Dodaj do ulubionych

Do tych wszystkich co w Londynie

IP: 213.38.159.* 19.11.01, 22:12
Napiszcie jak wam sie tu zyje, gdzie pracujecie, jakie sa szanse na dobra prace
jesli ma sie working visa lub business visa, jesli takie macie to jak je
zdobywaliscie, itd.. i w ogole wszystko.
Jestem tu dopiero tydzien, ale zamierzam zostac dluzej, nie tylko zarabiac
pieniadze ale normalnie zyc, bo szkoda zycia, zeby zajmowac sie wylacznie
zarabianiem pieniedzy, choc nie ukrywam ze jest to jeden z glownych powodow dla
ktorych tu przyjechalam, no i byc moze ktos zna jakies namiary na ciekawa
prace? Bo moja obecna nie jest zbyt pewna i trudno ja nazwac "dobra", a
poniewaz jestem tu jakby poczatkujaca czasem troche trudno sie w tym wszystkim
odnalezc. Gdyby ktos mial ochote napisac na priva, to moze pisac na
ajrinka@hotmail.com, bede wdzieczna za wszelkie info.
Pozdrowienia dla tych co w Londynie, dla tych co tesknia za Polska i dla tych
co niesmile
Obserwuj wątek
    • Gość: sharky Business Visa IP: *.btinternet.com 21.11.01, 19:58
      Moja rada jesli chodzi o Business Vise: HomeOffice wymaga odpowiednich funduszy
      i biznes planu. Jesli bedziesz szukac posrednikow w zalatwianiu wizy, radze ci
      unikac Polakow: podaja mylne informacje i g... wiedza. Biora tyle samo co
      renomowane brytyjskie agencje prawnicze a potrafia pogrzebac na dobre szanse na
      uzyskanie wizy. Poza tym HomeOffice patrzy z wiekszym respektem na prawnika czy
      accountant'a z angielskim nazwiskiem o czym sie przekonalem.
      • Gość: Xiv Re: Business Visa IP: 193.194.150.* 22.11.01, 13:05
        > Poza tym HomeOffice patrzy z wiekszym respektem na prawnika czy
        > accountant'a z angielskim nazwiskiem o czym sie przekonalem.

A w jakim interesie siedzisz? (Jesli innym niz 'polska specjalnosc'). Moja
        znajoma ostatnio otworzyla salon masazu - ciekawe jak jej pojdzie, bo recesja sie
        zbliza ("kra, kra, kra")

Xiv
      • Gość: Jack do SHARKY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.01, 10:28

Czesc Sharky,

Ja rowniez nawiazalem kontakt z HomeOffice. Proponuja zalatwienie Buissnes Visa -
        dla mnie w charakterze niezaleznego konsultanta IT. Czy to jest uczciwa firma i
        czy warto zawracac sobie glowe? Czy posiadanie Buissnes Visa wnosi jakies
        ograniczenia przy podejmowaniu pracy ? Jazeli cos wiesz to odpowiedz, prosze?

Gość portalu: sharky napisał(a):

> Moja rada jesli chodzi o Business Vise: HomeOffice wymaga odpowiednich funduszy
        >
        > i biznes planu. Jesli bedziesz szukac posrednikow w zalatwianiu wizy, radze ci
        > unikac Polakow: podaja mylne informacje i g... wiedza. Biora tyle samo co
        > renomowane brytyjskie agencje prawnicze a potrafia pogrzebac na dobre szanse na
        >
        > uzyskanie wizy. Poza tym HomeOffice patrzy z wiekszym respektem na prawnika czy
        >
        > accountant'a z angielskim nazwiskiem o czym sie przekonalem.

• Gość: zora Re: Do tych wszystkich co w Londynie IP: 198.24.21.* 22.11.01, 00:34
      wejdz na strone:www.londyn.org
      • Gość: Xiv Re: Do tych wszystkich co w Londynie IP: 193.194.150.* 22.11.01, 13:03

> wejdz na strone:www.londyn.org

nareszcie jakas fajna stronka gdzie mozna odeslac wszystkich pytajacych smile

Xiv

• Gość: ajrin Re: Do tych wszystkich co w Londynie IP: 213.38.159.* 22.11.01, 18:28
          Czesc, dzieki za podzielenie sie informacjami, czy poza info o tym jak uzyskac
          business vise podzielicie sie tym co tu robicie i jak wam sie tu zyje?
          Jestem ciekawa, czy wiekszosc Polakow mieszkajacych w Lodnynie to ludzie
          pracujacy w pubach, na budowach, itd.. (ja osobiscie na razie znam tylko
          takich, sama zreszta tez pracuje w pubie, wiec moja jedyna praca umyslowa jest
          to kiedy staram sie zrozumiec angielska mowesmile, czy tez sa moze ludzie ktorzy w
          jakis sposob sie "wybili" jesli mozna tak powiedziec i stali sie czescia
          tutejszego business swiata. Nie ukrywam ze przyjechalam tu z zamiarem tego
          drugiego, ale wiem tez ze duzo jeszcze piwa naleje nim to sie stanie. W kazdym
          razie, jesli komus udalo sie tu osiagnac sukces (cokolwiek to znaczy), to licze
          ze podzieli sie swoimi wrazeniami, jak mu sie to udalo i jakie przeszkody
          musial pokonac po drodze...
          W dalszym ciagu chetnie czekam tez na maile na priva:ajrinka@hotmail.com
          Ajrin
          • Gość: sharky do xiva IP: *.btinternet.com 22.11.01, 19:37
            Swiadcze uslugi w firmie architektonicznej, robie rysunki techniczne i grafike
            3D, strony www etc. To dopiero poczatek wlasciwie i znacznie trudniej jest
            dostac zlecenia w porownaniu np z pracownikami budowlanymi czy sprzataczkami.
            Jest wieksza odpowiedzialnosc i trudno przekonac Angoli, ze sie ma takie same
            umiejetnosci jak oni. Na szczescie biznes jakos sie kreci wiec nie narzekam.
            • Gość: Jurek Do Sharkiego IP: 212.162.228.* 22.11.01, 20:10
              Gość portalu: sharky napisał(a):

> Swiadcze uslugi w firmie architektonicznej, robie rysunki techniczne i grafike
              > 3D, strony www etc. To dopiero poczatek wlasciwie i znacznie trudniej jest
              > dostac zlecenia w porownaniu np z pracownikami budowlanymi czy sprzataczkami.
              > Jest wieksza odpowiedzialnosc i trudno przekonac Angoli, ze sie ma takie same
              > umiejetnosci jak oni. Na szczescie biznes jakos sie kreci wiec nie narzekam.

Mozna spytac, w jakiej firmie pracujesz ? Ja przebywam w Londynie od czerwca,
              jestem architektem i podobnie jak i Ty pracuje w firmie architektonicznej.
              Ktora polibude w Polsce konczyles ?
              Pozdro
            • Gość: Xiv Re: do xiva IP: 193.194.150.* 23.11.01, 10:33
              > Swiadcze uslugi w firmie architektonicznej, robie rysunki techniczne i grafike
              > 3D, strony www etc. To dopiero poczatek wlasciwie i znacznie trudniej jest
              > dostac zlecenia w porownaniu np z pracownikami budowlanymi czy sprzataczkami.
              > Jest wieksza odpowiedzialnosc i trudno przekonac Angoli, ze sie ma takie same
              > umiejetnosci jak oni. Na szczescie biznes jakos sie kreci wiec nie narzekam.

Dzieki. Ja jestem informatykiem i zastanawiałem się nad przejściem na
              contracting, ale jakoś odwagi mi brakuje, a pozwolenie na pracę mam, więc jakby
              brak motywacji smile.

Xiv
          • esther Re: Do tych wszystkich co w Londynie 23.11.01, 15:11
            Ciekawie jest poczytac co rozni ludzie tu robia! Ja jestem tu od 8 lat i
            pracuje jako analityk w dziale analiz europejskich rynkow finansowych, a moj
            maz, rowniez Polak, pracuje jako architekt (wlasnie zrobil tu uprawnienia).
            Chetnie sie skontaktuje!
            • Gość: ajrin Re: Do tych wszystkich co w Londynie-do esther IP: 213.38.159.* 24.11.01, 17:06
              Czesc, czy moglabys napisac cos wiecej, np. jak wygladaly wasze poczatki tutaj
              i w jaki sposob straliscie sie o wize? Jesli chcesz, mozesz pisac na priva-
              ajrinka@hotmail.com.
              Ja probowalam sobie zalatwic legalna prace juz z Polski, poprzez internet, ale
              niestety kiedy tylko dowiadywali sie ze nie mam paszportu EU, to mowili
              dziekuje (niestety nie jestem informatykiem, inzynierem, elektornikiem , bo
              wiem ze im latwiej jest dostac legalne zatrudnienie). Bez wizy nie chca
              zatrudniac, a wizy nie chca dac bez legalnego zatrudnienia, wiec kolo sie
              zamyka. Jak na razie znalazlam rozwiazanie zeby zapisac sie do szkoly i dostac
              chociaz pozwolenie na part time job, ale moze sa inne sposoby?
              Ajrin
    • Gość: Xiv A może się spotkamy? IP: 193.194.150.* 23.11.01, 10:30

Sharky, Jarek, Ajrinka

Moze byśmy się spotkali? Sharky, opowiedziałbyś o swoich przebojach z biznes
      wizą smile... ja jestem wolny każdego wieczora i w weekendy (oprócz niedzielnych
      południ, gdzie grzecznie udzielam sie na Devonii - zapraszam na 12.15 smile ).

Xiv
      • Gość: Xiv Re: A może się spotkamy? IP: 193.194.150.* 23.11.01, 10:35

Właśnie przeczytałem, że Sharky jest w Oxfordzie. Trudno, możemy się spotkać w
        Oxfordzie smile.

Xiv
        • Gość: sharky Fao:Xiv IP: *.btinternet.com 23.11.01, 15:45
          Skonczylem Polibude w Gdansku. Chetnie sie spotkam. Bywam w Londynie od czasu
          do czasu ale oczywiscie zapraszam do OX. Moj email: radek.design@btclick.com
        • Gość: ajrin Re: A może się spotkamy?-Kto chce sie spotkac? IP: 213.38.159.* 24.11.01, 17:10
          Ja bym sie bardzo chetnie spotkala jesli macie ochote, nietety mam tak
          poukladane zmiany, ze o kazdej na nastepny tydzien dowiaduje sie dopiero w
          niedziele wieczorem, dzis wiec nie wiem ktory wieczor bede miala wolny w
          przyszlym tygodniu, bede to dopiero wiedziala w niedziele, ale jesli jest
          wiecej osob ktore chcialyby sie spotkac, to moglibysmy jakos ustalic kiedy, co
          wy na to?
          ajrin
          • Gość: tygrysek Re: Kto chce sie spotkac? IP: *.dusty-damsel.dialup.pol.co.uk 25.11.01, 02:01
            Gość portalu: ajrin napisał(a):

> jesli jest wiecej osob ktore chcialyby sie spotkac

JEST!!!!!!
            przynajmniej o jedna wiecej smile

I jesli moge cos zaproponowac, to osobiscie najchetniej optowalabym za jakims
            weekendowym wieczorkiem.
            Z czysto samolubnych wzgledow - jako ze pomieszkuje na londynskiej prowincji wink
            (a konkretnie w Uxbridge) i po pierwszym szale eksploracji w centrum bywam juz
            niestety z rzadka sad
            Zreszta weekend wydaje sie byc najrozsadniejszy - na wypadek, gdyby "nocne
            Polakow rozmowy" ciut sie przeciagnely w czasie...

• esther Re: Kto chce sie spotkac? Ja chce 26.11.01, 10:15
              Ja tez sie chetnie spotkam! Mieszkam w Hertfodshire, ale dojezdzam codziennie
              do pracy w Londynie,wiec miejsce obojetne (najlepiej byloby pewnie samo
              centrum, niz np poludnie, wschod czy zachodsmile)

• Gość: Xiv Spotkanie - próba pierwsza IP: 193.194.150.* 26.11.01, 11:25
      Heyka

Tygrysek proponował spotkać się w weekend. Ponieważ nikt głośno nie
      zaprotestował więc wymyśliłem dwa terminy:

1. Sobota 1 grudnia godzina 17.00
      2. Niedziela 2 grudnia godzina 16.00

Miejsce - jakas kafeja - jak dla mnie najchętniej Starbucks smile - Leicester Sq.,
      Victoria St., Holborn - napiszcie gdzie Wam najwygodniej dojechać...

Czekam z niecierpliwością na Wasze preferencje...

Xiv
      • esther Re: Spotkanie - próba pierwsza 26.11.01, 14:53
        ojej, to jest jedyny weekend kiedy ja nie moge.. (lece do Wenecji z Ryanair za
        20 funtow, polecamsmile) a potem to moge kazdy oprocz swiatsmile)
        Esther
        • Gość: Xiv Re: Spotkanie - próba pierwsza IP: 193.194.150.* 26.11.01, 18:13

> ojej, to jest jedyny weekend kiedy ja nie moge..
          wiedziałem smile

>(lece do Wenecji z Ryanair za 20 funtow, polecamsmile)
          a jak rozwiązałaś problem noclegu w Wenecji?

> a potem to moge kazdy oprocz swiatsmile)
          8-Dec albo 9-Dec też mi odpowiada smile - zobaczymy co powiedzą inni...

Xiv
          • esther Re: Spotkanie - próba pierwsza 26.11.01, 18:29
            Gość portalu: Xiv napisał(a):

>
            >
            > > ojej, to jest jedyny weekend kiedy ja nie moge..
            > wiedziałem smile

smile))

> a jak rozwiązałaś problem noclegu w Wenecji?

znalazlam fajna strone gdzie sa b.tanie hotele. Wybralam troche ladniejszy, na
            placu Sw Marka, i caly wyjazd, 3 dni, z wyzywieniem, przelotem, 3 gwiazdki, 2
            osoby, kosztuje mnie 150 funtowsmile

> > a potem to moge kazdy oprocz swiatsmile)
            > 8-Dec albo 9-Dec też mi odpowiada smile - zobaczymy co powiedzą inni...

Mi tez 8, albo 9 odpowiadasmile

> Xiv

• Gość: Xiv Re: Spotkanie - próba pierwsza IP: 193.194.150.* 26.11.01, 18:34
              > znalazlam fajna strone gdzie sa b.tanie hotele. Wybralam troche ladniejszy, na
              > placu Sw Marka, i caly wyjazd, 3 dni, z wyzywieniem, przelotem, 3 gwiazdki, 2
              > osoby, kosztuje mnie 150 funtowsmile

Podaj mi link (plz), abym nie musiał padać z zazdrości i sam (? - nie zupełnie)
              się tam wybrał.

Xiv
              • esther Re: Spotkanie - próba pierwsza 27.11.01, 09:34
                Wiec masz tu link, zebys mi nie padl przypadkiem z zazdroscismile
                www.venere.it, kliknij na Venice po lewej stronie
                A bilet lotniczy oczywiscie przez Ryanair - trzeba troche poprobowac, my
                wybralismy wylot o 7 rano, bo wtedy kosztowalo 2 funtysmile) (powrotny 18)
          • Gość: tygrysek Spotkania ciag dalszy IP: *.pennsylvania.dialup.pol.co.uk 27.11.01, 15:44
            Jesli o mnie chodzi to optymalnym terminem bylby rowniez weekend 8-9 Dec,
            pora dowolna,
            a miejsce - coz, najchetniej Victoria
    • liljanna Re: Do tych wszystkich co w Londynie 26.11.01, 12:12
      czesc wam wink ale wam zazdroszcze , uwielbiam londyn zakochalam sie w tamtym
      roku jak mialam okazje pomieszkac miesiac w tym cudownym miesciewink)) planuje
      za pol albo rok wyjechac na semestr
      pozdrawiam serdeczniewink
      • Gość: sharky Re: Do tych wszystkich co w Londynie IP: *.btinternet.com 26.11.01, 18:48
        Mnie pasuje niedziela 2 grudnia ale w nast weekend tez sie moge wybrac.
        Miejsce: najlepiej victoria ale sie dostosuje.
        • Gość: ajrin Spotkanie IP: 213.38.159.* 28.11.01, 14:05
          Mnie niestety nie pasuje w ten weekend, bo pracuje caly weekend i to do pozna,
          co do nastepnego tez nie jestem na 100% pewna, ale moze sie uda. Takie juz
          uroki mojej pracy, ze w weekend jest jej najwiecej. Wiem, ze niektorym tez nie
          pasowalo w ten weekend, wiec moze ustalimy jakis inny termin?
          Ajrin
          • Gość: ds Re: Spotkanie IP: 195.173.12.* 28.11.01, 15:45
            Z tego co wiem to 6 grudnia jest spotkanie Polakow w City (w pubie kolo Bank
            station) mozna spotkac ludzi ktorzy pracuja tutaj legalnie i to zwykle w dosc
            rozsadnych zawodach. Wiecej informacji: www.peba.org.uk
            Ja pracuje tutaj jako informatyk. Nie narzekam ale jednak wolalbym pracowac
            gdzies w Europie za te same pieniadze... smile
            A najlepiej w Polsce

• Gość: Jurek Do DS IP: 212.162.228.* 30.11.01, 16:02
              Gość portalu: ds napisał(a):

> Z tego co wiem to 6 grudnia jest spotkanie Polakow w City (w pubie kolo Bank
              > station) mozna spotkac ludzi ktorzy pracuja tutaj legalnie i to zwykle w dosc
              > rozsadnych zawodach. Wiecej informacji: www.peba.org.uk
              > Ja pracuje tutaj jako informatyk. Nie narzekam ale jednak wolalbym pracowac
              > gdzies w Europie za te same pieniadze... smile
              > A najlepiej w Polsce
              >

Tez chcialbym sie przeniesc do Europy kontynentalnej, najlepiej do Niemiec, zeby
              byc blizej Polski.....nie wiem jak trudno byloby uzyskac zezwolenie na prace w
              Niemczech, jezeli ktos sie orientuje, bylbym bardzo wdzieczny za info.
              Pozdro
              • Gość: ds Re: Do DS IP: 195.173.12.* 30.11.01, 16:27
                Nie mam zadnych konkretnych informacji ale z tego co slyszalem to Niemcy prosza
                sie o informatykow i nawet wprowadzili cos jakby "zielona karte". Tak wiec nie
                powinno byc problemu. Nie wiem czy prawo jest takie same jak w UK ale, ze
                Polska jest panstwem stowarzyszonym z UE to powinny byc ulatwienia przy
                zakladaniu wlasnych firm. Czyli jak masz odpowiednie doswiadczenie i odwage to
                mozesz tez probowac w ten sposob. Niestety nie znam szczegolow.
                • Gość: Jurek Re: Do DS IP: 212.162.228.* 30.11.01, 18:51
                  Gość portalu: ds napisał(a):

> Nie mam zadnych konkretnych informacji ale z tego co slyszalem to Niemcy prosza
                  >
                  > sie o informatykow i nawet wprowadzili cos jakby "zielona karte". Tak wiec nie
                  > powinno byc problemu. Nie wiem czy prawo jest takie same jak w UK ale, ze
                  > Polska jest panstwem stowarzyszonym z UE to powinny byc ulatwienia przy
                  > zakladaniu wlasnych firm. Czyli jak masz odpowiednie doswiadczenie i odwage to
                  > mozesz tez probowac w ten sposob. Niestety nie znam szczegolow.

Dzieki za info... niestety nie jestem informatykiem lecz architektem i
                  podejrzewam, ze w moim zawodzie z praca w Niemczech moze byc gorzej niz w Twoim.
                  Pozdro
          • Gość: perelka Re: Spotkanie IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 29.11.01, 00:31
            Czesc wszystkim w Londynie smile

Mieszkam tu od 10 lat (legalnie) i chetnie pomajluje lub wypije pifko z innymi
            Polkami/Polakami. Mam corke 11 lat i chcialabym zeby miala kontakt z innymi
            polskimi dziecmi w jej wieku. Mieszkamy we wschodnim Londynie (Stratford) i
            jestesmy wolne w weekendy smile
            Czekamy na email od zainteresowanych (spotkaniem, wymiana "z zycia wziete")
            ania1969@hotmail.com

achaaaaaaaa - jezeli ktos wchodzi na MIRC #polska to jestem tam prawie na stale
            (perelka), odezwijcie sie smile
            • Gość: Xiv Re: Spotkanie IP: 193.194.150.* 29.11.01, 10:55
              > Mam corke 11 lat i chcialabym zeby miala kontakt z innymi
              > polskimi dziecmi w jej wieku. Mieszkamy we wschodnim Londynie (Stratford) i
              > jestesmy wolne w weekendy smile

Jesli chodzi o corke, to moze Szkola Przedmiotow Ojczystych przy Devoni? Koszt
              jest chyba 150 funtow za rok. Przy szkole dziala takse druzyna harcerek.

Xiv
              • Gość: perelka Do Xiv IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 29.11.01, 18:37
                Dzieki ale moje dziecko kuz probowalo Brownies, lekcje jazdy konnej, tanca,
                jazdy na lyzwach itd... Chodzi mi o normaly domowy kontakt z polskimi dziecmi smile
    • Gość: Xiv Spotkanie - 9 grudnia - Victoria - godz ??? IP: 193.194.150.* 29.11.01, 10:53

Poniewaz zdecydowana wiekszosc jest za weekendem 8-9, a Sharkiemu odpowiada
      niedziela, wiec propnuje spotkanie w niedziele 9 grudnia.
      Miejscem prponuje ustalic Starbucksa na Victorii. W tzw. miedzyczasie
      postaram sie poszwedac po okolicy i moze 'wyszwedam' jakies mile kanapowe
      przytulisko.
      Godzina? Nie wiem. Najwczesniejsza jaka mi pasuje to 15.00, ale moze
      niektorzy dopiero beda jedli obiad w tym czasie smile. Nie wiem - czwarta, piata?

Xiv
      • Gość: ds do Xiv'a IP: 195.173.12.* 29.11.01, 11:23
        Xiv,

Mowiles, ze myslisz zeby przejsc na "contracting". Ja mam mniej wiecej ta sama
        sytuacje ale ciekawy jestem czy wiesz cos wiecej na temat zmiany wizy. Ja mam
        tutaj normalna wize pracownicza (na konkretnego pracodawce, okrslony termin,
        itp...) tak wiec musialbym zmienic wize. Probowalem skontakotwac sie z Home
        Office zeby sie dowiedziec czy moge to zrobic bedac w UK (tak, moge) ale zanim
        opuszcze mojego obecnego pracodawce - i tu nie potrafili mi odpowiedziec i kazali
        napisac do siebie. Tak wiec wyslalem fax do ich Business Case Unit ale oczywiscie
        mnie olali (juz minelo 5 miesiecy). Na razie sie nie spiesze bo musze pewna recz
        zakonczyc zanim sie bede tym interesowal ale gdzies ok. marzec/kwiecien bede sie
        konkretnie zastanawial nad "contracting". Czy wiesz moze cos wiecej na temat
        praktycznej strony zalatwiania tych formalnosci wizowych? Albo jakiegos
        rozsadnego prawnika (ja znalazlem jednego ale kosztuje 250/h - na razie wiec
        sobie odpuscilem. Co prawde mozna to jako koszt zalozenia firmy odpisac sobie
        pozniej od podatku tak wiec w sumie jest to 125/h).
        Coraz czesciej mysle, czy by nie pojsc na latwizne i sie po prostu nie
        ozenic... smile

• jzajda Re: do Xiv'a 29.11.01, 15:16

> Mowiles, ze myslisz zeby przejsc na "contracting".
          Teraz to juz calkiem powaznie...

Szczegoly wkrotce smile

Xiv

(xiv@blueyonder.co.uk)
          • Gość: ds Re: do Xiv'a IP: 195.173.12.* 29.11.01, 15:38
            znaczy przez maila?
            • Gość: Xiv Re: do Xiv'a IP: 193.194.150.* 30.11.01, 11:24

znaczy, ze jesli chcesz sie ze mna skontaktowac prywatnie to dalem Ci maila, a
              historyjke z moich ostatnich miesiecy mam zamiar wklepac smile

XIV
              • Gość: ds Re: do Xiv'a IP: 195.173.12.* 30.11.01, 11:33
                > znaczy, ze jesli chcesz sie ze mna skontaktowac prywatnie to dalem Ci maila, a
                > historyjke z moich ostatnich miesiecy mam zamiar wklepac smile

Ale ze usyles innego konta z powodu mojej chorobliwej paranoi czekalem na wpis od
                Xiv'a - teraz wszystko OK - IP sie zgadza. Pisze.
                • Gość: sharky XIV read this! IP: *.cruncher.dialup.pol.co.uk 01.12.01, 12:38
                  Xiv zadzwon do mnie jeszcze raz w sobote. Podam ci szczegoly.
                  • Gość: sharky LONDON MEET IP: *.cruncher.dialup.pol.co.uk 01.12.01, 12:39
                    Mnie pasuje kazda godzina. Myslalem ze moze spotkamy sie wczesniej 12-13 i
                    wyskoczymy na lunnch do jakiegos pubu?
                    • Gość: zorba Re: LONDON MEET IP: *.vip.uk.com 01.12.01, 17:34
                      mozna sie dolaczyc? Siedze tu od roku i mam juz dosc kieratu "praca-dom, praca-
                      dom",najwyzszy czas poznac jakis ciekawych ludzi
                      • Gość: perelka Re: LONDON MEET IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 01.12.01, 18:47
                        Jakich ciekawych ludzi? jezeli siedzisz tu juz rok i nikogo ciekawego nie
                        poznales(-as).... Hmmmmm
                        Ciekawe dlaczego wszystkim sie wydaje ze Polak spotkany na ulicy/w metrze/w
                        pracy nie jest warty znajomosci ale Polak na forum to cos innego?
                        Wszyscy wszystkim odradzaja znajomosci z "Polonia" a wszyscy jej szukaja -
                        przynajmniej na internecie.
                        ?
                        • Gość: zorba Re: LONDON MEET IP: *.vip.uk.com 01.12.01, 23:39
                          Juz tak to jest ze czasami sie nie ma sily, nawet na umycie zebow a co dopiero
                          na zawieranie znajomosci. Wszytko zalezy od twojego poswiecenia sprawie. Akurat
                          moje bylo przez ostatni rok totalne. Ale wszytko sie z czasem zmienia,
                          pieniadze troche lepsze, czasu troche wiecej. Wcale nie twierdze ze
                          polonia "poza Interenetem" jest be, to juz twoj wniosek. Poza internetem
                          poznalem ludzi do ktorych mam tu PELNE zaufanie, o ktore tu czasami tak trudno.
                          Jedni wola chodzic do pubow, inni nawiazywac kontakty przez Internet. Ot,
                          kwestia genow.
                          • Gość: perelka Re: LONDON MEET IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 02.12.01, 00:19
                            To ze "Polonia poza internetem jest be" to nie moje zdanie, czytaj uwazniej,
                            zwroc uwage na ton etc...
                            Ach, co mi tam - powodenia wszystkim :0
                            • Gość: Enoise Do specjalisty od grafiki XIV'a IP: *.btinternet.com 11.12.01, 00:15
                              Jezeli potrzebujesz kogos do grafiki 3dim. to ja odpowiadam za Lightwave'a.
                              Mieszkam w Londynie i snuje sie po ulicach myslac o komputerach. Narazie.
    • Gość: Xiv Spotkanie - pare detali IP: *.blueyonder.co.uk 03.12.01, 14:57

Ave,

Spotkanie juz w ta niedziele... Z powodu braku propozycji proponuje godzine
      16.00. Wiem, ze Sharky chcial sie wybrac na lunch. Ja niestety nie moge sie
      umic tak wczesnie... jednoczesnie zapraszam wszystkich na polski obiad na
      Devonii... (od 12.00) a takze na Msze mlodziezowa o dwunastej pietnascie...

Adres:
      2 Devonia Road
      Islington-Angel
      London N1

Tak przy okazji to kosciol na Devonii jest pierwszym polskim kosciolem w
      Londynie (i chyba i w UK). Zostal zakupiony przez polskie srodowisko w roku
      1938. Nad oltarzem mozna podziwiac pare Virituti Militari i szable bodajze
      generala Andersa.

Wszyscy mile widziani. Postaram sie o polska choragiewke, aby byl znak
      rozpoznawczy smile.

Xiv
      [xiv@blueyonder.co.uk]

PS. Esther, jestes tam?
      • esther Re: Spotkanie - pare detali 04.12.01, 09:25
        Jestem, jestem, wlasnie wrocilam z Wenecji, bylo super! Poza tym ze w Wenecji
        samolot do Londynu byl spozniony, bo czekal az sie spoznieni ludzie z baru
        zbiora!

W takim razie do zobaczenia na Dewonii w niedziele?
        • Gość: sharky Re: Spotkanie - pare detali IP: *.btinternet.com 04.12.01, 13:59
          Nie wiem czy wyrobie sie na 12. Czy spotkanie o 16 jest tez na Devonii?
          • Gość: ajrin ************SPOTKANIE****************** IP: 213.38.159.* 04.12.01, 16:15
            Wiem, ze planujecie spotkanie w niedziele na 16 i bardzo chcialabym przyjsc,
            ale niestety nie moge bo od 15 do 23 pracujesad
            Bardzo chetnie przyszlabym wczesniej, jesli sa osoby ktore moglyby sie spotkac
            wczesniej, to moze czesc spotkalaby sie wczesniej? Jest mi tym bardziej
            przykro, ze to ja zaczelam caly ten watek i bardzo chcialabym sie spotkac, ale
            jak juz pisalam od 15 pracuje w niedziele.
            Jesli wiec sa chetni, ktorzy mogliby ze tak powiem "zaczac" spotkanie
            wczesniej, to byloby super, poza tym jesli sa osoby ktore nie mialby problemu
            spotkac sie w ktorys dzien w tygodniu wieczorem, tez byloby fajnie.
            Czekam na wasze opinie,pozdrawiam,
            Ajrin
            • esther Re: ************SPOTKANIE****************** 04.12.01, 16:56
              Musze powiedziec ze mi najbardziej podoba sie opcja spotkania na Dewonii wg
              Xiv, bo tam jest tez Polski obiadek, no i Xiv bedzie machal choragiewka!
              Ja wolalabym spotkac sie wczesniej niz pozniej, 12-13 jak najbardziej pasuje.
              (my przyjedziemy troche z polnocy, wiec dojazd zajmie nam troche)

wiec jak?

• Gość: tygrysek Re: ************SPOTKANIE****************** IP: *.coris-wrasse.dialup.pol.co.uk 04.12.01, 19:07
                esther napisał(a):

> Musze powiedziec ze mi najbardziej podoba sie opcja spotkania na Dewonii wg
                > Xiv, bo tam jest tez Polski obiadek, no i Xiv bedzie machal choragiewka!

Nie wiem, co bardziej kuszace wink

> wiec jak?

Jesli o mnie chodzi to jestem za, a nawet przeciw wink
                ale bardziej za smile

• Gość: Xiv Re: ************SPOTKANIE****************** IP: *.blueyonder.co.uk 04.12.01, 21:02

damn it... gdzie ta chorągiewka? przecież była tu ostatnio... a może w tym
                pudle... rany, kartki, które miałem wysłać z wakacji... a chorągiewki nie ma! a
                przecież była taka ładna... 'hamerykańska' (powaga - made in USA)... no nie
                ma... chyba sobie odpocznę - do niedzieli tyle czasu smile

Xiv
                • Gość: ajrin SPOTKANIE Niedziela? IP: 213.38.159.* 05.12.01, 15:38
                  Czesc!
                  Jesli spotkanie mialoby byc w niedziele i sa osoby ktore moglyby przyjechac
                  wczesniej, nawet o 12 to super, ja wtedy przyjade, tylko wytlumaczcie mi gdzie
                  ta Devonia, bo Londynu jeszcze tak dobrze nie znam! No i jakis znak
                  rozpoznawczy i m-ce! Poniewaz nie mam stalego dostepu do internetu i jestem
                  zmuszona korzystac z internet cafe ( i to spory kawal od m-ca w ktorym
                  mieszkam), to mam prosbe. To jest moj tel. 07960930268, poniewaz nie wiem czy
                  do niedzieli bede jeszcze na internecie, nie wiem czy bede mogla sprawdzic
                  wasze maile. Jesli wiec sa osoby ktore chetne bylyby przyjechac wczesniej (12,
                  13)( a widze ze sa), to wyslijcie mi sms-a gdzie, co i jak, a ja do was
                  oddzwonie i sie umowimy. Mam nadzieje, ze spotkanie dojdzie do skutkusmile
                  Pozzzdrawiam was,
                  Ajrin
                  • Gość: ajrin Czy Devonia to to samo co Viktoria? IP: 213.38.159.* 05.12.01, 15:42
                    • Gość: Xiv Re: Czy Devonia to to samo co Viktoria? IP: *.blueyonder.co.uk 05.12.01, 19:48
                      nie

Devonia to parafia na
                      2 Devonia Road
                      Islington-Angel N1

stacja metra: Islington-Angel

Xiv
                      • Gość: bum Re: Sylwester IP: *.otwarte.com.pl 07.12.01, 11:24
                        Hej!

A jakie plany na Sylwestra? Powrót do Polski, czy zabawa w Londynie?
                • Gość: perelka No i co? IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 09.12.01, 17:36
                  No i co? Kto sie spotkal z kim i gdzie i jak bylo? Bo ja nawet na travelcardke
                  nie mialam auuuuuuuuuuuuuuuuuu Zycie w Londynie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka