o ile pamietam, jest
              pumpernikel niemiecki, z Reichu. Jesli wierzyc nalepce, to skladniki sa
              prawidlowe, bez wzbogacen...

Oczywiscie slowo 'pumpernickel' jest
              > stosowane do kazdego wypieku do ktorego dodano kawy, oczywiscie zbozowej.
              > Reszta leci z klucza czyli worek 100 funtow maki za $10.

► tu siem zgadzam, ale to jest dla nieznajacych tematu.

• ontarian Re: Wytre buzie 24.08.06, 19:06
          chardonnay napisał:

> chleba za 99 centow ... Dobry chleb w Toronto kosztuje $3-5$.
          eeeh tam! po piataku to jakies wymyslne badziewia sa
          ktore moja zona czasami sobie kupuje
          ja wole zwykly, bialy chleb, 2.50 kosztuje
    • piss.doff Re: Polskie pieczywo - czy najlepsze?? 24.08.06, 18:52
      www.piekarnie.pl mozna poczytac co pakuja do wypiekow i co chca tam jeszcze
      dodac.
      • chardonnay Re: Polskie pieczywo - czy najlepsze?? 24.08.06, 19:09
        Ja kupuje w Kanadzie w sieci Loblaws.Ja nie mysle aby w innych krajach byl
        wybor mniejszy niz tutaj.Po prostu dobry chleb wiecej kosztuje a nie wszystkich
        stac na taki wydatek..wiec kupuja najtanszy quasi-chleb a potem narzekaja ze
        nie ma chleba.
        • piss.doff Re: Polskie pieczywo - czy najlepsze?? 24.08.06, 20:09
          ludzie chrzania wszystko i na kazdy temat, ty mowisz ze wiesz co robisz a ja
          sie ciebie pytam dlaczego sama nie upieczesz w maszynie? Palce bola czy co?
    • polonus5 Re: Polskie pieczywo - czy najlepsze?? 24.08.06, 19:20
      zawsze pyszne pieczywo !!!

www.karpaty.ca/index.html
      www.karpaty.ca/index.html
      • piss.doff Re: Polskie pieczywo - czy najlepsze?? 24.08.06, 20:11
        slowo uplepszacze, wypelniacze, polepszacze to znasz? Widac wyraznie ze nie.
        Zostaw taki chleb w worku plastykowm na pare dni i wez szklo powiekszajace aby
        podziwiac zoo wlasnego chowu.

PS nie fqrfiaj piekarza!
    • crz4u Niezłe pieczywo można też kupić... 24.08.06, 22:13
      ...na Mannhattanie w E.A.T. u Eli Zabara, 1064 Madison Avenue (międy 80 a 81
      Str). I choć to hamerykańska instytucja to wiem że pracują tam także polscy
      piekarze. Polecają chlebek żytni (ten pełny żytni) oraz raisin-bread - tym
      można się naprawde zapchać. Oczywiście miłośnicy dmuchanych "bamboszy" także
      znajda coś dla siebie. Aha, u Eli (Ilaja) można zamówić sobie np. tuzin
      bułeczek pumpernikla. Prawie jak w banku upiecze je dla ciebie nasz rodak. Nie
      wierzysz, zobacz sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka