Dodaj do ulubionych

Czy mogę się starać o NIN

08.03.07, 17:43
Obecnie przebywam w Polsce, i zamierzam wyjechać do uk aby urodzić tam
dziecko. Aby starać się o jakiekolwiek dodatki trzeba posiadać nin. Mój
partner pracuje w UK i NIN posiada. JA zaś nie i skoro nie pracowałam to nie
wiem czy o ten nin mogę dię starać. Jak tak to gdzie mam się zgłosić. Czy
może dopisac mnie do jskiegoś rachunku czy konta bankowego. Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • rozyczko Re: Czy mogę się starać o NIN 08.03.07, 19:02
      a dlaczego chcesz rodzic dziecko w Anglii?
      Dodatek na dziecko moze pobierac ojciec dziecka
    • grazia.eni Re: Czy mogę się starać o NIN 08.03.07, 20:49
      Możesz się starać o NIN przez zarejestrowanie w tut. Urzędzie Pracy - Jobcentre.
      Jak masz prawo do zasiłku dla bezrobotnych możesz załatwić sobie tzw. transfer -
      przeniesienie tego prawa do Anglii. Można to zrobić na okres 3 miesięcy. NIN
      dostajesz po kilku tygodniach.
      Nawet jak się nie pracuje, to rzeczywiście ułatwia życie w niektórych sytuacjach wink
      • ufreyek Re: Czy mogę się starać o NIN 09.03.07, 10:37
        grazia.eni napisała:

> Możesz się starać o NIN przez zarejestrowanie w tut. Urzędzie Pracy -
        Jobcentre
        > .

gdy bylam w jobcentreplus w moim miescie, by sie zarejestrowac---i pozniej
        otrzymac NIN, powiedzieli mi, ze nie ma czegos takiego jak `rejestrowanie sie`,
        ze wystarczy podejsc do kiosku i znalezc sobie prace---choc tlumaczyalam, ze
        wyslalam tyle i tyle zgloszen ( mialam potwierdzenia, ze z jakichs tam powodow
        nie odpowiadam profilem pracodawcy)--niestety w gole na to nie spojrzeli--
        czytalam na forum, ze dla aktywnie szukajacych pracy--jest mozliwsc wyrobienia
        NINu ta wlasnie droga.
        jak jest naprawde????
        • grazia.eni Re: Czy mogę się starać o NIN 09.03.07, 14:19
          ufreyek napisała:

> jak jest naprawde????

Tak, jak napisałam: trzeba to załatwić jeszcze w Polsce i tylko wtedy, gdy ma
          się prawo do zasiłku dla bezrobotnych. Jest trochę latania, bo to załatwiają
          Urzędy Wojewódzkie, trzeba się zgłosić w NFZ, ale myślę, że warto. Właśnie
          wtedy, kiedy nie wiemy, czy w ciągu trzech miesięcy znajdziemy pracę. Dostaje
          się wtedy zasiłek, co prawda przeliczony po kursie, ale kilkadziesiąt funtów/m-c
          na ulicy też nie leży wink
          Chyba, że tu kobiety w ciąży nie mają prawa szukać pracy.
        • kasiazylka Re: Czy mogę się starać o NIN 10.03.07, 14:07
          czyli w podsumowanie, osoby mieszkajace w uk szukajace pracy nie dostana nin
          dopoki takowej nie znajda?? tak?? dopiero jak ktos pracuje to moze sie starac o
          nin??
          • margarita30 Re: Czy mogę się starać o NIN 11.03.07, 10:04
            tak,chyba ,że ktos wychowuje dzieci a nin jest potrzebny do różnych zasiłków, wtedy odbywa się to tak jak napisałam poniżej
    • margarita30 Re: Czy mogę się starać o NIN 09.03.07, 02:08
      aby dostać child benefit wystarczy nin ojca , ale zeby dostać child tax credit musicie złożyć ten formularz i poczekać aż revenue umówi cię na rozmowę z job center w sprawie nin. Sama o nin starać się nie możesz z tego względu że w Angli nie pracujesz i nie zamieżasz ze względu na dziecko
    • mamonia78 Re: Czy mogę się starać o NIN 11.03.07, 22:34
      Gdy urodzisz dziecko dostaniesz do wypełnienia (albo wypełnij w internecie
      www.hmrc.gov.uk/childbenefit/ ) formularz o child benefit, ktory dostaje
      kazdy kto ma dziecko(tzn jeden z rodzicówsmile Jezeli nie bedziesz miala NIN,
      który nalezy wpisac w jedna z rubryk, HMRC (czyli urzad przyznajacy benefity)
      sam umowi cie na spotkanie w jobcentre, ty po prostu dostaniesz list kiedy i
      gdzie masz jechac. I tyle.
      Benefit dostaniesz z wyrównaniem. Do rachunku mąż powinien cie dopisac bez
      problemu żebys miala potwierdzenie adresu, nie wiem jak z kontem. NIN nie jest
      potrzebny przed urodzeniem dziecka, przynajmniej jesli chodzi np o lekarza. Po
      prostu zglaszasz sie do przychodni i mowisz ze jestes w ciazy, za to przydaje
      sie potwierdzenie adresu. Zajrzyj na fora
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37418
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29377pozdrawiam
      • kasiazylka Re: Czy mogę się starać o NIN 12.03.07, 11:19
        dzieki za wszystkie dobre rady napewno sie przydadza smile))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka