Dodaj do ulubionych

Problem z paszportem(UK)

11.02.07, 01:04
Czesc Dziewczyny! Jestem w UK i chce wyrobic paszport dla dziecka, zeby
pojechac do Polski.Zabukowalam spotkanie w Konsulacie (przez internet)dopiero
na maj! To pierwsze wolne terminy. Slyszalam,ze niektorzy jada tam bez
bukingu,staja w kolejce i udaje im sie zlozyc wniosek paszportowy. Czy ktoras
z Was wie cos na ten temat. Mieszkam daleko od Londynu. Czy oprocz Konsulatu
jest jakis inny sposob na zalatwienie paszportu? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dzikarooza Re: Problem z paszportem(UK) 11.02.07, 12:30
      Z tego co wiem tylko w Konsulacie mozesz wyrobic paszport. I nie kus sie na
      przyjazd bez umawiania i czekanie pod Konsulatem, musisz sie umowic wczesniej
      niestety, szkoda jechac tym bardziej ze nie mieszkasz w Londynie. Ja tez
      niedawno wyrabialam paszport corce i bylam zszokowana pierwszym wolnym
      terminem... czekalam 3 miesiace. Wprawdzie byla pod Konsulatem jakas dziewczyna
      z 2 dzieci, nie byla umowina i ryczala godzine pod drzwiami, az ja wpuscili,
      anie warto robic posmiewiska i brac ich na litosc, coz, takie procedury.
    • leyla76 Re: Problem z paszportem(UK) 11.02.07, 19:41
      hey. ja wyrabialam paszport mojemu dziecku rok temu i nie bukowalam zadnych
      terminow. pojechalam do konsulatu w godzinach otwarcia i czekalam w kolejce, a
      ze bylam z moim malutkim wtedy dzieckiem to zawolali naspoza kolejka, tak ze nie
      czekalismy dlugo. dowiedz sie tylko jakie dokumenty potrzebujesz i czy ojciec
      dziecka musi byc obecny. wiem ze na pewno musisz miec polski akt urodzenia
      dziecka i jego 2albo 3 aktualne zdjecia. wniosek o paszport dostaniesz na
      miejscu, na miejscu tez go wypelnisz. po odbiur paszportu nie musisz jechac do
      Londynu, za oplata pprzysla ci go do domu, czeka sie na to ok miesiaca. powodzenia
      • kingaolsz Re: Problem z paszportem(UK) 11.02.07, 21:33
        Leyla, rok temu byly zupelnie inne zasady wyrabiania paszportow, zmienilo sie w
        okolicach sierpnia.

Kinga
        • kasiaelena Re: Problem z paszportem(UK) 11.02.07, 22:10
          Tak,ja tez mam znajomych , ktorym udalo sie bez umowienia,inni zas odchodzili
          z kwitkiem. Zalezy mi jednak na szybkim wyrobieniu paszportu. Moze jest ktos,
          kto sie nie spieszy i jest w stanie oddac mi swoje miejsce. Jestem w stanie
          zaplacic.
          P.S. Jesli jest jeszcze ktos, kto w ostatnim czasie poszedl do Konsulatu bez
          bukingu, poprosze o posta.
          • paola_k2 Re: Problem z paszportem(UK) 12.02.07, 23:58
            My mieszkamy ponad 600 km od Londynu wiec taka podroz po wyrobienie paszportu z
            dzieckiem do latwych by nie nalezala. Blizej mamy do Edynburga. Mazna tam w
            konsulacie wyrobic paszport jednorazowy, na przekroczenie granicy. I tak
            wlasnie zrobimy bo mala 2 godziny w aucie wytrzyma. Reszte formalnosci
            zwiazanych z paszportem zrobimy w Polsce.
            • kasiaelena Re: do paola 13.02.07, 01:31
              Na jakiej zasadzie robi sie taki paszport? Jest on tylko na wjazd do Polski,a
              potem trzeba wyrobic paszport w Polsce ,zeby wjechac do UK,tak? Czyna taki
              paszport tez trzeba sie umowic?
              • paola_k2 Re: do paola 13.02.07, 13:15
                Rozmawialam z pania w konsulacie w Edynburgu i powiedziala mi, ze na spotkanie
                nie trzeba sie umawiac. Po prostu przyjezdzasz w godzinach, gdy konulat jest
                czynny. Musisz byc z dzieckiem i mezem. Potrzebny jest akt urodzenia (chyba
                wystarczy angielski), 3 zdjecia. Nie jestem pewna czy nie potrzebuja aktu
                slubu, ale moze wystarcza paszporty rodzicow. Paszport ten kosztuje £26, czeka
                sie na niego okolo 4 tygodni. Moze mozna to przyspieszyc jesli Ci zalezy. To
                jest paszport na jednorazowe przekroczenie granicy. My wybieramy sie w marcu bo
                na kwiecien mamy bilety do Polski. Reszte formalnoci zwiazanych z tymczasowym
                paszportem zalatwie juz w Polsce bo tutaj podroz do Londynu bylaby zbyt
                skomplikowana.
                • lisy77 Re: do paola 19.02.07, 17:50
                  Ten paszport za 26f nie jest paszportem na jednorazowe przekroczenie granicy bo
                  takich juz nie wydaja jest to paszport 12-miesieczny.
              • paola_k2 Re: do paola 13.02.07, 13:17
                To adres i telefon do Konsulatu:
                Konsulat RP w Edynburgu
                2 Kinnear Road
                Edinburgh EH3 5PE
                tel.: +44 (0) 131 5520301
                fax: +44 (0) 131 5521086
        • beeti1 Re: Problem z paszportem(UK) 07.03.07, 23:47
          Wyrabiałam paszport swojemu synkowi 4 m-ce temu musisz być na liście bo w
          drzwiach do konsulatu stoi goryl smile i sprawdza czy jesteś na liście.Może
          spróbuj zadzwonić i wtedy wymyśl coś ze musisz jechać do polski jak najszybciej
          może sie uda wydębić wcześniejszy termin.Mam nadzieje że wszystko pójdzie oki.
    • patryska_80 Re: Problem z paszportem(UK) 14.02.07, 11:20
      Ja wyrabiałam paszport dla młodego przed świętami i dużo było z tym wszystkim
      zachodu. W Edynburgu pan mnie poinformował, że jeżeli nie mieszkam w szkocji to
      muszę załatwiać sprawy w Londynie (mieszkam po manchesterem). Poradził mi za
      to, żeby wysłać maila do konsulatu z prośbą o ustalenie terminu a w temacie
      maila napiszać "paszport dla dziecka". Tak też zrobiłam i dzień później
      zadzwonił do mnie pan z konsulatu i wcisnął mnie na wcześniejszy termin. Pytał
      się czy mam w planach jakiś wyjazd i kiedy. Paszpart (tymczasowy - na rok)
      otrzymałam dzień przed wyjazdem tongue_out. Co do dokumentów, to wniosek można wypełnić
      na miejscu, musisz mnieć 3 zdjęcia, akt urodzenia (jeżeli paszpotr 10letni, to
      musi być polski akt urodzenia), ja musiałam dostarczyć także akt ślubu. Ponadto
      potrzebna jest zgoda ojca dziecka (poświadczona notarialnie) lub jego obecność
      (podpisuje się wtedy zgodę przy urzędniku). Najgorsze jest to, że paszport
      trzeba odebrać osobiście sad ale tym razem może to być jedno z rodziców. To
      chyba tyle. Powodzenia
      • magdapol75 Re: Problem z paszportem(UK) 19.02.07, 17:18
        patryska_80 a moglabys podac adres maila do konsulatu w Londynie.
        Dzieki smile
        • patryska_80 Re: Problem z paszportem(UK) 02.03.07, 15:58
          Tutaj są wszystkie adresy, a w sprawie paszportu na "paszportowy"
          www.londynkg.polemb.net/index.php?documentName=contact&x=5&y=14pozdrawiam
          • aleimch wazne odnosnie paszportu jednorazowego!!!!!!!!!!! 13.03.07, 16:05
            wydaje mi sie ze zamist wyrabiania paszportu jednorazowego lepiej wyrobic
            roczny te same procedury i ten sam koszt!! a dzieciom w tej chwili bardzo
            rzadko wyrabiaja 5 letnie wiec w Polsce nie byloby juz zalatwiania
          • cyganeczka27 Re: Problem z paszportem(UK) 16.03.07, 23:28
            witam wszystkich serdecznie. postanowilam napisac tutaj na forum, gdyz mam
            pytanie do osob ktore wyrabialy paszport dla swojego dziecka w UK, a mianowicie
            chcialabym sie dowiedziec gdzie mozna zrobic fotki paszportowe, chodzi mi o to
            czy musze to zrobic u fotografa czy tez wystarcza takie z automatu
            fotograficznego. z gory dziekuje za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka