Dodaj do ulubionych

Falszywy obraz Poloni----------komu na nim zalezy?

15.09.06, 12:29
Dlaczego w Polsce jak i w Polskich mediach promuje sie obraz Polskiego
emigranta jako "Polonusa-nieudacznika"?

Wedlug mnie tzw. Polonia jest bardzo niejednolita, istnieja cala gama
kategori i podkategori:

....Od Polakow ktorzy sa obywtelami USA, niczym nie roznia sie od rodowitych
Amerykanow, sa dobrze wyksztalconymi czlonkami tzw; "middle class" swietnie
mowia po angielsku, i calkowicie zasymilowani w srodowisku Amerykanskim;
czyli zyja zyciem Ameryki, i Polska jest dla nich to faktycznie
jest...zagranica.

....do Polakow ktorzy sa w USA nielegalnie, pracuja fizycznie, tkwa od lat w
srodowisku zamieszkanych wylacznie przez innych Polakow ktorzy tak samo jak
oni nie potrafili oderwac sie od Polskiej enklawy i zasymilowac sie w
srodowisko Amerykanskie, czesto z tej przyczyny ze pochodza ze wsi i nie
potrafili nauczyc sie jezyka angielskiego. Ci ludzi czesto zyja bardziej
zyciem Polski, Polonijnego getta a USA to dla nich obcy kraj. Do tej grupy
czesto naleza osoby ktore w USA sa czasowo, nielegalnie i ich status
pozostaje nieuregulowany.

Jednak najwieksza grupe stanowia Polacy ktorych mozna sklasyfikowac gdzies
pomiedzy tymi dwoma ekstemanlymi przypadkami.

Mysle ze na ogol mamy do czynienia z tzw; Polish-born Americans...a nie
zadnymi "Polonusami- nieudacznikami". Skonczmy z ta anty-emigrancka i anty-
amerykanska propaganda.

Faktem jest ze Polacy, a raczej wlasciwiej; Polish-born Americans w
zdecydowanej wiekszosci swietnie sobie radza w USA i stanowia integralna
czesc spoleczenstwa Amerykanskiego, a mit o tzw; "Polskim emigrancie
nieudaczniku" jest wlasnie tylko ...mitem.
Obserwuj wątek
    • na.imie.mam Re: Falszywy obraz Poloniiiii 15.09.06, 12:35
      rozumiem, ze Ty jestes Polish-born Americans?
      czy tak?
      • waldek1610 Re: Falszywy obraz Poloniiiii 15.09.06, 12:56
        na.imie.mam napisał:

> rozumiem, ze Ty jestes Polish-born Americans?
        > czy tak?

Tak. Po pierwsze Polska to wlasciwie dla mnie obcy kraj, po drugie jestem
        obywatelem USA i na codzien posluguje sie jezykiem angielskim, zadziej polskim.
    • na.imie.mam doczytalem sie odpowiedzi 15.09.06, 12:50
      w innym watku;

czym ty sie przejmujesz?
      malo to glupot ludzie mowia i pisza?
      sie ciesz, ze ci sie powiodlo i wierz w to, nie powatpiewaj
      nie nalezysz do tych, ktorzy codziennie musza cos wrednego o pl napisac,
      zeby zabic swoje kompleksy; jezeli juz, to w malym, nieszkodliwym stopniu
      (nie jak Twoj -pozal sie boze- imiennik z ciagla sraczka)

rozumiem to jako wyciagniecie reki do "tych" z pl
      pzdr
    • zorbathegreek Falszywy obraz Poloni - komu na nim zalezy? 15.09.06, 13:07
      Jaki falszywy? Najbardziej prawdziwy. To, ze 1-2% emigrantow z Polski osiagnelo w USA sukces, to niewielki powod do chwaly. I nie powolujcie sie na statystyki, ktore dodaja do wspolnego "mianownika" zarowno Polakow, ktorym sie w USA z definicji nie udaje z polskimi Zydami, ktorzy odnosza w USA sukces za sukcesem. Ale to nic dziwnego - przeciez w USA rzadza obecnie Zydzi!
      • wujekjurek Re: Falszywy obraz Poloni - komu na nim zalezy? 15.09.06, 14:36
        zorbathegreek napisał:

> 1-2% emigrantow z Polski osiagnelo
        > w USA sukces,

Ciekawe czy ja się zaliczam do tej ekskluzywnej grupki.
        • zorbathegreek Re: Falszywy obraz Poloni - komu na nim zalezy? 15.09.06, 14:42
          Latwo sprawdzic:
          1. Czy zarabiasz ponad USD 100,000 netto na rok?
          2. Czy masz na koncie (a vista) ponad USD 1,000,000?
          3. Czy twa "wartosc netto" wynosi ponad USD 5,000,000 (wliczajac gotowke, akcje, dom, samochody itp. "walory" a odejmujac roznorakie dlugi)?
          Jesli odpowiedziec mozesz TAK na powyzsze pytania, to jestes w tych niecalych gornych 2% amerykanskiej polonii, i mozesz sobie szczerze pogratulowac. A jak nie? Tez jest rada: TAKE IT EASY, nie tylko $$$ sie licza! Ale dla polonii tylko "dulary" sie licza. Niestety!
          • wujekjurek Re: Falszywy obraz Poloni - komu na nim zalezy? 15.09.06, 16:16
            Pozytywnej odpowiezi mogę udzielić tylko na jedno z tych pytań. Nie mam
            wyjście, muszę take it easy. smile)
          • harlista Re: Falszywy obraz Poloni - komu na nim zalezy? 15.09.06, 16:45
            zorbathegreek napisał:

> Latwo sprawdzic:
            > 1. Czy zarabiasz ponad USD 100,000 netto na rok?
            > 2. Czy masz na koncie (a vista) ponad USD 1,000,000?
            > 3. Czy twa "wartosc netto" wynosi ponad USD 5,000,000 (wliczajac gotowke,
            akcje
            > , dom, samochody itp. "walory" a odejmujac roznorakie dlugi)?

Skad te cyfry, jakie kryteria przyjoles aby okreslic "sukces"?
            Jaki procent Amerykanow zaliczanych do klasy sredniej spelnia twoje warunki?
            Czy ktos kto nie spelnia wszystkich twoich bzdurnych zalozen musi byc
            nieudacznikiem ?
            Jestes niekonsekwentny: z jednej strony stosujesz wysokie kryteria sukcesu a z
            drugiej bolejesz "Ale dla polonii tylko "dulary" sie licza. Niestety!"

• polonus5 Falszywy obraz Poloni -Kagana raj na Cyprze 15.09.06, 18:58
            zorbathegreek napisał:

Latwo sprawdzic:
            1. Czy zarabiasz ponad USD 100,000 netto na rok?
            2. Czy masz na koncie (a vista) ponad USD 1,000,000?
            3. Czy twa "wartosc netto" wynosi ponad USD 5,000,000 (wliczajac gotowke, akcje
            , dom, samochody itp. "walory" a odejmujac roznorakie dlugi)?
            Jesli odpowiedziec mozesz TAK na powyzsze pytania, to jestes w tych niecalych g
            ornych 2% amerykanskiej polonii, i mozesz sobie szczerze pogratulowac. A jak ni
            e? Tez jest rada: TAKE IT EASY, nie tylko $$$ sie licza! Ale dla polonii tylko
            "dulary" sie licza. Niestety!
            +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kagan i znowu pie..sz tak tylko maja naukowacy polskiego pochodzenia na
            Cyprze i Ponad 20 milionów mężczyzn i kobiet w Unii Europejskiej !!!!!

Wzrost nierówności społecznej w Europie !!!
            Ponad 20 milionów mężczyzn i kobiet jest w Unii Europejskiej bez pracy.
            Wraz z bezrobociem rośnie ubóstwo. Według ostatniego sprawozdania Komisji
            Europejskiej o rozwoju sytuacji społecznej na najuboższą jedną piątą mieszkańców
            UE przypadało w 1998 roku 8 procent całego dochodu, natomiast na najbogatsza
            jedną piątą 36 procent. Około 68 milionów ludzi było w 1998 roku dotkniętych
            biedą, w szczególności dzieci i osoby starsze, ale również młode kobiety. W
            liczbach tych nie są jeszcze zawarte skutki "reform" z ostatnich sześciu lat. Od
            tego czasu zostały radykalnie ograniczone taryfowe uposażenia, uregulowany czas
            pracy i świadczenia społeczne. Ofiarą polityki oszczędzania stały się również
            publiczne programy inwestycyjne, środki na przekwalifikowanie, dokształcanie i
            zatrudnienie jak i inne formy zabezpieczania państwowych interwencyjnych
            stanowisk pracy i obniżki podatków.
            www.wsws.org/de/pl/2004/mar2004/aufr-m20.shtml
            www.wsws.org/de/pl/2004/mar2004/aufr-m20.shtml
          • poddanywujasama Re: Falszywy obraz Poloni - komu na nim zalezy? 17.09.06, 06:36
            Buhaaaaaa......Jak widac twe pojecie o Ameryce jest bardzo male.....
            NIKT NIGDY w USA nie polsuguje sie pojeciem NETTO. Zarobki sa ZAWSZE BRUTTO.
            Co to jest wartosc NETTO takich rzeczy jak domu, samochod itd?
            Przestan pisac idiotyzmy....
    • crz4u Re: Falszywy obraz Poloni----------komu na nim za 15.09.06, 14:51
      waldek1610 napisał:
      > Dlaczego w Polsce jak i w Polskich mediach promuje sie obraz Polskiego
      > emigranta jako "Polonusa-nieudacznika"?

Bo w Polsce gnoi się wszystko i wszystich jak się da z każdej strony i na
      wszystkie mozliwe sposoby. W Polsce nie ma autorytetów i autorytety nie są
      potrzebne polakom - szczególnie młodemu pokoleniu. Jeszcze do niedawna
      dobierano się do doopy żywym, dostało się Wałęsie, dostaje Balcerkowi,
      Gilowskiej a teraz zaczynają gnębić nawet nieboszczyków i Kuronia. Słusznie
      Powiadają że polak Polakowi wilkiem. Co byś nie myślał, co bys nie robił ,
      jakich osiągnięć nie zdobył i tak znajdzie się ktoś kto cię będzie próbował
      zmieszać z błotem. Tak było w historii, tak jest i tak będzie na wieki wieków,
      amen!
      Daleko szukać nie trzeba, wystarczy poczytać niniejsze forum. Szacunek.
    • odin-2 Re: Falszywy obraz Poloni----------komu na nim za 15.09.06, 15:30
      waldek1610 napisał:

>>Skoncentruj sie na jednym i zostan mistrzem w tej dziedzinie, jesli nie
      masz talentu do muzyki nie marnuj czasu na nauke nut<<

dobrze to ujoles,znasz temat z autopsji ?
      • karmin-cynober Pomylka 15.09.06, 17:18
        Moherowe berety uznaja czesto Polakow, ktorzy wyjechali za granice za rodzaj
        kryminalistow zwiewajacych z przymusu. Faktem jest, ze spora mafijna grupka z
        pierwszej polowy lat dziewiecdziesiatych zwiala do Stanow. Bardziej chodzi
        jednak o wplyw zgnilego zachodu, wolnosci myslenia itd. Sa nacjonalistyczne
        grupy w Polsce, ktore po prostu mysla, ze wyjechaly nieudaczniki, ludzie, ktorzy
        z gory nie mieliby zadnych szans w Polsce. Ale to nie jest myslenie calej
        Polski. Jasne tez, ze nie wszystkim sie powiodlo. To jak zwykle w zyciu.

A Waldek oczywiscie sieje jakas propagande, sam rozeznania nie ma i nie wiadomo
        skad on te swoje wiadomosci ciagnie.
      • waldek1610 Re: Falszywy obraz Poloni----------komu na nim za 16.09.06, 07:35
        odin-2 napisał:

> waldek1610 napisał:

> >>Skoncentruj sie na jednym i zostan mistrzem w tej dziedzinie, jesli
        > nie masz talentu do muzyki nie marnuj czasu na nauke nut<<

> dobrze to ujoles,znasz temat z autopsji ?

Tak, z natury i zamilowania jestem humanista, mam dusze artysty...no i wlasnie
        zawsze zawadzalo mi to w zyciu zawodowym, wybierajac w przeszlosci kariere
        tzw "dobrze platna" okazalo sie ze jestem zbytnim indywidualista i tzw "non-
        confromist".

A jesli chodzi o wyrazanie sie nie tylko w sztuce-malarstwie ale i w realnym
        zyciu, w college mialem same oceny; A.... w "speech class". Wiec tak, radzilbym
        wszystkim isc za glosem serca, i robic to co sie kocha, a nie to gdzie lepiej
        placa na godzine.
        • karmin-cynober Re: Falszywy obraz Poloni----------komu na nim za 16.09.06, 10:14

waldek1610
          > Tak, z natury i zamilowania jestem humanista, mam dusze artysty...no i wlasnie
          > zawsze zawadzalo mi to w zyciu zawodowym, wybierajac w przeszlosci kariere
          > tzw "dobrze platna" okazalo sie ze jestem zbytnim indywidualista i tzw "non-
          > confromist".

Jak na razie to masz ciezkie problemy z zakceptowaniem nauk humanistycznych.
          Non-conformist? Jak na razie nie widac.
    • piss.doff Re: Falszywy obraz Poloni----------komu na nim za 15.09.06, 22:32
      jestem przerazony faktem ze mnie myla i zle odrozniaja od roznych takich
      niekumatych. Oznacza to dla mnie tylko coraz bardziej poglebiajacy sie
      alkoholizm i chroniczny brak latarni. Nie wiem co to psl i po co, licze
      pokolenia pochodzenia i sie ciagle gubie bo wychodzi za malo, pasek peka coraz
      bardziej, ryj coraz bardziej plaski a spodnie coraz bardziej wyswiecone
      mortadela. Boje sie o niespokojna starosc w zakonie pustelnikow gdzie dawniej
      mozna bylo podpieprzyc fajne sredniowieczne obrazki tak dorabiajac do skromnej
      emerytury.
      • hotdog1 Re: Falszywy obraz Poloni----------komu na nim za 16.09.06, 01:41
        widac u was paniczny lek przed przyznaniem sie ze ktos pracuje
        fizycznie ,wszyscy pisza ze pracuja w biurach i maja prace biurowa ,jakby to
        byl jakis wielki wstyd przyznac sie do tego ze jest sie dobrym
        rzemieslnikem ,fachowcem i zarabia sie rowniez swietne pieniadze ,moze lepsze
        wielkrotnie od tego co siedzi za biurkiem i ma wyplacana stala pensje.
        Ja pracuje jako plumber i zarabiam do 1500 $$ tygodniowo ,przecietny
        gryzipiorek ,takich zarobkow nie bedzie ogladal do smierci !!!,moj kolega
        carpentner [stolarz] na budowie ma podobne pieniadze, a drugi kolega
        jezdrzacy na truckach wyciaaga do 2000 $ tygodniowo,wiec warto siedziec za
        biurkiem??/i dlubac w nosie? za 450 $ tygodniowo?
        • waldek1610 Hotdog1 16.09.06, 07:45
          Nie jestem czlowiekiem z natury zlosliwym, i nie lubie sceptykow, ktorzy w
          kazdej dobrej wiadomosci probuja doszukac sie czegos negatywnego...Ale
          ten "plumber" stosunkowo duzo z pewnego powodu...Dlatego ze jest to praca
          wyniszczajaca zdrowotnie, zwlaszcza Polacy cierpia na choroby stawow, a kopiac
          doly w wilgotnym klimacie to mozna sie dorobic chorob...

To samo jest z malarzami w USA, kiedys jeden Amerykanin, mlody bo w wieku 22-25
          lat, pracuje jako malarz w kompani z Union, no i powidzal mi ze co prawda
          zarabia pomiedzy $ 50-75 tysiecy na rok ale, przecietna kariera malarza
          pokojowego w USA wynosi 20 lat i na emeryture przechodzi sie w wieku 45 lat, a
          w wieku 65 lat sie umiera, z powodu oparow i innych chemikali...

Czasami lepiej pracowac przez jakis czas za biurkiem, a potem imac sie bardziej
          bezpiecznego biznesu.
          • karmin-cynober Taaak malarzu, z powodu oparow i innych chemikalii 16.09.06, 10:11
            he, he...
          • poddanywujasama Re: Hotdog1 17.09.06, 06:42
            Waldus.....jak widze Twoja wiedza na temat pracy plumbers jest bardzo
            ograniczona. Od kiedy to plumbers kopia doly? Podobnie z malarzami.....
            Popychaj ten swoj olowek jak tu sie mowi na pracownikow biurowych.
            Pencil pusher......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka