Dodaj do ulubionych

Czterolatek do szkoly?!-UK

24.04.07, 23:15
Moj synek w lipcu konczy 4 lata i wedlug angielskiego systemu edukacyjnego,
powinnien zaczac od wrzesnia szkole. Jednak im blizej tego terminu, tym mam
wiecej obaw. Nie chodzi mi tyle o jezyk, bo synek coraz lepiej sobie
radzi,ale o fakt, ze to chyba za wczesnie. Na razie chodzi do przedszkola,
ale tylko trzy poranki w tygodniu.Jest to male przedszkole, duzo
opiekunow,malo dzieci,synek bardzo lubi tam chodzic. Ogladalam jednak
niedawno jedna z pobliskich podstawowek i nie moglam uwierzyc, kiedy
zobaczylam w klasie trzydziescioro czterolatkow i jedna pania. Poza tym nie
moge sobie wyobrazic takiego malego dziecka od rana do 15tej w szkole! No i
ostatnia watpliwosc. Boje sie, ze strace kontakt i wplyw na moje dziecko.
Kiedy przyprowadze synka ze szkoly bedzie juz 16ta, zje cos, pobawi sie i
spac! Ktos powiedzial mi, ze dopiero od piatego roku szkola jest obowiazkowa,
czy to prawda? A jakie sa doswiadczenia waszych dzieci, tak wczesnie
rozpoczynajacych szkole? Chetnie zapoznam sie z Waszymi opiniami! Moze ja
przesadzam?
Obserwuj wątek
    • 1urszula1 Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 25.04.07, 00:19

Dzieci maja obowiazek isc do szkoly w wieku pieciu lat! Na pewno! Trzy i
      czterolatkom przysluguje darmowe 2,5 godziny w przedszkolu 5 razy w tygodniu.
      Od pieciu lat ida zazwyczaj od 9 do 15. Jednak niektore szkoly, przyjmuja
      dzieci wczesniej na caly dzien(wlasnie czterolatki), bo jest tak ze oprocz tej
      darmowej sesji od panstwa daja druga darmowa sesje od siebie. Musisz sie
      dowiedziec jak jest w szkolach w Twojej okolicy bo rozne szkoly obok siebie
      moga miec rozne zasady, i wybrac ta ktora Tobie pasuje smile (no pod warunkiem, ze
      bedzie w nij miejsce)
      Poza tym trudno mi troche uwierzyc w jedna pania na 30 dzieci... moze akurat w
      chwili kiedy to widzials byla tylko ona, pytalas dokladnie jakie duze sa grupy
      i ile opiekunek? Zwykle oprocz nauczycielki sa jeszcze pomoce u takich maluchow.
      Pozdrawiam,
      Ula
      • dorotka_p Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 25.04.07, 05:16
        Joanna dobrze pisze, jezeli dziecko konczy 4 lata do konca sierpnia to zaczyna
        szkole, tzw reception od wrzesnia.Jest to caly dzien od 9-15.30
        • basia313 Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 25.04.07, 10:49
          tak wlasnie jest i reception class nie jest obowiazkowa.Inna sprawa to sprobuj
          nie poslac dziecka do reception, a mysle ze edukacyjnie wiele straci.
          • aniaheasley Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 25.04.07, 18:26
            Jak to reception nie jest obowiazkowa???
            Jeszcze raz:

Jezeli szkola ma tylko jeden nabor wrzesniowy, to dzieci rozpoczynaja obowiazek
            szkolny we wrzesniu 2007 urodzone pomiedzy 01.09.2002 a 31.08.2003 Czyli
            niektore dzieci beda mialy prawie 5 lat a inne dopiero co skoncza 4.
            System jest identyczny jak w Polsce, tylko trzeba zamiast roku kalendarzowego
            poslugiwac sie rokiem szkolnym, od 1 wrzesnia do konca sierpnia.

Jezeli szkola ma dwa nabory do reception class, to najczesciej dzieci urodzone
            po 1 marca 2003 dolacza do reception w styczniu 2008, po feriach swiatecznych.
            W kazdym przypadku jest to obowiazkowe.

Nieobowiazkowe jest to 3.5-godzinne przedszkole, ktore te same szkoly czesto
            oferuja 3-4 latkom.
            Reception class jest obowiazkowa, bo jest to klasa w trakcie trwania ktorej
            (lub wakacji zaraz po niej nastepujacych) skonczy 5 lat.

Do Mamy5Plus - masz oczywiscie racje, mozna jak ktos ma taka ideologie uczyc
            dziecko w domu, ale osmiele sie stwierdzic, ze watki majace uporzadkowac metlik
            w glowach nowoprzybylych to naprawde nienajlepsze miejsce do wtracania tego
            typu uwag. I prosze nie gniewaj sie, bo w wielu innych sprawach jestem jedna z
            wielu Twoich fanek.
            • mama5plus Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 25.04.07, 20:46
              Do Mamy5Plus - masz oczywiscie racje, mozna jak ktos ma taka ideologie uczyc
              > dziecko w domu, ale osmiele sie stwierdzic, ze watki majace uporzadkowac
              metlik
              >
              > w glowach nowoprzybylych to naprawde nienajlepsze miejsce do wtracania tego
              > typu uwag.

Ania, ale ja mysle, ze ma jak najbardziej!smile
              Bo jesli ktos np czuje, ze moze nie chce dziecka posylac do szkoly w wieku 4
              czy 5 lat( zwlaszcza, ze autorka watku wyrazila swoje watpliwosci co do tego
              akurat), to chyba warto wiedziec, ze ten rok czy dwa moze(czy ma prawo) np
              uczyc w domu i nikt mu z tego powodu glowy nie urwie wink bo samo posylanie nie
              jest obowiazkowe wiec moze dla kogos to bedzie akurat wyjscie awaryjne. Wazne
              by zapewnil dziecku dostep do edukacji na tym etapie. A w jakiej formie to juz
              mniej wazne.
              • aniaheasley Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 25.04.07, 21:14
                Ok, wiec tak
                1. matki pytajace czy na pewno do szkoly ida juz 4latki sa tu niedlugo, lub sa
                niezorientowane lub jedno i drugie. Chyba proponowanie im przygotowywania
                dzieci we wlasnym zakresie do wystartowania w Year 1 w szkole nie jest realne w
                ich przypadku.
                2. dla dobra ich dzieci im wczesniej wejda z grupe rowiesnicza tym lepiej sie
                poczuja w obcej (czytaj angielskiej) szkole. Reception to idealne srodowisko
                kiedy jest to pol zabawa pol nauka, a raczej wiecej zabawy, zeby potem nie bylo
                szoku rok pozniej. Takie lagodne wchodzenie do zimnej wody smile
                Jest to moje zdanie bardzo osobiste, nie chce nikogo nawracac na 'wlasciwa
                droge'.
                • mama5plus Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 26.04.07, 13:47
                  Nie chce mi sie spierac, ale argumenty mnie nie przekonaly. Moze po trosze
                  dlatego, ze znam sporo osob przybylych z PL ostatnio, ktore calkiem lub
                  czesciowo zdecydowaly sie na hs( niektore nawet z tego powodu imigrowaly) wiec
                  nie zakladam z gory, ze ktos przyjezdny nie wezmie tego pod uwage a przyjmie
                  wylacznie`jedyne sluszne` rozwiazanie.
                  Dziecko zalozycielki watku, jak rozumiem, ma juz slawetny *kontakt z
                  rowiesnikami* a z kolei ona ma watpliwosci co do posylania go w tym wieku do
                  szkoly na tyle godzin. Poniewaz dzieci sa rozne a matka zna swoje jednak dosc
                  dobrze i intuicja tez cos jej podpowiada to moze te watpliwosci nie sa takie
                  bezpodstawne?
                  Nie twierdze, ze zdecyduje sie akurat na te opcje, ale trudno tez zakladac, ze
                  sie nie zdecyduje i co dla niej i jej dziecka bedzie lepsze. A informacja, ze
                  ma rozne opcje a nie tylko te jedyna sluszna na moj gust nie jest bez
                  znaczenia.
                  Swiadomosc, ze topor nie wisi nad glowa(stad moje sprostowanie co do
                  `obowiazkowosci`) i nie musi pod grozba restrykcji czterolatka posylac jesli
                  naprawde ma swe powody, daje, moim zdaniem mozliwosc trzezwego myslenia i
                  swiadomego wyboru( a nie pod presja bo wyboru brak)
                  Ale rozumiem, ze kogos to mierzi.smile
                  • aniaheasley Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 26.04.07, 15:39
                    Dla mnie to analogiczne do sytuacji kiedy ktos zadaje szczegolowe pytania jak
                    sie zapisac do GP, a ktos by odpowiadal 'pamietaj ze zawsze mozesz sprobowac
                    akupunktury'. Rozwiazania alternatywne istnieja w prawie kazdej dziedzinie
                    zycia ale nie o to chyba tutaj chodzi.
                    • mama5plus Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 26.04.07, 20:35
                      Pozwol, ze pozostane przy swoim zdaniu. ;-p
                      Wyrazanie opinii nie jest zabronione wiec mi sie dziwnym
                      i nie na miejscu wydaje powyzszy apel.

Informacje o obowiazkowosci uznalam za niekompletna, wrecz nieprawdziwa.
                      Stad m. in uscislenie.
                      MSZ, nierzadko w zyciu rzecz sie rozbija o szczegoly, niedostatek informacji,
                      ale oczywiscie jak kto lubi.
      • mama5plus Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 25.04.07, 12:23
        1urszula1 napisała:

>
        > Dzieci maja obowiazek isc do szkoly w wieku pieciu lat!

Obowiazku pojscia do szkoly nie maja, tylko obowiazek nauki.smile
        Nie musi to sie odbywac w szkole. To tak kwoli scislosci.
        • agarem Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 25.04.07, 14:15
          na szczescie to reception clas jest jeszcze bardzo zabawowe ale faktycznie to
          jest dlugi dzien dla czterolatka. Moja mlodsza corka tez skonczy 4 lata w
          lipcu i wtedy bede miala podobny dylemat czy reception czy jeszcze troche
          domowego ciepelka.Mozna z pewnoscia poslac do reception za rok jak sie
          stwierdzi ze tak jest dla dziecka lepiej. Tylko w takim reception bardzo sie
          jednak na ten wiek nastawiaja i maja swoje quiet time i duzo zabawy.
          Oprocz tego w tym panstwie masz prawo edukowac swoje dziecko w domu wiec jakby
          co to tez jest opcja. nie dla mnie mimo, ze jestem nauczycielem z
          wyksztalcenia. W Anglii wiele dzieci jest edukowanych wlasnie w domu.
    • leyla76 Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 26.04.07, 19:02
      wydaje mi sie ze martwisz sie wiecej niz powinnas. zazwyczj tak jest ze rodzice
      martwia sie wiecej od dziecka a niepokoj przenosi sie na dziecko. podejdz do
      tego bardziej optymistycznie, bo zapewniam cie ze nie taki diabel straszny jak
      go maluja. moja corka tez zaczyna od wrzesnia szkole.w szkole tej jest taki
      system ze dzieci urodzone do konca grudnia , czyli, ze we wrzesniu beda juz
      mialy dobrze ponad 4lata zaczynaja chodzic do szkoly na caly dzien. urodzone
      pozniej beda chodzic przez pierwsze 2 miesiace tylko na 2,5 h dziennie aby mogly
      sie lepiej zaadoptowac. ja juz teraz przygotowuje moja corke przed pojsciem do
      szkoly. dwa razy w tygodniu zostawiam ja w przedszkolu na dodatkowe 2,5 h
      dzienie+lunch hour, tzn, ze jest tam od 9 do 15.ona nie narzeka, chetnie
      zostawalaby tak dlugo nawet codziennie, ale ze wzgledu na koszty niestety....
      poza tym bylam z nia w nowej szkole aby mogla zobaczyc jak tam jest. mowie jej
      ze jest juz duza i ze wszyscy jej przyjaciele tez pojda do duzej szkoly. jak
      narazie to ona sama nie moze sie doczekac 'duzej szkoly', no ale czas pokarze
      jak to bedzie. powodzenia i grunt to optymizm
    • joannali Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 29.04.07, 18:16
      Dziekuje Wam za wszystkie wypowiedzi. Po napisaniu postu dostalam list z
      przydzialem miejsca w reception class dla mojego synka i ot po prosu napisali
      mi, ze niestety nie ma dla niego miejsca w zadnej z pobliskich szkol i moze
      jedynie zaczac nauke w szkole polozonej okolo 4 mile od naszego domu! W
      sytuacji kiedy nie jezdze samochodem i mam w domu drugie kilkumiesieczne
      dziecko nie wyobrazam sobie pokonywania tej drogi autobusem 4 razy dziennie. Do
      tego szkola, w ktorej dostalismy miejsce, ma bardzo zla opinie, wiec raczej nie
      skorzystam z tego przydzialu.
      • aniaheasley Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 29.04.07, 23:52
        Na pewno odezwa sie glosy ze 'nie musisz' ale ja radze nie ignorowac tego listu
        bo - powtarzam jeszcze raz - jezeli dziecko urodzilo sie w przedziale od
        01.09.2002 a 31.08.2003 to w roku szkolnym 2007/2008 dziecko nauke podjac musi.
        Takie prawo. Wraz z listem informujacym Cie o nieprzyznaniu miejsca w wybranej
        szkole najprawdopodniej dostalas tez druga kartke z pytaniem czy akceptujesz
        miejsce w wybranej przez nich szkole, a jezeli nie to jakie inne kroki
        podejmiesz aby dziecko podjelo w roku szkolnym 07/08 nauke w pelnym wymiarze
        godzin.
        Jezeli dziecko urodzilo sie w roku 2003 to masz jeszcze ewentualnie czas do
        stycznia 2008 zeby dziecko podjelo nauke w pelnym wymiarze godzin.

Jest jeszcze czas zeby sie odwolac od decyzji, radze jak najszybciej
        skontaktowac sie z councilem, telefonicznie, bo czas ucieka, i poprosic o
        formularze na odwolanie - jezeli nie jest jeszcze za pozno, ale jezeli dopiero
        teraz dostalas list to pewnie jeszcze troche czasu masz (niewiele go daja wiec
        nei zwlekaj!). W odwolaniu przedstaw swoja sytuacje, potem zaprosza Cie na
        rozmowe w tej sprawie.

Ale nie lekcewaz tego listu tylko dlatego ze 'mam za daleko i nie bede jezdzic
        do przydzielonej szkoly'. Nie chce Cie straszyc, ale moze to sie nieprzyjemnie
        skonczyc.

Moja znajoma nie dostala miejsca w wybranych szkolach panstwowych, poslala
        corke do prywatnej podstawowki, a ze byla wkurzona na council odmowila
        poinformowania ich do jakiej szkoly dziecko bedzie chodzic. Po dwoch tygodniach
        miala wizyte z social services, grozono jej sadem jezeli dziecko nie podejmie
        nauki w wyznaczonym terminie.
        • basia313 Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 29.04.07, 23:57
          ale Aniu, czy to znaczy, ze przepisy sie zmienily? Dotad bylo, ze dziecko do
          konca sierpnia musialo ukonczyc 5 lat, zeby potem od wrzesnia zaczelo year 1.
          Czy cos sie zmienilo?
          • aniaheasley Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 30.04.07, 00:04
            Przepisy mowia ze dziecko ma obowiazek zaczac full time education od semestru
            po skonczeniu 5 lat. Ale jezeli dziecko konczy 5 lat w grudniu, a szkola ma
            tylko jeden nabor to zaczyna nauke we wrzesniu, przed skonczeniem 5 lat.
            • evee1 Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 30.04.07, 02:25
              To racja. Kiedy przyjechalismy do Anglii w lutym moj syn wlasnie skonczyl 4
              lata i zaczal chodzic do szkolnej nursery, a od wrzesnia zaczal reception.
              Czyli zaczal szkole majac lat 4 i pol.
              • basia313 Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 30.04.07, 14:11
                NIe, my mowimy o tym, kiedy dziecko ma obowiazek zaczac szkole, tudziez nauke.
                Przepis jest taki, ( z tego co ja sie orientuje) ze dziecko musi skonczys 5
                lat, a dopiero potem we wrzesniu zaczyna year 1 , ktory jest obowiazkowy.
                Reception ani nursery czyli przedszkole nie sa obowiazkowe.
                • aniaheasley Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 30.04.07, 14:32
                  Nie we wrzesniu po skonczeniu 5 lat, tylko od poczatku nastepnego semestru po
                  skonczeniu 5 lat zaczyna sie obowiazek. Przyklad jeszcze raz. Jezeli dziecko
                  konczy 5 lat w grudniu, to od styczniowego semestru idzie do szkoly, do
                  reception. Jezeli konczy 5 lat w sierpniu, to od wrzesnia idzie do Year 1.
                  Jezeli wczesniej nie chodzilo do reception to nie dosc, ze bedzie najmlodsze
                  (albo jedno z najmlodszych) to jeszcze nowoscia bedzie dla niego cale szkolne
                  zycie, praca w grupie, koncentracja przez 45 minut na dywanie, itp, itd.
                  • basia313 Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 30.04.07, 14:50
                    Dlatego, ja bym nigdy nie nieposlala dziecka do reception class, tzn uwazam, ze
                    jest to absolutnie konieczne, ze dziecko chodzilo do reception class.
                    • aniaheasley Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 30.04.07, 15:19
                      Jak najbardiej popieram.
                      A poza tym moje dzieci w wieku 4 lat juz strasznie nudzily sie w domu (chociaz
                      podobno nuda jest dla dzieci bardzo wskazana) i nie moge sobie wyobrazic co by
                      bylo gdyby mialy zostac w domu jeszcze kolejny rok.
                  • 101krotka Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 11.05.07, 00:05
                    aniaheasley napisała:
                    koncentracja przez 45 minut na dywanie,

aniu,wszystko,co napisalas wczesnij to prawda,ale dzieci w tym wieku nie
                    spedzala 45min na dywanie.w Reception siedza sobie jakies 15min (Literacy) +
                    15min (Numeracy) a potem to rozne activities (zarowno wewnatrz jak i
                    zewnatrz),uczenie przez zabawe,krotkie uczenie i "testowanie" w malych grupach.

pracuje jako supply teacher,do jednej z Reception Class chodze regularnie co
                    tydzien i ostatnio dolaczyla do nas nowa dziewczynka.stres przezywala straszny,
                    bo nigdy przenigdy nie chodzila do zadnego przedszkola no i reception tez
                    zaczela o pol roku pozniej niz inne dzieci.nauczyciele byli ogromnie
                    zaskoczeni,jak mozna trzymac dziecko tak dlugo w domu.a tym dzieciom naprawde
                    krzywda sie nie dzieje,jest zabawa,ale taka ukierunkowana,ucza sie duzo
                    praktycznych rzeczy,np. byly na wycieczce w bibliotece a potem maja urzadzony
                    kacik biblioteczny i jest "role play".podalam taki przyklad,zeby miec jakis
                    obraz tego co sie dzieje w reception.wszystko odbywa sie bezbolesnie,dzieci sa
                    zachecane a nie zmuszane.ja tez uwazam,ze mojej 4-letniej corce nie
                    potrafilabym tak ciekawie wypelnic dnia.acha,oczywiscie ze w takim mlodym
                    przedziale wiekowym w klasie oprocz nauczyciela(lki) jest rowniez nursery
                    nurse,czyli taki pomocnik.
                    • aniaheasley Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 11.05.07, 09:46
                      Mnie akurat nie musisz przekonywac ze do reception warto dziecko poslac smile
                      Tez nie rozumiem mam ktore do 5 tego roku zycia chca trzymac dziecko w domu bez
                      zadnego przedszkola. Ale takich mam jest chyba coraz mniej, kazde ze znajomych
                      dzieci gdzies tam jednak chodzi po skonczeniu 3 lat, nawet jezeli tylko na 2.5
                      godziny dziennie.
                      Moze mi sie cos z tymi 45 minutami pomylilo, wiem ze nauczycielka mojego syna
                      regularnie miala uwagi ze Mateusz wlasnie nie potrafi w spokoju wysiedziec i go
                      nosi po klasie, ale moze to bylo w Year 1, albo jeszcze pozniej.
                      • 101krotka Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 11.05.07, 13:29
                        to przekonywanie bylo skierowane nie do ciebie bo wiadomo,ze sama przekonujesz
                        zalozycielke postu,aby wyslala swoja pocieche do szkoly.tak na marginesie,nawet
                        te 15min dla niektorych dzieci jest dlugie,ale przeciez od czegos musza zaczac.
            • basia313 Re: Czterolatek do szkoly?!-UK 30.04.07, 14:17
              aniaheasley napisała:

> Przepisy mowia ze dziecko ma obowiazek zaczac full time education od semestru
              > po skonczeniu 5 lat. Ale jezeli dziecko konczy 5 lat w grudniu, a szkola ma
              > tylko jeden nabor to zaczyna nauke we wrzesniu, przed skonczeniem 5 lat.
              >
              >

Chyba jednak tak nie jest. ANiu obowiazek szkolny to year 1( a nie wczesniej).
              Wczesniej dziecko moze byc w reception. Year 1 wszystkie dzieci zaczynaja we
              wrzesniu. U nas w szkole jest nabor dwukrotny w ciagu roku. Jedna corka
              urodzila sie w sierpniu i gdy skonczyla 5 lat w sierpniu poszla do year 1.
              Druga corka ze stycznia tez zaczela we wrzesniu( tyle ze miala grubo ponad 5
              lat).
              Tak jest w naszej szkole i wielu innych, ktore znam. Wiem, ze co szkola to
              inaczej, ale obowiazek szkolny czy jak mama5plus slusznie zauwazyla home
              schooling zaczyna sie po ukonczenie piatego roku we wrzesniu. Moze roznice sa w
              niepanstwowych szkolach i o takich roznicach slyszalam w naborze do nursery czy
              reception class, ale nie year1.
              Moze zatem sa szkoly gdzie jest inaczej. Ale ktos slyszal na tym forum o
              dziecku, ktore rozpoczelo year 1 przed ukonczeniem 5 lat?
              Prosze o odpowiedz.
              • basia313 znalazlam jeszcze cos takiego 30.04.07, 14:29
                When does it start?

Your child is of "compulsory school age" on the 1st January, 1st April or 1st
                September following their 5th birthday.

Children becoming 5 years old between 1st January and 31st March are of
                compulsory school age at the beginning of the term after 1st April.

Children becoming 5 years old between 1st April and 31st August are of
                compulsory school age from the beginning of the term after 1st September.

Children becoming 5 years old between 1st September and 31st December are of
                compulsory school age from the beginning of the term after 1st January.

Czyli rozumiem, ze byc moze i reception class moze byc obowiazkowa, jesli
                dziecko urodzi sie przed styczniem albo i przed kwietniem, bo wtedy to albo od
                stycznia dziecko idzie do reception albo od kwietnia do reception, ale musi
                skonczyc piec lat. wczesniej nie jest to obowiazkowe.
                • aula27 Re: znalazlam jeszcze cos takiego 07.05.07, 01:37
                  Moja córka skończyła 4 lata pod koniec kwietnia i szukam dla niej dobrego
                  przedszkola. Wszystkie niepubliczne przedszkola wyraźnie informują, że prowadzą
                  naukę dzieci do lat 5,5. Sprawdziłam na kilku stronach internetowych.
                  • joannali Re: znalazlam jeszcze cos takiego 08.05.07, 14:43
                    Poki co, napisalam odwolanie do szkoly, w ktorej nie dostalismy miejsca, ale
                    rozmawialam tez z paniami z pre-school, do ktorej chodzi teraz synek i
                    powiedzialy, ze nie ma problemu, aby po ukonczeniu 4 lat, zostal tu na kolejny
                    rok.
                    Moze jeszcze wypowiedza sie mamy, ktorych dzieci chodza do reception class.
                    Jakie sa plusy, a jakie minusy tak szybkiego pojscia do szkoly? Jak wogole
                    wyglada dzien w reception class?
                    • joannali Re: znalazlam jeszcze cos takiego 14.05.07, 18:54
                      Zamiescilam podobne pytanie na forum dla nauczycieli w Anglii i wklejam to co
                      odpowiedziala mi jedna osoba pracujaca w reception class. Moze bedzie to tez
                      ciekawa informacja dla innych rodzicow czterolatkow, ktorzy borykaja sie z
                      podobnym dylematem co moj:

Witaj,
                      odpowiadam jako osoba pracujaca w reception class miedzy innymi.Dzien
                      czworolatka w przedszkolu i reception class rozni sie tym, ze w szkole jest to
                      taki szkolny dzien, gdzie sa lekce i przerwy, tak jak i dla kazdego innego
                      ucznia. Lekcje wygladaja tak jak i kazde inne, jakas pogawedka na temat czegos,
                      pozniej indywidualna praca. Przerabiany material oczywiscie jest przedstawiany
                      wedlug poziomu wiedzy i mozliwosci czterolatka. To prawda, dzieci po takim dniu
                      czesto sa zmeczone, ale w sumie maja tez jeszcze sporo czasu na zabawy
                      popoludniu. W klasie u nas jest nauczycielka i jedna asystentka lub czasami
                      tylko
                      nauczycielka. W klasie jest max 15 osob, ale to szkola prywatna. W panstwowych o
                      ile wiem na 30 osob przypada nauczycielka i jeden asysten.
                      Jezeli masz watpliwosci, umow sie na wizyte w przyszlej szkole, porozmawiaj z
                      przyszla nauczycielka, zapytaj czy mozesz zostac na pare godzin, zobaczysz jak
                      dzieci sie ucza i jak synek bedzie sie tam czul. A moze nawet jest mozliwosc
                      zrobienia probnego dnia, np. u nas to sie praktykuje.
                      Gdyby to byl moj wybor, to zostawilabym to dziecko jeszcze w przedszkolu, jezeli
                      taka mozliowsc istnieje. Maja mniej dydaktycznych zajec i wiecej zabawy, a
                      przeciez o to chodzi w takim wieku! Mysle, ze to zbyt wczesnie, aby rozpoczynac
                      szkole, a z tego co widze w Year 1 znow powtarzaja to, co w reception sie
                      nauczyli i nie rozumiem, po co w takim wypadku ten pospiech. Zreszta jezeli
                      przedszkole zajmuje sie opieka 4-5 latkow, to ich tez obowiazuje Foundation
                      Stage. Po co dziecku ten stress, jezeli mu dobrze w przedszkolu, zostaw go tam
                      na jeszcze rok, jak bedzie starszy latwiej mu pojdzie przyzwyczajenie sie do
                      nowych warunkow(.....)
                      Ja(chyba i Ty)poszlam do szkoly w wieku 7 lat i ani o drobinke nie czuje sie
                      mniej wyksztalcona z tego powoduwink Rozwoj dziecka w kazdym kraju jest taki sam i
                      nie da sie tu przeskoczyc tego wymogiem edukacji od 5 roku zycia. Widze to
                      codziennie, widze ile trudu wklada nauczycielka i jakie sa rezultaty, jezeli
                      dziecko nie jest gotowe do nauki pisania czy czytania to sila tego sie nie
                      nauczy. Jak przychodzi czas na to, a raczej uwazam, ze staje sie to w wieku 6
                      lat, to wtedy wszystkiego dziecko sie uczy szybciej i sprawniej. Do tego wieku
                      dziecko trzeba uczyc social i emotional skills, bycia wsrod ludzi i rozwijac
                      jego zdolnosci przydatne do nauki.
                      Ja za tym aby dzieci mialy tez dziecinstwo! Niech sie bawia, niech sie ciesza!
                      (...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka