Gość: ZEEV IP: *.barak.net.il 28.04.01, 19:16 Emigrowalme z Polski 5 lat temu - czhetnie pogadam z kim w Izraelu albo z kims w Polsce pochodzenia albo i bez... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lechita Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.icom.ca 28.04.01, 23:05 Gość portalu: ZEEV napisał(a): > Emigrowalme z Polski 5 lat temu - czhetnie pogadam z kim w Izraelu albo z kims > w Polsce pochodzenia albo i bez... Kurde jabany zydek pokazal co potrafi. Juz prowokujesz ze swoim "antysemici ...." jebany skurwielu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Usio Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.physik.uni-ulm.de 29.04.01, 00:10 W Polsce nie ma zadnego antysemityzmu. Obraz antysemickiej Polski jest kreowany w socjalistycznej Francji tylko dlatego, ze wiekszosc wplywowych i wyksztalcony Polakow to Amerykanie, a dzien pracy statstycznego Francuza wliczjac 0 kaw i bagietke to 1/2 prawdziwego czasu pracy w USA. Usilowano niedowano ich zniszczyc obowiazkami obywatelskimi, ktorych uciazliwosc latwo bije najbardziej stalinowskie i perlowskie czasy. Salom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.txucom.net 29.04.01, 06:04 Shalom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.txucom.net 29.04.01, 06:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.txucom.net 29.04.01, 06:12 Drogi Panie?Pani? Lechita: uzywanie niepotrzebnie brzydkich slow nie swiadczy dobrze o twoim wyksztalceniu i inetegracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEEW Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.barak.net.il 29.04.01, 19:11 Feran witam - napisz cos o sobie! Ja mieszkam w Tel-Awiwie. A co do reszty - mowilem, ze przyjdziecie - ale ja was zawsze z otawrtymi rekami - czynicie zycie zabawniejszym (ta teoria z Francja po prostu boska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONIKA Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.ecitele.com 29.04.01, 23:45 SHALOM ZEEV EIZE DFUKIM YESH BE OLAM PATRZ.LECHITA. EIN MA LAASOT. MIESZKAM W TEL AVIVIE OD ROKU. CHETNIE NAWIAZE KONTAKT MONIKARESHEF@HOTMAIL.COM TODA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xq Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.szczecin.ppp.tpnet.pl 01.05.01, 01:24 do zeva:1 co ci chodzi w tytule? 2przestan mordowac arabow 3slabo z ortografia 4przestan sie podszywac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEEW Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.barak.net.il 01.05.01, 06:47 W tytule - prynajmniej w czesci drugiej - chodzilo o Ciebie xq. Obiecuje od dzisiaj rana powstryzmywac sie od mordowania Arabow. Kupilem sobie slownik ortograficzny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaterlan Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.twi.tudelft.nl 01.05.01, 13:55 Mysle, ze najpierw powinines zaczac od Siebie. Przyszedles na to forum tylko w jednym celu, pokazac wszystkim ze Polacy to antysemici. Bravo, udalo Ci sie. Ale do tego pokazales takze ze Zydzi to narod w tym samym stopniu antypolski. I co, teraz bedziemy sie licytowac, kto jest wiekszym gnojem? Pamietaj, ze nic nie powstaje bez przyczyny. Nienawisc miedzy Polakami a Zydami to po prostu reakcja na pewne zaszlosci. Ktos to zaczal, a pozniej spirala sie juz sama nakrecala i dalej nakreca. Nie jest mozliwe okreslenie kto wykonal pierwszy ruch. Ba, to nie ma zadnego znaczenie. Oba narodu upapraly sie w tym gownie i jak na razie nikt nie widzi wyjscia z sytuacji. Chce Ci po prostu powiedziec, ze nic nie jest czarne lub biale. My nie jestesmy czarni, Wy nie jestescie biali. Zapamietaj to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEEW Vaterlan IP: *.barak.net.il 01.05.01, 21:13 Vaterlan - o powodach napisania czegokolwiek w tym miejscu - patrz tekst mojej pierwszej wiadomsci - tytul mial byc dowcipny (moze nie jest) i mial wyprzedzic w pewnym sensie rzeczywistosc, ktora mnie znow nie zawiodla. Poza tym wiesz jest pare ciekawaszych rzeczy w zyciu niz udowadnianie czy Polacy sa antysemitami czy nie i czy zydzi sa antypolscy - a poza tym sie z Toba zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEEW Monika IP: *.barak.net.il 01.05.01, 21:15 Moniko wyslalem Ci maila i chetnie nawiaze z Toba kontakt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajacek ReZEEV IP: *.kabel.telenet.be 03.05.01, 19:30 No raz milo przeczytac ( Polscy Zydzi) Ma nadzieje ,ze wrocicie z powrotem do Polski i wrocicie tam gdzie wasze miejsce Bardzie jestescie juz Polakami niz Zydami a to skad sa Korzenie to nic zlego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m650se Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) IP: *.telia.com 12.05.01, 20:32 Jak to sie stalo, ze wszyscy zydzi którzy poszli do pieca w Oswiecimiu mieszkaja dzis w Nowym Yorku? Odpowiedz Link Zgłoś
e603432 Re: IZRAEL -POLSCY ZYDZI (ANTYSEMICI I TAK PRZYJDA) 03.05.01, 20:11 Gość portalu: ZEEV napisał(a): > Emigrowalme z Polski 5 lat temu - czhetnie pogadam z kim w Izraelu albo z kims > w Polsce pochodzenia albo i bez... Przyjacielu, Gratuluje odwagi. Niewatpliwie tytul musial przyciagnac paru antysemitow. Tak prawde mowiac to nie rozumie skad sie to bierze. Czemu jakakolwiek dyskusja na forum tej gazety musi zawsze zjechac na temat polsko-zydowskich stosunkow. Czy moze dlatego, ze Polacy maja jakis straszny wewnetrzny kompleks z ktorym nie potrafia sobie poradzic. Dlaczego potrafia rozmawiac z Rosjaninem i Niemcem, a nie potrafia prowadzic sensownej rozmowy z Zydem. Ci tzw. "polscy antysemici" to w wiekszosci ludzie ktorzy Zyda nigdy nie widzieli. Nienawidza kogos i czegos czego w ogole nie rozumieja. Szkoda tracic czasu na prowadzenie z nimi jalowych dyskusji, ale niestety taka postawa tez nic nie gwarantuje, jak nas uczy przyklad Hitlera. Ludzie, zamiast marnowac czas na publikowanie anysemickich, rasistowskich, czy tym podobnych opinii zajmijcie sie czyms porzytecznym, uczcie sie, robcie pieniadze, poswiedzcie troche czasu rodzinie, jest tyle mozliwosci spedzania czasu, ktory wy marnujecie. Ja niestety Zydem nie jestem tylko Polakiem i czesto musze sie za rodakow wstydzic. Z Polski tez wyemigrowalem, tyle, ze troche wczesniej, bo w polowie lat 80. Ciekaw jestem skad pochodzisz z Polski. Ja ze Szczecina. Mialem zamiar odwiedzic strony ojczyste w lecie, ale chyba zamiast tego dam zarobic komu innemu. Powodzenia, Pawel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: MAM ZYDA DOBREGO KUMPLA IP: 63.83.144.* 03.05.01, 22:01 Mieszkam w Pensylwanii jednym z bardzo dobrych moich przyjaciol jest zyd.Smiejemy sie z wpisow na tym forum o stosunku co niektorych do zydow.Na pewno mam duza radosc wypic z nim drinka.niestety co z niektorymi z tego forum przyjemnosc by byla bliska zeru.Zycze Wam zebyscie poznali chociaz jednego zyda a dopiero sie wypowiadali o nich. Ja przed rokiem 80 znalem ich tylko z obrazka i to nie za bardzo.Z Powazaniem XYZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEEW XYZ, Jajacek IP: *.barak.net.il 04.05.01, 11:15 Dzieki za list - z Polski pochodzilem z Lodzi. Coz, zgadzam sie z Toba, ze problem polega na tym, Ze w Polsce nikt juz tak na prawde Zyda nie widzial na oczy a ze trzeba sie na kims wyzyc to lepeij na kims kogo sie nie widzi bo nie trzeba sie zmierzac z rzeczywistoscia. Z mojego doswiadczenia wynika, ze w wiekszosci przypadkow ludziom przechodzi kiedy spotkaja "prawdziwego". Ja mioeszkam w Izraelu - ale to nie znaczy, ze nie czuje sie Polakiem - to do Jajacka - jak to zdefiniowac to juz kwestia gustu - polski Zyd, zydowski Polak, Polak o zydowskich korzeniach itd. Ja z Polska problemu nie mami wyjechalem, zeby w poszukiwaniu nowego zycia. Oczywiscie jestem lojalnym obywatelem Izraela ale mi to zupelnie nie przeszkadza byc i takim samym polskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: XYZ, Jajacek IP: *.tmp.alliedsignal.com 04.05.01, 18:49 Zeew, Napisz cos o zyciu w Izraelu. Swego czsu czytalem wszystkie ksiazki Marka Hlaski z okresu jego zycia w tym kraju. Jezeli je znasz powiedz czy byl to obraz bliski rzeczywistosci, czy nie. Pare lat temu pracowalem przy projekcie dla IAI i mialem leciec na negocjacje do Izraela, ale niestety w ostatniej chwili sie rozchorowalem i polecial ktos inny. Bardzo zalowalem, bo mialem zamiar wziac tygodniowy urlop i troche pozwiedzac. Wkrotce potem zmienilem przce i szansa wyjazdu minela. Czy Zeew to Twoje prawdziwe czy przybrane imie? Bywaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: XYZ, Jajacek IP: *.hfa.netvision.net.il 05.05.01, 01:40 Ja tez pochodze z Polski i zyje w Izraelu juz od 1957 roku. Z Polski pochodze z Legnicy. W tamtym roku pojechalem do Polski jako turysta, i bylo bardzo przyjemnie odwiedzac moje stare miasto-Legnice. nie poczulem zadnego antysemityzmu w POLSCE, i to nawet po wykazania ludziom z ktorymi rozmawialem, ze jestem z Izraela.Bylem wpare duzych mistaxh: w Warszawie, w Krakowie, w Lodzi i w Zakopanem. radze wam-Polscy Zydzi odwiedzic Polske, bo jest bardzo ladny kraj. z Powazaniem - Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: XYZ, Jajacek IP: *.enter.net 05.05.01, 04:21 Drodzy Zydzi i Polacy!To co sie pisze na tym forum to czysta fantazja.Zycze Polaka zeby zobaczyli Izrael i Tym Zydom co maja uprzedzenia do Polakow zeby odwiedzili kraj Swoich Ojcow.Tak samo jak w Izraelu ogol nie zyje niby zlym stosunkiem Polaka do Zyda tak samo Polacy nic nie maja do narodu Zydowskiego.Nie tak dawno temu Polacy i Zydzi zyli pod jednym dachem i mieli jedna OJCZYZNE.Bieg historii spowodowal iz POLSKA nie nalezy do najbogatszych krajow SWIATA ze wspanialymi ludzmi POLAKAMI I ZYDAMI.Moj dziadek byl przed wojna krawcem a trafil do Polski ze Szwajcarii.Jego szef Zyd.Jego przyjaciel ZYD stracil wzrok i co zrobil przekazal cala firme mojemu dziadkowi.On byl szefem a Zyd pracownikiem.Nic sie nie zmienilo byli dalej przyjaciolmi.W czasie wojny uratowal jemu i jego rodzinie zycie.Musze dodac jedno nazwisko mial Graff i w niczym to nie przeszkadzalo.Bylem bardzo malym chlopcem jak sluchalem opowiesci mojego wspanialego dziadka.Plakal jak wspominal tamte czasy a ja nie bylem w stanie zrozumiec o co jemu chodzi i co sie stalo dawno temu . To wszystko dzialo sie w Radomiu Dopiero teraz zrozumialem bol moich przotkow.To musialy byc wspaniele czasy.Osobiscie uwazam iz komus bardzo musi zalezac zeby ZYDZI I POLACY nie zaczeli rozmawiac jednym WSPOLNYM JEZYKIEM.Wspolna wspolpraca naszych narodow byla by na pewno bolem innych.Jestesmy wspanialymi narodami.Dla wiekszej czesci Zydow to Polska jest ich OJCZYZNA.Zycze im powrotu i nie odbierajmy tego iz oni ida za pieniedzmi oni chca z nami zyc i tworzyc wspolne dobro w przeciwienstwie do UNI KTORA ZABIERA NAM NASZ DOM w imie niby naszego dobrobytu.Jeszcze raz zycze ZYDOM I POLAKA POJEDNANIA DLA WSPOLNEGO DOBRA JESZCZE NIE JEST ZA POZNO Z Powazaniem XYZ Mc Graff Jerzy Graff Odpowiedz Link Zgłoś