Dodaj do ulubionych

plyty i kasety video dla maluchow - co polecacie?

14.05.03, 15:30
Drogie eMamy,

Moja cora konczy niedlugo 1.5 roku i chcialabym przy kolejnej wizycie do
Polski kupic jej polskie plyty i kasety video odpowiednie dla jej wieku. Jak
na razie mamy "Misia i Margolcie" (plyta), przy ktorej Iza uwielbia tanczyc,
oraz dwie kasety z Teletubisiami, ktore dziecko bardzo lubi ogladac, ja
jednak rozczarowana jestem tlumaczeniem (np. "Tulimy" to "Big Hug" i wiele
innych). Czy mozecie nam cos polecic?
Z gory dziekuje,
Kasia
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 14.05.03, 16:41
      Mi sie podobaja plyty "Poczytaj mi tato" z wierszami dla dzieci w wykonaniu M.
      Zebrowskiego. Przejrzyj oferte sklepu www.merlin.pl (maja nawet dawna Natalke
      Kukulska). Ja zamawiam u nich raz na jakis czas i jak dotad jestem zadowolona.
    • alltid_ung Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 20.05.03, 13:24
      Ja mam dzieci trocze starsze i ze wzgledu na to ze nie mowia (czytaja) po
      polsku nie mogo czytac ksiazek - polskich. I tu pytanie - czy ktos wie gdzie
      mogla bym kupic filmy takie jak "O dwoch takich co ukradli ksiezyc" albo inne
      filmatyzacje ksiazek K.Makuszynskiego albo "Akademie pana kleksa" i t p
      Pytalam trocze w sklepach w Polsce ale nikt nic nie wie moze ktos z was mi
      pomozesmile
      • edytkus Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 20.05.03, 16:15
        alltid_ung napisała:
        I tu pytanie - czy ktos wie gdzie
        > mogla bym kupic filmy takie jak "O dwoch takich co ukradli ksiezyc" albo inne
        > filmatyzacje ksiazek K.Makuszynskiego albo "Akademie pana kleksa" i t p

Tak jak pisalam powyzej: www.merlin.pl
        • alltid_ung Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 21.05.03, 08:03
          Odwiedzilam merlina pare razy i nic nie znalazlam:-0 po twoim wpisia "poszlam"
          tam znowu i znalazlam "Akademie" i "W pustyni i w puszcz" smile)) Dzieki!
          • edytkus Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 21.05.03, 20:47
            Ja wczoraj znalazlam "O dwoch takich co ukradli ksiezyc," "Awanture o Basie".
            Filmow tam nie kupuje bo nie mam mozliwosci ich obejrzenia (inny system) ale z
            ksiazek ostatnio kupilam nowo wydany oryginalny (taki z czasow mojej mamy smile )
            elementarz.
            • alltid_ung Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 13.06.03, 00:32
              edytkus napisała:

>".
              > Filmow tam nie kupuje bo nie mam mozliwosci ich obejrzenia (inny system) ale

Jak to inny? moze nie pasuja i u mnie?
              • edytkus Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 13.06.03, 07:26
                Mieszkam w USA, a tu jest NTSC i do odbioru programow w systemie europejskim
                (chyba PAL) potrzeba odtwarzaczy z mozliwoscia odbioru takiego systemu.
                • kerstink Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 13.06.03, 09:19
                  A DVD ?
                  • edytkus Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 13.06.03, 13:36
                    Niestety tak samo.
                    • izabelski Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 13.06.03, 18:36
                      o ile mnie pamiec nie myli to nowe odtwarzacze DVD maja taka funkcje, ze mozna
                      ogladac na nich filmy nagrane w ktorymkolwiek ze systemow.

izabelski
              • ma.pi Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 29.08.03, 17:17
                alltid_ung napisała:

> edytkus napisała:
                >
                > >".
                > > Filmow tam nie kupuje bo nie mam mozliwosci ich obejrzenia (inny system) a
                > le
                >
                >
                > Jak to inny? moze nie pasuja i u mnie?

W Kanadzie jest taki sam system jak w USA. Ale wszystkie filmy np. z Polski
                mozna przegrac na ten system. Popytaj w wypozyczalniach filmow. Zazwyczaj maja
                sprzet zeby to zrobic. Ceny rozne, przewaznie licza za godzine nagrania.
    • kerstink Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 13.06.03, 20:55
      A zawsze mi sie wydawalo, ze jesli chodzi o DVD to swiat
      podzielono na obszary, ktore sa ponumerowane i wlasnie
      Polska i Stany to numer 1 i ze powinno byc dobrze. To
      Niemcy maja inny numer i moj brat oglada filmy DVD na
      komputerze. Ale moge nie wiedziec, bo my wszystko na
      komputerze ogladamy.

Kerstin
    • mmilki Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 01.08.03, 10:56
      Droga Kasiu,
      od "100 lat" poszukuje cd z nagraniami "Mis i Margolcia" (kazdej czesci)
      a tu taka iskierka nadziei pojawila sie w Twoim poscie!

czy mialabys mozliwosc przegrania tej plyty ???
      Bylabym Ci niezwykle wdzieczna i zobowiazana,
      oczywiscie koszty pokryje,
      a moze ja moglabym Ci cos udostepnic z mojego skromnego zbioru plyt?

serdecznie Cie pozdrawiam,jezeli mozesz odpisz,
      moj nr gg.1501501

milki z nyc,a Ty skad jestes?
      • monikamurray Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 11.08.03, 11:56
        Milki,

Nie wiem, czy Cie to jeszcze interesuje, ale mam Najwieksze przeboje Misia i
        Margolci. Chetnie zrobie Ci kopie.

Monika
        • mmilki Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 20.08.03, 19:24
          moniko,
          jasne,ze jestem nadal zainteresowana,
          jak mozesz napisz na moje gg, nr 1501501,
          jestem teraz na wakacjach w Sanoku,moze mieszkasz blisko nas?
          a jesli nie,to czy nie sprawiloby ci klopotu
          wyslanie plyty w babelkowej kopercie?
          o raju,ale sie ciesze,chyba tak samo,jak moj synek!!!

dziekuje ci bardzo i czekam na wiadomosc, pozdrawiam milki

• mmilki Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 29.08.03, 18:48
          moniko,
          ponawiam moja prosbe o przegranie "misia i margolcie",
          czy jest to nadal aktualne?
          bardzo prosze cie o odpowiedz na adres mmmpz@yahoo.com lub gg 1501501. o ile
          nie jest to dle ciebie klopotliwe zalezaloby mi na szybkim przegraniu,
          pozdrawiam serdecznie milki
          • monikamurray Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 29.08.03, 23:06
            Sorry, nie czytalam wiadomosci przez jakis czas.
            Oczywiscie jest to nadal aktualne. Chociaz wlasnie skonczyly mi sie czyste
            plytki i w poniedzialek musze dokupic. Ale to zaden problemsmile
            No i do tego musisz dodac czas przesylki z Anglii...
            Takze postaram síe jak najszybciej, ale potrwa to przynajmniej tydzien...

Pozdrawiam,
            Monika
    • monikamurray Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 11.08.03, 11:46
      Kasiu,

Niedawno odkrylam bardzo fajna serie: Bajki-grajki. Sa to klasyczne bajki Muzy,
      przegrane z plyt winylowych na cd. Nie wiem jak Ty, czy inne mamy, ale ja sie
      na nich wychowalam, i strasznie sie ciesze, ze moja coreczka tez lubi ich
      sluchac. Dobrzy starzy aktorzy i dobre, stare bajki z czasow, keidy nie bylo
      jeszcze japonskich kreskowek...
      Plyty mozna kupic w kioskach razem z ksiazeczka, co miesiac nowa bajka.
      Monza tez je zamowic w Internecie na www.bajki-grajki.pl .

Z tego co pamietam, to za granice tez wysylaja. Nawet maja opcje ksiazeczki
      polskiej, lub polsko angielskiej. No i cena tez przystepna 13.5 zl.

Pozdrawiam Ciebie i coreczke smile

PS. Z ciekwawosci: jak bys przetlumaczyla big hug na polski? Moim zdaniem
      tulimy nie brzmi tak zle. Doslowne trumaczenie: wielki uscisk skojarzylo mie
      sie od razu bardziej z dusicielem z Bostonu niz grubiutkim Teletubisiem smile))))
      • kdavies Re: plyty i kasety video dla maluchow - big hug 29.08.03, 16:45
        Czesc Moniko,
        Pierwszy raz od tygodni "weszlam" na forum, stad tez troche opozniona odpowiedz
        z mojej strony.
        Co do "big hug", to mysle, ze "tulimy SIE" badz "przytulamy sie" brzmi lepiej
        niz samo "tulimy"; jest to poza tym poprawna wersja tego zwrotu i lepiej zeby
        maluszki, zwlaszcza wielojezyczne, od poczatku poznawaly wlasciwe formy
        jezykowe.
        A tak poza tym, to czy masz juz ta plyte "Misia i Margolci"?
        Pozdrawiam,
        Kasia
        • monikamurray Re: plyty i kasety video dla maluchow - big hug 29.08.03, 23:13
          kdavies napisała:
          > Co do "big hug", to mysle, ze "tulimy SIE" badz "przytulamy sie" brzmi lepiej
          > niz samo "tulimy"; jest to poza tym poprawna wersja tego zwrotu i lepiej zeby
          > maluszki, zwlaszcza wielojezyczne, od poczatku poznawaly wlasciwe formy
          > jezykowe.

Masz racje, tak byloby lepiejsmile) Z drugiej strony moja coreczka i tak na razie
          nie uzywa form zwrotnych czasownikow, chociaz probuje ja tego nauczyc. Ale, kto
          wie, gdyby uslyszala to od Teletubisia, moze by posluchala?smile)

> A tak poza tym, to czy masz juz ta plyte "Misia i Margolci"?

To nie ja jej szukam. smile

Big hug!!!!smile

Monika
        • mmilki Re: plyty i kasety video dla maluchow - big hug 29.10.03, 06:03
          kasiu,to ja szukam plyty "Mis i Margolcia"
          czy masz moze ktoras z nich???
          juz cale forum przeszukalam,tak bardzo mi zalezy.

jezeli moglabys mi przegrac,to bede ci bardzo wdzieczna,
          moje gg 1501501 lub mmmpz@yahoo.com czekam na odpowiedz,pozdrawiam milki
      • izabelski Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 29.08.03, 22:02
        wielkie dzieki na namiary na bajki-grajki, musze je wszystkie kupic, bo moje
        dzieciaczki uwielbiaja basnie (wszystkie smile ).
        Ukazalo sie rowniez 6 plyt CD pt "Bajki na dobranoc" - nagrania pochodza z
        archiwow Polskiego Radia, sa bardzo relaksujace i takie lagodne.
        W promocjii Ramy (margaryny) ukazuja sie bajki czytane przez Cezarego Pazura -
        w sumie ma byc 5 - my na razie zdobylismy Spiaca krolewne - bajka ta nadaje sie
        moze bardziej dla 6-7 latkow ze wzgledu na trudne slownictwo.
        Piekna bajke "Krolowa sniegu" (razem z "Imbrykiem do herbaty") mamy na plycie
        wydanej przez Wydawnictwo muzyczne ART-CD - bardzo nastrojowa i ponad pol
        godziny.
        Dzieciaki w podrozy samochodem sluchaly jej 3 razy pod rzad.

Do przetestowania pozostaly nam Bajki dla dzieci J.Ch.Andersena wydane chyba
        przez www.andante.pl(ale strona ta nie istnieje...).

Jesli chodzi o zkupy to polecam Media Markt - filmy, muzyka i gry na CD
        w nadmiarze - mozna stracic majatek smile

Co do mniej znanych filmow to polecam serie Simsala Grimm - basnie raci Grimm.

My kupilismy wersje, gdzie sa po 3 bajki na kasecie. Widzialam tez kioskowe
        wydawnictwo z ksiazeczka i drozsza kaseta.
        W www.hagi.pl/ramki.asp?prawa=sklep/bottom.asp?Promocja=1&lewa=7
        sa drozsze bo 2 bajki na kasecie za ~20 zl, ja placilam tyle samo w Media Markt
        za kasete z trzema.

Moje dzieciaki kochaja Krecika, Reksia, Pieska w kratke , Misia Kolargola i
        nawet Misia Uszatka, ktorego ja w mlodosci nienawidzilam.

Wkrotce opisze gry na PC, ktore czekaja w kolejce do sprawdzenia smile

izabelski
        • mmilki Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 03.11.03, 03:37
          czesc izo,
          ja tez bardzo lubie sluchac bajek z serii "Bajki z Rama"
          oraz "bajki-grajki"
          z tych pierwszych mamy "krolewne sniezke" oraz "jas i malgosia"
          moze chcialabys wymienic sie z nami?

Mamy jeszcze kilka bajek w naszej kolekcji i kilka bardzo fajnych plytek z
          piosenkamidla dzieci.
          podam ci moj email: mmmpz@yahoo.com lub gg.1501501

pozdrawiam, milki

ps.niestety nie udalo mi sie zdobyc ani jednej czesci "Misia i Margolci",a moj
          maly ciagle sie o nia pyta,a naprawde je polecam!!!
          moze przy okazji znajdzie sie ktos,kto ma te piosenki i moze mi je przegrac?
          • kdavies Re: Mis i Margolcia 03.11.03, 13:14
            Milki,
            Jesli chodzi o Misia i Margolcie, to polecam www.merlin.com.pl
            Mozesz tu kupic wszystkie ich plyty, w tych promocyjnie trzy czesci w cenie
            dwoch (60 zl).
            Pozdrawiam,
            Kasia
            • mmilki Re: Mis i Margolcia 05.11.03, 07:26
              Kasiu,
              dziekuje ci serdecznie za wiadomosc,ale niestety nie mam mozliwosci zrobienia
              zakupow w merlin'ie,gdyz nie jestem w Polsce i nie mam karty,a z tego co sie
              dowiadywalam - przekazu nie przyjmuja...i tu jest moj bol!
              chyba,ze jestem w bledzie?
              pozdrawiam cie cieplutko,wciaz szukajaca milki
              • kdavies Re: Mis i Margolcia - do Milki 05.11.03, 11:13
                Milki,
                Nie musisz byc w Polsce, zeby dokonac zakupow w merlinie. Ale karte kredytowa
                faktycznie musisz posiadac - wypelnij wniosek w swoim banku o przyznanie takiej
                karty (jesli pracujesz, to z pewnoscia ja otrzymasz), a przekonasz sie, jak
                bardzo jest przydatna w codziennym zyciu.
                Powodzenia,
                Kasia
                • mmilki Re: Mis i Margolcia - do Milki 06.11.03, 02:13
                  wiem cos na temat karty,oj przydatna to ona jest
                  -tutaj zyje sie tylko z karta,
                  niestety polskiej nie mam

buzka,milki
                  • ewap_mama_alexa Re: Mis i Margolcia - do Milki 06.11.03, 19:39
                    Milki,
                    po pierwsze, zeby kupic cokolwiek w Merlinie nie potrzebujesz polskiej karty kredytowej. Amerykanskie tez dzialaja. Fakt, ze za przesylke do USA zdarliby z Ciebie
                    skore wink Ja zamawiam stad, place karta, przesylka wysylana jest do mojej mamy w Polsce. I tam albo czeka na mnie, albo mama mi ja wysyla, ale nie poczta tylko
                    przez Polamer. Wydaje mi sie ze mozna tez oplacac przy odbiorze.
                    Po drugie - wszystkie trzy CD z Misiem i Margolcia, oraz mnostwo innych mozesz kupic w Polonia Bookstore w Chicago, www.polonia.com. Zamawialam od nich
                    rozne rzeczy, sa w porzadku.

Pozdrawiam,

Ewa
          • izabelski Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 05.11.03, 23:28
            Niestety na plyty z "Ramy" musze jeszcze poczekac - nie dotarly do mnie z
            Polski.
            Misia i Margolcie mam na kasecie.
            Ostatnio nie sluchalismy ale jak dzieci byly mlodsze to bardzo czesto.
            My mieszkamy w Londynie a ty?

izabelski
            • mmilki Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 06.11.03, 02:08
              witaj izo,
              ja mieszkam w nowym jorku,
              a bajki z rama a naprawde fajne,
              tak wspolczesnie "pachna"

milego sluchania,jak juz do ciebie dotra!!!
              pozdrawiam milki

• mmilki Re: plyty i kasety video dla maluchow - co poleca 06.11.03, 02:09
              a ktora masz czesc Misia i Margolci?

milki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka